Atsma in de weer met problemen oldtimers

"Dit rapport bevestigt de vermoedens die we hadden: auto’s net ouder dan 25 jaar zijn de afgelopen jaren in flinke aantallen geïmporteerd en worden vaker voor dagelijks gebruik ingezet. Omdat deze auto’s sterk vervuilend zijn, zijn ze in hoge mate verantwoordelijk voor de luchtvervuiling in met name grote steden.”

Zo reageerde staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur, Milieu) op het rapport met deze conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving. "Enerzijds stimuleren we automobilisten succesvol om te investeren in nieuwe, schone auto’s, maar tegelijkertijd houden we een importstroom van vieze, oude auto’s in stand, waarmee de winst van schone lucht voor een groot deel weer ongedaan wordt gemaakt”, aldus Atsma.

De uitstoot kan in 2015 lager uitvallen als er landelijk een milieuzone wordt ingesteld waarmee alle oldtimers uit de bebouwde kom worden geweerd, suggereert het bureau. "De aanbevelingen in het rapport verdienen het om serieus naar te kijken, dat zal ik dan ook zeker doen, samen met collega-staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

Het ministerie van Infrastructuur vermoedde al dat er de laatste jaren veel oldtimers worden geïmporteerd vanwege de belastingvoordelen en dat ze toch vaak een gewoon gebruiksartikel zijn in plaats van een hebbeding voor de liefhebber.

De import van oldtimers beperken is niet mogelijk. Evenmin kan bij belastingvrijstelling onderscheid worden gemaakt tussen voertuigen die vanaf het begin in Nederland zijn geregistreerd en voertuigen die eerst in een ander land van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte geregistreerd stonden.

"We halen dus met belastingvoordelen het afval van andere landen binnen en verpesten daarmee de lucht in onze steden", reageert Milieudefensie, die vindt dat het belastingvoordeel moet worden aangepakt. Volgens de organisatie is het bovendien de hoogste tijd om milieuzones niet alleen voor vrachtwagens maar ook voor vervuilende personenauto's te laten gelden.

Atsma in de weer met problemen oldtimers
Atsma in de weer met problemen oldtimers (Foto: ANP)