FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 juli 2012

McCoist wil Rangers in Division 3

Glasgow Rangers-trainer Ally McCoist denkt dat het het beste is als zijn club op het laagste niveau van het Schotse profvoetbal instroomt. Dat zegt hij donderdag tegen de Britse omroep BBC. "Ik heb nu nog zes eersteteamspelers. Ik denk dat we sinds januari 21 spelers zijn kwijtgeraakt. We moeten herbouwen en om dat te doen hebben we een betere kans in de Division 3."

Woensdag werd een verzoek van de doorstart van het failliete Rangers om in de Schotse Premier League terug te keren afgewezen door de andere clubs. Volgende week vrijdag volgt een stemming over terugkeer in Division 1 of Division 3.

Die laatste optie is volgens de Schotse voetbalbond SFA de doodsteek voor veel clubs. McCoist vindt dat geen thema. "Het is de eerste keer dat ik iemand van de SFA over het financiële aspect van de sport hoor spreken. Dan hebben we alleen de discussie of dat financiële aspect belangrijker is dan de integriteit en eerlijkheid van het Schotse voetbal."

McCoist koestert geen wrok tegen de voorzitters van de andere Premier Leagueclubs die tegen de Rangers stemden. "De overgrote meerderheid heeft geluisterd naar hun supporters, wat geweldig is." Ook naar de supporters van de Rangers wordt geluisterd. "We spraken gisteravond met onze fans en de meerderheid zei: genoeg is genoeg, laten we naar de Division 3 gaan."


McCoist wil Rangers in Division 3 (Foto: Novum)

[EL] Uitslagen eerste voorronde (5/7/2012)

Vanavond stonden de eerste duels in de eerste voorronde van de Europa League op het programma. Hieronder vind je de resultaten van deze wedstrijden. FC Twente won met 6-0 van UE Santa Coloma uit Moldavië.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Narva Trans (Est) Inter Baku (Aze)  0-5
MTK Budapest (Hon) Senika (Slw)  1-1
Tirana (Alb) Grevenmacher (Lux)  2-0
Torpedo Kutaisi (Geo) Aktobe (Kaz)  1-1
Borac Banja Luca (Bos) Celik Niksic (Mont)  2-2
FC Baku (Aze) Mura 05 (Slv)  0-0
Elfsborg (Zwe) Floriana (Mal)  8-0
Renova (Mac) Libertas (SMo)  4-0
FC Santa Coloma (And) Osijek (Kro)  0-1
Jagodina (Ser) Ordabasy (Kaz)  0-1
Differdange 03 (Lux) NSI Runavik (FaE)  3-0
Crusaders (NIe) Rosenborg (Noo)  0-3
Cefn Druids (Wal) MYPA (Fin)  0-0
Levadia Talinn (Est) Siauliai (Lit)  1-0
Bohemians (Ier) Thor AK (IJs)  0-0
FK Sarajevo (Bos) Hibernians (Mal)  5-2
FC Twente (NED) UE Santa Coloma (And)  6-0
Rudar Pljevlja (Mont) Shirak (Arm)  0-1
Flamurtari Vlore (Alb) Honeved (Hon)  0-1
Dacia Chisinau (Mol) Celje (Slv)  1-0
Suduva Marijampole (Lit) Daugava (Let)  0-1
KuPS (Fin) Llanelli (Wal)  2-1
Cliftonville (NIe) Kalmar FF (Zwe)  1-0
FH (IJs) Eschen/Mauren (Lie)  2-1
Lech Poznan (Pol) Zhetysu (Kaz)  2-0
Khazar Lankaran (Aze) Nomme Kalju (Est)  2-2
Birkirkara (Mal) Metalurg Skopje (Mac)  2-1
Pyunik (Arm) Zeta (Mont)  0-3
Teuta Durres (Alb) Metaluri Rustavi (Geo)  0-3
Olimpija Ljubljana (Slv) Jeunesse Esch (Lux)  3-0
EB/Streymur (FaE) Gandzasar (Alb)  3-1
St. Patrick's Athletic (Ier) IBV (IJs)  1-0
La Fiorita (SMo) Liepajas Metalurgs (Let)  0-2
JJK (Fin) Stabæk (Noo)  2-0
Bangor City (Wal) Zimbru Chisinau (Mol)  0-0


De returns zijn op 10 en 12 juli.

Tandartsen naar rechter om stop vrije prijzen

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) stapt naar de rechter als het experiment met de vrije tandartstarieven wordt stopgezet. "De NMT is zwaar teleurgesteld over dit besluit en zal de zorgvuldigheid van dit besluit door een rechter laten toetsen. Dit besluit kent alleen verliezers, ook alle positieve ontwikkelingen voor patiënten worden nu afgeremd", zo liet de organisatie donderdagavond weten.

De minister noemt het overigens een gemiste kans het experiment nu al te stoppen. Maar, zo zei ze voor de microfoon van de NOS, als de Kamer een motie aanneemt, zal zij die als minister uitvoeren.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Schippers onmiddellijk stopt met het experiment met de vrije tandartstarieven. Schippers moet ervoor zorgen dat de tandartsen zo snel mogelijk weer vaste prijzen hanteren. Schippers was er fel op tegen om nu al te stoppen met de vrije tarieven, maar legt zich neer bij de Kamermeerderheid.

Mexico: miljoenen kippen geruimd om vogelgriep

Bij een uitbraak van vogelgriep in het westen van Mexico zijn zo'n 2,5 miljoen kippen besmet geraakt. Bijna een miljoen dieren zijn inmiddels door de autoriteiten geruimd.

Het ministerie van landbouw zei dat 129 boerderijen in de westelijke staat Jalisco zijn geïnspecteerd en dat op 24 daarvan vogelgriep is vastgesteld. Die boerderijen zijn onder quarantaine gesteld.

Door de uitbraak is de prijs van kip en eieren in Mexico gestegen.

Kamer: geen bezuinigingen op ruimtevaart

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil de aangekondigde bezuinigingen op de ruimtevaart terugdraaien. D66-Kamerlid Kees Verhoeven diende daarvoor donderdag een motie in, die werd gesteund door CDA, PvdA, SP en GroenLinks.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondigde vorige week aan dat de Nederlandse bijdrage aan het Europese ruimtevaartprogramma omlaaggaat van honderd naar 63 miljoen euro per jaar in 2015. In de motie staat dat Verhagen echter geen onomkeerbare stappen mag nemen en moet blijven zoeken naar een oplossing die ervoor zorgt dat de Nederlandse bijdrage volledig overeind blijft.

Volgens Verhoeven zou de bezuiniging de positie van Nederland als kennis- en innovatieland verzwakken. Ook zou het uiteindelijk kunnen leiden tot het vertrek van het technische en administratieve hart in Noordwijk, het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA uit Nederland.

"De aanwezigheid van het technisch centrum van ESA in Nederland maakt van ons land een koploper in de ruimtevaartsector", stelt Verhoeven. Ook zou ESTEC een 'broeinest' vormen voor veel beginnende en mkb-bedrijven die zich richten op de ruimtevaart.

Schippers beëindigt proef vrije tandartstarieven

Het experiment met vrije tarieven bij tandartsen wordt vanaf volgend jaar beëindigd. Een Kamermeerderheid wilde al een punt zetten achter de proef, donderdag zei minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat ze tegemoetkomt aan de wens van het parlement. De branchevereniging van tandartsen NMT heeft al aangekondigd een kort geding aan te gaan spannen.

Dit jaar is een proef gestart waarbij tandartsen de tarieven zelf mochten bepalen. Dit experiment, dat de prijzen moest drukken, zou drie jaar duren, maar de Kamer trok de steun hiervoor vorige maand al in.

De Nederlandse Zorgautoriteit becijferde dat de prijzen dit jaar niet gedaald, maar gestegen zijn. De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) betwijfelt of dit klopt. Een woordvoerder laat weten dat de brancheorganisatie de zorgvuldigheid van het besluit gaat toetsen bij de rechter.


Schippers beëindigt proef vrije tandartstarieven (Foto: Novum)

Politiechef: onderzoek Bloody Sunday niet mogelijk

De Noord-Ierse politie heeft te weinig personeel om strafrechtelijk onderzoek te doen naar het bloedbad van 30 januari 1972, dat de geschiedenis in ging als Bloody Sunday. Dat heeft de chef van de Noord-Ierse politie Matt Baggott donderdag gezegd. Het onderzoek had moeten uitwijzen of er Britse soldaten worden aangeklaagd voor moord.

Britse paratroepen openden op 30 januari 1972 in het Noord-Ierse Londonderry het vuur op een menigte katholieke demonstranten, die ondanks een verbod een betoging hielden tegen de inhechtenisneming zonder proces van IRA-verdachten. Dertien mensen werden gedood en veertien raakten gewond. Maanden later overleed nog een persoon aan zijn verwondingen.

De nabestaanden van de slachtoffers wachten al sinds in 2010 een uitgebreid onderzoeksrapport verscheen over Bloody Sunday op een strafrechtelijk onderzoek. Destijds bleek uit onderzoek dat de militairen ongewapende burgers tot doelwit hadden gekozen.

Volgens Baggott zijn voor een strafrechtelijk onderzoek ongeveer dertig rechercheurs nodig die vier jaar aan het onderzoek werken. Daarvoor is echter te weinig personeel en bovendien ontbreekt het de politie aan geld.

Reading bevestigt komst Pogrebnyak

Pavel Pogrebnyak is eindelijk in het bezit van een werkvergunning en vertrekt definitief naar promovendus Reading.

De 28-jarige Russische aanvaller maakt transfervrij de overstap naar The Royals. Hij tekent een contract voor vier seizoenen in het Madejski Stadium. Directeur voetbalzaker Nick Hammond is blij met de komst van de ervaren goaltjesdief.

"We hadden al die tijd goede hoop op zijn komst. Nu hij zijn werkvergunning heeft, kunnen we spreken van een geweldige deal. Het is mooi om hem straks met de jongens aan het werk te zien. Hij is een geweldig individu en hij past erg goed binnen de selectie", vertelt hij op het digitale thuis van de club.

Ook manager Brian McDermott is blij. "We zijn verheugd met zijn komst. Het was een lang proces om Pavel naar de club te halen. Maar nu is hij eindelijk een speler van Reading en iedereen kijkt er naar uit om met hem te mogen werken."

Pogrebnyak komt over van het Duitse Stuttgart, dat hem afgelopen jaar verhuurde aan Fulham.

Slot: "We zijn een soort dark horse"

PEC Zwolle zal volgens middenvelder Arne Slot een 'dark horse' zijn in de Eredivisie.Ploegen die promoveren worden vaak gezien als degradatiekandidaat nummer één.

Slot weet niet of hij Zwolle zo moet zien. "Dat is moeilijk te zeggen. We zijn een soort dark horse, in de zin dat het lastig is ons in te schatten. We hebben weinig spelers met ervaring op het hoogste niveau", vertelt hij aan Voetbal International. "Dan kan positief én negatief uitpakken. Spelers kunnen zich een treetje hoger doorontwikkelen, dat zie je nu aan bijvoorbeeld Eric Botteghin (NAC, red.), Etiënne Reijnen (AZ) en Yanic Wildschut (VVV-Venlo)."

"Zij maakten de stap en zijn echt gegroeid. Waarom zou dat met jongens als Frank Olijve, Joey van den Berg en Rochdi Achenteh niet kunnen? We kunnen dus een sensatie worden, we kunnen evengoed door het ijs zakken. Daar kan niemand nu al iets zinnigs over zeggen."

RKC Waalwijk promoveerde een jaar eerder dan Zwolle. Slot denkt dat de club daar een voorbeeld aan kan nemen. "Ik bespeur zo'n gevoel bij de supporters wel, maar daar wil ik voor waken. Dat is gevaarlijk. We hebben de laagste begroting van de Eredivisie, hoor. En wat RKC vorig seizoen heeft gepresteerd is echt uniek. Daar gaan wij ons niet op voorhand aan spiegelen."

Binnen de selectie zijn weinig spelers met ervaring op het hoogste niveau. "Ach, wat is ervaring? Ik heb het idee dat het begrip ervaring wel eens overdreven wordt. Ik heb bij Sparta op een middenveld gespeeld met jonkies als Kevin Strootman en Erik Falkenburg. Geweldige talenten, maar zonder ervaring. Daarnaast heb ik net zo goed met ervaren jongens gespeeld, dertigers, die na jarenlang profvoetbal nog steeds de verkeerde keuzes maken op het veld. Dus dat zegt me niet zo veel."

[EL] Uitslag FC Twente - UE Santa Coloma

FC Twente heeft het eerste duel in de eerste voorronde van de Europa League met 6-0 gewonnen van UE Santa Coloma. De Tukkers danken deze plaats in Europa aan het fairplayklassement waarin de club achter Heerenveen tweede werd. Volgende week is in Andorra de return.

Twente begon aanvallend tegen Santa Coloma, maar veel succes had het in eerste instantie niet. Verhoek was de gevaarlijkste man met schoten net over en op de paal. Pas na een half uur spelen werd de ban gebroken door Schilder die twee goals vlak na elkaar maakte. De eerste kwam uit een voorzet van Plet en de tweede uit een van John.

Na rust liep de teller op doordat Chadli de bal eerst klaarlegde voor Tadic en even later voor John. Plet voerde in de slotfase de score nog op tot 6-0. Arbiter Jorgji liet ook nog van zich spreken door de Andorees Salvat onterecht zijn tweede gele en dus rode kaart voor te houden.

FC Twente

6 - 0

UE Santa Coloma

 28' Schilder
 29' Schilder
 64' Tadic
 71' J.John
 77' Plet
 79' Plet
   
 
 Gele kaart: Rodriguez, Meca, Gutierrez, Rubio (UE Santa Coloma)
 Rode kaart: Salvat (84/2xg) (UE Santa Coloma)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Jorgji (Alb)
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Breukers
Röseler
Wisgerhof
Kuiper (Fer/64)
Schilder
Janssen (Chadli/46)
Brama
Verhoek (Tadic/46)
Plet
J.John
  Meca
Orosa
Gutierrez
Lopez (Pedescoll/90 4)
Rubio
Sirvan
Riera (Vall/70)
Rodriguez
Salvat
Codina (Crespo/77)
Cuadros

Decaan Tunesië voor rechter om aanval op studente

Een decaan van de universiteit van het Tunesische Manouba die een gesluierde studente zou hebben aangevallen, is donderdag in de rechtszaal verschenen. Decaan Habib Kazdaghli, die de faculteit geesteswetenschappen leidt, voert het verzet aan van seculiere docenten en studenten tegen de campagne van ultraconservatieve studenten, die een zwaarder islamitisch stempel op de universiteit willen drukken.

Deze zogenaamde Salafi's willen dat het er op de campus even buiten de hoofdstad Tunis voortaan vromer aan toegaat. Ze eisen gebedsruimtes en het recht voor studentes gesluierd examen af te leggen.

De spanningen tussen de beide kampen zijn het afgelopen jaar opgelopen. Zij demonstreerden over en weer, betogende studenten raakten slaags, en Salafi's verstoorden met een maandenlange zitblokkade de winterexamens.

Een jonge Salafi deed vervolgens aangifte tegen Kazdaghli, omdat die haar in zijn werkkamer zou hebben aangevallen. De decaan weerspreekt dat. Hij beweert dat hij zich slechts verdedigde tegen een opgewonden studente die ongevraagd zijn kantoor binnenstormde.

"Het slachtoffer is dader geworden", zei Kazdaghli. "Ik was de eerste die de twee gesluierde studentes aanklaagde die mijn werkkamer binnendrongen en mijn papieren plunderden."

Kazdaghli staat terecht voor 'geweldpleging door een ambtenaar in functie'. Voor dat vergrijp kan hij worden beboet en zestien dagen tot drie jaar de cel in draaien. De rechtszaak is op verzoek van de verdediging tot 25 oktober verdaagd.


Decaan Tunesië voor rechter om aanval op studente (Foto: Novum)

PvdA houdt vast aan einde JSF

De PvdA blijft erbij dat Nederland uit het JSF-project moet stappen. Tweede Kamerlid Angelien Eijsink (PvdA) diende donderdagavond een motie van deze strekking in, die waarschijnlijk op een meerderheid kan rekenen.

Volgens Eijsink zijn verdere investeringen in het gevechtsvliegtuig op dit moment financieel niet verantwoord. Het kabinet moet daarom 'alle noodzakelijke stappen' nemen om uit het project te stappen. De opvolger van de F-16 moet volgens de partij maar van de plank worden gekocht.

De motie is al ondertekend door de SP, maar kan waarschijnlijk ook op steun rekenen van de PVV en GroenLinks. Of dat ook gebeurt, blijkt later op de avond wanneer over het voorstel wordt gestemd.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ontraadde de motie. Het voorstel van Eijsink is niet onderbouwd, zei hij. Ook wezen de argumenten die tijdens het urenlange debat dat de Kamer eerder op de dag voerde over de JSF volgens de bewindsman 'niet noodzakelijkerwijs' in de richting van de motie.

Ook betreft het een 'belangrijke beleidswijziging', terwijl het kabinet demissionair is. Zowel in het belang van de werkgelegenheid als een goede opvolger van de F-16 is het van belang dat de JSF wordt gekocht, zei hij. Hillen wilde niet zeggen of hij de motie gaat uitvoeren, mocht die op een meerderheid kunnen rekenen. Hij kondigde wel aan dat hij 'niet lichtzinnig' zal reageren.

De minister was verder 'verbaasd' dat Eijsink de motie alsnog heeft ingediend. Eerder op de dag probeerde Hillen de PvdA'er nog over de streep te trekken door nader onderzoek naar de kosten en werkgelegenheid toe te zeggen.

Volleybalsters missen finale European League

De Nederlandse volleybalsters zijn er niet in geslaagd de finale te bereiken van de European League. In het Tsjechische Karlovy Vary werd in de halve finale verloren van het gastland.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen ging met 3-1 (25-17, 20-25, 25-23 en 25-17) onderuit. In de strijd om het brons zal Nederland het nu gaan opnemen tegen Servië. Tsjechië treft in de finale Bulgarije.

Door de uitschakeling mist Nederland nu ook directe kwalificatie voor de World Grand Prix. Nederland moet zich nu via een kwalificatietoernooi in september zien te plaatsen van de Grand Prix, een toernooi wat in 2007 door de Nederlandse dames werd gewonnen.

Strandwacht ontslagen na redding

Een strandwacht in Florida is ontslagen, omdat hij een paar honderd meter buiten zijn werkgebied het leven van een drenkeling heeft gered. Een 21-jarige toerist uit Estland was bij een onbewaakt stuk strand in de Atlantische Oceaan gaan zwemmen.

Het ontslag van Tomas Lopez leidde tot ophef in lokale media. Zijn werkgever probeerde het ontslag aanvankelijk nog te verdedigen. "We zijn geen reddingsdienst van de brandweer, we zijn een organisatie van strandwachten. We beperken ons tot de bewaakte zwemgebieden waar we volgens afspraak werken", zei de directeur in lokale media.

Donderdag besloot het bedrijf echter dat er een onderzoek komt en dat Lopez misschien zijn baan terugkrijgt.

Vluchter Taborre grijpt dagzege in Oostenrijk

De Italiaan Fabio Taborre van Acqua & Sapone heeft donderdag de vijfde etappe van de Ronde van Oostenrijk op zijn naam geschreven. De 27-jarige renner sprong samen met elf anderen na tachtig van de ruim 228 kilometer weg. Op de slotklim naar Sonntagsberg bleek Taborre vervolgens de beste voor Marco Bandiere en Mathias Brändle.

De leiderstrui bleef in handen van Jakob Fuglsang. De Deen van Radioshack-Nissan, die de leiding woensdag veroverde op Danilo di Luca, zag de Italiaan op de slotklim wel wegspringen. Fuglsang hield de schade echter beperkt en heeft nog altijd een voorsprong van 1.04 minuten op Di Luca.

McLaren komt met grote updates in Engeland en Duitsland

Het Formule 1-team McLaren wil in de strijd met Red Bull Racing en Ferrari niets aan het toeval overlaten. Daarom komt het team uit Woking zowel voor de Grand Prix van Groot-Brittannië als die van Duitsland met updates voor de MP4-27.

McLaren begon het seizoen goed met de zege in Australië, maar zakte daarna mede door fouten weg. Hoewel Lewis Hamilton nog wel de Grand Prix van Canada op zijn naam wist te schrijven lijkt het team toch ver achter te lopen op Red Bull dat in Valencia een indrukwekkende snelheid toonde.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh: "We hebben zeven of acht aanpassingen in de pijplijn. Het is een behoorlijk pakket. Als alles uitpakt zoals we verwachten, kan het echt iets waard zijn. Maar het moet blijken of het genoeg is, want Red Bull en Ferrari zijn ook druk bezig. Het is een enorm competitief seizoen, dus we moeten er echt hard aan trekken. In Duitsland lanceren we het volgende pakket. Dat zal meer opvallen. Het is nog omvangrijker dan de wijzigingen die we in Silverstone introduceren."

Armstrong ziet deal als bewijs voor vendetta

Lance Armstrong beschuldigt Travis Tygart, de baas van de Amerikaanse antidopingwaakhond USADA, van een vendetta tegen hem. De zevenvoudig tourwinnaar doet dat in een e-mail aan het Amerikaanse persbureau AP.

Armstrong reageert op berichten dat vijf renners een deal hebben gesloten over een lichte straf in ruil voor belastende informatie over Armstrong. "Dus als ik het goed begrijp: kom binnen en vertel ze precies wat ze willen horen en je krijgt immuniteit èn anonimiteit", briest Armstrong in de e-mail. "Ik heb dat aanbod nooit gekregen. Dit gaat er niet om dat Tygart het wielrennen wil opschonen. Dit is gewoon een ouderwetse selectieve vervolging die riekt naar een vendetta."

De Telegraaf meldde donderdagochtend dat vijf oud-ploeggenoten tegen Armstrong getuigd zouden hebben. In ruil voor die informatie krijgen ze slechts een halfjaar schorsing en gaat die bovendien pas in september in. Volgens de krant gaat het om George Hincapie, Levi Leipheimer, David Zabriskie, Christian Vande Velde.

Jonathan Vaughters, tegenwoordig de ploegleider van Garmin-Sharp, zou de vijfde zijn. Hij ontkende de berichten categorisch, ook namens zijn renners Vande Velde en Zabriskie. Leipheimer (Omega Pharma-Quick-Step) weigerde te reageren, net als de voor BMC koersende Hincapie.


Armstrong ziet deal als bewijs voor vendetta (Foto: Novum)

Fikse buien zorgen voor overlast in noordoosten

Fikse buien hebben donderdag in de middag en aan het begin van de avond gezorgd voor wateroverlast in het noordoosten van het land. In Friesland viel binnen korte tijd 42 millimeter, meldt weeronline.nl donderdag.

In Franeker moest de brandweer meerdere keren uitrukken om ondergelopen panden leeg te pompen. Auto's liepen op verschillende plekken vast doordat wegen overstroomd waren. Ook in Twente kwamen meldingen binnen van ondergelopen kelders. Met name rond Nijverdal en Hellendoorn viel in korte tijd veel water. In Drenthe was het vooral raak in Hoogeveen en omgeving.

De provincies Flevoland en het noorden van Gelderland hadden 's middags rond 14.00 uur al last van zware regen- en onweersbuien. In het pretpark Walibi bij Biddinghuizen moesten bezoekers naar binnen vluchten vanwege de regen. Onder meer in Leeuwarden zorgde blikseminslag voor problemen met het treinverkeer.

Vanaf het begin van de avond trekken over het zuiden van het land nog flinke buien. Die zijn echter niet van het kaliber dat donderdagmiddag over het midden en noorden van het land ging.

Donderdagnacht wordt het op veel plaatsen droog, maar vanaf vrijdagochtend trekken er opnieuw vanuit het zuiden buien over. In de middag is het dan op de meeste plekken weer droog met mogelijk wat zon en stroomt koelere lucht het land in. Het noorden moet het langst wachten op de opklaringen, daar is het pas tegen de avond droog.

Chevrolet verlaat WTCC

Chevrolet zal aan het einde van het seizoen het World Touring Car Championship gaan verlaten, zo maakte de autofabrikant bekend. Dit besluit komt na een grondige evaluatie van zowel het motorsport als het marketingprogramma.

Het WTCC-avontuur heeft Chevrolet sinds haar intrede in 2005 twee rijders- en constructeurskampioenschappen opgeleverd. Ook werden er tot nu toe 59 wedstrijden gewonnen. Dit seizoen leidt Yvan Müller het kampioenschap en streeft het merk af op de derde dubbel op rij.

Dat het besluit van Chevrolet nu al bekend is gemaakt zorgt ervoor dat zowel de coureurs als het fabrieksteam RML ruim de tijd hebben om op zoek te gaan naar nieuwe uitdagingen. In het WTCC is Chevrolet momenteel het enige fabrieksteam.

Nieuwe jeugdbendes ondanks strengere aanpak

De strengere aanpak van jeugdbendes heeft de afgelopen twee jaar weliswaar gezorgd voor een flinke daling in het aantal problematische jeugdgroepen, tegelijkertijd zijn er 36 nieuwe criminele groepen ontstaan. Dat blijkt uit cijfers die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Van de 89 criminele groepen uit 2010 waren er eind 2011 nog 65 over. Maar in diezelfde tijd zijn er 36 nieuwe criminele jongerenbendes bijgekomen.

NAC voegt Hadouir en Breuer toe aan selectie

Bij NAC Breda zijn ze na het vertrek van Robert Schilder en Donny Gorter bezig de selectie Eredivisie-waardig te maken. Eerder deze week werd bekend dat Mark Looms al naar Breda zou komen en ook Thilo Leugers wordt gehuurd van FC Twente. Vanavond werd bekend dat Anouar Hadouir ook voor twee seizoenen naar Breda zal komen.

De 29-jarige middenvelder laat tegenover Atlas-Lions.nl weten: "Ik wil weer lekker voetballen en ik heb bij deze beslissing ook voor mijn gezin gekozen." Hadouir stond het afgelopen seizoen onder contract bij de tweede bundesliga formatie Allemannia Aachen maar mocht hier transfervrij vertrekken.

NAC lijkt vanaf morgen ook over de diensten van Michel Breuer te kunnen beschikken. De verdediger afkomstig van SC Heerenveen lijkt ook in te gaan op het aanbod van de Brabantse formatie. Beide partijen leggen momenteel de laatste hand aan het contract.

[Tour] Uitslagen en standen na vijfde etappe

Vandaag werd de vijfde etappe verreden in de Tour de France. Deze ging van Rouen naar Saint-Quentin over 196,5 kilometer. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vijfde etappe

# naam ploeg land tijd
1 André Greipel LTB DUI 4:41.28
2 Matthew Goss OGE AUS z.t.
3 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
4 Samuel Dumoulin SKY GBR z.t.
5 Mark Cavnedish COF FRA z.t.
6 Tom Veelers ARG NED z.t.
7 Oscar Freire KAT ESP z.t.
8 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
9 Sebastien Hinault ALM FRA z.t.
10 Yohann Gene EUC FRA z.t.
11 Bauke Mollema RAB NED z.t.
14 Kenny van Hummel VCD NED z.t.
39 Koen de Kort ARG NED z.t.
46 Robert Gesink RAB NED z.t.
61 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
63 Wout Poels VCD NED z.t.
66 Bram Tankink RAB NED z.t.
76 Lieuwe Westra VCD NED z.t.
127 Sebastian Langeveld OGE NED z.t.
133 Roy Curvers ARG NED z.t.
136 Johnny Hoogerland VCD NED z.t.
156 Pieter Weening OGE NED z.t.
161 Laurens ten Dam RAB NED z.t.
162 Albert Timmer ARG NED z.t.
163 Karsten Kroon STB NED z.t.
172 Steven Kruijswijk RAB NED z.t.

Algemeen klassement na vijfde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 24:45.32
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Menchov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
11 Bauke Mollema RAB NED +0.21
20 Wout Poels VCD NED +0.24
23 Robert Gesink RAB NED +0.26
41 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
42 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
52 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
60 Bram Tankink RAB NED +2.52
77 Pieter Weening OGE NED +4.18
102 Koen de Kort ARG NED +7.29
107 Lieuwe Westra VCD NED +8.03
114 Johnny Hoogerland VCD NED +8.36
132 Kenny van Hummel VCD NED +10.16
171 Karsten Kroon STB NED +13.43
175 Tom Veelers ARG NED +14.51
185 Roy Curvers ARG NED +19.10
191 Albert Timmer ARG NED +22.53
193 Sebastian Langeveld OGE NED +26.39

Klassement groene trui na vijfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 155
2 Matthew Goss OGE AUS 137
3 André Greipel LOT Dui 132
4 Mark Cavendish SKY GBr 119
5 Alessandro Petacchi LAM ITA 91
7 Tom Veelers ARG NED 76

Klassement bolletjes trui na vijfde etappe

# naam ploeg land punten
1 Michael Mørkøv SAX DEN 9
2 Peter Sagan LIQ SLW 2
2 Ivan Basso LIQ ITA 2
2 Anthony Delaplace SAU FRA 2
2 David Moncoutié COF FRA 2

Klassement witte trui na vijfde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 20:04.12
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Rein Taaramäe COF EST +0.12
4 Peter Sagen LIQ SLW +0.13
5 Wout Poels VCD NED +0.14

Ploegenklassement na vijfde etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 60:12.40
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma-Quick Step BEL +0.13
5 Liquigas ITA +0.29
7 Vacansoleil-DCM NED +0.50
9 Rabobank NED +1.01
22 Argos-Shimano NED +19.26

Motie van wantrouwen om Q-koorts

De Partij voor de Dieren dient een motie van wantrouwen in tegen demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Fractievoorzitter Marianne Thieme is woedend over het gevoerde beleid rond de Q-koorts en vindt dat de Tweede Kamer is misleid.

Woensdag meldde Nieuwsuur dat het kabinet de conclusies van onderzoeken naar de Q-koorts verdraait en de Kamer selectief informeert. Het kabinet liet de Kamer vorige week onder meer weten dat een tankmelktest werd gebruikt om bedrijven besmet of onbesmet te verklaren. Uit stukken blijkt echter dat dit niet klopt. De testresultaten wezen destijds uit dat honderd van de driehonderd onderzochte bedrijven besmet waren, maar daarop volgde geen actie.

Het kabinet stelt ook dat begin 2009 onder meer de GGD op de hoogte is gesteld van deze resultaten. Betrokkenen ontkennen dit.

Zeker 25 mensen met Q-koorts zijn daar aan overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen.

Donderdagavond wordt gestemd over de motie van wantrouwen.

Explosiegevaar Oss geweken

Het gevaar dat reactoren met daarin de chemische stof styreen bij het chemische bedrijf Unipol in het Brabantse Oss oververhit raken, is geweken. De stroom bij het bedrijf is weer terug, meldt de gemeente Oss. Wel is een lage concentratie styreen vrijgekomen. Er is volgens de gemeente geen gevaar voor de volksgezondheid.

De problemen bij het bedrijf ontstond rond 14.00 uur, toen na een ontploffing gevolgd door een kleine brand bij een aangrenzend bedrijf de stroom uitviel. Dat had als gevolg dat de koeling van vier reactoren niet meer werkte, waardoor die dreigden te ontploffen.

De massaal uitgerukte hulpdiensten wisten volgens de gemeente te voorkomen dat de verhitte reactoren explodeerden. Omstreeks 16.00 uur meldde netbeheerder Enexis dat de stroom weer terug was. Ook Unipol had in de loop van de middag weer stroom, waardoor de koelsystemen weer op gang kwamen.

Meer jonge asielzoekers mogen blijven

Asielzoekers die als kind naar Nederland kwamen en die niet terug kunnen naar hun land van herkomst, mogen in Nederland blijven. Een voorwaarde is wel dat zij hebben meegewerkt aan hun vertrekprocedure. Dat laat minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) donderdag weten.

Volgens een woordvoerder van de minister komen enkele honderden asielzoekers in aanmerking voor de regeling. Ze moeten drie jaar lang buiten hun schuld om niet terug kunnen naar hun land van herkomst. Voorheen gold dit alleen voor nieuwe gevallen, maar Leers betrekt nu ook de oude gevallen bij deze uitzonderingsgroep.

Leers komt met zijn toezegging aan een wens van de Tweede Kamer. VVD en CDA wilden een uitzondering voor deze groep, wat kan rekenen op een ruime Kamermeerderheid.

De maatregel heeft geen betrekking op de in Nederland gewortelde asielkinderen, waarvoor een deel van de Tweede Kamer een 'kinderpardon' bepleit. Deze kwestie komt donderdagavond ook nog aan de orde.

Duitse economen hekelen uitkomst eurotop

Het besluit van de regeringsleiders van de zeventien eurolanden om directe bankensteun toe te staan uit de Europese noodfondsen is een slecht idee. Dat meent een groep Duitse economen. Zij stellen dat door het akkoord het risico over de schulden van slecht presterende banken wordt afgewenteld op belastingbetalers, gepensioneerden en spaarders.

De ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung is ondertekend door 160 economen. De groep is ook kritisch over het besluit om het permanente noodfonds ESM staatsobligaties te laten opkopen van landen die voldoen aan vooraf opgestelde eisen. De stap om tot een bankunie te komen, waardoor banken verantwoordelijk worden voor elkaars schulden, wordt bovendien met 'grote zorg' bekeken.

"Bankschulden zijn bijna drie keer zo hoog als de schulden van overheden", schrijven de economen. "De belastingbetalers, gepensioneerden en spaarders in de tot nu toe stabiele eurolanden moeten niet verantwoordelijk worden gemaakt voor deze schulden. Vooral omdat er grote verliezen op komst zijn omdat de banken de economische bubbels in zuidelijke landen hebben gefinancierd."

Volgens de economen is het beter als banken failliet kunnen gaan. Hun kredietverleners, die willens en wetens risico's namen door te investeren, moeten de schuld dan op zich nemen.

Top of flop: Kultur Shock

Kultur Shock is een band uit Seattle die een mix speelt van balkan, gypsy, punk en metal. Een beetje zoals System of a Down en Gogol Bordello samen is misschien de beste manier om ze te omschrijven. Maar ze hebben natuurlijk een eigen sound die lastig te definiëren is, want live sta je het ene moment gezellig te dansen op de vrolijke balkandeuntjes en het andere moment spring je in de pit op de metal riffs. De leden komen dan ook uit verschillende uithoeken van de wereld zoals de VS, Bosnië en Bulgarije, en in het verleden hadden ze zelfs een Japanner op de basgitaar.

Publieke omroep kiest voor meer cultuur

Nederland 1 en 3 krijgen komend televisieseizoen een meer culturele draai. Belangrijke momenten in de week worden gevuld met allerhande culturele programma's. Dat bleek donderdag bij de presentatie van de programmering van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Het gaat om grote shows, zoals Strictly Come Dancing dat op de zaterdagavond van Nederland 1 wordt gepresenteerd door Reinout Oerlemans, maar ook om nieuwe programma's als Maestro. Frits Sissing gaat op donderdagavonden in Maestro op zoek naar getalenteerde dirigenten.

Gerard Ekdom gaat iedere zaterdagavond op Nederland 3 zijn nieuwe muziekprogramma Effe Ekdom presenteren. Hij neemt kijkers voor de AVRO mee langs optredens van internationale artiesten en bespreekt het laatste popnieuws. Het programma wordt gevolgd door wekelijkse documentaires over artiesten. De muziekprogramma's moeten een jonger publiek naar de publieke omroep trekken.

Naast de nadruk op cultuur vormen ook dramaseries en programma's waarin kijkers worden meegenomen op reis dit seizoen een zwaartepunt voor de publieke omroep. Het nieuwe televisieseizoen wordt in september afgetrapt met een speciale verkiezingsprogrammering.

Meer vrouwen overlijden aan kanker

Het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van kanker, stijgt nog altijd jaarlijks. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat vooral het aantal vrouwen dat kanker niet overleeft de afgelopen 15 jaar is gestegen, met ruim 20 procent. Longkanker is de belangrijkste oorzaak van die stijging.

In totaal stierven er in 2011 ruim 44.000 mensen aan kanker. In 1997 waren dat er nog maar 38.000. Bovendien lijkt de stijging van het aantal aan kanker gerelateerde sterfgevallen iets te versnellen. In de afgelopen negen jaar steeg het aantal sterfgevallen ten gevolge van een variant van de ziekte namelijk met 11 procent, terwijl over de hele periode van 15 jaar er een stijging van 15 procent te zien is.

Een deel van die stijging is te wijten aan het toegenomen aantal vrouwen dat sterft aan de gevolgen van longkanker. Dat is in die tijd verdubbeld. In 1997 gingen er nog minder dan 2000 vrouwen aan deze vorm van kanker dood, in 2011 waren dat er bijna 4000. Bij mannen is longkanker al tijden de meest voorkomende vorm van kanker die de dood tot gevolg heeft.

In augustus weer voetbal in Egypte

De Egyptische voetbalcompetitie gaat in augustus weer van start. Dat heeft de voetbalbond van het Noord-Afrikaanse land donderdag bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat de overheid veiligheidsmaatregelen, zoals cameratoezicht en metaaldetectoren, goedkeurt voor alle stadions in het land. De competitie ligt al sinds begin februari stil.

Op 1 februari braken er in Port Saïd ernstige voetbalrellen uit tussen fans van het thuisspelende Al Masry en Al Ahly uit de hoofdstad Caïro. Daarbij kwamen 74 mensen om het leven.

Sindsdien speelde Egypte wel enkele interlands en ook kwamen Egyptische clubs uit in Afrikaanse clubcompetities. Daarbij waren echter nooit supporters aanwezig.

Burgemeester Soest dient ontslag in

Burgemeester van Soest Arie Noordergraaf (SGP) heeft donderdag zijn ontslag ingediend bij minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA). Hij wilde in eerste instantie voor een tweede termijn gaan, maar op aandringen van de gemeenteraad komt hij daar op terug.

Waarom de 62-jarige Noordergraaf weggaat is niet duidelijk. De gemeente laat in een verklaring weten dat hij 'vanwege de politieke verhoudingen binnen de gemeenteraad' vertrekt, maar wil verder niet op de zaak ingaan. Spies moet het ontslag van Noordergraaf nog goedkeuren.

Rond Noordergraaf ontstond eerder al eens een rel toen hij als burgemeester van Hardinxveld-Giessendam aankondigde Sinterklaas niet welkom te willen heten tijdens de jaarlijkse intocht.

Noordergraaf overwoog in 2006 zijn lidmaatschap van de SGP op te zeggen toen hij destijds van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen werd gehaald. Hij had gezegd dat vrouwen volgens hem gewoon wethouder of burgemeester kunnen worden, terwijl zijn partij daarop tegen is.

[EL] Twente begint met Schilder en Röseler

FC Twente neemt het vanavond in de eerste voorronde van de Europa League op tegen het nietige UE Santa Coloma uit Andorra.

In de Grolsch Veste moet Twente het doen zonder Denny Landzaat. De ervaren middenvelder moet het eerste officiële duel van het seizoen missen vanwege een blessure. Nils Röseler en Robbert Schilder zullen in de basis beginnen.

Naast Landzaat kan trainer Steve McClaren niet bescikken over een vijftal spelers. Luuk de Jong, Emir Bajrami, Andreas Bjelland, Douglas en Roberto Rosales ontbreken wegens blessures of andere redenen. Desondanks kon McClaren de volgende namen opstellen:

Opstelling: Boschker, Breukers, Wisgerhof, Röseler, Kuiper; Brama, Schilder, Janssen; J. John, Plet en Verhoek.

Libië: sharia de basis van de wet

Enkele dagen voor de verkiezingen in Libië heeft de regerende Overgangsraad nogmaals gepleit voor islamitische regels in het land. De komende machthebbers moeten van de sharia "de belangrijkste bron van wetgeving" maken, zei een woordvoerder donderdag.

Libië kiest zaterdag een Grondwetgevende Raad. Die moet een nieuwe regering benoemen en een begin maken met een nieuwe grondwet. Over die grondwet moeten de Libiërs uiteindelijk stemmen, maar volgens de Overgangsraad hoort het referendum niet te gaan over de sharia.

Totilas en Rath ontbreken op Spelen

Superhengst Totilas en de Duitse dressuurruiter Matthias Rath ontbreken bij de Olympische Spelen in Londen. Dat maakte de Duitse dressuurbond vandaag bekend. Rath is niet fit genoeg. Hij kampt al enige tijd met de ziekte van Pfeiffer. De Duitser zou morgen nog een fitnesstest doen, maar die is afgeblazen.

"Matthias heeft een terugslag gehad. Hij wordt behandeld door een arts en mag geen sport bedrijven", aldus Klaus Roeser, voorzitter van de dressuurcommissie. Rath werd de afgelopen dagen door de Duitse dierenbescherming fel bekritiseerd. Volgens de dierenbescherming zou de trainingsmethode die Rath hanteert pure mishandeling zijn.

'Tyton ziet niets in Russisch avontuur'

Przemyslaw Tyton kende een prima Europees Kampioenschap. De Poolse goalie van PSV wekte daardoor interesse van diverse clubs.

Volgens het Eindhovens Dagblad zou de sluitpost interesse genieten van diverse Russische clubs. Het medium weet dat hij daar niets in ziet. Tyton zou liever in een 'westerse' competitie spelen. Vooralsnog meldt hij zich op 12 juli gewoon weer bij PSV, waar hij eerste doelman is.

Volgens de zaakwaarnemer van Tyton is er momenteel geen sprake van concrete belangstelling van andere clubs uit landen waar de goalie wel graag zou willen spelen. Daardoor lijkt het voor de hand te liggen dat hij de concurrentiestrijd met Boy Waterman en Ruud Swinkels in Eindhoven aan moet gaan.

Tyton maakte tijdens het EK in eigen land indruk. Eerste doelman Wojciech Szczesny kreeg tijdens het eerste groepsduel van Polen een rode kaart, waarna Tyton zijn opwachting in het doel mocht maken. Hij stopte direct een strafschop en stond in de schijnwerpers. 

IOC dreigt breiclubje met juridische stappen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dreigt Ravelry.com, een website voor breifanaten, met juridische stappen. In de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer in Londen houdt Ravelry een breiwedstrijd onder de naam Ravelympics. Volgens het IOC maakt de breiclub daarmee inbreuk op de rechten op het woord Olympic.

Volgens merkenbureau Chiever eist het IOC behalve een verbod op het gebruik van de naam Ravelympics ook dat Ravelry alle foto's van breipatronen met Olympische ringen van zijn website verwijdert. Ravelry heeft de naam van de breiwedstrijd voor de zekerheid inmiddels gewijzigd in Ravellenic Games.

Hoewel het IOC inderdaad merkrechten bezit op de aanduiding Olympic en op het beeld van de ringen, slaat de organisatie volgens Bas Kist van Chiever altijd een beetje door als de Olympische Spelen naderen. "De organisatie heeft laten weten enige honderden dreigbrieven per jaar te sturen. Die gaan niet alleen naar keiharde inbreukmakers, maar ook naar volstrekt onschuldige enthousiastelingen, die de aanduiding Olympic gebruiken voor niet-commerciële, kleinschalige activiteiten", zegt Kist.

Nog los van de vraag of het handig is dit zo te doen, is het volgens Kist in sommige gevallen maar helemaal de vraag of het IOC ook juridisch een punt heeft.

IOC dreigt breiclubje met juridische stappen
IOC dreigt breiclubje met juridische stappen (Foto: ANP)

FIFA gaat doellijntechnologie toepassen

De wereldvoetbalorganisatie FIFA heeft zojuist aangekondigd dat het tijdens het wereldkampioenschap voor clubs in december gebruik gaat maken van een camera op de doellijn. Wanneer dit een succes blijkt gaat de techniek ook geïntroduceerd worden tijdens de Confederations Cup in 2013 in Japan en het wereldkampioenschap in 2014.

Het gebruik van een camera op de doellijn heeft de laatste jaren de voetbalwereld flink bezig gehouden. Zo werd op het afgelopen EK in Polen en Oekraïne een geldig doelpunt van Oekraïne niet gegeven. De FIFA heeft in het verleden de 5e en de 6e man ingevoerd die dit probleem moeten oplossen maar de organisatie zet nu een nieuwe stap met het invoeren van camera's op de doellijn. 

Secretaris-generaal van de FIFA, Jérôme Valcke, heeft de invoering van de doellijntechnologie vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

PvdA: werkgelegenheid JSF is beperkt

De werkgelegenheid die het JSF-project voor Nederland oplevert, is beperkt. Het gaat op dit moment om niet meer dan 420 banen, betoogde PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de Joint Strike Fighter.

Eijsink werd eerder in het debat hard aangevallen door de VVD en CDA. De PvdA draait de Nederlandse kenniseconomie de nek om door uit het project te stappen, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Iedereen die spreekt van duizenden banen die nu op de tocht staan, doet de realiteit geweld aan, luidde het weerwoord van Eijsink. Het gaat momenteel om 420 banen.

Ook het verlies van deze banen is pijnlijk, maar met het geld dat door het kabinet in de JSF wordt geïnvesteerd kunnen volgens Eijsink veel meer banen worden gecreëerd. Ook is zij niet bang dat de banen meteen verdwijnen. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is nog afhankelijk van Nederland voor het in de lucht houden van de huidige F-16's. Daar zijn ook honderden miljoenen mee gemoeid. "De deur zal zeker niet dichtgaan."

Het is 'geen gemakkelijk besluit' geweest om uit de JSF te stappen, zei Eijsink. Maar alle vertragingen en kostenoverschrijdingen maken het dat het beter is om ermee te stoppen en op een later moment een toestel van de plank te kopen, aldus de politica. Het project gaat nu ten koste van de belastingbetaler. "Op een gegeven moment moet je dat een halt toeroepen."

Strandpaviljoenprijs weer voor Hoek van Holland

Beachclub Royal is opnieuw verkozen tot beste strandpaviljoen van Nederland. De jury was net als vorig jaar het meest te spreken over de strandtent in Hoek van Holland. Strandpaviljoen de Zeemeeuw in het Zeeuwse Groede kreeg de publieksprijs.

De jury bekroonde Pantarhei in Vlissingen tot schoonste paviljoen, en Beachhouse 25 in Groede werd door de Duitse strandgangers tot favoriete tent aan de Nederlandse kust verkozen.

De strandpaviljoenprijzen worden jaarlijks door Koninklijke Horeca Nederland en de Stichting Nederland Schoon en Strand Nederland verdeeld onder de 321 strandtenten die Nederland telt. Naast de landelijke verkiezing werd ook per kustprovincie de beste gezocht.

Nederland geeft eigen IMF-zetel op

Nederland geeft de eigen plaats op in het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De zetel wordt met ingang van dit najaar gedeeld met België. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Nederland en België hebben nu elk een eigen zetel, maar straks gaan beide landen beurtelings een bewindvoerder afvaardigen voor een termijn van vier jaar. Nederland en België vertegenwoordigen ook andere, voornamelijk Oost-Europese landen.

Met de stap geven Nederland en België gevolg aan internationale afspraken om opkomende economieën meer zeggenschap te geven in het 24 leden tellende bestuur van het IMF.

Burenruzie Almelo eist leven

Een 64-jarige man die een kleine twee weken geleden tijdens een burenruzie in Almelo gewond raakte, is woensdag bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie donderdag. De burenruzie liep uit op een vechtpartij, waarbij de 64-jarige man ten val kwam.

Een 61-jarige man en zijn 23-jarige zoon zitten nog vast vanwege hun aandeel de zaak. Een 36-jarige buurman van de twee en de 59-jarige echtgenote van de 61-jarige man zijn inmiddels vrijgelaten. Zij zijn nog wel verdachten in de zaak.

De vechtpartij vond plaats op de hoek van de Anjelierstraat en de Violierstraat. De burenruzie begon toen de 59-jarige vrouw een woordenwisseling kreeg met de 36-jarige buurman over een langlopende kwestie. De 61-jarige man van de vrouw mengde zich in de ruzie, waarop de situatie escaleerde en een vechtpartij ontstond.

De 23-jarige zoon van het echtpaar begon mee te vechten. Vervolgens begon ook de 64-jarige man, de vader van de 36-jarige achterbuurman, zich te bemoeien met de matpartij. Hij viel tijdens de vechtpartij en moest naar een ziekenhuis worden gebracht.

Marvel vs. Capcom: Origins verschijnt in september

Capcom heeft vandaag bekendgemaakt dat Marvel vs. Capcom: Origins, een compilatie van Marvel Super Heroes en Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes in september voor PlayStation Network en Xbox Live Arcade verschijnt. De game gaat 1200 Microsoft Points of € 14,99 kosten.

Marvel vs. Capcom: Origins bevat de bekende een-tegen-een gameplay van Marvel Super Heroes, en de twee-tegen-twee gameplay van Marvel vs. Capcom: Clash of Super Heroes. De game beschikt over een multiplayer met een spectator optie, HD graphics en de mogelijkheid om herhalingen op te slaan.

Transformers: Fall of Cybertron verschijnt een week eerder

Activision heeft vandaag aangegeven dat Transformers: Fall of Cybertron een week eerder in de schappen ligt. Oorspronkelijk was de releasedatum 31 augustus, maar nu is bekendgemaakt dat de game vanaf 24 augustus te koop is. Transformers: Fall of Cybertron komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

In Transformers: Fall of Cybertron word je meegenomen naar de laatste uren van de burgeroorlog tussen de Transformers. Het gevecht om de stervende planeet Cybertron leidt uiteindelijk tot een exodus waarvan de gevolgen algemeen bekend zijn. Onder andere dinobot Grimlock maakt zijn opwachting in de game.

Een preview lees je hier.

Blikseminslag legt treinverkeer Leeuwarden plat

Van en naar Leeuwarden rijden donderdagmiddag geen treinen na een blikseminslag. Spoorbeheerder Prorail waarschuwt reizigers rekening te houden met een vertraging van meer dan een uur.

Prorail verwacht dat de treindienst bij Leeuwarden rond 19.30 uur weer normaal is. Ook tussen Zwolle en Nijverdal West moeten reizigers rekening houden met vertraging. Daar bedraagt de vertraging een kwartier tot een halfuur vanwege een seinstoring. Deze problemen zijn naar verwachting rond 19.00 uur weer verholpen.

Volgens de Verkeersinformatiedienst loopt ook het treinverkeer tussen Meppel en Hoogeveen niet meer via het spoorboekje. Daar zou een boom op het spoor zijn gewaaid.

Donderdagmiddag brak op verschillende plekken in het noorden en oosten van Nederland noodweer uit. In de regio Twente zouden verschillende kelders onder water zijn gelopen.

'Nederland wordt manke bondgenoot'

Nederland wordt een 'manke partner' als het als enige kiest voor een ander gevechtsvliegtuig dan de JSF. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag tijdens een overleg over de vervanging van de F-16.

De bewindsman wees erop dat Nederland nu samen met Noorwegen, Denemarken en België in vlootverband met de F-16 vliegt. Dat biedt ook bij trainingen veel voordelen. Het ziet er volgens Hillen naar uit dat deze landen ook de F35 zullen kopen. Noorwegen heeft dat al gedaan.

Het is dan niet verstandig om als enige een ander toestel te kopen, dat minder mogelijkheden biedt dan de JSF. "We zouden dan gewoon een manke partner gaan worden." Hillen hield de Kamer voor dat het parlement altijd hoog opgeeft van internationale samenwerking.

De bewindsman heeft een meerderheid tegenover zich die uit het project wil stappen. Onder meer de PvdA, PVV, GroenLinks en SP hebben het gehad met de almaar stijgende kosten van het vliegtuig. Hillen wees erop dat de prijzen van de toestellen die de concurrentie in de aanbieding heeft inmiddels ook flink zijn gestegen.

Hillen erkende dat het project de afgelopen tien jaar veel problemen heeft gekend, maar stoppen in het zicht van de finish is volgens hem een slecht plan. Nu het eerste testtoestel in september van de band rolt, zijn de grootste onzekerheden voorbij, zei Hillen. "Alles bijelkaar gaan we geleidelijk van slecht nieuws naar steeds meer goed nieuws."

De minister adviseert een volgend kabinet dan ook om meteen een besluit te nemen tot de aanschaf van de toestellen. Gebeurt dat niet, dan gaan andere landen ervan door met de orders voor het bedrijfsleven.

Asura's Wrath-studio werkt aan nieuwe game

CyberConnect2, de gamestudio achter de actiegame Asura's Wrath, werkt aan JoJo's Bizarre Adventure All Star Battle voor Playstation 3. De vechtgame is gebaseerd op de Japanse manga franchise JoJo's Bizarre Adventure. Dat maakt uitgever Namco Bandai donderdag bekend.

JoJo's Bizarre Adventure All Star Battle lijkt in tegenstelling tot Asura's Wrath en de Naruto-games niet naar de Westerse markt te komen. JoJo's Bizarre Adventure is volgens Namco Bandai extreem populair in Japan, maar onbekend in andere landen omdat de manga-serie nooit vertaald is.

Net als Asura's Wrath zit JoJo's Bizarre Adventure All Star Battle vol personages die over epische krachten beschikken. Gamers die deze vechtgame importeren, kunnen uitkijken naar gigantische explosies en close-ups van tandenknarsende gezichten. Het is niet bekend wanneer JoJo's Bizarre Adventure All Star Battle uitkomt in Japan.


Asura's Wrath-studio werkt aan nieuwe game (Foto: Novum)

VVD-prominenten willen groenere koers

Een groep VVD-prominenten pleit voor meer aandacht voor duurzaamheid in hun partij. In een tienpuntenplan doen onder anderen Ed Nijpels en Pieter Winsemius een oproep tot een groener profiel voor de VVD.

"We willen kiezers die belang stellen in duurzaamheid aanspreken om straks op de VVD te stemmen", staat in het pleidooi dat donderdag verscheen. Ze pleiten onder meer voor een kilometerheffing voor automobilisten.

De 22 VVD'ers die de oproep hebben ondertekend willen onder meer dat de overheid de overgang van fossiele energie naar groene energie fiscaal stimuleert. Ook moeten zonnepanelen en warmte- en koudeopslag door belastingmaatregelen worden gestimuleerd. Alle nieuwbouw moet uiterlijk in 2020 energieneutraal zijn.

De VVD presenteert vrijdagochtend het verkiezingsprogramma.

[WBD] S. Williams ten koste van Azarenka naar finale

Serena Williams staat voor de zevende keer in de finale van Wimbledon. De Amerikaanse (6), die het grandslamtoernooi op het heilige gras vier keer won, klopte Victoria Azarenka (2) uit Wit-Rusland in de halve eindstrijd met 6-3 en 7-6 (6). In de finale speelt Williams tegen de Poolse Agnieszka Radwanska, die bij een overwinning de nieuwe nummer één van de wereld wordt.

Williams serveerde en retourneerde vooral veel beter dan haar Wit-Russische tegenstander. In de eerste set leverde dat de Amerikaanse een break op en dat bleek voldoende voor de setwinst. Ook in het tweede bedrijf kwam Serena een break voor. Azarenka klampte echter aan en brak in de zesde game terug.

Vervolgens stevenden beide vrouwen op een tiebreak af. Op 6-5 kreeg Williams haar eerste matchpunt, maar dat werd door Azarenka nog weggeserveerd. Twee punten later mocht de Amerikaanse het op eigen opslag opnieuw proberen. Met een ace, haar 24e van de wedstrijd, baande Williams zich een weg naar de finale.

Williams heeft uitstekende statistieken in de finales van grandslamtoernooien. Zeventien keer eerder speelde ze zo'n eindstrijd en dertien keer won ze. Op Wimbledon won ze vier van haar zes voorgaande finales. Agnieszka Radwanska kwam voor deze uitgave van Wimbledon nog nooit voorbij de kwartfinales van grandslamtoernooien.

Sniper: Ghost Warrior 2 opnieuw uitgesteld

Een vaste releasedatum is nog al moeilijk te verzinnen voor Sniper: Ghost Warrior 2. De game zou oorspronkelijk in maart moeten verschijnen maar werd uitgesteld tot de zomer van 2012. Vandaag is bekendgemaakt dat Sniper: Ghost Warrior 2 die datum opnieuw niet gaat halen.

Het vizier van Sniper: Ghost Warrior 2 richt zich nu op 9 oktober 2012. Dan moet de game verschijnen voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Een reden voor het uitstel is niet gegeven. In Sniper: Ghost Warrior 2 trekt de speler weer een ghillie outfit aan om al kruipend door de jungle vijandelijke doelwitten uit te schakelen.

Sniper


[Tour] Greipel wint opnieuw

Andre Greipel heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser won voor Mattew Goss en Juan José Haedo. Om 12.45 waren 195 renners vertrokken naar Saint-Guentin. De renners vertrokken vanuit Rouen om 196,5 kilometer af te leggen. Het was een vlakke etappe.  

Er was een kopgroep gevormd door vier renners. De groep bestond uit twee Fransmannen, een Belg en een Spanjaard, Matthieu Ladagnous en Julien Simon Jan Ghyselinck en Pablo Urtasun. De kopgroep kreeg uiteindelijk een maximale voorsprong van 5.40 minuten.

Na veertig kilometer gaf renner Marcel Kittel van Argos-Shimano op met maagproblemen. Er was één tussenstrint na 109 kilomter. Deze werd gewonnen door Ladagnous gevolgd door Urtasun, Simon en Ghyselinck. Van het peloton was Cavendish de snelste voor Goss, Renshaw en Sagan.

Met nog veertien kilometer te gaan had de kopgroep nog een voorsprong van een minuut over. Waar Cavendish het in de aanloop naar de massasprint de eerste dagen alleen moest doen kreeg hij vandaag wel vijf man voor zich. Vlak bij het ingaan van de laatste drie kilometer was er een valpartij met Sagan als voornaamste slachtoffer, ook Ferrar lag erbij. Mede door die valpartij werd de kopgroep pas in het laatste moment ingehaald. Met nog één kilometer te gaan probeerde Ghyselinck er nog vandoor te gaan. Op 300 meter viel de Belg uiteindelijk stil, waarna het peloton hem inhaalde. Greipel wist uiteindelijk de sprint te winnen. 

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 André Greipel LTB DUI 4:41.28
2 Matthew Goss OGE AUS z.t.
3 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
4 Samuel Dumoulin SKY GBR z.t.
5 Mark Cavnedish COF FRA z.t.
6 Tom Veelers ARG NED z.t.
7 Oscar Freire KAT ESP z.t.
8 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
9  Sebastien Hinault ALM FRA z.t.
10  Yohann Gene EUC FRA z.t.


Klassement

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 24:45.32
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Menchov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19

'Romney overweegt vrouw als vice-president'

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney denkt erover een vrouw als zijn kandidaat voor het vice-presidentschap te vragen. Dat heeft Romneys echtgenote donderdag gezegd.

"We hebben daarnaar gekeken en ik voel ook veel voor die mogelijkheid", zei Ann Romney in een interview met CBS News. De ideale kandidaat moet volgens de eega van de Republikeinse rivaal van president Barack Obama 'natuurlijk de taak aankunnen, maar moet ook aan andere eisen kunnen voldoen'.

Romney zelf, die zijn vrouw flankeerde, wilde niets kwijt over de zoektocht naar een vice-presidentskandidaat. "Dat is iets wat ik binnen mijn team houd."


'Romney overweegt vrouw als vice-president' (Foto: Novum)

Groninger verdacht van fraude met gastouderbureau

De FIOD verdenkt een man uit de provincie Groningen ervan dat hij de winst van zijn gastouderbureau niet heeft opgegeven bij de fiscus. De schatkist is hierdoor voor meer dan honderdduizend euro benadeeld, laat de fiscale opsporingsdienst weten.

Zijn woning in de omgeving van Groningen is donderdag doorzocht, waarbij de administratie in beslag is genomen. De verdachte bestierde het bureau tussen 2008 en 2010. De precieze omvang van de fraude moet nog blijken uit onderzoek.

Leonardo kan biezen pakken bij Red Bull Salzburg

Leonardo kan zijn biezen pakken bij Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers nemen de kritiek van de 29-jarige aanvaller op zijn collega Stefan Maierhofer kwalijk. Hij is niet welkom bij de trainingen en maakt geen deel meer uit van het team van de Oostenrijkse kampioen.

Leonardo noemde Maierhofer eerder deze week een 'showmannetje' en 'iemand die altijd maar op de voorgrond wil staan'. Salzburg is niet blij met deze uitspraken en geeft via directeur Ralf Rangnick uitleg. "Hij heeft een taboe gebroken. De teamgeest staat voorop en daarom moet iedereen respect tonen voor elkaar."

Overigens wilde Leonardo zelf ook al weg bij de Oostenrijkers, zo liet hij aan NUsport weten. "Ik heb er een mooi jaar gehad, maar ik wil verder. De nieuwe trainer Roger Schmidt is een topper, de mensen zijn vaak goed voor me geweest. Maar het is tijd voor iets anders."

Dat anders zou een terugkeer in de Eredivisie zijn, waar de geboren Braziliaan weer naar terug wil keren. Hij speelde al voor NAC Breda, Feyenoord en Ajax. "Het is een leerzaam jaar voor me geweest in het buitenland. Ik ben er sterker en beter geworden. Maar ik ben er ook de Eredivisie meer gaan waarderen. Of Nederlandse club op me zitten te wachten? Ik hoopt het wel. Maar een nieuw buitenlands avontuur zou ook kunnen. Eerst moet ik eruit komen met Red Bull."

Suicidale geiten en duikboten in ArmA III

Bohemia, de ontwikkelaar van de ArmA-serie, heeft tijdens de E3 enkele showcases gemaakt voor ArmA III en deze zijn nu thuis te bekijken. Een voertuig wordt getoond en het dynamische weersysteem wordt besproken. Verder zien we ook een nieuwe onderwaterwereld.

Het voertuig in het eerste filmpje is een Strider. Bohemia vertelt dat ze veel aandacht hebben besteed aan kleine details en het geluid. Ook dieren zullen aanwezig zijn om te zorgen voor een levendige omgeving. Het spel maakt gebruik van PhysX om te zorgen voor meer realisme en uitdaging tijdens het rijden.

In het tweede filmpje zien we hoe de onderwaterwereld eruitziet. We duiken in een SDV, een SEAL Delivery Vehicle. Het is mogelijk om mensen uit te schakelen in het water en om een marker te plaatsen voor airstrikes.

De ArmA-serie is een reeks van simulator-shooter games die bekend staan om het realisme en de hoge moeilijkheidsgraad.

Kamer wil weigerambtenaren snel verbieden

Weigerambtenaren moeten zo snel mogelijk worden verboden. De Tweede Kamer moet dit donderdag nog regelen, op de laatste dag voor het zomerreces. Dat vindt een meerderheid van GroenLinks, D66, PvdA, SP, PVV en VVD.

Tijdens een Kamerdebat dat donderdag plaatsvond werd, in de woorden van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, 'een wedloop' aan voorstellen en initiatieven geopperd om af te komen van ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homostellen willen trouwen.

D66 wil een initiatiefwet voorstellen en GroenLinks wil met een motie het verbod instellen via een zogenoemde algemene maatregel van bestuur. Als de motie wordt aangenomen, kan de weigerambtenaar al vanaf januari worden verboden, zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) stelde eerder een beslissing over de trouwambtenaren uit naar een volgende regering. Donderdag bleef Spies bij het standpunt dat een volgend kabinet hierover gaat.

Volgens Spies is gewaarborgd dat homo's ook nu al overal kunnen trouwen in Nederland. Wetgeving zou daarom niet nodig zijn. Daarnaast benadrukte de minister dat de Raad van State 'grote bedenkingen' heeft of het verbieden van weigerambtenaren juridisch houdbaar is, gezien de vrijheid van godsdienst.

De PvdA wil donderdag ook een voorstel in stemming laten brengen om gemeenten per direct geen nieuwe ambtenaren met gewetensbezwaren aan te laten nemen. Spies zei daar geen voorstander van te zijn. "Dat is voorsorteren op besluiten die nog moeten worden genomen." Het is onduidelijk of dit voorstel op een meerderheid van de Kamer kan rekenen. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert liet al weten niets te voelen voor 'een trucje om op wetgeving vooruit te lopen'.

Vergaderrecord Tweede Kamer blijft intact

De Tweede Kamer zal het record van de langste vergaderdag ooit donderdag naar verwachting niet breken. De agenda is fors ingekort.

Het laatste debat stond aanvankelijk gepland om 03.30 uur, maar door de duur van alle debatten in te korten begint dit nu om 23.15 uur. Daarna wordt nog gestemd, wat naar verwachting zo'n anderhalf uur duurt.

Het vergaderrecord van de Tweede Kamer stamt uit 2006. Toen duurde het debat over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali, dat de val van het tweede kabinet van Jan Peter Balkenende inluidde, tot 05.38 uur.

Willem-Alexander met gezin naar Olympische Spelen

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vanaf de opening op 27 juli aanwezig bij de Olympische Spelen in Londen. Ook de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane gaan af en toe mee naar een wedstrijd. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag weten.

Voorafgaand aan de opening woont de prins drie dagen vergaderingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bij. Willem-Alexander is sinds 1998 lid van het IOC. Hij is werkzaam voor de marketingcommissie.

Sinaasappelsap

Op een terras, ergens in Zwolle, in de zon. Het was rond het middaguur, maar ik was net wakker en had nog niet gegeten, dus was het tijd voor een ontbijt/lunch. Vol verlangen naar een heerlijk ontbijt/lunch kreeg ik de kaart in handen. Oh, waar zou ik uit kunnen kiezen? Knapperige, net gebakken broodjes, rijkelijk belegd? En zou ik voor een kop koffie gaan, of toch maar wat fris? Ik bladerde snel door de kaart. Wat ik daar las, dat was verschrikkelijk.

Twitteraccount Samsom 'gehackt'

PvdA-leider Diederik Samsom heeft donderdag ten onrechte gemeld dat zijn Twitteraccount was gehackt. Samsom beweerde te zijn gehackt kort nadat op zijn Twitterfeed een link naar een kritische column op de website van het dagblad Metro was verschenen.

In de column, met de kop 'Wie komt op voor Benthe?', gaat columnist Luuk Koelman in op het feit dat Samsom zijn gehandicapte dochter Benthe opvoert in een campagnespot. In de spot zegt Samsom voor mensen als zijn dochter op te komen.

Koelman stelt dat de privacy van het meisje door de spot wordt geschaad en meldt dat hij woensdag een klacht heeft ingediend bij de Reclame Code Commissie. "Als niemand voor de belangen van dat meisje opkomt, doe ik het wel."

Al snel werd de tweet met de link naar het artikel verwijderd. Volgens een woordvoerder zijn de medewerkers van Samsom toen gaan 'terugredeneren'. "Het twitteraccount van Samsom stond nog open en het zou kunnen dat een medewerker een interessante link zag en die wilde aanklikken, maar in plaats daarvan op de retweetknop drukte."

Volgens de woordvoerder heeft Samsom de link in elk geval niet zelf geplaatst. Op het moment dat de tweet verscheen, nam de PvdA-leider deel aan een debat in de Tweede Kamer.

Samsom erkende later op de dag dat hij niet is gehackt. "Teamlid linkte column per ongeluk vanaf m'n desktop. Zat in debat en zag tweet die ik niet zelf had geplaatst. Dacht aan hack", twitterde hij.

Na het voorval heeft Samsom zijn wachtwoord aangepast, zegt zijn woordvoerder.

Brits leger fors kleiner

Groot-Brittannië krimpt zijn leger fors in. De Britse minister Philip Hammond van Defensie maakte donderdag bekend dat het aantal militairen teruggaat van 102.000 naar 82.000 in 2020.

Hij wees kritiek af dat dit het land in gevaar zou brengen en een einde zou maken aan de positie van het land als als militaire macht. "We hebben het vierde defensiebudget in de wereld en het leger is een van de best presterende in de wereld en dat blijft zo", aldus Hammond.

Brits leger fors kleiner
Brits leger fors kleiner (Foto: ANP)

Justin Bieber krijgt Gelredome nog niet vol

Het is Justin Bieber donderdag vooralsnog niet gelukt om het Gelredome direct te vullen. De kaartverkoop voor zijn concert op 13 april in het Arnhemse stadion ging donderdag om 09.00 uur van start. Om 14.30 uur waren er nog steeds tickets verkrijgbaar. Om welk aantal het gaat wilde een woordvoerder van concertorganisator Greenhouse Talent niet zeggen.

Het concert dat het Canadese meisjesidool vorig jaar gaf in de Rotterdamse Ahoy was binnen een half uur uitverkocht. Het Gelredome kan wel aanzienlijk meer mensen herbergen. De capaciteit van de Rotterdamse concertzaal is vijftienduizend, dat aantal ligt voor het Arnhemse stadion ruim twee keer zo hoog.

In de Verenigde Staten verliep Biebers kaartverkoop eerder dit jaar een stuk sneller. De tickets voor zijn twee shows later dit jaar in het New Yorkse stadion Madison Square Garden waren in dertig seconden weg. De hele Amerikaanse toer van Bieber was binnen een uur uitverkocht.

Geen F1 Grand Prix in Rome

Er zal definitief geen Formule 1-race in de straten van Rome worden gehouden, zo heeft promotor Maurizio Flammini aan persbureau Ansa laten weten. In plaats daarvan werkt Flammini aan een race in de straten van New Jersey.

"Het project in Rome is gestrand op bureaucratie. Dit probleem houdt in Rome duizenden projecten tegen, niet alleen de Formule 1. We zouden hier tegen moeten strijden. Het is ondenkbaar dat de toestemming voor planning, het begin van elke onderneming in het gebied, zes tot vijftien jaar duurt. Elk initiatief is na zes jaar alweer oud, laat staan na vijftien jaar."

Vuurwerk van boven

Gisteren was het 4th of July in Amerika. Misschien wel de belangrijkste feestdag in Amerika en dus een goede reden om vuurwerk af te steken, en dat kun je natuurlijk filmen maar hoe? Want iedereen doet het al vanaf de grond maar een filmpje waarin je vuurwerk van boven ziet dat is iets wat ik nog niet ken en geeft een hele nieuwe kijk op al dat knallende moois.

Fret zorgt voor onrust bij Tweede Kamer

Een fret of een steenmarter heeft donderdag voor ophef gezorgd bij het gebouw van de Tweede Kamer. Het diertje kroop onder de dienstwagen van minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) en nestelde zich in het motorblok.

Volgens de woordvoerder van Kamp is het diertje doelbewust losgelaten. Dat zou op beveiligingsbeelden te zien zijn. Wat het doel van deze actie zou zijn, is onduidelijk. Mogelijk is er een verband met het verbod op het houden van pelsdieren dat de Kamer donderdag aannam.

Urenlang zijn vergeefse pogingen gedaan het dier te bevrijden. Daarbij werden de dierenambulance en een takelwagen ingeschakeld. Uiteindelijk wist chauffeur Sylvia de fret te pakken te krijgen, meldt Kamps woordvoerder.

Volgens medewerkers van de dierenambulance ging het om een fret, maar experts stellen op basis van beelden van het dier dat het meer op een steenmarter lijkt. Beide kleine roofdieren nestelen zich vaker onder auto's, waar ze soms remkabels doorknagen. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

De commotie rondom het roofdiertje is aan Kamp zelf voorbijgegaan. Hij was in de Tweede Kamer bezig met een debat over het ontslagrecht.


Fret zorgt voor onrust bij Tweede Kamer (Foto: Novum)

Roche: "Gesink kan podium halen"

Voormalig Tourwinnaar Stephen Roche denkt dat Robert Gesink dit jaar een goede kans maakt om in de Tour de France het podium te behalen. De Ier weet echter ook dat Bradley Wiggins en Cadel Evans de grootste kanshebbers voor de zege zijn en dat Gesink moet strijden om plaats drie.

"Hij is daar zeker toe in staat. Gesink is een renner voor het podium, maar ik weet alleen niet of hem dat dit jaar al gaat lukken. Hij is duidelijk een renner met een groot potentieel. In rondes als die van Californië en Zwitserland heeft Gesink laten zien in een etappekoers om de hoofdprijs mee te kunnen strijden. Maar er is wel een groot verschil tussen een ronde van twee weken en een ronde van drie weken."

Door zijn goede voorjaar is Wiggins de grote favoriet voor de Tour. Roche verwacht niet dat de Brit al over zijn vormpiek heen is. "Wiggins gaat het winnen. Evans zal meer moeten geven dan hij dit jaar tot nog toe heeft laten zien. Sommigen mensen zeggen dat Bradley te vroeg, te vaak goed is gaan rijden. Maar zoveel heeft hij nog niet gereden, hoor. Hij heeft gewoon alles gewonnen waar hij aan deelnam. Maar hij is zeker nog niet op."

Voor het jongerenklassement is er voor de Ier maar één kandidaat. "Tejay van Garderen. Maar ik durf niet te zeggen of hij zich over een aantal jaren ook in de strijd om het geel zal kunnen mengen." Steven Kruijswijk maakt net als de andere Nederlanders weinig kans op het tricot, omdat ze nog net tekort komen.

Roche: Gesink maakt kans op podium (Foto: Pro Shots)

Dragon Ball Z Budokai: HD Collection verschijnt in de winter

Namco Bandai heeft vandaag aangegeven dat Dragon Ball Z Budokai: HD Collection inderdaad uitkomt. Eerder waren er al geruchten verschenen over een HD-versie. Naast Dragon Ball Z Budokai: HD Collection krijgen we dit jaar ook nog Dragonball Kinect voor Xbox 360.

Dragon Ball Z Budokai: HD Collection bevat Dragon Ball Z Budokai en Dragon Ball Z Budokai 3 in een nieuw HD-jasje. De game bevat natuurlijk vebeterde graphics en krijgt achievements en trophies. De game moet aankomende winter in Europa in de winkels liggen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Chemisch bedrijf Oss in problemen na explosie

In een bedrijf in Oss heeft zich donderdagmiddag een ontploffing voorgedaan. De stroom is op het industrieterrein uitgevallen, waardoor een aangrenzend chemisch bedrijf in de problemen dreigt te komen. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

De ontploffing zorgde voor een kleine brand in het eerste bedrijf aan de Rijnstraat. Niemand raakte gewond. Wel viel de stroom in de regio uit. Het tweede bedrijf aan de Waalkade komt in de problemen doordat de chemische middelen niet meer gekoeld kunnen worden.

De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. De woordvoerder kon niet zeggen hoe groot het gevaar is. "Met chemische middelen is er altijd gevaar voor de omgeving." Het industrieterrein is afgesloten.

'Sony komt met PlayStation 3 Super Slim'

Sony is van plan om een nieuw model van PlayStation 3 uit te brengen, dat kleiner moet zijn dan PlayStation 3 Slim. Dit blijkt uit een aantal documenten die bij de Federal Communications Commision (FCC), zijn ingediend door Sony.

Tot op heden is PlayStation 3 Slim bekend als de 3000-serie, maar Sony is van plan een model uit te brengen onder de 4000-serie. Dit kan betekenen dat Sony met een nieuw model komt, waarvan Eurogamer via een anonieme bron heeft vernomen dat het model op de aankomende gamescom te zien zal zijn.

Op de ingediende documenten zien we illustraties van een originele PlayStation 3, een PlayStation Slim en mogelijk een nieuw model die qua grootte een stuk kleiner is. Sony heeft officieel nog niks vrijgegeven over het bericht tegenover Eurogamer. Op de E3 gaf Shuhei Yoshida, hoofd van Sony Computer Entertainment, aan dat een nieuw model van PlayStation 3 een mogelijkheid is. Drie jaar geleden kwam Sony destijds op de gamescom met een aankondiging van PlayStation Slim.

PS3PS3PS3

[WBD] Radwanska gemakkelijk naar finale

Agnieszka Radwanska heeft nagenoeg probleemloos de finale van Wimbledon bereikt. In de eerste halve finale van vandaag versloeg ze de Duitse Angelique Kerber.

Radwanska, de nummer drie van de wereld, kwam aanvankelijk in de problemen toen Kerber haar tweede servicegame brak. De Poolse wist echter vrijwel meteen weer terug te breken, en brak haar nogmaals op 4-3. Ze serveerde de eerste set daarna koeltjes uit; 6-3.

De Duitse, normaliter mentaal niet de sterkste, probeerde het nog wel in de tweede set. Radwanska overklaste haar echter en liet haar niet meer terugkomen in de wedstrijd. Ze brak Kerber vroeg in de tweede set en behield vervolgens telkens haar servicebeurt, waardoor ze de tweede set met 6-4 naar zich toe trok.

Zaterdag speelt Radwanska de finale tegen de winnares van de andere halve finale, die momenteel gespeeld wordt. Daarin neemt Serena Williams het op tegen Victoria Azarenka.

Britse snelweg M6 dicht na incident met bus

De snelweg M6 bij het Britse Birmingham is tussen twee afritten afgesloten voor een politie-operatie. Een anti-terreureenheid van de politie heeft een bus staande gehouden. De passagiers moesten uitstappen en het voertuig werd doorzocht.

Volgens de BBC goot een passagier een bepaalde substantie in een doos, waardoor dampen vrijkwamen. De politie wilde dit echter niet bevestigen. Het busbedrijf, Megabus, bevestigde dat er een onderzoek gaande is 'in verband met aantijgingen aan het adres van een passagier'.

In totaal waren er 48 passagiers aan boord. Die hebben de bus moeten verlaten. Uit videobeelden die vanuit de lucht werden gemaakt is te zien dat de passagiers aan de kant van de weg zitten en dat er honden zijn ingezet. In de bus zou iemand met een zaklantaarn de stoelen inspecteren.

Het Britse ministerie van defensie verleent de politie assistentie en heeft een explosievenopruimingsteam gestuurd. Dat is volgens het ministerie 'onderdeel van de routine als het leger hulp verleent'.

Er zijn tientallen brandweerwagens, voertuigen van de reddingsdiensten en politieauto's ingezet. De snelweg blijft vermoedelijk tot halverwege de middag afgesloten.

CDA, VVD halen uit naar tegenstanders JSF

De regeringspartijen CDA en VVD hebben donderdag hard uitgehaald naar de partijen die de stekker uit het JSF-project willen trekken. Vooral de PvdA kreeg er van langs. "Het credo van links lijkt liever een joint in de hand dan tien Joint Strike Fighters in de lucht", zei Raymond Knops.

"De PvdA wil de stekker eruit trekken die de partij er zelf in heeft gestoken", sneerde hij naar Angelien Eijsink (PvdA). Het besluit om deel te nemen aan de ontwikkelingsfase van de Joint Strike Fighter werd genomen onder leiding van toenmalig premier Wim Kok (PvdA). Eijsink hielp deze week de tegenstanders van het project aan een meerderheid.

Ook voor de SP had Knops geen goed woord over. Jasper van Dijk (SP) zou een voorbeeld kunnen nemen aan de 'socialistische heilstaten' Noord-Korea en Cuba, die nog wel investeren in de krijgsmacht. Ook de PVV onder leiding van 'kolonel Agema' doet Nederland volgens hem in de uitverkoop.

Knops benadrukte dat geen enkel wapensysteem zo vaak in crisissituaties wordt ingezet als de huidige F-16. De wereld is de afgelopen jaren instabieler geworden, en het luchtwapen blijft nodig. Langer doorvliegen met de F-16 is daarnaast onverstandig, want het onderhoud wordt steeds duurder.

VVD'er Han ten Broeke hamerde vooral op het verlies van werkgelegenheid in Nederland wanneer wordt besloten om te stoppen met het project. De tegenstanders helpen de kennisindustrie in Nederland om zeep, stelde hij. Hij wees erop dat SP en PvdA wel op hun achterste benen stonden toen Nedcar werd gesloten.

Ten Broeke wees er verder op dat de stuksprijs van alternatieve gevechtsvliegtuigen een stuk hoger ligt dan de JSF. En deze alternatieven zijn technologisch een stuk minder geavanceerd dan de JSF. En Nederland zal een stuk duurder uit zijn door op een later moment alsnog de JSF van de plank te kopen, voorspelde hij.

De regeringspartijen zullen een meerderheid waarschijnlijk niet overtuigen. Arjen el Fassed (GroenLinks) verwoordde de kritiek van deze meerderheid, die vindt dat het JSF-project jaar-in-jaar-uit gepaard gaat met vertragingen en kostenoverschrijdingen. Het is daarom beter om ermee te stoppen.

Nederland heeft tot nu toe ongeveer één miljard euro gestoken in de ontwikkeling van de JSF. Daarvan zijn onder meer twee testtoestellen aangeschaft, waarvan de eerste in september van de band rolt.

Leer meer over de nonnen uit Hitman: Absolution

IO Interactive heeft twee nieuwe videos vrijgegeven van Hitman: Absolution. De eerste video is een derde deel uit de ICA files-videos en geeft meer achtergrond verhaal over een groep assassins genaamd The Saints. De tweede video, is een interview met actrice Vivica Fox, bekend van Kill Bill.

Vivica Fox is de leider van The Saints en gaat ook haar stem gebruiken voor de voice-acting. De nonnen komen uiteindelijk oog in oog te staan met Agent 47 in Hitman: Absolution. De nieuwe Hitman-game ligt vanaf 20 november in de winkels voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Voormalig wethouder Gemert-Bakel vervolgd om leugen

Een voormalig wethouder van Gemert-Bakel en een medewerker van die gemeente worden vervolgd voor valsheid in geschrifte. De twee schreven in een brief dat de gemeente een bouwvergunning had verleend aan een bedrijf, terwijl dat niet het geval was. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch donderdag bekendgemaakt.

De voormalig wethouder Harrie Verkampen, momenteel CDA-raadslid in Gemert-Bakel, loog in november 2009 over de vergunning om het bedrijf aan subsidie te helpen. Verkampen erkende dat een jaar later tegenover de gemeenteraad. Hij gaf toen onder meer toe een fout te hebben gemaakt.

Justitie besloot tot vervolging op basis van politieonderzoek. Aanleiding hiervoor was een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) uit november over de affaire

De twee verdachten moeten op 24 augustus voor het eerst voor de rechter verschijnen. De inhoudelijke behandeling begint op een later moment.

Gadget: Nokia PureView 808

De beste camera is degene die je bij je hebt. En wat heb je bijna altijd bij je? Je telefoon. Niet zo gek dus dat veel telefoons tegenwoordig ook foto's en vaak ook video's kunnen maken. Dan kun je de foto's ook meteen delen op social media zoals Facebook, via WiFi of mobiel datanetwerk. Zodra mensen op vakantie gaan, nemen ze vaak toch nog een (compact)camera mee voor de foto's. Nokia denkt met de 808 PureView telefoon genoeg in huis te hebben om ook die aparte camera niet te hoeven inpakken.


FOK! was uitgenodigd om de PureView uit te testen op het strand van Zandvoort en FOK!fotograaf whaley greep die kans en ging een kijkje nemen.

Taylor Kitsch wil even geen blockbusters meer

Taylor Kitsch keert zijn rug naar grote kaskrakers en zegt zich te willen concentreren op kleinere, artistiekere films. Zijn laatste twee pogingen om bakken met geld binnen te halen faalden jammerlijk. De acteur was onlangs te zien in de sciencefictionfilm John Carter en de actiefilm Battleship, twee van de duurste flops van de afgelopen jaren.

"Ik heb op die filmsets vooral mijn geduld kunnen oefenen", zegt de 31-jarige Kitsch tegen de Amerikaanse filmsite Collider. "Dat is mij zeer van pas gekomen tijdens de opnames van Savages", zegt hij over het misdaaddrama van regisseur Oliver Stone.

De film, met Blake Lively, John Travolta en Benicio del Toro, is precies zo'n stevig drama waar de acteur naar snakte. "Het zoeken, creëren en samenwerken met deze acteurs was heel verfrissend. Dit wil ik blijven doen. Even geen groene schermen meer."

Savages, over twee Amerikaanse hasjkwekers die het opnemen tegen het Mexicaanse drugskartel, draait vanaf 27 september in de Nederlandse bioscopen.


Taylor Kitsch wil even geen blockbusters meer (Foto: Novum)

Loting KNVB-beker: FC Utrecht - Ajax en N.E.C. - Feyenoord

In Zeist vond de loting plaats van de KNVB-beker. Er werd geloot voor de eerste en tweede ronde van de bekercompetitie. Erik Pieters verrichte de loting. 

In de eerste ronde spelen de zaterdagamateurs tegen de zondagamateurs met uitzondering van drie duels omdat er meer ploegen meedoen die normaal op zondag spelen. Bij de tweede ronde hadden de zeven ploegen die komend seizoen Europees voetbal spelen een beschermde status en konden elkaar niet treffen. In de tweede ronde is het ook zo dat een amateurvereniging altijd het thuisvoordeel heeft tegen een betaald voetbalorganistatie. 

De opvallende wedstrijden uit de tweede ronde zijn N.E.C. Nijmegen - Feyenoord en FC Utrecht - Ajax. De eerste ronde zal gespeeld worden op woensdag 22 augustus. De tweede ronde heeft plaats op 25/26/27 september. 

Ronde 1

Thuis Uit
Kozakken Boys Alcides
EHC Genemuiden
IJsselmeervogels Argon
Internos ONS Sneek
Excelsior '31 FC Lienden
Chabab RVVH
Rijnsburgse Boys HSC'21
Kloetinge EVV
Staphorst Haaglandia
Sparta Nijkerk WKE
Spakenburg Achilles '29
De Treffers Montfoort
Capelle Unitas
De Zouaven DETO
VVOG Leonidas
Noordwijk Sittard
Zwart Wit Sneek Jodan Boys
JVC Cuijk Barendregt
Xerxes DZB NVC
HBS HHC
UNA Scheveningen
DVS Ermelo AFC
FC Lisse RKAVV
GVVV Groene Ster
ADO'20 Katwijk
Gemert VVSB
Hoogeveen DESO
SC Feyenoord Hollandia


Ronde 2

Thuis Uit
AZ SC Veendam
N.E.C. Nijmegen Feyenoord
FC Chabab/RVVH FC Twente
Gemert/VVSB Vitesse
FC Utrecht Ajax
Spakenburg/Achilles '29 PSV
Kozakken Boys/Alcides sc Heerenveen
Roda JC PEC Zwolle
Rijnsburgse Boys/HSC '21 FC Volendam
Sparta Rotterdam AGOVV
Sparta Nijkerk/WKE De Graafschap
De Zouaven/DETO EHC Heuts/SC Genemuiden
Go Ahead Eagles VVV
JVC Cuijck/Barendrecht FC Eindhoven
SWZ Bosso Sneek/Jodan Boys Noordwijk/Sittard
Willem ll FC Dordrecht
SC Feyenoord/Hollandia Fortuna Sittard
UNA Brinvast/Scheveningen FC Oss
IJsselmeervogels/Argon ADO Den Haag
Xerxes/NVC Helmond Sport
Kloetingen/EVV Telstar
DVS '33 Ermelo/AFC FC Den Bosch
Staphorst/Haaglandia De Treffers/Montfoort
Hoogeveen/DESO SC Cambuur
GVVV/Groene Ster FC Groningen
Excelsior '31/FC Lienden Heracles Almelo
MVV NAC Breda
ADO '20/Katwijk Almere City FC
Capelle/Unitas HDS/HHC
VVOG/Leonidas FC Emmen
FC Lisse/RKHVV RKC Waalwijk
Internos/ONS Sneek Excelsior

Accounts zakelijke ADSL-klanten KPN kwetsbaar

De zakelijke accounts van 140.000 zakelijke ADSL-klanten van KPN zijn lange tijd beschikbaar geweest voor onbevoegden. De oorzaak is dat KPN klanten niet verplicht hun standaardwachtwoord te wijzigen. Dat heeft KPN donderdag bevestigd. Klanten liepen het risico dat onder meer e-mailadressen en bankrekeningnummers door derden werden gewijzigd.

Volgens een woordvoerder van KPN zijn er geen aanwijzingen dat onbevoegden ook daadwerkelijk misbruik hebben gemaakt van de kwetsbare accounts. Klanten hebben daarvan geen melding gemaakt. De accounts betreffen een 'self care omgeving' van zakelijke klanten, waar administratieve taken uitgevoerd kunnen worden.

KPN werd dinsdag getipt door de ict-nieuwssite Webwereld, die ontdekte dat van de 180 duizend klanten 120 duizend het standaardwachtwoord niet gewijzigd hadden en nog eens twintigduizend hun wachtwoord gelijk hadden gemaakt aan hun gebruikersnaam.

Na de tip sloot KPN dinsdag direct de betreffende site. Donderdag rond het middaguur was deze weer beschikbaar, nadat KPN de wachtwoorden van de140 duizend klanten had gewist. Als deze klanten nu willen inloggen, krijgen ze direct de melding dat ze een nieuw wachtwoord moeten kiezen.

Volgens de woordvoerder is er bij het wijzigen van wachtwoorden sprake van 'verantwoordelijkheid van weerszijden'. In de toekomst worden klanten verplicht het standaardwachtwoord te wijzigen.


Accounts zakelijke ADSL-klanten KPN kwetsbaar (Foto: Novum)

Bussen Den Haag rijden in ieder geval tot weekend

De bussen in Den Haag rijden de rest van donderdag en vrijdag volgens dienstregeling. De directie van HTM gaat in gesprek met de buschauffeurs om een aantal zaken helder te krijgen en vrijdag om middernacht loopt een deadline af. Dat zegt bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV. Wat de precieze eisen aan de directie zijn wil hij niet zeggen.

De bussen in Den Haag, die om 09.30 uur naar de remise gingen, rijden donderdag sinds 13.40 uur weer. Woensdag blokkeerden ze een deel van de binnenstad tijdens een wilde staking. De buschauffeurs maken zich zorgen over de aanbesteding die HTMbuzz heeft gewonnen. Ze zijn bang dat ze niet onder dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen blijven werken.

Verkeerswethouder Peter Smit heeft donderdagochtend gesproken met een afvaardiging van de chauffeurs. Hij heeft hun verteld dat er geen aanleiding en ook geen juridische mogelijkheid is om de aanbesteding terug te draaien.


Bussen Den Haag rijden in ieder geval tot weekend (Foto: Novum)

Wilders wil alleen bekenden op lijst

De PVV is ditmaal 'extra voorzichtig' met het samenstellen van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders heeft het liefst mensen die al bekend zijn bij de partij, zegt hij in een interview met het weekblad Elsevier.

Aanleiding is het opstappen van Hero Brinkman, Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven uit de PVV-fractie in de Tweede Kamer, evenals de schandalen rondom verschillende provinciale PVV-politici. "Te gênant voor woorden", noemt Wilders de affaires. "Dit keer zijn we extra voorzichtig. Er komen ook avonturiers op ons af. We proberen hun achtergronden nóg beter na te gaan en putten vooral uit mensen die we al kennen."

Wilders zegt verder dat hij SP-leider Emile Roemer de komende tijd harder gaat aanvallen. Wilders wil zo kiezers van de SP afsnoepen. "Er valt voor mij wat te halen bij de SP. Vandaar dat ik Roemer harder zal aanpakken." Volgens Wilders is de SP in werkelijkheid pro-Europees en ontloopt de partij debatten over allochtonen.

De PVV maakt vrijdag intern bekend wie op welke plaats op de kandidatenlijst staat. De lijst moet zaterdag openbaar worden.


Wilders wil alleen bekenden op lijst (Foto: Novum)

Buma wil weer regeren met PvdA

Het CDA ziet samenwerking met de PvdA weer zitten. "Ik sta ervoor open", zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma donderdag in een interview met NRC Handelsblad.

De PvdA kan volgens Buma een geloofwaardige middenpartij zijn, waardoor CDA en PvdA zaken kunnen doen om de crisis te bestrijden. "Ik hoop heel erg dat het een gezamenlijke weg wordt", zegt hij. De PvdA is net als het CDA bereid 'het moeilijke pro-Europa-verhaal te vertellen.'

Het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie ging ten onder aan ruzie tussen de sociaaldemocraten en de christendemocraten. CDA-kopstuk Maxime Verhagen zei daarna alleen nog in 'uiterste noodzaak' met de PvdA te willen regeren.

Buma wil 'met iedereen behalve de PVV werken', zegt hij in het interview. Hij erkent dat hij het niet voor het uitkiezen zal hebben gezien het lage zetelaantal van het CDA in de peilingen.


Buma wil weer regeren met PvdA (Foto: Novum)

Liberace-film opgenomen in huis Zsa Zsa Gabor

Michael Douglas gaat zijn rol als excentrieke pianovirtuoos Liberace spelen in het huis van Zsa Zsa Gabor. De hoogbejaarde filmdiva en haar man  prins Frederick von Anhalt kunnen de koffie klaarzetten voor Douglas, Matt Damon en regisseur Steven Soderbergh. Ze verhuren het huis aan de filmcrew, schrijft de entertainmentsite TMZ.

De bedoeling is dat de opnames in Gabors huis in de wijk Bel Air in Los Angeles 23 dagen duren. Volgens bronnen rond de productie vangt het echtpaar zeventigduizend dollar voor de verhuur.

De 95-jarige Gabor en haar man kunnen het geld goed gebruiken. De twee dreigden hun huis dit jaar nog te moeten verlaten wegens een hypotheekschuld, maar werden op het laatste nippertje geholpen door een gulle fan.

De opnamen van Behind the Candelabra van Soderbergh gaan deze zomer van start. Ook Rob Lowe en Dan Aykroyd hebben rollen in het drama. De film wordt volgend jaar uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender HBO. Of de film ook in Nederland op de buis verschijnt, is nog onbekend.


Liberace-film opgenomen in huis Zsa Zsa Gabor (Foto: Novum)

Pizarro: "Ik wil alles winnen met Bayern"

Claudio Pizarro is deze zomer niet voor niets teruggekeerd bij Bayern München. De aanvaller is nog steeds ambitieus.

Pizarro speelde van 2001 tot 2007 al voor Bayern, dat in die periode drie keer de dubbel won. De Peruviaan wil echter meer. "Ik wil komend seizoen alles winnen, dat is de doelstelling", zegt hij op de clubwebsite. Pizarro droeg de afgelopen vijf jaar het shirt van Chelsea (één seizoen) en Werder Bremen.

Afgelopen seizoen eindigde Bayern op de tweede plek in de Bundesliga, terwijl de finale van de Champions League verloren ging tegen Chelsea. Pizarro beseft dat er de laatste jaren wat veranderd is. "Maar ik ken hier de meeste mensen en ik heb altijd gezegd dat Bayern de beste club is waar ik heb gespeeld."

Met Mario Gomez als absolute spits en Mario Mandzukic als nieuwe aankoop, is Pizarro niet zeker van speeltijd. "Concurrentie om een positie in het elftal is normaal. Dat heb je bij iedere club. In 2001 hadden we vijf spitsen, dus toen was de situatie anders."

ECB verlaagt rente naar laagste stand ooit

De Europese Centrale Bank heeft de rente zoals verwacht verlaagd van 1,0 naar 0,75 procent, de laagste stand ooit. Dat maakte de centrale bank donderdag bekend. Een lagere rente kan de economie in de eurozone aanzwengelen, omdat dit kan aanzetten tot investeren.

Verschillende economen hadden al gerekend op de renteverlaging met een kwart procentpunt. Economen van Nomura rekenden zelfs op een verlaging met een half procentpunt, 'omdat een kwart procentpunt niet meer dan een symbolische verruiming zou zijn en weinig effect zal sorteren'.

De depositorente werd verlaagd naar nul procent. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de honderden miljarden euro's die banken momenteel bij de ECB parkeren worden opgenomen en in de kwakkelende economie worden gepompt.

Om 14.30 uur begint ECB-president Mario Draghi aan zijn persconferentie om uitleg te geven over het rentebesluit.


ECB verlaagt rente naar laagste stand ooit (Foto: Novum)

Leeuwendeel geiten niet ingeënt tegen Q-koorts

Acht op de tien geiten- en schapenhouderijen zijn nog niet gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Boeren moeten hun dieren voor 1 augustus hebben ingeënt.

De NVWA gaat alle bedrijven die nog geen actie hebben ondernomen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Alle geiten- en schapenboerderijen moeten hun dieren vaccineren tegen de ziekte. Dat moet de kans dat dieren ziek worden een stuk kleiner worden.

Als het vaccineren niet op tijd gebeurt, doet de NVWA het zelf. De kosten komen dan op rekening van de veehouder. Volgens de instantie kunnen die oplopen tot ruim zevenduizend euro voor bedrijven met duizend dieren. De boer kan daarnaast ook rekenen op een proces-verbaal.

Q-koorts kan van dier op mens worden overgedragen. In 2007 brak de ziekte op grote schaal uit in het zuiden van het land. Dat kostte toen aan minstens 25 mensen het leven. Zo'n vierduizend anderen werden ziek. Duizenden dieren werden geruimd. Nieuwsuur stelt op basis van onderzoek dat het ministerie van Landbouw steken heeft laten vallen.

Op dit moment zijn nog 37 veebedrijven besmet met Q-koorts. Bij een bedrijf in Hilvarenbeek werd woensdag de laatste besmetting geconstateerd. De teller kwam daardoor in totaal op 101 besmette bedrijven sinds 2009, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdag in een Kamerbrief.

Volgens Bleker waren in Hilvarenbeek de aanwezige dieren, 618 melkgeiten, tijdig gevaccineerd. Daarom is er slechts 'een zeer beperkt risico' voor de gezondheid van omwonenden.


Leeuwendeel geiten niet ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)

Schumacher maakt toekomstplannen snel bekend

Michael Schumacher wil voor het eind van de zomer zijn toekomst in de autosport duidelijk maken. De zevenvoudig wereldkampioen heeft een aflopend contract bij het Formule 1-team Mercedes. Snel zal duidelijk worden of zowel hij als de renstal langer met elkaar in zee zullen gaan of dat Schumi iets anders van plan is.

Teambaas Ross Brawn gaf bij het FOTA-fanforum in Grove uitleg over de situatie. "We nemen deze zomer een besluit. We zijn met elkaar nog niet diep ingegaan op de situatie, maar dat moment is aanstaande en we moeten binnenkort beslissen. Je kan het vanuit verschillende standpunten bekijken. Maar dit jaar presteert Michael het best sinds hij drie jaar geleden bij ons kwam."

"Het is jammer en frustrerend dat de resultaten beter hadden kunnen zijn zonder de vele technische problemen aan zijn auto. In de komende zes weken zullen we nadenken over de vraag of we met elkaar verder gaan. Dat is de eerste stap. Pas daarna weten we of de huidige line-up intact blijft of dat we op zoek moeten gaan naar een nieuwe coureur."

[Tour] Kittel stapt toch af

Marcel Kittel is de vierde afstapper in de Tour de France. Na veertig kilometer gaf de sprinter van Argos-Shimano er de brui aan en besloot in de remmen te grijpen. Door het afstappen zijn er nog 194 renners in koers.

Vanmorgen berichtte zijn Nederlandse ploeg nog dat het stapje bij stapje beter ging met de Duitser, die kampte met een maag- en darminfectie. Voor de Tour werd Kittel gezien als grootste concurrent in de sprint voor Mark Cavendish.

Gouden munt bij pre-order New Super Mario Bros. 2

Gamers die een pre-order plaatsen bij Gamestation of Game in de UK, krijgen gratis een gouden munt die iedereen kent uit de Mario-franchise. De gouden munt is een case die genoeg ruimte bevat om je gamecard van New Super Mario Bros. 2 erin te bewaren.

Nintendo geeft wel aan dat de case helaas niet écht van goud is om een teleurstelling te voorkomen. Gamers in Nederland hebben de mogelijkheid om een pre-order te plaatsen bij Game Mania. Hierbij krijgt elke gamer die een pre-order plaatst ook een gouden munt. Of andere winkels ook een gouden munt aanbieden is voorlopig nog niet bekend. New Super Mario Bros. 2 ligt vanaf 17 augustus in de winkels voor Nintendo 3DS.

Centjecentje

VVD en CDA balen van misgelopen tankdeal

De VVD en het CDA zijn verbolgen over het mislopen van de tankdeal met Indonesië. In een Kamerdebat over de kwestie staken ze hun teleurstelling donderdag niet onder stoelen of banken. Maandag werd bekend dat Indonesië tanks koopt van Duitsland, waarmee de verkoop van tachtig overtollige Nederlandse tanks van de baan is.

VVD-Kamerlid Afke Schaart noemde de weerstand die in de Kamer bestond tegen de deal onbegrijpelijk. Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks en ChristenUnie was tegen de verkoop van de tanks. Zij vrezen dat Indonesië het wapentuig zou inzetten tegen de eigen bevolking.

"Heeft Duitsland een lagere moraal dan wij? Kom nou toch", fulmineerde Schaart. Ze vreest dat Nederland een 'modderfiguur' slaat door hoog van de toren te blazen over mensenrechten in Indonesië, terwijl er geen internationale afspraken zijn die wapenverkoop aan dit land verbieden.

CDA-Kamerlid Ad Koppejan is ook 'not amused'. Volgens hem zijn de onderdrukte minderheden in Indonesië, zoals de Papoea's, niet geholpen met verzet tegen de verkoop van de tanks. CDA en VVD wezen er beide op dat Nederland door het mislukken van de deal zo'n tweehonderd miljoen euro misloopt.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) herhaalde dat het mislukken van de deal 'een kras' is op de verhouding tussen Nederland en Indonesië. Hij wil deze zo snel mogelijk wegwerken.

Riquelme overweegt carrière te beëindigen

Juan Roman Riquelme heeft donderdag mogelijk zijn laatste wedstrijd uit zijn profcarrière gespeeld. De Argentijn kondigde zijn vertrek aan bij Boca Juniors. Riquelme en Boca verloren afgelopen nacht de finale van de Copa Libertadores met 2-0 van Corinthians. Het eerste duels eindigde in 1-1.

"Ik ga hier niet verder. Ik voel me leeg en ik denk niet dat ik Boca nog veel te bieden heb. Ik kan niet op 50 procent spelen", zei hij na afloop op de officiële clubwebsite. "Ik houd van deze club en ik ben Boca voor altijd dankbaar." Riquelme begon zijn carrière in 1995 bij Boca Juniors, waar hij in totaal twaalf jaar speelde. Tussen 2002 en februari 2007 speelde de 34-jarige aanvaller bij FC Barcelona en Villarreal.

Of hij zijn loopbaan nog een vervolg geeft, weet de 51-voudig international nog niet. "Ik ga met familie en vrienden bespreken of zij mij nog even willen zien voetballen." Riquelme won met Boca driemaal de Copa Libertadores en vijf keer de landstitel.

Springstof gevonden in woning Osse bende

In de woning van een bende mensenhandelaren uit Oss heeft de politie springstof, automatische wapens en munitie gevonden. Bij de doorzoeking van de woning in Teeffelen is een gespecialiseerd team van de landmacht ingezet.

In de omgeving van de woning werd vorige week woensdag een tas met automatische wapens, een pistool, munitie en enkele ontstekers gevonden. De politie besloot toen het huis grondig te doorzoeken, waarbij de hulp van de landmacht werd ingeroepen.

Bij de nieuwe doorzoeking van woensdag werd 'een aanzienlijke hoeveelheid' kneedbare springstof gevonden. Ook stuitte de landmacht op delen van een vuurwapen en munitie.

De politie startte in april een onderzoek naar twee broers uit Teeffelen op verdenking van drugshandel. Hierdoor kwam een grotere groep aan het licht. Twee weken geleden deed de politie invallen in woningen in Oss en omgeving. Zeven mannen en twee vrouwen uit Oss en Teeffelen werden aangehouden voor mensenhandel, drugshandel, wapenbezit en witwasserij.

Bij de invallen werden Oost-Europese vrouwen, onder wie een minderjarige, aangetroffen. Zij werkten vermoedelijk in de prostitutie.

NAC Breda denkt aan Breuer

Michel Breuer is in beeld bij NAC Breda. Dat meldt BN/De Stem. Breuer moet in Breda de nieuwe rechtsback worden. De 32-jarige verdediger speelde sinds 2004 voor sc Heerenveen, waar zijn contract deze zomer niet werd verlengd. Eerder droeg Breuer het shirt van Excelsior.

John Karelse, de trainer van NAC, liet afgelopen weekend weten dat hij in ieder geval vier nieuwe spelers wil halen. De Brabanders hebben een teleurstellend seizoen achter de rug. Met slechts 38 punten eindigde NAC op de dertiende plaats.

NAC Breda heeft een zware seizoenstart voor de boeg. De ploeg begint op vrijdag 10 augustus met de derby tegen Willem II (uit). Een week later komt FC Twente op bezoek en in de laatste week van augustus volgt een uitwedstrijd tegen Ajax.

Wikileaks geeft documenten over Syrië vrij

Klokkenluiderswebsite Wikileaks gaat e-mails tussen de Syrische regering en westerse bedrijven vrijgeven. Dat heeft de website donderdag bekendgemaakt. In totaal zijn er zo'n 2,4 miljoen e-mails uit Syrië in handen van de klokkenluiders.

Sarah Harrison van Wikileaks erkende dat Wikileaks, nu voorman Julian Assange asiel heeft aangevraagd in de Ecuadoraanse ambassade in Londen, door een 'moeilijke tijd' gaat. Ze voegde daar aan toe dat Wikileaks 'zich hier doorheen gaat slaan'.

Ex-PVV-Statenlid Nunes actief op neonaziforum

Ex-PVV-Statenlid Monica Nunes was tot drie jaar geleden een tijdlang zeer actief op de extreemrechtse website Stormfront. Dat heeft Nunes donderdag toegegeven, nadat de antifascistische onderzoeksgroep Kafka had onthuld dat zij in elf maanden tijd bijna 2200 berichten op het Stormfront-forum, een gemiddelde van ruim zes per dag.

In haar posts laat het ex-PVV-Statenlid zich uit over minderheden, rassen en joden. Zo schreef ze onder meer dat ze zou willen 'dat we een leider krijgen die moslims het land uit stuurt'. Hoewel ze in haar berichten het nazi-gedachtegoed niet ronduit steunt, schrijft zij over de treurmars die werd gehouden nadat in 2008 in Duitsland de skinhead Kevin Plum wordt neergestoken: "Een dapper initiatief, de mars. Respect."

In een reactie op het bericht geeft Nunes toe actief te hebben deelgenomen op het forum onder de schuilnaam 'doubt'. Ze geeft aan de felle discussie die ze voerde met de overige leden over hun sympathieën misschien 'stom waren geweest', maar zegt zich ook te hebben verzet tegen 'de meest waanzinnige rassentheorieën'. Ook zou een deel van haar berichten aangepast zijn door moderatoren.

Nunes stapte vorige week samen met Gerton van Unnik uit de fractie van Hero Brinkman in de Provinciale Staten van Noord-Holland. Eerder dit jaar zaten beiden nog met hem in de PVV-Statenfractie, maar zij volgden Brinkman toen hij de partij verliet. Nunes zegt het 'opvallend te vinden dat dit verhaal naar boven borrelt nu Brinkman daar belang bij heeft'.

Feyenoord rondt komst Singh af

Feyenoord heeft zich definitief versterkt met Harmeet Singh. De 21-jarige Noorse middenvelder met Indiase roots zette in de Kuip zijn handtekening onder een contract voor twee seizoenen, met een optie voor nog eens twee jaar. Feyenoord had eerder deze week met het Noorse Valerenga al een akkoord bereikt over de transfersom.

Singh is volgens technisch directeur Martin van Geel hetzelfde type als de naar Aston Villa vertrokken Karim el Ahmadi. Toch is de drievoudig Noors international vooral gehaald met het oog op de toekomst. "Hij is een speler met heel veel talent, die bij ons de kans krijgt om zich verder te ontwikkelen", zegt Van Geel op de clubsite.

In de afgelopen zes seizoenen speelde Singh 101 competitiewedstrijden voor Valerenga. Daarin scoorde hij acht keer.

Vaughters ontkent deal in dopingzaak

Jonathan Vaughters weet niets van een deal met het Amerikaanse antidopingagentschap Usada in de dopingzaak tegen Lance Armstrong. Dat zegt de ploegleider van Garmin-Sharp in reactie op berichtgeving in De Telegraaf van donderdagochtend. "Het is compleet uit de lucht gegrepen", laat de oud-ploeggenoot van Armstrong weten.

Vaughters zou net als Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vandevelde zijn eigen dopinggebruik toegeven en belastende verklaringen afleggen tegen Armstrong. In ruil daarvoor worden ze dan slechts voor een halfjaar geschorst, in plaats van de gebruikelijke twee jaar. Die straf zou bovendien pas in september ingaan.


Vaughters ontkent deal in dopingzaak (Foto: Novum)

Treintrauma

Eindelijk snap ik het. Ik ben erachter. Het is gewoon een complot. Een complot, gericht tegen mij. Met succes, dat moet ik wel toegeven. Jarenlang heb ik gewoon gedacht dat het toeval was. Dat mij dit nou net op dit ene moment overkwam. Want natuurlijk maken de mensen die elke dag met de trein reizen dit niet bij al hun treinreizen mee, anders zou er geen kip meer met de NS reizen. Nee, het is, zoals ik al opmerkte, een complot.

Heracles strikt Vujicevic

Heracles Almelo heeft zich versterkt met Dario Vujicevic. Middenvelder Vujicevic zat zonder club nadat zijn contract bij FC Twente halverwege vorig seizoen werd ontbonden. 

De 22-jarige Vujicevic kwam bij Twente tot 23 competitieduels, waarvan zeventien als invaller. In het seizoen 2010-2011 speelde de voormalig Kroatisch jeugdinternational vijftien keer op huurbasis voor VVV-Venlo. Vujicevic tekent in Almelo een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaar.

Eerder vandaag werd ook al bekend dat Dragan Paljic komend seizoen voor Heracles speelt. 

'Game of Thrones-setting geschikt voor social games'

Jon Radoff, CEO van Disruptor Beam, vindt dat de Game of Thrones-franchise het meest geschikt is voor social games. Traditionele singleplayer-RPG's zouden afbreuk doen aan de drama's en politieke intriges.

"Veel fantasiewerelden zoals Lord of the Rings hebben een duidelijk verschil tussen goed en slecht, waar helden het opnemen tegen de slechteriken. Dat is niet dynamisch genoeg voor social games," vertelt Radoff. "In Games of Thrones: Ascent kunnen spelers alles uit de serie ervaren. Ze leven in de wereld van Westeros en kunnen soortgelijke politieke en dramatische acties uitvoeren."

"Ik vind dat Games of Thrones niet geschikt is voor de klassieke singleplayer-RPG's. De meeste RPG's draaien om het verslaan van vijanden voor loot. Dat zou niet goed werken in een wereld zoals Westeros. Het is het perfecte universum voor strategische gameplay. Voor ons was de authenticiteit van de wereld het belangrijkste."

Disruptor Beam ontwikkelt vooral Facebook-spelletjes. Games of Thrones: Ascent komt ook naar Facebook en laat spelers een familie kiezen om zich bij aan te sluiten, items verzamelen en het land ontwikkelen. Daarbij kun je hulp krijgen van jouw vrienden.

Volkswagen rondt aankoop Porsche af

Volkswagen rondt eind deze maand de aankoop af van sportwagenfabrikant Porsche. Per 1 augustus is het merk dan een 'volledig geïntegreerd onderdeel'. Volkswagen meldde woensdagavond dat de ontbrekende 50,1 procent van de aandelen van het merk Porsche wordt gekocht van de holding achter Porsche voor 4,46 miljard euro, plus één aandeel Volkswagen.

De grootste autofabrikant van Europa heeft de automerken Audi, Skoda, Volkswagen, Seat, Bugatti en Bentley al onder de vleugels. Verder zitten vrachtwagenfabrikanten MAN en Scania ook in het portfolio van Volkswagen.

Door het akkoord is een einde gekomen aan een jarenlange machtsstrijd tussen de beide Duitse automakers, waarbij Porsche eerder Volkswagen trachtte in te lijven. De deal maakt ook een einde aan de ingewikkelde verbindingen tussen de eigenaren van Porsche en Volkswagen. De holding achter Porsche houdt een flink aandeel in Volkswagen. Verschillende bestuurders en aandeelhouders zijn actief voor beide bedrijven.


Volkswagen rondt aankoop Porsche af (Foto: Novum)

Kamer stemt in met importverbod op ivoor

Ivoor van slagtanden van neushoorns en olifanten mag niet langer worden geïmporteerd. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel van PVV-Kamerlid Dion Graus hiertoe.

De maatregel verbiedt dat slagtanden van olifanten en neushoorns naar Nederland kunnen worden gebracht. Ivoor is geregeld afkomstig van plezierjacht, ook wel trophy hunting genoemd.

De Kamer riep de regering ook op zich in te zetten voor een internationaal verbod op olifantenjacht, trophy hunting en de legale handel in ivoor. Volgens verschillende partijen wordt daarmee voorkomen dat illegaal verkregen ivoor van de slagtanden van olifanten verkocht kan worden.

Een verbod en een tijdelijke stop van het plaatsen van zenders op zeehonden kreeg geen meerderheid. De voorstellen van de PVV en Partij voor de Dieren kregen donderdag onvoldoende steun in de Kamer.

"Als Van Persie naar City gaat is hij dood voor mij"

De aankondiging dat Robin van Persie zijn contract bij Arsenal niet zal verlengen heeft de aarde in Londen doen beven. Sinds de sterspeler van The Gunners op zijn officiële website vertelde dat een gesprek met CEO Ivan Gazidis en trainer Arsène Wenger hem ertoe deed besluiten om zijn verbintenis niet meer te verlengen is een eventuele transfer naar Manchester City voer voor de Britse tabloids.

Piers Morgan, bekend als jurylid van de populaire tv-shows Britain's Got Talent en America's Got Talent en talkshowhost van Piers Morgan Tonight op CNN uitte zijn teleurstelling over het besluit van de Arsenal-vedette gisteravond via Twitter. "Als je naar Manchester City gaat, Robin van Persie, dan ben je dood voor mij. DOOD", zo viel er te lezen op het sociale media platform.

Arsenal slaagt er al jaren niet meer in om prijzen binnen te slepen en zag de voorbije seizoenen telkens hun beste speler vertrekken. Na een onderhoud met Wenger gaf de Nederlander aan zich niet te kunnen vinden in de toekomstvisie van de Franse oefenmeester en kondigde hij zijn vertrek aan.

Rutte onder vuur in debat Eurotop

Mark Rutte (VVD) is donderdag tijdens het debat over de Europese top van regeringsleiders stevig onder vuur genomen. Verschillende partijen verwijten de premier dat hij zich heeft laten overvallen door het resultaat.

Tijdens de top werd afgesproken dat het permanente noodfonds voor de euro ESM voortaan ook rechtstreeks noodlijdende banken mag steunen. Voorwaarde is wel dat er Europees bankentoezicht komt. Tijdens het debat in aanloop naar de top was Rutte nog kritisch over het rechtstreeks financieren van banken uit het fonds.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) vroeg zich opnieuw af of de premier zich heeft laten overrompelen door de besluitvorming in Brussel. Wist Rutte niet dat de directe bankensteun aan de orde zou komen? vroeg Buma zich af. "Hoe kan de premier zich zo laten overvallen op zo'n cruciale top?", zei Diederik Samsom (PvdA).

Volgens Wilders heeft Rutte zich laten chanteren door de Zuid-Europese 'maffiastaten' Italië en Spanje, die tijdens de eurotop alles zouden hebben geblokkeerd totdat er zekerheid was dat hun banken rechtstreekse steun zouden krijgen. De PVV-leider zei verder dat het besluit tot rechtstreekse bankensteun illegaal is. In het verdrag staat volgens hem namelijk dat alleen steun mag worden gegeven aan lidstaten. Hij liet nog in het midden of hij een motie van wantrouwen gaat indienen.

Een ruime Kamermeerderheid kan overigens instemmen met het bereikte resultaat in Brussel. Wel hamerde Stef Blok (VVD) erop dat Nederland niet de rechtstreekse bankensteun niet mag steunen als het Europese toezicht daarop niet goed is geregeld. Rutte komt later op de dag aan het woord. Na afloop van de eurotop ontkende hij al dat hij een draai zou hebben gemaakt. De opmerkingen daarover deed hij af als verkiezingsretoriek.

Jack Reacher knalt van het scherm in trailer

De eerste trailer voor Jack Reacher is een feit. De video toont Tom Cruise die zich na Mission Impossible 4 weer in een actievolle situatie bevindt.

Het verhaal van de film is afgeleid uit Lee Child zijn boek One Shot. Jack Reacher is 'een soort van agent' die zich niets van regels en wetten aan wil trekken, alleen wat hij vindt dat juist is. Als Reacher een sluipschutter onschuldige burgers ziet afschieten start een wilde jacht op de dader. Wanneer een verdachte wordt verhoord antwoordt de man op iedere vraag met dezelfde zin: "Pak Jack Reacher!".

De film is geschreven en geregisseerd door Chris McQuarrie en heeft naast Cruise onder meer Rosamund Pike, Robert Duvall, David Oyelowo en Werner Herzog in de hoofdrollen. Op 28 december kunnen we Jack Reacher in de bioscoop verwachten.

FNV wil uitspraak in zaak ziekmakende busjes

De FNV wil dat de rechter alsnog uitspraak doet in de zaak rond de ziekmakende busjes van Connexxion. De rechtbank in Assen gaf Connexxion vorige maand drie weken de tijd om de voertuigen aan te passen, maar dat is volgens Bureau Beroepsziekten FNV en FNV Bondgenoten niet gebeurd.

De achtpersoonsbusjes zouden gezondheidsklachten veroorzaken bij chauffeurs vanwege slechte vering, een slechte stoel en verkeerde afmetingen van de cabine.

Connexxion kreeg van de rechter tot vrijdag de tijd om te laten zien wat er aan de bussen wordt aangepast. Een woordvoerder laat weten de aankondiging van de FNV 'wat voorbarig' te vinden. "We hebben 19 juni een bezoek gebracht aan de stoelenleverancier, samen met een groep chauffeurs en de voorzitter van de ondernemingsraad", vertelt de zegsman. "Er zijn twee stoelen uitgekozen die in de bussen zijn geplaatst om te testen."

Connexxion heeft de chauffeurs ook geïnstrueerd hoe ze zichzelf zo min mogelijk kunnen belasten. "We zijn met alle onderdelen die de arbeidsinspectie had aangegeven voortvarend aan de slag gegaan." Connexxion ziet de uitspraak van de rechter dan ook met groot vertrouwen tegemoet.

De FNV heeft geen vertrouwen in de aanpassingen die Connexxion wil uitvoeren. "Deze bussen schieten op zoveel punten tekort dat ze niet zijn aan te passen", zegt Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten van de FNV. "Ze zijn hier al zeven maanden mee bezig en er is nog steeds niets gebeurd"

De vijf achtpersoonsbusjes rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is langdurig uitgevallen door het rijden in de Mercedes-busjes, die zijn vervaardigd volgens de eisen van Connexxion.


FNV wil uitspraak in zaak ziekmakende busjes (Foto: Novum)

Ex-directeur Gelredome krijgt twaalf jaar voor moord

De 47-jarige oud-directeur van het Gelredome is donderdag tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zijn vrouw eerst met een honkbalknuppel heeft geslagen en vervolgens een kussen op haar gezicht heeft gedrukt. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist.

Jasper van A. belde eind november de politie en vertelde dat hij zijn vrouw had gedood. De politie trof in de woning van het echtpaar in Arnhem-Zuid het slachtoffer zwaargewond aan. De 45-jarige vrouw overleed een dag later in een ziekenhuis.

Het echtpaar had sinds enkele maanden relatieproblemen. De rechter vindt dat sprake is van voorbedachten rade. Van A. had verschillende momenten waarop hij zich had kunnen bedenken. Hij verklaarde dat hij voor het uitdelen van de eerste klap een tijdlang piekerend op de rand van het bed had gezeten. Daarvoor had hij een uur in de slaapkamer nagedacht. Hij had zich dus andermaal kunnen bezinnen toen hij na het aftuigen van zijn vrouw zijn kinderen naar de buren bracht.

Omdat niet is gebleken dat de moord ruim van tevoren is beraamd en zorgvuldig is voorbereid, ligt de misdaad dicht bij doodslag, aldus de rechtbank, die er verder rekening mee hield dat de man zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft aangericht.

Uit rapportages van deskundigen blijkt niet dat sprake was van een stoornis bij de verdachte ten tijde van de moord. Dat zou ook blijken uit het 'kalme, zakelijke en ogenschijnlijk onbewogen' gesprek dat hij met de meldkamer voerde. Justitie had aangevoerd dat hij dus volledig toerekeningsvatbaar is.

Man veroordeeld met behulp van Google Street View

 Een Taiwanese rechter heeft met behulp van Google Street View aangetoond dat een man verantwoordelijk was voor het fietsongeluk van zijn buurman. Dat heeft de rechtbank donderdag bekendgemaakt.

De buurman, genaamd Peng, zei dat hij bang was geworden van een loslopende hond in de tuin van de beklaagde. Peng ging er op zijn fiets vandoor, maar kwam ten val en verwondde daarbij zijn voorhoofd.

De gedaagde buurman, Lee, ontkent dat het zijn hond was die losliep. Maar op een twee jaar oude foto van Google Street View van de tuin van Lee is te zien dat er een hond los loopt. Volgens de rechter moet het wel de hond van Lee zijn geweest waarvan Peng schrok, omdat volgens de politie niemand anders in de buurt een hond heeft. Lee kreeg een boete van 59 duizend Taiwanese dollar (ruim vijftienhonderd euro).

Verhoek naar FSV Frankfurt

John Verhoek speelt het komende seizoen bij FSV Frankfurt. Hij wordt verhuurd door Stade Rennes aan de club uit de Tweede Bundesliga.

Verhoek staat sinds 2011 onder contract bij Stade Rennes, dat hem toen overnam van FC Den Bosch. In Frankrijk kwam hij echter weinig aan spelen toe. Daarom werd hij vorig seizoen verhuurd aan ADO Den Haag waar hij vijf goals maakte in 23 eredivisiewedstrijden.

Verhoek staat nog tot medio 2015 onder contract bij zijn Franse club.

[Tour] Argos ziet vooruitgang bij Kittel

Argos-Shimano denkt dat het snel weer in de sprints kan beschikken over hun topper Marcel Kittel. De Duitser is herstellende van een maag- en darminfectie en lijkt langzaam weer op de goede weg te zijn.

"Het gaat naar omstandigheden weer een stukje beter met Marcel", vertelde teamdokter Edwin Achterberg op de site van de ploeg. "Hij had nog wat last van zijn maag, maar heeft gelukkig wel het een en ander kunnen eten tijdens de koers. We verwachten dat zijn situatie de komende dagen zal blijven verbeteren."

De honneurs in de sprint werden de afgelopen dagen waargenomen door Tom Veelers, die normaal de laatste man is voor Kittel. De Nederlander werd al knap vierde en derde in de massasprint.

Tweede Kamer houdt vast aan forenzentaks

De forenzentaks wordt vooralsnog niet geschrapt. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaf donderdagochtend geen steun aan een voorstel van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk om de forenzentaks uit de begroting voor volgend jaar te halen.

Plasterk had de motie ingediend omdat de meeste van de vijf partijen die dit voorjaar het Kunduz-akkoord sloten, waarin de forenzentaks is opgenomen, weer geheel of gedeeltelijk op de maatregel zijn teruggekomen. Het CDA wil inmiddels liever een lagere reiskostenvergoeding en ook de VVD wil de forenzentaks het liefst terugdraaien. Toch stemden behalve de PvdA alleen de SP en voormalig PVV'er Hero Brinkman voor.

De PvdA sloot zich niet aan bij het Kunduz-akkoord en is fel tegen de forenzentaks. De maatregel houdt in dat werknemers voortaan inkomstenbelasting moeten betalen over de reiskostenvergoeding die zij van hun werkgever ontvangen.

Rotterdamse politie zoekt naar reuzenkat

De Rotterdamse politie is op zoek naar een luipaardachtige kat die sinds donderdagochtend wordt vermist. De eigenaar merkte rond 07.15 uur op de Ring in Pernis dat zijn serval verdwenen is.

Het hok van het dier kan alleen van buitenaf worden opengemaakt, daarom neemt de politie aan dat het dier is gestolen. De dierenpolitie onderzoekt de zaak.

De serval is een middelgrote kat met lange poten die in het wild in het midden en zuiden van Afrika leeft. De geelbruine vacht heeft zwarte stippen, waardoor het dier iets weg heeft van een jachtluipaard.

In 2008 nam de inspectie nog een afstammeling van een serval in beslag. Het ging om een uit de VS ingevoerde kruising van een Aziatische luipaardkat en een serval, een zogenoemde ashera. De kopers hadden er 22 duizend euro voor betaald, maar kregen het dier nooit terug. De ashera overleed in 2009.


Rotterdamse politie zoekt naar reuzenkat (Foto: Novum)

The Hobbit bevestigd voor Comic-Con 2012

De film The Hobbit: An Enexpected Journey is bevestigd voor een presentatie op Comic-Con 2012. Dit laat de Facebook-pagina van de film weten.

Op de pagina staat het volgende: "We zijn erg blij om aan te kondigen dat we The Hobbit: An Unexpected Journey naar de San Diego Comic-Con laten komen! Vergezel regisseur Peter Jackson, producer Philippa Boyens, Sir Ian McKallen, Martin Freeman, Andy Serkis en Richard Armitage voor een speciaal vooruitzicht op zaterdag 14 juli in hal H."

Andere films die op de Comic-Con tentoon worden gesteld zijn onder andere Guillermo del Toro's Pacific Rim, Zack Snyders Man of Steel en Marvels Iron Man 3. FOK!film houdt jullie tijdens het evenement, dat op 12 juli start en op 15 juli eindigt, op de hoogte van al het filmnieuws. Onze collega's bij FOK!games belichten de games die worden gepresenteerd.

Hobbit

F1-demonstratie Petrov in Moskou

Vitaly Petrov zal volgend weekend op de Moskou Raceway een Formule 1-demonstratie gaan geven. Het gloednieuwe circuit wordt dan in gebruik genomen en de Rus is een van de eersten die er op mag rijden.

"Het geeft me altijd een erg goed gevoel om iets voor de Russische fans te kunnen doen. Veel van hen zijn namelijk niet in staat om een Grand Prix te bezoeken. Ik hoop alle toeschouwers een positief gevoel te kunnen geven."

Naast Petrov en zijn Caterham zal er nog een Formule 1-demonstratie zijn. De Nederlander Robin Frijns mag met de Red Bull RB6 uit 2010 zijn Formule 1-debuut gaan maken. Hij kreeg deze prijs vanwege zijn leidende positie in de World Series by Renault.

Kernramp Japan geweten aan verstrengeling

De kernramp vorig jaar in Japan was te voorzien en had vermeden kunnen worden. Al te innige relaties tussen de overheid, toezichthouders en de elektriciteitsbedrijven maakten echter dat er niet daadkrachtig werd opgetreden. Dat zegt een Japanse parlementaire commissie die het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi en de reactie daarop heeft onderzocht.

Door een tsunami na een aardbeving raakte de kerncentrale overspoeld, waardoor de koeling uitviel en de kernen van drie reactoren smolten. De nucleaire crisis was de ergste sinds die van 1986 in Tsjernobyl.

De onderzoekscommissie noemt de ramp in Fukushima 'door mensen gemaakt'. De reactie op het ongeluk 'pleegde verraad aan het recht van de natie om veilig te zijn voor nucleaire ongelukken' en kwam voort uit verstrengelingen tussen de overheid, toezichthouders en het elektriciteitsbedrijf TEPCO, waardoor men slecht voorbereid was en er te weinig voorzorgsmaatregelen waren getroffen.

Het rapport is de weerslag van een onderzoek waarin 1167 mensen werden gehoord. Leden van de commissie inspecteerden Fukushima Dai-ichi, alsook de minder gehavende centrale van Dai-ni en twee andere centrales in nabijgelegen prefecturen.

In het rapport maant de commissie het parlement om een nieuwe toezichthouder nauwlettend in het oog te houden en toe te zien op hervormingen in het systeem van crisisbeheersing. De overheid moet duidelijkheid verschaffen over haar banden met elektriciteitsbedrijven, een systeem voor kruiselings toezicht opzetten en zorgen dat wetten aangaande kernenergie 'voldoen aan mondiale standaarden voor veiligheid, gezondheid en welzijn'.


Kernramp Japan geweten aan verstrengeling (Foto: Novum)

Stevens overweegt Huntelaar als aanvoerder

Klaas-Jan Huntelaar maakt een goede kans om volgend seizoen de aanvoerdersband om zijn arm te dragen bij Schalke 04. Dat meldt Kicker. Volgens de Duitse sportkrant beschouwt trainer Huub Stevens de Oranje-international als de ideale leider van het team waarmee hij het aankomende Bundesliga-seizoen hoopt te presteren.

De promotie van Huntelaar zou in dat geval ten koste gaan van Benedikt Höwedes, die de band het afgelopen seizoen droeg. Stevens is naar verluidt niet tevreden over de prestaties in het veld van zijn aanvoerder van vorig seizoen en zou naast Huntelaar ook middenvelder Jermaine Jones als optie zien voor het aanvoerderschap. De aanvoerdersband is niet nieuw voor Huntelaar. De topschutter van de Bundesliga van de voorbije voetbaljaargang droeg de band eerder ook al tijdens zijn dienstverband bij Ajax.

Huntelaar staat er goed op in Gelsenkirchen. Sinds zijn komst van AC Milan groeide de voormalig speler van PSV, De Graafschap, AGOVV, sc Heerenveen, Ajax, Real Madrid en dus AC Milan uit tot sterkhouder in het elftal van Stevens. Volgens diverse Duitse media staat Schalke te popelen om zijn contract, dat tot medio 2013 loopt, te verlengen.

Onweersbuien verdrijven drukkende warmte

De drukkende warmte wordt donderdag verdreven door oprukkende onweersbuien. Die komen vanaf het middaguur Nederland binnen, meldt weeronline.nl.

Omdat er weinig wind staat, verplaatsen de buien zich langzaam. "Sommige gebieden worden gespaard en krijgen geen regen, andere krijgen de volle laag omdat de bui er een hele tijd boven blijft hangen", zegt een woordvoerder. Volgens hem kan lokaal in korte tijd twintig millimeter vallen. Daar kan ook hagel bij zitten.

Toch gaat donderdag waarschijnlijk de boeken in als een zomerse dag, omdat opnieuw een temperatuur van meer dan 25 graden in De Bilt wordt bereikt.

Vrijdagochtend trekken vanuit het zuiden buien het land binnen. Net als aanstaande zondag wordt wisselvallig weer verwacht, maar zaterdag kan het een mooie dag worden.

Woensdag was het in het grootste deel van het land volgens de woordvoerder 'ideaal' weer. "Alleen in het zuidwesten vielen toen ook al fikse buien."

Ravage op A28 door botsing op pijlwagen

De A28 van Zwolle richting Utrecht is bij knooppunt Hoevelaken lange tijd dicht geweest doordat een vrachtwagen op een pijlwagen is gebotst. De ANWB spreekt van een ravage.

Bij het ongeluk zijn een medewerker van Rijkswaterstaat en de twee inzittenden van de achterste vrachtwagen gewond geraakt. Hun verwondingen vallen mee, zei een politiewoordvoerder op Radio 1. Het verkeer wordt over de parallelrijbaan geleid.

Rond 04.30 uur botste de vrachtwagen op de pijlwagen, een truck met achterop een lichtgevende pijl die aangeeft dat van rijstrook moet worden gewisseld. Ondanks dat de snelweg dicht moest, viel de drukte op de A28 na het ongeluk mee. Toen de weg rond 11.00 uur openging, stond er nog vier kilometer file op de snelweg.

Omrijders zorgden op de A27 wel voor veel vertraging. Daar stond op het hoogtepunt ruim twintig kilometer file. Ook op de A50 stonden veel omrijders vast. Door de afsluiting is het lastig Utrecht vanuit het noorden of het oosten te bereiken. Hoelang de afsluiting nog duurt, is onduidelijk.

De A2 is de hele woensdagnacht bij het Gelderse Kerkdriel in beide richtingen afgesloten geweest doordat een vrachtwagen met gasflessen was gekanteld. De brandweer wist niet zeker of er gasflessen waren lekgeslagen en liet alle flessen leeglopen voordat de vrachtwagen werd geborgen. De snelweg was even voor 07.00 uur weer helemaal open.

FIA bekijkt strafsysteem in Formule 1

Autosportfederatie onderzoekt de mogelijkheid om het systeem van de straffen in de Formule 1 op de schop te nemen. Dit heeft oud-coureur Derek Warwick aan Autosport laten weten.

De Brit heeft in de afgelopen jaren bij een aantal races als steward opgetreden en heeft samen met de anderen gemerkt dat het systeem beter kan. Daarom is er een commissie opgericht die het strafsysteem onder de loep gaat nemen. Doel is om de straffen eerlijker te maken. "We hebben hier onlangs met alle permanente stewards over gesproken in Parijs onder leiding van Charlie Whiting en mij en daar zijn een aantal interessante zaken uit voortgekomen."

"Het moet nog blijken of daar iets uitkomt, want dit is een nieuw proces, maar er zouden enkele veranderingen kunnen volgen in de komende maanden of voor volgend jaar. Charlie gaat nu een agenda opstellen en die met FIA-president Jean Todt doornemen."

Een voorbeeld van een straf die volgens Warwick eerlijker kan is de drive-through penalty. Voor sommige vergrijpen is deze te licht en voor anderen juist te zwaar. Daarnaast is niet op ieder circuit de pitsstraat even lang en maakt de ligging van het pitgedeelte veel uit, waardoor ook om deze reden de straf te licht of te zwaar uit kan pakken.

Defensie biedt geen onderdak meer aan topsporters

Defensie stopt aan het eind van het jaar met de topsportselectie. De beslissing is het gevolg van bezuinigingen. De sporters krijgen hulp bij het vinden van een nieuwe betrekking. Dat schrijft minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds 2003 bood Defensie onderdak aan een groep topsporters met een A-status bij NOCNSF. Zij konden zo hun taken bij de krijgsmacht combineren met een topsportcarrière. Op 1 december zet Defensie een punt achter het project.

Op het hoogtepunt, kort na de Olympische Spelen van 2004, bestond de groep uit meer dan twintig man. Momenteel zijn alleen de atleten Bram Som en Gregory Sedoc, judoka's Elisabeth Willeboordse en Guillaume Elmont en geweerschutter Rolf van de Velde nog in dienst.

Stadsdeel Centrum wil geen gratis kunst beursplein

In het centrum van Amsterdam is woensdagnacht een bronzen beeld van een stier neergezet. Het beeld staat voor de deur van de Amsterdamse beurs op het Beursplein.

Het gaat om een statement van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica, die eenzelfde sculptuur eind jaren tachtig plaatste voor de ingang van de beurs van New York op Wall Street. Dat beeld, de Charging Bull, trekt nog altijd miljoenen bezoekers per jaar. In de afgelopen jaren kregen meer wereldsteden een eigen stier.

Het beeld in de vorm van een aanvallende stier moet de koers van de beurs uitbeelden. Een stier valt aan met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid. De beursterm 'bull market', wat staat voor een positief gestemde markt, is daar naar vernoemd.

Stadsdeel Centrum wil dat de Amsterdamse Charging Bull nog donderdag wordt weggehaald. Het beeld is, net als zijn voorganger in New York, zonder vergunning neergezet. "Het mag dan om een ludieke actie gaan, maar zo werkt het niet", laat een woordvoerder weten.

Het stadsdeel wil, los van het feit dat 'een ludieke actie altijd wordt gewaardeerd', dat het beeld wordt verplaatst of verdwijnt. "Er is geen vergunning verleend en vrijdag vindt er een evenement plaats", aldus de woordvoerder. Het stadsdeel heeft Di Modica inmiddels gevraagd om het beeld weg te halen.

THQ gaat aandelen samenvoegen

De uitgever THQ heeft een reverse stock split aangekondigd. Zo moet de uitgever voorkomen dat het bedrijf van de NASDAQ wordt gehaald. Elke tien aandelen worden samengevoegd in één aandeel om de prijs te laten stijgen.

"De reden achter deze reverse stock split is om de prijs van onze aandelen te verhogen zodat wij boven het minimum van één dollar uitkomen. Zo voldoen wij aan de eisen van de NASDAQ en blijven we beursgenoteerd," liet het bedrijf weten.

CEO Brian Farrell denkt dat het bedrijf er klaar voor is om weer te groeien. De zwaarste tijden zijn voorbij. "Wij willen dat de aandeelhouders zien dat het meeste werk klaar is. De laatste zes maanden waren pijnlijk en zwaar, maar we komen er wel. Er was veel negatief nieuws over ons en dat verdienden we," vertelde Farrell. "Maar het bedrijf is nu anders. Er is een sterke, nieuwe directie. Kijk maar naar onze omzet over het vierde kwartaal."

THQ richt zich vooral op AAA-games, maar gaat niet al haar geld investeren in één gebied. THQ denkt bijvoorbeeld aan alternatieve prijzen en winstmodellen. Farrell ziet kansen in de nog steeds groeiende pc-markt en wil core-games gaan maken die niet per se een hoog budget nodig hebben.

Farrell vindt dat hij degene is die THQ in de problemen heeft gestort, maar doet nu alles om het bedrijf weer uit de slop te trekken. "Ik ben verantwoordelijk voor het gat waar THQ zich in bevindt en het is mijn verantwoordelijkheid om het bedrijf uit dat gat te halen. Ik zal dat blijven doen totdat ik uit mijn functie stap. Ik blijf duwen totdat THQ het punt bereikt waar het hoort te zijn. Dat is het doel, en ik denk dat onze acties voor zichzelf spreken."

Eerste poster Raimi's Oz: The Great And Powerful

De eerste poster van de film Oz: The Great And Powerful is verschenen. Het geeft ons een eerste blik in de wereld van Oz volgens regisseur Sam Raimi.

De nieuwe Disney-film dient als een prequel voor The Wizard Of Oz. In dit nieuwe project wordt de rol van Oscar 'Oz' Diggs ingevuld door James Franco. Diggs ziet de mogelijkheid voor faam en fortuin als hij per ongeluk in het land van Oz terecht is gekomen. Al verkennend en zoekend door de nieuwe wereld ontmoet hij een trio van heksen (gespeeld door Mila Kunis, Rachel Weisz en Michelle Williams) die twijfelen aan de capaciteiten van de tovenaar.

Zach Braff speelt zowel de assistent van Diggs als de gevleugelde aap Finley. Oz: The Great And Powerful verschijnt op 7 maart 2013 in de bioscoopzalen.

Oz The Great And Powerful

Blizzard: 'Diablo III mist end-game content'

Blizzard heeft gereageerd op de klachten vanuit de community over de end-game van Diablo III. Blizzard had verwacht dat het huidige systeem voor loot ervoor zou zorgen dat spelers veel langer zouden spelen dan wat nu het geval is.

"We begrijpen dat de huidige jacht voor items gewoon niet goed genoeg is voor een lange end-game. Er zijn nog steeds enorm veel mensen die elke dag en elke week spelen, maar uiteindelijk zullen zij niets meer te doen hebben (als ze dat punt nog niet hebben bereikt)", schreef community manager Bashiok op de Blizzard-forums.

"Diablo III is niet hetzelfde als World of Warcraft. We kunnen niet elke paar maanden nieuwe systemen en content eruit pompen. Er moet iets anders zijn wat mensen bezighoudt en dat is er nu niet", voegde Bashiok daar aan toe. Hij gaf aan dat de aankomende patches veel meer dingen zullen toevoegen die spelers kunnen doen maar grote veranderingen laten nog op zich wachten.

"Het is makkelijk om nu te zeggen hoe we het hadden moeten aanpakken, maar wij dachten echt dat het lootsysteem een langere tijd leuk zou blijven en dat het zou zorgen voor een houdbare end-game. Dat bleek niet waar te zijn, en dat begrijpen wij."

[Tour] Etappe van vandaag

Net als gisteren is er vandaag weer een ideale mogelijkheid voor de sprinters om een etappe op hun naam te schrijven. Een vrijwel vlak parcours brengt de renners van Rouen naar Saint-Quentin.

Rouen
Rouen is voor de twintigste keer start- of finishplaats in de Tour de France. De stad kent 112.000 inwoners en is bekend als de stad met de 100 kerktorens. Ook is één van de grootste Franse heldin Jeanne d’Arc er geboren.

De haven van Rouen is na Marrseikke, Le Havre en Duinkerke de vierde grootste Franse haven. De stad ligt welliswaar 80 kilometer landinwaarts, maar doordat de Sceine door de stad voert is de stad goed via het water te bereiken.

Saint-Quentin
Het stadje Saint-Quentin kreeg in het verleden twee keer de Tour de France op bezoek. Bij de derde keer zal het voor het eerst de finishplaats zijn. Bekende gebouwen zijn het stadhuis uit 1509, de op kilometers zichtbare romaanse basiliek, het theater Jean Vilar, het grote Palais de Fervaques en het station, dat is opgetrokken in rode baksteen.

De stad kende een strategische ligging en is daardoor veel in strijd verwikkeld geweest. Dit gebbeurde in oorlogen in de zestiende eeuw, de Frans-Duitse oorlog en ook de Eerste Wereldoorlog. Bij de laatste werd de stad vrijwel geheel verwoest.

Etappebeschrijving
De etappe van 196,5 kilometer kent geen enkel obstakel onderweg en lijkt dus weer een ideale mogelijkheid voor een massasprint. De finishstrook is wel licht hellend (in de laatste kilometer moet een hoogteverschil van 28 meter worden overbrugd, maar dat zou voor de meeste sprinters geen problemen moeten opleveren.

Profiel
Overzicht etappe 5 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)

Algemeen klassement na vierde etappe
 

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 20:04.02
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
11 Bauke Mollema RAB NED +0.21
20 Wout Poels VCD NED +0.24
23 Robert Gesink RAB NED +0.26
41 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
42 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
52 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
60 Bram Tankink RAB NED +2.52
77 Pieter Weening RAB NED +4.18
102 Koen de Kort ARG NED +7.29
107 Lieuwe Westra VCD NED +8.03
114 Johnny Hoogerland VCD NED +8.36
132 Kenny van Hummel VCD NED +10.16
171 Karsten Kroon STB NED +13.43
175 Tom Veelers ARG NED +14.51
185 Roy Curvers ARG NED +19.10
191 Albert Timmer ARG NED +22.53
193 Sebastian Langeveld OGE NED +26.39


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Mark Cavendish
**** André Greipel
*** Matthew Goss
** Peter Sagan, Alessandro Petacchi
* Mark Renshaw, Tom Veelers

Een helse vakantie door The Borneo Incident

Zit je na te denken over een mooie vakantieplaats? Mocht Borneo op jouw voorkeurenlijst staan, heroverweeg deze optie nu het nog kan. The Borneo Incident laat zien dat het niet alleen zon, zee en ontspanning is op het tropische eiland.

Een groep vrienden gaan helemaal los in het tropische Borneo. Veel drank, gefeest en natuurlijk een expeditie door de jungle mogen niet ontbreken. De vriendschap van allen wordt echter flink op de proef gesteld als er een onnatuurlijke kracht zowel de vrienden als inboorlingen te grazen neemt.

Wanneer The Borneo Incident verschijnt is nog onbekend. De kans is groot dat het een direct-to-dvd-release wordt, maar hier is nog niets over bekend. Op de Facebook-pagina staat dat de film deze zomer wordt uitgegeven.

The Borneo Incident

Heracles haalt Servische opvolger voor Looms

Heracles Almelo heeft een nieuwe linksback. De Servische speler Dragan Paljic volgt de naar NAC Breda vertrokken Mark Looms op. De 29-jarige Paljic komt transfervrij over van de Poolse club Wisla Krakow. Daarvoor kwam hij uit voor TSG Hoffenheim en 1. FC Kaiserslautern. Paljic beschikt over zowel een Duits als Servisch paspoort.

Nico-Jan Hoogma, algemeen directeur van Heracles, is blij met hun nieuwste aanwinst. "Dragan is een aanvallend ingestelde linksback met veel ervaring, ook in Europese duels", liet hij weten. Hij vervolgde: "We zien hem als een zeer goede versterking voor onze club."

Zuipen met zombies in Zombeer

Een mysterieus virus verandert mensen in zombies. De held van de game, K, maakt zich hier niet zo druk om en zuipt de hele nacht door. Als hij wakker wordt beseft hij al snel dat hij geen last heeft van een enorme kater, maar van het zombievirus. Alleen door nog meer bier te drinken kan hij het virus bestrijden.

Zombeer wordt ontwikkeld door Moonbite Games en komt in het derde kwartaal van 2012 uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Corinthians wint Copa Libertadores

Corinthians heeft voor het eerst in de geschiedenis de Copa Libertadores gewonnen. De club uit Sao Paulo was voor eigen publiek met 2-0 te sterk voor Boca Juniors. Een week geleden was het eerste duel in Argentinië in 1-1 geëindigd.

Emerson eiste in de return de hoofdrol voor zich op. De 33-jarige aanvaller zette de Braziliaanse club in de 54e minuut op voorsprong en maakte er in de 72e minuut 2-0 van.

Boca Juniors liet de kans liggen om de Zuid-Amerikaanse evenknie van de Champions League voor de zevende keer te winnen. Independiente blijft voorlopig de enige club die daarin is geslaagd.

Een uur aan Star Wars: Battlefront 3-beelden

Er is een video verschenen van Star Wars: Battlefront 3, een game die al jaren niet meer in ontwikkeling is. In de video valt er veel gameplaybeelden te zien van de game. Het is een lange zit om de gehele video te bekijken, gezien de video bijna een uur lang is.

Free Radical, de ontwikkelaar van Star Wars: Battlefront 3, was al ver in de ontwikkeling van de game. Helaas ging de ontwikkelaar failliet, en is uiteindelijk overgenomen door Crytek. De game gaat ongetwijfeld nooit meer het levenslicht zien, maar ondanks dat is de video voor de fans het kijken waard.

Youp van 't Hek spreekt stem Obelix in

Youp van 't Hek gaat de stem inspreken van Obelix in de Franse 3D-film Asterix & Obelix bij de Britten. De menhirhouwer wordt gespeeld door Gérard Depardieu. "Wel mijn type Obelix", zegt de cabaretier in een verklaring van distributeur Cinéart. "Dom en optimistisch. Mooie manier om het leven door te komen."

Asterix & Obelix bij de Britten is de vierde film met acteurs over de twee Gallische vrienden. De eerste film stamt uit 1999. Eerder spraken Jack Wouterse en Wim Opbrouck de stem in van de zwaarlijvige Obelix. De films zijn gebaseerd op de befaamde stripboeken van tekenaar Albert Uderzo en schrijver René Goscinny.

De stem van hoofdpersonage Asterix wordt ingesproken door presentator Patrick Martens. "Ik vond de stripboeken vroeger fantastisch, om dan nu zoveel jaren later de stem van Asterix te mogen inspreken, is echt te gek." Het personage wordt gespeeld door Édouard Baer.

In de film is Julius Caesar geland in Groot-Brittannië. De Britse koningin stuurt haar belangrijkste officier naar Gallië om hulp te vragen aan Asterix en Obelix. De film is vanaf 17 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.


Youp van 't Hek spreekt stem Obelix in (Foto: Novum)

Oldschool moorden in Hotline Miami

In een aankondigingstrailer van Hotline Miami zien we hoe we op de meest brute wijze iedereen in ons pad kunnen vermoorden. De game wordt gemaakt door Jonatan Söderström en Dennis Wedin. Devolver Digital gaat het spel uitgeven.

"Hotline Miami is een duistere hommage aan de jaren 80, met een bizar en emotioneel verhaal. Wij denken dat de actievolle arcadegameplay en het mysterieuze verhaal ervoor gaan zorgen dat mensen tijdens de hele game op het puntje van hun stoel blijven zitten", vertelde Wedin.

Söderström en Wedin kennen elkaar al een tijdje vertelt Söderström: "Dennis Wedin en ik hebben al vaker samengewerkt aan unieke projecten. Met Hotline Miami willen we een gloednieuwe ervaring neerzetten waar mensen nog lang na het uitspelen aan zullen denken."

De CFO van Devolver Digital, Fork Parker, hoopte in eerste instantie dat Hotline Miami een telefoonseks-simulator zou worden. "De wereld is klaar voor een telefoonseks-simulator. Geloof me." Hieronder is de aankondigingstrailer te bekijken, zonder telefoonseks.

Schatjes!-regisseur Van Hemert (73) overleden

Ruud van Hemert is op 73-jarige leeftijd overleden, zo meldt de NOS vandaag. De Nederlandse regisseur, vooral bekend van de films Schatjes!, Mama is Boos!, Honneponnetje, Ik Ook van Jou en Feestje leed sinds vorig jaar aan keelkanker. Van Hemert laat zijn vrouw en twee zoons achter.

Eind juni besloot Van Hemert geen medicijnen meer in te nemen, op morfine na. Eerder dan gepland reisde hij vanuit zijn woonplaats in het Zuid-Spaanse Benagalbon, nabij Malaga, terug naar Nederland om euthanasie te laten plegen. "Ik ben bang dat ik het anders niet haal", zei hij tegen De Telegraaf, bang dat hij al in Spanje zou sterven. 

Van Hemert begon in de jaren zeventig als tv-regisseur. Met Wim T. Schippers maakte hij De Fred Haché Show en Barend is Weer Bezig!. In 1984 maakte hij zijn debuutfilm, de zwartgallige komedie Schatjes!. Deze stijl bleek zijn handelsmerk en kwam terug in de vervolgfilm Mama is Boos! uit 1986 en het komische liefdesdrama Honneponnetje uit 1988.

De regisseur stond bekend om zijn perfectionisme en schroomde niet om sommige scènes talloze malen opnieuw te laten spelen. Bij acteurs stond Van Hemert bekend als 'Bruut van Hemert'. Zijn autobiografie uit 2011 is dan ook De Bruut getiteld.

Van Hemert had zelf de crematie al geregeld. Zijn laatste wens, zo liet zoon Thomas begin juni weten, was dat zijn as zou worden uitgestrooid op een bergtop in Spanje, waar Van Hemert vier jaar geleden ook was getrouwd.

Wielrenner Goris (30) plotseling overleden

Wielrenner Rob Goris is vannacht plotseling overleden in een hotel in Frankrijk. De ex-ijshockeyspeler en tegenwoordig wielrenner was op uitnodiging van de Belgische tv in de tour. De avond voor zijn dood was hij samen met zijn vriendin nog te gast in het wielerprogramma Vive le Vélo. Goris is 30 jaar geworden.

Goris reed bij Accent Jobs-Willems Veranda's. Hij kreeg vannacht hartaanval die fataal bleek te zijn. Goris was tot 2009 een goed ijshockeyspeler. Hij was aanvoerder van de Belgische nationale ploeg. Als renner won hij in 2010 het Belgisch kampioenschap voor elite zonder contract.

'Codemasters werkt actief aan GRID 2'

Het Britse Official Xbox Magazine (OXM), heeft in haar laatste nummer vrijgegeven dat Codemasters druk aan het werk is met Race Driver: GRID 2. Het lijkt erop dat de game pas na de release van F1 2012 moet verschijnen. F1 2012 staat op dit moment gepland voor een release in september.

Race Driver: GRID verscheen in 2008, en was een aardig succes. Het blijft tot op heden dan ook opmerkelijk stil waarom er geen sequel is verschenen voor de franchise. Gezien F1 2012 in september uitkomt, is het eventueel nog mogelijk dat GRID 2 eind 2012 of begin 2013 het levenslicht gaat zien.

GRID1

'UCI wil uitleg over bizarre deal zaak Armstrong'

De Spaanse krant El Pais meldt dat de internationale wieleruie UCI twee brieven zou hebben gestuurd naar het USADA. De UCI wil opheldering over de deal die het antidopingagentschap zou hebben gemaakt met vijf voormalig ploeggenoten van Lance Armstrong die momenteel actief zijn in de Tour de France.

Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vande Velde zouden volgens de betreffende deal het gebruik van doping bekennen, belastende informatie over Armstrong geven. In ruil daarvoor zouden ze eind september voor slechts zes maanden geschorst worden. De vijfde persoon is Jonathan Vaughters, momenteel teammanager bij Garmin.

Pokémon Black en White 2 goed voor twee miljoen verkochte exemplaren

De opvolgers van Pokémon Black en Pokémon White, Pokémon Black 2 en Pokémon White 2, verkopen behoorlijk goed in Japan. De game ligt ondertussen ongeveer twee weken in de winkels, en is in de korte tijd meer dan twee miljoen keer verkocht.

Pokémon Black Version 2 en Pokémon White 2, liggen vanaf 12 oktober in de Nederlandse winkels voor Nintendo DS-systemen. De games zijn uiteraard ook speelbaar op Nintendo 3DS. De games brengen spelers terug naar de Unova-regio, twee jaar na de gebeurtenissen in de eerdere delen. Er zijn vele nieuwe gebieden te ontdekken en bekende plaatsen zijn aangepast.

Werkloosheid onder schoolverlaters neemt toe

Jongeren die net hun studie hebben afgerond, vinden steeds moeilijker een baan. Onder pas afgestudeerde mbo'ers en academici is de werkloosheid in drie jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

In 2008 vond 3,2 procent van de mbo'ers geen baan, vorig jaar was dat zeven procent. Onder afgestudeerden met een universitair diploma ging de werkloosheid omhoog van vier naar 7,9 procent. Ook een hbo-diploma geeft geen harde garantie op een baan. In die groep steeg de werkloosheid van vier naar 6,6 procent.

De onderzoekers wijten de hogere werkloosheidscijfers aan de economische crisis. Schoolverlaters moeten langer zoeken voordat ze een baan vinden, krijgen minder vaak een vaste aanstelling en de carrièreperspectieven zijn vergeleken met voorgaande jaren slechter.

Van de recent gediplomeerde vrouwelijke schoolverlaters werkt nu 63 procent minder dan 33 uur. Bij de mannen is dat zo'n twintig procent. Het percentage vrouwen dat in deeltijd werkt is door de crisis toegenomen.

Mighty Switch Force

Mighty Switch Force is een platformgame van WayForward en dat alleen zou al voldoende moeten zijn om de game te kopen. WayForward is namelijk heer en meester in actieplatformers. Ze krijgen nog niet de aandacht die een Nintendo of Naughty Dog krijgt, maar daar komt langzaam verandering in gelukkig. Tot de tijd dat ze triple A-budget krijgen blijven ze vooral bij kleinere games voor bijvoorbeeld Nintendo 3DS eShop.

Tunesische Star Wars-sets gebruikt als huizen

De film Star Wars: Episode I - The Phantom Menace is deels op lokatie in Tunesië gefilmd. De originele filmsets die zijn gebruikt dienen nu als woning voor de lokale bevolking, zo ontdekte Rocket News 24.

Normaal gesproken worden filmsets na gebruik vernietigd. Dit was voor deze Star Wars-film niet het geval. De huizen van fictieve dorp Mos Espa staan nog steeds in de woestijn van Tozeur, Tunesië. In de film werkt Anakin Skywalker hier "aan robot C-3PO en oefende hij de force lightning op wompratten", zo schrijft de nieuwszender. Ruim dertien jaar na de opnames heeft de lokale bevolking intrek genomen in de set.

Rocket News 24 schreef het volgende:

"Vele scenes die in de stad afspeelden zijn opgenomen in het midden van de woestijn, in een gebied genaamd Oung El Jemel. De set is in goede staat en bestaat uit vijftien tot twintig gebouwen, hoewel sommigen nep zijn.  Rondom de set is helemaal niets is, daarom waren wij verbaasd om te zien dat er mensen intrek hebben genomen in enkele gebouwen. Een enkel persoon verkocht zelfs souveniers! Hoewel veel setstukken er erg stevig uit lijken te zien, waren we teleurgesteld om te ontdekken dat alle machines en gadgets van hout en plastic zijn gemaakt.

Het Star Wars-team maakte ook opnames in Matmata, in de film de plaats van oom Owen en tante Beru. Tegenwoordig is het huisje een hotel met de naam Hotel Sidi Driss. Een overnachting inclusief ontbijt kost hier rond de tien dollar, maar verwacht veel meer te betalen voor het eten uit de minibar."

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Hier zijn enkele opnames van de set.


Eerste foto van Elysium vrijgegeven

Er is zeer weinig bekend omtrend de nieuwe sciencefiction film van regisseur Neill Blomkamp, Elysium. Vandaag werd voor het eerst een foto vrijgegeven van de film met Matt Damon in de hoofdrol. Naast Damon zijn er ook rollen voor Jodie Foster, Sharlto Copley, William Fichtner en Diego Luna.

De film speelt zich af in 2159 wanneer er twee klasse mensen bestaan. De extreem rijken die in een ruimtestation genaamd Elysium leven, en de rest die op een overbevolkte en geruïneerde aarde wonen. Terwijl de aardebewoners proberen om te emigreren naar het ruimtestation, doet Secretaris Rhodes (Jodie Foster) er alles aan om ze tegen te houden. De ongelukkige Max (Matt Damon) begint een gevaarlijke missie om zijn leven te redden en gelijkheid te brengen tussen de twee klassen.

De film zou vanaf 14 maart 2013 in de Nederlandse bioscopen moeten draaien.

Matt Damon in Elysium

[NBA] Nash verruilt Suns voor Lakers

Steve Nash verruilt Phoenix Suns voor Los Angeles Lakers. De 38-jarige guard, die tweemaal werd verkozen tot meest waardevolle speler in de NBA, tekende een contract voor drie jaar bij de Lakers.

De Canadees, die de prestigieuze onderscheiding in 2005 en 2006 kreeg, won nog nooit een NBA-titel en hoopt daar bij de Lakers verandering in te brengen. Eerder kwam hij uit voor Dallas Mavericks.

'Deal wielrenners in zaak Armstrong'

Het USADA, het Amerikaanse antidopingbureau, zou een deal hebben gesloten met vijf voormalige ploeggenoten van Lance Armstrong die momenteel actief zijn in de Tour de France. Dit meldt De Telegraaf vanochtend.

De betreffende renners, Levi Leipheimer, George Hincapie, David Zabriskie en Christian Vande Velde zouden volgens de krant een deal hebben gesloten. Ze zouden dopinggebruik hebben toegegeven maar pas eind september voor een half jaar worden geschorst in ruil voor belastende informatie over Armstrong. Jonathan Vaughters, nu teammanager bij Garmin, zou ook hebben meegewerkt.

Vorige week werd Armstrong door het USADA aangeklaagd voor het gebruik van doping. Tot op heden ontkent de 40-jarige Amerikaan echter verboden middelen te hebben gebruikt.

Zuid-Korea gaat weer op walvissen jagen

Zuid-Korea wil "om wetenschappelijke redenen" weer op walvissen jagen. Het land verraste met zijn aankondiging de deelnemers aan de vergadering van de Internationale Walviscommissie, die in Panama-Stad wordt gehouden. Milieuactivisten, maar ook Australië en Nieuw-Zeeland hebben kwaad gereageerd.

Zuid-Korea zegt dat zijn vissers klagen dat de groeiende populatie walvissen het visbestand uitput. Het Wereldnatuurfonds zegt dat daarvoor geen wetenschappelijke bewijzen bestaan.

Het moratorium op de vangst van walvissen dat in 1986 werd ingevoerd, staat wetenschappelijk onderzoek van dode walvissen toe. Het vlees van die dieren mag in de handel worden gebracht.

Japanse reactor levert weer stroom

De eerste kernreactor in Japan die weer is opgestart sinds de kernramp van vorig jaar levert weer stroom aan het Japanse elektriciteitsnet. Het elektriciteitsbedrijf Kansai hoopt binnenkort in de centrale van Ohi nog een reactor weer op te starten, waarna mogelijk nog meer centrales zullen volgen.

Na de kernramp als gevolg van een aardbeving en tsunami zijn alle kernreactoren stapsgewijs stilgelegd voor onderhoud of veiligheidsinspecties. De afgelopen twee maanden zat Japan, een land zonder olie- of gasvoorraden, hierdoor zonder kernenergie.

Om stroomuitval in de zomermaanden, wanneer de vraag het grootst is, te voorkomen mocht de reactor in Ohi weer worden opgestart. Dit is de regering van premier Yoshihiko Noda op felle kritiek van deskundigen en activisten komen te staan, omdat zij de belangen van bedrijven voor veiligheid zou laten gaan.

Volgens de critici had de regering moeten wachten op de bevindingen en aanbevelingen van een parlementaire commissie die de crisis na de tsunami en kernramp heeft onderzocht. Het rapport van de commissie verschijnt donderdag.

PSV zoekt naar oplossing met Sporting

PSV blijft zoeken naar een oplossing omtrent de soap rondom Zakaria Labyad. De club uit Eindhoven gaat in gesprek met Sporting Porgugal.

Terwijl PSV meent nog een contract te hebben met Labyad, is de speler zelf van mening dat hij transfervrij is. Eerder deze week werd Labyad zelfs al gepresenteerd door de club uit Lissabon.

"We kiezen ervoor om het overleg met Sporting Lissabon te blijven voeren", zegt technisch directeur Marcel Brands in gesprek met het Eindhovens Dagblad. Labyad tekende bij Sporting een contract voor vijf seizoenen. Maar aan dat contract hebben Sporting en Labyad helemaal niets als PSV hem niet vrijgeeft als hij nog in Eindhoven onder contract staat. Dat wil zeggen dat hij dan niet speelgerechtigd is voor Sporting.

Ondanks alles blijft PSV zoeken naar een nette oplossing. "PSV gaat op dit moment geen juridische actie ondernemen, eerder is gezegd dat Labyad niet wordt vrijgegeven en dat blijft zo", aldus Brands, die in gesprek is met de Portugese topclub. "Zolang dat loopt, doe ik daar geen mededelingen over."

Baup opvolger Deschamps bij Marseille

Elie Baup is de nieuwe trainer van Olympique Marseille. De 57-jarige coach heeft voor twee seizoenen getekend bij de nummer tien van Frankrijk. Baup is de opvolger van Didier Deschamps, die vorige week zijn ontslag indiende. Deschamps is in beeld om bondscoach van het Franse nationale team te worden.

Het is al een aantal jaar geleden dat Baup eindverantwoordelijke was bij een club. In het seizoen 2008-2009 werkte hij voor het laatst bij Nantes. De oefenmeester was eerder ook werkzaam bij Saint-Étienne, Toulouse en Bordeaux.

Baup krijgt de opdracht Olympique terug naar de Franse top te loodsen. De negenvoudig landskampioen eindigde afgelopen seizoen teleurstellend als tiende, de laatste klassering sinds de terugkeer op het hoogste niveau in 2002.

'Grootverdieners publieke omroep naar acht'

Het aantal presentatoren bij de publieke omroep die meer dan de zogeheten balkenendenorm verdienen zal in 2013 zijn teruggebracht naar acht. Dat schrijft CDA-minister Marja van Bijsterveldt woensdag in een brief aan de Kamer. Momenteel zijn er elf presentatoren die boven de balkenendenorm zitten.

,,Voor 2013 wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal uitzonderingen is teruggebracht naar acht", aldus de bewindsvrouw.

Omroepen kunnen presentatoren voordragen die bij uitzondering meer mogen verdienen dan de balkenendenorm bij het bestuur van de NPO, die uiteindelijk beslist. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen zelf opgehoest.

'Grootverdieners publieke omroep naar acht'
'Grootverdieners publieke omroep naar acht' (Foto: ANP)

Winnaar FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week maakte je kans op Le Tour de France 2012 voor Xbox 360 of PlayStation 3. Het enige wat je moest doen om kans te maken is de Ubi-moeilijke vraag beantwoorden: In welke stad is de Tour de France 2012 dit weekend begonnen? Het antwoord is Luik.

De gelukkige die het goodiepakket in de brievenbus mag verwachten is Bait00. Gefeliciteerd, je ontvangt een pm met verdere details. Volgende week maandag is er weer een prijsvraag, tot dan!

Prijs

Piloten RAF vermoedelijk omgekomen

Twee piloten van de Britse luchtmacht, de RAF, die dinsdag met hun gevechtsvliegtuigen voor de Schotse kust neerstortten zijn waarschijnlijk omgekomen. Dat heeft de Britse kustwacht woensdag gezegd. Twee andere inzittenden van de toestellen konden dinsdag worden gered, maar een van hen is woensdag in het ziekenhuis overleden.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht is er geen hoop meer dat de piloten levend uit het water kunnen worden gehaald. De kustwacht doet er nu alles aan om de stoffelijke overschotten van de twee militairen te lokaliseren en te bergen.

De twee jets, van het type Tornado-GR4, vlogen boven de regio Moray Firth, in het oosten van Schotland, toen defensie het contact met ze verloor. De Royal National Lifeboat Institution, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om drenkelingen rondom Groot-Brittannië uit zee te vissen, zei dinsdag dat een helikopter twee mensen had opgepikt. Een van hen overleed in het ziekenhuis, de ander is er ernstig aan toe. Zijn toestand is wel stabiel.

Stiefzoon verdacht van doden vader

De politie heeft zondag een Rotterdammer aangehouden die werd verdacht van mishandeling van zijn 58-jarige stiefvader. Omdat het slachtoffer woensdagochtend is overleden, wordt de 32-jarige man inmiddels verdacht van doodslag. Op het lichaam wordt sectie verricht.

De mishandeling vond plaats in een woning aan de Benthuizerstraat in Rotterdam, waar de verdachte ook werd aangehouden. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest woensdag verlengd.

Rusland vreest epidemie synthetische wiet

Het gebruik van synthetische marihuana, het zogenoemde spice, begint in Rusland een epidemie te worden. Dat heeft Evgeni Roizman, het hoofd van een afkickcentrum in Jekaterinenburg, woensdag gezegd.

Volgens experts zijn de hallucinerende middelen die onder de noemer spice worden geschaard zeer verslavend. Mensen die er aan verslingerd zijn lijden aan slaapgebrek, vallen af en krijgen nier- en hersenaandoeningen.

Uit zorg over de effecten van spice hebben de Russische autoriteiten een aantal chemische ingrediënten van het goedje in de ban gedaan. Producenten kunnen echter makkelijk het recept aanpassen met chemicaliën die niet verboden zijn. Bepaalde bestanddelen van spice zijn ook verboden in diverse Europese landen en in delen van de Verenigde Staten.


Rusland vreest epidemie synthetische wiet (Foto: Novum)

Geen bewijs dat Curaçao staatsgeheimen lekte

De AIVD heeft tot nu toe niet kunnen vaststellen dat de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) of de regering van dat land geheime informatie van Nederland heeft gelekt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

In maart stelden SP en PVV Kamervragen over berichten in de Antilliaanse krant Amigoe dat de regering van minister-president Gerrit Schotte informatie had gelekt naar Colombiaanse veiligheidsdiensten en particulieren. De AIVD startte daarop een onderzoek naar het mogelijke lek door de Curaçaose veiligheidsdienst. Dat onderzoek heeft volgens Spies nog geen bewijzen opgeleverd.

Volgens SP-Kamerlid Ronald Van Raak moeten strenge maatregelen worden genomen als er toch bewijzen worden gevonden. "Als er geheime informatie verdwenen of gestolen is door Schotte, dan kunnen we niet verder samenwerken. Dan stoppen we de verhoudingen met zijn regering."

Spies vond dat Van Raak 'nogal wat veronderstellingen' maakte. "De feiten zijn zoals ik eerder heb weergegeven, vooruitlopen op allerlei scenario's heeft geen zin." Het onderzoek naar het lek loopt nog.

Politie onderzoekt lijk Zeeuws-Vlaanderen

In het Zeeuwse Westdorpe is woensdagochtend een lijk in een sloot aangetroffen. Of het om een man of een vrouw gaat is onbekend. De politie heeft twintig rechercheurs op de zaak gezet.

Voorbijgangers zagen het stoffelijk overschot rond 11.30 uur in de sloot langs de Kapittelstraat. De forensische opsporingsdienst doet sporenonderzoek. Een politiehelikopter heeft luchtfoto's gemaakt van de plek in Zeeuws-Vlaanderen.

Gedeeltelijke hertelling stemmen Mexico

Meer dan de helft van de 143.000 Mexicaanse stembussen wordt geopend om de stemmen opnieuw te tellen. Er zijn inconsistenties geconstateerd, zei Edmundo Jacobo van de Mexicaanse kiescommissie woensdag. Volgens Jacobo worden 78.012 stembussen geopend en de stemmen herteld. De hertelling is mogelijk donderdag al afgerond.

De autoriteiten hertellen ook 61 procent van de stemmen voor de senaatsverkiezingen en zestig procent van de stemmen voor de verkiezingen voor het huis van afgevaardigden, zei Jacobo.

Onder de Mexicaanse wet moeten stemmen worden herteld wanneer er inconsistenties zijn in de uiteindelijke uitslagen, wanneer er minder dan een procentpunt verschil is tussen de nummers één en twee of wanneer alle stemmen in de stembus voor één kandidaat zijn.

Op basis van de voorlopige telling van 99 procent van de stemmen is Enrique Peña Nieto van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) tot winnaar uitgeroepen. Hij kreeg 38 procent van de stemmen. De linkse Andres Manuel Lopez Obrador van de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), kreeg 32 procent van de stemmen. Die zei eerder al de verkiezingsuitslag te zullen aanvechten. Zijn campagneteam nam naar eigen zeggen 113.855 onregelmatigheden waar in de stembureaus.

"Dit is een schandaal (...) Ze kochten miljoenen stemmen", zei Lopez Obrador dinsdag over de PRI. "Het is een nationale vernedering."

Deze week werden de geruchten over het kopen van stemmen verder gevoed toen bleek dat duizenden mensen naar supermarkten kwamen met cadeaubonnen die ze vlak voor de verkiezingen van de PRI zeiden te hebben gekregen. Sommigen zeiden tegen journalisten dat ze een kopie van hun identiteitskaart moesten inleveren alvorens ze de cadeaubon kregen.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.