'Verkoop geen traangas meer aan Bahrein'

Geen enkel land zou nog traangas moeten verkopen aan Bahrein zolang het land geen onderzoek heeft ingesteld naar het geweld dat vorig jaar plaatshad tijdens antiregeringsprotesten. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Artsen voor Mensenrechten (PHR) woensdag gezegd.

In een woensdag gepubliceerd rapport spreekt PHR van de 'ongekende' hoeveelheid traangas die door Bahreinse veiligheidstroepen werd ingezet tijdens de demonstraties vorig jaar. De sjiitische meerderheid in Bahrein kwam achttien maanden geleden in opstand om meer rechten af te dwingen bij de soennitische monarchie. De Bahreinse monarchie weet zich gesteund door andere Golfstaten en het Westen. De Amerikaanse Vijfde Vloot heeft zijn basis in Bahrein.

Het geweld kostte aan meer dan vijftig mensen het leven. Volgens het rapport van PHR stierven sommige mensen door een directe treffer van een bus traangas. Anderen kwamen om door ademhalingsproblemen.

Volgens PHR is er in de afgelopen honderd jaar niet zo excessief traangas gebruikt om menigtes in bedwang te houden. PHR roept Bahrein op om geen traangas te gebruiken 'in grote hoeveelheden of in gesloten ruimtes' vanwege de verhoogde risico's voor de gezondheid en de kans op dodelijke ademhalingsproblemen.

"Tevens ongekend is hoe de regering giftige chemicaliën heeft omgevormd tot wapens en deze heeft ingezet om sjiitische burgers in hun huizen en auto's aan te vallen", aldus het rapport. Volgens PHR druist het optreden van de Bahreinse regeringstroepen in tegen 'de internationale mensenrechten en komt het neer op marteling en brute, onmenselijke behandeling'.

De Bahreinse regering ontkent en veroordeelt het gebruik van dodelijk geweld bij demonstraties. "Het optreden van de veiligheidstroepen is in lijn met de internationale normen voor het in het bedwang houden van menigtes", was de reactie van de regering op het rapport. "De suggestie dat het gebruik van traangas in Bahrein zeer schadelijk of zelfs dodelijk is wordt simpelweg niet gestaafd door onderzoek of feiten."