'Risicovolle bedrijven negeren veiligheidsregels'

Niet alleen het chemische bedrijf Odfjell, maar meer bedrijven die gevaarlijk zijn voor het milieu nemen het niet zo nauw met veiligheidsregels. Dat zegt oud-voorzitter van de dit voorjaar opgeheven Adviesraad Gevaarlijke Stoffen Jan Kerstens woensdag in het AD.

Volgens Kerstens belanden kritische rapporten over risico's en falend toezicht in de prullenbak. Risicovolle bedrijven zouden op die manier met mensenlevens spelen. "Als zich bij een van de milieugevaarlijke bedrijven in het Rotterdamse havengebied een ramp voltrekt, kunnen er in een klap honderden doden vallen", zegt Kerstens daarover in de krant.

In het dichtbevolkte gebied rondom de Rotterdamse haven liggen zwaar giftige en explosieve stoffen opgeslagen. De gevaren zijn volgens Kerstens enorm. "Maar dat is een boodschap die bestuurders niet graag horen."

De opgeheven adviesraad, die toezicht hield op risicobedrijven zoals Odfjell, is in februari opgegaan in de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur. Ondanks toezeggingen van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA), is daar niemand met kennis van gevaarlijke stoffen in opgenomen, meldt de krant.


'Risicovolle bedrijven negeren veiligheidsregels' (Foto: Novum)