FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 augustus 2012

Van Basten verrast door productief Heerenveen

Marco van Basten kon met een grote lach terugkijken op zijn eerste officiële duel als hoofdtrainer van sc Heerenveen. Zijn ploeg won in het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League met 4-0 van Rapid Boekarest.

"Ik denk dat we gewoon als team het goed hebben gedaan", zegt Van Basten tegen Eredivisie Live. "De jongens hebben elkaar goed geholpen. Als je met 4-0 wint na een voorbereiding, die niet om over naar huis te schrijven was, kun je tevreden zijn. In de voorbereiding scoorden we eigenlijk nauwelijks en nu zelfs vier keer, dat kan je wel een aangename verrassing noemen", aldus Van Basten. Door de uitslag lijkt de return volgende week in Boekarest een formaliteit.

Van Basten moest door de blessure van spits Matthew Amoah behoorlijk puzzelen en startte met Filip Djuricic in de spits. "Ik had het gevoel dat Filip op die positie wel goed uit de voeten kan", vervolgt de oud-aanvaller. "Dat bleek ook wel want hij maakte twee doelpunten. Het pakte dus goed uit", lachte Van Basten.

Meppelink en van Gestel winnen tussenronde

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hebben de tweede ronde gehaald op de Spelen. Donderdag won het Nederlands duo in de tussenronde van de Tsjechen Hana Klapalova en Lenka Hajeckova: 21-17 en 21-17. Meppelink en Van Gestel waren als een van de vier slechtste nummers drie aangewezen op de zogenoemde luckyloserronde.

Door de zege van Meppelink en Van Gestel staan alledrie de Nederlandse teams in de tweede ronde. Sanne Keizer en Marleen van Iersel plaatste zich als een van de twee beste nummers drie uit de zes poules direct. Reinder Nummerdor en Richard Schuil werden in hun poule tweede en plaatsten zich zo.

Rise of the Triad komt terug

Apogee Software, een ontwikkelaar die vooral in de jaren 90 veel succes boekte, heeft zojuist een aankondiging gedaan voor een nieuwe game. Op QuakeCon heeft Apogee de eerste beelden laten zien voor deze game uit 1995. De game wordt gemaakt door Apogee en dezelfde Deense studio die de remake van Duke Nukem 3D heeft gemaakt.

Rise of the Triad was oorspronkelijk gemaakt als vervolg op Wolfestein 3D. De game was op het gebied van gameplay een stapje vooruit, zoals dat het nu mogelijk was op op meerdere niveaus te klimmen en schieten. De game zal het volgende te bieden hebben:

- Je stapt in de schoenen van het H.U.N.T.-team (High-Risk United Nations Taskforce) met vijf verschillende karakters die elk hun eigen speelstijl hebben.
- De game zal twintig levels vol singleplayer actie hebben.
- Unieke multiplayer maps brengen het gevoel uit de originele game terug.
- Het volledige arsenaal aan over-the-top wapens is terug, zoals de Flamewall, Firebomb, Split Missile en Drunk Missile en natuurlijk de Excalibat.
- De verschillende ingame aanpassingen zijn terug, zoals de God modus, Elasto modus, Mercury modus, Shrooms modus en ieders favoriet: de Dog modus.
- Maak je eigen levels en deel ze via Valve's Steamworks.
- Offline single-player en multiplayer.
- Vele geheime, verzamelobjecten, speciale gebeurtenissen en verborgen ruimtes zijn te ontdekken.
- Meer dan honder achievements en stats voor je online leaderboards.
- De game is bloederiger dan ooit. Zowel jij als je vijanden kunnen hun ledematen compleet uit elkaar gerukt krijgen.
- De originele soundtrack is verbeterd aan de hand van heavy metal.
- Er zal ook de mogelijkheid zijn om met de originele sound effects en achtergrondmuziek te spelen.
- Dankzij Unreal Engine 3 zal de game goed op low end PC's lopen en alles uit je high end PC kunnen trekken.

De game wordt in de herfst op Steam uitgebracht. Bekijk de eerste trailer hieronder.

[Overzicht] Uitslagen Londen dag 6

Vandaag was de zesde dag van de Olympische Spelen in Londen. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Nederland verdubbelde vandaag haar totaal aantal op deze Olympische Spelen behaalde medailles. Het grootste succes kwam van zwemster Ranomi Kromowidjojo. Zij won vandaag het goud op de 100 meter vrije slag. het zilver en brons gingen naar de de Wit-Russin Aljaksandra Gerasimenja en de Chinese Yi Tang. Daarnaast waren er vandaag nog twee bronzen medailles voor Nederland. Judoka Henk Grol verloor in de kwartfinale van de Duitser Dimitri Peters, maar versloeg in de strijd om het brons Hwang Hee-tae uit Zuid-Korea. Bij het roeien werd Nederland derde in de vrouwen acht. Het goud was voor de Verenigde Staten, het zilver voor Canada.

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe ligt nog steeds op koers voor goud. Hij werd in zijn twee races vandaag eerste en tweede. De hockeysters waren oppermachtig tegen China, maar wonnen desondanks slechts met 1-0. Turnster Celine van Gerner werd knap twaalfde in de individuele meerkamp in een persoonlijk record. Het goud ging daar naar de Amerikaanse Gabrielle Douglas.

Marhinde Verkerk slaagde er niet in een medaille te winnen. Ze verloor in de kwartfinales verrassend van de Britse Gemma Gibbons. In de strijd om het brons was de Braziliaanse Mayra Aguiar te sterk. Het beachvolleybalduo Richard Schuil en Reinder Nummerdor verloor van het Letse koppel Mārtiņš Pļaviņš en Jānis Šmēdiņš maar gaan wel door naar de volgende ronde. Sanne Keizer en Marleen van Iersel wonnen wel vandaag en gaan ook door. Madelein Meppelink en Sophie van Gestel verloren eerder vandaag maar wonnen hun tussenronde en mogen ook naar de tweede ronde.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Boogschieten individueel Ki Bo-rae (ZKo) Aida Roman (Mex) Mariana Avitia (Mex)  
Judo tot 78 kg Kayla Harrisson (VS) Gemma Gibbons (GB) Mayra Aguiar (Bra) Audrey Tcheumeo (Fra)
Judo tot 100 kg Tagir Chaiboelajev (Rus) Tuvshinbayar Naidan (Mgl) Henk Grol (Ned) Dimitri Peters (Dui)
Kano, slalom C2 Baillie/Stott (GB) Florence/Hounslow (GB) Hochschorner/Hochschorner (Slw)  
Kano, slalom K1 Emilie Fer (Fra) Jessica Fox (Aus) Maialen Chourraut (Spa)  
Roeien dubbel twee Cohen/Sullivan (NZl) Sartori/Battisti (Ita) Spik/Cop (Slo)  
Roeien Lichte vier zonder Zuid-Afrika Groot-Brittannië Denemarken  
Roeien acht Verenigde Staten Canada Nederland  
Schermen floret team Italië Rusland Zuid-Korea  
Schieten Dubbeltrap Peter Wilson (GB) Hakan Dahlby (Zwe) Vasily Mosin (Rus)  
Tafeltennis singles Zhang Jike (Chi) Wang Hao (Chi) Dimitrij Ovtcharov (Dui)  
Turnen individuele meerkamp Gabrielle Douglas (VS) Viktoria Komova (Rus) Alija Moestafina (Rus)  
Wielrennen, baan team sprint Vogel/Welte (Dui) Gong/Guo (Chi) McCulloch/Meares (Aus)  
Wielrennen, baan team sprint Hoy/Jason/Hindes (GB) Bauge/Sireau/D'Almeida (Fra) Ender/Forstemann/Levy (Dui)  
Zwemmen 200m schoolslag Rebecca Soni (VS) Satomi Suzuki (Jap) Joelia Jefimova (Rus)  
Zwemmen 200m rugslag Tyler Clary (VS) Ryosuke Irie (Jap) Ryan Lochte (VS)  
Zwemmen 200m wisselslag 1. Michael Phelps (VS) Ryan Lochte (VS) László Cseh (Hon)  
Zwemmen 100m vrije slag Ranomi Kromowidjojo (Ned) Aljaksandra Gerasimenja (WRu) Tang Yi (Chi)  

medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons totaal
1 China 18 11 5 34
2 Verenigde Staten 18 9 10 37
3 Zuid-Korea 7 2 5 14
4 Frankrijk 6 4 6 16
5 Verenigd Koninkrijk 5 6 4 15
6 Duitsland 4 8 5 17
7 Italië 4 5 2 11
8 Noord-Korea 4 0 1 5
9 Rusland 3 6 8 17
10 Kazachstan 3 0 0 3
10 Zuid-Afrika 3 0 0 3
13 Nederland 2 1 3 6

Servië ziet bodem staatskas

Servië, kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, ziet de bodem van de staatskas. Er is net genoeg geld om in augustus de lonen en pensioenen van ambtenaren te betalen. Dat meldde minister Mladjan Dinkic van Financiën en Economie donderdag in Belgrado.

De Servische Staat kampt bovendien met een "historische" schuld van 2,2 miljard euro. Daarbovenop komen nog eens de schulden van honderden miljoenen euro's van staatsondernemingen.

Ondanks de hoge schuldenlast probeert de Servische regering met nieuwe leningen een bankroet af te wenden.

Computerfout kost handelshuis half miljard

De computerfout bij Knight Capital die de aandelenhandel op de Amerikaanse beurs woensdag in de war schopte, kost het handelshuis bijna een half miljard dollar. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Knight kocht en verkocht in de eerste periode van de handelsdag onbedoeld miljoenen aandelen. Het ontwarren van deze orderstroom kost zo'n 440 miljoen dollar, stelde de firma. Het bedrijf bood zijn excuses aan.

Handelaren waren woensdag flink afgeleid door de storing, waardoor de handelsvolumes in een aantal aandelen sterk opliepen. De handel in zo'n 140 aandelen, waaronder GE en Alcoa, werd hierdoor beïnvloed en van sommige aandelen werd de handel stilgelegd.

Computerfout kost handelshuis half miljard
Computerfout kost handelshuis half miljard (Foto: ANP)

Pakistan krijgt 'anti-terroristen bonus' van VS

Pakistan heeft een bedrag van 1,12 miljard dollar (ruim 915 miljoen euro) gekregen van de Verenigde Staten. Dat geld is bedoeld voor de strijd tegen extremisten. Dat heeft de Pakistaanse centrale bank donderdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer sinds december 2010 dat Pakistan geld krijgt van Washington. De betrekkingen tussen de twee landen verslechterden doordat Amerika extremisten in Pakistan aanviel met onbemande gevechtsvliegtuigjes. Bovendien werd Pakistan niet gewaarschuwd toen Amerikaanse commando's terreurleider Osama bin Laden doodden. Uit woede hield Pakistan konvooien voor de NAVO-militairen in Afghanistan tegen.

Chauffeurs frauderen met tachograaf

Tijdens een driedaagse controle in Rotterdam op fraude met de tachograaf bleek een op de drie vrachtwagenchauffeurs te rommelen met de rij- en rusttijden. Dat meldde de politie donderdag. Daarbij wordt bovendien een nieuwe manier van fraude ingezet: door een magneet te gebruiken.

De Verkeerspolitie en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleerden 70 chauffeurs in de maand juli. Een van hen kon zelfs met een afstandbediening de tachograaf bedienen en op rust zetten tijdens het rijden.

Een tachograaf registreert de rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand van een voertuig.

[EL] Uitslagen derde voorronde (02/08/2012)

Vandaag werden de heenduels gespeeld in de derde voorrronde van de Europa League. Drie Nederlandse clubs kwamen in actie. Vitesse verloor in Rusland van Anzhi. SC Heerenveen en FC Twente wisten hun duel wel te winnen. PSV en AZ zijn al gekwalificeerd voor de playoffs van de Europa League. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Anzhi Makhachkala (Rus) Vitesse (Ned) 2-0
KuPS Kuopio (Fin) Bursaspor (Tur) 1-0
Arsenal Kiev (Oek) ND Mura (Slo) 3-0
Dila Gori (Geo) Anorthosis Famagusta (Cyp) 0-1
AIK Solna (Zwe) Lech Poznan (Pol) 3-0 
Apoel FC (Cyp) Aalesund FK (Noo) 2-1 
Bnei Yehuda (Isr) PAOK Salonica (Gri) 0-2 
Kalmar FF (Zwe) BSC Young Boys (Zwi) 1-0 
SV Ried (Oos) Legia Warszawa (Pol) 2-1 
Ruch Chorzow (Pol) Viktoria Plzen (Tsj) 0-2 
Tromsø IL (Noo) Metalurh Donetsk (Oek) 1-1 
sc Heerenveen (Ned) Rapid Boekarest (Roe) 4-0 
FC Twente (Ned) Mlada Boleslav (Tsj) 2-0 
Servette (Zwi) Rosenborg BK (Noo) 1-1 
Steaua Boekarest (Roe) Spartak Trnava (Slw) 0-1 
Asteras Tripolis (Gri) Marítimo (Por) 1-1 
FC Gomel (WRu) Liverpool (Eng) 0-1 
Racing Genk (Bel) FK Aktobe (Kaz) 2-1 
AC Horsens (Den) IF Elsborg (Zwe) 1-1 
FK Crvena Zvezda (Ser) Omonia Nicosia (Cyp) 0-0 
Videoton (Hon) KAA Gent (Bel) 1-0 
Dundee United (Ier) Dynamo Moskou (Rus) 2-2 
Eskişehirspor (Tur) Olympique Marseille (Fra) 1-1
Hajduk Split (Kro) Internazionale (Ita) 0-3 
St Patrick's Dublin (Ier) Hannover 96 (Dui) 0-3 
Athletic Bilbao (Spa) Slaven Koprivnica (Kro) 3-1 
FK Sarajevo (Ser) FK Zeta (Mnt) 2-1 
FK Vojvodina (Ser) Rapid Wien (Oos) 2-1 
Trenkwalder Admira (Oos) Sparta Praag (Tsj) 0-2 

Returns 9 augustus

Waarde Facebook bijna gehalveerd

De duikvlucht van het aandeel Facebook is nog niet ten einde. Donderdag zakte de koers voor het eerst onder de grens van 20 dollar. Op de eerste handelsdag, 18 mei, bereikte het aandeel nog een waarde van 45 dollar.

Het aandeel staat de afgelopen tijd onder zware druk door toenemende zorgen over het verdienmodel van het socialenetwerkbedrijf. Analisten vragen zich af of Facebook in staat is geld te verdienen aan de bijna 1 miljard gebruikers van zijn diensten. Vooral bij de mogelijke opbrengsten van advertenties worden vraagtekens gezet.

Daarnaast dreigt er nog een vloed aan aandelen op de markt te komen. Vanaf 16 augustus staat het een groot aantal Facebookmedewerkers namelijk vrij om hun stukken aan te bieden. Zij bezitten samen circa 271 miljoen aandelen, die als ze massaal worden aangeboden de koers verder kunnen drukken. In het najaar vervallen vervolgens de verkooprestricties voor nog eens ruim 1,4 miljard aandelen.

Donderdag rond 19.30 uur stond het aandeel 4,3 procent lager dan de slotkoers van woensdag, op 19,98 dollar.

Zoenen achter de Beemster Bosjes

Aanplakbiljetten leerden mij dat ik het steenwerpen, Jeu de Boules en andere stomvervelende activiteiten die de koninklijke familie jaarlijks moet ondergaan, al had gemist. Maar goed, daar ging het in de feestweek dan ook niet om. Het hoofdmotto van elke kermis is immers zuipen. Het grootste feest vindt op dit soort kermissen opmerkelijk genoeg op woensdag plaats. Geen idee waarom, maar mogelijk is het een manier om buitenstaanders weg te houden van het feest. Waar de lokale bevolking gebruik kan maken van de kermisclausule, willen mensen van buitenaf doorgaans niet op donderdag werken met granieten koppijn.

Pussy Riot 'krijgt' milde straf van Poetin

De Russische vrouwenband Pussy Riot 'zat fout', maar verdient geen 'erg zware straf'. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdagavond gezegd. Hij hoopt dat 'de rechtbank een eerlijk, goed onderbouwd vonnis velt'.

Poetins commentaar op de rechtszaak tegen drie leden van de vijfkoppige punkgroep lijkt erop te wijzen dat het Kremlin niet mikt op de maximumstraf van zeven jaar cel. Russische rechters volgen doorgaans nauwlettend de vingerwijzigingen van de regering.

De strafzaak tegen bandleden Nadezjda Tolokonnikova, Jekaterina Samoetsevitsj en Maria Alechina heeft wereldwijd verontwaardigde reacties losgemaakt. Ze werden vijf maanden geleden, twee weken voor de presidentsverkiezingen, gearresteerd voor het zingen van een punkgebed in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou. Nadat ze de kansel van de Christus Verlosser-kathedraal hadden bestormd zongen de vrouwen de woorden 'Moeder Maria, verdrijf Poetin'.

Wilson verovert schietgoud

Peter Wilson uit Groot-Brittannië heeft de olympische titel in het Double Trap kleiduivenschieten veroverd. In een spannende finale miste de wereldrecordhouder vijf schoten, maar zijn tegenstanders konden hem niet meer achterhalen. Hij had een totaalscore van 188 punten uit 200 schoten.

Wilson bleef de winnaar van het zilver, Hakan Dahlby uit Zweden, twee punten voor. De Rus Vasily Mosin ging er na een shoot-off vandaar met het brons.

Wilson had in zijn laatste poging een score van één uit twee nodig voor de zege, maar hij raakte zelfs beide doelen. Hij werd de eerste Brit die goud haalde op een schietonderdeel sinds Richard Faulds in Sydney in 2000.


Peter Wilson verovert schietgoud (Foto: Novum)

Spelen voorbij voor Clijsters

Kim Clijsters is uitgeschakeld in de kwartfinale van het olympische tennistoernooi. De Belgische, die na de US Open dit jaar stopt met tennissen, verloor in drie sets van de als derde geplaatste Maria Sharapova uit Rusland: 6-2 en 7-5.

Sharapova neemt het in de halve finale op tegen haar landgenote Maria Kirilenko, die afrekende met Petra Kvitova uit Tsjechië.

In het vrouwendubbeltoernooi wonnen de Amerikaanse zusjes Venus en Serena Williams eenvoudig van het Italiaanse duo Sara Errani/Roberta Vinci: 6-1 en 6-1. Kirilenko is ook nog steeds in het dubbel actief. Samen met Nadia Petrova klopte de Russische het Chinese tweetal Shuai Peng/Shuai Zhang: 7-5, 6-7 (4) en 6-4.


Spelen voorbij voor Kim Clijsters (Foto: Novum)

McConaughey ook in The Wolf of Wall Street

Matthew McConaughey voegt zich bij de cast van The Wolf of Wall Street. De film die Martin Scorsese maakt samen met Leonardo DiCaprio.

Het draaien van de film begint deze maand in New York en is gebaseerd op de memoires van Jordan Belfort met dezelfde titel. 

McConaughey zal Mark Hanna vertolken, de eerste baas en mentor van Belfort. Jordan Belfort wordt gespeeld door DiCaprio. Jonah Hill, Jean Dujardin, Rob Reiner, Kyle Chandler, Margot Robbie, Jon Bernthal, Cristin Milioti, P.J. Byrne en Ethan Suplee hebben ook een rol in de film. 

Terence Winter schreef het script dat de dramatische opkomst en ondergang van Jordan Belfort op Wall Street verteld. Daarnaast krijg je een inkijkje in zijn tumultueuze persoonlijke leven dat bestond uit feestjes en een drugs- en alcoholverslaving.

McConaughey is nu te zien Magic Mike en titels met hem die nog uitkomen zijn Killer JoeThe Paperboy en Mud. De laatstgenoemde twee films gingen in première tijdens het filmfestival van Cannes afgelopen mei.

 

Somaliërs verdeeld over vier centra

De Somalische asielzoekers die bij het IND-kantoor in Den Bosch hebben gedemonstreerd voor een betere positie, zijn inmiddels verdeeld over vier locaties voor vreemdelingen.

Ze zijn niet teruggebracht naar Vught, want dat zou toch al dicht gaan vanwege een reorganisatie, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag.

In de centra krijgen ze te maken met net zo'n streng regime als in Vught, hetgeen betekent dat ze zich dagelijks moeten melden en dat ze de gemeentegrens niet over mogen. Daarover kregen ze in de bus nog een beschikking uitgereikt. Dit regime geldt omdat ze niet meewerken aan terugkeer.

Verlinden naar finale 100 meter vlinderslag

Joeri Verlinden heeft zich geplaatst voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De Nederlander zwom in de halve finale een nieuw Nederlands record in 51,75 en plaatste zich als vijfde voor de finale van morgen.

Hij bleef daarmee achter onder andere achter de snelste mannen Michael Phelps, Chad Le Clos en Milorad Cavic. Ondanks de finaleplaats was Verlinden niet helemaal tevreden, omdat hij vind dat hij slecht aantikte.

Belgische hockeysters overklast door thuisland

De hockeydames van België zijn in hun derde wedstrijd overklast door thuisland Groot-Britannië. Net als in hun vorige twee wedstrijden wisten de Belgen lang de nul te houden, maar ditmaal moesten ze toch hun meerdere erkennen in hun Britse tegenstanders; het werd 3-0.

Gesteund door publiek schotelden de Britten niet bepaald een mooie wedstrijd voor, vooral omdat hun spel dusdanig gefrustreerd werd door de Belgische dames. Twee minuten voor het fluitsignaal van de rust was het echter toch raak; 1-0.

In de gehele tweede helft kregen de Belgische dames drie kansen om te scoren, maar maakten die alledrie niet af. De Britten waren op alle fronten sterker en kregen weliswaar niet erg veel kansen, maar wel genoeg om een 3-0 scorebord op neer te zetten.

Door het verlies zijn de Belgische dames nog steeds doelpuntloos op de Olympische Spelen, met nog twee wedstrijden te gaan.

[EL] Uitslag FC Twente - Mlada Boleslav

FC Twente heeft het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League met 2-0 gewonnen van Mlada Boleslav. Voor de Tukkers scoorden Fer en Chadli, waardoor de ploeg in een goede positie verkeert voor de return van volgende week.

Twente had het in de eerste helft lastig tegen Mlada Boleslav. De Tsjechen verdedigden massaal rond hun eigen strafschopgebied, terwijl de Tukkers zelf slordig waren. Toch kwamen er ook kansen, want in de eerste helft moest Seda eerst redden op een poging van Chadli en even later had hij hulp van de lat toen een schot van diezelfde Chadli daar op belandde.

In de tweede helft bracht Twente-trainer Bulykin als breekijzer en dat had meteen het gewenste resultaat. De Rus bracht de Tsjechen zodanig van hun stuk dat ze de ruimte aan Fer en Chadli lieten om te scoren. De Tukkers kregen meer kansen, maar wisten niet te scoren. Boleslav stelde er via Brunclík nog een grote kans tegenover, maar ook hij wist het net niet te vinden.

FC Twente

2 - 0

Mlada Boleslav

 52' Fer
 58' Chadli
   
 
 Gele kaart: Chadli (FC Twente), Kysela, Mares, Kudela (Mlada Boleslav)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 18.500
Arbiter: Tohver (Est)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Douglas
Rosales
Bjelland
Schilder
Janssen (Gutiérrez/72)
Brama
Fer
Tadic
Plet (Bulykin/46)
Chadli
  Seda
Johana
Sivric
Nespor (Ondrejka/69)
Kysela
Kúdela
Brunclík (Táborsk /84)
Scuk
Boril
Mares
Magera (Zbrozek/62)

Olympisch goud Kromowidjojo op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft goud veroverd op de 100 meter vrije slag. In de finale versloeg ze al haar concurrentes en behaalde de tweede Nederlandse gouden medaille op de Olympische Spelen. Kromowidjojo kwam in de finale tot 53,00, wat een nieuw olympisch record betekende.

Kromowidjojo kwam goed van het startblok, maar wist niet los te komen van de rest van het veld. Bij het keerpunt zat ze niet eens bij de eerste drie, maar een sterke tweede baan zorgde voor een gouden medaille. "Ja..., ja..., gewonnen", zei Kromowidjojo voor de camera's van de NOS. "De tijd was niet goed, maar het is het goud dat telt. Het was gelukkig snel genoeg om goud te winnen." 

De tweede plaats ging naar de Wit-Russin Aljaksandra Gerasimenja, die vorig jaar al goud won op het WK. Ze zette 53,38 neer en bleef daarmee de bronzen medaillewinnares Yi Tang 0,06 voor.

Goud voor Kromowidjojo (Foto: Pro Shots)

[UPD] Nieuwe trailer voor Skyfall

Na James Bonds gastrol met de Britse koningin tijdens de opening van London 2012, is het voor Sony weer tijd voor de echte zaken. Over een paar maanden moet de geheim agent weer aantreden in de bioscoopzalen en het werd tijd voor een nieuwe trailer.

De nieuwe beelden laten wat meer van het verhaal zien dan de vorige teaser trailers deden. De film lijkt de in Casino Royale ingezette lijn, van een Bond die een beetje zijn eigen ding doet en zich weinig aantrekt van M's autoriteit, voort te zetten. Veel verschillende locaties komen langs, waaronder de London Underground en diverse buitenlandse plaatsen.

Skyfall, Bonds 43e film, verschijnt in november en zal ook in IMAX worden vertoond.

Update

De tweede, Amerikaanse trailer is ook online verschenen. In vergelijking met de Europese trailer is er een andere indeling van beelden, het vertonen van enkele nieuwe shots en de Amerikaanse releasemaand.

[EL] Uitslag sc Heerenveen - Rapid Boekarest

sc Heerenveen heeft in het eerste duel in de derde voorronde van de Europa League goede zaken gedaan door in eigen huis met 4-0 te winnen van Rapid Boekarest. De return volgende week in Roemenië lijkt een formaliteit te zijn.

Heerenveen kwam in eigen huis bij de terugkeer in Europees verband goed uit de startblokken. De Friezen konden al na negen minuten juichen toen Djuricic de bal fraai over de uitgekomen doelman Albut stiftte. Ook De Roon was voor rust dichtbij een goal, maar hij kopte over.

Na de pauze moest Rapid komen en de Roemenen zochten dan ook wat vaker de aanval. Heerenveen profiteerde hiervan door via Djuricic de 2-0 aan te tekenen. De Roon vond even later uit een lastige hoek het net: 3-0. Rapid ging op zoek naar de belangrijke tegentreffer, maar het was Heerenveen dat via Fazli vlak voor tijd ook nog een vierde treffer aan wist te tekenen.

sc Heerenveen

4 - 0

Rapid Boekarest

 9' Djuricic
 64' Djuricic
 69' De Roon
 89' Fazli
   
 
 Gele kaart: Van la Parra (sc Heerenveen), Duarte (Rapid Boekarest)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: nnb
Arbiter: De Sousa (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Zuiverloon
Gouweleeuw
Zomer
Raitala
De Roon
Ziyeck (Van Anholt/53)
Kums
Van la Parra
Djuricic (Fazli/86)
Tannane (Valpoort/71)
  Albut
Duarte
Oros
Contantin
V. Bozovic
Roman (Ciolacu/76)
N. Grigore
Surdu
S. Grigore
Milisavljevic (Texeira/58)
Ilijoski (Goga/62)

Ontslagen corporatiechef rijdt nog altijd Bentley

Hubert Möllenkamp, de ontslagen directeur van woningcorporatie Rochdale, rijdt al zeker twee jaar rond in een Bentley. Möllenkamp werd begin dit jaar failliet verklaard en woont in Spanje.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft de Spaanse justitie zowel in juli als in oktober 2010 gevraagd beslag te leggen op de auto die ongeveer een kwart miljoen euro waard is. Daarop is geen reactie gekomen.

De Bentley Continental staat gereregistreerd op naam van Möllenkamp. "Het vermoeden is dat hij nog meer heeft, maar dat kunnen we niet concreet maken", zegt een woordvoerder van het OM donderdag. "Als dat duidelijk wordt, dan laten we daar ook beslag op leggen."

Möllenkamp werd begin 2009 op staande voet ontslagen omdat hij zichzelf volgens de woningstichting onterechte beloningen en een te hoge pensioenvoorziening had toebedeeld. Rochdale deed dat jaar aangifte tegen de oud-directeur en begon een procedure om zes miljoen euro van Möllenkamp terug te krijgen. De corporatie liet beslag leggen op onder meer zijn villa in Lelystad.

De oud-directeur wordt samen met vier zakenpartners ook verdacht van het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie is van plan hem te vervolgen, maar de onderzoeksrechter moet eerst nog getuigen horen op verzoek van Möllenkamps advocaten. Wanneer het proces plaatsvindt, is nog niet bekend.

De zaak kwam aan het rollen toen De Telegraaf in 2008 over de 'zonnekoning' schreef. Möllenkamp liet zich rondrijden in een Maserati en beschikte naast een riant inkomen over een villa met tennisbaan en zwembad in Spanje.

De Telegraaf plaatste donderdag een foto van de Bentley, die volgens de krant woensdag stond geparkeerd voor de woning van Möllenkamp in Altea aan de Spaanse Costa Blanca.

Weer nieuwe mijlpaal Phelps

Michael Phelps is de eerste zwemmer in de historie geworden die op drie achtereenvolgende Spelen een zelfde individuele afstand op zijn naam weet te schrijven. De recordbrekende Amerikaan wist de 200 meter wisselslag voor de derde keer op rij te winnen op de Spelen.

Na Athene en Peking was de Amerikaan nu ook in Londen de snelste en wel in 1.54,27. Hij bleef Ryan Lochte daarmee 0,63 seconden voor. Phelps is eveneens pas de eerste zwemmer die een in Peking veroverde titel weet te prolongeren.

Anti-Obama-video 6-jarige hit online

Een video van een 6-jarig jongetje is een online hit geworden. Niet om zijn zangtalent of omdat hij iemand in zijn vinger bijt, maar om zijn meningen over Amerikaanse president Barack Obama.

De jongen geeft in niet mis te verstane bewoordingen 10 redenen waarom de Amerikanen niet voor Obama moeten stemmen. Zo geeft hij aan de huidige Amerikaanse president ‘slechteriken het land in laat’ en vertelt het joch, zwaaiend met zijn neppistooltje, dat Obama ‘wapens afpakt van de good guys’. Het filmpje is geplaatst door het conservatieve ‘Patriot update’.

Met inmiddels ruim 330.000 views op YouTube, maakt het filmpje heel wat tongen los.


Waarom je niet voor Obama zou moeten stemmen.

Trailer The Dark Knight Returns Part 1

Hieronder staat de trailer voor The Dark Knight Returns Part 1. Het betreft in dit geval een animatiefilm die is gebaseerd op Frank Millers graphic novel uit 1986. Dit werk wordt ook wel aangemerkt als inspiratiebron voor de bekende Christopher Nolans Batman trilogie.

The Dark Knight Returns Part 1 gaat over de uitzichtloze staat waarin Gotham City zich bevindt tien jaar nadat Batman de stad heeft verlaten. Als hij terugkeert komt hij in een conflict terecht met de leider van een gang. De stem van de superheld wordt verzorgd door Peter Weller, en de regie is in handen van Jay Oliva.

De straight-to-dvd film komt in september uit.

Van Rouwendaal mist finale 200 meter rug

Sharon van Rouwendaal is er niet in geslaagd de finale te behalen van de 200 meter rugslag. In het Aquatics Center wist de nummer drie van het wereldkampioenschap van vorig jaar niet verder te komen dan de elfde plaats.

Van Rouwendaal, die op de 100 meter de series niet overleefde, zette 2.09,50 neer. Daarmee was ze beduidend sneller dan in de series, maar het was niet genoeg voor de finale.

Soni pakt titel en wereldrecord op 200 meter schoolslag

Rebecca Soni heeft de olympische titel veroverd op de 200 meter schoolslag. De Amerikaanse zwom als eerste onder de 2:20 en zette met 2:19,59 een nieuw wereldrecord neer. Het oude wereldrecord zwom ze gisteren zelf in de halve finale.

De Japanse Satomi Suzuki wist de tweede plaats te bemachtigen. Met 2.20,72 bleef zij de Russische Julia Efimova 0,20 voor. Op de 200 meter rugslag wist Tyler Clary met 1.53,41 de olympische titel voor zich op te eisen. Hij versloeg Ryosuke Irie en Ryan Lochte, die hij op de laatste baan voorbij ging.

Britse teamsprinters prolongeren olympische titel

De Britse sprinters zijn er bij het baanwielrennen in geslaagd hun olympische titel op de teamsprint te prolongeren. In de finale versloegen ze Frankrijk.

Het Britse team, bestaande uit Chris Hoy, Philip Hindes en Jason Kenny, kwam uit op een tijd van 42,600 seconde, wat tevens een wereldrecord betekende. Het brons ging uiteindelijk naar Duitsland, dat in de strijd om de derde plaats Australië versloeg.

Voor Hoy betekende de overwinning zijn vijfde olympische gouden medaille. Hij evenaarde hiermee het Britse record van Steve Redgrave, die vijf keer goud won in het roeien.

Dredd brengt rechtvaardigheid met nieuwe poster

Vandaag is de nieuwe poster voor Dredd 3D verschenen. Gerechtigheid komt naar je toe deze herfst.

Tijdens een routinedag krijgt Dredd (Karl Urban) de taak om Cassandra Anderson (Olivia Thirby) te trainen en evalueren. Anderson is een beginneling die door genetische modificatie zeer sterke krachten heeft. Het tweetal wordt naar een wijk gestuurd waar de hel is losgebarsten. Een heftige strijd begint op een plaats waar andere Judges bang zijn om er zelfs maar te verschijnen: een gebouw van tweehonderd verdiepingen vol misdaad en criminelen, waar drugsleider Ma-Ma (Lena Heady) en haar groepering heersen.

Dredd 3D is gebaseerd op een Britse comic die draait om een gepantserde wetsdienaar in een post-apocalyptisch tijdperk. De strip werd in 1995 ook al verfilmd met Sylvester Stallone in de titelrol. De film kon destijds echter maar weinig fans van de rauwe strip bekoren.

Op 11 oktober verschijnt Dredd 3D in de bioscoop.

Dredd

Hitsige stier beschadigt politiewagen

Op de hoorns genomen worden door een ontsnapte stier is natuurlijk verre van leuk, maar een man uit de Amerikaanse staat Arkansas had daar waarschijnlijk de voorkeur aan gegeven.

Een deputy sheriff kreeg woensdagmiddag een melding over een ontsnapte stier. Ter plaatse was een man al bezig de stier weer richting de weide te drijven. Toen de deputy met zijn patrouillewagen dichterbij kwam, kwam de stier in beweging en duwde de man tegen de wagen aan. Vervolgens probeerde het beest ‘met de man te paren’.

Gelukkig voor alle betrokken partijen verloor het dier de interesse en liep verder de weg af. De patrouillewagen raakte bij het incident licht beschadigd. Van de man was alleen zijn trots gekrenkt.

Partijdige boksarbiter naar huis gestuurd

De internationale bond AIBA heeft de Turkmeense boksarbiter Isjanguly Meretnijazov van de  Olympische Spelen geweerd. Dit werd vandaag bekendgemaakt.

In een partij in de derde ronde van het bantamgewicht in het olympisch bokstoernooi riep Meretnijazov de Azerbeidzjaan Magomed Abdoelhamidov uit als winnaar. Abdoelhamidov was in die partij echter zesmaal tegen het canvas geslagen door zijn opponent Satoshi Shimuzu uit Japan.

De Japanse bond diende met succes een protest in en Shimizu werd vervolgens alsnog uitgeroepen tot winnaar. Volgens de AIBA had de arbiter minimaal drie knock downs moeten tellen en als gevolg daarvan het duel moeten eindigen.   

Murray definitief niet in Ghostbusters 3

Na maanden gedoe en gezeur tussen regisseur Dan Aykroyd en acteur Bill Murray is het ectoplasma dan eindelijk door de kerk: Murray speelt niet mee in Ghostbusters 3.

Aykroyd kreeg van een Metro-verslaggever de vraag voorgelegd over de huidige status van de film en of Bill Murray wel of niet in de film speelt. Aykroyd: "Ik kan je vertellen dat hij niet mee gaat doen. (...) Het is spijtig, maar het is tijd om het door te geven aan de volgende generatie. Ghostbusters 3 kan een succesvolle film worden zonder Bill. Natuurlijk heeft het mijn voorkeur als hij wel mee doet, maar op dit punt lijkt het er op dat hij niet wil en wij moeten ook doorgaan. Het is tijd om een derde deel te maken."

Ghostbusters 3 gaat dus verder zonder Bill Murray. Wat denken jullie, is het goede keuze van Aykroyd om toch door te gaan?

Ghostbusters

Blowende minderjarigen kopen wiet in shop

Van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar die cannabis gebruiken, kocht liefst 17 procent dat gewoon in een coffeeshop. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut, die zijn gepubliceerd in de drugsmonitor 2011. Het is coffeeshops echter niet toegestaan om minderjarigen softdrugs te verkopen.

In totaal wist 38 procent de wiet uit een coffeeshop te krijgen, maar niet iedereen ging zelf naar binnen. "Tijdens het onderzoek is extra doorgevraagd of de jongeren het echt zelf hadden gekocht, of bijvoorbeeld via een vriendje. Dit cijfer kwam daar echt uit naar boven", bevestigt een voorlichtster van het Trimbos-instituut. "Het is net als met alcohol, waarbij de uitbater om legitimatie moet vragen."

Een woordvoerster van het ministerie van Justitie gaat daarin mee. "We doen een beroep op de coffeeshophouders om de leeftijd te controleren, net als dat in een supermarkt moet gebeuren als een jongere alcohol koopt. Kennelijk gebeurt dat onvoldoende."

Blowende minderjarigen kopen wiet in shop
Blowende minderjarigen kopen wiet in shop (Foto: ANP)

[Upd] Van Rijsselberghe dendert door

Dorian van Rijsselberghe heeft de vijfde race in het olympisch windsurftoernooi gewonnen. De Nederlander won al eerder de eerste drie races en zag zijn directe concurrenten vandaag terrein verliezen. Alleen de Duitser Toni Wilhelm kan Van Rijsselberghe enigszins bijbenen en eindigde op 29 seconden achterstand.

Przemyslaw Miarczynski, die tot gisteren de nummer twee in het klassement was, kwam in de vijfde race niet verder dan een 13e plaats. De nummer drie in het klassement Nick Dempsey kwam voor zijn thuispubliek niet verder dan de tiende plek.

Update 19.58 uur

Dorian van Rijsselberge is in de zesde race als tweede over de streep gekomen. Daarmee vergroot hij de afstand op zijn concurrenten.

Van Rijsselberges naaste belager, Toni Wilhelm uit Duitsland, kwam in de zesde race als vijfde over de meet. De Pool Przemyslaw Miarczynski, derde in het klassement, finishte als derde. De Brit Nick Dempsey kwam in de zesde race als eerste over de finish en lijkt met Wilhelm en Miarzcynski te gaan strijden om het zilver.

Na zes races heeft Van Rijsselberghe zes punten na aftrek van het resultaat van de slechtste race. Wilhelm, die tweede staat, heeft 17 punten.

'This is Skyrim!'

In The Elder Scrolls V: Skyrim is genoeg te doen om je niet te vervelen, vele gamers zijn dan ook al uren bezig met de game. Mocht je toch echt alles hebben gezien in Skyrim, dan ga je toch aan de slag met een video?

Dat dacht Tyrannicon, een persoon die heeft gewerkt aan de video, ook en heeft daarom een prachtige video gemaakt van Skyrim. Geheel in de stijl van de film 300. Mensen uit Skyrim, tonight, we dine in hell!

Maak kennis met de engine van Assassin's Creed III

Ubisoft is tevreden met de nieuwe engine voor Assassin's Creed III, daarom is er vandaag een nieuwe trailer verschenen die laat zien wat de engine in huis heeft. De trailer bevat onder andere prachtige dynamische weereffecten en machtige bewegingen van Connor.

In de jaren 1753-1783, heeft de oorlog tussen de Assassins en de Templars zich verplaatst naar Koloniaal Amerika. De speler neemt de rol van Connor Kenway, ook bekend onder zijn geboortenaam, Ratohnhaké over. Assassin's Creed III komt op 31 oktober uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. Een datum voor Assassin's Creed III op Wii U is nog niet bekend.

Turnster Van Gerner twaalfde op meerkamp

Turnster Celine van Gerner is in de finale van de individuele meerkamp twaalfde geworden. Ook zette ze met een puntentotaal van 57.232 een nieuw persoonlijk record neer.

Van Gerner verbeterde ook de prestatie van Ans van Gerwen. Tijdens de Olympische Spelen in 1972 eindigde Van Gerwen als negentiende in de finale en dat was tot vandaag de beste prestatie van een Nederlandse turnster.

De olympische titel ging naar Gabrielle Douglas. De 16-jarige Amerikaanse turnster wist de Russin Viktoria Komova net achter zich te houden.

Van Gerner twaalfde op meerkamp (Foto: Pro Shots)

Vijf lichamen gevonden in Srebrenica op basis Dutchbat

Op de voormalige compound van Dutchbat in het Bosnische Srebrenica zijn donderdag vijf lichamen opgegraven. Dat heeft een woordvoerder van de hulporganisatie IKV Pax Christi gezegd.

Het gaat om twee vrouwen, twee mannen en een baby. Een van de vrouwen was liggend op een bed begraven. De stoffelijke overschotten zijn naast elkaar gevonden, enkele in plastic en enkele in dekens gewikkeld.

Het graf werd vorige week gevonden. Tot dan was bekend dat er vijf tot negen inwoners van Srebrenica op de basis waren begraven, maar onduidelijk was waar precies. Vrijdag wordt gekeken of er nog meer lichamen in het graf liggen.

Duizenden inwoners van de moslimenclave Srebrenica zochten in de zomer van 1995 hun toevlucht op de basis van de Nederlandse blauwhelmen. Enkelen overleden in de dagen voor de val van Srebrenica, door oorzaken als uitputting en gebrek aan water en medicijnen. Zij werden op de compound begraven in een geïmproviseerd massagraf.

Het was bekend dat het graf bestond, maar niet waar het te vinden was. Voormalige Dutchbatters hebben zich jarenlang ingezet om het graf te vinden, samen met IKV Pax Christi. De zoektocht werd bemoeilijkt doordat het ministerie van Defensie aanvankelijk geen informatie wilde vrijgeven.

Het is de bedoeling de gevonden lichamen te identificeren door dna-onderzoek, de precieze doodsoorzaak vast te stellen en de lichamen vervolgens te herbegraven.

De Nederlandse blauwhelmen, die tot taak hadden Srebrenica te beschermen, weken uiteindelijk voor de Bosnisch-Servische troepen. Die vermoordden vervolgens ongeveer achtduizend moslimmannen en -jongens uit Srebrenica. Nog altijd worden enkele duizenden mensen uit Srebrenica vermist.

Ex-Dutchbatter Adje Anakotta, die betrokken was bij de zoektocht naar het graf, is blij dat het nu gevonden is. "Dat is voor de overlevenden, maar ook voor ons van belang. Het maakt tevens de weg vrij voor andere vormen van samenwerking." Hij hoopt op betere relaties tussen de bevolkingsgroepen in Bosnië.

Stichting BREIN belaagt hoster

Stichting BREIN heeft haar financiële plukpijlen op hoster XS Networks gericht die een torrentsite hostte. De eigenaren van de site achterhalen was te veel moeite, dus nu jaagt de Don Quichotte van de entertainmentindustrie op de vroegere huisvesters van de site.

De 'molen' in kwestie is Sumotorrent. Stichting BREIN sommeerde het inmiddels ter ziele gegane XS Networks om de eigenaren van Sumotorrent uit te leveren, wat het bedrijf uit privacy-oogpunt weigerde te doen zonder tussenkomst van een rechter. Nadat de rechter Stichting BREIN alsnog een handje had geholpen, gaf XS Networks toch maar gehoor aan de eis van Don BREIN.

De stap om te tekenen voor de aansprakelijkheid van de vermeende schade die Sumotorrtent aan Don BREIN en rechthebbenden zou hebben veroorzaakt tijdens hun residentie bij XS Networks, was echter net een stap te ver voor het hostingbedrijf.

Don BREIN stelt echter in haar kruistocht tegen illegale content dat de hoster verantwoordelijk is door nalatigheid en wil de advocaatkosten op de hoster verhalen. Deze komen bovenop de kosten van de vermeende gederfde inkomsten voor de rechthebbenden.

Tot nu toe heeft Don BREIN echter nog geen NAW-gegevens ontvangen van de Robin Hood-site omdat de eigenaren zich schuilhouden achter een Sherwood van valse namen en adressen.

Army of Two: The Devil's Cartel komt in 2013

Electronic Arts heeft vandaag bekendgemaakt dat Visceral Games, de studio achter de Dead Space-games, bezig is met Army of Two: The Devil’s Cartel. De derde game uit de franchise moet in maart 2013 in de winkels liggen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

De game speelt zich voornamelijk af in Mexico, waarin hoofdrolspelers Alpha en Bravo betrokken raken in een drugsoorlog. Er is tot op heden niks vrijgegeven over Elliot Salem en Tyson Rios, de eerdere hoofdrolspelers in de vorige games. Army of Two: The Devil’s Cartel draait op de Frostbite 2.0-engine, Battlefield 3 en Medal of Honor: Warfighter zijn games die ook draaien op de engine van Dice. Gamers moeten nog steeds tactisch te werk gaan in de game, die opnieuw beschikt over een co-op voor twee spelers. Daarnaast is het opnieuw mogelijk om je hoofdrolspelers geheel te veranderen naar eigen keuze.

“We wanted to refresh the Army of Two franchise for a new generation of action gamers, and at the same time, stay true to the core concept that really made the first two games fan favorites. With meaningful, seamless co-op gameplay at its core and explosive new tag-team features, gamers will have to work together tactically and strategically as they push through a city dominated by one of Mexico’s deadliest drug cartels.” aldus Julian Beak, ontwikkelaar bij Visceral Games.

Khaibulaev wint judogoud

Judoka Tagir Khaibulaev heeft de gouden medaille gewonnen in de klasse tot 100 kilogram, waarin Henk Grol de bronzen medaille veroverde. De Rus won in de finale van Tuvshinbayar Naidan uit Mongolië.

Khaibulaev versloeg zijn opponent in de finale met een seoi-otoshitechniek, wat een ippon opleverde. Naast Henk Grol won nog een judoka brons. Dat was de Duitser Dmitri Peters. Hij klopte Ramziddin Sayidov uit Oezbekistan. De twee waza-ari's van Peters waren genoeg om de yuko van de Oezbeek te overtreffen.

Bij de vrouwen tot 78 kilogram ging het goud naar de Amerikaanse Kayla Harrison. Zij was in de finale de Britse Gemma Gibbons de baas. Mayra Aguiar uit Brazilië, de bedwingster van Marhinde Verkerk, won brons, net als de Franse Audrey Tcheumeo.


Khaibulaev wint judogoud (Foto: Novum)

Federer eenvoudig naar halve eindstrijd

Roger Federer heeft op het olympisch tennistoernooi de halve finales bereikt. De Zwitser was de Amerikaan John Isner met 6-4 en 7-5 de baas.

Morgen moet Federer het in de halve eindstrijd opnemen tegen Juan Martin del Potro die de Japanner Kei Nishikori versloeg. De setstanden waren 6-4 en 7-6.

De andere halve finale gaat tussen Novak Djokovic en Andy Murray. Djokovic was de Fransman Jo-Wilfried Tsonga vanmiddag de baas met de setstanden 6-1 en 7-5. Eerder vandaag versloeg Murry Nicolas Almagro.

Buurtfeest blijkt uiterst vruchtbaar

Waar delen van Nederland kampen met een bevolkingskrimp, weten ze in de Noord-Brabantse plaats De Mortel van wanten. Zo'n negen maanden na een buurtfeest, een "gezellige avond tot in de late uurtjes", zijn van de 32 huishoudens in de wijk 'De Westrand' er vijf reeds bevallen en zes hoogzwanger.

De voorzitter van de buurtvereniging houdt het op toeval en roemt het goede leefklimaat in de wijk. De bewoners denken toch dat het buurtfeestje zeker heeft meegeholpen. Wanneer de buurt weer een feestje geeft en of men er speciale vruchtbaarheidsriten uitvoert is niet bekend.

China heerst bij mannentafeltennis

China heeft donderdag het goud en zilver gewonnen bij het tafeltennis voor mannen. Jike Zhang was in de eindstrijd met 4-1 veel te sterk voor zijn landgenoot Hao Wang. Dimitrij Ovtcharov bezorgde Duitsland het brons. In de strijd om de derde plaats klopte hij Chih-Yuan Chuang uit Taiwan met 4-2.

Zhang en Wang begonnen de wedstrijd met een bloedstollende game die Zhang met 18-16 won. Gesterkt door dat resultaat liep hij met 11-5 en 11-6 vlot uit naar 3-0 voordat Wang iets terugdeed. Hij won de vierde game met 12-10. Ook in de vijfde game maakte Wang het weer spannend, maar nu liet Zhang zich de kaas niet meer van het brood eten: 13-11.

Ovtcharov won tegen Chuang de eerste game met 12-10, maar de Taiwanees nam vervolgens een voorsprong. Hij won de tweede game met 11-9 en de derde met 11-8. De spannende vierde game ging echter weer met 13-11 naar de Duitser en de vijfde game won hij met 11-5 overtuigend. Chuang knokte in de zesde game voor wat hij waard was, maar ging met 14-12 ten onder.


China heerst bij mannentafeltennis (Foto: Novum)

[EL] Uitslag FC Anzhi Makhachkala - Vitesse

Vitesse kent een moeizame start van de derde voorronde van de Europa League. De manschappen van trainer Fred Rutten gingen in Rusland met 2-0 onderuit tegen FC Anzhi Makhachkala, waardoor de Arnhemmers het in eigen huis mogelijk nog lastig gaan krijgen.

Vitesse begon het duel beheerst en slaagde er in om FC Anzhi Makhachkala op afstand te houden. Hierdoor slaagde Samuel Eto'o er niet in om het doel van Piet Velthuizen te bereiken. De Arnhemmers kregen door deze speelwijze een aantal goede kansen. Zo kopte Frank van der Struijk tegen de lat en tikte Marco van Ginkel de bal nipt naast het doel.

Ook na de thee begon Vitesse voortvarend, maar tijdens een blessurebehandeling van Van der Struijk kwam FC Anzhi Makhachkala ineens op voorsprong. Oleg Shatov schoot van buiten het strafschopgebied raak en bezorgde zijn ploeg daarmee de voorsprong.

Een kwartier voor tijd leverde de enige fraaie aanval van de Russen opnieuw een treffer op. Fyodor Smolov schreef dit doelpunt uiteindelijk op zijn naam. In de slotfase was Wilfried Bony nog dichtbij de aansluitingstreffer, maar de aanvaller stuitte op doelman Vladimir Gabulov.


FC Anzhi Makhachkala

2 - 0

Vitesse

 63' Shatov
 74' Smolov
   
 
 Gele kaart: Tagirbekov, Gadzhibekov, (FC Anzhi Makhachkala), Pröpper, van der Struijk, Reis, (Vitesse)
 
Stadion: Dinamo Stadium, Makhachkala
Toeschouwers: 5.000
Arbiter: Buquet (Fra)
 
Opstelling:   Opstelling:
V.Gabulov
Logashov
Samba
João Carlos (Gadzhibekov/15)
Tagirbekov
Shatov
Akhmedov (G.Gabulov/19)
Boussoufa
Jucilei
Smolov
Eto'o
  Velthuizen
Yasuda
Kashia
van der Struijk
van Aanholt
Pröpper (Havenaar/70)
van Ginkel
v.d.Heijden (Cziommer/78)
Ibarra
Bony
Reis

Google breidt datacentrum in Finland uit

Google investeert 150 miljoen euro in de uitbreiding van zijn datacentrum in de Finse stad Hamina aan de Finse Golf. Dat maakte het internetbedrijf donderdag bekend. De investering levert 25 banen op.

Het datacentrum, dat zich bevindt een voormalige papierfabriek, wordt met de uitbreiding twee keer zo groot. Google gebruikt er zeewater uit de Finse Golf om zijn servers te koelen. Het bedrijf heeft ook een datacentrum in de Groningse Eemshaven.


Google breidt datacentrum in Finland uit (Foto: Novum)

Rowwen Hèze brengt nieuw album Geal uit

Rowwen Hèze komt over twee weken met een nieuw album. Geal is het zeventiende studioalbum van de Limburgers, die twee jaar geleden hun 25-jarig jubileum vierden.

De naam van de nieuwe plaat was afkomstig van frontman Jack Poels. "Iemand uit het publiek kreeg een geluksknikker in de hand geduwd", vertelt hij over de laatste theatertoer van Rowwen Hèze. In Venray kwam de gele knikker in handen van de ernstig zieke Silvia, wier lievelingskleur geel is. "Geel is geluk. Geel is gevaar", aldus Poels. Volgens de zanger houdt Silvia bij elke behandeling de knikker in haar hand geklemd.

De andere bandleden plaatsten in eerste instantie hun vraagtekens bij de naam van het album, dat op 17 augustus in de schappen ligt. "Maar steeds als ik zelf begon te twijfelen, zag ik een gele jeep staan of een gele bril in de etalage liggen. Of er kwam ineens een gele ligfiets voorbij." Geal is ook de naam van het eerste nummer op de cd.


Rowwen Hèze - Demo 1 #Geal

12-jarigen opgepakt om vechtpartij

De politie heeft in het Brabantse Rijen drie 12-jarige jongens opgepakt die bij een voetbalveldje in een park een jongen van 14 jaar hadden geschopt en geslagen. Dat heeft de politie donderdag gemeld.

De jongens kregen woensdagmiddag ruzie. De 12-jarige knapen hadden de voetbal afgepakt van de 14-jarige jongen. Hij veroverde zijn bal terug, en werd vervolgens te grazen genomen. Terwijl hij op de grond lag, bleven de drie op hem in schoppen en slaan.

De drie jongens zijn meegenomen naar het politiebureau. Ze zijn verhoord en vervolgens aan hun ouders overgedragen. Wat er met hen gebeurt, is nog niet duidelijk. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van mishandeling.

Gordon dreigt met stappen in vete met Dutch Valley

Gordon dreigt met juridische stappen tegen Dutch Valley. De zanger kreeg een hissy fit omdat de organisatie van het festival in een persbericht delen van een 'privébericht' van hem op Facebook heeft verspreid.

"Het openbaar maken van mijn Facebookberichten is in strijd met de wet op de privacy, als ik dat anders had gewild had ik zoiets wel openlijk getwitterd", schrijft Gordon in een e-mailwisseling, die donderdagochtend plaatsvond, aan medeorganisator Jaap Buijs. "Waarom niet gezamenlijk tot een oplossing gekomen in plaats van deze aktie?"

Gordon zegt de zaak echter met een excuus van Buijs achter zich te willen laten. "En dan treed ik alsnog op voor de fans die nu de dupe zijn geworden." De zanger werd donderdag door de organisatie van Dutch Valley geweerd omdat hij kritiek leverde op het festival. Zo was hij verontwaardigd over het feit dat Los Angeles, the Voices in geen enkele uiting van Dutch Valley werd genoemd.

"Ik wens hem veel succes", reageert Jaap Buijs tegenover Novum Nieuws op Gordons plannen. Hij vindt het niet netjes dat Gordon 'op een nichterige manier' al uithaalt naar het festival voor het is begonnen. "Wij zijn erg benieuwd."

Française wint goud op kanoslalom

De Française Emilie Fer heeft donderdag de olympische titel bij het kanoslalommen in de K1-klasse gewonnen. Met een score van 105,90 bleef ze Jessica Fox uit Australië 0,61 punten voor. Maialen Chourraut uit Spanje mocht ook mee naar het ereschavot. Haar score van 106,87 was goed voor het brons.

In de C2-klasse bij de mannen was er Brits succes. Tim Baillie en Etienne Stott scoorden 106,41 punten en bleven hun landgenoten David Florence en Richard Hounslow (106,77) net voor, zodat het gastland weer een gouden en een zilveren plak kon bijschrijven. Het brons ging naar Pavol en Peter Hochschorner uit Slowakije.

De Slimste Mens

De beste televisieprogramma’s op het gebied van humor worden al jaren in België gemaakt. Zonde van de Zendtijd, Basta, De Slimste Mens, Mag Ik U Kussen?, u kent ze hopelijk wel. In Nederland is het wat dat betreft behelpen. Vroeger hadden we nog programma’s als Kopspijkers, tegenwoordig hebben we Dit Was Het Nieuws op eenzame hoogte en volgen daarachter Koefnoen en Neonletters. Helaas valt er bij die laatste programma’s slechts in zo’n 10% van de tijd echt te lachen. Zonde van de zendtijd. Logisch dus dat we de Belgische programma’s overnemen.

Achterbankseks stimuleert huizenverkoop

Spaanse jongeren blijven erg lang bij mama wonen, zo woont 70 procent van de jongeren tussen de 20 en 30 jaar nog thuis. De hoge werkloosheid onder jongeren en de crisis helpt dit mediterrane verschijnsel allerminst. Tegelijkertijd raken de makelaars koopwoningen aan de straatstenen niet kwijt en wat doet een slimme reclamemaker? Precies! combineren die feiten! En wat raakt jongeren het hardst.. Seks!

Vastgoedsite idealista.com zendt sinds kort reclamefilmpjes uit met betrapte stelletjes die op de achterbank van hun auto aan het rotzooien zijn. Met de slogan 'Ben je autoseks beu, koop dan een huis!' probeert men jongeren er van te overtuigen een eigen liefdesnestje te kopen. Waren de Nederlandse reclamemakers maar zo creatief...

Een bed is veel comfortabeler, maar wel minder spannend... toch?

[Upd] Baanwielrensters uitgeschakeld

Baanwielrensters Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar hebben zich in de teamsprint als vijfde gekwalificeerd voor de eerste ronde. De Nederlanders reden aanvankelijk een olympisch record van 33,253, maar vier teams waren daarna nog sneller.

De Britten scherpten na Kanis en Hijgenaar het wereldrecord aan tot 32,526, maar plaatsten zich desondanks niet als eerste. China was daarna nog sneller met 32,447. De Duitsers en Australiers bleken ook nog sneller dan de Nederlandse dames. Frankrijk, Oekraïne en Venezuela plaatsten zich ook. Zuid-Korea en Colombia werden uitgeschakeld.

De eerste ronde en vervolgens de finale vinden vanavond nog plaats.

Update 17.50 uur

Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar zijn in de eerste ronde uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor van de Australische vrouwen. Kanis en Hijgenaar verbeterden wel weer het nationale record: 33.090

Aan de zeeslag in World of Warships

Wargaming heeft vandaag bekendgemaakt dat de titel van de aankomende maritieme MMO-actiegame World of Battleships, veranderd is naar World of Warships. Alle verdere referenties zullen onder die naam gaan vallen.

"Het bedrijf treft voorbereidingen, en zo ook de titels", zei Victor Kislyi, baas van Wargaming. "Naast het beter zichtbaar maken van de kern van het spel zal World of Warships beter in het kader van onze wargaming-universum passen."

Hoewel de naam veranderd is, zal er in de gameplay weinig van te merken zijn. World of Warships blijft gefocust op rechttoe rechtaan zeeslagen met makkelijke besturing en historisch accurate voertuigen en gevechten. Er is een uitgebreid upgrade-systeem en er zijn veel aanpassingsmogelijkheden om jouw eigen schip helemaal in jouw stijl te ontwerpen.

World of Warships zal ook in de economie van het Wargaming.net-systeem worden ingevoerd waardoor spelers hun bronnen en ervaringspunten makkelijk tussen World of Tanks en World of Warplanes kunnen gebruiken. Het spel komt in 2013 uit voor pc.

World of Warships

Trailer The Paperboy

Hieronder staat een nieuwe trailer van de film The Paperboy van de hand van regisseur Lee Daniels. Daniels, onder meer bekend van The Precious, heeft deze keer het gelijknamige boek van Pete Dexter verfilmd.

The Paperboy gaat over een verslaggever die teruggaat naar zijn geboorteplaats om een moordzaak te onderzoeken. Hij valt tijdens dit onderzoek als een blok voor een 'femme fatale'. Hoofdrollen zijn er onder andere voor Zac Efron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman en John Cusack. De laatste lijkt nogal een birzarre rol te spelen. Eerder dit jaar ging de film in premiére in Cannes, maar in Nederland moet nog even gewacht worden.

Sharia4Belgium: die vrouw is hoer

De sociologische vereniging voor chronisch boze moslimextremisten, Sharia4Belgium, heeft een 25-jarige documentairemaakster uitgemaakt voor goedkope hoer. Dit omdat de vrouw volgens de baardige heren halfnaakt over straat zou lopen, zich zou schminken als een clown en zich zou kleden als een 'goedkope prostituee’.

Sharia4Belgium deed de uitlatingen in een videoreactie. In de video wordt betoogd dat de documentairemaakster de beledigingen die haar naar het hoofd werden geslingerd aan zichzelf te danken heeft. De documentairemaakster in kwestie, de studente Sofie Peeters, maakte kort geleden een documentaire waarin beelden werden getoond van hoe ze op de Brusselse straten aangesproken werd door met name allochtone mannen.

Te zien is hoe zij keer op keer wordt lastiggevallen met gesis, opdringerig gedrag, schunnige opmerkingen en termen als 'hoer' en 'teef'. De documentaire veroorzaakte nogal wat ophef en kort nadat deze vorige week werd uitgezonden, werd besloten om dergelijk seksistisch gedrag met een boete van 250 euro te gaan bestraffen.


De videoreactie van de baardige heren van Sharia4Belgium

Djokovic via Tsonga naar halve finale

Novak Djokovic heeft donderdag de halve finales van het olympische tennistoernooi bereikt door Jo-Wilfred Tsonga te verslaan. De Serviër was in een kleine anderhalf uur klaar met de Fransman: 6-1 en 7-5.

De eerste set was in een goed halfuur over. Tsonga pakte in de tweede set nog een 3-0 voorsprong, maar kon die goede vorm niet behouden. In een spannende set pakte Djokovic de laatste drie games op rij en was het gedaan. De nummer twee van de wereld neemt het in de halve finale op tegen de Brit Andy Murray.

Serena Williams bereikte ook de laatste vier. De Amerikaanse versloeg de voormalige nummer een van de wereld Caroline Wozniacki: 6-0 en 6-3. Williams sloeg de Deense in de eerste set in 25 minuten van de baan. In de tweede set werd Wozniacki's verzet bij 2-1 definitief gebroken. Williams ontmoet in de halve eindstrijd de Wit-Russische Victoria Azerenka.

De Russische Maria Kirilenko was in de kwartfinale te sterk voor Petra Kvitova uit Tsjechië: 7-6(3) en 6-3. Geen van beide dames gaf in de eerste set haar service weg, waarna de Russische het in de tiebreak afmaakte. Kvitova werd in de tweede set bij 4-3 gebroken. Kirilenko komt in de halve finale haar landgenote Maria Sharapova of Kim Clijsters tegen.


Djokovic via Tsonga naar halve finale (Foto: Novum)

Lingeriefilmpje kost minister de kop

Dat er in Costa Rica warmbloedige mensen wonen kan wel zijn, een minister die op youtube in haar lingerie een liefdesverklaring doet gaat er toch wat te ver. Een filmpje dat Karina Bolanos in 2007 maakte om de eenzaamheid zonder haar man te doorbreken dook onlangs op en zorgde er voor dat de viceminister van cultuur en jeugdzaken moest vertrekken.

Bolanos zegt zelf dat een computerdeskundige het filmpje heeft gestolen en haar wilde afpersen. Ze vindt dat ze geen eerlijke kans heeft gekregen om zich te verdedigen. "Ik denk toch dat ik als vrouw het recht had om me te verdedigen. Het gaat hier om iets uit mijn privéleven en dit heeft niets van doen met mijn professionele bestaan."

De president heeft haar ontslag aanvaard en Bolanos zit nu zonder baan. Gelukkig hebben we de beelden nog...


"Ik hou van jou, alles wat je hier ziet, behoort jou toe"

Gaga verslaat Anita Meyer in Homo 100

Anita Meyer moet haar roze zetel afstaan aan Lady Gaga. Niet Meyer, maar de excentrieke zangeres prijkt dit jaar met haar nummer Born This Way bovenaan de Homo 100, de hitlijst die door luisteraars van 3FM wordt samengesteld rond de Amsterdamse Gay Pride. Meyer staat tweede met Why Tell Me Why.

"Ik wil Lady Gaga feliciteren met dit hoogtepunt in haar carrière", grapt 3FM-dj Coen Swijnenberg. De top drie wordt afgesloten door nieuwkomer Loreen, die dit jaar het Eurovisie Songfestival won met haar nummer Euphoria.

De gehele Homo 100 wordt vrijdag live uitgezonden op het Rembrandtplein in Amsterdam. Een dag later varen dj's Coen en Sander mee tijdens de jaarlijkse canal-parade door de Amsterdamse grachten.

Wellicht dat de versie van Lange Frans volgend jaar wel scoort?

Marko: "Ook Ferrari kon rijhoogte handmatig aanpassen"

Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko was Red Bull Racing niet het enige team dat met de hand de rijhoogte van de Formule 1-bolide aan kon passen. Ferrari zou zelfs de eerste renstal zijn geweest die met het systeem op de proppen kwam.

Afgelopen weekend in Hongarije werd bekend dat autosportfederatie FIA Red Bull verzocht had om te stoppen met het rijhoogtesysteem aan de voorzijde van de bolide dat aangepast kon worden zonder gereedschap. Er bestond een verdenking dat het team in het parc fermé tussen de kwalificatie en de race de rijhoogte aan had gepast, maar Marko ontkent dit.

"We hebben nooit handmatig aanpassingen gedaan. Ik weet niet waarom de anderen oproer veroorzaakten. We weten namelijk dat Ferrari het systeem al bijna een jaar gebruikte."

Voedselfopperij afgekeurd

Douwe Egberts mag op de verpakking van één van zijn tafelzoetstoffen niet suggereren dat de inhoud ervan honderd procent natuurlijk is. Dat heeft de Reclame Code Commissie bepaald.

Op de verpakking van de zoetstof natrena stevia staat de zin 'het zoetje uit de natuur op basis van de steviaplant en sucralose'. Aangezien sucralose een niet-natuurlijke zoetstof is, vindt de commissie de natuurlijkheidsclaim in het eerste gedeelte van de zin misleidend.

Douwe Egberts krijgt het advies die claim te verwijderen. De meeste bedrijven volgen een dergelijk advies op. Douwe Egberts was donderdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.

De klacht tegen de zoetstof werd ingediend door een concurrent van Douwe Egberts, het concern Merisant dat onder meer canderel-zoetstoffen maakt. De commissie heeft de andere klachten van dat concern, onder meer dat de verpakking groen is, afgewezen.

Van Grunsven vijfde na eerste dag

Ankie van Grunsven staat met haar paard Salinero na de eerste dag van de Grand Prix tijdens de dressuur op een vijfde plaats. De Nederlandse amazone, die aan haar zevende Olympische Spelen bezig is, behaalde een score van 73.480 procent. Patrick van der Meer op Uzzo werd negende.

Van der Meer scoorde 71.003 procent maar hij doet niet mee aan het landenklassement. De score van Van Grunsven telt mee voor de landenwedstrijd en het individuele toernooi. Voor dat laatste onderdeel kunnen maximaal drie Nederlanders zich plaatsen. Voor de landenwedstrijd komen morgen Edward Gal met Undercover en Adelinde Cornelissen in actie.

Doordat de 44-jarige Van Grunsven vandaag in actie kwam, werd zij de meest ervaren Nederlandse olympiër ooit. Van Grunsvens partner en bondscoach Sjef Janssen was er vandaag niet bij. Hij werd woensdagavond ziek. Janssen, die eind 2011 een hypofyseoperatie onderging, had griep en moest het bed houden.

Annan stopt als VN-gezant Syrië

Na het eerdere mislukken van de vredesonderhandelingen tussen de Syrische regering en de rebellen heeft VN-secretaris-generaal Ban-Ki-moon vandaag bekend gemaakt dat Kofi Annan het einde van deze maand stopt als speciaal gezant voor Syrië.

Annan was tussen 1997 en 2006 zelf secretaris-generaal van de VN en probeerde dit voorjaar een staakt-het-vuren te bereiken tussen de strijdende partijen in Syrië. Het wankele bestand werd al snel geschonden en inmiddels wordt het conflict in Syrië als burgeroorlog beschouwd door het Rode Kruis.

Wat Kofi Annan nu gaat doen, of wie namens de VN vinger aan de pols houdt bij het conflict in Syrië is nog niet bekend.

The Flexican is Moszkowicz kwijt als advocaat

The Flexican moet op zoek naar een nieuwe advocaat. De dj, die zaterdag in Eindhoven mishandeld zou zijn door de politie, werd bijgestaan door Yehudi Moszkowicz. De raadsman laat donderdag echter weten de plaatjesdraaier niet meer bij te staan, wegens 'een achteraf gebleken, mogelijke belangenverstrengeling'.

Moszkowicz staat wel een andere betrokkene bij de zaak bij. Het gaat om een vrouw die opnames maakte van de aanhouding van de dj en ook mishandeld zou zijn. Ze werd gearresteerd en meegenomen naar het bureau. Daar wilde ze de beelden laten zien aan de hulpofficier van justitie, maar het filmpje bleek van haar mobieltje te zijn verwijderd terwijl ze in de cel zat.

The Flexican, oftewel Thomas Goethals Ligthart, werd zaterdagavond in de boeien geslagen. Lighthart beweert bij zijn aanhouding mishandeld te zijn. Volgens The Flexican reed er een politieauto over zijn voet, waarna de dj een opmerking maakte. Vervolgens zouden agenten hem verbaal en fysiek mishandeld hebben.

Twee agenten zijn op hun beurt bezig met een aangifte tegen de dj. Een wegens mishandeling, de ander zegt beledigd en bedreigd te zijn door Ligthart.

[Upd] Olympisch brons voor judoka Grol

Bij het olympisch judotoernooi in Londen heeft Henk Grol in de klasse tot 100 kilogram eenvoudig de tweede ronde bereikt. Hij versloeg Dominic Dugasse uit de Seychellen met een ippon.

Grol kwam al gauw een yuko voor te staan. Even daarna scoorde hij een ippon en was de partij na anderhalve minuut voorbij.

Update 11.32 uur

Henk Grol heeft ook de kwartfinales bereikt. De Nederlandse judoka was de Braziliaan Luciano Correa met een waza-ari de baas. Grol kwam halverwege de partij met een yuko voor te staan nadat zijn tegenstander twee straffen vanwege passiviteit kreeg. Vervolgens werd die yuko een waza-ari omdat Correa Grol in een bepaalde houding dwong, door zijn hoofd onder diens arm te steken. Iets wat niet mag in het judo.

Update 12.32

Grol is er niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De Nederlandse judoka verloor in de kwartfinales van de Duitser Dimitri Peters met een waza-ari. Via de herkansingen kan Grol nu proberen brons te pakken.

Update 16:00

Henk Grol mag later vandaag gaan strijden om een bronzen plak. De judoka versloeg zojuist de Tsjech Lukas Krpalek met een ippon. Grol maakte al na een paar seconden een yuko en even daarna scoorde hij een ippon en was het duel beslist.

Update 16.57 uur

Henk Grol heeft de bronzen plak binnen. De Nederlandse judoka versloeg in de strijd om de derde plaats Hwang Hee-tae uit Zuid-Korea. Grol scoorde al vrij rap een waza-ari en daarna was het een boeiend gevecht waar Grol de partij controleerde. Er werd niet meer gescoord waardoor Grol het brons pakte.

Henk Grol in actie in Londen (Foto: Pro Shots)

Zwangere vrouwen in paniek!

Zwanger Nederland is in rep en roer! Aanstaande moeders met bolle buik zijn vandaag massaal in de stress geschoten na het ontstellende bericht dat één van de kinderbezorgers ons is ontvallen. Door het noodweer van afgelopen nacht is er in het Groningse Onnen een ooievaar overleden.

Door blikseminslag werd één ooievaar uit het nest geworpen en is gewond door de dierenambulance afgevoerd. De brandweer moest vanochtend met een ladder naar het nest klimmen om het stoffelijk overschot van de door de bliksem getroffen soortgenoot te bergen. De eigenaar van het land waarop het nest staat heeft aangegeven een laatste rustplaats voor het dier te verzorgen. De overige ooievaars doen hun best om alle nieuwe baby's toch op tijd af te leveren, al betekent dit voorlopig dat een aantal van hen moet overwerken.

Hockeysters te sterk voor China

Het Nederlands vrouwenhockeyteam heeft donderdag ook zijn derde groepswedstrijd op de Olympische Spelen in winst omgezet. China, het team waartegen Nederland in Beijing vier jaar geleden in de finale goud veroverde, werd met 1-0 geklopt. Maartje Goderie maakte in de eerste helft het enige doelpunt van de eenzijdige wedstrijd.

Nederland had een groot veldoverwicht en creëerde een overvloed aan kansen. Het aantal strafcorners aan Oranjezijde was eveneens groot, maar daarmee wist het team van bondscoach Max Caldas zich donderdag in de Riverbank Arena geen raad.

Alleen Goderie slaagde er in een doelpunt te maken. Haar treffer in de 26e minuut was fraai. Doordat de marge klein was, hield China een kans op een gunstig resultaat. Het veldoverwicht van de Nederlandse vrouwen zorgde er echter voor dat de zege niet meer in gevaar kwam.

In de eerste twee groepswedstrijden won Nederland met 3-0 van België en werd Japan met 3-2 verslagen. De regerend Olympisch kampioen speelt in de poule nog tegen Zuid-Korea (zaterdag) en Groot-Brittannië (maandag).

[Upd] Geen brons voor judoka Verkerk

Op het olympisch judotoernooi is Marhinde Verkerk er in geslaagd de kwartfinales te bereiken. De wereldkampioene van 2009, die in de eerste ronde een bye had, versloeg met een waza-ari vice-wereldkampioene Akari Ogata uit Japan.

Na een minuut spelen scoorde Ogata een yuko. Niet lang daarna werd de stand door Verkerk weer gelijkgetrokken toen ze ook een yuko maakte. De Japanse kwam ruim een minuut voor het einde echter weer een yuko voor te staan. Achttien seconden voor het einde besliste Verkerk het duel echter met een waza-ari.

Update 12.53 uur

Marhinde Verkerk is uitgeschakeld in de kwartfinales net als Henk Grol eerder vandaag. De Britse Gemma Gibbons versloeg Verkerk, die over het algemeen beter was, met een waza-ari. Voor Verkerk rest nu niets anders dan de herkansingen.

Update 15:23 uur

Marhinde Verkerk komt later vandaag in actie met als inzet een bronzen plak. De Nederlandse judoka versloeg in de herkansing de Chinese Yang Xiuli. Na de reguliere speeltijd had geen van beide judoka's gescoord en ook in de Golden Score waren er geen punten. De scheidsrechters kozen vervolgens voor Verkerk.

Update 16.39 uur

Marhinde Verkerk is er niet in geslaagd om de bronzen plak te winnen. In de strijd om de derde plaats verloor ze van de Braziliaanse Mayra Aguiar met een ippon.

[Upd] Beachvolleybalsters Keizer/Van Iersel door

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben hun derde en laatste groepswedstrijd winnend afgesloten. Het koppel Zonta/Gallay werd met 21-12 en 21-16 verslagen.

Hiermee eindigde het Nederlandse koppel als derde in hun poule. Mogelijk gaan ze als één van de twee beste nummers drie naar de laatste zestien, maar dat zal pas bekend zijn als alle poulewedstrijden zijn gespeeld.

Update 16.22 uur

Sanne Keizer en Marleen van Iersel houden hun droom op olympische eremetaal levend. Ze zijn zeker van een plaats in de volgende ronde.

Postma zeilt ook goede achtste race

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma kende vandaag zijn beste dag op de Olympische Spelen tot nu toe. De Nederlander finishte in de zevende race als tweede en deed dat in de achtste race nog een keer.

Postma klimt daardoor naar de vijfde plaats op de ranglijst. De Deen Jonas Hogh-Christensen staat nog altijd aan kop, gevolgd door de Brit Ben Ainsli.

Het duo Sven en Kalle Koster had in de categorie 470 een iets mindere dag. De broers kwamen in hun tweede race als vijfde over de streep, nadat ze het in de eerste race met de tiende plek moesten doen. De Britten Luke Patience en Stuart Bithell wonnen de tweede race en voeren het klassement aan. De Kosters staan op de zesde stek.

Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marcelien Bos-De Koning verloren in de Round-Robincategorie van de Amerikaanse dames. Ze zakken daardoor in het klassement en staan op de negende plek.

Glock: "Auto kampt met problemen"

Formule 1-coureur Timo Glock snapt niet wat er mis is met zijn Marussia MR-01. De Duitser kampte naar eigen zeggen in de afgelopen twee races met wegliggingsproblemen, terwijl de bolide van zijn teamgenoot Charles Pic die niet had. De Fransman eindigde beide keren voor de Duitser.

Glock zei tegen Auto Motor und Sport dat hij niet weet wat het probleem met zijn auto is. "Het is iets dat te maken heeft met de achterkant van de auto, maar we hebben geen idee wat het is. Het rare is dat ik met mijn auto gewoon niet zo snel door de bocht kan gaan als Charles met die van hem. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt gewoon niet, ondanks dat we op precies dezelfde manier rijden."

"Charles kan zijn auto in de aanloop naar een bocht precies zo positioneren en plaatsen zoals hij wil, terwijl ik na het remmen en insturen telkens bezig ben met corrigeren en tegensturen. Daarnaast moet ik terwijl ik dat doe vaak ook nog stoppen met remmen, omdat je anders je wielen blokkeert, maar dan ga ik weer te snel door de bocht en dat levert uiteraard ook problemen op."

Glock moppert dan ook flink over zijn bolide. De monteurs van Marussia mogen in de weken die de zomerstop duurt op zoek naar de oorzaak. Wel moet de renstal verplicht twee weken rust nemen. Wanneer dat in de zomerperiode is mag het team zelf beslissen.

Zweden 'bombardeert' Wit-Rusland

De Wit-Russisch president Alexander Loekasjenko heeft zijn hoofd luchtverdediging ontslagen. Ook het hoofd van de grenswachten mocht een andere baan gaan zoeken.

Aanleiding was het niet stoppen van een Zweeds vliegtuig dat honderden teddyberen over de grens dropte tijdens een pro-democratische stunt.

Het vliegtuig, gecharterd door een Zweeds PR-bureau, gooide in het Wit-Russisch luchtruim ongeveer 800 beren op de stad Ivenets. Elke beer droeg een bericht waarin werd opgeroepen tot Wit-Rusland om meer respect voor de individuele rechten van de mens te laten zien.

Gisteren heeft de presidentiële persdienst gemeld dat baas luchtverdediging Dmitry Pakhmelkin en baas Igor Rachkovsky, hoofd van de grenswachten, zijn ontslagen wegens falen van het uitvoeren van hun taak bij het waarborgen van de Wit-Russisch nationale veiligheid. Andere hooggeplaatste functionarissen van de staatsveiligheid hebben ook een berisping gekregen, zei hij.

De autoriteiten in Minsk ontkenden in eerste instantie dat de dropping van teddyberen had plaatsgevonden.

Loekasjenko maakte eerder al duidelijk dat er koppen zouden rollen wegens de stunt toen hij zei: "Dit vliegtuig werd op tijd ontdekt, waarom heeft de luchtverdediging deze vlucht niet onderschept? De verantwoordelijken zullen boeten hiervoor."

Vertigo stoot Citizen Kane van de troon

Citizen Kane is van de troon gestoten als beste film volgens het British Film Institute (BFI). Een jury van 846 filmexperts heeft Vertigo van Alfred Hitchcock bekroond tot beste film, staat in het tijdschrift van BFI.

De verkiezing werd tien jaar geleden voor het laatst gehouden en toen kwam Orson Welles' Citizen Kane uit 1941 nog als winnaar uit de bus. De thriller van Hitchcock uit 1958 had toen vijf stemmen minder. Dit jaar had Vertigo 191 stemmen, 34 meer dan Citizen Kane, die daarmee op de tweede plaats komt.

De derde plaats is voor Tokyo Story van Yasujiro Ozu uit 1953. Op nummer vier prijkt La Règle du Jeu van Jean Renoir uit 1939 en de vijfde plek is voor Sunrise: a Song for Two Humans van F.W. Murnau uit 1927. De meest recente film uit de lijst is 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick uit 1968, die op de zesde plek staat. Het is de zesde keer dat BFI de verkiezing hield.

BFI heeft naast de verkiezing voor beste film ook aan filmmakers gevraagd wat zij de beste film vinden. In die enquête kwam Tokyo Story op de eerste plek, A Space Odyssey op twee en Citizen Kane op drie. Vertigo staat op de zevende plek. Filmmakers als Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola en Woody Allen leverden volgens de Britse omroep BBC hun lijstjes in.

FC Twente verhuurt Joshua John aan FC Nordsjælland

FC Twente verhuurt Joshua John komend seizoen aan FC Nordsjælland. De 23-jarige aanvaller wordt een seizoen gestald bij de kampioen van Denemarken. John staat sinds het begin van dit jaar onder contract bij de Tukkers.

John kwam in januari naar FC Twente van Sparta Rotterdam, waar hij vijfenhalf seizoen onder contract stond. Bij de club uit Enschede kwam hij in slechts vier duels in actie. Zijn contract met Twente loopt nog tot medio 2014.

FC Nordsjælland werd afgelopen seizoen voor het eerst kampioen van Denemarken. Het is de voormalige ploeg van Twentes nieuwe aanwinst Andreas Bjelland. Vorige maand oefenden beide clubs nog tegen elkaar. Twente won met 2-1.

Lindsay Lohan laat zich niet nemen

Voor de verandering moest Lindsay 'drugsverslaving' Lohan zich gisteren weer eens melden bij de rechter. Dit keer echter niet wegens het rijden onder invloed of drugsbezit.

De zielloze, roodharige, actrice, die onlangs nog in de rol van Elizabeth Taylor kroop, moest zich verantwoorden voor het aanrijden van een fotograaf in 2010. Volgens documenten van de rechtbank reed een assistente van Lindsay op haar aanwijzen tegen de paparazzi op toen zij vertrokken bij een nachtclub.

Lindsay is echter van mening dat die 'domme paparazzo zo dom was om voor de auto te stappen'. Aan het ongeluk heeft de plaatjesschietende goedzak naar eigen zeggen neurologisch en orthopedisch letsel overgehouden.

De voorheen knappe Lindsay bukt niet voor de advocaat van de fotograaf. "Hij is zelf onachtzaam voor een rijdende auto gaan staan en is zelf verantwoordelijk voor zijn verwondingen." Lindsay laat zich dus niet gemakkelijk nemen door de gloryhunter.

Het 'slachtoffer' daagde Lohan in januari voor de rechter nadat haar verzekeraar niet genoeg geld uit wilde keren. Het geboden bedrag was niet hoog genoeg om de schade 'redelijk te dekken'. Voor de liefhebber zijn beelden van de aanrijding natuurlijk te bekijken.

Ze bukt niet.

'Vrouw verbiedt overspelige regisseur Stewart-film'

Rupert Sanders mag van zijn vrouw niet het vervolg op Snow White and the Huntsman regisseren. De Brit reed op de set van de sprookjesverfilming een scheve schaats met hoofdrolspeelster Kristen Stewart. Zijn vrouw Liberty Ross verbiedt Sanders nu om ooit nog een set met Stewart te betreden, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Volgens een anonieme bron probeert het stel hun huwelijk te redden. Het Britse model stelt als voorwaarde dat haar man de 22-jarige Stewart moet mijden. "Ze wil niet dat hij ooit nog met Kristen samenwerkt."

De voorwaarde is een grote teleurstelling voor De 41-jarige Sanders, die met Snow White zijn regiedebuut maakte. Filmstudio Universal is tevreden over de avonturenfilm die hij afleverde en is voorlopig van plan hem ook het vervolg te laten regisseren.

De Amerikaanse Stewart, die dankzij haar slippertje uit huis is gezet door Robert Pattinson, is contractueel verbonden aan Snow White and the Huntsman 2. Sanders heeft die clausule niet in zijn contract staan.

Murray en Azarenka naar laatste vier

Andy Murray heeft minder dan een uur nodig gehad om tot de halve finales van het olympisch tennistoernooi door te dringen. De Brit versloeg de Spanjaard Nicolas Almagro in twee sets: 6-4 en 6-1.

Murray, eerder dit jaar verliezend finalist op Wimbledon, gaf zijn service geen een keer weg, terwijl hij Almagro op 2-2 in de eerste set brak. De Spanjaard gaf zijn servicebeurt in de tweede set gelijk weg en kon daarna niets meer terugdoen. Zo'n twintig minuten later stapte Murray als winnaar van de baan.

Victoria Azarenka kende op haar beurt iets meer moeite met de Duitse Angelique Kerber. De Wit-Russische nummer één van de wereld maakte er in een kleine twee uur 6-4 en 7-5 van. Ze ontmoet in de halve finale Serena Williams of Caroline Wozniacki, die vandaagook in actie komen.

Zowel Roger Federer als Novak Djokovic, de nummers één en twee van de wereld, gaat vandaag ook nog de baan op. Bij de vrouwen strijden onder meer Maria Sharapova en Kim Clijsters tegen elkaar om een plek in de halve finales.

Geen celstraf voor paardenverkrachter

Een 29-jarige man uit Alkmaar die vorig jaar drie paarden verkrachtte hoeft niet de gevangenis in. Wel moet hij zich verplicht laten behandelen aan zijn stoornissen en krijgt hij een werkstraf van zestig uur. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar donderdag bepaald.

De man drong in september in de gemeente Bergen met zijn hand de vagina van de drie paarden binnen. In de rechtbank ontkende hij ontucht te hebben gepleegd en verklaarde dat hij eerder een bekentenis onder druk had afgelegd omdat hij zou zijn mishandeld.

De rechter gaat daar niet in mee. De man is gezien op camerabeelden in de stal en de paarden gedroegen zich na het incident anders. Bovendien is de Alkmaarder al eens eerder veroordeeld voor ontucht met dieren.

Het vonnis komt overeen met de eis van justitie. De man moet zich gedurende zijn proeftijd van twee jaar verplicht laten behandelen anders moet hij alsnog de gevangenis in voor drie maanden.

A1 bij Amersfoort dicht na kettingbotsing

De A1 richting Amersfoort is donderdagmiddag afgesloten na een kettingbotsing. Het is een puinhoop, rond 14.50 uur stond er tien kilometer file, laat de ANWB weten. Een woordvoerder verwacht dat het wel een tijd kan duren voordat de snelweg weer opengaat.

Automobilisten vanuit Amsterdam wordt aangeraden om te rijden via de A2 en A12. Vanaf Eemnes is het advies de A27 en A28 te nemen.

Somalische islamisten geen gevoel voor humor

Een populaire Somalische komediant en toneelschrijver die de spot dreef met islamitische opstandelingen, omdat ze kinderen hersenspoelen en moorden plegen, is doodgeschoten. De 43-jarige Abdi Jeylani Malaq werd dinsdag nabij zijn woning in Mogadishu door twee jonge mannen om het leven gebracht.

Abdi Muridi Dhere, een collega van Malaq, noemde de dood van de komiek hartverscheurend. De moord stuurt Mogadishu regelrecht terug naar de 'donkere dagen', zei hij.

Dit jaar zijn in Somalië zeven journalisten vermoord. Volgens Dhere komt dat omdat de regering de veiligheid van journalisten onvoldoende waarborgt.

Amnesty International riep de Somalische autoriteiten en de internationale gemeenschap na de dood van Malaq op actie te ondernemen om de rechtsorde in Somalië te herstellen.

Agenten bevrijden vastgebonden man uit park

In een park in Weesp is woensdagavond een aan een boom vastgebonden man gevonden. Omwonenden hoorden de man om hulp roepen en sloegen alarm. Agenten bevrijdden de man uit zijn benarde positie en brachten hem ter controle naar een ziekenhuis, meldt de politie donderdag.

Het slachtoffer werd rond 22.30 uur gevonden in het parkje op de hoek van de Fijnvandraatlaan en de G.J. Sybillalaan. Het is onduidelijk hoelang de man al aan de boom vastzat.

De politie onderzoekt wie de man heeft vastgebonden en waarom.

Elburger drukt peuk uit in gezicht agent

Een bezoeker van een braderie in Elburg heeft woensdag een brandende sigaret in het gezicht van een agent gedrukt. De politieman liep een brandwond op, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. Collega's van de agent slaagden erin de agressieve Elburger te overmeesteren, zegt een woordvoerder van de politie.

De politie werd 's avonds gealarmeerd dat iemand tijdens de Elburgse Vestingdagen bedreigend was naar andere bezoekers. Politiebikers namen poolshoogte en vonden de man op de Jufferenstraat. Hij ging volgens de politie al snel door het lint. De man schold omstanders uit en richtte zich daarna op de politie.

Een agent kreeg een klap en vervolgens een sigaret in zijn gezicht. Drie andere agenten werden beledigd en bedreigd.

De man zit vast. De politie heeft de crisisdienst geïnformeerd over de verwarde arrestant.


Elburger drukt peuk in gezicht agent (Foto: Novum)

Swingende rechter Pakistan weg om vrijgezellenvideo

Een Pakistaanse rechter heeft woensdag zijn ontslag ingediend nadat op YouTube een video was verschenen waarop hij al swingend met een 'danseresje' te zien is. De beelden werden geschoten op het vrijgezellenfeest van zijn broer.

Op Pakistaanse vrijgezellenfeesten worden dikwijls danseressen uitgenodigd. Vaak gaat het daarbij om prostituees. Ook worden video's van dit soort feesten geregeld op internet geplaatst. Het gebeurt echter vrijwel nooit dat er op deze videobeelden hooggeplaatste functionarissen te zien zijn.

Van Grunsven opent sterk

Als eerste van de Nederlandse dressuurruiters heeft Anky van Grunsven vandaag haar grand prix afgewerkt op het olympische toernooi. De 44-jarige Nederlandse amazone werd voor haar oefening met Salinero beloond met een score van 73,480. Van Grunsven doet voor de zevende maal mee aan de Olympische Spelen.

Van Grunsven en Salinero lieten zien dat er nog altijd rekening met ze moet worden gehouden. Vooral in de piaffes en passages maakten ze indruk.

Patrick van der Meer komt later vandaag nog in actie, maar hij doet enkel individueel mee. Morgen komen Edward Gal en Adelinde Cornelissen nog in de ring voor de landenwedstrijd.

Van Grunsven begint sterk in Londen (Foto: Pro Shots)

Beyoncé regisseert documentaire over zichzelf

Beyoncé Knowles is van plan een documentaire te maken over haar leven. De zangeres heeft haar filmplannen de afgelopen weken voorgelegd aan studiobazen, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times. De superster is van plan de film zelf te regisseren en heeft al twintig minuten van haar film vertoond aan diverse filmbonzen.

Volgens een anonieme bron gaat de film over haar persoonlijke leven en haar muziek. Beyoncé is van plan beelden van haar optredens in haar film te verwerken en ze wil voor de camera worden geïnterviewd.

De 30-jarige zangers van hits als Single Ladies en Crazy in Love heeft veel te vertellen in haar docu. Ze heeft in het afgelopen halfjaar een dochtertje gekregen met echtgenoot Jay-Z, het hitalbum 4 uitgebracht en ze heeft haar managende vader aan de kant gezet.

Naast haar documentaire is Beyoncé nog steeds verbonden aan de remake van de muziekfilm A Star is Born. Regisseur Clint Eastwood heeft de plannen voor die film op een lager pitje gezet, toen Beyoncé haar zwangerschap aankondigde. Het project ligt nog altijd op de plank.

Wanneer Beyoncé haar docu wil uitbrengen, is nog niet bekend.


Beyoncé regisseert documentaire over zichzelf (Foto: Novum)

De Jager tegen bankvergunning ESM

Nederland blijft net als Duitsland tegen een bankvergunning voor het Europese steunfonds ESM. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd tijdens een ingelast debat in de Tweede Kamer over de eurocrisis.

Van het ESM een bank maken zorgt ervoor dat het fonds nagenoeg onbeperkt geld kan uitlenen. Dat betekent dat er geld wordt bijgedrukt om tekorten aan te vullen, en dat is in strijd met het Verdrag van Maastricht. Ook kan het ertoe leiden dat probleemlanden in de eurozone minder druk voelen om orde op zaken te stellen, zei De Jager tijdens het debat, waarvoor de financieel specialisten in de Tweede Kamer hun zomervakantie onderbraken.

De Jager heeft gemengde gevoelens over het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank. "Dat is symptoombestrijding. Dat kan soms nodig zijn, maar er moet ook aandacht zijn voor de structurele kant." Hij wilde niet zeggen of de ECB nu staatsobligaties moet gaan opkopen. Dat is aan de ECB en die is onafhankelijk, zei De Jager.

ECB-president Mario Draghi kondigt later donderdag mogelijk nieuwe maatregelen aan die de schuldencrisis moeten helpen beteugelen. Op de financiële markten wordt daar met spanning op gewacht, omdat Draghi onlangs beloofde dat hij alles zou doen wat nodig is om de euro overeind te houden.

Woensdag liet de Duitse vice-bondkanselier en minister van Economische Zaken Philipp Rösler weten dat Duitsland ook nog steeds tegen een banklicentie voor het ESM is.

Komende nachten veel vallende sterren

De komende nachten zijn er veel vallende sterren te zien. De zogeheten Perseïdenzwerm scheert langs de aarde en zorgt rond 12 augustus voor het hoogtepunt van de sterrenregen. Er zijn dan tot wel honderd vallende sterren per uur te zien, meldt de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel.

Elk jaar in augustus doet dit hemelverschijnsel zich voor wanneer komeet Swift-Tuttle de baan van de aarde kruist. De meeste vallende sterren zijn in de nachten van 12 en 13 augustus tussen 02.00 en 06.00 uur te zien.

Het is nog even de vraag of de sterrenregen in het hele land goed te zien is, want het KNMI verwacht afwisselend weer. "Er is 's nachts veel bewolking, maar het klaart ook geregeld op. Het is een kwestie van mazzel hebben en net dat gaatje in de bewolking meepikken", zegt een woordvoerder.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte met hoge snelheid de dampkring binnendringen. Het gesteente wordt door de wrijving met de atmosfeer verhit en verdampt op ongeveer tachtig kilometer hoogte. Ook de lucht om het gesteente bereikt hoge temperaturen. Deze lucht begint te gloeien en veroorzaakt de bekende lichtsporen aan de hemel.

Zeiler Postma kent goede zevende race

Finn-zeiler Pieter-Jan Postma heeft op de Olympische Spelen in zijn zevende race zijn beste resultaat tot nu toe neergezet. De Nederlander kwam als tweede over de streep. De Brit Ben Ainsli haalde hem op het eind nog in.

Jonas Hogh-Christensen uit Denemarken finishte als achtste maar blijft boven aan het klassement staan. Ainsli is vooralsnog zijn grootste concurrent. Postma blijft ondanks zijn goede resultaat zesde staan.

De broers Sven en Kalle Koster voeren hun eerste race in de categorie 470. Ze kwamen als tiende over de streep. Het Oostenrijkse duo Florian Reichstaedter en Matthias Schmid was bijna anderhalve minuut sneller en voert na een race de ranglijst aan.

Postma en de gebroeders Koster komen later vandaag nog een keer in actie.

Lockout

Het lijkt er op dat Snow, een voormalig geheim agent, valselijk is beschuldigd van een moord en spionage waarvoor hij een dertigjarige straf moet uit zitten in MS-1, een zwaarbeveiligde gevangenis in de ruimte. Maar wanneer honderden gedetineerden ontwaken uit de kunstmatige slaap waarin ze gehouden worden, breekt de pleuris uit. Ze gaan mensen gijzelen, waaronder de dochter van de president. Presidentsdochter Emilie is op dat moment op werkbezoek in de gevangenis. Als Snow haar weet te redden, krijgt hij zijn vrijheid terug van de geheime dienst.

Grote interesse in virtualrealityhelm voor games

Ruim 3.250 mensen hebben binnen een dag geld gedoneerd voor de productie van een Virtual Reality-helm om computerspellen mee te spelen. Er is ruim 810.000 dollar opgehaald, terwijl de makers hadden ingezet op 250.000 dollar in dertig dagen. De eerste versies van de helm worden in december naar gameontwikkelaars gestuurd.

De inzameling is hoofdzakelijk geënt op gameontwikkelaars zodat zij spellen voor de helm kunnen gaan maken. Beroemde gameontwikkelaars als John Carmack, bekend van het schietspel Doom, Cliff Bleszinski (Gears of War) en Gabe Newell (Half-Life 2) hebben hun steun betuigd aan het project.

De helm biedt volgens de productbeschrijving een breed scherm met een hoge resolutie. Hoofdbewegingen worden snel geregistreerd, waardoor de beelden op het scherm geen vertraging tonen. Het eerste spel dat de helm ondersteunt, is het schietspel Doom 3: BFG Edition. Iedereen die de helm koopt, krijgt een kopie van die game.


Grote interesse in virtualrealityhelm voor games (Foto: Novum)

'Nibali tekent bij Astana'

Vincenzo Nibali heeft een tweejarig contract getekend bij het Kazachse Astana. Dat heeft de vicepresident van de Kazachse wielerbond, Allen Chayzhunusov, bevestigd tegen cyclingnews.com. De Italiaanse wielrenner neemt zijn ploeggenoten bij Liquigas Valerio Agnoli en Alessandro Vanotti met zich mee.

De 27-jarige wielrenner was afgelopen maand nog goed voor een podiumplek in de Tour de France. Hij werd derde achter Bradley Wiggins en Chris Froome van Sky.


'Nibali tekent bij Astana' (Foto: Novum)

Chloorlek bij AkzoNobel Rotterdam

Bij AkzoNobel in het Rotterdamse Botlekgebied is donderdagochtend een kleine hoeveelheid chloor ontsnapt tijdens onderhoudswerkzaamheden. Er was een leiding gescheurd. Een medewerker heeft chloor ingeademd. Een deel van de fabriek mag tot nader order niet worden opgestart.

Het chemische bedrijf heeft melding gemaakt van de calamiteit bij milieudienst DCMR. De brandweer en de DCMR hebben metingen verricht in de omgeving, maar geen verhoogde chloorwaarden gemeten.

Odfjell en Esso hadden hun medewerkers even naar binnen gehaald. Uit voorzorg is de Welplaatweg tijdelijk afgesloten geweest. Ook het treinverkeer heeft stilgelegen. De leiding is buiten gebruik gesteld. DMCR-inspecteurs doen onderzoek op het terrein.

Gordon persona non grata op Dutch Valley

Los Angeles, the Voices is van het affiche van Dutch Valley geschrapt. Frontman Gordon is niet langer welkom op het festival nadat hij in een bericht op Facebook uithaalde naar het festival.

"Het is zo grappig om te lezen dat wij, LA the Voices, in geen enkele uiting worden genoemd", deed Gordon maandag zijn beklag over Dutch Valley. "Wij hebben 130 duizend platen verkocht en hadden twintigduizend concertbezoekers. De openbare optredens puilen uit van het publiek. Dan is het ook logisch dat je niet wordt aangekondigd want stel je voor dat je kaartjes zou verkopen daardoor. Helemaal klaar mee."

De organisatie van Dutch Valley is op haar beurt klaart met Gordon. "De actie van Gordon getuigt van veel te weinig respect voor onze bezoekers", reageert een woordvoerder. "Daarom is hij niet langer welkom op het festivalterrein. Wij zijn klaar met Gordon."

In een reactie op een bericht van een van zijn fans sneerde Gordon nogmaals naar Dutch Valley. "Laat ze lekker. Het is hun probleem. 1500 kaarten verkocht van de twintigduizend", schreef de ex-Topper.

Dutch Valley weerlegt die opmerking. Op dit moment zijn volgens een woordvoerder ruim dertigduizend tickets verkocht. De organisatie verwacht volgende week zaterdag het maximum aantal van 35 duizend kaarten te hebben verkocht. "Waar heeft hij het over?"

De festivalorganisatie betreurt Gordons actie voor de rest van Los Angeles, the Voices. "Het is sneu voor de andere jongens, en de beslissing Gordon te weren van het evenement zal dan ook geen gevolgen hebben voor hun gage. Die zullen we uitbetalen."

Groningse inbrekersbende opgerold

De politie heeft drie mannen en een vrouw aangehouden voor betrokkenheid bij tientallen woninginbraken in de provincies Groningen en Friesland. Ook is het kwartet waarschijnlijk verantwoordelijk voor het stelen van dertien bronzen beelden. De beelden zijn inmiddels teruggevonden, meldt de politie donderdag.

De bronzen werken werden half april meegenomen uit een beeldentuin in Bad Nieuweschans. Niet veel later werden negen gestolen beelden aangetroffen in een pand in Groningen. De verdachten bleven echter spoorloos.

Na onderzoek bleek de bende ook verantwoordelijk te zijn voor meerdere inbraken op Ameland, in Buitenpost, Oostwold en Groningen. De inbrekers, die uit Veendam en Groningen komen, hadden het vooral voorzien op luxeartikelen, geld en kluizen.

Behalve de beelden werden bij vier doorzoekingen in onder meer Wedde en Groningen twee vuurwapens, een hoeveelheid soft- en harddrugs, schilderijen, geld en computers gevonden. Alle goederen zijn in beslag genomen.

Ton illegale antibiotica in beslag genomen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft duizend kilo illegale antibiotica in beslag genomen. De inspectie van de NVWA vond de medicijnen vorige week bij een inval in een Brabants overslagbedrijf na een tip van de Belgische autoriteiten.

Het illegale antibioticum virginiamycine zou bestemd zijn om als groeibevorderaar te worden gebruikt in diervoeding. De NVWA kan op dit moment niet uitsluiten dat een eerdere zending van het middel al op die manier is verwerkt.

Virginiamycine is al sinds 1998 in de hele Europese Unie verboden als toevoeging aan diervoeding, omdat het resistentie van ziekteverwekkers tegen antibiotica in de hand werkt. Omdat het middel buiten de EU wel is toegestaan, mag het onder voorwaarden wel worden doorgevoerd door Nederland. Dat moet dan wel worden gemeld.

Raging Bull 2 wordt The Bronx Bull

De opnamen van Raging Bull 2 kunnen gewoon doorgaan als de film van titel verandert. De filmmakers hebben geschikt in de rechtszaak die filmmaatschappij MGM tegen hen had aangespannen. De opnames van het boksdrama worden hervat onder de naam The Bronx Bull, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"De partijen zijn vriendschappelijk tot een oplossing van hun geschil gekomen," laat een MGM-producent weten in een verklaring. "De film is op geen enkele manier gerelateerd aan Raging Bull en MGM wordt niet in verband gebracht met de film."

MGM bezit de rechten van de klassieker Raging Bull uit 1980. De filmmaatschappij was niet blij dat bokser Jake LaMotta, over wie de film gaat, werkt aan een vervolg op de film van Martin Scorsese. Nu The Bronx Bull niet direct in verband wordt gebracht met het drama met Robert de Niro als bokser, is de lucht geklaard.

The Bronx Bull gaat over het leven van de onverwoestbare bokser zowel voor als na de periode van Raging Bull. De Argentijn Martin Guigui schreef het scenario en tekent ook voor de regie. William Forsythe en Mojean Aria spelen respectievelijk de oude en jonge versie van LaMotta. De titel verwijst naar de bijnaam van de bokser.


Raging Bull 2 wordt The Bronx Bull (Foto: Novum)

PVV: euro is over en uit

Het is 'over en uit' met de euro. De eurocrisis zal pas voorbijgaan als de Europese leiders dat durven toe te geven. Dat heeft PVV-Kamerlid Tony van Dijck donderdag gezegd tijdens een ingelast debat in de Tweede Kamer over de crisis.

"Iedereen probeert paniekerig rust uit te stralen", zei Van Dijck, doelend op mensen als president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB). "Maar ze weten dat het te laat is. De Grieken zijn en blijven oplichters. Spanje is reddeloos verloren. De euro is over en uit. De verschillen zijn te groot geworden."

Op initiatief van de PVV kwamen de financieel specialisten in de Tweede Kamer donderdag terug van het zomerreces voor een debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Van Dijck verweet De Jager dat hij de afgelopen weken onzichtbaar was, terwijl de schuldencrisis steeds verder uit de hand liep.

Brons voor Vrouwen Acht

De Nederlandse Vrouwen Acht heeft bij het olympisch roeitoernooi brons veroverd. Het goud was voor de Amerikaanse vrouwen. Zilver ging naar de Canadese boot.

De Nederlandse boot, met Jacobine Veenhoven, Nienke Kingma, Chantal Achterberg, Sytske de Groot, Roline Repelaer van Driel, Claudia Belderbos, Carline Bouw, Annemiek de Haan en stuurvrouw Anne Schellekens, ging goed van start. Bij de eerste tijdmeting lagen de Nederlandse vrouwen tweede achter de Verenigde Staten, sinds 2006 ongeslagen.

In het vervolg moesten ze wat terrein geven ten koste van Canada. 500 meter voor het einde was er nog steeds een boeiend gevecht tussen Canada en Nederland om het zilver. De Verenigde Staten kwamen als eerste over de meet, Canada bleef de Nederlandse vrouwen nipt voor.

Tweede Kamer bijna klaar met Griekenland

De Tweede Kamer houdt er rekening mee dat het binnenkort afgelopen is met de steun aan Griekenland, omdat dat land niet in staat is orde op zaken te stellen. Dat werd donderdag duidelijk tijdens een ingelast debat over de eurocrisis.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vroeg zich hardop af of de Griekse staat wel bij machte is om de afgesproken bezuinigingen door te voeren. "Als dat niet zo is, komen we er nooit." Plasterk is niet toe aan de conclusie dat Griekenland uit de euro moet, antwoordde hij op vragen van andere partijen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees sloot zich bij Plasterk aan. VVD'er Mark Harbers zei ook 'heel veel zorgen' over Griekenland te hebben. CDA-Kamerlid Elly Blanksma toonde zich ook bezorgd. "De rek is eruit, dat is heel duidelijk", zei Blanksma over Griekenland. PvdA, D66, VVD en CDA steunden tot nu toe de hulp aan Griekenland en andere zwakke eurolanden.

Andere partijen zijn al langer kritisch. "Als je heel lang aan een paard trekt en hij beweegt niet, kun je maar een conclusie trekken. Dat hij dood is", analyseerde SGP'er Elbert Dijkgraaf. "Het is steeds moeilijker voor te stellen dat Griekenland in de euro blijft", stelde SP-Kamerlid Ewout Irrgang. De PVV bepleitte opnieuw dat Griekenland uit de euro wordt gegooid. "De Grieken zijn en blijven oplichters", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck.

De financieel specialisten onderbraken donderdag hun zomervakantie voor het debat met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). Aanleiding was een bericht dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geen heil meer zou zien in Griekenland en de hulp zou willen stoppen.

De Jager sprak tegen dat het IMF van plan is de hulp aan Griekenland te stoppen. Het IMF neemt daar pas een besluit over als de zogeheten trojka met waarnemers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie heeft vastgesteld in hoeverre Griekenland werk maakt van de afgesproken bezuinigingen. Dat gaat nog zeker enkele weken duren.

Ook De Jager wil het trojka-rapport afwachten voor hij definitieve conclusies trekt. Hetzelfde geldt voor een meerderheid van de Tweede Kamer. Toch bleek donderdag tijdens het debat dat nu rekening wordt gehouden met een euro-exit van Griekenland, stelde ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten. "Rondom Griekenland zijn de panelen aan het schuiven. Dat is toch wel een moment dat even gemarkeerd moet worden."

'Iran moet zich zorgen maken'

De Iraniërs zouden zich 'ernstig zorgen' moeten maken over Israëls uitlatingen over een mogelijke aanval op de nucleaire faciliteiten van Iran. Dat heeft Ephraim Halevy, voormalig chef van de Israëlische geheime dienst Mossad, donderdag gezegd tegen de Israëlische radio.

De komende twaalf weken zijn cruciaal voor Israëls beslissing om wel of niet aan te vallen, zei Halevy. Als de Iraniërs 'hun spelletjes blijven spelen' in het nucleair overleg met de grootmachten, onderschatten ze Israëls besluitvaardigheid. Iran moet niet denken dat het in dit overleg 'immuun' kan blijven, aldus de voormalige Mossad-chef.

Iran blijft volhouden dat zijn atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden dient, maar Israël beschouwt de nucleaire ambities van het land als directe bedreiging van zijn voortbestaan. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet eerder deze week weten dat de joodse staat nog geen beslissing heeft genomen over een aanval op Iran.

Bizarre trailer is bizar

Capcom heeft een trailer uitgebracht voor het spel Jojo's Bizarre Adventure HD. Met krimpende mensen en auto's die uit de grond komen, gecombineerd met een authentiek arcadegeluid, kunnen we stellen dat de trailer past bij de titel van het spel.

Jojo's Bizarre Adventure HD is een remake van Capcoms arcadevechtspel. In het spel zelf heb je als speler de keus of je de oorspronkelijke versie of de HD-versie speelt.

Jojo's Bizarre Adventure HD komt op 21 augustus uit via PlayStation Network en op 22 augustus via Xbox Live Arcade.

'Ziek? Zoek op internet'

Kuchje? Bultje? Zo'n negen op de tien mensen raadplegen internet als ze informatie zoeken over gezondheid en zorg. Op basis van die gevonden informatie besluit ongeveer 11 procent van de mensen om niet naar de dokter te gaan. Ongeveer 17 procent doet dat juist wel.

Dat blijkt uit het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). In het panel zitten ongeveer 6000 mensen van 18 jaar en ouder. Internet wordt het meest gebruikt om beschrijvingen en behandelingen van kwalen op te zoeken.

Veel schade door onweersbuien in Noord-Nederland

De onweersbuien die in de nacht van woensdag op donderdag over het noorden van het land trokken, hebben voor flink wat schade gezorgd. In enkele woningen ontstond brand na blikseminslagen. Er is niemand gewond geraakt, zo laten de noordelijk brandweerkorpsen weten.

In Franeker werd een huis driemaal door de bliksem getroffen, wat een groot gat in het dak veroorzaakte. Volgens een woordvoerder is de schade groot. In het Groningse Winsum ging een boerderij in vlammen op en ook in Stadskanaal brak brand uit toen de bliksem insloeg in een woning met een rieten kap. Daar bleef de schade beperkt omdat de brandweer het dak nat hield.

Verder was de brandweer druk met enkele meldingen van waterschade en brandjes in onder meer Hollum op Ameland en Tynaarloo en Assen in Drenthe.

Titel nieuwe X-Men film bekend

Een vervolg op X-Men: First Class is al enige tijd in productie. Bryan Singer heeft in een video-interview de titel bekend gemaakt: X-Men: Days of Future Past.

Dit is een van de bekendste en meest geliefde verhaallijnen uit de comic-reeks. De fans zullen dus reikhalzend uitkijken naar deze verfilming. Matthew Vaugh zal net als bij First Class de regie voor zijn rekening nemen. De film zal 18 juli 2014 in de VS in de bioscopen verschijnen. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Arbitragezaak Büttner tegen Vitesse dient dinsdag

De arbitragezaak die Alexander Büttner heeft aangespannen tegen zijn club Vitesse vindt dinsdag plaats in Zeist. De afgeketste transfer van de linksback naar het Engelse Southampton wordt dan behandeld. Bovendien eist Büttner dat hij weer mee mag trainen met het eerste elftal.

De overgang van Büttner naar Southampton was zo goed als rond, maar ketste plotseling af omdat een derde partij een deel van de transfersom wilde hebben. Het is vooralsnog onduidelijk wie deze derde partij is.

De 23-jarige Büttner werd na de mislukte transfer door Vitesse verbannen naar het tweede elftal. Waarom hij niet terug mag keren wil de Arnhemse club niet kwijt. De KNVB buigt zich daar dinsdag ook over.

De vleugelverdediger werd afgelopen seizoen gekozen tot beste Vitesse-speler van het seizoen. Ook werd hij voor het Nederlands elftal opgeroepen toen Erik Pieters vlak voor het EK geblesseerd raakte. Hij veroverde uiteindelijk echter geen plekje in de definitieve selectie.

Wii U-versie FIFA 13 richt zich op aanraakscherm

Tackelen, passen en schieten in de Wii U-versie van het voetbalspel FIFA 13 werkt via het aanraakscherm van de Wii U-gamepad. Dat geldt ook voor het nemen van vrije trappen en strafschoppen. Dat schrijft het tijdschrift Official Nintendo Magazine. Wanneer de spelcomputer en het voetbalspel in de winkel liggen, is niet bekend.

Het aanraakscherm van de gamepad heeft een belangrijke rol bij de besturing van het voetbalspel. Ook kunnen virtuele voetballers geselecteerd worden door ze aan te raken. Door de tegenstander met de bal een te tikken, wordt er een tackle ingezet. Wanneer een speler wil schieten, moet hij de controller schudden om vervolgens aan te wijzen waar de bal gemikt moet worden.

Ondanks de aanpassingen en vernieuwingen in de Wii U-versie van FIFA 13 is topman Peter Moore van Electronic Arts niet overtuigd van de potentie van de dit najaar te verschijnen spelcomputer. Dat gaf hij deze week aan in een bespreking van de plannen van het bedrijf. Naast het voetbalspel is alleen een remake van het actieavontuur Mass Effect 3 door de uitgever aangekondigd voor de spelcomputer.


Wii U-versie FIFA 13 richt zich op aanraakscherm 

Vijftigduizend muziekvideo's voor Ouya-spelcomputer

De Ouya-spelcomputer wordt door de online videodienst Vevo voorzien van vijftigduizend muziekvideo's. Vevo werkt aan een op maat gemaakte applicatie voor de spelcomputer. Dat heeft Team Ouya, het bedrijf achter de Android-spelcomputer, woensdagnacht bekendgemaakt. De computer moet vanaf maart verkrijgbaar zijn.

Vevo is vooral bekend als muziekaanbieder op de videowebsite Youtube. Artiesten als Nicki Minaj, Justin Bieber, John Mayer en Kings of Leon gebruiken de dienst om hun muziekvideo's te tonen aan hun fans.

De Ouya wordt begin volgend jaar op de markt gebracht met het idee dat een spelcomputer open van aard moet zijn. Gebruikers moeten volgens de makers de vrijheid hebben om hun gekochte spelcomputer aan te passen. Het rollenspel Final Fantasy 3 en het actieavontuur Human Element zijn in de maak, daarnaast wordt de spelcomputer voorzien van de online gamedienst Onlive.


Vijftigduizend muziekvideo's voor Ouya-spelcomputer (Foto: Novum)

Mario Kart-tracks nagemaakt in LBP Karting

Na LittleBigPlanet, een doe-het-zelf platformgame, kwam Sony met LittleBigPlanet Karting. Hier kun je geheel op eigen wijze tracks bouwen om er vervolgens te gaan rijden tegen anderen wereldwijd. Dat er behoorlijk wat mogelijk is toont onderstaande video.

In de video zien we een aantal tracks die nagemaakt zijn van echte Mario Kart voorbeelden. Alle beelden en tracks komen uit de bèta van de game die eind dit jaar in de winkels zal liggen.

Rossi heeft drie opties voor 2013

MotoGP-coureur Valentino Rossi heeft nog geen besluit genomen waar hij in het seizoen 2013 zal gaan rijden. De veelvoudig wereldkampioen racet momenteel voor Ducati, maar verder dan enkele podiumplaatsen is hij nog niet gekomen.

Ducati wil Rossi nog graag twee seizoenen binden, maar de Italiaan kan ook terugkeren bij het fabrieksteam van Yamaha. Tegenover MCN geeft hij aan dat er nog een derde optie is. "Het is geen fabrieksteam. Ik neem deze optie wel mee in mijn overwegingen, maar blijf het liefste wel op een fabrieksmachine rijden."

Bij Ducati is de Italiaan de nummer één-coureur, terwijl hij bij Yamaha het kopmanschap moet delen met Jorge Lorenzo. Wel kan hij daar in de races strijden om de zege. "Ik heb in het verleden wel problemen met Jorge gehad, maar dat kwam vooral doordat ik boos was op Yamaha. Na alles wat ik voor Yamaha had gedaan, kreeg ik ineens een zeer sterke teamgenoot naast me. Ik was dus vooral kwaad op Yamaha en niet zozeer op Lorenzo. We zijn inmiddels een paar jaar verder en ik zie nu wel in dat Yamaha destijds een goede beslissing voor de toekomst heeft genomen."

[Upd] Vier-zonder wel, lichte dubbeltwee niet naar finale

Bij het olympisch roeitoernooi zijn de heren van de vier-zonder doorgedrongen tot de finale. In de halve finale eindigde de Nederlandse boot als derde en dat was genoeg voor de eindstrijd.

Groot-Brittannië en Australië bleven Nederland in de halve finale voor.

Update 11.56 uur

Rianne Sigmond en Maaike Head zijn in de lichte dubbeltwee uitgeschakeld. De Nederlandse boot eindigde in de halve eindstrijd als vijfde terwijl alleen de eerste drie zich voor de eindstrijd plaatsten.

FOK!user Sands wint FOK! Movie Trivia van juli

Je moet er wat voor over hebben. Ten eerste moet je "freaking" veel van films weten. Verder moet je bereid zijn om zo'n beetje elk moment van de dag op FOK! te zitten en dit kunnen combineren met het kijken van zeer veel films. Daarnaast moet je ook veel feitjes, filmbeelden, quotes et cetera kunnen onthouden en op het juiste moment pieken.

Al een hele tijd wordt op het FOK!forum in het filmforum het spel FOK! Movie Trivia gespeeld door een selecte groep users die veel van films (denken) te weten. Degene die een vraag goed beantwoordt verdient een punt en heeft vervolgens de eer om de daarop volgende vraag te stellen. Zo gaat dat steeds maar door, dag en nacht.

Om de users een hart onder de riem te steken met deze zware en verantwoordelijke taak willen wij van FOK!film een maandelijkse lijst publiceren met de users die het beste voor de dag komen, verschrikkelijk door het ijs zakken of op een andere manier opvallen.

De winnaar van de maand juli is user Sands. Deze users heeft deze maand 97 punten bij elkaar gesprokkeld. Maar een record is dit bij lange na niet. Ooit is er eens rond de 170 punten gescoord. Sands heeft dus een mooie uitdaging aan te gaan. We zullen zien wat hij er in de maand augustus van bakt. 

Om jouw filmkennis eens te testen: Weten jullie de zeven namen van de Wemel-kinderen uit de Harry Potter films? Post ze hieronder! En in de reacties kun je meteen ook Sands feliciteren met zijn prachtige prestatie.

De Villota bezoekt Spaanse oogkliniek

Het lijkt een stuk beter te gaan met coureur Maria de Villota. De Spaanse crashte vorige maand hard tijdens een test op Duxford Airfield en raakte hierbij haar rechteroog kwijt. Ze is nu in het bijzijn van haar familie gespot bij een Spaanse oogkliniek waar ze naar binnen liep.

De Villota lag na haar crash in coma in het ziekenhuis van Addenbrooke, maar mocht afgelopen week naar huis. Ze heeft in Engeland diverse operaties ondergaan, maar haar rechteroog kon niet behouden blijven. Daarom bezocht ze de oogkliniek Instituto Oftalmologico Fernandez-Vega. Ze droeg een blauw lapje voor haar rechteroog. Op verzoek van de familie worden er geen beelden vrijgegeven van het bezoek aan de kliniek.

Perez wil snel besluit van Ferrari

Sergio Perez wil snel duidelijkheid van Ferrari hebben of hij het komende seizoen voor de Italiaanse renstal mag gaan rijden of dat hij bij een ander team onderdak moet vinden. De 22-jarige Mexicaan vindt in ieder geval dat hij zich genoeg heeft getoond om in een scharlakenrode bolide te mogen rijden.

Perez komt momenteel uit voor Sauber, maar staat in de belangstelling van onder meer Ferrari. "Het is tot dusver een erg druk seizoen geweest, maar het wordt snel tijd om over mijn toekomst na te denken. Als er een mogelijkheid bestaat dat ik volgend jaar voor Ferrari of een ander team kan rijden, zou ik dat graag snel te weten komen. Ik moet eerst weten wat mijn opties zijn, voordat ik een besluit kan nemen."

"Volgens mij heb ik het dit seizoen tot dusver zeer goed gedaan. Ik heb laten zien dat ik snel en consistent ben. De resultaten zijn misschien wat wisselvallig, maar daar zijn veel verschillende redenen voor te noemen. Men moet ook niet vergeten dat Sauber nog steeds een middenmoter is. Alles in ogenschouw genomen ben ik redelijk tevreden en het doel is om goede races te blijven rijden."

Perez is met tweede plaatsen in Maleisië en Canada een van de kandidaten om Felipe Massa op te volgen mocht de Braziliaan moeten vertrekken. Ook onder meer Lotus-coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean worden genoemd, maar zij lijken bij hun huidige team te blijven.

Het einde volgens regisseuse Drew Barrymore

Drew Barrymore gaat het drama The End regisseren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De actrice gaat het druk krijgen, want ze heeft ook twee andere regieklussen in de planning. Bovendien is ze in verwachting van haar eerste kindje.

The End gaat over het naderende einde van de wereld en een aantal mensen uit Londen, Tokyo en de Verenigde Staten dat zich op hun laatste dag verzoent met het geloof. De dramatische plot moet toch een luchtige en optimistische film opleveren.

De 37-jarige Barrymore is vooral bekend als actrice, maar leverde in 2009 haar eerste regieproject Whip it af. Eerder was al bekend dat de Amerikaanse ster de romantische film How To Be Single en de thriller Heist Society gaat regisseren. Na die films begint ze vermoedelijk aan het apocalyptische drama.

Sony boekt groter verlies

Sony heeft over de maanden april, mei en juni meer verlies geleden dan een jaar eerder. Het verlies kwam uit op 24,6 miljard yen (255 miljoen euro), tegen 15,5 miljard vorig jaar.

Het verlies groeide ondanks dat de verkoop van producten van het elektronicaconcern weer is opgekrabbeld na het rampzalige vorige jaar. De omzet steeg met 1,4 procent tot ruim 1515 miljard yen.

Het Japanse concern legde donderdag uit dat het resultaat negatief is beïnvloed door de dure yen, die winsten buiten de Japanse grenzen teniet heeft gedaan. Ook de lagere verkoop van lcd-televisies en spelcomputers droegen negatief bij.

Het in Tokyo gevestigde bedrijf verwacht het gehele fiscale jaar eindigend in maart 2013 wel in de zwarte cijfers te eindigen. De verwachte winst is wel naar beneden bijgesteld van dertig naar twintig miljard yen.

Afgelopen jaar boekte Sony voor het vierde jaar op rij verlies. Het ging om een bedrag van 457 miljard yen, het grootste verlies in de 66-jarige geschiedenis van het bedrijf.


Sony boekt groter verlies (Foto: Novum)

Schuil/Nummerdor ondanks verlies door

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben zich geplaatst voor de achtste finales in het beachvolleybaltoernooi. Hun derde groepswedstrijd ging echter verloren. 

Het Nederlandse duo verloor in twee sets van het Letse koppel Mārtiņš Pļaviņš en Jānis Šmēdiņš met 21-14 en 21-18. Het duo uit Letland is groepswinnaar geworden, Schuil en Nummerdor werden tweede. Vrijdag en zaterdag worden de achtste finales gespeeld. 

Ouya komt ook in special edition

Ouya, de door Kickstarter gefinancierde gameconsole van 99 dollar, komt ook in een gelimiteerde special edition. Deze special edition krijgt een andere kleur en wordt geleverd met controller in dezelfde kleur.

Voor 140 dollar (normale prijs 99 dollar) is de bruine Ouya voor jou. Een pre-order werkt op dezelfde manier als altijd via Kickstarter. Een ander nieuwtje heeft betrekking op de knoppen van de controller, deze heten nu officieel O-U-Y-A.

Ouya draait op Android 4 en heeft een Tegra 3 grafische chipset aan boord. De verwachte uitlevering begint in maart 2013.

ouya

ouya

'Psychiater waarschuwde voor Holmes'

De psychiater die de Amerikaanse 'bioscoopschutter’ James Holmes behandelde, heeft een maand voor de moordpartij voor hem gewaarschuwd.

Ze meldde aan een speciaal team dat risico’s inschat op de Universiteit van Colorado dat de 24-jarige student zorgwekkend gedrag vertoonde. Dat meldt de lokale krant The Denver Post op basis van anonieme bronnen.

Volgens de bron werd met de melding niets gedaan. Enkele weken later schoot hij in de stad Aurora 12 mensen dood tijdens de eerste vertoning van de nieuwe Batman-film The Dark Knight Rises. Holmes was verkleed als de Joker, de slechterik uit de film. Door de schietpartij raakten 58 mensen gewond.

Verpleeghuis verplicht familie tot meewerken

Twee verpleeghuizen van zorgorganisatie Vierstroom gaan familieleden van bewoners verplichten mee te helpen. Dat zei een woordvoerster van de de organisatie donderdag.

Het betreft een experiment in tehuizen in Bergambacht en Vlist, waar tientallen mensen met dementie verblijven. Familie moet per maand 4 uur meehelpen.

Het gaat niet om verzorgende taken als wassen en dergelijke, maar bijvoorbeeld om gezelschap en toezicht houden. Eventueel kunnen mensen hun verplichting ook 'afkopen'. De organisatie weet nog niet wat de consequenties worden als familie weigert mee te werken.

Verpleeghuis verplicht familie tot meewerken
Verpleeghuis verplicht familie tot meewerken (Foto: ANP)

Meeste Android-gebruikers lopen achter

Android 4.* is alweer een tijd geleden verschenen maar slechts 16% van alle Android-gebruikers draait op deze versie. Het grootste deel, zo'n 80% zit nog op het verouderde Android 2.*. Dit blijkt uit cijfers van Android Developers.

Opvallend is dat Android 3.*, speciaal ontwikkeld voor tablets, geen rol van betekenis speelt. De meeste tablets zijn ook direct naar 4.* gegaan en samen met populaire telefoons als de Galaxy SIII van Samsung stijgt de laatste versie flink. Een maand geleden stond die op zo'n 10% en draaide ongeveer 85% nog op Android 2.*.

Android is het meest gebruikte OS in de mobiele markt met wereldwijd meer dan 51% van de markt. Het wordt gevolgd door iOS van Apple dat exclusief op iPhones en iPads draait. 

chart

Hamas: Holocaust is grote leugen

De Holocaust is 'een grote leugen' en het bezoek dat een adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan Auschwitz heeft gebracht gaat in tegen de Palestijnse publieke opinie. Dat heeft de Hamas-beweging gezegd.

Hamas maakt de dienst uit in de Gazastrook. Abbas leidt de Palestijnse regering op de Westoever. Abbas' adviseur voor christelijke aangelegenheden, de Palestijnse christen Ziad Al-Bandak, was vorige week vrijdag in het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Hij herdacht er de bijna anderhalf miljoen joden die in het kamp door de nazi's zijn vermoord. Een Poolse stichting die zich sterk maakt voor onderlinge verdraagzaamheid had Al-Bandak uitgenodigd.

StarCraft Arcade-patch is uit

Blizzard Entertainment heeft vandaag patch 1.5.0 Arcade voor StarCraft II uitgebracht. Deze patch geeft meer gameplay-mogelijkheden aan het StarCraft-universum.

De nieuwe Arcade-optie geeft de community een manier om StarCraft-games, gemaakt door Blizzard en de community, te zoeken, een cijfer te geven en natuurlijk te spelen, maar ook vele opties om de ervaringen die jij zoekt makkelijk te vinden. 

Het StarCraft-menu is aangepast en biedt nu één plaats aan om competitieve and cooperatieve StarCraft II-spellen te starten. Met de nieuwe interface van Battle.net zijn menu's makkelijker en sneller te navigeren.

De nieuwe editor geeft je meer opties in je eigengemaakte spellen. Een cutscene-editor, AI-module om NPC's beter te timen en een UI-module om de interface licht te veranderen geven de creatievelingen onder ons meer mogelijkheden. StarCraft II in een Bejweled-jasje? Het is er!

StarCraft II-patch

Prometheus krijgt vervolg

Filmstudio Fox heeft bevestigd dat Ridley Scotts Prometheus een vervolg krijgt. De sequel van de Alien-prequel moet in 2014 of 2015 verschijnen, en Noomi Rapace en Michael Fassbender hebben al getekend.

Wie nog niet getekend heeft is scenarioschrijver Damon Lindelof, die medeverantwoordelijk is voor Prometheus. Volgens Emma Watts, President of production bij Fox, wordt er niet teveel gehaast om een vervanger te vinden. "Ridley is enorm enthousiast over de film, maar we moeten het wel goed doen. We kunnen het niet haasten."

Volgens Lindelof is Prometheus de voorloper van twee vervolgfilms. De eerste is Alien uit 1979, de andere wordt Paradise genoemd. Lindelof suggereerde voorafgaand aan de première van Prometheus dat het vervolg van de film een andere richting op gaat dan Alien: "Deze film heeft twee kinderen: één ervan groeit op en wordt Alien, de andere groeit op en wordt iets anders. En dat andere is het vervolg op Prometheus."

Ridley Scott zelf heeft in interviews aangegeven dat er volgens hem in de verhaallijn twee films tussen Prometheus en Alien passen, suggererend dat de derde film uit een eventuele Prometheus-trilogie tot Alien zal leiden.

Verdubbeling aantal topsporters bij politie

De politie wil het aantal topsporters in dienst verdubbelen naar zestien. De Raad van Korpschefs wil de sporters inzetten bij de mentale en fysieke ontwikkeling van agenten, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

In de komende jaren krijgen vijftigduizend agenten een training in mentale weerbaarheid. Topsporters kunnen hun collega's leren hoe te focussen op hun vak, aldus de zegsman. Een woordvoerder van de Politie Topsport Selectie kon het bericht niet direct bevestigen.

Bij de politie zijn nu nog acht sporters in dienst. Daaronder vallen onder meer schermer Bas Verweijlen, baanwielrenner Teun Mulder en beachvolleybalster Sanne Keizer, die momenteel actief zijn op de Olympische Spelen in Londen.

Topsportende agenten zijn formeel in dienst bij de politie maar krijgen de vrijheid om zich naast hun werk te concentreren op hun sportcarrière. Een soortgelijke tak bij Defensie stopt aan het einde van dit jaar vanwege bezuinigingen. Atleten als Bram Som en Gregory Sedoc moeten daardoor uitkijken naar een andere baan.

YouTube stuurt films naar filmfestival Venetië

Het Filmfestival van Venetië is gearriveerd in de 21ste eeuw. In 2012 worden op dit filmfestival tien korte films getoond die zijn ingestuurd door YouTube.

De films werden uit 15.000 inzendingen gekozen tijdens de de eerste Your Film Festival-wedstrijd van de website. De wedstrijd werd geleid door Ridley Scott, bekend van onder meer de films Black Hawk Down, Prometheus en Gladiatio. In totaal brachten meer dan drie miljoen Youtube-kijkers hun stem uit. De finalisten, onder wie twee Amerikanen, werden vandaag bekendgemaakt.

Op 2 september zal de jury van het festival een winnaar kiezen. Naast eeuwige roem zal de winnende regisseur ook een beurs van 500.000 dollar krijgen om verder te werken met hulp van Scotts productiehuis.

Het filmfestival van Venetië loopt van 29 augustus tot 8 september.

Boek: Deon Meyer - 13 uur

Het zit Bennie Griessel niet mee. De Zuid-Afrikaanse politie-inspecteur is zo goed als blut, hij is al een half jaar van de alcohol af, zijn vrouw is tijdelijk bij hem weg, z'n carrière zit op een dood spoor, en daarbovenop moet hij nu ook een stel nieuwelingen mentoreren. Als twee van zijn nieuwelingen op moordzaken worden gezet die veel verder reiken dan verwacht, moet Bennie alle zeilen bijzetten om het op te lossen. Zeker als blijkt dat een Amerikaanse toeriste opgejaagd wordt door de moordenaars van haar vriendin...

 

Jongeren vinden bazooka in bos

In het Belgische Opglabbeek deden deelnemers aan een zomerkamp voor jongeren een bijzondere vondst tijdens het houtsprokkelen: Ze troffen een bazooka aan in het bos. Niet veel later werd een tweede antitankwapen gevonden.

Bij het zogenaamde Chirokamp is het traditie om op de laatste avond een groot kampvuur aan te steken en de jongeren waren in de bossen op zoek naar geschikt hout voor op het vuur. Toen enkele jongeren met een bazooka terugkeerden uit het bos riep de kampleiding iedereen terug en verwittigde ze de politie die na onderzoek nog een bazooka aantrof.

De jongeren zijn niet in gevaar geweest omdat er geen munitie bij de bazooka's werd aangetroffen. Een woordvoerder van de Belgische defensie vermoedt dat de wapens bij een oefening zijn achtergelaten, maar kon dit nog niet met zekerheid bevestigen.

Chinese badmintonster stopt na diskwalificatie

De Chinese badmintonster Yang Yu zegt haar sport vaarwel. Ze houdt het voor gezien nadat ze op de Olympische Spelen vanwege onsportief gedrag naar huis werd gestuurd. Yu probeerde samen met haar dubbelpartner Xiaoli Wang met opzet een wedstrijd te verliezen om zo in de volgende ronde een sterke tegenstander te ontlopen.

Yu maakte haar afscheid via Twitter bekend. "Ik heb mijn laatste wedstrijd gespeeld. Vaarwel wereldbadmintonbond. Vaarwel mijn dierbare sport." Yu en Wang waren als regerend wereldkampioen één van de topfavorieten voor goud.

Het Chinese koppel werd niet als enige bestraft. Koppels uit Zuid-Korea en Indonesië werden vanwege hetzelfde vergrijp gediskwalificeerd.

Dode walvis in zwembad

Zwemmers in het Australische Sydney keken vreemd op toen ze een walvis van ruim 11 meter in hun zwembad aantroffen. Het dode dier is door de stroming meegevoerd en kwam terecht in een natuurbad in de oceaan voor de kust.

Het zoogdier is vermoedelijk in zee gestorven en het karkas kwam terecht in het bad. Het Australische National Parks en Wildlife Service zal proberen het 25 ton zware dier met een graafmachine te bergen. Mocht dat niet lukken dan hoopt men dat de volgende vloed het dier weer verder zal meevoeren. Ondertussen is het strand afgesloten omdat men bang is dat het karkas haaien aan zal trekken en zo gevaar voor zwemmers op kan leveren.

'Ajax schrikt van prijskaartje Armenteros'

Ajax heeft bij Heracles aangeklopt voor Samuel Armenteros. De 22-jarige aanvaller zou in Amsterdam tweede spits moeten worden, maar Ajax vindt hem vooralsnog te duur. De Amsterdammers zouden na het horen van de vraagprijs zijn afgehaakt, schrijft De Telegraaf. Heracles-voorzitter Jan Smit wil de avances van Ajax bevestigen noch ontkennen.

Armenteros heeft nog een contract voor een jaar in Almelo, maar heeft geen gelimiteerde transfersom in zijn contract. Daardoor kunnen de Heraclieden de hoofdprijs voor hem vragen. Zoals eerder bleek tijdens de interesse in Luciano Narsingh, die uiteindelijk voor PSV koos, is Ajax tegenwoordig voorzichtiger met het uitgeven van grote transfersommen.

Paranormal Activity 4 poster en trailer vrijgegeven

Na vier minieme teasers is de volledige trailer voor Paranormal Activity 4 een feit. Naast een filmposter en de trailer is er verder nog weinig over het plot vrijgegeven.

In de trailer maken we kennis met een nog onbekend tienermeisje. Sinds de komst van de nieuwe buren gebeuren er vreemde dingen in en rondom het huis. Deze buren zijn niemand minder dan Katie en het jongetje Robbie, de zoon van de door haar omgebrachte zus. Uitgaande van de beelden gaat het verhaal verder na de gebeurtenissen van de eerste Paranormal Activity. De gebeurtenissen die in de voorgaande drie delen plaatsvonden komen allemaal terug in deze trailer, maar waar het verhaal precies over gaat is nog niet vrijgegeven. De tagline 'All The Activity Has Lead To This' doet verder vermoeden dat Paranormal Activity 4 mogelijk de afsluiter wordt, maar hier is nog niets over bekendgemaakt.

De film draait vanaf 25 oktober 2012 in de bioscoop.

Paranormal Activity 4

Pornosite down door bezorgde moeder

Lekker naar keiharde porno kijken achter je pc is in China verboden, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Een Chinese moeder was zo bezorgd over de schoolprestaties van haar zoon, dat ze een pornoforum met een miljoen Chinese gebruikers plat heeft laten leggen. Ze verwittigde de autoriteiten die actie ondernamen.

Het forum veranderde regelmatig van URL om de autoriteiten voor te blijven en werd gehost in de Verenigde Staten. De uitbaters en klanten bevonden zich voornamelijk in China, alwaar men 2148 verdachten heeft opgepakt wegens kijken naar, en verspreiden van, porno.

Feyenoord en Ajax hengelen naar Mathijsen

Feyenoord en Ajax proberen beide Joris Mathijsen binnen te halen. De 32-jarige verdediger mag waarschijnlijk transfervrij vertrekken bij zijn club Málaga. Dat schrijft het AD.

Feyenoord hoopt dat de band van technisch directeur Martin van Geel met Mathijsen de doorslag geeft. De twee werkten al samen bij Willem II en bij AZ en Van Geel was op de bruiloft van de 82-voudig international. De Rotterdammers hebben geen geld voor een transfersom, maar dat is waarschijnlijk niet nodig. Het salaris zou geen probleem zijn.

In Amsterdam kan Mathijsen Champions League-voetbal spelen en de opvolger worden van Jan Vertonghen. Ajax probeerde Mathijsen al eerder vast te leggen om in te spelen op een vertrek van de Belg, maar Mathijsen verruilde HSV toen voor Málaga.

Congres VS akkoord met nieuwe sancties tegen Iran

Het Amerikaanse Congres is akkoord met nieuwe sancties tegen Iran. Doel van de sancties is de economische druk te vergroten zodat Iran verder afziet van zijn omstreden nucleaire programma.

Het Huis van Afgevaardigden en vlak daarna de Senaat gingen woensdag met een overweldigende meerderheid van stemmen akkoord met de in een wet vastgelegde nieuwe maatregelen. Zodra president Barack Obama zijn handtekening onder de wet heeft gezet, worden de sancties van kracht.

Vooral de Iraanse olie-inkomsten worden door de nieuwe sancties getroffen. Iran heeft eerder al laten weten zich van de Amerikaanse maatregelen niets te zullen aantrekken.

Slechte beursperiode nekt winst Delta Lloyd

Delta Lloyd is in het eerste halfjaar dieper in de rode cijfers gekomen door de slechte financiële markten. De mineurstemming op de beurs zorgen voor lagere rentestanden, waardoor de verzekeraar de verplichtingen hoger moest waarderen.

Hierdoor kromp het eigen vermogen met een kwart naar 2,86 miljard euro en steeg het nettoverlies van 331 naar 942 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een eigen vermogen van 2,82 miljoen euro en een nettoverlies van 865 miljoen euro.

De slechte markten tastten ook het gemiddelde langetermijnbeleggingsresultaat aan. Dat deed kostenbesparingen en een hoger technisch resultaat bij met name de afdeling Leven teniet, waardoor de netto operationele winst met vier procent zakte naar 218 miljoen euro. Dat was wel licht boven de verwachting van 206 miljoen euro.

Dankzij de versoepeling van de rekenrente door De Nederlandsche Bank verbeterde de solvabiliteit iets sterker dan verwacht van 174 naar 194 procent. Ondanks dat de verzekeraar niet rekent op een verbetering van de markten, blijft de doelstelling van tenminste drie procent meer winst voor het gehele jaar gehandhaafd.


Slechte beursperiode nekt winst Delta Lloyd (Foto: Novum)

Jagged Alliance: Crossfire komt in september

Ontwikkelaar Kalypso Media heeft bekendgemaakt dat Jagged Alliance: Crossfire een release gaat krijgen in september. Daarnaast heeft de studio een aantal details van het spel vrijgegeven. Jagged Alliance: Crossfire is een standalone-uitbreiding voor Jagged Alliance: Back in Action.

In Jagged Alliance: Crossfire moet de speler de mensen van het land Khanpaa redden van een groep huurlingen waar de VN niet mee wenst te onderhandelen. 

De uitbreiding brengt tien nieuwe huurlingen, tien nieuwe maps, ruim vijftien uur gameplay en nieuwe wapens, vijanden en uitrusting. Ook technisch zijn er dingen aangepast, waaronder verbeterde graphics en betere AI-gedrag.

'Verklaring Estelle over vechtpartij klopt niet'

De verklaring die Estelle Cruijff bij de politie aflegde, klopt niet. De blondine vertelde volgens De Telegraaf dat haar vriend Badr Hari niets te maken had met een vechtpartij tijdens Sensation. Nu de kickbokser terug is gekomen op zijn verhaal, rammelt ook Estelles verhaal.

Hari biechtte volgens de krant tijdens politieverhoren op dat hij miljonair Koen Everink heeft geslagen. De 27-jarige bokser ontkende voorheen alle betrokkenheid bij de mishandeling, waaraan Everink ernstige verwondingen overhield. Hari zou bekend hebben één tik uit te hebben gedeeld, andere belagers zouden Everink verder hebben toegetakeld.

Estelle wordt mogelijk nogmaals aan de tand gevoeld door de politie. Getuigen zijn volgens de Nederlandse wet verplicht de waarheid te spreken. Justitie wil niet reageren op het bericht in de krant.

Ophef in Puerto Rico over tweet aan Obama

In Puerto Rico is ophef ontstaan over een tweet aan de Amerikaanse president Barack Obama. De tweet werd verstuurd door de naaste medewerkster van de voorzitter van het Puerto Ricaanse huis van afgevaardigden, Heidi Wys.

Nadat Obama vorige week had gemeld dat zijn vrouw Michelle gauw jarig was, twitterde Wys: "Wat kan iemand dat schelen? Neem haar mee naar de Burger King, koop een extra groot bananenijsje voor haar en neem haar mee naar je thuisland, Kenia!''

Verscheidene afgevaardigden vinden dat Wys moet opstappen of moet worden ontslagen door haar baas, huis-voorzitter Jenniffer Gonzalez. Wys heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie en racisme en moet vertrekken, vinden zij.

Goed kwartaal voor uitgebreid Arcadis

Arcadis heeft vooral dankzij overnames in het tweede kwartaal meer winst en omzet weten te boeken. De omzet steeg met 31 procent ten opzichte van een jaar eerder, waarvan 26 procent kwam door de toevoeging van de bedrijven EC Harris en Langdon & Seah aan het ingenieursbureau.

Op eigen kracht groeide de omzet met twee procent, meldde het bedrijf woensdag, vooral in de opkomende markten. Dat is lager dan de organische groei in het eerste kwartaal van zes procent. Die daling komt volgens het internationale bedrijf vooral door vertraging van de groei in de ontwikkelde markten zoals de Verenigde Staten en Nederland.

De winst van Arcadis kwam op jaarbasis 29 procent hoger uit op 23 miljoen euro. De winst werd negatief beïnvloed door een eenmalige afschrijving in Polen. De omzet in de driemaandsperiode kwam uit op 465 miljoen euro, tegenover 354 miljoen euro een jaar eerder.


Goed kwartaal voor uitgebreid Arcadis (Foto: Novum)

Sijsling naar kwartfinale Vancouver

Igor Sijsling heeft overtuigend de kwartfinale van het challengertoernooi van Vancouver bereikt. De als eerste geplaatste Nederlander versloeg de Belg Maxime Authom met 6-2 en 6-1. Eerder had hij in zijn openingspartij tegen de Fransman Adrian Mannarino ook maar drie games weggegeven.

Sijsling staat op het punt om voor het eerst in zijn loopbaan de top honderd van de wereldranglijst te bereiken. Momenteel staat hij 102e, zijn hoogste notering ooit. Op het hardcourt van Vancouver is Danai Udomchoke uit Thailand zijn volgende tegenstander.

Olympische zwemmers zeiken in zwembad

Je hebt het zelf vast wel eens gedaan: een plasje laten lopen tijdens het zwemmen in het zwembad. Maar dat ook de professionals zich laten gaan in het water is opmerkelijk. De Amerikaanse oud-zwemster Carly Geehr bekent dat het heel normaal is om tijdens de training in het water te plassen.

Op het forum Quora doet ze uit de doeken: "Bijna alle topzwemmers plassen in het zwembad. Regelmatig. Sommigen zullen het ontkennen, sommigen zullen er stoer over doen, maar iedereen doet het. [..] Als topzwemmer moet je je er gewoon bij neerleggen dat je zwemt in andersmans urine. Ik weet zeker dat ik wel eens achter iemand ben aangezwommen die op dat moment net aan het plassen was." Zo blijkt maar weer dat ook topsporters hele menselijke trekken hebben.

Genoeg te doen in Pokémon Black & White 2

Nintendo heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Pokémon Black & White 2. Naast gameplaybeelden krijgen we ook te zien wat we allemaal kunnen doen in de spellen. Naast het ontdekken van nieuwe gedeeltes moeten we ook de plots in het verhaal zien te ontrafelen.

Pokémon Black & White 2 komen 12 oktober uit op Nintendo DS maar het is ook mogelijk om het spel te spelen op een 3DS. Voor de 3DS komen een aantal extra apps naar de eShop. Dit zijn de AR Searcher, een app waarmee je Pokémon kunt vangen door de 3DS dicht bij een Pokémon-silhouet te houden, en een 3D Pokédex.

'Bekentenis Badr Hari in Sensation-zaak'

Badr Hari heeft bekend miljonair Koen Everink te hebben geslagen. De vechtsporter beweerde eerder bij hoog en bij laag niet betrokken te zijn geweest bij de zware mishandeling tijdens dancefeest Sensation, maar is daar deels op terug gekomen. Dat meldt De Telegraaf donderdag op basis van politieverhoren.

De vorige week aangehouden 27-jarige kickbokser zegt het slachtoffer maar een keer te hebben geslagen. Everink zou zijn verdere verwondingen te danken hebben aan andere belagers. Een van hen, een 34-jarige Eindhovenaar, werd vorige week maandag aangehouden op Eindhoven Airport.

Bij mishandeling in een skybox in de Amsterdam Arena raakte Everink ernstig gewond aan zijn benen en zijn gezicht. Hij heeft het ziekenhuis inmiddels verlaten, maar zijn advocaat liet eerder weten te twijfelen of hij ooit nog normaal zou kunnen lopen. Everink wees zelf Badr Hari al aan als dader.

Na de mishandeling van Everink stapte ook de eigenaar van Club Air in Amsterdam naar de politie. Hij deed aangifte van een mishandeling door Badr Hari een jaar eerder. Hij zou meerdere tanden kwijt zijn geraakt door de klappen van de voormalig wereldkampioen K1-vechten, maar eerder geen aangifte hebben willen doen.

Volgens De Telegraaf is onduidelijk of Badr Hari ook in deze zaak een verklaring heeft afgelegd. De politie zou naast de verklaring van het slachtoffer in deze zaak over aanvullend bewijs beschikken.


'Bekentenis Badr Hari in Sensation-zaak' (Foto: Novum)

Aanslag op Kabul verijdeld

Afghaanse troepen hebben donderdagochtend een aanslag op Kabul verijdeld. Vlak bij de Afghaanse hoofdstad raakten zij in een vuurgevecht met opstandelingen die van plan waren de aanslag te plegen. Zeven rebellen vonden de dood.

Volgens de Afghaanse inlichtingendienst hadden de samenzweerders een wapenvoorraad aangelegd in een complex even ten oosten van Kabul. Het leger deed een inval en raakte in gevecht met de aanwezige rebellen. Vijf van hen bliezen zich op; twee werden door soldaten doodgeschoten.

VEB wil DE horen over fraude bij Braziliaanse tak

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil zo snel mogelijk in gesprek met DE Master Blenders 1753 over de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Braziliaanse divisie van het kersverse beursgenoteerde koffieconcern. De vereniging vraagt zo nodig een genoegdoening voor beleggers.

Dat schrijft de VEB donderdag in reactie op DE's mededeling over de onregelmatigheden in de boeken. De vereniging stelt dat het er op lijkt dat DE geen controle heeft over de Braziliaanse dochterondernemingen en de informatie tijdens de beursgang vorige maand onjuist was.

Volgens de VEB zijn daarbij mogelijk ABN AMRO, de bank die de beursgang begeleidde, en accountant PWC ook nalatig geweest. De vereniging wijst op een uitspraak van de Hoge Raad over World Online. Daaruit bleek dat banken en accountants de plicht hebben na te gaan dat een onderneming de boeken op orde heeft, stelt de beleggersorganisatie.

Ook het voormalige moederbedrijf Sara Lee, nu Hillshire Brands, krijgt een veeg uit de pan van de VEB. De fouten zijn begaan toen DE nog onder Sara Lee viel, benadrukt de belangenorganisatie.

Woensdag kwam DE naar buiten met de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Braziliaanse activiteiten. Volgens DE zou er sprake zijn van onterechte erkenning van omzet en onregelmatigheden bij debiteuren. Daarnaast heeft het koffiebedrijf voorzieningen genomen voor voorraden en aanpassingen gedaan voor reserveringen voor belastingen. Het bedrijf zegt een diepgaand onderzoek te hebben gestart naar de gang van zaken bij de Braziliaanse tak.

Als gevolg van de onregelmatigheden zal het eigen vermogen 85 tot 95 miljoen euro minder bedragen. Daarnaast zal de nettowinst over het huidige fiscale jaar 45 tot 55 miljoen euro lager uitkomen, waarvan 20 tot 25 miljoen euro voor rekening komt van de operationele winst. De rest zal als bijzondere post op de afrekening komen.


VEB wil DE horen over fraude bij Braziliaanse tak (Foto: Novum)

Agressie in vliegtuigen neemt toe

De bemanning van vliegtuigen krijgt vaker te maken met fysieke en verbale agressie. Het aantal incidenten aan boord steeg vorig jaar naar 1600, tien procent meer dan in 2009. Dat laten de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen weten, schrijft het AD donderdag.

Ook het aantal gevallen waarbij agressievelingen aan boord moeten worden overmeesterd door de bemanning lijkt toe te nemen. Dit jaar gebeurde dat al acht keer, evenveel als in heel 2011.

"Overlast en geweld nemen duidelijk toe", zegt voorzitter Ton Scherrenburg van vakbond van cabinepersoneel VNC. "Wij zien een parallel met de agressie in het openbaar vervoer en op straat."

De bond pleit ervoor dat reizigers die op de luchthaven al lastig zijn kunnen worden geweerd uit vliegtuigen. "Op de luchthaven is vaak al te merken dat iemand zich gaat misdragen."

Somaliërs breken kamp bij IND in Den Bosch op

De Somaliërs die sinds maandag voor een kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Den Bosch bivakkeren, breken hun kamp op. Dat hebben ze donderdagochtend besloten op aandringen van de politie. Agenten stonden klaar op de protestactie van de Somaliërs te beëindigen.

De uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers sloegen hun kamp op bij de IND uit protest tegen het harde regime in het asielzoekerscentrum in Vught. Ze moeten zich iedere dag melden en voelden zich als criminelen behandeld. De gemeente Den Bosch wilde dat ze zo snel mogelijk terugkeren naar Vught.

Waar de Somaliërs nu heengaan is onduidelijk. Woensdagavond liep een overleg van de Somaliërs met de IND en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog nergens op uit.

[Programma] Londen dag 6

Iedere ochtend geeft FOK!sport je een overzicht van Nederlanders die in actie komen en de finales van de dag. Vandaag komen onder meer Ranomi Kromowidjojo en Henk Grol in actie.

Nederlanders in actie:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd soort wedstrijd Nederlanders
Beachvolleybal wedstrijd mannen 10:00 kwalificatie Reinder Nummerdor/Richard Schuil
Judo tot 100 kg mannen 10:30 1e ronde Henk Grol
Judo tot 78 kg vrouwen 10:30 1e ronde Marhinde Verkerk
Roeien vier zonder mannen 11:10 halve finale Nederlands team
Roeien lichte dubbel twee vrouwen 11:30 halve finale Maaike Head, Rianne Sigmund
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 12:00 kwalificatie Sanne Keizer/Marleen van Iersel
Paardensport individueel dressuur mixed 12:00 Grand Prix dag 1 Adelinde Cornelissen, Edward Gal, Anky van Grunsven, Patrick van der Meer
Paardensport team dressuur mixed 12:00 Grand Prix dag 1 Nederlands team
Zwemmen 100m vlinderslag mannen 12:10 series Joeri Verlinden
Zwemmen 200m rugslag vrouwen 12:49 series Sharon van Rouwendaal
Zeilen Finn mannen 13:00 race 7 Pieter-Jan Postma
Zeilen 470 mannen 13:00 race 1 Sven Coster, Kalle Coster
Roeien lichte vier zonder mannen 13:10 finale Nederlands team
Roeien acht vrouwen 13:30 finale Nederlands team
Zeilen Finn mannen 14:30 race 8 Pieter-Jan Postma
Zeilen 470 mannen 14:30 race 2 Sven Coster, Kalle Coster
Zeilen Elliott 6m vrouwen 14:30 round robin Nederlands team
Hockey A China - Nederland vrouwen 14:45 groepsfase Nederlands team
Zeilen RS-X mannen 15:15 race 5 Dorian van Rijsselberghe
Beachvolleybal wedstrijd vrouwen 15:30 kwalificatie Madelein Meppelink/Sophie van Gestel
Zeilen RS-X mannen 16:05 race 6 Dorian van Rijsselberghe
Wielrennen, baan team sprint vrouwen 17:00 kwalificatie Yvonne Hijgenaar, Willy Kanis
Turnen individuele meerkamp vrouwen 17:30 finale Celine van Gerner
Wielrennen, baan team sprint vrouwen 17:45 1e ronde Yvonne Hijgenaar, Willy Kanis
Wielrennen, baan ploegenachtervolging mannen 17:50 kwalificatie Nederlands team
Zwemmen 100m vrije slag vrouwen 21:31 finale Ranomi Kromowidjojo

Finales vandaag:

Sport Onderdeel man/vrouw Tijd
Roeien dubbel twee mannen 16:37
Roeien Lichte vier zonder mannen 17:00
Roeien acht vrouwen 17:10
Schieten Dubbeltrap mannen 16:18
Kano, slalom C2 mannen 16:57
Tafeltennis singles mannen 12:50
Boogschieten individueel vrouwen 13:10
Kano, slalom K1 vrouwen 13:30
Judo tot 78 kg vrouwen 20:15
Judo tot 100 kg mannen 16:00
Turnen individuele meerkamp vrouwen 16:30
Wielrennen, baan team sprint vrouwen 17:30
Wielrennen, baan team sprint mannen 18:50
Schermen floret team vrouwen 19:10
Zwemmen 200m schoolslag vrouwen 20:39
Zwemmen 200m rugslag mannen 20:46
Zwemmen 200m wisselslag mannen 21:15
Zwemmen 100m vrije slag vrouwen 21:31

FOK! wat een weer...

Was het gisteren nog ideaal vakantieweer, vandaag kunnen alle gisteren enthousiast opgezette barbecues en parasols weer naar binnen. Met vanmorgen nog wat regen en de rest van de dag bewolking met af en toe een zonnetje is het barbecueweer weer helemaal over.

Met temperaturen die niet hoger zullen oplopen dan 22 graden in het binnenland zou je eventueel vanmiddag nog net even lekker met een biertje op het terras kunnen gaan zitten. 

Iedereen die gisteren liep te puffen dat het veel te warm was kan vandaag zijn lol op. Het weer zal weinig anders laten zien dan we deze zomer al gezien hebben; Het is eigenlijk net niks. Te koud om lekker in de tuin te zitten, te nat om echt naar buiten te trekken, te warm om binnen bij de kachel te blijven en te weinig zon om lekker bruin te worden. 

Weercijfer: 6

Ook vrijdag brengt het weer weinig positiefs met zich mee. Waar we 's ochtends nog wat zon zullen zien wordt het 's middags bewolkt en regenachtig.

terrasNu toch maar weer met een jas op het terras. 

Bewoners straat asbestwijk mogen naar huis

De bewoners van de Marco Pololaan in Utrecht kunnen vanaf donderdag terugkeren naar hun eigen huis. Ook de huisdieren van de bewoners mogen terugkomen.

Het zijn de eerste bewoners die weer naar hun huizen mogen sinds de ontruiming van een deel van hun wijk op zondag 22 juli vanwege asbestvervuiling. De bewoners van de Marco Pololaan zullen per portiek en individueel terugkeren onder begeleiding van schoonmakers. De gemeente kon niet zeggen hoeveel mensen donderdag al zullen terugkeren.

De gemeenteraad zal donderdag weer praten over de asbestproblematiek in de wijk Kanaleneiland. In totaal zijn woningen in vier straten ontruimd. Bewoners van de flat aan de Stanleylaan zullen vermoedelijk nog weken van huis zijn. Ook de bewoners van de Amerikalaan en de Afrikalaan kunnen nog niet naar hun woningen terug.

Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de verontreiniging. Er zijn duizenden asbestmonsters genomen. Daaruit is al wel gebleken dat in de openbare ruimte van de Stanleylaan geen asbestverontreiniging heeft plaatsgevonden.

Zwaargewonde door schietpartij A13 Delft

Op een afrit van de A13 in Delft is in de nacht van woensdag op donderdag een zwaargewond slachtoffer van een schietpartij aangetroffen in een auto. De politie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd en heeft vijf verdachten aangehouden.

Het slachtoffer is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Zwaargewonde door schietpartij A13 Delft
Zwaargewonde door schietpartij A13 Delft (Foto: ANP)

Luchthaven ontruimd na bommelding

De internationale luchthaven van de Amerikaanse stad San Antonio is woensdag ontruimd na een bommelding. Dat heeft een woordvoerder van het vliegveld gezegd.

De luchthaven zei een zeer 'specifiek dreigement' te hebben ontvangen, maar gaf verder geen details. Passagiers in de terminal werden geëvacueerd, arriverende vliegtuigen mochten niet naar hun gates.

Hoeveel vluchten door de bommelding zijn getroffen is niet bekend. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

George Clooney veilt auto voor goed doel

George Clooney hoopt minstens honderdduizend dollar op te halen voor oorlogsslachtoffers in Sudan. De acteur stelt daarom zijn auto ter beschikking voor een veiling, schrijft de Amerikaanse Wenn.

Clooney zet voor het goede doel zijn zwarte Tesla Roadster uit 2008 te koop. De elektrische auto gaat 18 augustus tijdens de veiling Pebble Beach Concours d'Elegance onder de hamer.

De 51-jarige acteur zet zich al lange tijd in voor Sudan. Clooney werd in maart nog gearresteerd toen hij aan het demonstreren was bij de Sudanese ambassade in Washington. Na drie waarschuwingen werd een groep demonstranten in de boeien geslagen en afgevoerd door de Secret Service.

Doe mee met de World of Warplanes-bèta

De pc-game World of Warplanes is een MMO-actiegame in de Gouden Eeuw van de militaire luchtvaart. Na het oorlogsgeweld in World of Tanks gaan spelers de lucht in om oorlog te voeren met vliegtuigen en moet men proberen te heersen over het luchtruim.

In World of Warplanes kunnen spelers een loopbaan van virtueel piloot opstarten in één van de vele typen vliegtuigen uit verschillende belangrijke tijdperken. Zo zijn er tweedekkers uit 1930 maar ook straaljagers uit de Koreaanse Oorlog die geleid hebben tot de moderne luchtmacht zoals we die nu kennen.

De speler beschikt over een breed scala aan vliegtuigen, elk van hen uniek in hun effectiviteit en gedrag. Virtuele piloten krijgen de keuze uit drie gevechtsvliegtuigklassen. Eenmotorige lichte strijders die in staat zijn dogfights met de vijand uit te vechten, zware vechters met hun rechtstreekse aanvallen en grondaanval vliegtuigen, de bedreiging voor gronddoelen.

Elk vliegtuig heeft de beschikking over verschillende soorten munitie, motoren en andere cruciale modules. Hun verschillende combinaties maakt het mogelijk de optimale configuratie te kiezen voor de meest effectieve gedrag in de strijd.

FOK!games geeft keys weg voor de gesloten bèta van World of Warplanes. Het enige dat je moet doen is hieronder aangeven dat je een key wil en dan sturen wij jouw zo snel mogelijk een unieke code per PM naar je toe. Meer informatie? Dat is te vinden op de Europese website.

Lichaamsdelen bij grof vuil in Voorburg

De politie heeft zes arrestaties verricht na de vondst van stoffelijke resten van een mens tussen het grofvuil in Voorburg. De identiteit en de doodsoorzaak van het slachtoffer zijn nog niet bekend. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

Vuilnismannen vonden het lijk rond 10.30 uur in de Van Leeuwenstraat. Zij waarschuwden de politie, die niet meteen kon zeggen of het om resten van een mens of een dier ging. In een woning aan de Van Leeuwenstraat werden later woensdagmiddag vijf mannen en een vrouw aangehouden.

Volgens Omroep West wonen in het pand Chinezen. Er zou al langer een vreemde lucht uit het appartement komen. De politie wil in verband met het onderzoek geen commentaar geven. Er is een onderzoek ingesteld.

'Obama ligt voor dankzij vrouwen'

De Amerikaanse president Barack Obama ligt woensdag in de peilingen voor het eerst voor in drie belangrijke staten. Hij heeft in de staten Florida (51 procent), Pennsylvania (53 procent) en Ohio (50 procent) een kleine voorsprong genomen op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Dat dankt Obama volgens onderzoekers vooral aan zijn populariteit onder vrouwen.

Geen enkele presidentskandidaat is sinds 1960 in het Witte Huis beland zonder in ten minste twee van de drie genoemde staten te winnen. Het gaat om een peiling van de Quinnipiac University, CBS News en The New York Times.

Vooral in Pennsylvania doet Obama het goed bij het vrouwelijk electoraat. Daar heeft hij onder de vrouwen een voorsprong van 24 procentpunten ten opzichte van Romney. In de twee andere staten is het verschil kleiner.

De Republikein moet proberen voordeel te halen uit zijn werk als zakenman. De economie belooft namelijk een belangrijk verkiezingsthema te worden. Helaas voor Romney denken alleen de inwoners van Florida dat hij een beter economisch programma heeft dan Obama.

'Obama ligt voor dankzij vrouwen'
'Obama ligt voor dankzij vrouwen' (Foto: ANP)

Asbestpand Rotterdam is antikraak

Tientallen bewoners van een antikraakpand naast verzorgingstehuis Meeuwenhof in Rotterdam moeten hun woningen uit omdat asbest is aangetroffen. Dat meldde de politie woensdagavond. In totaal moeten de bewoners van 42 woningen hun huizen verlaten. De bewoners van het verzorgingstehuis kunnen blijven, al staan de panden in de deelgemeente Hoogvliet wel in verbinding met elkaar.

Eerder werd gemeld dat het verzorgingstehuis ontruimd zou worden. Dat bleek niet zo te zijn, al wordt ook daar onderzocht of er asbest is.

De bewoners van het antikraakpand met de naam de Alver kunnen de nacht doorbrengen in een sporthal, de Boomgaardshoek. Het Rode Kruis zorgt voor veldbedden, eten en drinken, liet een woordvoerder weten. Volgens hem moeten ongeveer 50 mensen hun huis uit.

Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek naar de asbestbesmetting gaat duren. Een bewoner van een ruimte op de vijfde verdieping van de Alver meldde 's middags al dat hij asbest had aangetroffen. Mogelijk is het schadelijke materiaal vrijgekomen bij werkzaamheden. Nadat een eerste onderzoek was afgerond, besloten de hulpdiensten 's avonds laat dat het gebouw ontruimd moest worden.

Asbest was tot in de jaren 80 een veelvuldig gebruikt materiaal. Het is dan ook in heel veel gebouwen verwerkt. Het materiaal is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer vezels loskomen en worden ingeademd. Het inademen van die vezels kan op de langere termijn kanker veroorzaken.

Wekelijkse Windows Phone game-update

Elke woensdag verschijnt er minstens één nieuwe game voor Windows Phone via Xbox Live en is er minstens één game een week lang in de aanbieding. Hieronder vind je het overzicht van week 31.

Nieuw is deze week Pool Pro Online 3, een game waarin je kunt gaan poolen. Dit klinkt allemaal niet zo boeiend tenzij je fan bent, maar Pool Pro schijnt wel een populaire titel te zijn. Daarnaast heeft de game online multiplayer wat bijna elke game wel leuker maakt. Pool Pro Online 3 kost € 2,99.

pool

De Deal of the Week is een oude bekende. Need for Speed Undercover gaat een weekje van € 4,99 naar € 2,99, een korting van 40%! De game kent gemakkelijke achievements, maar hou er wel rekening mee dat je een open wifi-verbinding moet hebben om deze achievements te halen. Een 'bug' uit het begintijdperk Xbox Live op Windows Phone.

nfs

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.