PvdA: werkgelegenheid JSF is beperkt

De werkgelegenheid die het JSF-project voor Nederland oplevert, is beperkt. Het gaat op dit moment om niet meer dan 420 banen, betoogde PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat over de Joint Strike Fighter.

Eijsink werd eerder in het debat hard aangevallen door de VVD en CDA. De PvdA draait de Nederlandse kenniseconomie de nek om door uit het project te stappen, zei VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Iedereen die spreekt van duizenden banen die nu op de tocht staan, doet de realiteit geweld aan, luidde het weerwoord van Eijsink. Het gaat momenteel om 420 banen.

Ook het verlies van deze banen is pijnlijk, maar met het geld dat door het kabinet in de JSF wordt geïnvesteerd kunnen volgens Eijsink veel meer banen worden gecreëerd. Ook is zij niet bang dat de banen meteen verdwijnen. Vliegtuigbouwer Lockheed Martin is nog afhankelijk van Nederland voor het in de lucht houden van de huidige F-16's. Daar zijn ook honderden miljoenen mee gemoeid. "De deur zal zeker niet dichtgaan."

Het is 'geen gemakkelijk besluit' geweest om uit de JSF te stappen, zei Eijsink. Maar alle vertragingen en kostenoverschrijdingen maken het dat het beter is om ermee te stoppen en op een later moment een toestel van de plank te kopen, aldus de politica. Het project gaat nu ten koste van de belastingbetaler. "Op een gegeven moment moet je dat een halt toeroepen."