Tunesische Star Wars-sets gebruikt als huizen

De film Star Wars: Episode I - The Phantom Menace is deels op lokatie in Tunesië gefilmd. De originele filmsets die zijn gebruikt dienen nu als woning voor de lokale bevolking, zo ontdekte Rocket News 24.

Normaal gesproken worden filmsets na gebruik vernietigd. Dit was voor deze Star Wars-film niet het geval. De huizen van fictieve dorp Mos Espa staan nog steeds in de woestijn van Tozeur, Tunesië. In de film werkt Anakin Skywalker hier "aan robot C-3PO en oefende hij de force lightning op wompratten", zo schrijft de nieuwszender. Ruim dertien jaar na de opnames heeft de lokale bevolking intrek genomen in de set.

Rocket News 24 schreef het volgende:

"Vele scenes die in de stad afspeelden zijn opgenomen in het midden van de woestijn, in een gebied genaamd Oung El Jemel. De set is in goede staat en bestaat uit vijftien tot twintig gebouwen, hoewel sommigen nep zijn.  Rondom de set is helemaal niets is, daarom waren wij verbaasd om te zien dat er mensen intrek hebben genomen in enkele gebouwen. Een enkel persoon verkocht zelfs souveniers! Hoewel veel setstukken er erg stevig uit lijken te zien, waren we teleurgesteld om te ontdekken dat alle machines en gadgets van hout en plastic zijn gemaakt.

Het Star Wars-team maakte ook opnames in Matmata, in de film de plaats van oom Owen en tante Beru. Tegenwoordig is het huisje een hotel met de naam Hotel Sidi Driss. Een overnachting inclusief ontbijt kost hier rond de tien dollar, maar verwacht veel meer te betalen voor het eten uit de minibar."

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Mos Espa

Hier zijn enkele opnames van de set.