Duitse economen hekelen uitkomst eurotop

Het besluit van de regeringsleiders van de zeventien eurolanden om directe bankensteun toe te staan uit de Europese noodfondsen is een slecht idee. Dat meent een groep Duitse economen. Zij stellen dat door het akkoord het risico over de schulden van slecht presterende banken wordt afgewenteld op belastingbetalers, gepensioneerden en spaarders.

De ingezonden brief in de Frankfurter Allgemeine Zeitung is ondertekend door 160 economen. De groep is ook kritisch over het besluit om het permanente noodfonds ESM staatsobligaties te laten opkopen van landen die voldoen aan vooraf opgestelde eisen. De stap om tot een bankunie te komen, waardoor banken verantwoordelijk worden voor elkaars schulden, wordt bovendien met 'grote zorg' bekeken.

"Bankschulden zijn bijna drie keer zo hoog als de schulden van overheden", schrijven de economen. "De belastingbetalers, gepensioneerden en spaarders in de tot nu toe stabiele eurolanden moeten niet verantwoordelijk worden gemaakt voor deze schulden. Vooral omdat er grote verliezen op komst zijn omdat de banken de economische bubbels in zuidelijke landen hebben gefinancierd."

Volgens de economen is het beter als banken failliet kunnen gaan. Hun kredietverleners, die willens en wetens risico's namen door te investeren, moeten de schuld dan op zich nemen.