'Bezuinigingen podiumkunsten zijn mokerslag'

Politieke partijen en culturele instellingen hebben woensdag kritisch gereageerd op de bezuinigingen in de podiumsector. De Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK) noemt de subsidieadviezen van het Fonds Podiumkunsten, waarin de gevolgen van de bezuinigingen op de sector duidelijk werden, een 'mokerslag' voor het veld.

De NAPK vreest dat veel van de instellingen die geen subsidie meer krijgen, niet kunnen voortbestaan. Bestuursvoorzitter Onno Hoes roept de coalitie die na de verkiezingen moet worden gevormd goed te kijken naar de gevolgen van de bezuinigingen. "Wat eenmaal weg is, krijgen we nooit meer terug", waarschuwt hij.

PvdA-Kamerlid Jetta Klijnsma vindt de schade 'enorm' en wil na de verkiezingen vijftig miljoen euro teruggeven aan de sector. GroenLinks noemt de besluiten bij monde van Kamerlid Bram van Ojik een 'knock-out voor toptalent'.

Het Fonds Podiumkunsten maakte bekend dat zeventig van de 118 instellingen die tot nu toe geld ontvingen, niets meer krijgen. Tientallen organisaties, zoals toneelgroep De Appel, het Toneel Speelt en Theaterfestival Boulevard, kregen ondanks een positief advies toch geen geld, omdat er geen budget voor is.

Directeur van het Grachtenfestival Lidy Klein Gunnewiek noemt de besluiten van het fonds 'dramatisch', al is ze ook blij met het positieve advies voor haar festival. "Wij krijgen door het geldgebrek alleen geen geld, dus het is koffiedik kijken hoe het advies zich omzet in de praktijk", zegt ze. "Het wordt steeds moeilijker om de benodigde subsidies bij elkaar te krijgen."

Met het subsidieadvies, dat negatief uitpakte voor het Metropole Orkest, leek ook een belangrijke overlevingspoging voor dat ensemble mislukt. Toch, zegt manager Henk Schepers, was dit niet de laatste kans voor het orkest. "We zijn nog in gesprek met het ministerie en het bedrijfsleven."

Het net begint zich wel langzaam te sluiten, geeft hij toe."Het wordt steeds moeilijker om een orkest van deze omvang staande te houden. Veel deuren vallen dicht. Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven, gemeentes, zalen en toeschouwers houden hun hand op de knip."