Seif Gadhafi: proces in Libië is moord

Moammar Gadhafi's zoon Seif al-Islam wil door het Internationaal Strafhof in Den Haag berecht worden, en niet in zijn eigen land. Als besloten wordt dat Seif in Libië kan worden berecht staat dat gelijk aan moord. Dit hebben zijn advocaten dinsdagavond laat in een schrijven aan het ICC laten weten.

Seif is door het ICC aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, begaan in de beginfase van de opstand tegen zijn vader. Hij werd vorig jaar november in de zuidelijke woestijn van Libië gearresteerd. Momenteel wordt hij vastgehouden door een militie in Zintan.

Libië zegt dat zijn rechtsstelsel in staat is om Seif een eerlijk proces te bieden, dat voldoet aan de internationale normen. Seif acht dat onmogelijk. Volgens hem komt een proces in Libië erop neer dat via marteling verkregen bewijzen tegen hem worden aangedragen en hij tot de doodstraf wordt veroordeeld. "Ik ben niet bang om te sterven, maar als ik na een dergelijk proces word geëxecuteerd, dan moet je dat moord noemen."

Volgens de statuten van het Akkoord van Rome uit 1998 hebben staten de verplichting verdachten van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te vervolgen. Het ICC komt pas tussenbeide als het rechtssysteem van een land daar niet toe in staat is. Den Haag en Tripoli zijn nog altijd in overleg over de vraag waar seif berecht moet worden.


Seif Gadhafi: proces in Libië is moord (Foto: Novum)