Schrijver Gore Vidal overleden

De Amerikaanse schrijver Gore Vidal (86) is overleden. Vidal, die al geruime tijd ziek was, bezweek in zijn huis in de heuvels van Hollywood aan een longontsteking. Dat heeft zijn neef bekendgemaakt. Vidal was een van de eerste schrijvers die openlijk over homoseksualiteit schreef en gold als een scherp en onafhankelijk denker. De uitzonderlijk veelzijdige Vidal schreef onder meer romans, toneelstukken, film- en tv-scenario's en essays.

Vidals derde roman, The City and the Pillar, sloeg in 1948 in als een bom, omdat homoseksualiteit er expliciet in werd beschreven. Vidal was politiek actief. Hij steunde de Democratische Partij en deed in 1960 een mislukte poging om in het Congres te komen. In 1982 deed hij nogmaals een gooi naar een publieke functie. Toen probeerde hij in de Senaat te komen. Hij schreef ook tal van essays over de machtsverhoudingen in de Amerikaanse politiek en samenleving.

In de jaren zestig en zeventig bereikte hij een echte sterrenstatus. Hij verscheen veelvuldig in talkshows en andere tv-programma's. De rap van de tongriem gesneden, buitengewoon intelligente Vidal vocht ook in het openbaar vetes uit met bekende tijdgenoten, zoals schrijver Norman Mailer.