Ex-directeur Gelredome krijgt twaalf jaar voor moord

De 47-jarige oud-directeur van het Gelredome is donderdag tot twaalf jaar cel veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. De rechtbank in Arnhem acht bewezen dat hij zijn vrouw eerst met een honkbalknuppel heeft geslagen en vervolgens een kussen op haar gezicht heeft gedrukt. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar geëist.

Jasper van A. belde eind november de politie en vertelde dat hij zijn vrouw had gedood. De politie trof in de woning van het echtpaar in Arnhem-Zuid het slachtoffer zwaargewond aan. De 45-jarige vrouw overleed een dag later in een ziekenhuis.

Het echtpaar had sinds enkele maanden relatieproblemen. De rechter vindt dat sprake is van voorbedachten rade. Van A. had verschillende momenten waarop hij zich had kunnen bedenken. Hij verklaarde dat hij voor het uitdelen van de eerste klap een tijdlang piekerend op de rand van het bed had gezeten. Daarvoor had hij een uur in de slaapkamer nagedacht. Hij had zich dus andermaal kunnen bezinnen toen hij na het aftuigen van zijn vrouw zijn kinderen naar de buren bracht.

Omdat niet is gebleken dat de moord ruim van tevoren is beraamd en zorgvuldig is voorbereid, ligt de misdaad dicht bij doodslag, aldus de rechtbank, die er verder rekening mee hield dat de man zwaar gebukt gaat onder wat hij heeft aangericht.

Uit rapportages van deskundigen blijkt niet dat sprake was van een stoornis bij de verdachte ten tijde van de moord. Dat zou ook blijken uit het 'kalme, zakelijke en ogenschijnlijk onbewogen' gesprek dat hij met de meldkamer voerde. Justitie had aangevoerd dat hij dus volledig toerekeningsvatbaar is.