Twee jaar cel voor misbruikplannen Belg

De 52-jarige Belg Luc A. moet twee jaar de cel in wegens het voorbereiden van seksueel misbruik van een 10-jarig meisje. Dat bepaalde de rechtbank in Utrecht woensdag. Het OM had twee jaar en vier maanden geëist. De rechtbank oordeelde dat bezit van kinderporno niet bewezen is.

A. legde via internet contact met een voor hem onbekende man. Dit bleek undercoverjournalist Alberto Stegeman te zijn. De rechter is het met justitie eens dat de Belg het zedendelict had voorbereid, wat strafbaar is. Ook stelt de rechter dat geen sprake is van uitlokking door de SBS-journalist, omdat A. zelf het initiatief nam.

De Belg en 'Richard', het alias van Stegeman, maakten samen plannen om eind december een meisje van 10 jaar te misbruiken, in Duitsland. Na verschillende e-mails over en weer ontmoetten A. en Stegeman elkaar in Arnhem om de plannen te bespreken.

Op 29 december volgde een tweede ontmoeting. De Belg had toen onder meer filmapparatuur en een grote hoeveelheid sadomasochistisch materiaal bij zich, en werd aangehouden. De man wordt ook in België vervolgd.