Kamer wil weigerambtenaren snel verbieden

Weigerambtenaren moeten zo snel mogelijk worden verboden. De Tweede Kamer moet dit donderdag nog regelen, op de laatste dag voor het zomerreces. Dat vindt een meerderheid van GroenLinks, D66, PvdA, SP, PVV en VVD.

Tijdens een Kamerdebat dat donderdag plaatsvond werd, in de woorden van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, 'een wedloop' aan voorstellen en initiatieven geopperd om af te komen van ambtenaren van de burgerlijke stand die geen homostellen willen trouwen.

D66 wil een initiatiefwet voorstellen en GroenLinks wil met een motie het verbod instellen via een zogenoemde algemene maatregel van bestuur. Als de motie wordt aangenomen, kan de weigerambtenaar al vanaf januari worden verboden, zegt GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent.

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) stelde eerder een beslissing over de trouwambtenaren uit naar een volgende regering. Donderdag bleef Spies bij het standpunt dat een volgend kabinet hierover gaat.

Volgens Spies is gewaarborgd dat homo's ook nu al overal kunnen trouwen in Nederland. Wetgeving zou daarom niet nodig zijn. Daarnaast benadrukte de minister dat de Raad van State 'grote bedenkingen' heeft of het verbieden van weigerambtenaren juridisch houdbaar is, gezien de vrijheid van godsdienst.

De PvdA wil donderdag ook een voorstel in stemming laten brengen om gemeenten per direct geen nieuwe ambtenaren met gewetensbezwaren aan te laten nemen. Spies zei daar geen voorstander van te zijn. "Dat is voorsorteren op besluiten die nog moeten worden genomen." Het is onduidelijk of dit voorstel op een meerderheid van de Kamer kan rekenen. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert liet al weten niets te voelen voor 'een trucje om op wetgeving vooruit te lopen'.