Leeuwendeel geiten niet ingeënt tegen Q-koorts

Acht op de tien geiten- en schapenhouderijen zijn nog niet gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag. Boeren moeten hun dieren voor 1 augustus hebben ingeënt.

De NVWA gaat alle bedrijven die nog geen actie hebben ondernomen aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Alle geiten- en schapenboerderijen moeten hun dieren vaccineren tegen de ziekte. Dat moet de kans dat dieren ziek worden een stuk kleiner worden.

Als het vaccineren niet op tijd gebeurt, doet de NVWA het zelf. De kosten komen dan op rekening van de veehouder. Volgens de instantie kunnen die oplopen tot ruim zevenduizend euro voor bedrijven met duizend dieren. De boer kan daarnaast ook rekenen op een proces-verbaal.

Q-koorts kan van dier op mens worden overgedragen. In 2007 brak de ziekte op grote schaal uit in het zuiden van het land. Dat kostte toen aan minstens 25 mensen het leven. Zo'n vierduizend anderen werden ziek. Duizenden dieren werden geruimd. Nieuwsuur stelt op basis van onderzoek dat het ministerie van Landbouw steken heeft laten vallen.

Op dit moment zijn nog 37 veebedrijven besmet met Q-koorts. Bij een bedrijf in Hilvarenbeek werd woensdag de laatste besmetting geconstateerd. De teller kwam daardoor in totaal op 101 besmette bedrijven sinds 2009, schrijft staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) donderdag in een Kamerbrief.

Volgens Bleker waren in Hilvarenbeek de aanwezige dieren, 618 melkgeiten, tijdig gevaccineerd. Daarom is er slechts 'een zeer beperkt risico' voor de gezondheid van omwonenden.


Leeuwendeel geiten niet ingeënt tegen Q-koorts (Foto: Novum)