Drugscrimineel Gwenette M. vrij

De 38-jarige crimineel Gwenette M. komt voorlopig op vrije voeten. Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag zijn voorarrest opgeschort, op voorwaarde dat hij zich wekelijks meldt op het politiebureau. Ook mag hij geen contact opnemen met getuigen en moet hij zijn paspoort inleveren.

M. zat sinds 2007 vast, maar was tussentijds bijna anderhalf jaar voortvluchtig. In mei 2008 ontsnapte hij uit de gevangenis in Heerhugowaard, in oktober 2009 werd hij weer in de kraag gevat in het Belgische Antwerpen. Een jaar later werd M. veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor onder meer witwassen, zware mishandeling en het verhandelen van ruim zeventien kilo heroïne.

De Hoge Raad bepaalde eerder dat de zaak wat betreft de heroïnehandel over moet gedaan. Het hof wil daarvoor nog meer onderzoek doen, waaronder het horen van een aantal getuigen. De inhoudelijke behandeling kan daardoor pas op zijn vroegst komend voorjaar plaatsvinden. Tot de zaak opnieuw wordt behandeld blijft M. op vrije voeten.