Asbestpand Rotterdam is antikraak

Tientallen bewoners van een antikraakpand naast verzorgingstehuis Meeuwenhof in Rotterdam moeten hun woningen uit omdat asbest is aangetroffen. Dat meldde de politie woensdagavond. In totaal moeten de bewoners van 42 woningen hun huizen verlaten. De bewoners van het verzorgingstehuis kunnen blijven, al staan de panden in de deelgemeente Hoogvliet wel in verbinding met elkaar.

Eerder werd gemeld dat het verzorgingstehuis ontruimd zou worden. Dat bleek niet zo te zijn, al wordt ook daar onderzocht of er asbest is.

De bewoners van het antikraakpand met de naam de Alver kunnen de nacht doorbrengen in een sporthal, de Boomgaardshoek. Het Rode Kruis zorgt voor veldbedden, eten en drinken, liet een woordvoerder weten. Volgens hem moeten ongeveer 50 mensen hun huis uit.

Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek naar de asbestbesmetting gaat duren. Een bewoner van een ruimte op de vijfde verdieping van de Alver meldde 's middags al dat hij asbest had aangetroffen. Mogelijk is het schadelijke materiaal vrijgekomen bij werkzaamheden. Nadat een eerste onderzoek was afgerond, besloten de hulpdiensten 's avonds laat dat het gebouw ontruimd moest worden.

Asbest was tot in de jaren 80 een veelvuldig gebruikt materiaal. Het is dan ook in heel veel gebouwen verwerkt. Het materiaal is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer vezels loskomen en worden ingeademd. Het inademen van die vezels kan op de langere termijn kanker veroorzaken.