[Tour] Greipel wint opnieuw

Andre Greipel heeft de vijfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitser won voor Mattew Goss en Juan José Haedo. Om 12.45 waren 195 renners vertrokken naar Saint-Guentin. De renners vertrokken vanuit Rouen om 196,5 kilometer af te leggen. Het was een vlakke etappe.  

Er was een kopgroep gevormd door vier renners. De groep bestond uit twee Fransmannen, een Belg en een Spanjaard, Matthieu Ladagnous en Julien Simon Jan Ghyselinck en Pablo Urtasun. De kopgroep kreeg uiteindelijk een maximale voorsprong van 5.40 minuten.

Na veertig kilometer gaf renner Marcel Kittel van Argos-Shimano op met maagproblemen. Er was één tussenstrint na 109 kilomter. Deze werd gewonnen door Ladagnous gevolgd door Urtasun, Simon en Ghyselinck. Van het peloton was Cavendish de snelste voor Goss, Renshaw en Sagan.

Met nog veertien kilometer te gaan had de kopgroep nog een voorsprong van een minuut over. Waar Cavendish het in de aanloop naar de massasprint de eerste dagen alleen moest doen kreeg hij vandaag wel vijf man voor zich. Vlak bij het ingaan van de laatste drie kilometer was er een valpartij met Sagan als voornaamste slachtoffer, ook Ferrar lag erbij. Mede door die valpartij werd de kopgroep pas in het laatste moment ingehaald. Met nog één kilometer te gaan probeerde Ghyselinck er nog vandoor te gaan. Op 300 meter viel de Belg uiteindelijk stil, waarna het peloton hem inhaalde. Greipel wist uiteindelijk de sprint te winnen. 

Uitslag

# naam ploeg land tijd
1 André Greipel LTB DUI 4:41.28
2 Matthew Goss OGE AUS z.t.
3 Juan Jose Haedo STB ARG z.t.
4 Samuel Dumoulin SKY GBR z.t.
5 Mark Cavnedish COF FRA z.t.
6 Tom Veelers ARG NED z.t.
7 Oscar Freire KAT ESP z.t.
8 Alessandro Petacchi LAM ITA z.t.
9  Sebastien Hinault ALM FRA z.t.
10  Yohann Gene EUC FRA z.t.


Klassement

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 24:45.32
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Menchov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19