Panetta sluit militaire actie in Iran niet uit

Iran moet of onderhandelen over aanvaardbare beperkingen van zijn atoomprogramma of rekening houden met de mogelijkheid van Amerikaans militair ingrijpen om te voorkomen dat het land een atoombom produceert. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta woensdag in Israël gezegd. Panetta stelde echter wel dat er pas van militair ingrijpen sprake kan zijn als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwierp het voorstel van Panetta om diplomatie meer tijd te geven. Netanyahu betwijfelt of Iran doorheeft dat het voor het Westen ernst is. "Op dit moment denkt het Iraanse regime dat de internationale gemeenschap niet de wil heeft om een eind te maken aan het atoomprogramma. Dit moet veranderen, en dat moet snel gebeuren ook", aldus Netanyahu.

Eerder woensdag gaf ook de Israëlische minister van Defensie Ehud Barak al blijk van ongeduld. Ook hij meent dat het slechts een kwestie van tijd is voor Iran over een kernwapen beschikt. "Het is duidelijk dat we iets te verliezen hebben", aldus Barak, omdat Iran - terwijl de wereld wacht totdat de sancties effect sorteren - gewoon doorgaat met het verrijken van uranium dat gebruikt kan worden voor een kernwapen.

De Verenigde Staten hebben er bij de Israëlische regering herhaaldelijk op aangedrongen geduld te betrachten en heeft een preventieve aanval sterk ontraden. Volgens Panetta liggen alle opties nog op tafel, ook militair ingrijpen. Hij sprak woensdag echter de hoop uit dat Iran gaat inzien dat onderhandelingen de beste oplossing voor de crisis zijn.

Netanyahu heeft al laten weten dat Israël bereid is Iran aan te vallen, ook als dat tegen de zin van de VS is. Panetta verklaarde te begrijpen dat Israël dergelijke beslissingen zelf moet nemen. "Besluiten wat in het belang is van hun nationale veiligheid is iets dat moet worden overgelaten aan de Israëliërs."