Veteranen krijgen ereschuld in najaar uitbetaald

Het grootste deel van de veteranen die in aanmerking komen voor de zogenoemde ereschuld regeling wordt in oktober uitbetaald. Voor het einde van het jaar zal elke rechthebbende de vergoeding hebben ontvangen. Dat meldt vakbond voor defensiepersoneel VBM-NOV woensdag.

Eind vorig jaar meldde minister van Defensie Hans Hillen (CDA) al dat hij 110 miljoen euro apart heeft gezet voor de schadevergoeding van de groep 'oude veteranen'. In juni werd vervolgens bekend dat Hillen met de militaire vakbonden overeen is gekomen dat militairen die voor 2007 volledig arbeidsongeschikt zijn geworden als gevolg van een uitzending 125 duizend euro ontvangen.

Als sprake is van gedeeltelijke invaliditeit valt de uitkering lager uit. Iemand met een zogeheten invaliditeitspercentage van veertig procent ontvangt daarom vijftigduizend euro. De bedragen worden netto uitgekeerd, het Rijk neemt de verschuldigde inkomstenbelasting voor eigen rekening.

De Tweede Kamer maande Hillen in het verleden meermaals om haast te maken met afspraken over de ereschuld. De regeling moet een eind maken aan de vaak lange en ingewikkelde juridische procedures die de veteranen moesten voeren om een schadevergoeding te kunnen krijgen. Voor militairen die na 1 juli 2007 gewond zijn geraakt, werd eerder al een regeling getroffen.