FIA bekijkt strafsysteem in Formule 1

Autosportfederatie onderzoekt de mogelijkheid om het systeem van de straffen in de Formule 1 op de schop te nemen. Dit heeft oud-coureur Derek Warwick aan Autosport laten weten.

De Brit heeft in de afgelopen jaren bij een aantal races als steward opgetreden en heeft samen met de anderen gemerkt dat het systeem beter kan. Daarom is er een commissie opgericht die het strafsysteem onder de loep gaat nemen. Doel is om de straffen eerlijker te maken. "We hebben hier onlangs met alle permanente stewards over gesproken in Parijs onder leiding van Charlie Whiting en mij en daar zijn een aantal interessante zaken uit voortgekomen."

"Het moet nog blijken of daar iets uitkomt, want dit is een nieuw proces, maar er zouden enkele veranderingen kunnen volgen in de komende maanden of voor volgend jaar. Charlie gaat nu een agenda opstellen en die met FIA-president Jean Todt doornemen."

Een voorbeeld van een straf die volgens Warwick eerlijker kan is de drive-through penalty. Voor sommige vergrijpen is deze te licht en voor anderen juist te zwaar. Daarnaast is niet op ieder circuit de pitsstraat even lang en maakt de ligging van het pitgedeelte veel uit, waardoor ook om deze reden de straf te licht of te zwaar uit kan pakken.