Duizenden bezwaren tegen kolencentrale Eemshaven

Meer dan vijfduizend mensen hebben een bezwaarschrift gestuurd naar de provincie Groningen tegen de bouw van de omstreden kolencentrale in de Eemshaven. Dat meldt Greenpeace woensdag.

Ook de milieuorganisatie maakt bezwaar en volgens Greenpeace tekenen minstens zes Duitse steden, dorpen en districten eveneens bezwaar aan. "Al deze organisaties staan klaar om zich vast te bijten in een nieuwe juridische procedure bij de Raad van State", aldus Greenpeace woensdag.

Medio juni meldde de provincie Groningen dat RWE de laatste vergunning die nodig is voor de bouw van de omstreden centrale krijgt. Volgens de provincie heeft het energiebedrijf voldoende maatregelen getroffen om schade aan de natuur te compenseren.

Campagneleider bij Greenpeace Rolf Schipper zegt dat de provincie Groningen een historische vergissing maakt. "Gedurende veertig jaar zou RWE/Essent klimaatverandering aanjagen, de lucht vervuilen en de natuur schaden. Als de provincie nu al deze bezwaren weer in de wind slaat, dan wacht hen een enorm spannende rechtszaak. Het is klip en klaar dat deze centrale de natuur schaadt, dus juridisch staan we sterk."

Greenpeace verzet zich al sinds 2007 tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland. "Nederland kan prima zonder kolen- en kerncentrales. Er zijn zoveel gascentrales bijgebouwd en nog in aanbouw dat we gemakkelijk in onze behoefte van elektriciteit kunnen voorzien", zegt Schipper.