Stadsdeel Centrum wil geen gratis kunst beursplein

In het centrum van Amsterdam is woensdagnacht een bronzen beeld van een stier neergezet. Het beeld staat voor de deur van de Amsterdamse beurs op het Beursplein.

Het gaat om een statement van de Italiaans-Amerikaanse kunstenaar Arturo Di Modica, die eenzelfde sculptuur eind jaren tachtig plaatste voor de ingang van de beurs van New York op Wall Street. Dat beeld, de Charging Bull, trekt nog altijd miljoenen bezoekers per jaar. In de afgelopen jaren kregen meer wereldsteden een eigen stier.

Het beeld in de vorm van een aanvallende stier moet de koers van de beurs uitbeelden. Een stier valt aan met zijn kop naar beneden waarna het slachtoffer omhoog wordt gegooid. De beursterm 'bull market', wat staat voor een positief gestemde markt, is daar naar vernoemd.

Stadsdeel Centrum wil dat de Amsterdamse Charging Bull nog donderdag wordt weggehaald. Het beeld is, net als zijn voorganger in New York, zonder vergunning neergezet. "Het mag dan om een ludieke actie gaan, maar zo werkt het niet", laat een woordvoerder weten.

Het stadsdeel wil, los van het feit dat 'een ludieke actie altijd wordt gewaardeerd', dat het beeld wordt verplaatst of verdwijnt. "Er is geen vergunning verleend en vrijdag vindt er een evenement plaats", aldus de woordvoerder. Het stadsdeel heeft Di Modica inmiddels gevraagd om het beeld weg te halen.