'Nederland wordt manke bondgenoot'

Nederland wordt een 'manke partner' als het als enige kiest voor een ander gevechtsvliegtuig dan de JSF. Dat zei minister van Defensie Hans Hillen (CDA) donderdag tijdens een overleg over de vervanging van de F-16.

De bewindsman wees erop dat Nederland nu samen met Noorwegen, Denemarken en België in vlootverband met de F-16 vliegt. Dat biedt ook bij trainingen veel voordelen. Het ziet er volgens Hillen naar uit dat deze landen ook de F35 zullen kopen. Noorwegen heeft dat al gedaan.

Het is dan niet verstandig om als enige een ander toestel te kopen, dat minder mogelijkheden biedt dan de JSF. "We zouden dan gewoon een manke partner gaan worden." Hillen hield de Kamer voor dat het parlement altijd hoog opgeeft van internationale samenwerking.

De bewindsman heeft een meerderheid tegenover zich die uit het project wil stappen. Onder meer de PvdA, PVV, GroenLinks en SP hebben het gehad met de almaar stijgende kosten van het vliegtuig. Hillen wees erop dat de prijzen van de toestellen die de concurrentie in de aanbieding heeft inmiddels ook flink zijn gestegen.

Hillen erkende dat het project de afgelopen tien jaar veel problemen heeft gekend, maar stoppen in het zicht van de finish is volgens hem een slecht plan. Nu het eerste testtoestel in september van de band rolt, zijn de grootste onzekerheden voorbij, zei Hillen. "Alles bijelkaar gaan we geleidelijk van slecht nieuws naar steeds meer goed nieuws."

De minister adviseert een volgend kabinet dan ook om meteen een besluit te nemen tot de aanschaf van de toestellen. Gebeurt dat niet, dan gaan andere landen ervan door met de orders voor het bedrijfsleven.