Bijna 45.000 expats als kiezer geregistreerd

Een kleine 45.000 in het buitenland wonende Nederlanders hebben zich als kiezer geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten.

Nederlanders in het buitenland konden zich tot en met woensdag registereren bij de gemeente Den Haag. Van de honderdduizenden Nederlanders die in het buitenland wonen, hebben 44.561 dat gedaan.

Het aantal geregistreerde kiezers kan nog iets stijgen. Na woensdag komen er nog aanmeldingen binnen van een aantal ambassades en consulaten waar mensen zich eveneens konden laten registreren. Tot nu toe blijft het aantal registraties enigszins achter bij de vorige verkiezingen. Toen registreerden ruim 48.000 kiezers zich.

Hoeveel kiesgerechtigden precies in het buitenland wonen is niet bekend. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van 'enkele honderdduizenden'. Nederlanders die in Nederland wonen, maar in het buitenland werken, kunnen zich nog tot 15 augustus registreren.