Slot: "We zijn een soort dark horse"

PEC Zwolle zal volgens middenvelder Arne Slot een 'dark horse' zijn in de Eredivisie.Ploegen die promoveren worden vaak gezien als degradatiekandidaat nummer één.

Slot weet niet of hij Zwolle zo moet zien. "Dat is moeilijk te zeggen. We zijn een soort dark horse, in de zin dat het lastig is ons in te schatten. We hebben weinig spelers met ervaring op het hoogste niveau", vertelt hij aan Voetbal International. "Dan kan positief én negatief uitpakken. Spelers kunnen zich een treetje hoger doorontwikkelen, dat zie je nu aan bijvoorbeeld Eric Botteghin (NAC, red.), Etiënne Reijnen (AZ) en Yanic Wildschut (VVV-Venlo)."

"Zij maakten de stap en zijn echt gegroeid. Waarom zou dat met jongens als Frank Olijve, Joey van den Berg en Rochdi Achenteh niet kunnen? We kunnen dus een sensatie worden, we kunnen evengoed door het ijs zakken. Daar kan niemand nu al iets zinnigs over zeggen."

RKC Waalwijk promoveerde een jaar eerder dan Zwolle. Slot denkt dat de club daar een voorbeeld aan kan nemen. "Ik bespeur zo'n gevoel bij de supporters wel, maar daar wil ik voor waken. Dat is gevaarlijk. We hebben de laagste begroting van de Eredivisie, hoor. En wat RKC vorig seizoen heeft gepresteerd is echt uniek. Daar gaan wij ons niet op voorhand aan spiegelen."

Binnen de selectie zijn weinig spelers met ervaring op het hoogste niveau. "Ach, wat is ervaring? Ik heb het idee dat het begrip ervaring wel eens overdreven wordt. Ik heb bij Sparta op een middenveld gespeeld met jonkies als Kevin Strootman en Erik Falkenburg. Geweldige talenten, maar zonder ervaring. Daarnaast heb ik net zo goed met ervaren jongens gespeeld, dertigers, die na jarenlang profvoetbal nog steeds de verkeerde keuzes maken op het veld. Dus dat zegt me niet zo veel."