FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 juli 2012

FOK!Idols: Stem nu op jouw favoriet

header

De afgelopen 2,5 maand was er de mogelijkheid om een inzending op te sturen om mee te doen met de 5e editie van FOK!Idols.
Maar liefst 15 FOK!kers besloten mee te doen aan FOK!idols. Deze 15 maken nu kans FOK!Idol 2012 te worden.
Wie dit wordt bepaal jij! Want vanaf nu heb je de mogelijkheid om te stemmen op jouw favorieten.

Je geeft hiervoor jouw top 3, uit de inzendingen, door via PM of door te mailen naar fokidols@gmail.com (ovv je FOK!-username). Je hebt tot 10 augustus 2012 23:59 uur de tijd om te stemmen.

Hierna zal de top 3 bekend worden gemaakt en deze 3 finalisten zullen nog eenmaal een nummer moeten zingen. Na nogmaals een stemronde zal over een paar weken een winnaar naar voren komen, die er naast de titel FOK!Idol 2012 ook er vandoor gaat met een professionele EW G3 draadloze set. De Sennheiser EW 135 G3 is een draadloos microfoon systeem uit de EW100 G3 serie, gecombineerd met een dynamische SKM 100-835 G3 handheld microfoon voor vele soorten spraak- en zangtoepassingen.

Meer info over FOK!Idols vind je hier: FOK!Idols 2012: Stem nu op jouw favoriet!!

Schietpartij bij grensovergang Hazeldonk

Op de grens tussen Nederland en België bij Hazeldonk is dinsdagavond een man gewond geraakt door een schietpartij. Dat meldde de politie.

De man was aanspreekbaar en is met een schotwond aan zijn schouder afgevoerd naar het ziekenhuis. Naar de dader of daders wordt nog gezocht. Er is een politiehelikopter ingezet en er is onderzoek gedaan in het nabijgelegen plaatsje Ulvenhout.

Ook vind er rondom de McDonald's op de parkeerplaats bij de bekende grensovergang bij de snelweg A16 tussen Breda en Antwerpen nog onderzoek plaats. De omgeving van het restaurant is daarom afgezet.

Penthouse van 100 miljoen in New York

Wonen in New York is niet goedkoop. In Manhattan staat nu een achthoekig penthouse te koop voor honderd miljoen dollar. Het is naar verluidt de duurste woning die momenteel in New York te koop is.

Het appartement van 743 vierkante meter aan West 56th Street telt zes slaapkamers, negen badkamers en een terras dat bijna om de hele woning loopt. Daarnaast kunnen potentiële kopers uitkijken naar een eigen lift en een wijnkamer met ruimte voor duizend flessen. Het penthouse beslaat drie verdiepingen.

Vastgoedontwikkelaar Steven Klar kocht het centraal gelegen stulpje in 1993 voor 4,5 miljoen dollar. Hij heeft minimaal eenzelfde bedrag in de renovatie van de woning gestoken.

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 4

Vandaag was de vierde dag van Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Hoewel er vandaag wederom geen medailles werden gehaald, waren er wel diverse successen voor de Nederlandse ploeg. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe won zijn eerste twee wedstrijden en staat na de eerste dag van het surftoernooi dus ook aan de leiding. Ook in het beachvolleybal kende Nederland succes. De duo's Richard Schuil/Reinder Nummerdor en Madelein Meppelink/Sophie van Gestel wonnen hun tweede groepsduel. Ook de hockeysters wonnen hun tweede groepsduel, Japan werd met 3-2 verslagen. Zeilster Marit Bouwmeester staat na twee dagen nog steeds derde in de Laser Radial klasse. In het zwembad bereikte Sebastiaan Verschuren knap als vierde de finale van de 100 meter vrije slag.

In het judotoernooi kende Nederland wederom geen successen. Guillaume Elmont werd al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook Elisabeth Willeboordse slaagde er niet in een medaille te winnen. In de kwartfinale verloor ze door een ippon van de Chinese Xu Lili. In de herkansingen ging het vervolgens in de laatste seconde mis tegen de Japanse wereldkampioene Yoshie Ueno. In het tafeltennis verloor Li Jiao in de kwartfinales van de Chinese Li Xiaoxia. Zeiler Pieter-Jan Postma zakte in de Finn-klasse mede door materiaalpech van de vijfde naar de zesde plaats in het klassement.

Verder schreef Michael Phelps vandaag historie. Eerst was er nog een teleurstelling met zilver op de 200 meter vlinderslag, daarna was wel goud met het estaffetteteam op de 4x200 meter vrije slag. Hiermee komt zijn totaal op negentien olympische medailles, wat hem de succesvolste olympiër aller tijden maakt.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Gewichtheffen tot 63 kg Maija Maneza (Kaz) Svetlana Tsaroekajeva (Rus) Christine Girard (Can)  
Gewichtheffen tot 69 kg Lin Qingfeng (Chi) Triyat.Triyatno (Ino) Razvan Martin (Roe)  
Judo tot 63 kg Urska Zolnir (Slo) Xu Lili (Chi) Yoshie Ueno (Jap) Joung Da-woon (ZKo)
Judo tot 81 kg Kim Jae-bum (ZKo) Ole Bischof (Dui) Ivan Nifontov (Rus) Antoine Valois-Fortier (Can)
Kano, slalom C1 Tony Estanguet (Fra) Sideris Tasiadis (Dui) Michal Martikan (Slw)  
Paardensport team eventing Duitsland Groot-Brittannië Nieuw-Zeeland  
Paardensport individueel eventing Michael Jung (Dui) Sara Algotsson (Zwe) Sandra Auffarth (Dui)  
Schermen Floret individueel Lei Sheng (Chi) Alaaeldin Abouelkassem (Egy) Choy Byung-chul (ZKo)  
Schieten skeet Vincent Hancock (VS) Anders Golding (Den) Nasser Al-Attiyah (Qat)  
Schoonspringen 10 m toren synchroon Chen/Wang (Chi) Espinosa/Orozco (Mex) Benfeito/Filion (Can)  
Turnen landenwedstrijd Verenigde Staten Rusland Roemenië  
Zwemmen 200m vrije slag Allison Schmitt (VS) Camille Muffat (Fra) Bronte Barratt (Aus)  
Zwemmen 200m vlinderslag Chad le Clos (ZAf) Michael Phelps (VS) Takeshi Matsuda (Jap)  
Zwemmen 200m wisselslag Ye Shiwen (Chi) Alicia Coutts (Aus) Caitlin Leverenz (VS)  
Zwemmen 4x200m vrije slag estafette Verenigde Staten Frankrijk China  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 China 13 6 4 23
2 Verenigde Staten 9 8 6 23
3 Frankrijk 4 3 4 11
4 Zuid-Korea 3 2 3 8
5 Noord-Korea 3 0 1 4
6 Kazachstan 3 0 0 3
7 Italië 2 4 2 8
8 Duitsland 2 3 1 6
9 Rusland 2 2 4 8
10 Zuid-Afrika 2 0 0 2
16 Nederland 1 1 0 2

Teddyberen nekken generaals in Wit-Rusland

Uit een vliegtuigje gegooide teddyberen hebben twee generaals in Wit-Rusland de kop gekost. Zij worden er voor verantwoordelijk gehouden dat het toestel vanuit Litouwen ongestoord het Wit-Russische luchtruim kon binnendringen om de speelgoedbeesten te droppen.

Het ontslag van de generaals, onder wie de chef van de luchtmacht, werd dinsdag gemeld door president Alexandr Loekasjenko van Wit-Rusland.

De honderden teddyberen kwamen op 4 juli aan parachutes naar beneden. Zij droegen tekstbordjes met zich mee waarop werd gepleit voor vrijheid van meningsuiting en mensenrechten.

Teddyberen nekken generaals in Wit-Rusland
Teddyberen nekken generaals in Wit-Rusland (Foto: ANP)

Cuba Gooding jr. gezocht na mishandeling

Cuba Gooding jr. wordt gezocht door de politie in New Orleans. De acteur wordt ervan beschuldigd een barvrouw te hebben mishandeld, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Een ooggetuige vertelt dat de acteur woedend werd toen omstanders hem herkenden en foto's van hem maakten. Nadat hij mensen begon uit te schelden, vroeg een barvrouw of hij het café wilde verlaten. Vervolgens zou Gooding jr. de vrouw hardhandig tegen een muur hebben geduwd.

De 44-jarige Gooding jr. is momenteel in New Orleans voor opnames van de film The Butler, waar ook Oprah Winfrey een rol in speelt. De acteur is bekend van films als Rat Race en Jerry Maguire.

The Lord of the Rings in 99 seconden

Altijd al de Lord of the Rings-trilogie van Peter Jackson willen zien maar zag je op tegen die lange films? Om maar te zwijgen over de extended editions die bij elkaar meer dan 14 uur duren? Of wellicht durf je niet tegen jouw vrienden toe te geven dat je moeite hebt om de ietwat complexe verhaallijnen te snappen.

FOK!film heeft voor jou de oplossing. Hieronder vind je een filmpje met de belangrijkste gebeurtenissen uit de gehele trilogie. En je bent ook nog eens in 99 seconden klaar. Heb ook even aandacht voor hun zangtalent en de muziek. Verhaal nu beter begrepen?

Politiebond niet blij met zaak Flexican

Via sociale media is een verkeerd beeld ontstaan van het politieoptreden tegen dj The Flexican afgelopen weekeinde in Eindhoven. Daardoor hebben buitenstaanders veel te snel hun mening klaar over het incident. Dat zegt voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van de Kamp dinsdag tegen Omroep Brabant.

The Flexican werd zaterdagnacht opgepakt toen hij het aan de stok kreeg met de politie. Hij zou zijn geraakt door een politieauto en daarna enkele klappen hebben gekregen van agenten. Volgens de politie gedroeg de dj zich agressief en bedreigde hij hen met de dood.

Volgens Van de Kamp wordt de zaak 'veel te eenzijdig' en 'in het voordeel van The Flexican belicht'. "Er is veel meer aan de hand geweest dan dat de beelden tonen." Hij vergelijkt de ontstane situatie met het schopincident eerder dit jaar in Rotterdam, waarbij een agente van het korps Rotterdam-Rijnmond een arrestant schopte om hem onder controle te krijgen.

"De beelden eerder dit jaar van de zwerver die klappen kreeg van de politie in Rotterdam, gingen ook een heel eigen leven leiden. Ik begrijp dat het optreden van de politie soms vragen oproept, maar wacht met je mening totdat alles is uitgezocht", aldus Van de Kamp.

Op Twitter bemoeiden verschillende BN'ers zich na het incident met de zaak. Het optreden van de politie werd onder meer 'schandalig' genoemd. Groenlinks-Kamerlid Tofik Dibi vroeg meteen om opheldering bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

'Schippers onderhandelt over dure medicijnen'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat in gesprek met de fabrikanten die medicijnen maken voor de zeldzame ziekten van Fabry en Pompe. Dat zeggen bronnen dinsdag tegen de NOS.

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) raadt het kabinet aan om de geneesmiddelen voor de twee ziekten niet langer te vergoeden uit het basispakket. De kosten zijn te hoog en de medicijnen niet altijd effectief.

Verschillende politieke partijen vroegen Schippers maandag afstand te doen van het advies. De minister moet in het najaar besluiten of de geneesmiddelen volgend jaar nog vergoed worden. De middelen zijn in andere landen voor een lagere prijs te krijgen.

In totaal hebben zo'n 170 Nederlanders de ziekte van Fabry of Pompe. De kosten voor de behandeling van deze mensen lopen jaarlijks op tot 55 miljoen euro. De ziekte van Pompe is een spierziekte waarvan de symptomen steeds erger worden. De ziekte van Fabry is een erfelijke aandoening die uiteindelijk kan leiden tot herseninfarcten en nierinsufficiënte.

Uitslagen vrouwenvoetbal speelronde 3

Vandaag waren de beslissende duels in de groepsfase van het voetbaltoernooi voor vrouwen. Gastland Groot-Brittanië speelde tegen Brazilië, beide landen waren al geplaatst voor de kwartfinale. Het werd 1-0 en daarmee wist Groot-Brittanië wereldkampioen Japan te ontlopen in de kwartfinale. De groepswinnaars, de nummers twee en de twee beste nummers drie zijn gekwalificeerd voor de kwartfinale. 

Uitslagen

Groep Thuis Uit Uitslag
E Groot-Brittannië Brazilië 1-0 
E Nieuw-Zeeland Kameroen 3-1 
F Canada Zweden 2-2
F Zuid-Afrika Japan 0-0
G Frankrijk Colombia 1-0
G Noord-Korea Verenigde Staten 0-1

Kwartfinale

Thuis Uit
Groot-Brittannië Canada
Verenigde Staten Nieuw-Zeeland
Zweden Frankrijk
Brazilië Japan

Kwartfinales worden gespeeld op 3 augustus. 

Zwemkoning Phelps heeft eerste goud te pakken

Michael Phelps heeft eindelijk zijn eerste gouden medaille op de Olympische Spelen van Londen gewonnen. De zwemkoning van de Spelen van 2004 en 2008 was dinsdagavond met de Amerikaanse estafetteploeg de sterkste op de 4x200 meter vrije slag. De Verenigde Staten klokten een winnende tijd van 6.59,70 minuten en hielden daarmee Frankrijk (7.02,77) ruim drie seconden achter zich. China pakte met 7.06,30 het brons.

Phelps pakte zijn negentiende medaille ooit, wat hem de succesvolste olympiër aller tijden maakt. Belangrijker voor Phelps was dat hij eindelijk zijn eerste gouden plak op de Spelen van Londen te pakken had, nadat drie eerdere pogingen mislukten.

Het fenomeen kwam als slotzwemmer in actie en had op dat moment al bijna vier seconden voorsprong op Frankrijk. De Fransen stuurden Yannick Agnel in de baan. De revelatie van deze Spelen op de vrije slag maakte al snel een seconde goed, maar staakte zijn inhaalrace toen Phelps niet meer te passeren bleek.

Noorden India opnieuw zonder stroom

India is dinsdag voor de tweede dag op rij getroffen door een enorme stroomstoring. Maandag kon het elektriciteitsnetwerk de enorme vraag naar energie ook al niet bolwerken en zaten honderden miljoenen mensen zonder stroom. Dinsdag was de storing nog erger; meer dan de helft van India - zo'n 620 miljoen mensen - had urenlang geen stroom meer.

Drie elektriciteitsnetwerken in het noorden en oosten van India hadden het begeven. De storing trof twintig van de 28 deelstaten en strekte zich uit van de grens met Myanmar in het noordoosten tot die met Pakistan - drieduizend kilometer verder - in het westen. In deze deelstaten wonen meer mensen dan in de hele Europese Unie. De problemen met de stroomvoorziening hebben geleid tot grote zorgen over de verouderde infrastructuur en de toenemende vraag naar energie.

Minister van energie Sushil Kumar Shinde legde de schuld voor de energiecrisis bij de individuele deelstaten, die zich meer stroom zouden toeëigenen dan hen toekwam. Vreemd genoeg ging de al eerder geplande promotie van de minister, ondanks het voortduren van de crisis, dinsdag gewoon door. Shinde heeft nu het departement voor binnenlandse zaken onder zich.

De vraag naar energie is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit houdt verband met de groeiende economie. De nutsbedrijven zijn echter niet in staat aan de vraag te voldoen. Bovendien is de temperatuur in India hoger dan normaal, omdat de regentijd niet voor de verwachte afkoeling heeft gezorgd. Dit leidt er toe dat de vraag naar stroom verder toeneemt.

De Indiase hoofdstad New Dehli werd ook getroffen door de stroomstoring. Verkeerslichten gingen uit en de metro, die dagelijks door 1,8 miljoen mensen wordt gebruikt, reed niet meer. Diverse crematoria vielen van het ene op het andere moment stil, in sommige gevallen lagen lichamen half verbrand te wachten op het verzengende vuur.

Veel Indiërs wisten zich goed aan te passen aan de storing. Een groot deel van de bevolking is wel gewend aan een stroomuitval nu en dan en al vlug snorden door het hele land noodgeneratoren, die bedrijfjes, ziekenhuizen en luchthavens van de broodnodige stroom voorzagen.

Minister Shinde zei dat de storing in het noordoosten na vier uur verholpen was. In het noorden leverden de stroomvoorzieningen weer 45 procent van hun capaciteit, terwijl dat percentage in het oosten op 35 lag.


Noorden India opnieuw zonder stroom (Foto: Novum)

[CL] Uitslagen derde voorronde (31/07/2012)

Er werden vanavond twee duels gespeeld in de derde voorronde van de Champions League. Morgen zijn de overige twaalf duels. De winnaars van de derde ronde gaan naar de playoffs van de Champions League. De verliezers spelen in de playoffs van de Europa League. Ajax is als kampioen van Nederland al gekwalificeerd voor de groepsfase van de Champions League. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Dinamo Kiev(Oek) Feyenoord 2-1
Motherwell(Sch) Panathinaikos(Gri) 0-2 

Returns 7 en 8 augustus. 

Weer goud voor Chinese Ye op wisselslag

Shiwen Ye heeft haar tweede gouden medaille op de wisselslag gewonnen. De 16-jarige Chinese zwemster was dinsdagavond de sterkste op de 200 meter wisselslag, nadat ze eerder al de dubbele afstand op haar naam had geschreven.

Ye zwom met 2.07,57 minuten een olympisch record en liet daarmee Alicia Coutt (2.08,15) uit Australië bijna zes tienden achter zich. Het brons was voor de Amerikaanse Caitlin Leverenz: 2.08,95.

Ye's eerste titel deed nogal wat stof opwaaien. Opvallend was dat haar laatste 50 meter sneller was dan die van de Amerikaan Ryan Lochte. Die won hetzelfde onderdeel bij de mannen in de tweede tijd ooit.

Oma vermoorde peuter doet aangifte tegen Jeugdzorg

De oma van de vorig jaar vermoorde Utrechtse peuter Nouafel gaat aangifte doen tegen Jeugdzorg. Dat heeft ze dinsdag gezegd tegen RTV Utrecht. De vrouw is boos omdat de instantie te weinig deed om problemen binnen het gezin te voorkomen.

De inspectie concludeerde maandag in een kritisch rapport dat Jeugdzorg onvoldoende toezicht had gehouden. Buren, familieleden, politie en het ziekenhuis deden al eerder melding van problemen, maar de instantie greep niet in, ook niet na meldingen over kindermishandeling.

Het 3,5 jaar oude kind is zo hard in zijn buik geschopt en geslagen dat hij er aan overleed. Agenten brachten het kind destijds naar het ziekenhuis, waar het overleed aan zijn verwondingen. Even daarna werden zijn moeder en stiefvader aangehouden.

Kluivert assistent Van Gaal bij Oranje

Patrick Kluivert is als assistent toegevoegd aan de technische staf van het Nederlands elftal. De 36-jarige Amsterdammer gaat samen met Danny Blind de nieuwe bondscoach Louis van Gaal assisteren.

Kluivert gaat zijn werkzaamheden bij Oranje combineren met zijn trainersfunctie bij FC Twente, waar hij het beloftenteam onder zijn hoede heeft. De voormalig speler vindt het een eer dat Van Gaal hem gevraagd heeft. "Het is natuurlijk fantastisch om met Nederlands beste spelers te gaan werken. Dat ik zelf jarenlang bij Oranje heb gespeeld kan daar alleen maar bij helpen."

De oud-spits, met veertig doelpunten nog altijd Oranjes topscorer aller tijden, onderhoudt een bijzondere band met Van Gaal. De keuzeheer liet Kluivert in 1994 debuteren bij Ajax. Een jaar later maakte de spits de winnende treffer in de finale van de Champions League. Kluivert speelde later bij Barcelona opnieuw onder Van Gaal.

Druipend bijenhuis opgeruimd

Scheutje honing in de thee? De familie Yates heeft er in ieder geval voorlopig wel genoeg van.

Het gezin uit het Ontario had al enige tijd last van bijen in en rondom het huis. Dat die bijtjes erg bezig waren geweest, bleek toen de plafonds van de keuken en de woonkamer openscheurden en er honing naar beneden begon te druppelen. Zelfs de plafondlamp bleek langzaamaan vol te lopen met het plakkerige zoete spul.

Met behulp van een imker zijn de naar schatting 30.000 aanwezige bijen en de honingraten verwijderd. Het gezin hoopt binnenkort terug huiswaarts te keren.

Restauratie Colosseum begint in december

De restauratiewerkzaamheden aan het Colosseum in Rome gaan in december van start. Het 25 miljoen euro kostende project, dat wordt gefinancierd door leerfabrikant Tod, moet over twee en een half jaar worden afgerond.

Tijdens de restauratie blijft het amfitheater gewoon open voor publiek. Het is de bedoeling dat een groter deel van het monument toegankelijk wordt.

Het Colosseum is zwart uitgeslagen door de luchtverontreiniging in Rome en schudt op zijn grondvesten door de nabijgelegen metrolijn en het autoverkeer. Aan de zuidzijde zou het monument al veertig centimeter zijn verzakt. In de Italiaanse media wordt gesproken van een 'toren van Pisa-effect'.


Restauratie Colosseum begint in december (Foto: Novum)

GroenLinks wil 80-kilometerzones rond alle steden

Op alle snelwegen die door stedelijk gebied lopen moet de maximumsnelheid worden verlaagd naar 80 kilometer per uur. Daarvoor pleit GroenLinks dinsdag. De ingegane verhoging op de ringwegen in de Randstad moet daarmee weer worden teruggedraaid.

"In de stedelijke regio's wonen 230.000 mensen rond de snelwegen. We moeten hen voor eens en voor altijd duidelijkheid geven over onze limieten", zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver dinsdag in het televisieprogramma Half 8 Live! "Rustiger rijden beschermt de gezondheid en de nachtrust van deze omwonenden."

GroenLinks wil, behalve langs de vier grote steden, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, dat onder meer de snelheid omlaag gaat op de snelwegen rond Nijmegen, Eindhoven, Den Bosch en Arnhem.

Om de snelheid op de ringwegen in de Randstad is al langere tijd veel te doen. Vanaf 1 juli mag er weer 100 kilometer per uur worden gereden op de A12, A10 en A13. Daarmee kwam een einde aan de 80-kilometerzones op de wegen. De gemeenten maakten bezwaar, maar minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) schoof dat opzij. Volgens haar is de luchtvervuiling aanzienlijk verminderd door het schoner worden van de auto's.

Microsoft stopt met Hotmail

Microsoft stopt volgend jaar met Hotmail. De online e-maildienst verandert dan in Outlook.com, zo heeft het softwarebedrijf dinsdag bekendgemaakt.

In de nieuwe versie van het e-mailprogramma zijn onder meer sociale media als Facebook en Twitter geïntegreerd. Ook wordt er niet meer geadverteerd. Microsoft had het programma al acht jaar niet meer aangepast. Volgens vicepresident Chris Jones van Microsoft is er sindsdien veel gebeurd. "We denken dat de tijd rijp is voor een nieuwe kijk op e-mail."

Microsoft zette dinsdag een eerste voorproefje van Outlook.com online. Gebruikers van Hotmail kunnen hun mailprogramma nu al omzetten.

Hotmail bestaat sinds 1996 en was een van de eerste gratis e-mailprogramma's. In zestien jaar tijd hebben honderden miljoenen mensen gebruik gemaakt van Hotmail. In de afgelopen jaren stapten steeds meer mensen over naar Gmail van rivaal Google.


Microsoft verandert Hotmail in Outlook.com (Foto: Novum)

Di Natale: "Milan wilde mij hebben"

Antonio di Natale wil zijn carrière bij Udinese afsluiten. AC Milan toonde verregaande interesse, maar hij wimpelde ze af.De 34-jarige Italiaanse spits speelt al sinds 2004 bij Udinese, en werd in 2011 en 2010 topscorer van Italië.

Het grote AC Milan wilde hem, maar hij heeft zijn hart verpand aan de Bianconeri. "Het klopt, Milan wilde me aantrekken. Maar ik zou Udinese zelfs niet verlaten wanneer Real Madrid op de deur klop. Ik wil mijn carrière afsluiten bij Udinese. Zoveel mogelijk goals maken, dat is mijn doel hier", vertelde hij aan de Italiaanse media.

"Mijn doel is om de grens van 150 doelpunten bij Udinese te bereiken. Dat zou me tevreden stellen, maar de teamresultaten staan voorop. Het zou natuurlijk goed zijn om het Serie A-totaal van 188 doelpunten van Alessandro del Piero te evenaren."

Di Natale heeft zich wellicht misrekend, want hij staat op 159 goals voor Udinese, 135 in de Serie A. Qua totaal aantal Serie A-goals staat hij op 169.

Pienaar komende vier jaar weer speler Everton

Steven Pienaar mag zich weer contractspeler van Everton noemen. De 30-jarige Zuid-Afrikaan tekende vandaag een contract voor vier seizoenen bij de Toffees, die hem voor 4,5 miljoen overnemen van Tottenham Hotspur. Het afgelopen halfjaar kwam Pienaar al op huurbasis uit voor Everton.

Het is niet voor het eerst dat Pienaar zich voor lange tijd heeft verbonden aan Everton. Tussen 2007 en 2011 kwam hij al uit voor de club uit Liverpool, die hem daarna verkocht aan de Spurs. Pienaar diende in zijn carrière ook nog Borussia Dortmund, Ajax en Ajax Cape Town.

Pienaar wilde niets liever dan blijven bij Everton. "Aan het einde van vorig seizoen heb ik de manager verteld hoe ik me voelde", zegt hij op de clubsite. "Ik ben blij dat het nu afgerond is." Pienaar wordt bij Everton weer ploeggenoot van John Heitinga, met wie hij ook al bij Ajax speelde.


Pienaar komende vier jaar weer speler Everton (Foto: Novum)

[CL] Uitslag Dinamo Kiev - Feyenoord

Feyenoord is er vanavond niet in geslaagd om in de derde voorronde van de Champions League te winnen. In Kiev gingen de mannen van trainer Ronald Koeman met 2-1 onderuit.

Feyenoord begon de wedstrijd met spelers die op Europees niveau geen ervaring hadden. Na drie minuten beging aanvoerder Stefan de Vrij een kleine fout en passeerde bijna zijn eigen doelman, maar nadien kregen de Rotterdammers wel een aantal goede mogelijkheden.

Kort na de thee kwam de formatie uit Rotterdam-Zuid op voorsprong door een doelpunt van Ruben Schaken, die op maat werd bediend door Lex Immers. Toch ging het daarna alsnog mis. Allereerst werkte doelman Erwin Mulder de bal in zijn eigen goal. De bal werd overigens nog wel aangeraakt door Immers. Hij kreeg het eigen doelpunt dan ook achter zijn naam.

Twintig minuten voor tijd trapte Brown de tweede treffer voor Dinamo Kiev tegen de touwen. De Oekraïeners roken vervolgens bloed en zetten Feyenoord vast op de eigen helft. In de slotfase was Brown dichtbij een derde goal, maar de lat bood redding.


Dinamo Kiev

2 - 1

Feyenoord

 56' Immers (e.d.)
 69' Brown
   49' Schaken 
 
 Gele kaart: Immers (Feyenoord)
 
Stadion: Olimpiysky National Sports Complex, Kiev
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Marriner (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Koval
Silva
Betão
Mychalik
Popov
Jarmolenko
Vukojevic (Milevskij/55)
Kranjcar (Gushev/46)
Veloso
Ninkovic
Brown
  Mulder
Janmaat (Singh/33)
de Vrij
Martins Indi
Nelom
Leerdam
Vormer (Vilhena/71)
Immers
Clasie (Kongolo/90)
Schaken
Cissé

The Big Wedding heeft trailer

Lionsgate heeft een trailer online gezet voor hun film The Big Wedding. In de komedie spelen Robert De Niro en Diane Keaton een lang gescheiden koppel dat doet alsof ze toch nog getrouwd zijn als er opnieuw een bruiloft plaatsvindt binnen hun familie.

Overige rollen zijn weggelegd voor Susan Sarandon, Christine Ebersole, Katherine Heigl, Amanda Seyfried, Ben Barnes, Topher Grace en Robin Williams. Justin Zackham is de schrijver en regisseur van deze ensemble komedie die aanstaande 13 december bij ons in de bioscopen verschijnt.

Weer geen zwemgoud voor Phelps

Michael Phelps heeft zijn achttiende olympische medaille binnen, maar helaas voor hem geen gouden plak. Dankzij een sterke laatste eindsprint ging het goud op de 200 meter vlinderslag naar de Zuid-Afrikaan Chad le Clos. Le Clos tikte aan in 1.52,96.

Phelps, die het grootste deel van de race aan kop lag, moest genoegen nemen met het zilver. Het brons ging naar de Japanner Takeshi Matsuda.

Phelps heeft met zijn achttiende plek wel het 48-jaar oude record van turnster Larissa Latynina evenaard. De Russin pakte ooit ook 18 olympische plakken.

Kont Kim Kardashian steeds groter

Fans van het eerste uur weten dit natuurlijk al langer. De kont van Kim Kardashian, vooral bekend om haar achterwerk en achternaam, lijkt steeds grotere proporties aan te nemen.

De beeldschone Kim fleurt al jaren menig tijdschrift op door schaars gekleed voor de camera te verschijnen. Boze tongen beweren echter dat deze niet door de natuur zo rond zijn geworden. Kim is zich echter van geen kwaad bewust en liet vorig jaar zelfs een röntgenfoto maken van haar billen om 'de haters' het zwijgen op te leggen.

De collega's van TMZ komen nu met een recentelijk filmpje van Kims kont. Een vrouwelijke fan wist haar kont tot tweemaal toe goed op de band vast te leggen. Uiteraard in HD-kwaliteit. Of haar kont echt met het jaar groter wordt kunt u hier zelf bekijken. Referentiemateriaal uit voorgaande jaren is hier beschikbaar.

Cancellara start definitief op tijdrit Spelen

Fabian Cancellara doet morgen definitief mee aan de olympische tijdrit. De Zwitserse wielrenner blesseerde zich zaterdag bij een valpartij in de wegrace aan zijn schouder. Hij heeft niets gebroken, maar kampt wel met een bloeduitstorting. Volgens een coach van Zwitserland kan hij echter gewoon zijn titel verdedigen.

De 31-jarige Cancellara wordt nog wel behandeld aan de pijnlijke schouder, maar zou honderd procent fit moeten zijn voor de 44 kilometer lange tijdrit. Hij wordt gezien als een van de grote favorieten. Vier jaar geleden pakte hij goud in Beijing.

Cancellara liep de kwetsuur op toen hij tijdens de wegrace zijn evenwicht verloor in een bocht. Op 1 april had hij zijn sleutelbeen tijdens een val in de Ronde van Vlaanderen al gebroken.

Cancellara start definitief op tijdrit Spelen (Foto: Pro Shots)

Villa mag weer trainen

David Villa mag de training bij FC Barcelona weer hervatten. Dit heeft de Catalaanse club vandaag via de officiële website bekend gemaakt. Toch duurt het nog even voor de aanvaller weer wedstrijden zal spelen.

"Medisch gezien is hij in orde, maar conditioneel nog niet", lieten de clubartsen van FC Barcelona, Ramon Cugat en Ricard Pruna, in een korte reactie weten.

Villa brak in december vorig jaar tijdens de halve finale op het WK voor clubs zijn linkerscheenbeen en miste daardoor het EK voetbal in Polen en Oekraïne.

Man ziet Mitt Romney aan voor minnaar vriendin

Dat niet iedereen het nieuws even goed volgt, mag duidelijk zijn. Dat een 40-jarige man uit het Amerikaanse Tennessee dat beter wel had kunnen doen, ook.

De man vermoedde al even dat zijn vriendin vreemdging en dat werd voor hem bevestigd toen hij een foto van een vreemde vent op haar Facebook-pagina zag staan. Hij eiste een verklaring van haar.

De vrouw probeerde hem uit te leggen dat de foto van presidentskandidaat Mitt Romney was, maar de jaloerse man was al ziedend. Hij gooide haar laptop tegen de muur kapot en stompte haar in het gezicht.

De man zit nog vast.

Sharapova verslaat thuisspelende Robson

Maria Sharapova is doorgedrongen tot de laatste zestien van het olympisch tennistoernooi. De als derde geplaatste Russin versloeg de thuisspelende Britse Laura Robson in twee sets 7-6 (5) en 6-3. In de achtste finale treft Sharapova de Duitse Sabine Lisicki (15), die in drie sets met Yaroslava Shvedova uit Kazachstan afrekende.

Sharapova en Robson stonden eenmaal eerder tegenover elkaar en frappant genoeg eindigde het duel vorig jaar juli in precies dezelfde setstanden als een jaar later. Destijds vormde het heilige gras in Londen ook het decor, in de tweede ronde van Wimbedon. Het enige verschil was dat Robson nu een puntje meer in de tiebreak bijeensprokkelde.

De pas 18-jarige Robson verweerde zich kranig, maar de routine van de meer ervaren Sharapova gaf uiteindelijk de doorslag.

Sharapova verslaat thuisspelende Robson (Foto: Pro Shots)

N.E.C. doet Fejzullahu over aan Djurgårdens

Erton Fejzullahu verruilt N.E.C. Nijmegen voor Djurgårdens IF. De Gelderse club heeft een akkoord bereikt met de Zweden over een transfer van de 24-jarige aanvaller. Fejzullahu, die nog een contract tot volgend jaar zomer had, tekent in eigen land een verbintenis voor vier seizoenen.

Fejzullahu kwam in 2009 naar Nijmegen, maar wist na een redelijk eerste seizoen geen basisplaats te veroveren. Hij speelde de afgelopen jaren op huurbasis voor het Deense Randers FC en zijn oude club Mjällby AIF uit Zweden.

Fejzullahu naar Djurgårdens (Foto: Pro Shots)

Goud voor Amerikaanse turnsters

De Amerikaanse turnsters hebben in de olympische landenwedstrijd het goud gewonnen. Het is voor het eerst sinds 1996 dat het goud naar de Verenigde Staten gaat.

De Amerikaanse dames waren de hele wedstrijd oppermachtig en kwamen uiteindelijk tot een puntentotaal van 183,596. Rusland eindigde op grote afstand als tweede met 178,53 punten. Het brons was voor de Roemeense dames met 176,414 punten. Voor titelverdediger China verliep de wedstrijd teleurstellend, zij werden slechts vierde.

Vader Hamilton klaagt Di Resta aan

Anthony Hamilton, de vader van Formule 1-coureur Lewis Hamilton, heeft Force India-coureur Paul di Resta aangeklaagd, zo meldt The Telegraph. De Britse rijder had zijn manager ontslagen, onterecht volgens Hamilton die ook nog claimt inkomsten mis te zijn gelopen.

Di Resta heeft Hamilton ontslagen vanwege misleiding bij een overeenkomst met het energiedrankjesbedrijf Go Fast. De deal behelsde 5,5 miljoen euro en volgens Hamilton zou het kopen van de rechten van Force India twee miljoen euro kosten. Navraag bij Force India leverde echter op dat verkrijgen van de rechten door Di Resta slechts één miljoen euro zou kosten. Beide partijen wilden niet reageren op de claims.

Ondertussen heeft Di Resta onderdak gevonden bij Sports Partnership, het managementbureau van Jenson Button en diens manager Richard Goddard. Het is waarschijnlijk dat Di Resta met Hamilton voordat het een rechtszaak wordt een schikking treft.

Onderzoek naar asbest onder Groningse wijk

Woningcorporatie De Huismeesters heeft een onderzoek ingesteld naar de vondst van asbest in kruipruimtes van tientallen woningen in de Groningse wijk Selwerd. Dat heeft de corporatie dinsdag gemeld.

De kankerverwekkende stof werd vorige week aangetroffen bij werkzaamheden. Het gaat om asbestcement in eengezinswoningen aan de Vlierstraat, Lijsterbeslaan, Berkenlaan, Populierenlaan, Iepenlaan en Bottelroosstraat.

Volgens de corporatie is niet direct sprake van gevaar omdat de vezels niet gemakkelijk vrij kunnen komen uit het cement. Om zeker te zijn wordt woensdag onderzoek gedaan. Een bureau neemt kleefmonsters om te kijken of asbest in de woningen is vrijgekomen.

Vrijdag worden de eerste resultaten verwacht. Tot die tijd worden nog geen maatregelen genomen. Wel is de GGD ingeschakeld.

In Utrecht moesten anderhalve week geleden ruim driehonderd mensen hun woning uit toen asbest vrijkwam bij renovatiewerkzaamheden. Een deel van de evacués mogen donderdag terug.

22 partijen doen mee aan verkiezingen

Aan de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september zullen 22 partijen meedoen. Dat maakte de Kiesraad dinsdag bekend.

Partijen die wilden meedoen aan de verkiezingen moesten dinsdag hun kandidatenlijsten inleveren. Dat deden de partijen die nu al in de Kamer zitten, maar ook nieuwe partijen zoals 50Plus en het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK). Die twee partijen verzamelden voldoende handtekeningen om in alle 20 kieskringen mee te doen aan de verkiezingen.

22 partijen doen mee aan verkiezingen
22 partijen doen mee aan verkiezingen (Foto: ANP)

Levende kat in zak herenigd met eigenaar

In Enschede is maandag een levende kat in een plastic tas gevonden. Via de chip die het dier had kon de dierenambulance het gezin waar de kat bij hoort worden gevonden, zegt coördinator bij de Dierenbescherming Ine Jannink dinsdag.

De kat, Magic geheten, werd gevonden aan het Leunenberg. "Een jongeman stond bij de bushalte toen hij een tas zag bewegen. Hij dacht eerst dat die opwaaide, maar ontdekte gelukkig al snel dat er een kat in zat."

Het dier was in 2008 meegenomen uit het asiel. "Magic woont sindsdien bij een gezin dat goed voor hem zorgt. De familie was compleet geshockeerd toen wij vertelden wat er is gebeurd." De kat loopt volgens Jannink regelmatig over het pleintje de Vassebrink. "Het is een aanhalig katje en daar is waarschijnlijk misbruik van gemaakt."

Het gezin wordt niet verdacht. De politie hoopt dat getuigen die meer weten zich melden via 144.

Un amour de jeunesse

Nu het zomerse weer uitblijft kan er gezwijmeld worden tijdens het kijken van Un amour de jeunesse. Mia Hansen-Løve is verantwoordelijk voor het liefdesverhaal tussen twee jonge mensen. Camille en Sullivan leren elkaar kennen als vakantieliefde. Maar Sullivan maakt een wereldreis, waarna Camille zichzelf verliest in liefdesverdriet. Na vele jaren kruisen de paden van het duo elkaar weer...

China blijft superieur bij schoonspringen

China heeft op de Olympische Spelen in Londen opnieuw toegeslagen bij het schoonspringen. Ruolin Chen en Hao Wang pakten  goud bij het torenspringen. Ze bleven het Mexicaanse duo Paola Espinosa Sanchez en Alejandra Orozco Loza voor. Meaghan Benfeito en Roseline Fillion uit Canada legden beslag op brons.

China heeft door de zege van Chen en Wang een maximale score bij het schoonspringen. Eerder waren de mannen al de sterkste bij het torenspringen, terwijl Wu Minxia en He Zi wonnen op de driemeterplank.


China blijft superieur bij schoonspringen (Foto: Novum)

Dynamo Kiev haalt verdediger Taiwo op bij Milan

AC Milan-verdediger Taye Taiwo speelt het komende seizoen op huurbasis bij Dynamo Kiev. De Oekraïense club heeft daarnaast een optie tot koop in het contract bedongen.

De Nigeriaanse vleugelverdediger speelde zeven seizoenen voor Olympique Marseille, voordat hij de overstap maakte naar Italië. Toen dat geen succes bleek, werd hij begin dit jaar uitgeleend aan het Londense Queens Park Rangers.

De 27-jarige Taiwo is nog niet speelgerechtigd in de derde voorrondewedstrijden van de Champions League tegen Feyenoord van vanavond.

Miljoen extra voor hulp Syrië

Nederland trekt een miljoen euro extra uit voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië, bovenop de zes miljoen die de regering al had uitgetrokken voor noodhulp in het door interne conflicten getroffen land. Met het geld moet het Rode Kruis tweehonderdduizend Syriërs van voedsel en medische hulp voorzien, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Volgens staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) slaan steeds meer mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld of zijn in hun eigen stad afhankelijk van het Rode Kruis. "De gevechten van de afgelopen dagen in de stad Aleppo hebben de behoefte aan noodhulp dramatisch doen toenemen."

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) acht het Syrische regime verantwoordelijk 'voor de gewelddadige militaire operaties' door het hele land. Hij wil dat er snel een politieke oplossing komt. Nederland is er voorstander van via een VN-resolutie tot een veroordeling te komen. "Dit is het meest heldere signaal dat we richting Syrië kunnen afgeven."

De eerdere zes miljoen euro werd via VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en het Wereldvoedselprogramma gedistribueerd. Ook draagt Nederland jaarlijks bij aan noodhulporganisaties die in Syrië actief zijn.


Het land is de afgelopen jaren zwaar gehavend door bloedige interne conflicten, beide menselijk en materieel. Foto: ANP/AP

Secret World krijgt eerste contentupdate

Funcom heeft vandaag Issue #1 uitgebracht voor The Secret World. Deze Issue's zijn updates met content voor het spel en moeten regelmatig gaan gebeuren. De eerste heet Unleashed.

De update brengt nieuwe investigation-missies, een marktplaats voor meerdere dimensies en een hogere moeilijkheidsgraad voor enkele dungeons. De update is gratis voor alle spelers en voor meer informatie wat er allemaal nog meer in de update zit kan je hier kijken.

Secret

Orthodoxen Israël alsnog dienstplichtig

Het Israëlische leger heeft dinsdag van minister van defensie Ehud Barak de opdracht gekregen ook ultraorthodoxe mannen op te roepen om de dienstplicht te vervullen. De krijgsmacht heeft een maand de tijd gekregen om een plan te ontwerpen.

Sommige ultraorthodoxen lieten direct na de aankondiging van de minister weten de gevangenis te verkiezen boven de dienstplicht, terwijl anderen hun vraagtekens plaatsten bij de ernst van Barak. Zegslieden bij defensie zeiden dat de krijgsmacht niet in staat is ineens tienduizenden extra rekruten te verwerken.

De Israëlische regering had nog maar één dag om een aanvaardbaar alternatief te presenteren voor de wet die ultraorthodoxe studenten vrijstelt van de dienstplicht. Het hooggerechtshof heeft de bestaande wet als discriminatoir bestempeld en 1 augustus vastgesteld als deadline voor de strijdende partijen om het eens te worden.

Bereikten de partijen geen compromis, dan zouden ongeveer zestigduizend ultraorthodoxe jongemannen voortaan gelden als deserteurs. Bovendien dreigde dan de regering te vallen en moesten mogelijk vervroegd parlementsverkiezingen worden uitgeschreven.

Barak heeft de bevoegdheid het huidige vrijstellingenregime voorlopig te handhaven met een beroep op de noodtoestand. Barak kondigde onlangs echter aan dat hij wel degelijk een aantal ultraorthodoxe dienstplichtigen wilde oproepen. De oplossing die Barak nu heeft gevonden lijkt er voornamelijk op gericht om, zeker nu het parlement tot oktober met reces is, tijd te winnen.

Venus Williams naar derde ronde

Venus Williams heeft de achtste finale van het olympisch tennistoernooi bereikt. De Amerikaanse was met 6-1 en 6-3 te sterk voor Aleksandra Wozniak uit Canada. In de derde ronde is de Duitse Angelique Kerber haar volgende tegenstander. Kerber klopte Timea Babos uit Hongarije met nog ruimere cijfers: 6-1 en 6-1.

Bij de mannen werd Richard Gasquet in de tweede ronde uitgeschakeld. De als zestiende geplaatste Fransman,gisteren in de eerste ronde nog te sterk voor Robin Haase, ging met tweemaal 6-4 ten onder tegen Marcos Baghdatis.


Venus Williams wint tweede ronde op Spelen (Foto: Novum)

Meppelink en Van Gestel winnen tweede duel

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben zich hersteld van de nederlaag in de openingswedstrijd van de Olympische Spelen. Het Nederlandse duo won zijn tweede groepsduel in twee sets van de Australiërs Lousie Bawden en Becchara Palmer: 21-19 en 21-15.

Meppelink en Van Gestel hebben donderdag aan een overwinning op het Duitse duo Laura Ludwig en Sara Goller genoeg om zich te plaatsen voor de achtste finale. Beide duo's hebben drie punten na twee duels.

Zondag gingen Meppelink en Van Gestel nog in twee sets onderuit tegen het Braziliaanse duo Maria Antonelli en Talita Rocha, dat met twee overwinningen aan de leiding gaat in groep E.

Meppelink en Van Gestel winnen tweede duel (Foto: Pro Shots)

 

Judogoud voor Zuid-Korea en Slovenië

Judoka Jae-bum Kim heeft op de Olympische Spelen goud gewonnen in de klasse tot 81 kilogram. De Zuid-Koreaan versloeg in de finale Ole Bischof uit Duitsland. De 27-jarige Kim, de regerend wereldkampioen, moest vier jaar geleden in Beijing nog genoegen nemen met zilver.

Urska Zolnir schreef het judotoernooi in de klasse tot 63 kilo op haar naam. De 30-jarige Sloveense rekende in de finale af met de Chinese Lili Xu, die in de kwartfinale Elisabeth Willeboordse verraste. Zolnir pakte acht jaar geleden in Athene al eens brons op de Spelen.

Bill Murray speelt misantroop in komedie

Bill Murray gaat in de zwarte komedie St. Vincent de Van Nuys spelen. De Amerikaanse acteur kruipt voor de film in de huid van een pessimistische veteraan, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Eerder werd Jack Nicholson genoemd voor de rol van Murray.

De komedie vertelt het verhaal van een 12-jarige jongen wier ouders in scheiding liggen. Hij raakt bevriend met de buurman, de rol van Bill Murray, die zijn dagen vult met drank, gokken en hoeren. Toch wordt hij een mentor voor het getroebleerde jongetje.

St. Vincent de Van Nuys wordt geregisseerd door Ted Melfi, die de komedie ook geschreven heeft. Het project wordt de eerste speelfilm van de regisseur, die eerder vooral korte films maakte.

De 61-jarige Murray had dit jaar een hoofdrol in de komedie Moonrise Kingdom van Wes Anderson. De acteur is volgend jaar te zien als Franklin D. Roosevelt in de komedie Hyde Park on Hudson. Er doen geluiden de ronde dat zijn rol Oscarwaardig is. Wanneer St. Vincent de Van Nuys in productie gaat, is nog onbekend.


Bill Murray speelt misantroop in komedie (Foto: Novum)

Weer goud voor eventingruiter Jung

De Duitse eventingruiter Michael Jung heeft op zijn dertigste verjaardag voor een unicum gezorgd. Jung legde vandaag in Greenwich Park beslag op olympisch goud. Hij is daardoor de eerste ruiter die zowel olympisch, Europees, als wereldkampioen is. Eerder op de dag won hij met het Duitse team al de landenfinale.

Jung hield de Zweedse Sara Algotsson Ostholt en landgenote Sandra Auffarth achter zich. De Nederlanders hadden zich niet geplaatst voor de finale. Andrew Heffernan eindigde op de 33e plaats, Tim Lips werd 38e.


Weer goud voor eventingruiter Jung (Foto: Novum)

Step Up 4: Miami Heat

Na hun eerste zomerhit Rock of Ages komen broer en zus, producenten Adam Shankman en Jennifer Gibgot terug bij de film waar ze bekend mee zijn geworden: Step Up. De franchise is aan zijn vierde deel toe en is bij ons in de bioscoop te zien onder de titel Step up 4: Miami Heat. Relatief onbekend talent krijgt weer de kans om te laten zien wat ze (op de dansvloer) waard zijn. Dit charmeert maar zelfs deze reeks ontkomt niet aan voorspelbaarheid en onvermijdelijkheden. 

Zeilsters Groeneveld/Bes/Bos-De Koning verliezen

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning hebben vandaag hun twee wedstrijden in de Round Robin-categorie verloren. De eerste race ging verloren tegen de Spaanse dames, de tweede race waren de Denen te sterk. Ze hebben nu vier van hun zes races verloren, waardoor ze op een gedeelde achtste plek met de Verenigde staten staan.

In de laser-klasse bezet Rutger van Schaardenburg de vijftiende plaats na vandaag. De Australische zeiler Tom Slingsbey gaat aan de leiding voor Pavlos Kontides uit Cyprus en de Zweed Rasmus Mygren.

'Aboutaleb faalde in aanpak Odfjell'

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en havenwethouder Jeannette Baljeu hebben gefaald in de aanpak van het tankopslagbedrijf Odfjell in de Maasstad. Dat stellen GroenLinks en Leefbaar Rotterdam nu de volledige bedrijfsvoering daar stil is komen te liggen. Eerder bezworen de bestuurders dat er niets aan de hand was.

,,Eind juni verzekerden de burgemeester en de havenwethouder in een raadsdebat dat de situatie bij Odfjell veilig was. Dat blijkt een valse geruststelling te zijn geweest", stelt Arno Bonte van GroenLinks. Samen met Leefbaar Rotterdam wil de partij dat Aboutaleb in de eerstvolgende raadsvergadering na het zomerreces uitlegt waarom de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond niet eerder ingreep.

'Aboutaleb faalde in aanpak Odfjell'
'Aboutaleb faalde in aanpak Odfjell' (Foto: ANP)

Eminem is populairst op Facebook

Eminem heeft als eerste meer dan zestig miljoen 'likes' gekregen op Facebook. De rapper is hiermee populairder dan onder anderen Rihanna, die ruim 59 miljoen fans heeft op het sociale medium.

Ook laat de 39-jarige Eminem bijvoorbeeld Lady Gaga en de in 2009 overleden Michael Jackson achter zich. Volgens de website Star Count heeft de Amerikaanse rapper alleen al dinsdag bijna 26 duizend Facebook-fans erbij gekregen. Eminem is ook actief op Twitter. Via dit medium wordt hij door 11,8 miljoen mensen gevolgd.

Eminem, die werd geboren als Marshall Mathers, maakte onlangs bekend dat hij voor zijn nieuwe album opnieuw gaat samenwerken met hiphoplegende Dr. Dre. Het wordt Eminems achtste studioalbum.

Partij Brinkman heeft genoeg handtekeningen

Het Democratisch Politiek Keerpunt (DPK), de nieuwe partij van voormalig PVV'er Hero Brinkman, kan in het hele land meedoen aan de verkiezingen. In alle kieskringen zijn voldoende ondersteuningsverklaringen binnengehaald, zegt een woordvoerder dinsdag.

Dinsdag was de dag waarop nieuwe partijen voor elke van de twintig kieskringen dertig ondersteuningsverklaringen moesten inleveren. Maandag had DPK nog te weinig handtekeningen in twee kieskringen.

Partijvoorzitter van 50Plus Jan Nagel wil niets kwijt over het aantal verklaringen dat de partij heeft ingeleverd. Maandag kwam de partij nog in drie tot vier regio's handtekeningen te kort. "Ik ben neutraal gestemd. Wij wachten de uitslag van de Kiesraad af."

Maandag zei Nagel vooral te vrezen dat het in de kieskring Bonaire niet zou lukken voldoende handtekeningen op te halen. Ook kan het een probleem zijn als mensen voor meer dan één partij een handtekening hebben gezet. Die telt dan voor geen enkele partij mee.

De Piratenpartij heeft voldoende handtekeningen opgehaald in negentien van de twintig kieskringen. Alleen op de Antillen is dat niet gelukt. Een woordvoerder zegt dat de partij met volle kracht aan de slag gaat om daar verandering in te brengen. Tot vrijdag biedt de Kiesraad partijen een herkansing om de allerlaatste zaken op orde te krijgen.

Nieuwe partijen die niet in elke kieskring dertig steunverklaringen kunnen indienen, mogen in de kieskring met ontbrekende handtekeningen niet meedoen. Ze moesten de verklaringen dinsdag inleveren bij de Kiesraad. Alle partijen moesten bovendien de kandidatenlijsten indienen, compleet met de verklaringen van kandidaat-Kamerleden, dat zij op de lijst van hun partij willen.

De kandidatenlijsten en -verklaringen worden de komende dagen gecontroleerd. Vrijdag wordt duidelijk of alle verklaringen correct waren. Dan worden de definitieve kandidatenlijsten bekend gemaakt.


Partij Brinkman heeft genoeg handtekeningen (Foto: Novum)

Djokovic walst over Roddick heen

Novak Djokovic heeft zich dinsdag op de Olympische Spelen ten koste van Andy Roddick geplaatst voor de derde ronde van het tennistoernooi. De Serviër had weinig moeite met de Amerikaan en gaf slechts drie games weg: 6-2 en 6-1.

Djokovic, de nummer twee van de wereld, neemt het in de volgende ronde op tegen Lleyton Hewitt uit Australië of de Kroaat Marin Cilic. De andere grote favorieten, Andy Murray en Roger Federer, hadden zich eerder al bij de laatste zestien geschaard.

Robin Haase, de enige Nederlander in het toernooi, moest in de eerste ronde al het onderspit delven.

Bulykin krijgt werkvergunning

FC Twente kan vanaf vandaag beschikken over Dmitri Bulykin. De Rus heeft de vereiste werkvergunning binnen. Hij trainde meteen mee met de Enschedeërs.

Bulykin werd eerder deze maand vastgelegd door Twente, maar tot de werkvergunning binnen was mocht hij niets doen. Nu dit wel het geval is kan hij donderdag al meespelen in het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League tegen Tsjechische Mlada Boleslav. Twente moet hem dan wel voor vanavond twaalf uur inschrijven.

Zeiler Postma zakt, Bouwmeester blijft derde

Finn-zeiler Pieter Postma staat na de tweede dag op de zesde plaats in het klassement. In de eerste race van vandaag werd hij 20e. De lage plek kwam omdat Postma materiaalpech kreeg. Eén van zijn lijntjes die het zeil van zijn boot op de giek trekt brak namelijk. Postma kon dat resultaat schrappen maar werd in de tweede race 13e waardoor hij van de vijfde naar de zesde plaats zakte.

De leiding in de Finn-klasse is nog steeds in handen van de Deen Johan Hogh-Christensen. De Brit Ben Ainslie en de Fransman Jonathan Lobert staan respectievelijk tweede en derde.

Bij de vrouwen bezet Marit Bouwmeester na vandaag nog steeds de derde plaats in de Laser Radial. In de eerste race werd ze vierde, de tweede race sloot ze als vijfde af. Annalise Murphy uit Ierland blijft een klasse apart. Ze heeft tot nu toe alle vier de races gewonnen.

Roemenen hacken website tafeltennisbond

Een dag na de overwinning van tafeltennisster Li Jiao op de Roemeense Elizabeta Samara op de Olympische Spelen is de website van de Nederlandse tafeltennisbond gehackt. Het toeval wil dat de cyberaanval afkomstig was uit Roemenië. Een woordvoerster van de bond bevestigde het voorval vandaag.

Of de hack verband houdt met de overwinning van Li Jiao van gisteren durfde ze niet te stellen. "Dat valt natuurlijk nooit te bewijzen, maar toevallig is het wel", sprak de zegsvrouw. "Ik werk hier sinds september en tot vanochtend waren we nog nooit gehackt." De problemen met de website waren vanmiddag nog niet opgelost.

Vandaag was een weinig succesvolle dag voor de tafeltennisbond. Tot overmaat van ramp verloor Li Jiao in de kwartfinale van de Spelen met 4-0 van de Chinese Xiaoxia Li.

Rallycoureur Al-Attiyah schiet met scherp

Nasser al-Attiyah heeft brons gewonnen bij de Olympische Spelen. Dat deed de 41-jarige Qatarees bij het kleiduivenschieten. Hij haalde net als de Rus Valeriy Shomin 144 punten, maar won de shoot-off om de bronzen plak met 6-5.

Al-Attiyah is bij autosportliefhebbers beter bekend als winnaar van de Dakar Rally in 2011. Hij staat momenteel ook achtste in het WK rally. In 2004 in Athene was Al-Attiyah bij het kleiduivenschieten al eens vierde geëindigd. Ook in 2008 in Beijing deed hij mee.

De Amerikaan Vincent Hancock prolongeerde zijn olympische titel uit Beijing. De 23-jarige uit Ohio bleef in de finale met 25 punten perfect. Daarmee verbeterde hij zijn eigen olympisch record. Zijn totaalscore was 148 punten. Het zilver was voor de Deen Anders Golding met 146 punten.

Zoon Dennis Hopper verdacht van verkrachting

Henry Hopper wordt verdacht van verkrachting. De 21-jarige zoon van de overleden acteur Dennis Hopper zou een 15-jarig meisje hebben gedrogeerd. Vervolgens heeft hij zich aan haar vergrepen, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De moeder van het meisje eist een onbekend bedrag, zo blijkt uit rechtbankdocumenten. Het slachtoffer heeft volgens haar moeder psychische schade ondervonden van het incident en krijgt hiervoor hulp.

De twee zouden elkaar via Facebook hebben leren kennen. Hopper, die een rol speelde in de film Restless, zou tijdens hun ontmoeting het meisje drank en drugs hebben gegeven om haar vervolgens te verkrachten.

Cel voor Heemstedenaar die kleindochters misbruikte

Een man uit Heemstede is veroordeeld tot een celstraf van een half jaar voor het misbruiken van zijn twee kleindochters. De opa vergreep zich tussen 2008 en vorig jaar aan de kinderen van zijn stiefzoon als hij op ze paste.

Het misbruik kwam in augustus vorig jaar aan het licht toen een van de meisjes aan haar moeder vertelde dat haar opa aan haar had gezeten. De meisjes waren toen het misbruik begon twee en vier jaar.

De rechtbank in Almelo legde de 79-jarige man ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar op met een proeftijd van twee jaar. Justitie had 21 maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Pirelli maakt compounds voor drie races bekend

Pirelli heeft de bandencompounds voor de Formule 1-races in België, Italië en Singapore bekendgemaakt. Zowel naar de race op Spa-Francorchamps (2 september) en Monza (9 september) zullen de medium- en harde banden mee worden genomen. Vorig jaar was dit nog zacht en medium.

Voor Singapore zullen net als vorig seizoen de superzachte en zachte banden uit de kast worden getrokken. Deze race zal op 23 september verreden worden.

Leers moet verwestering Somaliërs mee laten tellen

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) moet bij de beoordeling van asielaanvragen van Somaliërs ook rekening houden met de mate van hun verwestering. Somalische vreemdelingen kunnen te verwesterd zijn voor de streng islamitische leefregels van de islamitische groepering Al-Shabab, oordeelt de Raad van State dinsdag.

De zaak was aangespannen door een Somalische vrouw. De minister had haar aanvraag voor een asielvergunning afgewezen. De Raad van State vindt dat Leers in zijn beoordeling bij de vraag of van haar kan worden verwacht dat zij zich kan handhaven onder het regime van Al-Shabab onvoldoende heeft gekeken naar de mate van verwestering van de vrouw.

De uitspraak is een gevolg van een eerder vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens van juni vorig jaar. In die zaak oordeelde het hof dat Somaliërs die moeten terugkeren naar gebieden in hun thuisland die onder controle staan van Al-Shabab een groter risico lopen in de problemen te komen als zij te verwesterd zijn.

Somalië kent sinds 1991 geen functionerende centrale regering meer. Groeperingen als Al-Shabab maken er nu de dienst uit. Gezaghebbende bronnen stellen volgens de Raad van State dat in de door deze groep gecontroleerde gebieden sprake is van een onderdrukkende vorm van sociale controle. Mensen die niet aan de strenge leefregels of de shariawetgeving voldoen, kunnen worden onderworpen aan zware lijfstraffen.

Leers moet zijn asielbeleid voor Somalië nu op dit punt aanpassen. Voor de vrouw betekent de uitspraak dat Leers opnieuw een beslissing over haar aanvraag moet nemen en de mate van haar verwestering hierbij moet betrekken. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De Raad van State bepaalde twee weken geleden dat Leers Somaliërs die geen verblijfsvergunning hebben voorlopig niet uit mag zetten. "Maar dit is een uitspraak over het beleid zelf", zegt een woordvoerder van Leers. Het ministerie gaat de uitspraak bestuderen en bekijken wat de gevolgen ervan zijn.


Leers moet verwestering Somaliërs mee laten tellen (Foto: Novum)

Belgische hockeysters verdedigend weer sterk

De hockeydames van België hebben opnieuw sterk verdedigend werk laten zien op de Olympische Spelen. Nadat Nederland in de openingswedstrijd lang van het scoren afgehouden was, hielden de Belgen ditmaal China op 0-0.

Het spel van de zilveren medaillewinnaars van 2008 werd dusdanig ontregeld dat er van echte scoringskansen nauwelijks sprake was. Wel kregen de Chinezen een aantal strafcorners toegewezen door klunzig verdedigen van de Belgen binnen de cirkel, waar China zeer onzorgvuldig mee omging.

De grootste kans van de wedstrijd was voor de Belgen; in de voorlaatste minuut kreeg een Belgische aanvalster een kans voor open doel, maar dat ging ternauwernood naast.

Door het gelijkspel van China neemt Nederland vooralsnog de leiding over in poule A. Vandaag zouden alleen de Britse dames daar verandering in kunnen brengen. Zij spelen op het moment van schrijven tegen Zuid-Korea.

Murray stoomt door in Londen

Andy Murray heeft de derde ronde van het olympisch tennistoernooi bereikt. Op de All England Lawn Tennis Club versloeg de Brit de Fin Jarkko Nieminen met 6-2 en 6-4.

Murray kreeg de winst in de eerste set cadeau. Nieminen stond namelijk slecht te serveren. Slechts 33 procent van zijn eerste opslagbeurten vielen binnen de lijnen. Murray had ook in het tweede bedrijf het betere van het spel en na iets meer dan een uur tennis trok hij de partij naar zich toe.

'S.T.A.L.K.E.R. 2 wordt uitgebracht door Bethesda'

Volgens een Russische bron is S.T.A.L.K.E.R. 2 bijna 100% klaar. De game wordt dit keer niet door een team uit Oekraïne ontwikkeld, maar het ligt in de handen van een van Bethesda's partners. Omdat de game op de engine van Bethesda gemaakt wordt, zou dit misschien Obsidian, ontwikkelaar van Fallout: New Vegas kunnen zijn.

Of dit gerucht daadwerkelijk waar is, is de vraag. Als de game bijna 100% is, zullen we er waarschijnlijk snel wat over horen. Misschien zelfs al op de Gamescom die over iets meer dan twee weken in Keulen zal plaatsvinden. Voor zover bekend heeft Bethesda nog geen line up bekendgemaakt.

Sri Lanka onderschept bootvluchtelingen

De Sri Lankaanse marine heeft 103 mensen gearresteerd die in drie vissersboten probeerden de illegale oversteek naar Australië te maken. Dat heeft de marine dinsdag bekendgemaakt.

Twee vissersboten werden maandag voor de westkust van Sri Lanka onderschept. De derde boot werd voor de oostkust door de marine achterhaald. Alle gearresteerden zijn Sri Lankaanse mannen. Ze zijn overgedragen aan de politie, die een onderzoek heeft ingesteld.

Het is in Sri Lanka bij wet verboden om het land te verlaten via een niet-geautoriseerde haven. Op het overtreden van deze wet staat een maximale gevangenisstraf van vijf jaar. Dit jaar alleen al zijn zeshonderd Sri Lankanen, Indiërs, Pakistanen en Afghanen opgepakt in Sri Lankaanse wateren.

Rihanna en Drake grote kanshebbers VMA's

Rihanna en Drake maken dit jaar de meeste kans op een MTV Video Music Award. De zangeres en de rapper zijn allebei genomineerd in vijf categorieën. De awards worden op 6 september uitgereikt in Los Angeles.

De 24-jarige Rihanna is onder meer in de race voor video van het jaar, beste vrouwelijke video en beste popvideo. Drake maakt onder andere kans op de prijzen voor beste hiphopvideo en beste mannelijke video. De twee worden op de hielen gezeten door Katy Perry, de grote winnares van vorig jaar, die deze keer vier nominaties op zak heeft.

Verschillende artiesten, onder wie Beyoncé, Frank Ocean en M.I.A., maken kans op drie prijzen. Kijkers van MTV kunnen vanaf dinsdag stemmen op hun favorieten. Tijdens de ceremonie staan artiesten als Alicia Keys en One Direction op de planken.


Rihanna en Drake grote kanshebbers VMA's (Foto: Novum)

Deus Ex voice-actor bang voor Illuminati

Stephen Shellen, de stem van David Sarif in Deus Ex: Human Revolution, heeft onlangs een video gepubliceerd waarin hij laat zien dat zijn volledige huis wordt afgeluisterd door de Illuminati. Volgens Shellen zitten de fruitvliegjes tot de nok toe gevuld met afluisterapparatuur, maar elke keer als hij filmt is er geen fruitvliegje meer.

Of Shellen beïnvloed is door de game waar hij zijn stem aan verleende, is onduidelijk. De Illuminati speelt ook een rol in Deus Ex: Human Revolution. Wel geeft hij zelf aan onder de invloed te zijn van cannabis, terwijl hij dit filmpje van zijn geheime onderduikadres filmt.

Bekijk het filmpje hieronder.

Final Fantasy III komt naar OUYA

Sinds de aankondiging van OUYA zijn veel developers aan het nadenken over de huidige marktstrategieën van consolegames. Met een volledig open platform als OUYA zou er nog eens flinke verandering in komen. Square Enix heeft besloten een duit in het zakje van de bijzondere console te doen door Final Fantasy III ervoor aan te bieden.

Final Fantasy III is al meer dan twintig jaar oud, maar heeft onlangs een aantal remakes gekregen, waaronder een aangepaste versie voor Nintendo DS, iPhone en binnenkort een versie voor PSP. De game was de eerste binnen de serie die met "Jobs" werkte. Dit betekent dat je jouw karakter in bepaalde vaardigheden kon laten groeien om ze daarna te laten omschakelen naar een klasse met nieuwe vaardigheden. Hierdoor werd het bepalen van strategie in gevechten een stuk belangrijker.

Final Fantasy III komt in maart 2013 uit voor OUYA, volgens het persbericht van Square Enix. Wat OUYA tegen die tijd doet of heeft gedaan is nog de vraag.

Zwemster: "Sociale media kostten me gouden medaille"

Zwemster Emily Seebohm denkt dat haar overmatige gebruik van sociale media haar wel eens een gouden medaille gekost zouden kunnen hebben. De Australische werd in de finale van de 100 meter rugslag afgetroefd door de Amerikaanse Missy Franklin.

Seebohm gold na haar tijd van 58,23 seconden in de series als grote favoriete voor olympisch goud. In de finale zag ze echter Franklin na 58,33 seconden als winnares aantikken, terwijl ze zelf 58,68 seconden klokte. De reden die ze voor het verlies aanvoerde was dat ze op de dag voor de finale te veel tijd op Facebook en Twitter had doorgebracht.

Seebohm werd na haar goede prestaties in de series en de halve finale overladen met felicitaties en aanmoedigingen, waardoor ze naar eigen zeggen voor haar gevoel de overwinning al zo ongeveer op zak had. "Wanneer mensen je duizend keer 'je hebt het goud' zeggen, gaat er een deel van je hersenen geloven dat je de overwinning al binnen hebt. Ik probeerde dat te negeren, maar het voelde alsof ik niet in mijn eigen geest kon."

De Australische heeft naar eigen zeggen nu haar lesje wel geleerd. "Ik moet Twitter en Facebook duidelijk vroeger afsluiten. Het maakt deel uit van het leerproces, en ik wil absoluut dat goud nog, dus dat gaat de komende vier jaar mijn drijfveer zijn." Ze heeft voor nu besloten het zilver op de 100 meter rugslag te koesteren en zint komend weekend op revanche in de wedstrijd die ze nog moet zwemmen.

Emily Seebohm (rechts) moet zich tevreden stellen met zilver (Foto: Pro Shots)

Europese Commissie neemt Visa op de korrel

De Europese Commissie maakt bezwaar tegen de kosten die Visa in rekening brengt voor internationale creditcardtransacties. Het bedrijf zou op die manier Europese mededingingsregels overtreden. Dat liet de commissie dinsdag weten.

De commissie is van mening dat Visa met de extra kosten de concurrentie tussen banken belemmert. Bovendien betwijfelt ze of de meerkosten noodzakelijk zijn om de efficiëntie van het betalingsproces te verbeteren. Door de extra kosten zijn consumenten en winkeliers gewoon duurder uit en daarom hebben ze er niets aan, redeneert de commissie.

Overigens rekent Visa de extra kosten niet alleen voor internationale betalingen, maar ook voor binnenlandse transacties in acht EU-lidstaten, waaronder Nederland. De commissie legt Visa nog geen boete op. Eerst krijgt het creditcardbedrijf de kans iets aan de extra kosten te doen.

Van Gaal wil meekijken in slaapkamer internationals

Louis van Gaal wil inzicht krijgen in het slaappatroon van de spelers van het Nederlands elftal. De nieuwe bondscoach is van plan een website in het leven te roepen, waarop de voetballers moeten aangeven hoe lang ze geslapen hebben.

"Zo ver moet je gaan", zegt Van Gaal vandaag tegen BNR. "Alleen moet je de spelers overtuigen dat het geen controlemiddel is, maar dat het iets is voor henzelf. Dat ze beter gaan herstellen van al hun inspanningen", vervolgt Van Gaal, die naar eigen zeggen al jaren bezig is om naar de nachtrust van zijn spelers te informeren.

De keuzeheer wil door middel van moderne communicatie het contact met de spelers intensiveren. Hij pleit ook voor een website waarop spelers kunnen inloggen en waar beelden getoond kunnen worden en gediscussieerd kan worden.

De nieuwe bondscoach liet verder ook weten weinig veranderingen door te gaan voeren. Volgens Van Gaal heeft voorganger Van Marwijk een 'goed overzicht en inzicht' gehad. "Ik denk dat ik echt geen andere spelers kan oproepen dan die hij bedacht heeft. Maar natuurlijk zullen er wel een of twee andere spelers misschien op zo'n voorlopige selectielijst staan."

Van Gaals eerste klus is de oefenwedstrijd tegen België op 15 augustus.


Van Gaal wil meekijken in slaapkamer internationals (Foto: Novum)

'Meer fraude bij bedrijven in vakantietijd'

Het aantal fraudegevallen bij bedrijven is de afgelopen maand met twintig procent toegenomen. Dat meldt bedrijfsrecherchebureau Hoffmann dinsdag. De stijging wordt veroorzaakt door de vakantieperiode, maar mogelijk speelt ook de economische crisis een rol.

Normaal handelt Hoffmann maandelijks zo'n negentig fraudezaken af. De afgelopen maand lag dit aantal beduidend hoger, zegt directeur Richard Franken.

De zomervakantie is altijd een fraudegevoelige periode. Vaak worden parttime krachten ingezet die toegang krijgen tot alarmcodes. Soms worden zelfs autorisatiecodes gegeven waarmee betalingen kunnen worden gedaan. Na de vakantieperiode laten bedrijven vaak na deze codes te wijzigen.

Bovendien stelen vakantiekrachten steeds meer goederen. Tijdelijke krachten maken zich relatief vaak schuldig aan 'opportunistische diefstal', maar door de crisis is hier deze zomer meer sprake van dan in voorgaande jaren, zegt Franken.

Geadviseerd wordt tijdelijke medewerkers zorgvuldig te screenen, omdat opvallend veel dieven opeenvolgend hun slag slaan bij meerdere opdrachtgevers. Franken schat dat bedrijven in Nederland honderdduizenden euro's aan extra schade oplopen door fraude in de vakantieperiode.

Grootste passagiersvliegtuig vliegt vanaf Schiphol

Het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de Airbus A380, maakt woensdag zijn eerste lijnvlucht vanaf Schiphol. Het ruim zeventig meter lange toestel van luchtvaartmaatschappij Emirates, dat ruim vijfhonderd passagiers kan vervoeren, vliegt woensdag naar Dubai.

De A380 beschikt over twee dekken, waarbij het de passagiers van de business class en first class op het bovendek niet aan luxe ontbreekt. Zo zijn er douchecabines en spa-faciliteiten en kan worden ontspannen in een lounge waar uitgebreide diners worden geserveerd.

Verder zijn de raampjes van de A380 groter dan gemiddeld en is de cabineluchtdruk hoger, wat de vlucht minder vermoeiend moet maken. Passagiers hoeven zich niet te vervelen, dankzij het entertainmentsysteem met veertienhonderd kanalen. Ook heeft het toestel een lagere CO2-uitstoot dan gemiddeld, zegt Emirates.

De A380 is niet onomstreden. In februari riep het Europese Agentschap voor Luchtvaartveiligheid bijna zeventig toestellen van verschillende vliegmaatschappijen terug vanwege haarscheurtjes in de vleugels. Twee maanden eerder zeiden Australische onderzoekers een fabricagefout te hebben ontdekt, waardoor olielekkage kan plaatsvinden.

Emirates maakte in februari bekend dagelijks vluchten met de Airbus 380 te gaan verzorgen vanaf Schiphol. De luchtvaartmaatschappij besloot vanwege het groeiende aantal passagiers tussen Dubai en Amsterdam de huidige Boeing 777-300 te vervangen voor het grotere toestel. Voor een promotievlucht landde de Airbus in 2010 al eens op Schiphol. Vliegtuigspotters kwamen daar massaal op af. Woensdag landt de A380 om 13.30 uur, en om 15.30 stijgt het gevaarte weer op.

De A380 maakte in 2005 de eerste testvlucht en in 2007 de eerste commerciële vlucht. Het grootste vliegtuig ooit gebouwd is een vrachtvliegtuig, de Antonov An-225.


Grootste passagiersvliegtuig vliegt vanaf Schiphol

Geen dubbel DRS meer in 2013

De Formule 1-teams zullen het dubbele Drag Reduction Systems voor het seizoen 2013 in de ban doen. Ze hebben hierover een akkoord bereikt, waardoor het door de World Motor Sport Council van autosportfederatie FIA overgenomen kan worden, zo meldt Autosport.

Mercedes was de eerste die met het systeem op de proppen kwam. Zodra het DRS geactiveerd is klapt de vleugel open, waarna er bij Mercedes twee sleuven in de zijnkant van de achtervleugel vrijkomen. De lucht die hier in komt wordt door de auto geleid om zo elders voor een stabielere auto op het rechte stuk te zorgen, zodat de maximumsnelheid verhoogd wordt.

Lotus diende een protest in tegen het systeem, maar kreeg nul op het rekest, omdat het volgens de regels gewoon toegestaan is. Daarop besloot het team uit Enstone met een eigen variant te komen. Deze is in Duitsland beproefd. Lang kan het team er niet van genieten, want uit kostenoverwegingen wordt het systeem vanaf 2013 verboden. Dit is door de technische werkgroep besloten. Mercedes stemde tegen een verbod.

[Upd] Judoka Willeboordse uitgeschakeld

Op het olympisch judotoernooi heeft Elisabeth Willeboordse eenvoudig de volgende ronde in de klasse tot 63 kilogram bereikt. De Nederlandse versloeg Caren Chammas uit Libanon met een ippon.

Willeboordse scoorde een waza-ari nadat de Libanese net daarvoor een straf kreeg vanwege passiviteit. Na 2,5 minuut was de partij al voorbij nadat de Nederlandse een ippon scoorde.

Update 12.20 uur

Willeboordse heeft de kwartfinales bereikt. Severine Nebie uit Burkina Faso werd door de Nederlandse na een kleine twee minuten verslagen met een ippon. De Chinese Xu Lili is de volgende tegenstandster van Willeboordse.

Update 13.24 uur

Elisabeth Willeboordse is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De 33-jarige Nederlandse routinier, die vier jaar geleden in Beijing olympisch brons veroverde, verloor met een ippon van Xu Lili uit China. Willeboordse mag nu via de herkansingen proberen brons te pakken.

Update 15.08 uur

In de eerste ronde van de herkansing is Elisabeth Willeboordse uitgeschakeld. In de allerlaatste seconde van de reguliere tijd verloor de Nederlandse judoka met een yuko van tweevoudig wereldkampioene Yoshie Ueno.

Judoka Willeboordse is er niet in geslaagd een medaille te behalen (Foto: Pro Shots)

Krabbé in film over Curaçaose slavenleider

WILLEMSTAD - Acteur Jeroen Krabbé gaat een rol spelen in de film 'Tula, the Revolt’, waarin het verhaal wordt verteld over de voormalige slaaf Tula die in 1795 een opstand leidde op Curaçao. De opnames voor de film beginnen in oktober op Curaçao.

Jeroen Krabbé heeft getekend voor de rol van Gouverneur De Veer, die de scepter zwaaide over het eiland ten tijde van de opstand. Voor deze internationale film wordt gecast op Curaçao, in Nederland, in Engeland en in de Verenigde Staten.

Krabbé in film over Curaçaose slavenleider
Krabbé in film over Curaçaose slavenleider (Foto: ANP)

Film over Deventer bekroond in VS

Een film over Deventer is in Los Angeles in de prijzen gevallen. Documentairemaker Henk van Mierlo won de prijs voor beste film bij het US International Film & Videofestival, zo bevestigt hij vandaag na berichtgeving van RTV Oost.

Van Mierlo maakte Wie Wat Bewaart Die Heeft Wat voor de organisatie NV Bergkwartier, die zorgt dat panden in Deventer in oorspronkelijke staat worden hersteld en het historisch centrum van de stad wil behouden. De documentaire gaat over de missie van het bedrijf. De film is te zien geweest in het filmhuis in Deventer en is ook online nog te bekijken.

Op het International Film & Videofestival worden films en video's getoond en bekroond die werden gemaakt met een bepaald doel, zoals educatie of promotie.

Tafeltennisster Li Jiao uitgeschakeld

Nederland heeft geen tafeltennissters meer in het enkelspel. Li Jiao verloor vandaag in de kwartfinales met 4-0 (11-5, 11-9, 11-9 en 11-7) van de als tweede geplaatste Chinese Li Xiaoxia.

Jiao kan zich nu opmaken voor de landenwedstrijd met Li Jie en Elena Timina. Gisteren werd de andere Nederlandse deelneemster Li Jie in de achtste finales uitgeschakeld.

Li Jiao uitgeschakeld in het enkelspel (Foto: Pro Shots)

IND en COA verzoeken Somaliërs te vertrekken

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaan dinsdagmiddag in gesprek met vertegenwoordigers van de tientallen uitgeprocedeerde Somaliërs die in Den Bosch op straat bivakkeren. De groep wordt in het gesprek dringend verzocht terug te keren naar Vught.

De Somaliërs vertrokken maandag uit het asielzoekerscentrum in Vught en verblijven sindsdien voor het kantoor van de IND in Den Bosch. De Somaliërs zijn boos omdat ze binnen de gemeentegrenzen moeten blijven en zich elke dag moeten melden. De actievoerders voelen zich 'als criminelen behandeld' en willen niet langer 'als gevangen' leven.

De Raad van State besloot onlangs dat Somaliërs zonder verblijfsvergunning voorlopig niet mogen worden uitgezet. Ook mogen ze niet in vreemdelingenbewaring worden gehouden. Daarom verbleven de asielzoekers in Vught. Vanwege de geplande sluiting van het azc daar moet de groep terug naar het uitzetcentrum in Ter Apel, maar de Somaliërs leven naar eigen zeggen liever op straat.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vindt dat de groep zich aan de regels te houden heeft. "Het geeft geen pas om op deze manier te werk te gaan", laat hij via zijn woordvoerder weten.

"Een gedwongen terugkeer is niet mogelijk, maar dat laat onverlet dat ze behoren te vertrekken", legt de zegsman uit. De Somaliërs zetten volgens hem hun opvang op het spel door zich niet aan de meldplicht te houden. "Wij willen zicht houden op de groep mensen die het land moet verlaten."

Agenten gewond na kantelen politieauto

Twee agenten zijn dinsdagochtend lichtgewond geraakt toen hun auto in Hilversum op zijn kant belandde. Hoewel snel een ambulance arriveerde, konden ze zelf naar een ziekenhuis met licht letsel aan been, gezicht en hand.

De politiemensen waren rond 05.25 uur in een politieauto op weg naar een melding, toen de bestuurder door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur verloor op de Gerard van Mesdagweg. De auto reed het grasveld op, schampte een boom en belandde op de zijkant.

Nog altijd onduidelijkheid over asbestbedrijf

Het is nog altijd onduidelijk welk bedrijf de Utrechtse asbestwoningen schoonmaakt. Mogelijk krijgen de bewoners dinsdag te horen om welk bedrijf het gaat, maar zeker is dat niet, zegt een gemeentewoordvoerder.

"We zijn dit aan het uitzoeken. Zodra dit bekend is, overleggen we met het bedrijf of en hoe we dit naar buiten brengen en dan brengen we eerst de bewoners op de hoogte", zegt de woordvoerder.

Het bedrijf heeft maandag de woningen aan de Marco Pololaan gesaneerd. Een onafhankelijke inspectie-instelling moet de woningen nog schoon verklaren, daarna kunnen de bewoners later deze week naar huis. Het is niet bekend wanneer de huizen aan de Stanleylaan worden gereinigd.

Een van de geëvacueerde wijkbewoners beklaagde zich er zaterdag op RTV Utrecht over dat woningcorporatie Mitros en de gemeente niet konden zeggen wie het onderzoek in haar huis doet. "Het is een doodsimpel antwoord", zei ze toen.

Burgemeester Aleid Wolfsen had volgens haar eerder een bedrijf genoemd dat het onderzoek zou doen. De bewoners namen contact op met dat bedrijf, maar zouden toen te horen hebben gekregen dat het bedrijf van de opdracht heeft afgezien.

De gemeente beloofde vorige week de bewoners beter te informeren. "De communicatie heeft nu de prioriteit", zei locoburgemeester Gilbert Isabella toen tegen RTV Utrecht.

Een woordvoerder van Mitros wil evenmin zeggen welk bedrijf is ingehuurd, en verwijst door naar de gemeente.

OM eist cel voor medicijnhandel moeder en zoon

Een moeder en een zoon die worden verdacht van illegale handel in geneesmiddelen via internet, moeten volgens het Openbaar Ministerie de cel in. De 30-jarige zoon hoorde dinsdag in de rechtbank in Den Haag twee jaar cel tegen zich eisen. De 59-jarige moeder moet volgens het OM een jaar en acht maanden de cel in. Ook wil het OM dat de twee elk vijftigduizend euro boete betalen.

Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek dat het tweetal jarenlang onder meer de kalmerende middelen oxazepam en valium verhandelde via internet. Het onderzoek werd gestart toen de douane pakketten met medicijnen gericht aan de verdachten onderschepte vanuit Thailand.

Betalingen aan de moeder en zoon moesten met verhullende omschrijvingen als 'benzinegeld' of 'tasjes' worden overgemaakt. Vervolgens konden de medicijnen worden opgestuurd of afgehaald. Het tweetal verdiende met de handel een kleine twee ton, meldt het OM. Bij de zoon werd ook een nepvuurwapen aangetroffen.

De officier van justitie rekende het de twee zwaar aan dat zijn geen enkel besef toonden van de gevaren van hun pillenhandel. "De verdachten zijn eigenlijk drugsdealers", oordeelde de officier. Op internet zouden nog steeds aanbiedingen te vinden zijn die naar de verdachten verwijzen.

Ambassade VS in Oslo ontruimd om verdacht object

De Amerikaanse ambassade in Oslo is dinsdag ontruimd nadat veiligheidsmedewerkers een verdacht object hadden gevonden onder een auto die in de buurt van de ambassade geparkeerd stond. Dat heeft de Noorse politie gezegd. De omgeving rondom de ambassade is afgezet en er zijn bomhonden ingezet.

"Het is een groot gebied, ongeveer vijfhonderd meter rondom de ambassade", aldus de politie. Ook het koninklijk paleis werd deels ontruimd. Bezoekers moesten het gebouw verlaten, maar het paleispersoneel kon blijven. De koninklijke familie is niet in het paleis.


Ambassade VS in Oslo ontruimd om verdacht object (Foto: Novum)

Duitsland pakt goud in teamwedstrijd eventing

Duitsland heeft in Londen de olympische titel geprolongeerd in de landenwedstrijd bij het eventing. Het team, bestaande uit Ingrid Klimke (met paard Abraxxas), Michael Jung (Sam), Sandra Auffrarth (Opgun Louvo) en Dick Schrade (King Artus), was verreweg de beste.

Duitsland won al de dressuur en de cross-country. Nog voordat het laatste onderdeel, het springen, begon, waren de Duitsers al zeker van het goud.

Door een val van Elaine Pen van haar paard Vira werd Nederland gisteren al uitgeschakeld.

Bellamy: "Respect voor volkslied op Spelen"

Het Olympische team van Groot-Brittannië speelt morgen in Cardiff tegen Uruguay. Craig Bellamy verwacht ditmaal geen problemen met het publiek.

De spits uit Wales kan zich met Team GB morgen plaatsen voor de kwartfinales van de Olympische Spelen. Eerder dit jaar was het publiek rumoerig tijdens het Engelse volkslied bij een wedstrijd tussen Engeland en Wales in het Millenium Stadium.

"Ik verwacht echt dat het Engelse volkslied deze keer wel wordt gerespecteerd. Ik hou er niet van als dat niet gebeurt, zelfs niet als het mijn eigen supporters zijn. Zelfs al gaat het om je aartsvijand, het zijn maar één of twee minuten waarin je stil moet zijn en respect moet tonen", liet Bellamy weten in de Britse media.

Hij en de andere spelers uit Wales (Ryan Giggs, Joe Allen, Aaron Ramsey en Neil Taylor) zongen God Save the Queen echter niet mee tijdens de vorige wedstrijden. Bondscoach Stuart Pearce maalt daar niet om. "Als spelers niet willen zingen, vind ik dat prima. Het enige dat telt is de kwaliteit op het veld. Daarvoor zijn ze geselecteerd."

Angelina Jolie aast op rol Anastasia Steele

Afgelopen juni was filmstudio Universal nog in gesprek met Angelina Jolie om plaats te nemen op de regiestoel van Fifty Shades of Grey, de eerste verfilming van de boektrilogie van schrijfster E.L. James. Ze vond het een hele eer maar zag ervan af omdat ze zich volledig op Maleficent voor Disney wilde richten. Maar Jolie heeft zich bedacht.

Op de Engelse set van Maleficent is ze namelijk door de cast en crew overgehaald om het boek te lezen. Sindsdien kan ze het werk met daarin de seksuele escapades van Christian Grey nauwelijks neerleggen. De actrice is vastberaden een rol te bemachtigen in deze film omdat er nu al zoveel buzz is rondom dit project, dat het wereldwijde succes onmogelijk uit kan blijven.

Jolie aast op de rol van Anastasia Steele, de jonge maagdelijke studente die Christian Grey weet in te palmen. Dat ze zevenendertig jaar is en totaal dat imago niet heeft, lijkt haarzelf niet te interesseren. Dat ze niet bang is om een uitdaging aan te gaan blijkt uit het feit dat ook de namen van Katie Cassidy, Emma Watson en Scarlett Johansson rondzingen voor deze vrouwelijke hoofdrol.

Jolie

Foto: Novum

NOS Sport App nu op PS3

De Olympische Spelen zijn in volle gang en de NOS laat ons ook PlayStation 3 naar dit evenement kijken. Vanaf deze week is de nieuwe NOS Sport App beta beschikbaar op de PlayStation 3.

Deze nieuwe service, te vinden onder TV-/videodiensten op de console, biedt toegang tot:

• Livestreams van de Olympische Spelen in London
• Extra features als bijvoorbeeld de medaillespiegels
• Eerder uitgezonden evenementen kunnen simpel via de PS3 worden terug gekeken (afhankelijk van beschikbaarheid)
• (Live) video content van sportevenementen en wedstrijden die de NOS uitzendt op TV en waarvan de uitzendrechten bij NOS liggen

Na de Olympische Spelen zal de NOS Sport App op je PlaySstation 3 blijven staan en kun je onder andere genieten van Champions League-voetbal, schaatsen en fierljeppen.

NOS Sport App

Winnaars GT Academy bekend

Sony heeft dit jaar weer een GT Academy georganiseerd. Vorige week vonden de Benelux-finales van de GT Academy plaats op het circuit van Zolder. Hier is nu een video-impressie van verschenen.

Deze internationale zoektocht naar nieuw racetalent begon met een online kwalificatieronde, met wereldwijd meer dan 830.000 deelnemers die in Gran Turismo 5 hun beste tijden moesten laten zien. Tijdens de finale in Zolder moesten de overgebleven zes deelnemers zich niet alleen bewijzen achter de PlayStation, maar ook in een fysieke test en op het echte circuit in een Nissan 370Z.

De Nederlandse deelnemers Frank van Gasteren, Enrico Mele en Hani Al Sabti scoorden het beste op de verschillende onderdelen en plaatsten zich samen met de drie beste Belgen voor de internationale finale, die van 17-23 augustus plaatsvindt op het circuit van Silverstone in Engeland. De winnaar van de internationale finale wacht een professionele raceopleiding en een plaats in het Nissan GT Academy team tijden de 24-uurs race van Dubai.


Winstdaling voor Nuon door afschrijvingen

Nuon heeft in het eerste halfjaar 62 procent minder nettowinst geboekt door afboekingen op derivaten en andere financiële instrumenten. Dat maakte het energiebedrijf dinsdag bekend.

De nettowinst kwam in de eerste zes maanden uit op 75 miljoen euro, tegen 197 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Zonder de afschrijvingen en de vorig jaar gemaakte boekwinst op verkoop van gasvelden in de Noordzee mee te rekenen kwam de winst uit op 152 miljoen euro, vier procent minder dan vorig jaar.

De netto-omzet van het bedrijf dat in handen is van het Zweedse Vattenfall, daalde met elf procent naar 2,1 miljard euro. Het bedrijf heeft klanten verloren op de Nederlandse consumentenmarkt door toenemende concurrentie. Klanten wisselen sneller van aanbieder. Op de zakelijke markt bleef het klantenbestand op peil.

Nuon investeerde zeventien procent minder, voor in totaal 370 miljoen euro. Dat ging vooral naar de drie nieuwe gasgestookte centrales van het bedrijf. Die spelen volgens Nuon een belangrijke rol in de verduurzaming van de energievoorziening door Nuon, doordat oudere centrales uit bedrijf worden genomen en ze flexibel kunnen worden ingezet naast windenergie.


Winstdaling voor Nuon door afschrijvingen (Foto: Novum)

Nieuwe ronde voor Bad Santa 2

Het vervolg op Bad Santa zit in de lift. Filmmaker Steve Pink is gevraagd het scenario te herschrijven en om Bad Santa 2 te gaan regisseren. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De plannen voor Bad Santa 2 werden al in 2010 aangekondigd, maar de productie wil nog niet vlotten. Naar verwachting kruipt Billy Bob Thornton weer in de huid van alcoholverslaafde, kwaadaardige Kerstman met snode plannen. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.

De 46-jarige Pink leverde met Hot Tub Time Machine uit 2010 zijn laatste komedie af. Hij heeft zich de laatste jaren vooral geconcentreerd op het regisseren van afleveringen van tv-series als New Girl en The Office.


Nieuwe ronde voor Bad Santa 2 (Foto: Novum)

Auto kwijt na scheurpartij met harddrugs op zak

Een 23-jarige automobilist uit het Flevolandse Espel heeft maandag zijn rijbewijs moeten inleveren omdat hij 110 kilometer per uur te hard reed. Hij bleek bovendien harddrugs op zak te hebben, laat de politie dinsdag weten.

De man viel rond 22.30 uur door de mand bij een lasercontrole op de Espelerweg in Emmeloord. Agenten registreerden een snelheid van 190 kilometer per uur, terwijl maximaal 80 is toegestaan. De auto van de man is in beslag genomen en zijn rijbewijs is afgepakt.

Toen de man werd gefouilleerd, bleek hij harddrugs op zak te hebben. Er is bloed afgenomen om te kijken of hij onder invloed was van drugs. De hardrijder moet zich later voor de rechter verantwoorden.

163 miljard euro weggehaald uit Spanje

Investeerders, Spaanse banken en burgers hebben in de eerste vijf maanden van het jaar voor 163 miljard euro weggehaald uit Spanje. Dat meldde de Spaanse centrale bank dinsdag. Het cijfer illustreert het afnemende vertrouwen in de Spaanse regering om de financiële problemen van het land het hoofd te bieden.

De uitstroom van geld komt doordat buitenlanders aandelen verkopen en Spaanse obligaties, zowel van bedrijven als van overheden, van de hand doen. Ook Spaanse banken en burgers die hun geld buiten de Spaanse grenzen onderbrengen dragen bij aan de netto-uitstroom van geld.

De cijfers laten zien dat in mei voor 41,3 miljard euro is weggehaald. Een jaar eerder was dat nog 9,5 miljard euro. Mei was de maand dat een van de grootste banken van Spanje, Bankia, bekendmaakte negentien miljard euro aan financiële hulp nodig te hebben. De aanvraag van Bankia noopte de Spaanse schatkist om honderd miljard euro aan hulp te vragen van de andere eurolanden.


163 miljard euro weggehaald uit Spanje (Foto: Novum)

Hond opgehangen in Delftse woning

De politie heeft vrijdag een opgehangen hond aangetroffen in een woning in Delft. De jonge labrador hing aan de spijlen van de trap die naar de voordeur leidt.

Politiemensen waren na een melding samen met een dierenagente naar de woning gegaan. De agenten spraken de eigenaar, een 48-jarige man uit Delft, aan. Hij raakte tijdens het gesprek onwel en moest naar een ziekenhuis, maar is later aangehouden en moet zich binnenkort verantwoorden. Waarom hij zijn hond heeft opgehangen, is nog een raadsel.

Peiling: CDA raakt boerenstem kwijt aan VVD

De VVD is bijna net zo populair onder boeren als het CDA. Van de boeren is veertig procent van plan op de partij van Mark Rutte te stemmen. Het CDA trekt 43 procent van de stemmen van boeren, meldt marktonderzoeksbureau Agridirect dinsdag op basis van een peiling waaraan vierhonderd boeren en tuinders aan deelnamen.

Het CDA was in het verleden veruit de grootste partij onder boeren, maar heeft de afgelopen jaren fors ingeleverd. In 2003 kon het CDA nog op 67,5 procent van de stemmen van boeren rekenen, terwijl de VVD het moest doen met 17,8 procent. In 2010 gunde 45,7 procent van de boeren hun stem nog aan het CDA, tegen 29,9 procent voor de VVD.

De PVV is ondertussen een stuk minder populair geworden onder boeren. Twee jaar geleden gaf 6,2 procent aan te willen stemmen op de PVV, inmiddels is dat echter nog maar 2,3 procent. De partij van Geert Wilders verliest de meeste boerenstemmen aan de VVD en de SGP.

De SGP heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen onder de boeren. Was in 2003 nog 2,3 procent aanhanger van deze partij, nu is dat 10,1 procent. Behalve PVV-stemmers zijn ook veel ChristenUnie-aanhangers overgestapt naar de staatkundig gereformeerden.

Verbannen Matavz keert terug bij hoofdmacht

Tim Matavz mag weer meetrainen met de PSV-selectie. Dat bevestigt een woordvoerder van PSV vandaag. Trainer Dick Advocaat had de Sloveense spits vorige week naar het beloftenelftal gestuurd omdat zijn conditie onder de maat zou zijn. Ook moest hij een individueel programma afwerken.

De 23-jarige aanvaller miste daardoor oefenwedstrijden tegen PAOK en FC Union Berlin. Hij speelde met Jong PSV wel twee oefenwedstrijden tegen Go Ahead Eagles en de talenten van Borussia Mönchengladbach, waarin de spits in totaal drie keer scoorde.

Bekerwinnaar van afgelopen seizoen PSV opent het voetbalseizoen zondag tegen landskampioen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Directeur Odfjell ontslagen

Olieopslagbedrijf Odfjell heeft directeur Geert Eijsink per direct uit zijn functie ontheven. Odfjell is zaterdag volledig stilgelegd, nadat aan het licht was gekomen dat er decennia geen controles waren uitgevoerd aan olietanks.

Eerder werd een deel van de tanks al stilgelegd en leeggepompt omdat de veiligheid niet gegarandeerd was.

Over de reden van het ontslag van Eijsink wil Odfjell niet in detail treden. "Odfjell is vastberaden om de integriteit en veiligheid van de terminal structureel te verbeteren", laat het Noorse bedrijf weten in een verklaring.

Met de ingreep wil Odfjell naar eigen zeggen de terminals weer laten 'voldoen aan de hoogste industriestandaarden'.

Vorige week legde de Rotterdamse milieudienst DCMR al een deel van de werkzaamheden van de olieterminal stil. Het bedrijf kondigde aan blus- en koelsystemen van de olieopslagtanks versneld te gaan vervangen.

Het bedrijf wordt al jarenlang geregeld op de vingers getikt vanwege milieu- en veiligheidsovertredingen.


Directeur Odfjell ontslagen (Foto: Novum)

Kuipers leidt duel om Johan Cruijff Schaal

Scheidsrechter Björn Kuipers fluit het duel om de Johan Cruijff Schaal. Dat heeft de KNVB vandaag bekendgemaakt. De wedstrijd tussen bekerwinnaar PSV en landskampioen Ajax wordt zondag om 18.00 uur in de Arena in Amsterdam gespeeld. Kuipers heeft Sander van Roekel en Erwin Zeinstra als assistenten. Richard Liesveld is de vierde official.

Drie jaar geleden leidde Kuipers ook al eens de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Toen won AZ met 5-1 van sc Heerenveen. De scheidsrechter uit Oldenzaal kwam sinds het EK, waar hij de wedstrijden Ierland - Kroatië en Oekraïne - Frankrijk floot, niet meer in actie.

Weinig taakstraffen voor Tilburgse raddraaiers

Zeven verdachten die afgelopen week tijdens de Tilburgse kermis zijn aangehouden hebben een speciale taakstraf gekregen. Volgens het Openbaar Ministerie in Breda is dat een relatief klein aantal, zeker gezien het recordaantal bezoekers van het tiendaagse evenement. Vorig jaar namen twintig mensen de bezem in de hand na een licht vergrijp.

Tijdens de kermis zijn in totaal 47 mensen opgepakt. Tien van hen kwamen in aanmerking voor een speciale taakstraf van ongeveer twintig uur en zeven accepteerden die. Ze moesten de ochtend na hun aanhouding meteen met een bezem de straat op.

De politie liet maandag al weten erg tevreden te zijn over het verloop van de kermis, die dit jaar naar schatting 1,5 tot 1,6 miljoen bezoekers trok. Veel avonden verliepen volgens het korps Midden- en West-Brabant rustiger dan een gemiddelde uitgaansavond.

Alternatieve locatie voor protest in Ter Apel

Protesten tegen het asielbeleid mogen in Ter Apel niet meer plaatsvinden bij het asielzoekerscentrum in de Groningse plaats. Er moet een andere locatie komen. Dat concludeert de gemeente Vlagtwedde uit een evaluatie van de manier waarop is omgegaan met het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De gemeente concludeert verder dat bij een betoging duidelijke, heldere en meetbare regels moeten worden opgesteld om het protest in goede banen te leiden. Daarnaast moet op tijd juridisch advies worden ingewonnen en mag niet worden uitgegaan van ervaringen bij eerdere crisissituaties.

De gemeente Vlagtwedde verslikte zich in het tentenkamp, dat in mei ontstond. In korte tijd groeide het kamp, met vooral Irakezen en Somaliërs, uit tot ruim driehonderd demonstranten. De burgemeester van Vlagtwedde, waartoe Ter Apel behoort, besloot toen tot ontruiming van het kamp. De rechtbank bepaalde later dat de ontruiming ongeldig was.

De gemeente organiseerde drie weken geleden een evaluatiebijeenkomst. Vertegenwoordigers van onder meer de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers namen deel aan de bijeenkomst.

RadioShack raakt sponsor kwijt

De wielerploeg RadioShack raakt een sponsor kwijt. Het energiebedrijf Enovos stopt met de sponsoring van de wielerploeg omdat ze van mening zijn dat er te veel negatieve berichten over RadioShack naar buiten komen. De spreekwoordelijke druppel was Fränk Schleck die tijdens de Tour de France op doping betrapt werd.

"Er waren veel te veel negatieve verhalen. Na het nieuws over Schleck zijn we het beu. Dit past niet bij ons imago. Op 1 augustus maken we een einde aan onze overeenkomst", aldus eeen verklaring van het bedrijf dat één van de kleinere sponsoren van het team was.

Eerder waren er al berichten over dat renners te laat werden betaald. Daarnaast was er veel negatieve berichtgeving over ploegleider Johan Bruyneel. De Belg wordt in verband gebracht met het dopingonderzoek naar Lance Armstrong.

Ontdek Fairhaven City en meer

Ontwikkelaar Criterion Games heeft een gameplayvideo uitgebracht voor hun remake van Need for Speed: Most Wanted. De beelden van de video zijn afkomstig uti de E3-demonstratie, aangevuld met uitleg en aanwijzingen over de gameplay.

In de trailer is de stad Fairhaven City te zien, waar het grootste deel van het spel zich afspeelt. Verder is te zien dat je in Need for Speed: Most Wanted toegang hebt tot de snelste en bruutste auto's die er zijn.

Need for Speed: Most Wanted komt 2 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Tiener opgepakt om kwetsende tweets aan atleet

Een tiener is dinsdag opgepakt op verdenking van het sturen van kwetsende Twitter-berichten aan de Britse schoonspringer Tom Daley. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt.

Daley's vader is een jaar geleden overleden aan een hersentumor en de 18-jarige Daley hoopte een medaille te winnen 'voor mijzelf en mijn vader'. Hij eindigde maandag echter op de vierde plaats bij het onderdeel tien meter toren synchroonspringen. Na de wedstrijd twitterde Daley: 'Nadat ik alles heb gegeven... krijg je idioten die me dit sturen...'. Vervolgens retweette hij een bericht van twitteraar @Rileyy69 waarin stond: 'Je hebt je vader teleurgesteld, ik hoop dat je dat beseft.'

Volgens de politie van Dorset is een 17-jarige jongeman opgepakt in verband met de berichten. Hij werd in de kraag gevat in de kustplaats Weymouth. Hij werkt mee aan het politieonderzoek, werd gezegd.

In Groot-Brittannië kan het versturen van berichten die bedreigend, beledigend of ongepast zijn leiden tot vervolging.


Tiener opgepakt om kwetsende tweets aan atleet (Foto: Novum)

Werkloosheid eurozone blijft op recordhoogte

De gemiddelde werkloosheid in de zeventien landen die de euro voeren was in juni net als in mei 11,2 procent. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Hiermee blijft de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid op het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Het cijfer over mei werd naar boven bijgesteld van het eerder gemelde 11,1 procent. In de maand juni een jaar eerder lag de werkloosheid in de eurozone nog op tien procent.

De werkloosheid in de 27 lidstaten van de Europese Unie lag op 10,4 procent. Eurostat schat in dat momenteel ruim 25 miljoen mannen en vrouwen in de EU zonder werk zitten, van wie bijna achttien miljoen in de eurozone.

Arnhemse oppas de cel in voor mishandelen baby

Een 31-jarige vrouw uit Arnhem moet anderhalf jaar de cel in voor het mishandelen van haar negen maanden oude oppaskind. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald.

De vrouw paste vorig jaar oktober bij haar thuis op de baby en haar 4-jarige zusje, zoals ze wel vaker deed. De ouders van de kinderen zagen de volgende dag dat hun jongste kind verschillende verwondingen in haar gezicht had. Ze brachten het meisje naar het ziekenhuis, waar bleek dat de blauwe plekken waren ontstaan door invloeden van buitenaf.

De vrouw is vrijgesproken van mishandeling van het oudere zusje van de baby. Wel achtte de rechtbank bewezen dat de vrouw in februari de pleegmoeder van een van haar uit huis geplaatste kinderen heeft mishandeld.

De rechtbank legde de vrouw ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op. Justitie had vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. Volgens de rechtbank is de baby echter niet in levensgevaar geweest.

In het vonnis heeft de rechtbank bovendien rekening gehouden met de slechte gezondheid van de Arnhemse. Ze lijdt aan een ernstige vorm van diabetes en is tijdens de voorlopige hechtenis meerdere keren in een ziekenhuis opgenomen.

[Upd] Lichte dubbeltwee en Vrouwen acht door

Op het olympisch roeitoernooi hebben Maaike Head en Rianne Sigmond zich voor de halve finales van de lichte dubbeltwee geplaatst. De roeisters eindigen als eerste in de herkansingen.

Inge Janssen en Ellen Hogerwerf redden het niet in de herkansing van de zware dubbeltwee. De roeisters eindigen op de zesde en laatste plaats.

Update 12.04 uur

De Vrouwen acht heeft zich via de herkansingen voor de finale geplaatst. De Nederlandse boot won de herkansingen en bleef de Roemeense boot voor.

Russell Brand in komedie Borat-regisseur

Russell Brand is gevraagd voor de hoofdrol in de komedie Pierre Pierre van Larry Charles. De Britse komiek zou een Franse nihilist spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Voor regisseur Charles zijn buitenlandse excentriekelingen geen onbekend terrein. Hij is bekend van komedies als Borat en The Dictator met Sacha Baron Cohen in de hoofdrol.

In Pierre Pierre smokkelt de nihilist een gestolen schilderij van Parijs naar Londen. Onderweg ontmoet hij een Franse politieagent, een seriemoordenaar met de naam Pigeonshit en zijn moeder die een bordeel runt. Jim Carrey en regisseur Jason Reitman waren eerder verbonden aan het filmproject.

De 37-jarige Brand heeft net de opnamen afgerond van het nog titelloze regiedebuut van Diablo Cody, als scenarist bekend van de komedies Juno en Young Adult. De Brit was dit jaar ook te zien in de muziekfilm Rock of Ages.


Russell Brand in komedie Borat-regisseur (Foto: Novum)

'Call of Duty-schikking kost Activision miljoenen'

Uitgever Activision heeft in een schikking tientallen miljoenen dollars betaald aan gameontwikkelaars Jason West en Vince Zampella. Dat zei marktanalist Doug Creutz in een gesprek met de website Gamespot. Donderdag presenteert Activision zijn kwartaalcijfers.

West en Zampella eisten een schadevergoeding van een miljard dollar, nadat ze wegens 'contractbreuk' de laan uit werden gestuurd en geen premies meer kregen. Ongeacht de hoogte van de schikking denkt Creutz niet dat aandeelhouders negatief zullen reageren op het bedrag.

De juridische strijd tussen Activision en de twee gameontwikkelaars begon drie jaar geleden na de release van Call of Duty: Modern Warfare 2. In juni kwamen de partijen onverwachts tot een schikking, waarvan de details nooit openbaar gemaakt zijn. Vorig jaar bracht Call of Duty: Modern Warfare 3 binnen 24 uur zeker 400 miljoen dollar op.


'Call of Duty-schikking kost Activision miljoenen'

Game over laatste uur van de wereld

Gameontwikkelaars werken aan een spel waarin gamers invulling moeten geven aan het laatste uur van de aarde. Gamestudio thechineseroom noemt het spel Everybody's Gone to the Rapture. De game duurt dan ook zestig minuten. Het bedrijf heeft tegenover het gameweblog Beefjack aangegeven dat het spel volgend jaar op de markt komt.

Het spel speelt zich af in een klein plaatsje, genaamd Shropshire, een uur voordat de wereld ophoudt te bestaan. In hun laatste uur op aarde kan niet alles van de spelwereld ontdekt worden. Op die manier wil thechineseroom mensen uitnodigen het spel meerdere keren te spelen.

Naast Everybody's Gone to the Rapture werkt de gamestudio ook aan het horrorspel Amnesia: A Machine of Pigs. Beide spellen staan gepland voor volgend jaar.


Game over laatste uur van de wereld

Judoka G. Elmont uitgeschakeld

Bij het olympisch judotoernooi is judoka Guillaume Elmont uitgeschakeld. De broer van Dex, die gisteren in actie kwam, had in de eerste ronde een bye en verloor in de tweede ronde na beslissing van de scheidsrechters van de Fransman Alain Schmitt.

In de reguliere speeltijd werd er niet gescoord net als in de Golden Score. Elmont kreeg wel een straf vanwege passiviteit. De scheidsrechters kozen vervolgens unaniem voor de Fransman.

Ex Dutroux mag worden vrijgelaten

Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, mag worden vrijgelaten om zich terug te trekken in een klooster, met uitzondering van kloosters in de provincies Luik en Luxemburg. Dat heeft de rechtbank bepaald, melden Belgische media.

Een belangrijke voorwaarde voor de vervroegde vrijlating is dat Martin zich terugtrekt in een klooster. Ze heeft een locatie in de provincie Namen uitgekozen.

Vorig jaar probeerde Martin al tevergeefs onderdak te regelen in een Frans klooster, maar de Fransen trokken die uitnodiging in na alle media-aandacht. De Belgische rechter besloot daarop dat Martin niet vrij zou komen.

De 52-jarige Martin werd in 2004 tot dertig jaar cel veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van haar voormalig echtgenoot. Ze kwam in aanmerking voor vrijlating omdat ze al sinds 1996 vastzit. Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

'Nederlandse kantorenleegstand raakt ook Duitsers'

Een kwart van de leegstaande kantoren in Nederland heeft een Duitse eigenaar. Daar komt nog eens bij dat op dertig procent van de niet-verhuurde panden een hypotheek bij een Duitse bank rust. In totaal is een derde van de leegstaande kantoren in buitenlandse handen. Dat blijkt dinsdag uit een inventarisatie van de Volkskrant.

De bevindingen van de Volkskrant betekenen dat een fors deel van het financiële risico van de Nederlandse kantorenleegstand bij Duitse partijen ligt. Duitse beleggers beschouwen vastgoed als een solide belegging met vaste huurinkomsten. Ze rekenen erop hun kantoorpanden na verloop van tijd bovendien met winst te verkopen, maar dat feest gaat vanwege de Nederlandse vastgoedcrisis niet door. Daardoor kunnen Duitse beleggers fluiten naar hun rendement.

Overigens is de blootstelling van Nederlandse commerciële partijen nog twee keer zo groot. Ruim vijftig procent van de leegstaande kantoorpanden is in handen van Nederlandse projectontwikkelaars, banken en beleggingsfondsen. Eén op de tien leegstaande kantoren is eigendom van Nederlandse overheden. Een oorzaak van die leegstand is de inkrimping van de rijksdienst en de fusies van enkele ministeries. Daardoor heeft het rijk minder kantoorruimte nodig.


'Nederlandse kantorenleegstand raakt ook Duitsers' (Foto: Novum)

Domenicali: "Ferrari moet in de aanval gaan"

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali wil dat zijn team doorgaat met aanvallen en met het ontwikkelen van de F2012. Kopman Fernando Alonso staat weliswaar veertig punten voor in de titelstrijd in de Formule 1, maar Domenicali weet dat enkele auto's van concurrerende teams sneller zijn.

Alonso werd in Hongarije vijfde, achter een McLaren, twee Lotussen en een Red Bull. "Het is lastig voor ons, want we hebben gezien dat op dit moment een aantal auto's sneller dan wij zijn. We moeten ons prestatieniveau verbeteren en rustig blijven. In Duitsland waren we onder alle omstandigheden de snelste, maar in Hongarije waren we dat niet. We moeten blijven ontwikkelen, omdat anders anderen verbeteren en het lastiger is om te moeten verdedigen. De sleutel voor dit seizoen is blijven pushen en wanneer we een situatie als in Hongarije hebben de schade beperken."

Domenicali zegt dan ook trots te zijn op Alonso die in Hongarije de leiding in de titelstrijd wist te verstevigen, ondanks dat de auto niet de snelste was. "Fernando heeft een geweldige race gereden, omdat we wisten dat we de schade beperkt moesten houden. Het verslaan van de snellere Jenson Button en Mark Webber is belangrijk. Fernando kan nu op vakantie gaan en zich ontspannen, omdat hij een fantastische eerste helft van het seizoen gereden heeft."

PVV wil Somaliërs achter de tralies hebben

De ruim vijftig uitgeprocedeerde Somaliërs die in Den Bosch op straat bivakkeren, moeten worden opgesloten of worden uitgezet naar een buurland van Somalië. Dat vindt de PVV, blijkt uit Kamervragen die de partij dinsdag heeft gesteld.

De Somaliërs vertrokken maandag uit het asielzoekerscentrum in Vught. Ze hebben bezwaar tegen de regel dat ze binnen de gemeentegrenzen moeten blijven en zich elke dag moeten melden. Zij hebben maandag de nacht doorgebracht voor het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch, bevestigt een woordvoerder van de IND dinsdag.

Volgens de PVV is de groep niet in de positie om 'onterechte eisen te stellen over hun verblijf'. Kamerlid Joram van Klaveren (PVV) vindt dat de groep Nederland moet verlaten. De PVV oppert dat de Somaliërs naar een buurland worden uitgezet.

De Raad van State zette twee weken geleden een streep door de uitzetting van Somaliërs. In de hoofdstad Mogadishu, via waar de groep naar het zuiden zou moeten reizen, is te onveilig vanwege het gewapende conflict daar.

De groep Somaliërs moest vanwege de geplande sluiting van het azc in Vught terug naar het terugkeercentrum in Ter Apel. Ook daar zouden ze zich elke dag moeten melden. De actievoerders voelen zich 'als criminelen behandeld' en willen niet langer 'als gevangen' leven.

De groep mag door het besluit van de Raad van State ook niet in vreemdelingenbewaring worden gesteld.

Verkopen bepalen de toekomst van Darksiders

De toekomst van de Darksiders-serie hangt af van het commerciële succes van Darksiders II. Dat heeft lead designer Haydn Dalton aangegeven in een interview met website Strategy Informer. Dalton heeft toegegeven dat de toekomst van studio Vigil Games afhankelijk is van de verkopen van het spel.

"Absolutely [the future of Darksiders is dependent on how this sells]. We’ve got ideas for what we can do within the Darksiders universe, and it’s a huge universe. We’ve got ideas for different types of games as well. We’ve got a lot of mechanical things that are the boil and are ready to go depending on how this sells."

"With the focus on DLC we want to sustain the amount of time people can spend playing Darksiders. Hopefully within that time we’ll find how it’s been received, how people are liking it, so a lot of our future as a games studio will be dependent on how this goes."

Darksiders II komt 17 augustus uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Later dit jaar volgt nog een release op Wii U.

Emma Stone in nieuwe Cameron Crowe komedie

Emma Stone gaat een rol spelen in de nieuwe romantische komedie van Cameron Crowe. Naar verluidt is de titel van de film Deep Tiki; een project waar Crowe al sinds 2008 mee bezig is maar wat nooit echt van de grond wist te komen, aldus Total Film.

Toentertijd zouden er rollen weggelegd zijn voor Ben Stiller en Reese Witherspoon. Waarom het project toen niet van de grond is gekomen is niet bekend.

De stijl van de film ligt in lijn met andere Crowe klassiekers als Jerry Maguire en Almost Famous. De synopsis luidde in 2008 als volgt: Een 37-jarige VS wapen consultant genaamd Brian Gilcrest, wordt door bijna iedereen uitgespuugd. Zijn enige vriend is een slimme supercomputer genaamd Jeremy. Als een antwoord op de agressieve houding van China, wordt Brian naar een militaire basis in Hawaii gestuurd om de lancering van een geheime satelliet te overzien.

Voordat de satelliet gelanceerd kan worden, moet het project eerst gezegend worden door de inheemse Hawaiianse raad van bestuur. Samen met de droge, humorloze Majoor Lisa Ng gaat Brian op pad om die zegen te ontvangen. Daarnaast komt Brian zijn jeugdliefde Tracy tegen, die samen met haar man en twee kinderen een vakantie viert op het eiland.

Ruzie tussen Marussia-rijders Glock en Pic

De verhoudingen tussen Marussia-coureurs Timo Glock en Charles Pic lijken verstoord te zijn. Glock vond dat hij tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije gehinderd zou zijn door Pic en maakte hier misbaar over.

Glock haalde tegenover het persbureau SID uit naar zijn teamgenoot. "Misschien begrijpt hij het Engels over de boordradio niet. Het is zinloos. Het is al de tweede of derde keer dus het is aan het team om het op te lossen." Dat Glock gefrustreerd was komt waarschijnlijk doordat Pic hem voor de vierde keer dit jaar aftroefde in de kwalificatie en ook in de race was de Fransman sneller.

E3 blijft in Los Angeles

De E3-beurs zal in ieder geval tot en met 2015 worden gehouden in het Los Angeles Convention Centre. Dat heeft de Entertainment Software Association (ESA) bevestigd. Hiermee hebben zij gelijk alle geruchten van tafel geveegd dat de beurs uit Los Angeles gaat vertrekken.

ESA-baas Michael D. Gallagher heeft in een verklaring gezegd:  “We are proud to partner with Los Angeles for another three years. The city serves as a strong backdrop for the video game industry’s biggest announcements and we look forward to remaining in LA.

Video games are a dominant force in the global entertainment marketplace,” vervolgt Gallagher, “there is no better place to display that than Los Angeles. We look forward to continuing our relationship with the city and AEG.

Na afloop van de afgelopen E3 gingen de geruchten dat de beurs zou verhuizen naar een andere stad. Door de geplande bouw van het Farmer's Field Stadium zou een deel van het Los Angeles Convention Centre moeten worden afgebroken. De steden die bij de overstap genoemd werden waren New York, Chicago en New Orleans.

Chinese official mengt zich in dopingdiscussie Ye

Dopingverdenkingen tegen de Chinese zwemster Shiwen Ye zijn nergens op gebaseerd. Dat stelt de Chinese antidopingchef Zhixue Jiang tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. Hij vindt het oneerlijk dat telkens als Chinese zwemmers medailles pakken op grote toernooien er over doping gepraat wordt. "Sommige mensen zijn gewoon bevooroordeeld."

De 16-jarige Ye won de olympische titel op de 400 meter wisselslag in een wereldrecordtijd van 4.28,43 minuten. Opvallend was dat haar laatste 50 meter sneller was dan die van de Amerikaan Ryan Lochte. Die won hetzelfde onderdeel bij de mannen in de tweede tijd ooit.

De Amerikaanse zwemcoach John Leonard noemde de prestaties van de 16-jarige tegen de Engelse krant The Guardian 'ongelooflijk' en 'verontrustend'. "We willen voorzichtig zijn met het woord doping", stelde Leonard. "Ik wil wel zeggen dat de geschiedenis in onze sport toont dat telkens als we iets 'ongelooflijks' zien, later blijkt dat daar doping bij was gebruikt."

Leonard vergeleek Ye's laatste 100 meter met die van Oost-Duitse zwemsters en de Ierse Michelle de Bruin. Die won de 400 meter wisselslag tijdens de Spelen van Atlanta, maar werd twee jaar later geschorst wegens het gebruik van anabole steroïden. De Bruin is de vrouw van de Nederlandse atleet Erik de Bruin.

Jiang wijst er op dat de Chinese atleten sinds hun aankomst in Londen al meer dan honderd keer zijn getest op doping. "Ik kan melden dat er nog enkele positieve test was." De antidopingchef wijt de progressie van Ye dan ook aan verbeterde trainingsmethoden en de verdachtmakingen aan jaloezie. "Wij hebben nooit vraagtekens geplaatst bij Michael Phelps toen die in Beijing acht gouden medailles won."

Bestsellerauteur Maeve Binchy (72) overleden

De Ierse bestsellerauteur Maeve Binchy is maandag in Dublin overleden na een kort ziekbed. Dat heeft haar voormalige werkgever, de krant The Irish Times, bekendgemaakt. Binchy, die bekend was om haar beschrijvingen van het burgerlijke leven in Ierland, is 72 jaar oud geworden.

Binchy schreef onder meer de boeken Circle of Friends, in het Nederlands uitgegeven als Vrienden voor het Leven, en Tara Road, vertaald als Het Huis op Tara Road. Ze was een van de populairste auteurs van Ierland. Van haar boeken werden wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht.

De Ierse schreef zestien romans, vier bundels met korte verhalen en een toneelstuk. Ze stond met haar werk op de bestsellerlijst van de New York Times en werd door de boekenclub van Oprah aangeprezen. Binchy's eerste roman Light and Penny Candle verscheen in 1982. Haar laatste boek was Minding Frankie en verscheen in 2010.


Bestsellerauteur Maeve Binchy (72) overleden (Foto: Novum)

Dansers niet opgewassen tegen Batman

The Dark Knight Rises is voor de tweede week op rij de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. Step Up 4 Miami Heat 3D is er niet in geslaagd Batman van de eerste positie te verdringen.

De dansfilm verovert de tweede plek in het lijstje van best bezochte films. Daardoor moet Madagascar 3: Europe's Most Wanted een plaatsje inleveren. De animatiefilm sluit deze week de top drie.

The Dark Knight Rises, die sinds vrijdag 20 juli in de Nederlandse bioscopen draait, heeft al ruim drie miljoen opgeleverd. In het eerste weekeinde bracht de film 1,4 miljoen op. Daarmee opende het laatste deel van Christopher Nolans Batman-trilogie beter dan zijn twee voorgangers.

Slachtoffersite veel geraadpleegd

De informatiesite voor slachtoffers van onder meer geweld, misbruik of diefstal is sinds de oprichting half mei honderdduizend keer bezocht. De bezoekers zijn volgens de initiatiefnemer, Fonds Slachtofferhulp, positief over de site.

De site, slachtofferwijzer.nl, geeft informatie en verwijst door naar hulpinstanties. Van de bezoekers zocht zeventien procent naar informatie over hulp na geweld. Veertien procent zocht naar hulp na diefstal en elf procent bezocht de pagina's over seksueel geweld.

"We merkten dat er ook veel wordt gezocht naar hulp bij burenruzies, maar daar hebben we nog geen pagina's over. Die gaan we nu dus maken", zegt een woordvoerder. De site wordt volgens haar voortdurend bijgeschaafd.

De site is opgericht omdat volgens het fonds jaarlijks een half miljoen slachtoffers niet de juiste hulp weet te vinden.

Saudische judoka mag hoofddoek op

Het IOC heeft besloten dat een judoka uit Saudi-Arabië mag meedoen met een hoofddoek op. De judoka is één van de twee Saudische deelneemsters aan de Olympische Spelen.

De betreffende judoka wilde met hoofddoek aan het judotoernooi meedoen, maar het IOC en de Internationale Judo Federatie stonden dat eerst niet toe omdat het te gevaarlijk zou zijn. Er is nu overeenstemming bereikt over een veilige hoofddoek. Het is onduidelijk hoe die er precies uitziet.

Nieuwe trailer Taken 2

Afgaand op de nieuwe trailer, zal Taken 2 net zoals het eerste deel vol actie zitten. Wederom speelt een boze en wraakzuchtige Liam Neeson de hoofdrol.

De eerste Taken uit 2008 was een rauwe actiefilm. Voormalig CIA-agent Bryan Mills (gespeeld door Liam Neeson) ging in Parijs op jacht naar de kidnappers van zijn dochter, daarbij schuwde hij geen geweld. In Taken 2 zitten de nabestaanden van de kidnappers achter Mills zelf aan. Hij en zijn vrouw worden ontvoerd, en nu moet zijn dochter in actie komen.

Op het eerste oog lijkt Taken 2 veel op het eerste deel. Een grote stad is het decor en het gezin van Mills loopt weer gevaar. Ook de stoere telefoonstem van Neeson is terug. Hij zette die ook in de eerste Taken én in The Graham Norton Show op. Wel nieuw is de regisseur. Olivier Megaton heeft het stokje overgenomen van Pierre Morel. Megaton regisseerde eerder Hitman en Transporter 3.

Taken 2 draait vanaf eind oktober in de Nederlandse bioscoop.   

Sijsling naar tweede ronde challenger Vancouver

Tennisser Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Vancouver bereikt. De Amsterdammer was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor Adrian Mannarino uit Frankrijk. Sijsling is de nummer 102 van de wereld en daarom als eerste geplaatst bij het met honderdduizend dollar gedoteerde Canadese toernooi.

Sijslings tegenstander in de tweede ronde is nog niet bekend. Dinsdag maken Maxime Authom uit België en de Amerikaan Alex Kuznetsov hun eersterondepartij af. Kuznetsov won fe eerste set met 7-5, maar Authom sloeg terug in het tweede bedrijf: 6-2. Daarna werd de wedstrijd afgebroken.

'Batman' berooft bioscopen

Zeker drie mannen hebben maandag verkleed als Batman twee bioscopen overvallen in de Mexicaanse stad Chihuahua. Daar draaide op dat moment de nieuwe film over de gemaskerde misdaadbestrijder, meldden de autoriteiten.

De overvallers droegen zwarte kleren en 'Batmanmaskers'. Ze waren vermoedelijk uit op de kaartjesopbrengst van de populaire Batmanfilm The Dark Knight Rises. Het trio maakte naar schatting 240.000 peso (bijna 15.000 euro) buit.

Tijdens de tweede overval liep een bioscoopmanager ernstige verwondingen aan zijn gezicht op. Het is nog onduidelijk of bezoekers van de Batmanfilm iets hebben gemerkt van het incident.

Geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven

Tussen Den Bosch en Eindhoven rijden geen treinen omdat iemand is aangereden. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur, meldt Prorail dinsdag.

De spoorbeheerder adviseert reizigers om te reizen via Tilburg. Ook worden stopbussen ingezet tussen Boxtel en Den Bosch. Prorail verwacht dat de verstoring rond 09.30 uur weer verholpen is.


Geen treinen tussen Den Bosch en Eindhoven (Foto: Novum)

De Boer verwacht dat Janssen blijft

Frank de Boer denkt dat Theo Janssen komend seizoen gewoon in het shirt van Ajax speelt. De middenvelder staat in de belangstelling van Vitesse.

Janssen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij ooit wil terugkeren in Arnhem. Contact tussen beide partijen is er echter nog niet geweest. "Ik praat veel met Janssen en ook de belangstelling van Vitesse komt dan ter sprake", zegt De Boer tegen Ajax TV. "We spelen dan open kaart."

"Theo en ik hebben een goede relatie. Ik weet dat hij zijn carrière altijd al bij Vitesse heeft willen afsluiten, maar we moeten als Ajax zijnde ook aan onszelf denken", gaat de oefenmeester verder. "Ajax heeft Theo keihard nodig. Ik verwacht dat hij blijft."

'Managers slepen Gers Pardoel voor de rechter'

De managers die Gers Pardoel tot vlak voor zijn doorbraak vorig jaar vertegenwoordigden hebben beslag gelegd op zijn bankrekening. Ze sleepten hem maandag voor de rechter, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De eigenaren van het Amsterdamse managementbureau Dr. Media eisen volgens de krant een voorschot van 65 duizend euro en inzage in zijn administratie. Pardoel zou rekeningen niet hebben betaald. De managers traden sinds 2009 voor hem op en regelden onder meer een platencontract voor hem.

Hun advocaat, Yehudi Moszkowicz, wijst er in de krant op dat Pardoel nog een keukenverkoper was toen hij een contract sloot met Dr. Media. De artiest zou destijds op de hielen zijn gezeten door deurwaarders. De managers zouden betalingsregelingen met hen hebben getroffen.

Omdat er niet snel genoeg aanvragen voor optredens binnenkwamen, brak de rapper vorig jaar met Dr. Media. Hij zou de managementvergoeding nooit hebben afgerekend. Pardoel is volgens de krant bereid dat alsnog te doen. Zijn voormalige managers zouden meer geduld moeten hebben.

Onwetendheid over homo's schokt Bousema

Sipke Jan Bousema schrok tijdens de opnamen van zijn film Strijders voor de Liefde van de onwetendheid over homoseksualiteit. "Niet iedereen in ons land blijkt openminded te zijn", vertelt Bousema aan Novum Nieuws. "De schokkendste beelden komen niet uit Kroatië of Uganda, maar van een schoolplein in Veenendaal."

'Als jij hier met je vriend staat, praat ik niet met je', kreeg Bousema te horen in Veenendaal. "Vervolgens praatten ze toch met me. Het is meer onwetendheid over homoseksualiteit. Toen ze wisten dat ik homo was, was de perceptie al anders."

Nederland is volgens Bousema nog niet vrij van homohaat. "De haat die er bijvoorbeeld in Uganda is, is er ook bij ons", zegt Bousema, die voor zijn documentaire over de internationale strijd voor homo-emancipatie verschillende landen bezocht. "We moeten blijven vechten voor gelijkheid voor iedereen, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: iemand graag zien."

Met zijn film, die dinsdagmiddag in première gaat, wil Bousema dan ook 'iedereen wakker schudden'. "Als we de mensenrechten van homo's in andere landen niet ondersteunen, tasten we ook onze eigen vrijheid aan."

Daarnaast wil de presentator mensen wijzen op de weg die in Nederland is afgelegd. "De afgelopen jaren merkte ik tijdens de Canal Parade dat veel homo's en hetero's niet weten waarom die Gay Pride zo belangrijk is, of wat ze precies aan het vieren zijn. Ik ken buitenlandse homo's en lesbo's die dagelijks in angst leven. Zij zijn bij de grachtentoer tot tranen toe geroerd als ze eindelijk eens worden toegejuicht om wie ze zijn."

Bousema is zaterdag tijdens de Canal Parade van de partij op de eerste boot. Strijders voor homo-emancipatie uit Jamaica en Uganda varen met hem mee. "Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf in vrijheid. Gay Pride is geen demonstratie, maar juist het feest van de vrijheid."

Australische politie doet enorme drugsvangst

De Australische politie heeft 558 kilo methamfetamine en heroïne in beslag genomen. De drugs werden aangetroffen in een lading terracotta potten. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt. De straatwaarde van de drugs was ongeveer vijfhonderd miljoen Australische dollar (427 miljoen euro).

Vier personen uit Hong Kong en drie mensen uit Australië zijn maandag opgepakt in verband met de drugsvangst. Als ze worden veroordeeld kunnen ze levenslang achter de tralies verdwijnen.

De Australische autoriteiten kwamen in actie na een tip van de Amerikaanse narcoticabrigade, de DEA.

Aanvoerder Spaanse hockeyers breekt arm

Het Spaanse hockeyteam moet het olympisch toernooi vervolgen zonder aanvoerder Santi Freixa. De 29-jarige speler, die komend seizoen weer voor Amsterdam speelt, brak in de groepswedstrijd tegen Pakistan zijn arm. Freixa wordt in de selectie vervangen door Andres Mir.

Freixa won vier jaar geleden met Spanje zilver op de Olympische Spelen van Beijing. Hij debuteerde in 2000 voor de nationale ploeg en heeft al bijna tweehonderd interlands achter zijn naam zijn.


Aanvoerder Spaanse hockeyers breekt arm (Foto: Novum)

'Huisarts geeft kind vaak onnodig laxeermiddel'

Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor bij buikpijnklachten. Vorig jaar gebeurde dat bij ruim 400 duizend kinderen, vijf jaar eerder kregen nog geen 300 duizend kinderen de middelen voorgeschreven. Kinderartsen spreken van een zorgelijke ontwikkeling, schrijft het AD dinsdag.

"Huisartsen zijn geneigd snel voor laxeermiddelen te kiezen omdat dat minder arbeidsintensief is", zegt kindergastro-endoloog Marc Benninga van het Emma Ziekenhuis in Amsterdam in de krant. "Zonder medicatie behandelen is moeilijker, omdat dat een intensievere behandeling vereist en patiënten vaker gezien moeten worden". Buikpijn zou vaak worden veroorzaakt door stress.

Laxeermiddelen als Movicolon en Forlax werden vorig jaar in totaal aan 419 duizend kinderen voorgeschreven, blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Vijf jaar daarvoor gebeurde dat bij 282 duizend kinderen.

Ook de lobby van fabrikanten van laxeermiddelen speelt een rol, volgens Benninga. Omdat laxeermiddelen op recept veelal vergoed worden door zorgverzekeraars, worden de verzekeraars de dupe van het veelvuldig onnodig voorschrijven van de middelen.

Schadelijk voor de gezondheid is het geven van laxeermiddelen aan kinderen niet. Alleen bij heel jonge kinderen die te veel innemen kunnen vervelende bijwerkingen optreden. Benninga schat dat jaarlijks bij honderdduizend kinderen daadwerkelijk laxeermiddelen nodig zijn, bij de overige voorschrijvingen is het middel overbodig.

Geschat wordt dat zo'n twintig procent van de schoolgaande kinderen last heeft van buikpijn. Volgens de krant is het aantal kinderen dat in de afgelopen tien jaar met buikpijn naar de huisarts ging, iets toegenomen.

geoDefense Swarm

Ik heb het nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik fan ben van geoDefense. Lang voordat ik met Windows Phone in aanraking kwam zag ik de game al op een iPhone 3G en ik was stiekem wat jaloers dat die game niet voor mijn geliefde Nokia 5800 beschikbaar was. Een aantal jaar later zijn zowel geoDefense als de opvolger geoDefense Swarm beschikbaar voor Windows Phone en kan ik het op een Nokia spelen. Een geschenk uit de hemel kan ik je nu al wel vertellen!

[Programma] Londen dag 4

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer Guillaume Elmont, Elisabeth Willeboordse en Sebastiaan Verschuren in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel Man/vrouw Tijd Soort wedstrijd Nederlander
Badminton singles vrouwen 19:30 groepsfase Yao Jie
Beachvolleybal wedstrijd mannen 15:30 kwalificatie Reinder Nummerdor/Richard Schuil
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 15:30 kwalificatie Madelein Meppelink/Sophie van Gestel
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 21:00 kwalificatie Sanne Keizer/Marleen van Iersel
Hockey Nederland - Japan vrouwen 11:45 groepsfase Nederlands team
Judo tot 81 kg mannen 10:30 1e ronde Guillaume Elmont
Judo tot 63 kg vrouwen 10:30 1e ronde Elisabeth Willeboordse
paardensport individueel eventing mixed 11:30 springen kwalificatie Adrew Heffernan, Tim Lips, Elaine pen
paardensport team eventing mixed 11:30 springen Nederlands team
paardensport individueel eventing mixed 15:30 springen finale Adrew Heffernan, Tim Lips, Elaine pen
Roeien Lichte vier zonder mannen 13:20 halve finales Nederlands team
Tafeltennis singles vrouwen 14:00 kwartfinales Li Jiao
Zeilen Finn mannen 13:00 race 5 Pieter-Jan Postma
Zeilen Finn mannen 14:30 race 6 Pieter-Jan Postma
Zeilen Laser mannen 15:00 race 3 Rutger van Schaardenburg
Zeilen Laser mannen 16:30 race 4 Rutger van Schaardenburg
Zeilen RS-X mannen 13:00 race 1 Dorian van Rijsselberghe
Zeilen RS-X mannen 13:50 race 2 Dorian van Rijsselberghe
Zeilen Elliott 6m vrouwen 14:30 round robin Nederlands team
Zeilen Laser Radial vrouwen 13:00 race 3 Marit Bouwmeester
Zeilen Laser Radial vrouwen 15:10 race 4 Marit Bouwmeester
Zwemmen 100m vrije slag mannen 11:00 series Sebastiaan Verschuren

Finales vandaag:

Sport Onderdeel Man/vrouw Tijd
Gewichtheffen tot 63 kg vrouwen 16:30
Gewichtheffen tot 69 kg mannen 20:00
Judo tot 63 kg vrouwen 17:00
Judo tot 81 kg mannen 17:10
kano, slalom C1 mannen 16:06
paardensport team eventing mixed 11:30
paardensport individueel eventing mixed 15:30
Schermen Floret individueel mannen 20:40
schieten skeet mannen 15:00
Schoonspringen 10 m toren synchroon vrouwen 16:00
turnen landenwedstrijd vrouwen 17:30
Zwemmen 200m vrije slag vrouwen 20:41
Zwemmen 200m vlinderslag mannen 20:48
Zwemmen 200m wisselslag vrouwen 21:39
Zwemmen 4x200m vrije slag estafette mannen 21:46

Obama: De euro overleeft

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vertrouwen in het overleven van de eurozone. "Ik denk niet dat de Europeanen de euro laten ontrafelen", zei hij maandag in New York.

Obama waarschuwde wel dat Amerikaanse economie nog maanden last heeft van 'tegenwind' uit Europa. Hij zei te hopen dat de Europeanen snel een aantal "beslissende stappen" zullen zetten bij het aanpakken van de schuldencrisis.

De Amerikaanse president moet met lede ogen aanzien hoe de economische malaise in Europa ook de Amerikaanse economie treft. Zijn herverkiezing wordt bedreigd door de hoge werkeloosheid en de kwakkelende Amerikaanse economie.

Obama: De euro overleeft
Obama: De euro overleeft (Foto: ANP)

24 aanklachten wegens moord tegen verdachte Aurora

James Eagan Holmes, de enige verdachte van de bloedige schietpartij op 20 juli in een bioscoop in Aurora, is aangeklaagd voor 24 gevallen van moord en 116 gevallen van poging tot moord. De moordpartij kostte aan twaalf personen het leven, 58 raakten gewond.

De aanklachten zijn verdubbeld, omdat Holmes niet alleen wordt vervolgd voor moord en poging tot moord, meldde nieuwssite 9News uit Colorado. Justitie klaagt hem voor ieder geval ook aan wegens de wrede onverschilligheid waarmee hij het vuur op de slachtoffers zou hebben geopend.

De slachtoffers vielen toen een achter een gasmasker schuilgaande man op 20 juli het vuur opende in de bioscoopzaal. Op dat moment vond daar een eerste vertoning van de nieuwe Batman-film plaats. De vuurwapens waarmee het bioscooppubliek werd beschoten zijn in de maanden voorafgaand aan de moordpartij door Holmes aangeschaft, zeiden de aanklagers. Anderhalve minuut nadat de schutter het vuur had geopend, werd Holmes bij de achteruitgang van de bioscoop door de politie aangehouden.

Holmes (24), die maandag aanwezig was in de zwaar beveiligde rechtbank, wordt ook vervolgd wegens bezit van explosieven. In het appartement van de verdachte trof de politie na de schietpartij tal van boobytraps aan.

Juridisch deskundigen denken dat het proces zich zal toespitsen op de vraag of de moordpartij Holmes op basis van zijn geestelijke toestand kan worden aangerekend. De zorgvuldige voorbereidingen die de schutter had getroffen, waaronder het aanbrengen van een grote hoeveelheid explosieven in zijn appartement, wijzen op een aanslag met voorbedachten rade, zegt Sam Kamin, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Denver. Dat maakt het voor de verdediging moeilijker haar cliënt krankzinnig te laten verklaren.

Uit documenten van de rechtbank bleek vrijdag dat Holmes onder behandeling was van een aan de universiteit verbonden psychiater. Hoe lang hij de psychiater bezocht en voor welk probleem hij onder behandeling was, is niet bekendgemaakt.

Op 23 juli, drie dagen na de schietpartij, namen de autoriteiten een pakketje in beslag dat in de postkamer van de faculteit waar Holmes studeerde was gevonden. Al vlug meldden Amerikaanse media dat het pakketje een notitieboekje bevatte met beschrijvingen van een aanslag. Wie deze informatie naar de media lekte, is niet bekend, maar justitie sprak van onjuiste berichtgeving, omdat het pakketje op het moment van de berichtgeving nog niet zou zijn geopend.

Als blijkt dat Holmes wel bij zijn verstand was toen de schietpartij plaatsvond, kan hij de doodstraf krijgen. De aanklagers in het proces beslissen de komende weken of zij de hoogste straf tegen hem eisen.


24 aanklachten wegens moord tegen verdachte Aurora (Foto: Novum)

Kiesraad ontvangt kandidatenlijsten

Politieke partijen die op 12 september willen meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen moeten dinsdag hun kandidatenlijsten inleveren bij de Kiesraad. Ook moet die dag een verklaring worden ingediend als partijen een zogeheten lijstverbinding willen aangaan. Met zo'n afspraak wordt de kans op het behalen van een restzetel vergroot.

De Kiesraad zal de kandidatenlijsten donderdag tijdens een openbare zitting nummeren, zodat duidelijk wordt welke plek de partijen krijgen op de stembiljetten. Ook zal er dan worden besloten over de geldigheid van de lijstverbindingen.

Tot half juni konden bij de Kiesraad partijnamen worden geregistreerd. Dat is in 50 gevallen gebeurd. Partijen kunnen ook zonder naam meedoen aan de verkiezingen, zij krijgen dan enkel een nummer op de stembiljetten. Bij de vorige verkiezingen registreerde de Kiesraad 61 partijnamen. Daarvan deden er uiteindelijk 19 mee aan de verkiezingen.

Kiesraad ontvangt kandidatenlijsten
Kiesraad ontvangt kandidatenlijsten (Foto: ANP)

Showgirls-actrice Berkley bevallen van zoontje

Elizabeth Berkley is eerder deze maand bevallen van een zoontje. De 40-jarige actrice, die onder meer te zien was in Showgirls, zette op vrijdag 20 juli Sky Cole Lauren op de wereld. Dat laat een woordvoerder van Berkley maandag weten aan People.

Sky is de eerste spruit voor Berkley en haar echtgenoot, kunstenaar Greg Lauren. Het kereltje woog ruim 3,5 kilo bij zijn geboorte. "Vanaf het eerste moment dat we hem zagen, waren we verliefd", laat het stel weten. "We zijn in de zevende hemel en dankbaar dat we als gezin aan dit avontuur kunnen beginnen."

Berkley werd bekend dankzij de Amerikaanse jeugdserie Saved by the Bell. Later speelde ze in films als Paul Verhoevens Showgirls en The First Wives Club. De actrice maakte haar zwangerschap pas in mei wereldkundig.

Sef 'helemaal suf geschrokken' van optreden politie

Sef is zich 'helemaal suf geschrokken' van het optreden van de Eindhovense politie. De rapper en zijn maatje dj The Flexican waren zaterdagavond betrokken bij een opstootje. De twee beweren dat ze niets deden, maar toch hardhandig werden aangepakt.

Volgens Sef gaat het redelijk met The Flexican. "Hij loopt inmiddels op krukken", vertelt Sef in de middagshow van Ruud de Wild op Radio 538. Hij is helemaal bont en blauw geslagen. Hij is wel oké, maar fysiek is hij er behoorlijk heftig aan toe."

Nadat Sef en The Flexican op Sneakerz hadden gedraaid, kregen ze het aan de stok met de politie. Volgens de politie sloeg de dj tegen een politiewagen en bedreigde hij een agent met de dood. "Dat kan ik me niet voorstellen", zegt Sef over de doodsbedreiging. "Ik stond er vlak naast en heb niets gehoord."

De rapper vindt dat de politie hoe dan ook fout zat. "Ze reden over z'n voet heen en daar reageerde hij op. Vervolgens werd hij aangevallen en reageerde hij daar weer op." The Flexican heeft maandagochtend laten weten dat hij aangifte doet tegen de politie.

Sef staat daar vierkant achter."Dit is geen aanval op de politie, maar het is wel belangrijk dat ook de politie aangesproken kan worden op fouten. Wij hebben als burgers het recht om iets te zeggen als de politie iets verkeerds doet."

Aanslagen op politiebureaus Nigeria

Twee politiebureaus in het noordwesten van Nigeria zijn maandag getroffen door zelfmoordaanslagen. Vier mensen, onder wie de twee zelfmoordterroristen, kwamen om. Dat heeft de politie gezegd. De aanslagen in de stad Sokoto werden tegelijkertijd gepleegd, aldus de politie.

Eerder op de dag vielen drie gewapende mannen het leegstaande huis van de Nigeriaanse vicepresident Namadi Sambo in de stad Zaria aan. Een schoenpoetser in de buurt van het huis werd door de schutters doodgeschoten. Het huis wordt momenteel gerenoveerd en was daarom leeg, aldus de politie. Sambo's huis werd bij het geweld dat na de verkiezingen in 2011 uitbrak in de fik gestoken en brandde volledig uit.

Ontsnapte Auschwitz-gevangene overleden

Het laatste nog levende lid van een groep gevangenen die in 1942 ontsnapte uit het Duitse concentratiekamp Auschwitz is overleden. August Kowalczyk overleed zondag op 90-jarige leeftijd in een verpleeghuis, niet ver gelegen van het voormalige vernietigingskamp. Dat meldde een woordvoerder van het Auschwitz-museum maandag.

Kowalczyk, die in december 1940 naar het kamp werd gedeporteerd, vluchtte in juni 1942 tijdens werkzaamheden in het veld samen met 50 Poolse medegevangenen. De meesten werden gedood. Slechts negen lukte het om te ontsnappen, van wie Kowalczyk de laatste overlevende was.

Kowalczyk werd een populaire acteur. Hij vertelde vele jongeren zijn levensverhaal.

Russell Brand ziet taakstraf niet als straf

Russell Brand vindt het geen punt dat hij een taakstraf uit moet voeren. De 37-jarige Britse komiek ziet het zelfs als zijn plicht om voor de maatschappij aan de slag te gaan. "Wij zijn onze maatschappij. Die dienen is een eer", laat Brand weten aan het Britse WENN.

Brand moet zijn taakstraf van twintig uur voor eind augustus hebben voltooid. "Ik weet nog niet welke vorm van dienstverlening ze in gedachten hebben", zegt Brand. "Maar ik zal blij zijn om het te doen."

Brands advocaat beweerde eerder dat de ex-verslaafde komiek aan de slag gaat met afkickende drugsverslaafden. Dat verhaal weerlegt Brand zelf echter. "Ik heb echt nog geen idee wat ik ga doen. Waarschijnlijk een beetje opruimen of zo."

De Brit gooide het vorige week op een akkoordje met justitie, waardoor hij een maandenlange celstraf ontloopt. Brand smeet in maart een iPhone van een paparazzo door een raam. De fotograaf probeerde Brand op de gevoelige plaat vast te leggen. Naast de taakstraf moet de komiek vijfhonderd dollar betalen aan de rechtbank.

Acteur Jonathan Hardy (71) overleden

De uit Nieuw Zeeland afkomstige acteur Jonathan Hardy is gisteren op 71-jarige leeftijd overleden. Hardy was het meest bekend van de serie Farscape waarin hij de stem van Dominar Rygel XVI was. Het treurige nieuws over het overlijden van de acteur werd door Farscape-collega Lani John Tupu op zijn Facebook pagina bekendgemaakt.

Hardy werd op 20 september 1940 geboren in Wellington in Nieuw Zeeland. De acteur was op het witte doek te aanschouwen in films zoals The Adventures of Barry McKenzie (1972), The Devil's Playground (1976), Mad Max (1979), Bloodmoon (1990), Moulin Rouge (2001) en de remake van Ned Kelly (2004). In 1986 ontving hardy een Australian Film Institute award voor zijn scenario voor de film Breaker Morant. Het script werd ook voor een Oscar genomineerd. In 1988 regisseerde Hardy de film Backstage met Laura Brannigan in de hoofdrol.

Het is onbekend waaraan de acteur is overleden.


Hardy in betere tijden.

Doodstraf en levenslang in Iran wegens fraude

Vier mensen zijn in Iran ter dood veroordeeld in verband met een grootschalige fraudezaak. Twee andere verdachten kregen levenslang. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Met de zaak zou meer dan twee miljard euro zijn gemoeid.

De verdachten zouden documenten hebben vervalst om krediet te krijgen bij een Iraanse bank. Dat krediet werd vervolgens gebruikt om delen van grote staatsbedrijven op te kopen, aldus de Iraanse justitie.

Bij de rechtszaak, die in februari begon, waren enkele van de grootste Iraanse financiële instanties betrokken. De zaak leidde tot ongemakkelijke vragen over fraude en corruptie onder hooggeplaatste figuren in de Iraanse economie.

Weinig details kwamen tijdens het proces naar buiten. De hoofdverdachte werd door de Iraanse aanklagers alleen aangeduid met een bijnaam. Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA zijn in totaal 39 mensen veroordeeld in verband met de zaak. Onder de veroordeelden waren ook regeringsfunctionarissen, onder wie onderministers. Hun identiteit is niet vrijgegeven.

Celstraf voor babystelende vrouw

Ann Pettway was na meerdere miskramen ernstig depressief toen ze in 1987 een baby ontvoerde uit een ziekenhuis in New York. Vermomd als verpleegkundige liep ze het hospitaal uit met de 19-dagen oude zuigeling. De rechter veroordeelde haar maandag tot 12 jaar celstraf, voor het "veroorzaken van de grootste nachtmerrie van iedere ouder".

De vrouw deed zich meer dan twintig jaar voor als de moeder van het ontvoerde kind, Carlina. Pettway liep tegen de lamp toen haar 'dochter' argwaan kreeg en op zoek ging naar haar echte identiteit. Pas na 23 jaar ontmoette ze haar biologische ouders.

Poels voelt zich stuk beter

Het lijkt een stuk beter te gaan met wielrenner Wout Poels. De coureur van Vacansoleil-DCM maakte in de zesde etappe van de Tour de France een zware valpartij mee en belandde op de intensive care van het ziekenhuis. Gisteren was hij voor het eerst in staat om de pers weer te woord te staan.

Poels viel in de zesde etappe bij de massale valpartij en belandde in een ziekenwagen. "De dokter drukte met beide handen op mijn ribben en ik verging van de pijn, maar ik heb op mijn tanden gebeten en gezegd dat ik ze niet gebroken had. Toen liet de arts me gaan."

De Limburger wilde per se doorfietsen, maar zag tien kilometer later het nutteloze van zijn poging in. "Achteraf was het niet zo slim om weer op te stappen, maar ik heb er niets extra kapot mee gemaakt. Toch had ik al snel door dat het goed mis was toen ik zonder hulp nog maar 5 kilometer in het uur kon trappen." Poels brak drie ribben, kneusde zijn longen, scheurde zijn milt en had een zware breuk in zijn linkernier. Een CT-scan moet vandaag uitwijzen hoe groot de schade is.

De tijd in het ziekenhuis van Nancy vond hij een verschrikking. "Ik ben weer wat mobieler en daar voel ik me stukken beter door. Ik moest de eerste anderhalve week in bed blijven liggen, ik kon en mocht helemaal niets. Toen ik daarna weer eens het bed uit mocht, was mijn hele evenwicht verdwenen. Als ik links uit bed stapte, viel ik rechts om." Het gaat nu weer een stuk beter. "Gelukkig kom ik nu de trap weer zelf op, al gaat dat wel in een versnelling lager."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.