Van der Weerden helpt Oranje langs Belgen

De Nederlandse mannen hebben hun tweede duel op de Olympische Spelen gewonnen. Woensdag won Oranje met 3-1 van België. Mink van der Weerden, maandag ook de matchwinner, was opnieuw de scorende factor bij Nederland. De Brabander scoorde tweemaal.

Oranje begon aardig aan de Derby der Lage Landen. In het eerste kwartier nam Robbert Kemperman tweemaal het Belgische doel onder vuur. De grootste kans was voor Mink van der Weerden, die uit de enige corner van de eerste helft de paal raakte. Nederland gaf de hoopvolle start geen vervolg, Oranje verloor stilaan de controle op de wedstrijd waardoor België wat speldenprikjes konden uitdelen. Onze zuiderburen kregen in de fase voor rust een paar kansjes, maar grote mogelijkheden bleven in het tegenvallende eerste bedrijf achterwege.

De corner die het soms tandenloze Oranje acht minuten na rust kreeg, kwam uit de lucht vallen. Het buitenkansje werd benut door Van der Weerden. Net als in de wedstrijd tegen India slingerde de verdediger de bal kiezelhard in het dak van het doel. Maar België bleek over veerkracht te beschikken. De ploeg van bondscoach Colin Batch versierde binnen vier minuten drie corners. Bij de laatste poging was het raak via Jerôme Dekeyser.

Opnieuw bleek Van der Weerden de reddende engel van Oranje. De back van Oranje-Zwart zag negen minuten voor tijd hoe Floris Evers in de cirkel een Belgische voet vond. De eerste push van Van der Weerden werd nog door de verdediging onschadelijk gemaakt, maar de rebound was te machtig voor de Belgen waardoor de tweede Nederlandse treffer op het bord kwam. In de slotminuut bepaalde Bob de Voogd de eindstand op 3-1.