Wiggins pakt olympisch goud in tijdrit

Wielrenner Bradley Wiggins is woensdag olympisch kampioen tijdrijden geworden. De 32-jarige Brit toonde zich met een tijd van 50.39 minuten superieur in de 44 kilometer lange race tegen de klok. Hij bleef de Duitser Tony Martin liefst 42 tellen voor. De Brit Christopher Froome legde beslag op brons op 1.08 van zijn landgenoot.

Lieuwe Westra eindigde net buiten de top tien. De Fries voltooide de tijdrit met start en finish nabij het Hampton Court Palace in 54.19, goed voor de elfde plaats. Lars Boom werd teleurstellend 22e in 55.29.

Met zijn overwinning zet Wiggins de kroon op een zeer succesvol jaar. Hij won vorige maand de Tour de France. Ook in Frankrijk legde hij de basis voor zijn eindzege in de tijdritten. Voor de Sky-renner is het bovendien zijn vierde gouden en zijn zevende medaille in totaal op de Spelen. Zijn eerdere successen vierde hij evenwel op de baan.

Titelverdediger Fabian Cancellara leek nog hinder te ondervinden van zijn schouder, die hij zaterdag blesseerde in de wegrace. De Zwitser kwam niet verder dan de zevende tijd op 2.14 van Wiggins. Hij moest de Amerikaan Taylor Phinney (52.38), de Italiaan Marco Pinotti (52.49) en de Australiër Michael Rogers (52.52) ook nog voor zich dulden.

Luis Leon Sanchez kende een zeer ongelukkige tijdrit. De Spanjaard, onder contract bij Rabobank, moest direct na de start van fiets wisselen omdat hij door zijn ketting trapte. Niet veel later stond hij opnieuw aan de kant met problemen aan zijn fiets. Sanchez eindigde als 32e, van de in totaal 37 deelnemers.