FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 4 juli 2012

'Tom Cruise deed ultieme lijmpoging'

Tom Cruise heeft er alles aan gedaan om zijn huwelijk te redden. Volgens een bron wilde de 50-jarige acteur dat zijn aanstaande ex Katie Holmes, die vorige week de scheidingspapieren indiende, hem nog een kans zou geven.

Cruise was in IJsland voor filmopnames toen Holmes de scheiding aanvroeg. "Hij heeft haar gesmeekt om naar IJsland te komen om nog één keer te proberen er samen uit te komen", zegt de bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De smeekbede zou tot een enorme ruzie hebben geleid.

De acteur zag, ondanks dat de relatie in zwaar weer verkeerde, de definitieve breuk niet aankomen. "Hij had er vertrouwen in dat hij Katie kon overhalen bij hem te blijven", aldus de bron.

De 33-jarige Holmes diende vorige week de scheidingspapieren in, waarin zij om volledige voogdij vraagt over hun 6-jarige dochter Suri. Ze zou na ruim vijf jaar van Cruise willen scheiden omdat ze haar dochter wil beschermen tegen het Scientology-geloof, waar Cruise fervent aanhanger van is.

[WBD] Murray in zinderend gevecht langs Ferrer

Andy Murray heeft voor het vierde opeenvolgende jaar de halve finale van Wimbledon bereikt. De Britse nummer vier van de plaatsingslijst versloeg woensdag in een kwalitatief hoogstaande wedstrijd de Spanjaard David Ferrer in vier sets: 6-7 (5), 7-6 (6), 6-4 en 7-6 (4). Murray mag nu ten koste van de Fransman Jo-Wilfried Tsonga proberen voor het eerst tot de finale van Wimbledon door te dringen.

De wedstrijd lag bij 5-5 in de vierde set tijdelijk stil vanwege de regen. Na een onderbreking van een klein halfuur trok Murray in de derde tiebreak van de wedstrijd de zege naar zich toe. De Brit nam daarmee revanche voor de nederlaag in de kwartfinale van Roland Garros.

Na afloop kregen zowel Murray als Ferrer een staande ovatie, want de twee tennissers hadden het publiek een geweldig duel voorgeschoteld. In de eerste twee sets dicteerde Ferrer. Hij kreeg tweemaal op 5-4 de mogelijkheid om op eigen service de set binnen te slepen, maar beide keren faalde de Spanjaard.

De eerste set wist hij dat nog te repareren in de tiebreak, maar het tweede bedrijf ging in de tiebreak naar Murray. Ook in de derde acte wist Ferrer op een cruciaal moment zijn opslag niet te behouden. In de negende game brak Murray de service van Ferrer, waarna hij op love de derde set binnenhaalde.

In het vierde bedrijf ging het weer lang gelijk op. Na de onderbreking draaide het voor de derde keer uit op een tiebreak. Murray maakte uiteindelijk bij 6-4 met een ace de wedstrijd uit.


Murray in zinderend gevecht langs Ferrer (Foto: Novum)

Oostenrijk akkoord met noodfonds eurozone

Het Oostenrijkse parlement heeft woensdag ingestemd met het permanente noodfonds ESM van de eurozone. De centrumlinkse regering werd gesteund door de Groenen en had daardoor een tweederde meerderheid.

Het ESM met vijfhonderd miljard euro in kas zou deze maand van kracht worden. De invoering loopt mogelijk vertraging op, omdat Duitsland moet instemmen met het fonds en tegenstanders naar de rechter zijn gestapt. De Duitse president Gauck heeft al gezegd de wet niet te ondertekenen zolang de rechters van het constitutionele hof in Karlsruhe geen uitspraak hebben gedaan.

In het debat voorafgaand aan de stemming vergeleek de Oostenrijkse minister van financiën Maria Fekter het ESM woensdag met 'een zeer moderne brandweer die ten tijden van financiële crises uitrukt'.

Braziliaanse studente zet eigen ontvoering in scène

Een Braziliaanse studente heeft haar eigen ontvoering in scène gezet om onder een deadline voor een studieproject voor de universiteit uit te komen. Dat heeft de politie woensdag gezegd.

De 22-jarige Susan Paola Fadel Correia zei tegen de politie dat ze vorige week ontvoerd was geweest door drie mannen die haar vastbonden en vervolgens 24 uur vasthielden. Later bekende ze dat ze haar verhaal had verzonnen en dat ze de 24 uur had doorgebracht in het huis van een vriend. Volgens de politie wilde Fadel Correia 'haar moeder niet bezorgd maken' met nieuws over haar problemen op school.

Ze is aangeklaagd voor het afleggen van valse beschuldigingen.

Q-koortsslachtoffers eisen schadevergoeding

Slachtoffers van de Q-koorts dienen een schadeclaim in tegen de staat. Inmiddels hebben zich vierhonderd slachtoffers gemeld die willen deelnemen aan de zaak. Dat heeft advocaat van de Stichting Q-koortsclaim Luc Rohof woensdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. Vooralsnog was alleen tegen geitenhouders een claim ingediend.

Het televisieprogramma meldde woensdagavond op basis van eigen onderzoek dat het kabinet de Tweede Kamer misleidt over de aanpak van de Q-koorts. Het kabinet zou conclusies van onderzoeken naar de Q-koorts verdraaien en selectief informatie aan de Kamer geven.

Zo zouden testresultaten destijds hebben uitgewezen dat honderd van de driehonderd onderzochte bedrijven besmet waren. Het kabinet stelt dat al begin 2009 verschillende partijen, waaronder de GGD, op de hoogte zijn gesteld van deze resultaten. Jos van de Sande van GGD Hart voor Brabant ontkent dat echter. Er zou slechts terloops over het onderzoek zijn gesproken, maar dat dertig procent van de bedrijven besmet was, zou niet aan de orde zijn gekomen.

Ook in het verslag van die bijeenkomst wordt noch over honderd besmette bedrijven noch over een besmettingspercentage van dertig procent gesproken. De private Gezondheidsdienst voor Dieren en het ministerie van Landbouw zouden een halfjaar hebben verzwegen dat er honderd besmette bedrijven bekend waren.

Het kabinet liet Pricewaterhousecoopers (PWC) daarnaast onderzoek doen naar een uitzending van Nieuwsuur in juni over de Q-koorts. In die uitzending werd gesteld dat het ministerie van Landbouw al in 2008 wist dat er honderd geitenstallen besmet waren met Q-koorts. Het ministerie deed niets met die informatie en informeerde de minister pas een halfjaar later.

Het kabinet stelt op basis van het PWC-onderzoek echter dat er niets vreemds is gebeurd en er in de uitzending nauwelijks nieuwe zaken aan het licht zijn gebracht. In het onderzoek van PWC staat echter dat in het rapport van de commissie-Van Dijk, die de aanpak van de ziekte evalueerde, niet wordt gesproken over de informatievoorziening aan de toenmalig minister en over het uitgevoerde onderzoek naar het voorkomen van Q-koorts op geitenbedrijven. Deze laatste conclusie haalde de kabinetsbrief niet.

Het kabinet liet vorige week weten tien miljoen euro ter beschikking te stellen voor Q-koortspatiënten. Het geld gaat naar een onafhankelijke stichting die de patiënten moet ondersteunen met advies, begeleiding en onderzoek. Het kabinet is echter niet van plan excuses aan te bieden aan de slachtoffers. Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vindt dat sorry zeggen meer iets is voor in de 'relationele sfeer'.

Rohof gaf woensdagavond in de uitzending aan te denken dat de overheid gemaakte fouten niet wil erkennen, uit vrees dat dit ervoor zorgt dat de staat dieper in de buidel moet tasten. "Ze zijn in alles bezig met zich voorbereiden op de zaak. De overheid duikt weg. We moeten nu actie ondernemen."

Amsterdammers willen Cohen terug

Uit onderzoek onder ruim 5.000 Amsterdammers blijkt dat 62 procent van de ondervraagden Job Cohen terug wil als burgemeester.

Dat blijkt uit onderzoek van Mokum Magazine. Slechts één op de drie Amsterdammers gaf aan tevreden te zijn met Eberhard van der Laan. Volgens de meeste inwoners slaagde Cohen er echter beter in om de stad een internationaal gezicht te geven, aldus het tijdschrift.

Cohen laat weten vereerd te zijn, maar sluit een terugkeer uit. 'Het is natuurlijk leuk om te horen dat Amsterdammers tevreden zijn over mijn burgemeesterschap. Ik op mijn beurt ben heel tevreden over de manier waarop Van der Laan dit mooie ambt vervult. Ik geloof niet dat ik heel veel dingen anders gedaan zou hebben dan hij nu doet', aldus Cohen in een reactie.

Mokum Magazine is een nieuw, gratis tijdschrift dat vanaf 7 juli in een oplage van 20.000 exemplaren op 500 locaties in de hoofdstad wordt verspreid.

De overheid moet niet terugtreden

Hoewel het vrije spel der maatschappelijke krachten ons tegenwoordig met de ene miljardencrisis na de andere opzadelt, blijven de fans de ideologie erachter trouw. Kredietcrisis, bankencrisis, landencrisis, huizencrisis, vastgoedcrisis, alles beter dan een stevige rol van de overheid, vinden ze. Maar de overheid is onmisbaar om de solidariteit tussen sterken en zwakken te waarborgen.

Zorgmedewerkers tegen nieuwe cao

Vrijwel alle medewerkers van verpleeghuizen en de thuiszorg, 96 procent, wijzen de onlangs tot stand gekomen cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg af. Dat blijkt uit een referendum dat Abvakabo FNV onlangs hield onder twintigduizend medewerkers uit deze sector.

Onder de nieuwe cao staan de handtekeningen van de werkgevers en van drie kleine vakbonden uit de sector. Samen vertegenwoordigen die minder dan vier procent van de zorgmedewerkers. Abvakabo FNV, dat meer dan tien procent van de medewerkers voor wie de cao gaat gelden vertegenwoordigt, was er niet bij betrokken.

De vakbond legde de cao via een referendum niet alleen aan zijn leden maar aan alle medewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg voor. Abvakabo FNV vindt dat uit de nieuwe cao geen waardering blijkt voor zorgmedewerkers. Door een te hoge werkdruk en een doorgeslagen flexibilisering zou de kwaliteit onder druk staan. Daarnaast vindt Abvakabo FNV dat een cao-akkoord met deze kleine vakbonden geen draagvlak kent.

Leden van Abvakabo FNV hebben zelf een akkoord opgesteld. Hierin staat onder meer dat er meer medewerkers moeten worden aangenomen in de verpleeghuizen en dat er meer waardering moet komen voor de zorgmedewerkers. Abvakabo FNV hoopt door middel van acties af te dwingen dat zorginstellingen het akkoord gaan onderschrijven.

Dinsdag stemde een meerderheid in de Tweede Kamer voor een motie die moet verhinderen dat de nieuwe cao algemeen verbindend wordt verklaard.

Sylvia Kristel ontslagen uit het ziekenhuis

Sylvia Kristel ligt niet langer in het ziekenhuis. De 59-jarige actrice, die vecht tegen slokdarmkanker, heeft het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis verlaten. Dat heeft haar manager laten weten aan Shownieuws.

Vorige week werd bekend dat Kristel, die onlangs werd getroffen door een herseninfarct, in een zorgelijke situatie verkeert. Haar toestand is niet veranderd, maar in het ziekenhuis kon ze volgens Shownieuws niet langer dan een bepaalde tijd blijven als er geen veranderingen zijn.

Kristel werd tien jaar geleden al eens getroffen door kanker en de ziekte keerde vorig jaar terug. De actrice, die in de jaren zeventig bekend werd dankzij haar hoofdrol in de Franse erotische Emmanuelle-films, kampte eerder met een drank- en drugsverslaving.

Prijswinnaars FOK! EK Pool 2012

Het Europees kampioenschap voetbal 2012 zit erop. Voor FOK!sport is het tijd om de eindbalans op te maken in de FOK! EK Pool 2012. Wie gaat er met de prijzen vandoor? Je leest het hieronder.

De beste voorspeller dit jaar was ArrogantFrog met 815 punten. Hij ontvangt een DVD-box van Tijdsbeeld Media, waarin de geschiedenis van het Nederlands elftal in de negen eerdere EK-deelnames uitgebreid aan bod komt.

Deze prijs is ook weggelegd voor:
- Yellowcard
- Tjuh37
- Bouncer_Bone
- reteppd

De nummers zes tot en met tien winnen het boek Wat een goal!, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans. Deze prijs is gewonnen door:
- TonyCerqueira
- Hi_flyer
- kayzie
- mrrrtijn1975
- DrDentz

Ook de nummers elf tot en met vijftien vallen ook in de prijzen. Excelsior Recordings heeft namelijk vijf exemplaren van de CD 'Eenmaal Oranje' van Meindert Talma en de Rode Kaarten gesponsord. Deze prijs gaat naar:
- Martijn85
- Sanddr
- greywol3535
- badboynova
- Droid

Bij de subleagues was Muziek de beste met 487 punten. Dit achttiental krijgt een eervolle vermelding. Wil je weten op welke plaats je bent geëindigd? Hier kun je dat rustig nalezen.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

Namens de gehele FOK! EK Pool-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

Prijswinnaars FOK! EK Pool 2012

Het Europees kampioenschap voetbal 2012 zit erop. Voor FOK!sport is het tijd om de eindbalans op te maken in de FOK! EK Pool 2012. Wie gaat er met de prijzen vandoor? Je leest het hieronder.

De beste voorspeller dit jaar was ArrogantFrog met 815 punten. Hij ontvangt een DVD-box van Tijdsbeeld Media, waarin de geschiedenis van het Nederlands elftal in de negen eerdere EK-deelnames uitgebreid aan bod komt.

Deze prijs is ook weggelegd voor:
- Yellowcard
- Tjuh37
- Bouncer_Bone
- reteppd

De nummers zes tot en met tien winnen het boek Wat een goal!, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Balans. Deze prijs is gewonnen door:
- TonyCerqueira
- Hi_flyer
- kayzie
- mrrrtijn1975
- DrDentz

Ook de nummers elf tot en met vijftien vallen ook in de prijzen. Excelsior Recordings heeft namelijk vijf exemplaren van de CD 'Eenmaal Oranje' van Meindert Talma en de Rode Kaarten gesponsord. Deze prijs gaat naar:
- Martijn85
- Sanddr
- greywol3535
- badboynova
- Droid

Bij de subleagues was Muziek de beste met 487 punten. Dit achttiental krijgt een eervolle vermelding. Wil je weten op welke plaats je bent geëindigd? Hier kun je dat rustig nalezen.

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd en veel plezier met de gewonnen prijs! Ben je een van de prijswinnaars, neem dan contact met ons op via een e-mail naar sport[at]fok.nl onder vermelding van je username en naam- en adresgegevens. Dan zorgt de PR van FOK! ervoor dat je de gewonnen prijs zo spoedig als mogelijk in ontvangst mag nemen.

Namens de gehele FOK! EK Pool-crew: alle deelnemers bedankt voor het meedoen en de prijswinnaars van harte gefeliciteerd: veel plezier met je prijs.

Gevonden hoofd is van slachtoffer pornoacteur

Het hoofd dat zondag werd gevonden in een park in de Canadese stad Montreal is van de Chinese student die werd vermoord door pornoacteur Luka Magnotta. Dat heeft politiewoordvoerster Anie Lemieux woensdag bevestigd.

Jun Lin werd in mei door Magnotta (29) vermoord en in stukken gehakt. Magnotta stuurde verschillende ledematen van Lin, zijn minnaar, naar twee politieke partijen en scholen. Lins hoofd was het enige lichaamsdeel dat nog werd vermist. Het park waarin het hoofd werd gevonden ligt enkele kilometers ten zuiden van Magnotta's appartement.

Magnotta vluchtte naar Europa toen de lichaamsdelen werden ontdekt, maar kon al snel worden opgepakt. Hij werd in een internetcafé in Berlijn gearresteerd. Hij zegt onschuldig te zijn.

Ook donderdag even geen stadsbussen in Den Haag

In Den Haag rijden ook donderdag een paar uur geen stadsbussen. De dienstregeling wordt aanvankelijk wel gewoon opgestart, maar vanaf 09.30 tot 13.00 uur leggen de buschauffeurs het werk tijdelijk neer. Na 13.00 uur gaan de stadsbussen als het goed is weer rijden, laat een woordvoerder van stadsvervoerder HTM woensdagavond weten.

Woensdag legde een wilde staking van het personeel van HTM het stadsvervoer per bus al het grootste deel van de dag plat. Ook werden op de Fluwelen Burgwal, het Spui en de Kalvermarkt met bussen blokkades opgeworpen.

De buschauffeurs zijn het niet eens met de aanbesteding van het stadsvervoer die werd gewonnen door HTMbuzz. In dat bedrijf werkt de Haagse stadsvervoerder samen met busmaatschappij Qbuzz.

De bussen die de straten deels blokkeerden, zijn rond 21.00 uur weggehaald en naar de remise gereden. Donderdag gaat een delegatie van de stakers met verkeerswethouder Peter Smit om tafel. Dat gesprek vangt omstreeks 09.00 uur aan.

Vervolgens gaat de delegatie de uitkomsten van het gesprek met de stakende chauffeurs delen. Daarom rijden van 09.30 tot 13.00 uur geen stadsbussen in Den Haag. Volgens de zegsman heeft HTM met de chauffeurs afgesproken dat de chauffeurs daarna weer aan het werk gaan. "Maar dit was ook een wilde staking, dus het is nooit helemaal te garanderen dat dat ook gebeurt."

Iran beschuldigt BBC van hacken website

De Iraanse staatsomroep heeft de Britse zender BBC ervan beschuldigd zijn website te hebben gehackt om de uitslag van een peiling over het Iraanse nucleaire programma te veranderen.

Volgens de BBC-dienst in Farsi zou 63 procent van de ondervraagden willen dat er gestopt wordt met de verrijking van uranium in ruil voor een einde aan de economische sancties van het Westen. De Iraanse staatszender stelt dat dat 24 procent is. De overige ondervraagden zouden vergeldingsacties tegen het Westen willen, zoals de afsluiting van de Straat van Hormuz, een belangrijke vaarweg voor olietankers.

Het Westen verdenkt Iran ervan kernwapens te fabriceren, wat Iran ontkent.

De BBC heeft niet op de beschuldigingen gereageerd.

Hiddinks Anzhi haalt aanvaller Scepovic

Marko Scepovic maakt de overstap van Partizan Belgrado naar FC Anzhi, de werkgever van trainer Guus Hiddink. Anzhi telt naar verluidt zo'n negen miljoen euro neer voor de aanvaller.

De 21-jarige jongeling gaat in Rusland de concurrentiestrijd aan met onder andere Samuel Eto'o. Die streek aan het begin van vorig seizoen neer bij Anzhi, na succesvolle jaren bij Internazionale en FC Barcelona.

De eerste twee seizoenen als profvoetballer kan Scepovic indrukwekkende statistieken overleggen. In zijn eerste volwaardige seizoen als selectiespeler vond hij direct tien keer het net voor de hoofdmacht. Vorig seizoen slaagde hij er vier keer in om te scoren.

Scepovic werd al opgeroepen voor de nationale ploeg van Servië. Hij wacht nog op zijn debuut. Voordat hij bij Partizan aansloot, speelde hij twee jaar in het shirt van Teleoptik.

McLaren lost problemen met krik op

Het Formule 1-team McLaren heeft de problemen die het tijdens de pitsstops met de krik had opgelost. In Valencia ging het mis tijdens de laatste stop van Lewis Hamilton, omdat de auto van de krik viel. Enkele kleine aanpassingen moeten het probleem verhelpen.

Sportief directeur Sam Michael: "We hebben het probleem onderzocht en ontdekt wat er precies mis is gegaan. We hebben de krik aangepast en hebben afgelopen maandag zonder problemen achthonderd pitstops gedaan met deze krik. Dat komt neer op zo'n zestien grandprixweekenden, aangezien een team over een heel raceweekend genomen zo'n vijftig pitstops uitvoert. We denken het probleem dus te hebben opgelost. Mocht er zich in Silverstone toch een probleem voordoen met de krik, kunnen we in ieder geval zeggen dat we er alles aan hebben gedaan."

Arsenal respecteert keuze Van Persie

Robin van Persie maakt het komende seizoen gewoon af bij Arsenal. Daar gaat de Engelse topclub althans van uit. De spits maakte op zijn eigen site kenbaar dat hij niet van plan is om zijn contract te verlengen.

Om nog wat over te houden aan de Nederlander zullen The Gunners snel moeten handelen op de transfermarkt. Alleen deze zomer en de komende winterstop doet de mogelijkheid zich nog voor om hem te verkopen.

In een statement op de officiële website van Arsenal laat de club weten dat het de keuze van Van Persie respecteert. "Hij heeft nog een contract voor een jaar bij ons. We gaan er van uit dat hij de verplichtingen naar ons nakomt. We bereiden ons op dit moment met volle overgave voor op het nieuwe seizoen."

Al maanden doen de geruchten de ronde dat Van Persie komend seizoen een andere werkgever vindt. Manchester City en Juventus zouden de voornaamste kandidaten zijn om de international, die graag prijzen wil winnen, over te nemen.

Kamer wil definitief af van weigerambtenaar

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil definitief af van het fenomeen van de weigerambtenaar: trouwambtenaren die vanwege gewetensbezwaren weigeren twee homo's of lesbiennes te trouwen. Maar hoe de fracties hun verschillende voorstellen in een Kamerdebat donderdag opéén lijn brengen, is nog niet duidelijk.

De VVD maakte woensdag bekend dat ze nu toch via de wet wil voorkomen dat een trouwambtenaar uit gewetensbezwaren kan weigeren zijn taak te verrichten. Een ambtenaar van de burgerlijke stand, of een kandidaat voor die functie, is in de ogen van de liberalen gewoon bereid tot het voltrekken van huwelijken en het registreren van partnerschappen tussen personen van hetzelfde geslacht.

Jeanine Hennis en Brigitte van der Burg van de VVD stellen voor die verplichting toe te voegen aan de nieuwe wet die de positie van de ambtenaren gelijk moet trekken met die van andere werknemers. Die wet werd ingediend door CDA en D66. Eerder zag Hennis zich, zeer tegen haar zin maar vanwege afspraken met regeringspartner het CDA, genoodzaakt om tegen een ander plan van GroenLinks over de weigerambtenaar te stemmen.

De PvdA wilde ook al in de ambtenarenwet van D66 en CDA opnemen dat een ambtenaar die weigert een homopaar te trouwen, kan worden ontslagen of minstens ander werk krijgt toebedeeld. D66 en CDA vinden dat hun ambtenarenwet daar niet voor bedoeld is en zo 'gekaapt' wordt.

Nu komt er nog een initiatiefwetsvoorstel van D66 bij. De Kamerleden Gerard Schouw en Pia Dijkstra willen het gemeenten onmogelijk maken nog weigerambtenaren te benoemen. Het wetsvoorstel regelt ook dat homo's overal kunnen trouwen. In elke gemeente moeten ten minste twee ambtenaren van de burgerlijke stand zijn die niet weigeren.

D66 wil gemeenten niet dwingen hun weigerambtenaren te ontslaan, maar de gemeenten die dat wel willen, krijgen het gemakkelijker. Het wetsvoorstel van D66 regelt namelijk dat bij een ontslagprocedure geen beroep meer gedaan kan worden op een bepaling in de Algemene wet gelijke behandeling.

'Hillen weigert te stoppen met JSF'

Ondanks dat een meerderheid in de Tweede Kamer inmiddels tegen de komst van de JSF is, weigert het kabinet de stekker uit het project te trekken. RTL Nieuws meldt woensdagavond op basis van bronnen dat minister van Defensie Hans Hillen (CDA) stelt dat het kabinet niet kan besluiten te stoppen met het project omdat het demissionair is.

Alleen een nieuw kabinet zou volgens Hillen een dergelijke knoop kunnen doorhakken. Dinsdag werd bekend dat de PvdA wil dat Nederland uit het JSF-project stapt. Daarmee ontstaat een Kamermeerderheid tegen het doorgaan van het miljardenproject.

GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed is boos over de houding van Hillen. "Hij heeft er een handje van de Kamer te schofferen. Dit is onaanvaardbaar. Ik overweeg hier dan ook zware consequenties aan te verbinden." Volgens het Kamerlid is 'nu meer dan ooit' een parlementaire enquête noodzakelijk.


'Hillen weigert te stoppen met JSF' (Foto: Novum)

'Rubin Kazan in de markt voor Toivonen'

Ola Toivonen staat in de belangstelling van Rubin Kazan. Dit meldt het Eindhovens Dagblad vanavond. De krant baseert zich op uitspraken van technisch directeur Marcel Brands, die het nieuws na de oefenwedstrijd tegen AZSV Aalten (11-0) van vanavond bekend maakte.

Toivonen liet onlangs al weten open te staan voor een Russisch avontuur. De Zweedse aanvaller geniet momenteel nog van een vakantie, maar ziet de Russische competitie wel zitten. PSV zou een bedrag van acht tot tien miljoen euro voor de voetballer willen zien.

Dick Advocaat is daarnaast van mening dat Toivonen niet zo nodig weg hoeft te gaan. "Je hebt het wel over twintig goals vorig jaar", aldus de nieuwbakken trainer, die zijn speelwijze overigens laat afhangen van een mogelijk vertrek van de Zweed.

Politiebond: haken en ogen aan spijkermatten

De Nederlandse Politiebond ziet haken en ogen aan de inzet van spijkermatten om voortvluchtige verdachten eerder te kunnen stoppen. De bond vreest dat de veiligheid van agenten erdoor in gevaar kan komen en is bang voor 'ongewenste neveneffecten' als zware ongelukken. Individuele agenten zouden hiervoor niet aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld.

Agenten moeten wanneer een auto met hoge snelheid op ze afkomt met gevaar voor eigen leven een spijkermat neerleggen, zegt vicevoorzitter van de vakbond Jan Willem van de Pol. "In Amerika is dit al zo vaak fout gegaan dat men daar gestopt is met het inzetten van deze spijkermatten. Nu gaan wij in Nederland, waar de infrastructuur nog dichter is, juist beginnen met deze matten."

Volgens de bond is het belangrijk dat de inzet van spijkermatten zorgvuldig wordt afgewogen. "In dat geval zouden de spijkermatten op enig moment wel kunnen werken."

De politie is woensdag begonnen met een proef met spijkermatten. In totaal zijn 144 politieauto's in de regio's Zeeland, Brabant, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland uitgerust met de matten.

Balkan getroffen door hittegolf

Diverse landen op de Balkan zijn getroffen door een hittegolf. In sommige dorpjes in Bosnië gaf de thermometer woensdag 42 graden aan. Waterputten staan droog en de autoriteiten hebben mensen aangeraden binnen te blijven. In het Bosnische stadje Sanski Most kostte het warme weer het leven van een 1-jarig kind, aldus de autoriteiten.

De dorpjes waar waterputten als gevolg van de hitte droogstaan worden door de autoriteiten voorzien van drinkwater. De Kroatische minister van volksgezondheid Darko Milinovic raadde mensen aan overdag binnen te blijven, licht verteerbaar voedsel te eten en veel water te drinken.

VVD wil scholen spijbelaars beboeten

De VVD wil dat scholen die spijbelaars niet melden, een boete krijgen opgelegd. Ouders die niet serieus proberen te voorkomen dat hun kinderen spijbelen moeten daarnaast de kinderbijslag kwijtraken. De VVD bevestigt woensdagavond het bericht op nu.nl dat dit in het verkiezingsprogramma van de liberalen staat.

De VVD presenteert het verkiezingsprogramma vrijdag. Tegen nu.nl zegt VVD-Kamerlid Ton Elias dat spijbelen aan de wieg staat van schooluitval. "En dat staat vaak weer aan de wieg van problemen als criminaliteit en werkloosheid." Hij vindt dat er een cultuur moet worden gecreëerd waarin spijbelen niet wordt toegestaan.

Scholen zijn verplicht spijbelen te melden, maar dat gebeurt niet altijd. Het plan van de VVD is dat als een leerplichtambtenaar een spijbelaar aantreft die niet is gemeld, de onderwijsinspectie een seintje krijgt. De school moet vervolgens automatisch een boete van duizend euro per overtreding opgelegd krijgen.


VVD wil scholen spijbelaars beboeten (Foto: Novum)

'Christenbroeders versus moslimbroeders'

Een organisatie die zich Christenbroeders heeft gedoopt, wil in Egypte een tegenwicht bieden aan de Moslim Broederschap.

De Christenbroeders zeggen met vreedzame middelen de burgerrechten te willen verdedigen. Die rechten zijn in hun ogen niet in goede handen van de moslimbroeders, die de parlements- en presidentsverkiezingen hebben gewonnen.

De christelijke nieuwssite Wataninet berichtte woensdag over de oprichting van de Christenbroeders. Ze vrezen dat de vorige maand tot president gekozen conservatieve islamist Mohammed Mursi aan een islamitische staat werkt.

Uitslagen oefenduels 4 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
VV Oldenzaal Ajax
Özbiliz (4), Fischer (2), Klaassen (2), De Sa (2), Serero
0-11
AZSV Aalten PSV
Depay (4), Lens (2), Van Ooijen, Engelaar, Mertens, Locadia, Derijck
0-11
Heythuysen VVV-Venlo
Cullen (4), Linssen, Seip, Nwofor, Joppen 
0-8
FC Den Bosch
Bilgin 
OH Leuven (Bel) 1-2
Streekteam Emst/Epe Go Ahead Eagles
Kolder (4), Houtkoop (2), Philips (2), Wellenberg, Karami, Antonia, Peters 
0-12
SVME MVV Maastricht
Labylle, Voorjans, Timmermans 
0-3
VV Schaesberg FC Volendam
Muhren (5), Kramer (3), Tuyp (2), Coster 
0-11

[Tour] Sprinten is voor gekken

Gisteravond vroeg Bert Wagendorp zich in het programma De Avondetappe af of de tourorganisatie misschien uit drang naar sensatie soms aankomsten extra gevaarlijk maakte. Vandaag hebben we kunnen zien dat zoiets echt niet nodig is. De renners doen het gewoon zelf. Vallen in de aanloop naar de sprint op een brede, rechte weg. Waarom? Omdat iedereen vanwege de wind die van rechts kwam, links wilde rijden.

Lieke van Lexmond is weer vrijgezel

Lieke van Lexmond en Jurriaan Oerlemans hebben een punt gezet achter hun relatie. "Ongeveer anderhalve week geleden heeft Lieke de relatie verbroken", laat haar manager weten aan Shownieuws. De reden van de breuk is niet bekendgemaakt.

De 30-jarige actrice was enkele maanden samen met de dertien jaar oudere Jurriaan Oerlemans. Op Liekes 30e verjaardag, op 6 februari, sloeg de vonk over tussen haar en de broer van Reinout Oerlemans.

Van Lexmond was eerder samen met toetsenist Jeroen Rietbergen. Vervolgens had ze een knipperlichtrelatie met Goede Tijden, Slechte Tijden-acteur Mark van Eeuwen.

'Jaws' wint eetwedstrijd met 68 hotdogs

Joey Chestnut heeft woensdag in New York zijn titel geprolongeerd bij de jaarlijkse wedstrijd hotdogs eten. Chestnut, beter bekend onder zijn bijnaam Jaws, wist maar liefst 68 hotdogs en broodjes te verorberen en binnen te houden.

Met zijn prestatie sleepte Chestnut tienduizend dollar en een mosterdgele kampioenschapsriem in de wacht. De 68 hotdogs en broodjes waren een evenaring van zijn persoonlijk record. Vorig jaar hoefde Jaws slechts 62 worstjes en broodjes te eten om met de titel naar huis te gaan.

Chestnut heeft de eetwedstrijd tot dusver zes maal gewonnen. Daarmee staat hij gelijk met zijn aartsrivaal Takeru Kobayashi, die dit jaar niet meedeed.

Bij de vrouwen ging de Zwarte Weduwe, in het dagelijks leven beter bekend als Sonya Thomas, met de overwinning aan de haal. Zij wist 45 hotdogs op te peuzelen.

Het was woensdag de 97e editie van de wedstrijd, die elk jaar op 4 juli wordt gehouden.


'Jaws' wint eetwedstrijd met 68 hotdogs (Foto: Novum)

[WBD] Tsonga naar laatste vier

Jo-Wilfried Tsonga heeft voor het tweede jaar op rij de halve finale van Wimbledon bereikt. De Fransman (5) won in de kwartfinale in vier sets van de als 27e ingeschaalde Duitser Philipp Kohlschreiber: 7-6 (5), 4-6, 7-6 (3) en 6-2.

Tsonga stuit bij de laatste vier op de Andy Murray. De Britse publiekslieveling was David Ferrer met 6-7, 7-6, 6-4 en 7-6 de baas. Tsonga verloor vorig jaar in de halve eindstrijd van de latere winnaar Novak Djokovic.

'BMG in Enschede voor De Jong'

Borussia Mönchengladbach zou opnieuw een delegatie naar Enschede gestuurd hebben om te onderhandelen over de transfer van Oranje-spits Luuk de Jong. Volgens Voetbal International zit de kans er dik in dat Luuk de Jong nog deze week de transfer naar de Duitse subtopper gaat maken.

Het blad heeft een afvaardiging van Borussia Mönchengladbach in de buurt van de Grolsch Veste gesignaleerd. Onderhandelingen tussen FC Twente en Newcastle United liepen eerder deze week stuk op de hoge vraagprijs van de Tukkers.

Joop Munsterman hoopt vijftien miljoen euro te ontvangen voor de 21-jarige spits die afgelopen seizoen nog 25 maal doel trof. Newcastle United wilde naar verluidt tot twaalf miljoen euro gaan. Borussia Mönchengladbach heeft echter een belangrijke troef in huis: Oscar Wendt. De 26-jarige Zweedse linksback komt in Duitsland amper aan spelen toe, maar staat al geruime tijd in de belangstelling van Twente.

Voetbal International meldt dat de onderhandelingen woensdagmiddag zijn gestart, ook George de Jong, Luuks vader, en zaakwaarnemer Louis Laros zouden de reis naar Enschede gemaakt hebben.

[Tour] Uitslagen en standen na vierde etappe

Vandaag werd de derde etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vierde etappe

# naam ploeg land tijd
1 André Greipel LOT Dui 5:18.32
2 Alessandro Petacchi LAM Ita z.t.
3 Tom Veelers ARG NED z.t.
4 Matthew Goss OGE Aus z.t.
5 Peter Sagan LIQ Slw z.t.
6 Jonathan Cantwell SBT Aus z.t.
7 Daryl Impey OGE Zaf z.t.
8 Kris Boeckmans VCD Bel z.t.
9 Edvald Boasson Hagen SKY Noo z.t.
10 Ruben Perez EUS Spa z.t.
30 Roy Curvers ARG NED z.t.
31 Koen de Kort ARG NED z.t.
35 Robert Gesink RAB NED z.t.
68 Kenny van Hummel VCD NED z.t.
74 Lieuwe Westra VCD NED z.t.
93 Karsten Kroon SBT NED z.t.
101 Bram Tankink RAB NED z.t.
127 Johnny Hoogerland VCD NED z.t.
128 Pieter Weening OGE NED z.t.
139 Laurens ten Dam RAB NED z.t.
140 Albert Timmer ARG NED z.t.
162 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
164 Bauke Mollema RAB NED z.t.
172 Steven Kruijswijk RAB NED z.t.
175 Wout Poels VCD NED z.t.
195 Sebastian Langeveld OGE NED +7.01

Algemeen klassement na vierde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 20:04.02
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
11 Bauke Mollema RAB NED +0.21
20 Wout Poels VCD NED +0.24
23 Robert Gesink RAB NED +0.26
41 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
42 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
52 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
60 Bram Tankink RAB NED +2.52
77 Pieter Weening RAB NED +4.18
102 Koen de Kort ARG NED +7.29
107 Lieuwe Westra VCD NED +8.03
114 Johnny Hoogerland VCD NED +8.36
132 Kenny van Hummel VCD NED +10.16
171 Karsten Kroon STB NED +13.43
175 Tom Veelers ARG NED +14.51
185 Roy Curvers ARG NED +19.10
191 Albert Timmer ARG NED +22.53
193 Sebastian Langeveld OGE NED +26.39

Klassement groene trui na vierde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan LIQ SLW 147
2 Matthew Goss OGE AUS 92
3 André Greipel LOT Dui 87
4 Mark Cavendish SKY GBr 86
8 Tom Veelers ARG NED 56

Klassement bolletjes trui na vierde etappe

# naam ploeg land punten
1 Michael Mørkøv SAX DEN 9
2 Peter Sagan LIQ SLW 2
2 Ivan Basso LIQ ITA 2

Klassement witte trui na vierde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Tejay Van Garderen BMC USA 20:04.12
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.01
3 Rein Taaramäe COF EST +0.12
4 Peter Sagen LIQ SLW +0.13
5 Wout Poels VCD NED +0.14

Ploegenklassement na vierde etappe

# ploeg land Tijd
1 Sky GBR 60:12.40
2 RadioShack LUX +0.04
3 BMC USA +0.06
4 Omega Pharma-Quick Step BEL +0.13
5 Liquigas ITA +0.29
7 Vacansoleil-DCM NED +0.50
9 Rabobank NED +1.01
22 Argos-Shimano NED +19.26

Anelka in opspraak in China

Nicolas Anelka heeft zich niet geliefd gemaakt bij de supporters van zijn werkgever Shanghai Shenhua. De nieuwbakken spits van de Chinese club was niet bereid om na de wedstrijd uit respect voor de aanhang een buiging te maken met zijn ploeg. Daarop besloot een supporter van Shanghai Shenhua verhaal bij hem te halen in het spelershotel.

Anelka en de fan kregen het met elkaar aan de stok, maar een handgemeen kon worden voorkomen. Toen de Fransman de spelersbus wilde instappen, viel de supporter hem opnieuw lastig. Ook toen kwamen de twee er niet met elkaar uit.

Anelka uitte zijn onvrede na de verrassende 1-0 nederlaag tegen het laaggeklasseerde Qingdao Janoon. De aanvaller viel na afloop niet alleen negatief op door de aanhang niet te bedanken. De aanvoerder weigerde ook om handen te schudden met de spelers van Qingdao.

Vos behoudt leiding in Giro

Marianne Vos is in de zesde etappe van de Giro Donne tweede geworden achter Shelley Olds. Wereldkampioene Giorgia Bronzini werd in de straten van Salsomaggiore Terme derde. Vos behield wel de leiding in het algemeen klassement.

Vos, winnares van drie etappes deze Giro, heeft een voorsprong van één minuut en 44 seconden op de nummer twee, de Amerikaanse Evelyn Stevens. De Britse Emma Pooley bezet op 2.20 plek drie. 

[Tour] Schade Cavendish valt mee

Mark Cavendish was vandaag één van de pechvogels die in de vierde etappe van de Tour de France ten val kwam. De wereldkampioen kwam in een gescheurde regenboogtrui over de finish.

De schade bij Cavendish valt mee. Volgens teamarts Alan Farrel heeft de Brit niets gebroken en zijn de blessures oppervlakkig.

Toen hij over de finish kwam, stapte Cavendish boos de bus in. Ploegbaas Dave Brailsford zegt dat zijn pupil in de bus zijn frustraties uitte. "Ik kan niet herhalen wat hij riep toen hij de bus inkwam. Mark is wat huid kwijt en heeft een beetje pijn, maar het gaat wel goed met hem."

Groningen stalt Luis Pedro bij Veendam

Luis Pedro mag komend seizoen ervaring op doen op het hoogste niveau bij eerstedivisionist SC Veendam. De verdediger slaagde er nog niet in om een basisplaats te veroveren bij FC Groningen. De club uit het hoge noorden wil de 20-jarige om die reden laten rijpen in de Jupiler League. Hij is de eerste van de twee spelers die dit seizoen in het kader van het Kolonisten-plan naar Veendam trekt.

FC Groningen en SC Veendam kwamen overeen dat eerstgenoemde tot medio 2014 ieder seizoen twee spelers in de Jupiler League stalt. In het afgelopen seizoen mochten doelman Leonard Nienhuis en middenvelder Danny Menting al hun kunnen bewijzen bij Veendam.

Luis Pedro kwam in 2010 naar Groningen en speelde zijn wedstrijden voornamelijk bij de beloften. Hij kwam vier keer in actie voor de hoofdmacht van de Groningers.

Jurk! scoort hoofdrol in misdaadserie

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven gaan de hoofdrollen vertolken in de nieuwe misdaadserie Smeris. Dat heeft zender BNN woensdag bekendgemaakt.

De mannen van cabaretduo Jurk! gaan twee rechercheurs spelen die tegen wil en dank moeten samenwerken om een bendeoorlog te stoppen. De opnames gaan volgend jaar van start en de serie wordt in 2014 uitgezonden.

Van Koningsbrugge, die eerder met Van de Ven typetjes speelde in de satirische programma's Draadstaal en Neonletters, is blij met zijn nieuwe rol. "Heel leuk dat we hier met z'n tweeën voor zijn gevraagd", zegt de 38-jarige komiek. "Wij zijn heel erg enthousiast over Smeris en kunnen niet wachten tot het gaat beginnen."

[Tour] Eisel: "Opeens had ik geen voorwiel meer"

Bernard Eisel was één van de eerste renners die op de grond lag na de massale valpartij in de vierde etappe van de Tour de France. "En daarna vielen er nog zo'n twintig mannen over mij heen. En zo voel ik mij ook," zo zei de Oostenrijker nadat hij over de finish was gekomen.

Eisel, de voorlaatste renner in de Sky-trein voor topsprinter Cavendish, zat midden in het gedrang. Hij zag dat Alessandro Petacchi een gaatje aan de linkerkant van de weg vond en ook Matthew Goss probeerde zich daar tussen te wringen. "Maar daar was geen plek meer. En opeens had ik geen voorwiel meer. Ik hoop dat de schade voor iedereen meevalt," besloot Eisel. 

Helft van de internetgebruikers doet 'microbetalingen'

Een groot onderzoek, geleid door Hi-Media Payments, heeft aangetoond dat meer dan de helft van de internetgebruikers kleine aankopen doet op internet. Van de 4000 ondervraagden uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, maakte 52% gebruik van de zogenaamde 'micropayments'.

Micropayment wil zeggen: een aanschaf van minder dan 10 euro, gedaan via internet. Voorbeelden van micropayments zijn het kopen van extras voor (online) games of digitaal muziek kopen, maar bijvoorbeeld ook advertenties plaatsen of nieuwsartikelen waar je voor moet betalen om ze te mogen lezen.

Uit het onderzoek blijkt dus dat meer dan de helft van de internetgebruikers wel eens zo'n aankoop doet. De grootste groei kwam uit Duitsland: 60% van de ondervraagden uit dat land maakt gebruik van micropayments.

Ook blijkt 88% van de mensen dit soort aankopen liever niet met de creditcard te betalen. Het onderzoek laat een duidelijke voorkeur per land zien, afhankelijk van de cultuur, gewoontes en technologische vooruitgang. Zo koos 78% van de 'micropayment'-gebruikers uit Duitsland voor een automatische incasso.

Ook op het gebied van games had Duitsland de grootste groei. In 2010 gaven de Duitsers gemiddeld nog maar 7 euro per maand uit aan micropayments voor online games, in 2011 is dat omhooggeschoten naar 17,2 euro per maand. Daarmee doen zij de grootste uitgaven op dit gebied van heel Europa.

De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat micropayments een veelbelovende en groeiende markt is. 81% van de Europese gebruikers zou het aanraden aan familie en vrienden.

Frankrijk wil rijken zwaarder belasten

De Franse regering wil de belastingen op erfenissen, banken en oliebedrijven verhogen. Met de hogere belastingen moet 7,2 miljard euro extra de staatskas in vloeien.

De hogere belastingen maken deel uit van de nieuwe begroting, die woensdag op een bijeenkomst van het kabinet werd gepresenteerd. Het parlement stemt later deze maand over de begroting en zal er waarschijnlijk mee akkoord gaan, aangezien de bondgenoten van president François Hollande er in de meerderheid zijn.

Hollande heeft sinds zijn verkiezing kritiek geuit op de strenge bezuinigingen die in heel Europa worden bepleit en doorgevoerd. Volgens Frankrijk wordt de crisis in Europa door de bezuinigingen alleen maar verergerd. Hoewel de nieuwe begroting hogere belastingen bevat, zal er op andere plekken waarschijnlijk gesneden worden.

[Tour] Veelers: "Goed van voren gehouden door ploeg"

Vanwege de zieke Marcel Kittel is Tom Veelers momenteel in de massasprint van de Tour de troefkaart bij Argos-Shimano. Na een vierde plek eindigde de Nederlander vandaag als derde.

"Ik werd goed van voren gehouden door de jongens; Koen de Kort zette mij af in het wiel van Petacchi", aldus Veelers na afloop van de etappe. "Ik heb nog even gedacht het wiel van Greipel te pakken, maar het kost zo veel energie om je nog naar voren te knokken, daarom heb ik dat niet gedaan."

"Bovendien had ik in mijn achterhoofd dat ik Petacchi twee dagen geleden nog op snelheid klopte. Helaas lukte dat nu niet", zo besloot Veelers.

De Jager: bijna alle bezuinigingen gehaald

Ondanks de val van het kabinet worden de bezuinigingen van achttien miljard euro uit het regeerakkoord grotendeels gehaald. Van de achttien miljard die per 2015 moest worden bezuinigd, is slechts negenhonderd miljoen van de baan. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdag gezegd in de Tweede Kamer.

Van de achttien miljard is 13,1 miljard euro al door de Tweede Kamer. Vier miljard is nog in behandeling. Van de resterende negenhonderd miljoen aan bezuinigingsmaatregelen is de behandeling stopgezet omdat ze controversieel zijn verklaard. "Het is een fors pakket, dat ondanks de val van het kabinet bijna helemaal doorgaat", zei De Jager.

Bovenop de 17,1 miljard wordt per 2015 nog eens 4,5 miljard omgebogen, met name in de zorg. Daarnaast is er nog het Kunduz-akkoord, dat bezuinigingsmaatregelen ter waarde van twaalf miljard bevat.

De Tweede Kamer sprak woensdag met De Jager over de zogeheten Voorjaarsnota, een jaarlijks document met aanpassingen van de rijksbegroting voor het lopende jaar. Dit jaar gaat het ook over de maatregelen uit het zogeheten Kunduz-akkoord, die in de Voorjaarsnota zijn opgenomen.

De Jager zei verder dat een van de meest omstreden maatregelen uit het akkoord, de forenzentaks, afkomstig is uit een 'keuzemenu' met mogelijke maatregelen van het ministerie van Algemene Zaken, het departement van premier Mark Rutte (VVD). Welke partij het tijdens het Catshuis-overleg als eerste heeft voorgesteld, zei De Jager niet te weten.

De Jager gaf antwoord op een vraag van PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk, een tegenstander van het Kunduz-akkoord. Plasterk constateerde dat geen van de vijf partijen die het Kunduz-akkoord sloten nog voluit achter de forenzentaks staan. Hij refereerde onder meer aan een eerdere uitspraak van Rutte. Die zei dat de forenzentaks in elk geval niet door de VVD was bedacht.

Plasterk diende een voorstel in om af te zien van de forenzentaks, die inhoudt dat voortaan belasting wordt geheven over de reiskostenvergoeding die werknemers ontvangen. De Tweede Kamer stemt daar donderdag over.

The Amazing Spider-Man wordt trilogie

Waar er eerst geruchten waren is het nu een feit: de film The Amazing Spider-Man wordt een trilogie. Dit is vandaag bevestigd volgens de officiële Facebook-pagina.

Op de pagina staat in de begeleidende tekst: The Amazing Spider-Man is het eerste deel van een filmtrilogie, dat dieper ingaat op de verdwijning van zijn ouders.

Eerder is al bevestigd dat een vervolg in de maak was en in mei 2014 verschijnt, maar dat er sprake was van een trilogie is nog niet eerder vrijgegeven. Schrijvers Alex Kurtzman en Roberto Orci schrijven het scenario voor de tweede film, waarin wordt opgebouwd naar het derde deel.

The Amazing Spider-Man draait sinds afgelopen donderdag in de bioscoop. De review van de film is hier te lezen.

'Nintendo gaat filmmarkt op'

Nintendo-opperhoofd Shigeru Miyamoto is momenteel aan het kijken naar andere media om de Nintendo-producten toe te passen. Eén van deze opties is onder andere de film-industrie. Miyamoto geeft aan nog druk bezig te zijn met het ontwikkelen van games maar wil ook vooruit kijken.

"I often think of other things, such as what the future of the Japanese movie industry will be like. I do not have any concrete visions yet, but I am trying to keep my eyes on a variety of fields and to find any small possibilities for Nintendo to be involved in one way or the other."

Een goed voorbeeld van deze nieuwe stap is de pas vrijgegeven Audioguide Louve app die beschikbaar is voor de Nintendo 3DS. Hiermee kunnen mensen hun 3DS gebruiken om een tour te krijgen van het Louvre. "The [Audioguide Louvre] has not made money yet, but it has the potential to be one of our core businesses in the future."

Spies wil journalisten als informant houden

Het is niet in het voordeel van de Nederlandse regering om journalisten en hulpverleners uit te sluiten als informanten van de AIVD. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

In juni kwam aan het licht dat journalisten tijdens de Olympische Spelen in China in 2008 door de AIVD waren ingezet om informatie in te winnen. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is het onacceptabel dat dit is gebeurd. "Journalisten moeten informatie boven tafel halen en de AIVD moet juist informatie onder tafel houden."

Van Raak wil dan ook de onafhankelijkheid van hulpverleners en journalisten 'beschermen' door uit te sluiten dat ze voor de AIVD kunnen werken. Spies is niet voor een verandering van de wet, zoals Van Raak bepleit. Volgens haar zijn 'goed geïnformeerde personen in het buitenland' van belang voor de AIVD.

André 3000 covert The Beatles in Jimi Hendrix-film

André 3000 gaat in de biografische film over Jimi Hendrix onder meer nummers van The Beatles zingen. De 37-jarige zanger en acteur, die in het echt André Benjamin heet, speelt Jimi Hendrix in de film All Is By My Side.

De artiest die Benjamin zeker niet gaat coveren in de film is Hendrix zelf, schrijft het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. De erfgenamen van de legendarische gitarist hebben geen rechten verleend om materiaal van hem te gebruiken.

All Is By My Side richt zich op de jonge jaren van de gitarist, voordat hij bekend werd. Zijn optredens bestonden toen uit bestaande nummers, zoals die van The Beatles, Muddy Waters en Chip Taylor. "André speelt Jimi nu vier maanden. Hij spreekt en loopt als Jimi. Hij is afgevallen en de transformatie is geweldig", laat de producent weten

André 3000 is het bekendst van de groep Outkast. Ze scoorden hits als Ms. Jackson, Roses en Hey Ya! Benjamin is ook als acteur bekend. Zo speelde hij in onder meer de films Four Brothers en Semi-Pro. De film All Is By My Side moet volgend jaar te zien zijn in de bioscopen.

Meeste PVV'ers mild over perikelen bij PVV

De achterban van de PVV oordeelt mild over de perikelen in de partij van Geert Wilders. Slechts vijftien procent van de PVV-kiezers vindt dat Wilders en de PVV er een potje van maken. Dat blijkt woensdag uit een peiling van Maurice de Hond naar aanleiding van het verkiezingsprogramma van de PVV en het opstappen van de Kamerleden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven.

Volgens 92 procent van de PVV-stemmers vinden taferelen zoals die dinsdag gebeurden in de partij van Wilders ook bij andere partijen plaats. Zij vinden bovendien dat de media veel meer aandacht besteden aan interne strubbelingen bij de PVV dan bij andere partijen. Slechts een op de vijf PVV'ers vreest voor 'LPF-toestanden'.

Zeventig procent van de PVV'ers denkt dat Hernandez en Kortenoeven uit de school zijn geklapt omdat ze niet op een verkiesbare plek op de nieuwe lijst van de PVV zouden komen. Bij de aanhang van andere partijen wordt daar volstrekt anders over gedacht. Meer dan vier op de vijf van de overige kiezers vinden dat Wilders er een zootje van maakt.

Van de PVV-achterban is 78 procent positief over het dinsdag gepresenteerde verkiezingsprogramma. Vooral het korten op ontwikkelingshulp, de teruggave van het kwartje van Kok en de moskeeënbouwstop kan op goedkeuring van de PVV-achterban rekenen.

Uit een peiling van Eenvandaag blijkt dat tachtig procent van de PVV-kiezers even veel of meer vertrouwen heeft in de partij van Wilders. Bij achttien procent is het vertrouwen in de partij afgenomen. Acht procent zegt door de gebeurtenissen van dinsdag geen PVV meer te gaan stemmen.

Van Persie tekent geen nieuw contract bij Arsenal

Arsenal-aanvaller Robin van Persie heeft volgens The Daily Mail geweigerd om zijn contract te vernieuwen. De aanvoerder van de club uit Londen staat in de belangstelling van het kapitaalkrachtige Manchester City en lijkt met dit besluit op weg naar de club van Nigel de Jong.

In een kort bericht legt Van Persie zijn besluit uit. "Ik heb lang nagedacht over het vernieuwen van mijn contract, maar ik heb besloten dit niet te doen. De fans hebben het recht om hun ongenoegen hierover uit te spreken en ik zal dit ook accepteren."

Arsenal heeft al enigszins ingespeeld op een vertrek van haar sterspeler want vorige week werd Olivier Giroud aangetrokken. De topscorer van de Ligue 1 moet samen met de Duitser Lukas Podolski voor de doelpunten zorgen.

'Consoles zijn als dinosaurussen: gedoemd om uit te sterven'

Volgens de baas van de ontwikkelstudio Kwalee en mede-oprichter van Codemasters, David Darling, zouden de consoles binnenkort wel eens 'uitgestorven' kunnen zijn. In zijn blog zegt Darling dat Sony en Microsoft nu nog te veel afhankelijk zijn van retailers die de prijs voor hun games bepalen.

"De toekomstige consoles, de Xbox 720 en PlayStation 4, zullen alleen digitale games moeten bieden, als Sony en Microsoft ooit los willen breken van de retailers die de prijs van een game bepalen." Volgens Darling kunnen de bedrijven op deze manier nooit concurreren met digitale distributiekanalen zoals die van Apple of Google, omdat de retailers niet (kunnen) toestaan dat ze hun games digitaal goedkoper aanbieden dan dat ze in de winkel verkocht worden.

"Via het internet kunnen wij, als ontwikkelaars, sneller en efficiënter onze gebruikers bereiken en veel gebruikers zijn blij met die verandering. Vooral 'mobile gaming' is een geweldige kans voor nieuwe indie-ontwikkelaars. Dat is de reden dat ik mijn nieuwe studio, Kwalee, heb opgericht."

David Darling vervolgt zijn blog door te zeggen dat de consoles 'net als dinosaurussen zijn'. "Ze zijn als een uitstervend ras omdat hun natuurlijke (verkoop)habitat begint te veranderen. Deze antieke beesten moeten zich nu zien aan te passen aan een nieuwe omgeving, waar kanalen als Steam, Facebook en de App Store van Apple innovatief zijn. Mensen spelen nu al meer games via digitale download dan fysieke games." Als voorbeeld noemt hij Angry Birds, de game die in totaal al meer dan 1 miljard keer gedownload is.

Naast de geringere kosten - zowel voor de consument als voor de ontwikkelaars - noemt Darling het digitale platform (en met name de mobile games) innovatiever en creatiever dan games voor de 'antieke consoles'. "Zoals je zou verwachten, ben ik van plan om Kwalee te richten op het ontwikkelen van innovatieve en creatieve games. De games die we in ontwikkeling hebben, zouden gewoon niet werken op de huidige consolemarkt. Ze zijn gemaakt om het meeste te halen uit de huidige technologie en sociale platforms - we zijn van plan om de lat nog hoger te leggen."

Werkstraf voor ontucht met zusje

Een inmiddels volwassen man is woensdag veroordeeld tot 120 uur werkstraf voor ontucht met zijn jongere zusje. De rechtbank in Alkmaar acht bewezen dat de broer, die toen 17 jaar was, zich in 2009 en 2010 vergreep aan het meisje, dat toen 10 jaar oud was.

De ontucht vond plaats in Bovenkarspel en Deventer. Het meisje stapte uiteindelijk naar haar moeder en stiefvader. De broer heeft het verhaal van het meisje grotendeels bevestigd, maar ontkent het meisje daadwerkelijk te hebben verkracht. Volgens het meisje is dat wel zo, en de rechtbank gelooft haar.

Het Openbaar Ministerie had behalve de opgelegde werkstraf ook acht maanden voorwaardelijke jeugdgevangenis geëist. De rechters bepaalden dat de helft genoeg was. Ook moet de broer het meisje een schadevergoeding van ruim 4200 euro betalen.

Bij het opleggen van de straf heeft de rechtbank onder meer rekening gehouden met het feit dat de moeder en de zus het contact met de broer hebben verbroken. Hij woont al een aantal jaar niet meer bij ze en de rechtbank gelooft dat de jongen dat zwaar valt. Ook heeft de rechtbank laten meewegen dat de verdachte oprecht spijt heeft betuigd.

Economen verwachten renteverlaging ECB

De Europese Centrale Bank verlaagt donderdag de rente voor de eerste keer naar beneden de één procent. Dat verwachten verschillende economen.

De centrale bank zou tot de verruiming van het monetaire beleid besluiten vanwege de escalerende crisis in de eurozone, die zelfs in Duitsland tot verzwakking van de economie aan het leiden is. Een lagere rente kan de economie aanzwengelen, omdat dit kan aanzetten tot investeren.

Economen geraadpleegd door Bloomberg verwachten een verlaging van de rente met een kwart procentpunt tot 0,75 procent. Economen bij Nomura rekenen zelfs op een renteverlaging van vijftig basispunten 'omdat een kwart procentpunt niet meer dan een symbolische verruiming zou zijn en weinig effect zal sorteren'.

De economen denken daarnaast dat de depositorente naar nul procent gaat. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de honderden miljarden euro's die banken momenteel bij de ECB parkeren worden opgenomen en in de kwakkelende economie worden gepompt.

Carsten Brezski, econoom bij ING, denkt dat de ECB het houdt bij een renteverlaging. Hij verwacht niet dat het permanente noodfonds ESM een banklicentie krijgt of dat het steunprogramma van staatsobligaties door de centrale bank wordt hervat. De ECB zou hiermee 'maximale druk op de Europese politici willen uitoefen' omdat de EU-top van vrijdag nog te weinig opleverde, aldus de econoom.


Economen verwachten renteverlaging ECB (Foto: Novum)

Topman Barclays geeft rentefraude toe

De dinsdag afgetreden topman van Barclays, Bob Diamond, heeft toegegeven dat de bank in 2008 valse gegevens heeft aangeleverd over de rente die over leningen werd betaald. De bank probeerde hiermee de reputatie van de bank op de financiële markten hoog te houden om zo geld te kunnen blijven lenen, zei Diamond woensdag tegenover een Britse parlementaire onderzoekscommissie.

Barclays voelde zich tot de stap gedwongen omdat andere banken nog lagere rentes hadden gemeld. Als een bank hogere rentes betaalt dan collega-banken, is dat een mogelijk indicatie voor financiële problemen. De Britse bank was tijdens de fraude in oktober 2008 net in onderhandeling met een investeerder uit Qatar.

De verschillende rentes die de banken betalen worden gebruikt om de leidende rentetarieven Libor en Euribor te berekenen. Door de manipulatie van Barclays zijn deze rentes beïnvloed. De twee tarieven hebben een grote invloed op wat consumenten en bedrijven aan rente moeten betalen.

Barclays kreeg van de Amerikaanse en Britse beurswaakhonden boetes opgelegd vanwege de fraude. De bedrijfsaansprakelijkheid in de VS werd afgekocht. In totaal is de bank hiervoor al omgerekend 357 miljoen euro kwijt. Dinsdag kondigde de Britse justitie aan strafrechtelijke vervolging te overwegen.


Topman Barclays geeft rentefraude toe (Foto: Novum)

Braziliaan Breno bijna vier jaar de bak in

De Braziliaanse voetballer Breno moet voor lange tijd de gevangenis in. De 22-jarige verdediger is woensdag door een rechtbank in München veroordeeld tot drie jaar en negen maanden celstraf voor brandstichting. De rechter acht bewezen dat Breno, wiens contract bij Bayern onlangs afliep, zijn gehuurde villa met opzet in brand stak. De schade bedroeg anderhalf miljoen euro.

Breno werd in september gearresteerd, maar kwam vervolgens op borgtocht vrij. De voetballer kreeg later zelfs toestemming om in januari met Bayern mee te reizen naar Qatar voor een trainingskamp. Hij kwam in vijf seizoenen tot 21 duels voor de Rekordmeister. Breno brak op jonge leeftijd door bij São Paulo.

[Tour] Greipel winnaar vierde etappe

André Greipel heeft de vierde etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Duitser van Lotto-Belisol wist een valpartij op drie kilometer van de streep te ontwijken en won voor Alessandro Petacchi en de Nederlander Tom Veelers, die knap derde werd.

Een schok ging er door de wielerwereld toen bleek dat Michael Morkov vandaag eens niet bij de ontsnapping van de dag zat. Dit keer waren het Yakuya Arashiro, David Moncoutié en Anthony Delaplace die wegsprongen en ruim acht minuten voorsprong kregen.

De sprintersploegen hadden echter weer goed gerekend en leken de vluchters zonder problemen terug te halen. Ware het niet er nog een klein klimmetje was op tien kilometer van de finish. Daarop gingen vijf renners, waaronder Philip Gilbert en Sylvain Chavanel er vandoor, maar wisten niet weg te komen. Ook een aanval van Wout Poels met Chavanel en Samuel Dumoulin kende geen goed einde en werden op vier kilometer van de streep ingelopen.

Op een kleine drie kilometer van de streep ging het mis door een grote valpartij waarbij Bradley Wiggins en Mark Cavendish betrokken waren. Er bleef een klein groepje over, waarbij Lotto-Belisol goed vertegenwoordigd was. Hun sprinter André Greipel maakte het vervolgens dan ook sterk af en won voor Alessandro Petacchi en Tom Veelers, die weer een sterke sprint neerzette.

De toppers bleven zonder tijdsverlies aangezien de val binnen drie kilometer van de streep was. Of ze ook allemaal ongeschonden uit de strijd zijn gekomen moet later blijken. Wel blijft Fabian Cancellara leider in de Tour de France.

Uitslag vierde etappe 

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1 André Greipel Dui Lotto-Belisol 5:18.32
2 Alessandro Petacchi Ita Lampre-ISD z.t.
3 Tom Veelers NED Argos-Shimano z.t.
4 Matthew Goss Aus Greenedge z.t.
5 Peter Sagan Slw Liquigas z.t.
6 Jonathan Cantwell Aus Saxo Bank z.t.
7 Daryl Impey Zaf Greenedge z.t.
8 Kris Boeckmans Bel Vacansoleil z.t.
9 Edvald Boasson Hagen Noo Sky z.t.
10 Ruben Perez Spa Euskaltel z.t.

Algemeen klassement na vierde etappe

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 20:04.02
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19

Invallen om belastingfraude van 250.000 euro

Vier woningen in Egmond en Uitgeest zijn woensdag doorzocht in een onderzoek naar belastingfraude. De fiscale opsporingsdienst FIOD verdenkt een vrouw ervan valse boekhoudingen bij te hebben gehouden en daarmee 250.000 euro aan inkomsten- en omzetbelasting te hebben ontdoken.

De boekhoudingen zijn van bedrijven van de vrouw zelf, haar man en haar zoons. Ook heeft de vrouw vermoedelijk inkomsten uit een website met beleggingstips niet opgegeven.

Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie en gegevensdragers.

Leraar klust bij als dealer

Een wiskundeleraar die zijn docentensalaris klaarblijkelijk te laag vond, heeft er een bijzonder bijbaantje op na gehouden. De 43-jarige man uit het Belgische Bilzen heeft jarenlang bijgeklust als cocaïnedealer. Dat schrijft De Telegraaf.

Sinds afgelopen vrijdag zit de man, die als docent verbonden is aan een katholieke scholengemeenschap, vast. Hij is betrapt toen hij met 50 gram coke op zak terugkwam uit Maastricht. De man heeft bekend dat hij al 2,5 jaar dealt. Vooralsnog is niet gebleken dat hij de drugs aan zijn leerlingen verkocht.

De man, die nog zeker een maand in hechtenis blijft, is overigens geen onbekende van de politie. Voor zijn loopbaan als leerkracht, had de man een discotheek. Nadat de politie daar een inval had gedaan, moest hij die zaak sluiten.

Samuel L. Jackson wil in musical spelen

Samuel L. Jackson is van plan een rol te spelen in de musical Black Nativity. Ook Dreamgirls-actrice Jennifer Hudson en Angela Bassett hebben wel oren naar de film vol gospel, schrijft het Amerikaanse filmvakblad Variety.

De 63-jarige Jackson en Bassett hebben onlangs samen op Broadway gestaan in het toneelstuk The Mountaintop. De twee zouden in Black Nativity de grootouders spelen van een jonge tiener uit Batlimore. Hij wordt door zijn alleenstaande moeder, de rol van Hudson, naar zijn opa en oma gestuurd om kerst te vieren, maar heeft ze nog nooit ontmoet.

Kasi Lemmons schrijft het scenario van Black Nativity en neemt ook de regie op zich. Wanneer de film in productie gaat, is nog onbekend.


Samuel L. Jackson wil in musical spelen (Foto: Novum)

Fontys betaalt langstudeerboete topsporters

Hogeschool Fontys compenseert eventuele langstudeerboetes van studenten die topsport bedrijven. Dat laat de hogeschool die onderwijs aanbiedt in Limburg en Noord-Brabant woensdag weten.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) meldde eerder op de dag dat hij geen uitzondering wil maken voor studerende topsporters bij het uitdelen van de langstudeerboete. Meerdere onderwijsbestuurders hadden hierom gevraagd.

Nu kunnen alleen studenten met een chronische ziekte of een bestuursfunctie een jaar extra studeren zonder een boete van drieduizend euro te krijgen. Zijlstra is niet bereid om deze regeling ook voor topsporters te laten gelden.

"Internationale topsportprogramma's vormen zo af en toe gewoon een lastige match met studie op dit niveau", zegt Marcel Wintels, voorzitter van het college van bestuur van Fontys Hogescholen en een van de initiatiefnemers van het verzoek aan Zijlstra. Hij vindt dat studenten hun talenten optimaal moeten kunnen ontwikkelen.

De Villota heeft oog verloren

Maria De Villota heeft haar rechteroog verloren, zo heeft Marussia-teambaas John Booth bekendgemaakt. Het nieuws volgt op dat van een schedeloperatie die de Spaanse moest ondergaan. Ze wordt in kunstmatige coma gehouden en verblijft de komende 48 uur ter observatie op de intensive care van het ziekenhuis.

De Villota zou gisteren op Duxford airfield updates voor Marussia gaan testen. Ze had net een installatierun erop zitten toen ze naar het team terugkeerde. Vlak voordat de MR-01 tot stilstand zou komen accelereerde de bolide plots en knalde tegen een vrachtwagen van het team aan. De 32-jarige Spaanse kwam hierbij met haar helm tegen de laadklep aan.

De Villota werd met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar kon later op de dag volgens Marussia alweer met haar ouders spreken. Ze moest onder het mes vanwege een schedelbreuk en volgens teambaas Booth is ze haar rechteroog kwijt.

Autosportfederatie FIA is inmiddels gevraagd om een onderzoek naar het ongeval in te stellen. Het lijkt er op dit moment op dat het anti-stallsysteem een rol kan hebben gespeeld bij het incident. Bij dat systeem grijpt de boordcomputer in als de toeren te laag worden en wordt er automatisch gas gegeven om te voorkomen dat de motor afslaat. De Villota zou hierdoor verrast kunnen zijn.

Call of Duty DLC voor de halve prijs

Activision heeft goed nieuws voor iedereen die graag Call of Duty speelt, maar niet zo'n groot budget heeft. De uitgever heeft bekendgemaakt dat de DLC voor CoD: Modern Warfare 3 en CoD: Black Ops de komende week voor de helft van de normale prijs binnen te slepen is. 

Sinds gisteren kunnen spelers wereldwijd van deze actie genieten, die tot en met het einde van deze week duurt. PS3-gamers uit Amerika konden vanaf begin af aan al van de actie gebruikmaken, maar Europese PlayStation-spelers kunnen pas vanaf vandaag de DLC downloaden voor een aantrekkelijke prijs. 

De volgende DLC zal voor de helft van de prijs online staan:

  • Call of Duty : Modern Warfare 3 Content Collection #1
  • Call of Duty: Modern Warfare 3 Content Collection #2
  • Call of Duty: Black Ops First Strike
  • Call of Duty: Black Ops Escalation
  • Call of Duty: Black Ops Annihilation
  • Call of Duty: Black Ops Rezurrection

Een deel van de opbrengst gaat naar Call of Duty Endowment. Dit eens een organisatie die helpt om oorlogsveteranen een baan aan te bieden. 

THQ geeft rechten Devil's Third terug

Uitgever THQ heeft de rechten van de actiegame Devil's Third aan Ninja Gaiden-bedenker Tomonobu Itagaki en zijn Valhalla team teruggegeven.

Door de sterke Japanse munt en het faillissement van een leverancier zette THQ de productie van de actiegame begin dit jaar stil. De uitgever verwachtte geen winst met Devil's Third te kunnen maken en kan zich momenteel geen enkel risico veroorloven.

In het afgelopen boekjaar heeft THQ een verlies geleden van 239,9 miljoen dollar. Dit komt onder meer door grote investeringen in het uDraw-gametablet. Een jaar eerder boekte het bedrijf al een verlies van 136 miljoen dollar.

Het is niet bekend of Itagaki het spel zelf of met behulp van een andere uitgever alsnog gaat proberen uit te brengen.


Chippendales minder ranzig dan strippers Magic Mike

De Chippendales vinden hun eigen leven minder rauw dan dat van de dansers in Magic Mike, waarin Channing Tatum een stripper speelt. "Die acteurs zien er overtuigend uit, maar ons leven is beduidend minder ranzig", zegt Chippendale Jace Crispin, tevens voormalig Olympisch waterpoloër, tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Wij betrekken wel vrouwen in onze show op het podium, maar we geven ze geen lapdances zoals in de film", gaat Crispin verder. Ook krijgen de Chippendales geen smoezelige bankbiljetten als fooi in hun broekjes gedrukt.

Ook kunnen de Chippendales zich niet herkennen in het drugsgebruik zoals in de film in beeld komt. "We zijn juist allemaal heel erg bezig met fitness en gezondheid", zegt Jon Howes, een student die ruim een jaar bij de Chippendales danst.

Een ander groot verschil is volgens de echte strippers het sociale stigma dat op het beroep rust. Op de dansers van de Xquisite, de club uit de film, wordt echt neergekeken en de jongens zijn onzeker over hun beroep. De Chippendales hebben daar veel minder last van.

"Wij horen heel vaak dat mensen positief verrast zijn door onze acts", zegt Crispin trots. "We zijn veel chiquer dan veel bezoekers hadden verwacht."

Vooralsnog lijkt het bioscooppubliek te smullen van de ontklede heren in Magic Mike. De film, met een schamel budget van zeven miljoen dollar, heeft alleen in de Verenigde Staten al ruim 44 miljoen opgebracht. De film draait vanaf volgende week donderdag in de Nederlandse bioscopen.


Chippendales minder ranzig dan strippers Magic Mike (Foto: Novum)

Britse acteur Eric Sykes (89) overleden

De Britse comedyacteur Eric Sykes is woensdag overleden. Hij is 89 jaar oud geworden. Sykes was nog tot voor kort werkzaam op het Londense West End, hoewel hij nagenoeg doof en blind was. Zijn manager maakte het nieuws van zijn dood bekend.

Sykes werd al vroeg geconfronteerd met gehoorproblemen, maar liet zijn leeftijd en handicaps nooit in de weg staan van zijn carrière. Zo was hij in 2005 nog te zien als de dreuzel Frank Bryce in Harry Potter and the Goblet of Fire. Ook had hij in 2001 nog een rol naast Nicole Kidman in de thriller The Others.

Sykes begon zijn carrière als schrijver en was verantwoordelijk voor scenario's van Peter Sellers, Frankie Howerd en Stanley Unwin. Zijn eerste succes als acteur en komiek kwam in de jaren vijftig met de komische tv-serie Sykes And A... waarin hij te zien was naast actrice Hattie Jacques. De twee hebben tot haar dood in 1980 samengewerkt.

De Britse acteur trouwde in 1952 met Eith Eleanore Milbrandt, met wie hij een zoon en drie dochters kreeg. In 1986 sloeg koningin Elizabeth II hem tot ridder in de Orde van het Britse Rijk.


Britse acteur Eric Sykes (89) overleden (Foto: Novum)

Final Fantasy VII komt terug

Na jaren wachten is het zo ver, Final Fantasy VII is aan de beurt om een release op de pc te krijgen. Het is geen remake als in HD-graphics en meer, maar nieuwe online features zoals een achievementsysteem, een nieuw opslagsysteem en 'Character Booster'.

De website was zo goed als niet te bereiken na de aankondiging, maar we hebben het hier dan ook over het Final Fantasy-deel dat door velen als de beste wordt beschouwd. De release op de pc krijgt nieuwe online features. Als eerste is er het achievementsysteem met 36 uitdagingen, maar je kunt ook je savebestanden opslaan in de cloud. Nee, niet in het lichaam van de hoofdrolspeler, maar op servers online. Als laatste is 'Character Boost', met een simpele klik van je muis heb je het maximum aan geld, levens- en magiepunten. Een achievement kunnen we alvast raden: geen gebruikmaken van deze feature. 

Je machine moet minimaal het volgende aan hardware hebben:

  • Microsoft Windows XP/Vista/7 (32/64-bit)
  • 2GHz Processor of sneller
  • 1GB RAM
  • DirectX 9-compatible grafische kaart

Final Fantasy VIII voor pc komt 'soon' in het Engels, Duits, Frans en Spaans. Het spel zal exclusief in de Square Enix Store te koop zijn. 

 

Chipshol roept hulp in van Nationale Ombudsman

Projectontwikkelaar Chipshol heeft in de voortdurende strijd met de overheid over een gebied bij Schiphol de hulp ingeroepen van de Nationale Ombudsman. Het bedrijf hoopt dat Alex Brenninkmeijer onderzoek gaat doen naar de rol van rechters en van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) in het conflict.

De zaak rond het Groenenbergterrein bij het vliegveld duurt al meer dan tien jaar. Sinds de aankoop van deze lap grond claimt de familie Poot bij de ontwikkeling van het terrein te zijn tegengewerkt door de staat, Schiphol, de provincie Noord-Holland, de gemeente Haarlemmermeer en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Met Noord-Holland en Haarlemmermeer is inmiddels een schikking getroffen. LVNL is eind mei door de Hoge Raad schuldig bevonden aan benadeling van Chipshol. De projectontwikkelaar verwijt Schultz echter dat de Nederlandse staat niets van zich heeft laten horen. Zij was eerder al als staatssecretaris betrokken bij de zaak. Chipshol hoopt dat Brenninkmeijer 'de beerput van de besluitvorming door de overheden' opent.

De ombudsman wordt door Chipshol ook gevraagd de rol van de rechterlijke macht te bekijken. Twee rechters zouden tijdens de behandeling van de zaak een voormalige zakenpartner van Jan Poot hebben voorgetrokken. In een rechtszaak hierover zouden zij meineed hebben gepleegd. In mei besloot het OM de rechters niet verder te vervolgen.

"Ons bedrijf kan in Nederland op dit moment geen beroep doen op rechters, omdat niet is vast te stellen of het goede of foute zijn", schrijft het bedrijf. Daarom hoopt het op ingrijpen van Brenninkmeijer.

De ombudsman heeft zelf vorig jaar mede vanwege de Chipsholzaak gepleit voor een aparte ombudsman voor de rechtspraak. Brenninkmeijer zei toen dat Chipshol geen zaak voor hem was. De ombudsman kan pas over enkele weken op het huidige verzoek van Chipshol reageren, zegt een woordvoerder.

Man in Pakistan doodgeslagen voor beschadigen Koran

Een Pakistaanse man die ervan werd verdacht de Koran te hebben ontheiligd is dinsdag door een woedende menigte doodgeslagen. Dat heeft de Pakistaanse politie woensdag gezegd.

De man was door de politie aangehouden omdat hij pagina's uit de Koran op straat zou hebben gegooid. Duizenden woedende gelovigen bestormden het politiebureau en namen de man mee. Nadat de menigte haar woede op de man had bekoeld stak ze het lichaam van de man in brand.

De agenten zeiden geprobeerd te hebben de man te beschermen, maar ze konden de menigte niet tot bedaren brengen. Zeven agenten raakten gewond en enkele politieauto's werden in brand gestoken.

In Pakistan kan iemand die wordt beticht van het beledigen van de profeet Mohammed of de Koran de doodstraf krijgen.

Iran dreigt met vergelding op Amerikaanse bases

Als Iran door het Westen wordt aangevallen kan Teheran binnen enkele minuten vergeldingsaanvallen uitvoeren op Amerikaanse bases in de regio en op Israël. Dat heeft het Iraanse persbureau Fars woensdag gemeld.

Generaal Ami Ali Hajizadeh van de Iraanse Republikeinse Garde zei tegen Fars dat de Amerikaanse bases en Israël, wat hij bezette gebieden noemt, binnen het bereik van Iraanse raketten liggen. "We hebben stappen genomen zodat we al deze bases in de eerste minuten van een aanval kunnen uitschakelen", aldus Hajizadeh.

Vier jaar cel voor overval op juwelier Purmerend

De 21-jarige Amsterdammer die vorig jaar een juwelier in Purmerend overviel, is woensdag tot vier jaar cel veroordeeld. De rechtbank in Den Haag sprak hem vanwege gebrek aan bewijs vrij van een overval op een juwelierszaak in Rijswijk. Het Openbaar Ministerie had acht jaar geëist.

Zowel een 21-jarige medeverdachte uit Amsterdam die betrokken zou zijn bij de overval in Rijswijk als een 20-jarige Amsterdammer die de voorverkenning voor die overval zou hebben gedaan werd vrijgesproken.

Drie mannen overvielen op 1 februari 2011 op klaarlichte dag een juwelier in Purmerend. De overval duurde minder dan een minuut. Ze bedreigden het personeel met een vuurwapen, sloegen de vitrines aan diggelen, gristen een grote hoeveelheid sieraden weg en gingen er met de buit ter waarde van 95 duizend euro op twee scooters vandoor.

Later werden in de winkel bloedsporen aangetroffen die van de nu veroordeelde Amsterdammer bleken te zijn. De rechter rekent het de man erg aan dat hij op klaarlichte dag zo'n gewelddadige overval heeft gepleegd, waarna hij tijdens de vlucht een vuurwapen op het winkelende publiek richtte. Dit heeft bij enkele omstanders en het winkelpersoneel een traumatische ervaring opgeleverd.

Grote branden langs Turks-Syrische grens

Turkse brandweerlieden probeerden woensdag verscheidene grote branden langs de grens met Syrië te blussen. In het gebied zijn zeker 35 duizend Syriërs die op de vlucht voor het geweld in hun land de grens zijn overgestoken.

De branden zijn op vier verschillende punten langs de Syrische kant van de grens aangestoken, zei Mehmet Harbi, een woordvoerder van het Turkse natuurbeheer. De brand sloeg door harde wind over naar Turkse zijde. Volgens de Turkse staatsomroep TRT zijn de branden aangestoken om te voorkomen dat opstandelingen zich in het gebied verschuilen.

Er werden woensdag blushelikopters ingezet om de branden te lijf te gaan en in de grensstad Yayladagi werden alle mannen tussen 15 en 55 jaar opgeroepen om te helpen met blussen.

[WBD] Federer, Djokovic zonder problemen naar halve finale

Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich zonder noemenswaardige problemen geplaatst voor de halve finale van Wimbledon. De Serviër Djokovic, nummer één van de wereld, won in drie sets van Florian Mayer; 6-4, 6-1 en 6-4.

Zijn volgende opponent is dus de Zwitser Federer, die voldoende herstelt bleek van een rugblessure die hij eerder dit toernooi opliep. De nummer drie van de wereld was veel te sterk voor de Rus Michail Joezjny; 6-1, 6-2 en 6-2.

[Upd] Pistorius gaat met estafetteploeg naar Londen

De Zuid-Afrikaan Oscar Pistorius mag meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. De atleet werd geselecteerd door het Zuid-Afrikaans olympisch comité voor de 4x400 meter. 

Pistorius is beter bekend als Blade runner. Hij loopt zijn atletiekwedstrijden met protheses. De 25-jarige atleet slaagde er net niet in om zich te kwalificeren voor de individuele 400 meter. Tijdens het Afrikaans kampioenschap wist hij niet onder de limiet te lopen. 

Vorig jaar op het WK atletiek in Daegu won hij met de estafetteploeg van Zuid-Afrika zilver op de 4x400 meter. Hij startte destijds niet in de finale, wat voor veel commotie zorgde. In 2008 kwam Pistorius nog in actie bij de Paralympics in Peking. Daar won hij goud op de 100, 200 en 400 meter.

Update 16.20 uur

Het Zuid-Afrikaans olympisch comité heeft alsnog besloten Pistorius in te schrijven voor de individuele 400 meter. 

Di Natale verlengt bij Udinese

Udinese kan de komende twee jaar beschikken over sterspeler Antonio Di Natale. De 34-jarige doelpuntenmachine tekent bij voor nog eens twaalf maanden, tot de zomer van 2014. Twee dagen nadat Di Natale in Italië terugkeerde na de verloren EK-finale heeft hij in ieder geval de fans van zijn Udinese toch nog blij kunnen maken.

De rappe aanvaller zette zijn handtekening onder een contractverlenging die hem tot 2014 bij de subtopper houdt. De aanvoerder en topscorer gaat komend seizoen met Udinese de Champions League in, nadat hij zijn ploeg met 23 goals naar de derde plaats in de Serie A leidde.

De cijfers die de ervaren spits kan overleggen zijn zeer indrukwekkend. Sinds zijn komst naar Udine in 2004 speelde hij 295 officiële duels, hij scoorde 149 goals. Maarliefst tachtig daarvan maakte hij in de laatste drie seizoenen, waarin hij twee maal Capocanonniere van de Italiaanse competitie werd. Voor zijn komst naar Udinese speelde Di Natale voor Empoli.

Ondanks zijn enorme productie is er nooit bijster veel interesse in Di Natale op gang gekomen. De al enigszins op leeftijd geraakte spits is inmiddels een boegbeeld van Udinese en lijkt de club niet snel te verlaten.

Vijf Filmtips voor de maand Juli

Nadat juni weinig te bieden had voor de gemiddelde bioscoopganger, geldt dat niet voor de maand juli. Met name de animatieliefhebbers kunnen hun hart ophalen met nieuwe delen van Ice Age en Madagascar. Daarnaast komt animatiefilmstudio Pixar met een nieuwe film. Actie is er ook met onder andere een nieuwe film met Mel Gibson genaamd Get the Gringo en het afsluitende deel van de trilogie over een welbekende gevleugelde superheld.

Vier aanhoudingen in internationaal drugsonderzoek

De politie in Rotterdam heeft vier mannen aangehouden in een internationaal onderzoek naar drugshandel. Dat gebeurde ruim twee weken geleden onder leiding van de officier van justitie in Rotterdam, maakte de politie woensdag bekend.

De mannen werden 19 juni opgepakt bij doorzoekingen in hun woningen in Rotterdam. Daarnaast werden een café en nog eens vier woningen doorzocht. Twee van deze woningen werden als 'safe house' gebruikt. Daar werden naast enkele kilo's heroïne ook versnijdingsmiddel, een vuurwapen en ruim twee ton in contanten gevonden. Al het materiaal werd in beslag genomen samen met sieraden en auto's van de verdachten.

Frankrijk heeft inmiddels om de uitlevering van de vier mannen gevraagd. Bij de aanhouding van de vier werden nog eens drie andere mannen aangehouden, maar zij mochten na verhoor weer naar huis.

In het onderzoek werd samengewerkt met politie uit Frankrijk en België, omdat op basis van informatie uit deze landen het onderzoek in Nederland begin dit jaar begon. Bij de aanhouding waren ook Franse en Belgische agenten aanwezig.

Reizigers gewezen op risico hondsdolheid

Om reizigers bewust te maken van de gevaren van hondsdolheid is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een campagne begonnen. Een flyer geeft tips over de ziekte, die levensbedreigend is als een mens ermee besmet raakt.

Mensen kunnen het rabiësvirus oplopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit. In Londen overleed eind mei een vrouw aan hondsdolheid, nadat ze op haar vakantieadres was gebeten door een hond.

Ook de duizenden dieren die jaarlijks uit het buitenland worden meegenomen zijn een risico. In Amsterdam werd in februari hondsdolheid vastgesteld bij een acht weken oude pup die was meegebracht uit Marokko.

Uitgebreid onderzoek wees uit dat geen andere dieren of mensen zijn besmet met het virus. Tientallen dieren en mensen die in contact zijn geweest met het hondsdolle dier zijn behandeld om een mogelijke besmetting te voorkomen. De pup had zijn baasje meerdere keren gebeten, maar de man is door intensieve behandeling niet besmet geraakt.


Reizigers gewezen op risico hondsdolheid (Foto: Novum)

Loslopende paarden veroorzaken file op de A2

Drie loslopende paarden hebben woensdagmiddag voor een file gezorgd op de A2. De dieren liepen in de berm en op de vluchtstrook rond Breukelen. Dat meldt de ANWB woensdag. Korte tijd later waren de dieren weer onder controle.

De politie meldde rond 14.45 uur dat de dieren op de A2 bij Breukelen in zuidelijke richting galoppeerden. Zo'n tien minuten later waren de dieren onder controle en was de eigenaar ter plaatse. Om de dieren veilig te vervoeren werd de hulp van een veewagen ingeroepen. Rond 15.15 uur konden de drie paarden worden weggevoerd.

Tussen Vinkeveen en Utrecht werd vanwege de paarden de rechterrijstrook afgesloten. Daardoor ontstond tussen Abcoude en Breukelen een file van zo'n vier kilometer.

Dubbelslag Fuglsang in Oostenrijk

Jakob Fuglsang heeft woensdag de macht gegrepen in de Ronde van Oostenrijk. De Deen van Radioshack-Nissan won de koninginnenrit over de Grossglockner na een solo. Hij finishte voor de Tsjech Leopold König (Team Netapp) en de Sloveen Robert Vrecer van de Oostenrijkse Vorarlberg-ploeg.

Klassementsleider Danilo di Luca (Acqua & Sapone) gaf vervolgens meer tijd toe dan de 1.51 minuten die hij voorstond op Fuglsang. Daardoor rijdt de Deen vanaf donderdag in het geel.

"Het was een heel moeilijke etappe, maar ik merkte dat ik goede benen had", verklaarde Fuglsang zijn succes. Dat hij de Ronde van Oostenrijk nu al op zak heeft, gelooft de Deen ook niet. "Het ligt nog dicht bij elkaar, er kan nog veel gebeuren."

The Raid (Serbuan Maut)

The Raid (Serbuan Maut) is een inhoudsloze actiefilm die verrassend genoeg niet uit Hollywood komt en wel in de Nederlandse bioscopen verschijnt. De meeste actiescènes in The Raid zijn werkelijk weergaloos, al moet gezegd worden dat een paar gevechten ingekort hadden kunnen worden. Dit had met name in het slot van de film gezorgd voor wat meer spanning. En hoewel Hollywood ongetwijfeld binnen afzienbare tijd zal komen met een remake, lijkt het onmogelijk dat een Amerikaanse versie qua intensiteit en rauwheid in de schaduw zal kunnen staan van deze toekomstige actieklassieker.

Tepco repareert reactoren kerncentrale

Vier reactoren van een kerncentrale in de Japanse prefectuur Fukushima worden gerepareerd. Dat heeft de beheerder van de centrale, Tepco, woensdag gezegd.

Het gaat niet om de kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die vorig jaar werd verwoest door een aardbeving en een tsunami, maar om Fukushima Dai-ni. Die werd een stuk minder zwaar getroffen door het natuurgeweld. Omwonenden vrezen evenwel dat de centrale allesbehalve veilig is.

Tepco zei vier reactoren van Fukushima Dai-ichi buiten gebruik te zullen stellen.

Duizenden Japanners gingen vorige week de straat op om te protesteren tegen het opnieuw opstarten van een kerncentrale in het westen van het land. Het was de eerste reactor die sinds de kernramp van vorig jaar weer werd opgestart.

Clubs houden Rangers weg van hoogste niveau

Glasgow Rangers keert volgend seizoen niet terug in de Schotse Premier League. De doorstart van de failliete Schotse grootmacht had daarvoor de steun van zeven van de elf andere Premier Leagueploegen nodig, maar kreeg die niet. Volgens een officiële verklaring werd er 'overweldigend tegen toetreding van het nieuwe Rangers tot de Schotse Premier League gestemd'.

Er zijn nu twee mogelijkheden voor het nieuwe Rangers. Een compromis waarbij de ploeg in de First Division, het tweede niveau in het Schotse profvoetbal kan toetreden, is mogelijk, maar lijkt afhankelijk van een herstructurering in het Schotse voetbal. Ook kan de ploeg in de Division Three, het laagste profniveau, verder. Daarover is echter nog geen beslissing genomen.

A. Rasmussen anderhalf jaar geschorst

Garmin-Sharp-renner Alex Rasmussen is voor achttien maanden geschorst. Dat heeft het internationale sportarbitragehof CAS woensdag bepaald. De Deen had twee dopingtests gemist en een keer zijn whereabouts niet ingevuld. De schorsing gaat met terugwerkende kracht in op 1 oktober waardoor de 28-jarige Rasmussen volgend voorjaar weer kan koersen.

De Deense bond sprak Rasmussen eerder vrij omdat de internationale wielerunie UCI een procedurefout had gemaakt. Hij werd van zijn derde overtreding pas na tien weken op de hoogte gesteld, terwijl dat volgens de richtlijnen binnen twee weken moest. De UCI stapte na de vrijspraak naar het CAS, dat oordeelde dat de procedurefout niets afdeed aan de door Rasmussen begane overtreding.

[WBD] De Vroome naar achtste finale juniorentoernooi

Tennisster Indy de Vroome heeft de achtste finale bereikt van het juniorentoernooi van Wimbledon. De 16-jarige wist in de tweede ronde zich in drie sets te ontdoen van Belinda Bencic: 7-6(6), 4-6 en 7-5.

Vorige week verloor De Vroome nog van de Zwitserse op een ander toernooi. Dit keer was ze na drie sets wel sterker. In de achtste finale treft ze de Kroatische Donna Vekic, die als achtste geplaatst is.

'Overheid wordt kleiner'

De overheid wordt kleiner. Ook is de externe inhuur de afgelopen jaren sterk afgenomen, blijkt uit cijfers over werken in de publieke sector, die minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Reden voor de krimp zijn de toenemende vergrijzing, de economische crisis en de bezuinigingen.

Bij de overheid werken bijna een miljoen mensen, verdeeld over 2360 overheidsorganisaties zoals het leger, de politie, basisscholen en gemeenten. Daarmee werkt bijna twaalf procent van de Nederlandse beroepsbevolking voor de overheid. In vergelijking met andere landen is de overheid in Nederland 'relatief klein'. Groot-Brittannië heeft bijvoorbeeld een grotere overheid; de Duitse overheid is weer kleiner.

De kosten van de overheid zijn in vergelijking met andere landen niettemin sterk gestegen. Dat wordt vooral veroorzaakt door de zorg, die steeds duurder wordt. Uit de cijfers blijkt verder dat de loonontwikkeling bij de overheid achterloopt bij het bedrijfsleven. Dat is veroorzaakt door de invoering van de zogeheten nullijn.

Tegelijkertijd is de uitstroom van jonge werknemers door deze bezuinigingen sterk toegenomen en gaan ook fors minder jongeren aan de slag bij een overheidsorganisatie. Hierdoor dreigt de overheid te vergrijzen.

Volgens Spies staat de overheid als werkgever hiermee voor 'forse uitdagingen' en het is zaak om goede werknemers te blijven aantrekken. Ook is zij bezorgd over de stijgende pensioenspremies die een steeds groter deel van de loonkosten uitmaken. Zonder hervormingen zullen deze kosten verder blijven stijgen, aldus de bewindsvrouw.

Asbest vertraagt sloop theater Helmond

Het afgebrande theater 't Speelhuis in Helmond wordt pas na de zomer gesloopt. De asbestsanering neemt erg veel tijd in beslag, laat de gemeente woensdag weten.

Het monumentale theater van de hand van architect Piet Blom, dat in 1977 werd geopend, raakte eind december zwaar beschadigd bij de brand. Ook enkele kubuswoningen liepen forse schade op.

Het gebouw wordt tot aan het beganegrondniveau verwijderd. Verzekeringsexperts kijken daarna of de vloer ook moet worden verwijderd. De fundering en de heipalen blijven voorlopig zitten totdat meer duidelijkheid is over het nieuwe theater en de bestemming van de ondergrond van 't Speelhuis.

Het gaat nog een tijd duren voordat duidelijk is hoe en waarmee het Speelhuisterrein wordt bebouwd. Het gemeentebestuur vindt dat de plek in de tussentijd op een 'fatsoenlijke' wijze moet worden heringericht. Hierover is overlegd met onder anderen de zoon van architect Blom. Tijdens het zomerreces wordt het ontwerp verder uitgewerkt.

De gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd een tijdelijk theater in te richten in de kerk Onze Lieve Vrouwe Tenhemelopneming aan de Wilhelminalaan. Deze kerk wordt verbouwd tot theater, waar vanaf begin 2013 voorstellingen worden gegeven. De gemeente huurt de kerk voor vijf jaar van het bisdom. Er wordt geen huur betaald, maar de gemeente betaalt wel de renovaties aan het dak, middenschip en de zijbeuken. Naar een definitieve locatie voor een nieuw theater in Helmond wordt nog gezocht.

Riis wil UCI aanklagen voor punten Contador

Saxo Bank-manager Bjarne Riis wil de internationale wielerunie UCI aanklagen bij het internationaal sporttribunaal CAS. De Deen wil een beslissing van de bond terugdraaien dat zijn renner Alberto Contador twee jaar lang geen punten kan binnenhalen.

"Als ze dit doorzetten, stap ik naar het sporttribunaal CAS. Dit is belachelijk," aldus Riis, die Contador in augustus ziet terugkeren in zijn ploeg na een schorsing. "De UCI wil graag de dingen in hun eigen belang doen. Het zou beter zijn als ze meer goede dingen doen voor het wielrennen, in plaats van telkens verschillende zaken met de ploegen uit te vechten.”

Karelse: "Hebben Hadouir aanbieding gedaan"

NAC Breda hoopt deze week nog Anouar Hadouir aan de selectie toe te voegen. De middenvelder heeft een aanbieding op zak. "We hebben hem een aanbieding gedaan. Deze week geeft hij uitsluitsel", zegt hoofdtrainer John Karelse tegen Voetbal International.

"Hij woont in de buurt van Tilburg, dus vlak bij Breda. Dat is ideaal voor hem. Of er meer clubs voor hem in de markt zijn weet ik niet. Ik heb het gevoel dat het van beide kanten goed zit. Hij is een multifunctionele speler, die ik er graag bij heb."

Hadouir vertrok met veel problemen bij zijn vorige club Alemannia Aachen. De aanvallende middenvelder kreeg het aan de stok met zijn trainer, maar Karelse verwacht niet eenzelfde scenario bij NAC. "Over zijn periode bij Aachen heb ik het met hem gehad."

"Van Anouar begreep ik dat daar zo’n ouderwetse Duitse trainer liep, die de spelers vijf keer per week twintig kilometer liet lopen. Dat is ook niet mijn manier en daar moest je bij mij ook niet mee aankomen. Je kunt ook conditie opbouwen mét de bal."

Man springt naar beneden in ziekenhuis Haarlem

Een man is woensdagochtend in de hal van het Kennemer Gasthuis in Haarlem naar beneden gesprongen. Hij overleefde de sprong van zo'n vijf meter en is overgebracht naar het VUmc in Amsterdam, meldt het ziekenhuis. De politie spreekt van een ernstig incident.

Het incident vond plaats aan het einde van de ochtend op locatie noord. Medewerkers hebben nog geprobeerd hem tegen te houden. Waarom de man naar beneden sprong is niet bekend. Wellicht wilde hij een einde aan zijn leven maken.

Het ziekenhuis heeft een ruimte ingericht waar medewerkers en patiënten die het incident hebben gezien worden opgevangen. Locatie noord is inmiddels weer vrijgegeven. Alle afspraken lopen door.

Politie confisqueert zelfbouwvliegtuig

Een zelfbouwvliegtuig dat dinsdagavond brandend naar beneden kwam in de buurt van Enschede is in beslag genomen. Tegen de 21-jarige vlieger is proces-verbaal opgemaakt.

Het toestel, dat bestond uit een deltascherm, een frame met drie wielen en een motor van een zogeheten paramoteur, voldeed op geen enkele wijze aan de luchtvaartregelgeving, meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De motor was met tape vastgezet aan het frame en vatte tijdens de vlucht vlam. De vlieger voelde de vlammen in zijn rug en was rond 21.40 uur genoodzaakt een noodlanding te maken. Hij raakte niet gewond.

Spurs haalt Sigurdsson binnen

Gylfi Sigurdsson verruilt Hoffenheim voor Tottenham Hotspur. De 22-jarige aanvallende middenvelder was gewild na een huurperiode vorig jaar bij Swansea City in de Premier League. Daar scoorde de IJslands international zeven keer in negentien optredens en werd hij in maart verkozen tot Premier League-speler van de maand.

Sigurdsson begon zijn profloopbaan bij het Engelse Reading, maar verkaste in 2010 naar Hoffenheim. Bij de Duitse ploeg kwam hij in anderhalf seizoen tot 36 competitieduels en negen doelpunten.

Lichamen Turkse piloten gevonden op zeebodem

De lichamen van de piloten van het Turkse gevechtsvliegtuig dat vorige week door het Syrische leger uit de lucht werd geschoten zijn woensdag op de zeebodem gevonden. Dat heeft de Turkse staatsomroep TRT woensdag gemeld.

Een Amerikaans onderzoeksschip vond de lichamen woensdag in het oosten van de Middellandse Zee. Het toestel van de piloten werd 22 juni door Syrisch luchtafweergeschut neergehaald. Syrië beweert dat het toestel zich in zijn luchtruim bevond maar volgens Turkije was het toestel al weer in het internationale luchtruim toen het werd neergeschoten.

De betrekkingen tussen Turkije en Syrië, die sinds het begin van de opstand in Syrië vorig jaar toch al waren bekoeld, zijn sinds het incident tot het nulpunt gedaald. Turkije heeft onder meer luchtafweergeschut opgesteld bij de grens. De Syrische president Bashar Assad zei deze week het incident te betreuren, maar maakte geen excuses.

Vechtpartijen in Oekraïne om Russische taal

Leden van de Oekraïense oppositie zijn woensdag in de hoofdstad Kiev slaags geraakt met de oproerpolitie. De oppositieleden protesteerden tegen een omstreden wet die het Russisch in bepaalde delen van het land tot officiële taal maakt. Volgens critici vormt de wet een bedreiging voor het Oekraïens.

Ongeveer tweeduizend betogers hadden zich bij een overheidsgebouw in het centrum van Kiev verzameld om te protesteren tegen de wet. Zij raakten slaags met de oproerpolitie die de betogers tegemoet trad. De demonstranten gooiden flessen en stokken naar de politie. Beide partijen spoten pepperspray naar elkaar.

Ook de bokser en oppositieleider Vitali Klitsjko nam deel aan de protesten. Hij hield er een wond aan zijn hand aan over.

Aanhangers van president Viktor Janoekovitsj in het parlement, wiens machtsbasis in het Russisch sprekende, oostelijke deel van het land ligt, loodsten het wetsvoorstel erdoorheen. Volgens de oppositie is de wet een pr-stunt, bedoeld om de populariteit van Janoekovitsj, die de laatste tijd dalende is, een opkikker te geven in aanloop naar de parlementsverkiezingen in oktober

De voorzitter van het Oekraïense parlement, Volodimir Litvin, maakte woensdag zijn ontslag bekend naar aanleiding van de wet. "Ik ben voor de gek gehouden, Oekraïne is voor de gek gehouden, de bevolking is voor de gek gehouden", aldus Litvin.

Weduwe wil lichaam Arafat laten opgraven

De weduwe van Yasser Arafat wil dat de Palestijnse Autoriteit het lichaam van de Palestijnse oud-leider opgraaft. Een Zwitsers laboratorium heeft op kledingstukken van Arafat een ongebruikelijk hoge dosis van het radioactieve polonium-210 aangetroffen. Onderzoek naar de botten van de oud-leider moet volgens Shura Arafat uitwijzen of er sprake is van vergiftiging van haar echtgenoot, meldde de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

Het Instituut voor Stralingsfysica in Lausanne trof op kledingstukken met urine- en bloedvlekjes van Arafat een hogere dosis polonium-210 aan dan op kledingstukken die niet door de Palestijnse oud-leider waren gedragen. Het hoofd van het Zwitserse laboratorium waarschuwde voor al te haastige conclusies en zei dat de bevindingen op zich geen bewijs zijn voor een vergiftiging.

Arafat overleed in november 2004 in een ziekenhuis in Parijs.

Wilde staking buschauffeurs Den Haag

Onder buschauffeurs van HTM in Den Haag is woensdagochtend een wilde staking uitgebroken. Tientallen chauffeurs zijn gestopt met het rijden van hun routes en naar het hoofdkantoor van HTM gereden. Ook hebben ze met bussen de trambanen geblokkeerd.

De chauffeurs zijn het niet eens met de aanbesteding van het stadsvervoer die werd gewonnen door HTMbuzz. In dat bedrijf werkt de Haagse stadsvervoerder samen met busmaatschappij Qbuzz.

Harald Hameleers, directiewoordvoerder van HTM zegt dat de actievoerders willen dat de situatie bij het oude blijft. Gisteren is via internet een actieoproep gedaan. Volgens Hameleers verwachtte HTM de overhandiging van een petitie. De vervoerder had niet verwacht dat de chauffeurs het werk zouden neerleggen.

In de Tweede Kamer is deze maand een motie aangenomen die regelt dat het openbaar vervoer in de grote steden niet meer aanbesteed hoeft te worden. Dat heeft er volgens Hameleers voor gezorgd dat chauffeurs denken dat de aanbesteding teruggedraaid kunnen worden. "Maar dat is niet mogelijk. Als je een etappe van de Tour de France hebt gewonnen, kan je die ook niet teruggeven. Zo werkt dat niet."

Reizgersorganisatie Voor Beter OV schrijft in een brief aan de HTM-directie dat de stakende chauffeurs moeten worden ontslagen omdat dit de zoveelste wilde staking is: "Voor Beter OV onderschrijft het stakingsrecht in Nederland, maar vindt dat de regels daaromtrent in acht moeten worden genomen. Tijdige aankondiging van een staking is daarbij een vereiste. Nu staan passagiers in de brandende zon te vergeefs op hun OV te wachten. Mensen die naar het ziekenhuis moeten voor een ingreep, lukt dat niet. Met dank aan de HTM-chauffeur die maling heeft aan de klant."

Gouwenaar schiet vijftig vogels neer

De politie heeft maandag een 25-jarige man uit Gouda aangehouden voor het doodschieten van zo'n vijftig vogels. Hij werd op heterdaad betrapt na een melding van enkele omwonenden, meldt de politie woensdag.

De politie krijgt al sinds begin mei meerdere meldingen binnen van beschietingen op de Westhaven en de Peperstraat. In de dode vogels werden kogeltjes gevonden. Het gaat in de meeste gevallen om sperwers, Vlaamse gaaien, meeuwen en kraaien.

In de woning van de verdachte zijn twee luchtdrukwapens gevonden. De man is na overleg met justitie vrijgelaten. Tegen hem is een proces-verbaal opgemaakt.

Vijf doden door gijzeling Karlsruhe

Door een gijzeling tijdens een huisuitzetting in het Duitse Karlsruhe zijn woensdag vijf mensen omgekomen. De doden zijn vier gijzelaars en de dader. Dat meldde de politie.

De gijzeling ontstond tijdens de uitzetting in een appartementencomplex rond negen uur woensdagochtend. Daarbij vielen diverse schoten, aldus de politie. Een zwaargewapende man, de bewoner van de zolderverdieping van het pand, nam enkele mensen in gijzeling en verschanste zich in het huis.

De politie bestormde het gebouw na het middaguur, toen het leek alsof er brand was ontstaan. Binnen werden aanvankelijk vier lichamen gevonden. Later werd het lichaam van een doodgeschoten vrouw ontdekt.

Behalve de vrouw zijn de slachtoffers de deurwaarder en twee begeleiders. De politie heeft het gebied rond het bewuste appartementencomplex afgezet.

Vijf doden door gijzeling Karlsruhe
Vijf doden door gijzeling Karlsruhe (Foto: ANP)

Bijna 150 politieauto's uitgerust met spijkermat

De politie is woensdag begonnen met een proef met spijkermatten om voortvluchtige verdachten eerder te kunnen stoppen. In totaal zijn 144 politieauto's in de regio's Zeeland, Brabant, Kennemerland en Amsterdam-Amstelland uitgerust met de matten.

De politie hoopt met de spijkermatten de veiligheid op de weg te vergroten. Vaak proberen criminelen met hoge snelheid te ontkomen aan de politie. Omdat de spijkers in de mat holle buisjes zijn, lopen de banden van de auto langzaam leeg en is de bestuurder gedwongen langzamer te rijden.

De agenten die de spijkermatten mogen gebruiken, hebben een training gekregen. Als het middel wordt ingezet, moet altijd een zogeheten geweldsrapportage worden opgemaakt.

In januari werd al bekend dat het experiment nog dit jaar zou beginnen. De proef duurt een jaar. Daarna wordt besloten of de spijkermat landelijk wordt ingevoerd.


Bijna 150 politieauto's uitgerust met spijkermat (Foto: Novum)

XS4ALL: Torrentverkeer gestegen na Pirate Bay-blokkade

Het Bittorrentverkeer op het netwerk van XS4ALL is sinds januari, toen op last van de rechter de toegang tot the Pirate Bay moest worden geblokkeerd, niet afgenomen maar juist gestegen. Dat meldt XS4ALL woordvoerder Niels Huijbregts op zijn blog.

Gisteren wist BREIN nog met veel borstklopperij te melden dat bezoek aan de website van The Pirate Bay gekelderd zou zijn. Naast het feit dat BREIN 'vergat' om bezoek via vpn's en proxies mee te rekenen en zich slechts beriep op cijfers van de website Alexa.com - die niet direct bekend staat om z'n betrouwbare metingen, noemt Huijbregts het "nogal wiedes. Als je de toegang laat blokkeren, neemt het aantal bezoeken af, daar zullen weinig mensen van opkijken."

Vanmorgen maakte Huijbregts op BNR Nieuwsradio echter bekend dat het Bittorrentverkeer sinds de blokkade echter niet gedaald is, maar juist fors gestegen. "misschien dachten mensen die tot dan toe nog nooit hadden gedownload ?ik hoor zoveel over downloaden van muziek en films, laat ik het ook eens proberen!'".

Di Canio: "Balotelli verdient klappen"

Paolo di Canio zou het gedrag van Mario Balotelli niet accepteren. De Italiaanse coach van Swindon Town noemt 'Super Mario' een egoïst die klappen verdient. "Tegen Duitsland heeft hij twee goede dingen gedaan", vertelde Di Canio in gesprek met Sky Sports.

"Maar uiteindelijk zag ik een speler die het gewend is om niet te juichen. Balotelli speelde opnieuw niet voor het team, maar voor zichzelf. Het is een egoïst, die denkt dat de wereld om hem draait. Jongens als Balotelli zouden echte klappen moeten krijgen, geen klopjes op de schouder van Cesare Prandelli omdat hij nog jong is."

De kritiek van de oud-speler van onder meer Lazio Roma, Juventus, Napoli, AC Milan, Celtic, West Ham United en Charlton Athletic is enigszins opmerkelijk, aangezien Di Canio zelf ook niet van onbesproken gedrag is. De oud-aanvaller juichte bijvoorbeeld wel eens door de Hitler-groet te brengen en duwde ooit een scheidsrechter neer waardoor hij tien duels geschorst werd.

De altijd uitgesproken Di Canio had wel goede woorden over voor het andere 'enfant terrible' van de Italiaanse selectie, Antonio Cassano. "Cassano was cruciaal voor Prandelli", aldus Di Canio. "Hij heeft Italië naar de finale geleid."

Steven de Jong verfilmt oorlogsroman

Steven de Jong heeft de rechten gekocht van de vierdelige boekenserie Holland onder het Hakenkruis van Piet Prins. De Friese filmmaker is nu met Omroep Max in gesprek over de financiën. De Jong verfilmde eerder al enkele boeken over Snuf de Hond, ook van Prins.

"Ik heb al sinds mijn jeugd een grote liefde voor Piet Prins en heb door mijn films goed contact met zijn nabestaanden", zegt de 50-jarige De Jong tegen Novum Nieuws. "Daarnaast blijft de oorlog mij fascineren." De Tweede Wereldoorlog is geen onbekend thema voor De Jong, die eerder De Fûke en Snuf de Hond in Oorlogstijd regisseerde.

Holland onder het Hakenkruis gaat over de jood Jaap Rozeboom. Als zijn schuilplaats wordt ontdekt, wordt hij samen met de boer die hem onderdak bood op transport gesteld. Onderweg weet hij echter te ontsnappen, waarna hij opnieuw moet onderduiken en zo tal van avonturen beleeft.

De Jongs besluit om toch weer een Nederlandse film te maken is opmerkelijk. In maart zei hij nog geen Nederlandse producties meer te willen maken nadat hij werd beschuldigd van plagiaat. Hij zou het scenario van Janey, Kind van de Rekening hebben overgeschreven van een boekmanuscript dat hij onder ogen kreeg.

"Films maken zit mij in het bloed", zegt de filmmaker. "Als het in Nederland kan, zeg ik geen nee." Wel geeft De Jong aan ook naar het buitenland te kijken. Zo is hij bezig met From Iran with Love, over de culturele wrijving tussen een Iraniër en zijn westerse vriendin, en heeft hij plannen voor een film in Canada.

De opnames voor Holland onder het Hakenkruis gaan volgend jaar van start. De planning is de film begin mei 2014 uit te brengen.

Ice Age 4: Continental Drift

In Ice Age 4: Continental Drift gaan de drie vrienden, de sabeltandtijger Diego, de mammoet Manny en de luiaard Sid, op hun vierde avontuur door de prehistorie. De vaste ingrediënten van de Ice Age-films zijn wederom overeind gebleven: een reis, vriendschap en familie. Gelukkig is een van de belangrijkste onderdelen van de films, Scrat de eekhoorn, ook van de partij voor de nodige dosis humor. Dit alles is in 3D te bewonderen en ook in een Nederlandse versie.

Datum XBLA-versie Dungeon Fighter Live bekend

Vorig jaar werd aangekondigd dat de populaire, free-to-play-game Dungeon Fighter Online naar Xbox Live Arcade zou komen. Sinds de aankondiging is het erg stil geweest rondom de XBLA-versie van het spel, maar eindelijk is het bekend wanneer de game te spelen zal zijn.

De game gaat de titel Dungeon Fighter Live: Fall of Hendon Myre dragen. De verkorte versie van de browsergame, waarvan wordt gezegd dat deze wereldwijd rond de 200 miljoen spelers heeft, zal drie klassen krijgen in tegenstelling tot de acht klassen in de volledige game. Een voordeel van de XBLA-versie ten opzichte van de browsergame is dat er de mogelijkheid bestaat voor een lokale multiplayer en er kan zelfs offline gegamed worden. Ook zal de game nieuwe HD graphics bevatten evenals een nieuw verhaallijn.

Dungeon Fighter Live: Fall of Hendon Myre is vanaf 13 juli beschikbaar via Xbox Live Arcade.

Sturridge hoopt op Spelen ondanks hersenvliesontsteking

Daniel Sturridge hoopt ondanks zijn hersenvliesontsteking eind deze maand mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen. De aanvaller van Chelsea meldt dat vandaag. De 22-jarige Sturridge werd afgelopen weekeinde ziek en bij hem werd virale hersenvliesontsteking vastgesteld. Die variant is goed te behandelen.

Chelsea-coach Roberto di Matteo heeft inmiddels met zijn spits gesproken. "Hij voelt zich al veel beter. We houden zijn situatie in de gaten. Hopelijk is hij snel weer beter en kan hij aan de Olympische Spelen meedoen."

Sturridge zelf bedankt de fans voor hun steun. "Ik heb gelukkig veel steun ontvangen en ik wil iedereen bedanken die boodschappen heeft gestuurd. Het wordt zeer gewaardeerd."

ACTA definitief in de prullenbak

Het Europees Parlement heeft het uiterst omstreden antipiraterijverdrag ACTA naar de prullenmand verwezen. Daardoor gaat dit internationale handelsakkoord, tegen zowel namaakproducten als internetpiraterij, niet gelden voor de Europese Unie.

Een grote meerderheid in het parlement in Straatsburg keurde ACTA woensdag af. De meeste parlementariërs vrezen dat het akkoord de vrijheid op het internet aantast. De regels over de betere bescherming van auteursrechten (bijvoorbeeld op liedjes) zouden vaag zijn geformuleerd. Verder bekritiseren afgevaardigden dat de grootste producenten van nepartikelen, China en India, niet meedoen.

Het grote verzet tegen ACTA ontstond eerder dit jaar. Met name internetters gingen soms met duizenden de straat op om tegen de online-bepalingen in het akkoord te protesteren. De bepalingen maakten het onder andere mogelijk Deep Packet Inspection te gebruiken om piraterij op te sporen. Ook kregen rechthebbenden in de ACTA uitgebreide mogelijkheden om content naar believen offline te halen.

ACTA werd op inzet van de Amerikanen in het diepste geheim besproken en uitgewerkt. Pas nadat de documenten uitlekten en burgers informatie over de bepalingen in het ACTA-verdrag onder ogen kregen kon protest worden gevoerd.

"ACTA is eindelijk echt van tafel", aldus GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Volgens haar is de poging van de grote entertainmentconcerns om het internet aan banden te leggen, mislukt. Ze denkt dat het massale protest van de internetgebruikers tegen ACTA de doorslag heeft gegeven in het Europees Parlement. Ook de PVV is verheugd: "Onze PVV-delegatie heeft zich altijd met hand en tand verzet tegen ACTA. Een overheid die haar eigen burgers op internet bespioneert ondermijnt niet alleen de privacy van burgers, het is een regelrechte aanval op de internetvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Deze fundamentele vrijheden kunnen en mogen nooit in gevaar komen. Het wordt tijd dat de Commissie nu eindelijk inziet dat ACTA dood is en alle pogingen tot ratificatie staakt", aldus Laurens Stassen van de Europese PVV-delegatie.

Lange tijd ondersteunden de meeste parlementariërs het verdrag omdat het consumenten wil beschermen tegen vaak slechte, soms gevaarlijke namaakproducten en neponderdelen. Van de strijd tegen de handel in namaakgoederen zouden ook de fabrikanten van de echte merken profiteren.

Omstreden verdrag antipiraterij in prullenbak
Omstreden verdrag antipiraterij in prullenbak (Foto: ANP)

Viktor Elm: "Weet niet of Rasmus blijft"

Viktor Elm maakte deze zomer de overstap van sc Heerenveen naar AZ, waar ook zijn broer onder contract staat. De kans dat de twee gaan samenspelen is klein.

Viktor Elm maakte gisteravond zijn officieuze debuut voor AZ in de oefenwedstrijd tegen de amateurs van Hollandia. Zijn broer Rasmus is nog op vakantie nadat hij met Zweden op het EK uitkwam. Het is onduidelijk of de international terugkeert na zijn vakantie, of dat hij vertrekt naar een nieuwe club.

"Ik weet niet of hij blijft, ik hoop van wel. Ramsus weet het zelf namelijk ook niet goed", aldus Viktor Elm in gesprek met het Algemeen Dagblad. Serieuze interesse was er al van Hamburger SV. "Dat klopt ja, die hebben interesse. Maar daarna heb ik ook niks gehoord. En ik denk niet dat ik er veel invloed op heb."

"Ik denk maar zo: elke dag dat Rasmus nog niet weg is, is er een beetje meer hoop dat hij blijft. Want het staat vast dat ik graag met hem wil spelen zoals vroeger in Zweden bij Kalmar. Toen voetbalde onze broer David ook nog in het team. Onze ouders zouden het natuurlijk ook leuk vinden ja."

De komst van Marco van Basten naar Heerenveen veranderde niets aan de wens van Elm om te vertrekken uit Friesland. "Ik wilde naar een andere Nederlandse club. Na 3,5 jaar Heerenveen had ik een prikkel nodig. Voor Van Basten alleen wilde ik niet blijven."

Friends With Kids

Tien jaar na Kissing Jessica Stein komt triple threat Jennifer Westfeldt met de romantische komedie Friends With Kids. Studievrienden Julie (Jennifer Westfeldt) en Jason (Adam Scott) willen allebei graag een kind maar willen niet de rompslomp die bij een liefdesrelatie komt kijken. Het experiment gaat een hele tijd goed. Zelfs nog wanneer de een beetje roestig geworden Julie valt voor de charmante Kurt (Edward Burns) en notoire rokkenjager Jason verkering krijgt met de oogverblindende Mary Jane (Megan Fox). Maar al gauw ontdekken ze dat het gras niet altijd groener is aan de overkant.

Bijna tweeduizend varkens dood bij brand Deurne

Bij een grote uitslaande brand in een varkensstal in Deurne zijn dinsdagnacht vierhonderd zeugen en vijftienhonderd biggen omgekomen. Dat meldt de brandweer woensdag.

Rond 01.00 uur kreeg de brandweer de melding binnen van de brand in de stal aan de Lupinenweg. Binnen een uur kon de brandweer het sein brand meester geven, maar dat kwam voor de varkens te laat.

De oorzaak van de brand is niet bekend.

VVD wil niet bezuinigen op ruimtevaart

De VVD wil de aangekondigde bezuinigingen op de ruimtevaart terugdraaien. De partij vindt het 'doodzonde' als de Nederlandse bijdrage omlaaggaat, laat Kamerlid Afke Schaart woensdag weten. Bovendien loopt Nederland opdrachten mis en gaan er mogelijk banen verloren.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondigde vorige week aan dat de Nederlandse bijdrage omlaaggaat van honderd naar 63 miljoen euro per jaar. "We moeten deze kip met gouden eieren niet slachten, maar juist sterker maken. Tenzij we willen dat André Kuipers de laatste Nederlander in de ruimte was", zegt Schaart in een reactie. "Bovendien gaat het niet om buitenaardse bedragen."

Volgens de VVD loopt Nederland de kans om opdrachten mis te lopen en gaan kennis en technologie verloren. "Ook de banen van de 2700 mensen die werken bij het Europese centrum voor ruimtevaart in Noordwijk zijn in gevaar."

Schaart vindt dat Verhagen beter kan bezuinigen op energiebeleid. "Hier is voor de komende jaren anderhalf miljard euro gereserveerd, maar de helft daarvan ligt nog nutteloos op de plank."


VVD wil niet bezuinigen op ruimtevaart (Foto: Novum)

Lichaam vermist PVV-Statenlid gevonden

Het lichaam van het opgestapte PVV-Statenlid Jos van Hal Scheffer is woensdagochtend aangetroffen in een bos bij Utrecht. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. De man werd sinds maandag vermist.

Rond 08.00 uur maakte een passant melding van het stoffelijk overschot. De politie onderzoekt de doodsoorzaak van de man, maar gaat niet uit van een misdrijf.

Van Hal Scheffer stapte begin vorige maand op uit de Utrechtse PVV-fractie. Aanleiding daarvoor was het fraudeonderzoek dat loopt naar zijn vrouw, die enkele dagen daarvoor werd aangehouden. De vrouw van Van Hal Scheffer zou cliënten van haar advocatenkantoor in Den Haag voor miljoenen euro's hebben opgelicht.

Het PVV-Statenlid uit Soesterberg zou een informele positie bekleed hebben binnen het advocatenkantoor. Van Hal Scheffer was volgens zijn vrouw niet bij de fraudezaak betrokken, zei de advocaat van de vrouw eerder.

[Upd][Tour] Succesvolle operatie Tjallingii

Raborenner Maarten Tjallingii wordt vanochtend geopereerd aan zijn gebroken heup. Er worden dan drie schroeven geplaatst in het bot van de 34-jarige Fries, meldt Rabobank. Tjallingii wordt in Amersfoort geopereerd. Daar is hij gisteravond heen gebracht nadat de breuk in zijn linkerheup in Frankrijk was geconstateerd.

Tjallingii kwam in de derde touretappe van Orchies naar Boulogne-sur-Mer ten val en brak daarbij zijn heup. De knecht van Rabobank reed de etappe wel uit, maar na aankomst bleek zijn blessure erger dan gedacht. Hij was na Kanstantsin Sivtsov en Jose Joaquin Rojas, die ook dinsdag breuken opliepen, de derde uitvaller in de Tour.

Update 13.00 uur

De operatie van Maarten Tjallingii is vanmorgen succesvol verlopen. Tijdens de ingreep is het gebroken bot van de renner van Rabobank met drie schroeven aan elkaar gezet. 

 Tjallingii vandaag geopereerd aan heup (Foto: Pro Shots)

Tiental tips over misbruik 10-jarige in Klarenbeek

De politie heeft na een uitzending van Opsporing Verzocht dinsdagavond ongeveer tien tips binnengekregen over het ernstige seksuele misbruik van een 10-jarige jongen in Klarenbeek drie weken geleden. Daardoor is de identiteit van een van de getoonde mogelijke getuigen bekend geworden, meldt de politie woensdag.

In de uitzending werden bewakingsbeelden getoond van een winkel in de buurt van het station. Daarop waren twee fietsers, twee auto's en een voetganger te zien die mogelijk getuige waren geweest van het misbruik. Van een vrouw op een fiets is bekend geworden wie het is, van de overige getuigen nog niet.

Voor de uitzending verstuurde de politie een sms-bom naar ruim negenduizend mensen. Hun werd gevraagd naar Opsporing Verzocht te kijken. Uit onderzoek was duidelijk geworden dat die mensen de bewuste avond in de omgeving van Klarenbeek waren.

De jongen reisde eerder deze maand met de trein naar Klarenbeek. Op het station werd hij door een onbekende man aangesproken die hem vervolgens in de buurt ernstig misbruikte. De jongen reisde daarna terug naar huis en stelde zijn ouders op de hoogte.

Alex Pettyfer kwam te veel aan voor Magic Mike

Alex Pettyfer was te fanatiek met aankomen voor zijn rol in Magic Mike. De 22-jarige acteur moest voor zijn rol als mannelijke stripper meer spiermassa krijgen. "Ze zeiden dat ik te breed werd, dus moest ik terug naar bijna 84 kilo", doet hij uit de doeken in de Britse editie van het tijdschrift Men's Health.

De Britse acteur was ruim twaalf kilo aangekomen. "Ik begon met ruim 76 kilo en eindigde met bijna 89 kilo." Hoewel Pettyfer te veel aankwam, viel het sporten en diëten hem niet mee. "Het was zwaar, vooral in het begin. Ik herinner me nog dat ik niet in de sportschool wilde zijn, daarom wilde ik op dat moment niet trainen."

Pettyfer wil zich vooral richten op zijn filmcarrière. "Ik ben erg ambitieus. Ik leef in de realiteit, maar ik heb dromen die ik wil vervullen." De acteur wil regisseur worden en heeft al zijn eigen productiebedrijf opgestart. Pettyfers voorbeelden zijn zijn vader en de overleden acteur Paul Newman.

De acteur, bekend van films als I Am Number Four en In Time, heeft zich onlangs verloofd heeft met de kleindochter van Elvis Presley, Riley Keough. Hij is vanaf volgende week te zien in de bioscoop in de film Magic Mike. Naast Pettyfer zijn daarin ook een strippende Channing Tatum en Matthew McConaughey te zien.

Coach Favre langer bij Gladbach

Lucien Favre blijft tot de zomer van 2015 trainer bij Borussia Mönchengladbach. De 54-jarige Zwitser verlengde vandaag zijn contract bij de nummer vier van het afgelopen seizoen. Favre werd door de goede prestaties van Gladbach de afgelopen tijd met veel andere clubs in verband gebracht.

Favre nam in februari vorig jaar het roer over bij Gladbach toen de club laatste stond in de Bundesliga. Via de play-offs voorkwam hij degradatie en het volgende seizoen draaide de club bovenin mee. Als beloning voor het goede seizoen speelt de club dit jaar voorronde Champions League.

Favre had in Duitsland eerder Hertha BSC onder zijn hoede. In eigen land trainde hij onder meer Servette en FC Zürich.


Coach Favre langer bij Gladbach (Foto: Novum)

Drankconsumptie blijft dalen

Nederlanders hebben ook in 2011 weer minder sterkedrank gedronken. In totaal werd in Nederland 63,9 miljoen liter gedistilleerde drank verkocht, 1,1 miljoen liter minder dan in 2010. Dat heeft het Productschap Dranken woensdag bekendgemaakt.

De consumptie van sterkedrank in Nederland daalt al jaren. Alleen in 2008 bleef die stabiel. De afnemende populariteit van jonge jenever is de belangrijkste oorzaak van de dalende consumptie. Met een afzet van 12,4 miljoen liter blijft de drank, die vooral geliefd is bij oudere mannen, nog wel met afstand het populairst.

Hoewel de totale afzet van sterkedrank met 1,6 procent afnam, werd wel meer buitenlandse gedistilleerde drank verkocht. Whisky is zo'n populaire buitenlandse drank, en staat met een consumptie van 9,5 miljoen liter op plaats twee. Likeur, rum en wodka volgen op plaats drie, vier en vijf.

De bierconsumptie nam vorig jaar ook af, zo werd dinsdag bekend. In totaal dronken Nederlanders 23,6 miljoen hectoliter bier, tegenover 23,9 miljoen in 2010.

Everton pikt gratis Naismith op

Everton heeft zich versterkt met de Schotse aanvaller Steven Naismith. De 25-jarige Schots international komt transfervrij over van Glasgow Rangers. Naismith zegde zijn contract bij de in financiële problemen verkerende Schotse grootmacht op en tekende voor vier jaar bij de club uit Liverpool.

Naismith is de tweede speler in evenzoveel dagen die Rangers de rug toekeert. Gisteren tekende de Schots jeugdinternational Jamie Ness een contract bij Stoke City.

Vandaag wordt een beslissing genomen of de doorstart van de bankroet verklaarde Rangers in de Schotse Premier League mag instromen.

Man houdt mensen gegijzeld in Karlsruhe

Een man heeft woensdag in een woning in het Duitse Karlsruhe mensen gegijzeld. Dat heeft de politie gezegd. Naar verluidt zou een persoon zijn omgekomen en zouden er diverse gewonden zijn gevallen. De omgeving rondom het appartementencomplex is afgezet.

Volgens een woordvoerder van de politie werden er rond 09.00 uur schoten gelost toen twee gerechtsdeurwaarders het appartement kwamen ontruimen. De politie denkt dat het gaat om één gewapende man, maar vooralsnog is er geen contact met de man geweest.

Hoeveel mensen precies gegijzeld worden is niet duidelijk. Ook over het lot van de gerechtsdeurwaarders kon de politie niets zeggen.

Vier arrestaties voor gestolen pelgrimscodex

De Spaanse politie heeft vier mensen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van de kostbare Codex Calixtinus. Een van de arrestanten is een elektricien die werkte bij de kathedraal waar de diefstal in juli vorig jaar plaatsvond, zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken.

De man was werkzaam bij de kathedraal van het bedevaartsoord Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Ook zijn vrouw en zijn zoon werden, met nog een vrouw, gearresteerd. In het huis van een van de verdachten werd een miljoen euro gevonden.

Het handschrift wordt gezien als de eerste bedevaartsgids voor christelijke pelgrims die de oude bedevaartstocht Camino de Santiago ondernemen. De politie dacht eerst dat de codex werd gestolen door een professionele bende. Of het manuscript, dat bestaat uit verschillende soorten verzamelde teksten, zelf terecht is, is nog onduidelijk.


Vier arrestaties voor gestolen pelgrimscodex (Foto: Novum)

Nintendo ontevreden met verkoop 3DS

Hoewel de Nintendo 3DS na een dramatische start inmiddels weer redelijk verkoopt, is Nintendo nog steeds niet tevreden met de commerciële prestaties van de handheld. Met name in Europa en de Verenigde Staten valt de verkoop van de draagbare spelcomputer tegen. Dat laat Nintendo-directeur Satoru Iwata in een gesprek met investeerders weten.

In Japan is de Nintendo 3DS goed voor meer dan de helft van de totale wekelijkse hardwareverkoop. In het meer console-georiënteerde Europa en de Verenigde Staten is dit slechts twintig procent van de totale wekelijkse hardwareverkoop.

Iwata verwacht op de lange termijn verbetering te zien in de Westerse verkoopcijfers. Zo duurde het ook twee jaar voordat de Nintendo DS echt populair werd in het Westen, terwijl Japan de draagbare spelcomputer meteen vanaf het begin omarmde.


Nintendo ontevreden met verkoop 3DS 

Scheurtje in buikspier Clijsters

Kim Clijsters heeft een scheurtje in haar buikspier. Ze heeft er zelfs haar partijen op Wimbledon mee gespeeld. Haar conditietrainer Sam Verslegers heeft echter vandaag gezegd dat haar deelname aan de Olympische Spelen niet in gevaar komt.

De Belgische tennisster heeft de blessure opgelopen tijdens het grastoernooi in Rosmalen. Tijdens dat toernooi trok ze zich terug voor de halve finales. Op een echo die toen werd gemaakt, bleek geen scheurtje te zien. Bij het maken van nieuwe echo's is het scheurtje wel aan het licht gekomen.

Clijsters is bezig aan haar laatste jaar. Na de US Open stopt ze met tennis.

Nintendo niet bang voor grafische kracht concurrentie

Nintendo is niet bang voor de grafische kracht van de opvolgers van de Xbox 360 en PlayStation 3. Volgens Nintendo kan het verschil tussen de volgende generatie consoles en de Wii U niet zo groot zijn als het geval was bij de Wii en de huidige generatie consoles. Dat laat Nintendo-directeur Satoru Iwata in een gesprek met investeerders weten.

"Ze brengen misschien een krachtigere console uit, maar het verschil met de Wii U zal minder groot zijn dan het geval was bij de Wii en de andere consoles", begint Iwata. "Natuurlijk zijn sommige gamers gevoelig voor kleine verschillen, maar we gaan er alles aan doen om het maximale uit de Wii U te persen en ervoor zorgen dat onze console niet te snel achterloopt."

Met de introductie van de Wii U waagt Nintendo zich voor het eerst aan de ondersteuning van HD-graphics. Naast de hogere kwaliteit beelden moet de spelcomputer ook meer gebruikmaken van online functies. Nintendo wil de Wii U dit najaar in Japan, de Verenigde Staten en Europa op de markt hebben.

Millar in Britse selectie Spelen

Wielrenner David Millar is geselecteerd voor de Olympische Spelen. De 35-jarige Schot rijdt de wegwedstrijd in Londen. Dat heeft de Britse wielerbond bekendgemaakt. Millar profiteert daarmee van een uitspraak van het CAS.

Oorspronkelijk weigerde het Brits olympisch comité sporters die ooit op doping waren betrapt naar de Spelen te sturen. Volgens het internationaal sporttribunaal was dat tegen de dopingregels.

Naast Millar gaan wereldkampioen Mark Cavendish, Chris Froome, Ian Stannard en Bradley Wiggins naar Londen. Froome en Wiggins rijden bovendien de tijdrit op de Spelen.

Opvallend is dat van de Olympische selectie alleen Stannard in Groot-Brittannië is geboren. Cavendish komt van het eiland Man, Froome werd geboren in de Keniaanse hoofdstad Nairobi terwijl Wiggins in Gent ter wereld kwam. De wieg van Millar tenslotte stond op Malta.


David Millar in Britse selectie Spelen (Foto: Novum)

Hitman: Absolution krijgt Deluxe Professional Edition

Naast een eerder aangekondigde Professional Edition, krijgt Hitman: Absolution ook een Deluxe Professional Edition. Dat geeft Square Enix vandaag aan, waarin gamers een vijfentwintig centimeter lange figure krijgen van Agent 47.

Naast de figure bevat de Deluxe Professional Edition ook de andere extra's die de Professional Edition bevat. Het gaat hierbij dus om een hardcover art boek, een DVD met beelden van het ontwikkelen van de game en een code voor de Agency Gun Pack DLC. De DLC bevat een Agency P22G pistool, een Agency HX UMP SMG en een Agency SPS 12 shotgun. Ook bevat de Deluxe Profession Edition een code voor de Hitman Sniper Challenge.

Een prijs is op dit moment nog niet bekend. Hitman: Absolution komt op 20 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Hitman

Filmmaatschappij wil Raging Bull 2 tegenhouden

De opnames van Raging Bull 2 kampen met problemen. Filmmaatschappij MGM klaagt de 91-jarige oud-bokser Jake LaMotta, over wie de film gaat, en de producenten van de vervolgfilm aan. Het bedrijf eist dat de productie, die in volle gang is, onmiddellijk wordt stilgelegd. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

MGM wil voorkomen dat de film ooit wordt uitgebracht en eist ook een schadevergoeding. Volgens het bedrijf mocht LaMotta de filmrechten van zijn tweede boek niet verkopen aan een derde partij zonder ze eerst aan MGM aan te bieden. Het bedrijf zegt die overeenkomst in 1976 met de bokser te hebben gemaakt.

De producenten van Raging Bull 2 leggen met de titel en de plot overduidelijk een verband met de film van Martin Scorsese uit 1980. Daarin speelde Robert De Niro de onverwoestbare LaMotta.

De vervolgfilm gaat over het leven van de bokser zowel voor als na de periode van Raging Bull en zou volgend jaar uitkomen. De Argentijn Martin Guigui is verantwoordelijk voor het scenario en de regie van Raging Bull 2. William Forsythe speelt de oude versie van de bokser en Mojean Aria de jonge. Of de film er nog komt, is maar de vraag.

VS willen Spelen van 2024 of 2026

De Verenigde Staten doen geen gooi naar de Winterspelen van 2022. Dat heeft het Amerikaans olympisch comité USOC besloten. In plaats daarvan wordt gekeken naar de haalbaarheid van het organiseren van de Zomerspelen van 2024 of de Winterspelen van 2026. Een gooi naar de Spelen van 2022 zou al in 2013 gedaan moeten worden en dat vindt het USOC te snel om zorgvuldig te werk te gaan.

De beslissing van het USOC werd door Denver, dat de Winterspelen van 2022 wel zag zitten, teleurgesteld ontvangen. Ook het Californische Lake Tahoe en Bozeman in Montana wilden het toernooi mogelijk proberen binnen te halen.

De VS organiseerden de Zomerspelen voor het laatst in 1996, de Winterspelen in 2002. Voor de Spelen van 2016 verloor Chicago van Rio de Janeiro. Dat werd deels geweten aan een ruzie tussen de USOC en het internationaal olympisch comité IOC over de verdeling van tv-gelden. Dat dispuut werd onlangs opgelost.

CERN-wetenschappers vinden bewijs nieuw deeltje

Twee teams van wetenschappers bij de deeltjesversneller van de Europese onderzoeksorganisatie CERN in Genève hebben sterke bewijzen gevonden voor een deeltje dat verdacht veel lijkt op het Higgs-boson of Higgs-deeltje. Dat werd woensdag bekendgemaakt op een persconferentie. De ontdekking van het higgsboson kan fundamentele vragen over het ontstaan van het universum helpen verklaren.

De wetenschappers, die onafhankelijk van elkaar onderzoek deden, zeiden op de persconferentie een boson te hebben waargenomen. Of het nieuwe deeltje ook daadwerkelijk het Higgs-boson, ook wel 'Goddeeltje' genoemd, is, wilden de wetenschappers nog niet bevestigen.

De Britse natuurkundige Peter Higgs voorspelde het bestaan van het boson meer dan veertig jaar geleden als verklaring waarom atomen, en al het andere in het universum, massa hebben.

Voor het onderzoek naar het Higgs-boson is de Large Hadron Collider gebouwd, waarin botsingen van protonen teweeg worden gebracht om verschijnselen als donkere materie en antimaterie en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen begrijpen.

Assassin's Creed III viert Independence Day met trailer

Het is vandaag vier juli, een belangrijke dag in de geschiedenis van de Verenigde Staten van Amerika. In 1766 werd een verklaring van de onafhankelijkheid van de VS tegenover het Koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd. Assassin's Creed III zal zich uiteindelijk afspelen rond deze tijd, dus dat viert Ubisoft vandaag met een trailer.

In de jaren 1753-1783, heeft de oorlog tussen de Assassins en de Templars zich verplaatst naar Koloniaal Amerika. De speler neemt de rol van Connor Kenway, ook bekend onder zijn geboortenaam, Ratohnhaké over. Assassin's Creed III komt op 31 oktober uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Geblesseerde Nadal mist duel in Bernabeu

Rafael Nadal heeft de demonstratiewedstrijd die hij in het stadion van Real Madrid zou spelen af moeten zeggen. De Spanjaard heeft een ontstoken pees in zijn knie, meldt hij vandaag. Nadal moet daarom vijftien dagen rust houden. Volgens de nummer twee van de wereld komt zijn deelname aan de Olympische Spelen, die ook op Wimbledon worden afgewerkt, niet in gevaar.

Nadal zou op 14 juli in het stadion Santiago Bernabeu aantreden tegen Novak Djokovic. De opbrengst van die wedstrijd zou naar het goede doel gaan. Voor het duel wordt naar een nieuwe datum gezocht die in het schema van beide tennissers past en waarop het stadion beschikbaar is.


Geblesseerde Nadal mist duel in Bernabeu (Foto: Novum)

[Tour] Etappe van vandaag

Met Fabian Cancellara nog steeds in het bezit van de gele trui wordt er vandaag weer verder gekoerst in de Tour de France. In de vierde rit, die van Abbeville naar Rouen loopt, hebben de sprinters weer een kans op de ritoverwinning.

Abbeville
Abbeville krijgt vandaag voor het eerst de Tour de France op bezoek. Dit is vrij opmerkelijk te noemen, gezien het sportieve karakter van de stad van nog geen 25.000 inwoners. Het heeft liefst 74 verschillende sportclubs in order andere handbal, hockey, zwemmen en tafeltennis.

Vanuit historisch oogpunt is Abbeville wellicht bekend vanwege het bloedbad van Abbeville tijdens de tweede wereldoorlog. Toen werd een grote groep ‘vijandige Belgen en vijandelijke buitenlanders’ afgevoerd en in Abbeville onder een kiosk opgesloten. Toen de Duitsers de stad gingen bombarderen dachten de Franse soldaten dat de gevangen bevrijd zouden worden door de Duitsers en ze besloten alle gevangenen zonder proces te executeren. Na de 21e executie wist luitenant Leclabart de slachtpartij alsnog te stoppen.

Rouen
Rouen is voor de negentiende keer start- of finishplaats in de Tour de France. De stad kent 112.000 inwoners en is bekend als de stad met de 100 kerktorens. Ook is één van de grootste Franse heldinnen Jeanne d’Arc er geboren.

De haven van Rouen is na Marseille, Le Havre en Duinkerke de vierde grootste Franse haven. De stad ligt weliswaar 80 kilometer landinwaarts, maar doordat de Seine door de stad voert is de stad goed via het water te bereiken.

Etappebeschrijving
De etappe van vandaag zal weer een prooi gaan zijn voor de sprinters. Het voert dan wel over glooiend terrein, maar met uiteindelijk vier colletjes van de vierde categorie, waarvan de laatste op 71 kilometer van de streep, lijkt een massasprint het meest voor de hand liggend.

Er kan echter wel een addertje onder het gras zitten. Er wordt ruim 70 kilometer langs de kust gekoerst, waardoor waaiervorming goed mogelijk is bij een gunstige wind. Echter wordt er op 70 kilometer van de streep van de kust afgedraaid en is er daarna genoeg tijd om eventuele achterstanden recht te breien.

Profiel
Overzicht etappe 4 Tour de France 2012 (Bron: letour.fr)


Algemeen klassement na etappe drie

# naam ploeg land tijd
1 Fabian Cancellara RNT ZWI 14:45.30
2 Bradley Wiggins SKY GBR +0.07
2 Sylvain Chavanel OPQ FRA z.t.
4 Tejay Van Garderen BMC USA +0.10
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO +0.11
6 Denis Mensjov KAT RUS +0.13
7 Cadel Evans BMC AUS +0.17
8 Vincenzo Nibali LIQ ITA +0.18
9 Ryder Hesjedal GAR CAN z.t.
10 Andreas Klöden RNT DUI +0.19
11 Bauke Mollema RAB NED +0.21
19 Wout Poels VCD NED +0.24
22 Robert Gesink RAB NED +0.26
40 Steven Kruijswijk RAB NED +0.53
41 Rob Ruijgh VCD NED z.t.
53 Laurens ten Dam RAB NED +1.55
61 Bram Tankink RAB NED +2.52
78 Pieter Weening RAB NED +4.18
102 Koen de Kort ARG NED +7.29
107 Lieuwe Westra VCD NED +8.03
115 Johnny Hoogerland VCD NED +8.36
134 Kenny van Hummel VCD NED +10.16
173 Karsten Kroon STB NED +13.43
177 Tom Veelers ARG NED +14.51
179 Maarten Tjallingii RAB NED +15.11
189 Roy Curvers ARG NED +19.10
191 Sebastian Langeveld OGE NED +19.38
193 Albert Timmer ARG NED +22.53

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Mark Cavendish
**** André Greipel
*** Matthew Goss
** Mark Renshaw, Alessandro Petacchi
* Peter Sagan, Tom Veelers

Oranje achtste op FIFA-ranglijst na mislukt EK

Het Nederlands elftal is na het mislukte EK gezakt naar de achtste plaats op de wereldranglijst. Op de vorige ranglijst van de FIFA was Oranje nog vierde. Nederland verloor op het EK alle drie de poulewedstrijden, en de punten van het vorige EK in 2008 tellen niet meer mee.

Spanje, dat de Europese titel prolongeerde, blijft de nummer één op de ranglijst van de wereldvoetbalbond. Duitsland verdrijft Uruguay van de tweede plaats en Engeland stijgt van zes naar vier. Verliezend EK-finalist Italië komt de top tien binnen. De Azzurri gaan van de twaalfde naar de zesde plaats. Portugal ging van tien naar vijf en ook Argentinië (zevende) staat nog voor Nederland.

Kroatië en Denemarken zijn de laatste twee landen in de mondiale top tien. Beide landen werden in de poulefase op het EK uitgeschakeld en zakten een positie. Brazilië verloor zes plaatsen en staat daardoor pas elfde.

'El Hamdaoui gekeurd bij Fiorentina'

Fiorentina presenteert Mounir el Hamdaoui zo goed als zeker vandaag als aanwinst. Corriere dello Sport meldt woensdagochtend dat El Hamdaoui in Florence is voor een medische keuring. Wanneer hij deze doorstaat tekent hij een contract voor drie seizoenen, met een optie voor nog een jaar.

Over de hoogte van de transfersom wordt niets gemeld. El Hamdaoui heeft bij Ajax een contract tot de zomer van 2014. El Hamdaoui komt niet meer aan de bak bij Ajax sinds Frank de Boer het stokje overnam van Martin Jol. Al anderhalf jaar speelde de Marokkaanse spits geen officiële wedstrijd meer. Fiorentina ondernam al meerdere malen een poging om hem over te nemen van de Amsterdammers, maar nu lijken Ajax en El Hamdaoui dan eindelijk van elkaar verlost.

Ook RKC'er Drost op lijstje Roda

Naast Krisztián Németh zou Roda JC-trainer Ruud Brood ook met Henrico Drost willen herenigen. De centrale verdediger staat op het lijstje van de Limburgers. Eerder werd bekend dat Ruud Brood spits Krisztián Németh naar Roda wil halen. De Hongaar speelde de tweede helft van het afgelopen seizoen onder bij RKC en is nu terug naar zijn eigenlijke werkgever Olympiakos.

Ook RKC'er Evander Sno stond op de wensenlijst van Brood, maar hij koos voor N.E.C. Nijmegen. Henrico Drost is dus ook een van de ex-spelers van Brood waarmee de trainer herenigd zou willen worden. De interesse in Drost is echter nog niet concreet, want Roda zou de voorkeurg geven aan een linksbenige verdediger. "Maar wat er later gebeurt, weet je nooit", houdt technisch directeur Gerard Wielaert in gesprek met Voetbal International een slag om de arm.

Henrico Drost heeft er bij RKC twee seizoenen opzitten en heeft nog een contract voor een jaar in Waalwijk. De voormalig jeugd-international kwam eerder uit voor sc Heerenveen, Excelsior, De Graafschap en VVV-Venlo.

Horner ontkent overstap Vettel naar Ferrari

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner heeft ontkend dat zijn coureur Sebastian Vettel een voorcontract bij Ferrari getekend heeft. Volgens de geruchten zou de tweevoudig wereldkampioen in 2014 de overstap kunnen maken naar het fameuze Italiaanse team.

"Bij mijn weten kloppen de geruchten niet, omdat alle contracten eerst langs het Contract Recognition Board moeten voordat ze door kunnen gaan. Ik heb er ook met Sebastian over gesproken en hij heeft zeer duidelijk gemaakt dat hij niet met Ferrari gesproken én niet bij hen getekend heeft, maar de geruchtenmolen zal nog wel even doorgaan."

Volgens Horner horen de geruchten nu eenmaal bij de Formule 1. "De meeste teamleden van ons zouden op enig moment volgens de geruchten naar Ferrari vertrekken, of het nu Adrian Newey, Mark Webber, Sebastian of zelfs ik zou zijn."

In plaats daarvan lijkt het team voor 2013 bij elkaar te blijven. Webber heeft een aflopend contract bij Red Bull, maar lijkt nu bij te kunnen gaan tekenen, nu Horner aangegeven heeft dat hij de kwaliteiten van de Australiër goed bij zijn team lijkt te kunnen gebruiken.

Boliviaanse bondscoach stapt op

De Boliviaanse bondscoach Gustavo Quinteros is opgestapt. Reden voor zijn ontslag zijn de slechte resultaten van zijn ploeg in de WK-kwalificatie. Bolivia haalde uit zijn eerste zes wedstrijden slechts vier punten en houdt alleen Paraguay (vier punten) en Peru (drie punten) achter zich. Die laatste twee landen speelden echter wel een duel minder.

De in Argentinië geboren Quinteros speelde zelf 26 interlands voor Bolivia. De 47-jarige speelde het grootste deel van zijn loopbaan in Argentinië voor clubs als San Lorenzo, The Strongest en Argentinos Juniors. In 2003 werd hij coach en in 2010 bondscoach van Bolivia.

[CL] Uitslagen eerste voorronde (4/7/2012)

Gisteravond werden de wedstrijden in de eerste voorronde van de Champions League afgewerkt. Feyenoord stroomt pas in de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
F91 Dudelange (Lux) SP Tre Penne (SMa) 7-0
Valletta (Mal) Lusitanos (And) 8-0
Linfield (NIe) B36 Tórshavn (Fae) 0-0


De returns van deze wedstrijden zijn op 10 juli.

Tom Cruise best betaalde Hollywood acteur

Sinds afgelopen maand in scheiding met Katie Holmes en gisteren een eenzame 50e verjaardag. Toch heeft Tom Cruise weinig te klagen. Volgens FORBES verdiende Tom Cruise afgelopen jaar maar liefst 60 miljoen euro, dat hem daarmee de best betaalde Hollywood acteur maakt.

De top 10 volgens Forbes:

1. Tom Cruise (59,6 miljoen)
2. Leonardo DiCaprio (29,4 miljoen)
3. Adam Sandler (29,4 miljoen)
4. Dwayne Johnson (28,6 miljoen)
5. Ben Stiller (26,2 miljoen)
6. Sacha Baron Cohen (23,8 miljoen)
7. Johnny Depp (23,8 miljoen)
8. Will Smith (23,8 miljoen)
9. Mark Wahlberg (21,4 miljoen)
10. Taylor Lautner (21 miljoen)

Tom Cruise

[Upd] Vechtpartij tieners bij pretpark in Flevoland

Op de parkeerplaats van pretpark Walibi Holland in Biddinghuizen heeft dinsdagmiddag een grote vechtpartij plaatsgehad tussen Utrechtse tieners. Een jongen raakte zeker 10 minuten buiten bewustzijn en is naar het ziekenhuis vervoerd. Dat meldde de politie Flevoland.

De politie verrichtte zes aanhoudingen wegens openlijke geweldpleging. Zeker vijf personen hebben gemeld te zijn mishandeld. Wat de aanleiding is voor het geweld, is nog onduidelijk. De politie zoekt uit wat er is gebeurd.

Update 9.18 uur
De vechtpartij zou zijn ontstaan toen een scholier een ruzie tussen twee meisjes probeerde te sussen. Een aantal omstanders van vermoedelijk Noord-Afrikaanse afkomst bemoeide zich ermee. De jongen werd knock-out geslagen waarna een groep van ongeveer tien man nog op hem bleef intrappen.

De groep zou eerder al mensen in het park hebben lastiggevallen, tassen hebben geroofd en telefoons van bezoekers in het water hebben gegooid.

FireFox betreedt mobiele markt met eigen OS

Op het gebied van mobiele telefonie zijn Android en iOS de twee grootste spelers. Andere besturingssystemen als Symbian en Windows Phone proberen mee te doen maar hebben veel minder gebruikers. Toch komt er binnenkort een nieuwe speler in de vorm van FireFox OS.

Mozilla maakt vandaag bekend dat ze een eigen besturingssysteem voor mobiele telefoons hebben ontwikkeld. ZTE en Alcatel zijn de eerste twee fabrikanten die toestellen gaan maken die op het nieuwe OS gaan draaien. Een aantal mobiele netwerken als Deutsche Telekom, Smart, Sprint, Telecom Italia en Telenor hebben ook al hun steun toegezegd.

Het besturingssysteem is gebaseerd op HTML5 en krijgt de merknaam FireFox vanwege de bekendheid van de internetbrowser op computers. De kracht van FireFox OS moet liggen in het gemak dat alle apps gemaakt kunnen worden in het bekende HTML5.

De eerste toestellen van Alcatel en ZTE zullen draaien op Snapdragon-processors en staan gepland voor een release in het eerste kwartaal van 2013 in Brazilië. Volgens Mozilla zou het gemak van FireFox OS helpen om goedkopere telefoons te maken omdat er geen onnodige middleware nodig is. Hierdoor moeten de telefoons geschikt zijn voor opkomende markten.

"De introductie van het open mobiele besturingssysteem continueert de missie van Mozilla om openheid, innovatie en mogelijkheden op het internet te promoten voor zowel gebruikers als developers. Van miljoenen gebruikers wordt verwacht dat ze de komende jaren voor het eerst online gaan en daarvoor is het van belang dat ze een smartphone-ervaring krijgen die iedereen kan gebruiken," aldus Gary Kovacs van Mozilla. "Het grote aantal providers en fabrikanten dat het initiatief nu al steunt zorgt voor extra resources en variatie voor onze plannen."

Manchester United naar beurs in Amerika

Voetbalclub Manchester United bereidt een gang naar de Amerikaanse beurs voor. De grootmacht uit Engeland heeft gisteren bij beurstoezichthouder SEC stukken ingeleverd waaruit blijkt dat er 100 miljoen dollar moet worden opgehaald.

Met dat geld wil de topclub de schuldenlast verminderen. Hoewel Manchester United geldt als een van de populairste voetbalclubs van de wereld met de grootste schare fans, kampen ze al jaren met grote schulden.

United hoopte eerder nog 1 miljard dollar op te halen op de beurs van Hongkong of Singapore.

Manchester United naar beurs in Amerika
Manchester United naar beurs in Amerika (Foto: ANP)

Landzaat mist Santa Coloma

Denny Landzaat moet de eerste officiële wedstrijd van FC Twente dit seizoen aan zich voorbij laten gaan. In de eerste voorronde Europa League tegen Santa Coloma is Landzaat absent. Ook EK-gangers Luuk de Jong, Andreas Bjelland en Emir Bajrami zullen er in de eerste wedstrijd tegen Santa Coloma nog niet bij zijn.

Landzaat ontbreekt vanwege een bovenbeenblessure. "Daar heeft hij nog te veel last van", licht trainer Steve McClaren toe in De Telegraaf. Ook enkele spelers die pas net in training zijn, zoals Nikolay Mihaylov, Douglas en Roberto Rosales, zullen aan de kant worden gehouden in de heenwedstrijd tegen de Andorrese club. Spelers die nog azen op een transfer, zoals De Jong, Rosales en Bajrami, hoeven niet te vrezen dat ze voor hun nieuwe werkgever worden uitgesloten voor Europees voetbal.

De UEFA heeft de regels aangepast, waardoor spelers die in de eerste drie voorrondes en de play-off van zowel de Europa League als de Champions League spelen, vanaf de groepsfase van die toernooien alsnog voor een andere club uit mogen komen.

[Tour] Kittel sprint voorlopig niet mee

Marcel Kittel zal ook de komende dagen zich niet in de sprints kunnen meten in de Tour de France. De Duitse sprinter van Argos-Shimano zal zich volgens teamdoctor Edwin Achterberg volledig richting op het herstellen van de buikgriep die hij opliep.

"Kittel denkt voorlopig niet aan sprinten", zei Achterberg. "Zijn focus ligt volledig op het herstel. Gisteren voelde hij zich bij de start best goed, maar bij het heuvelachtige gedeelde kreeg hij problemen en moest hij de rest laten gaan. Bij de finish was hij helemaal op."

Bij de Nederlandse ploeg zal Tom Veelers voorlopig de honneurs waarnemen bij de sprints. Maandag werd de Nederlander al knap vierde in de tweede etape.

Vos laat Australische vluchter winnen

Marianne Vos heeft in de vijfde etappe van de Giro Donne simpel de roze trui behouden. De Raborenster en haar ploeg benutten een lange solo van de Australische Tiffany Cromwell om het rustig aan te doen. Cromwell kwam ruim negen minuten voor het peloton aan, maar had al een ruime achterstand.

Ploegleider Jeroen Blijlevens had al met zijn rensters afgesproken dat ze niet te veel werk zouden verrichten. "Het zijn een paar zware dagen geweest. Zeker voor Marianne was het niet onverstandig het vandaag rustiger aan te doen. We spraken af, dat we ons nergens mee zouden bemoeien. Mariannes trui kwam nooit in gevaar."

Vormer wil stempel drukken op Feyenoord

Ruud Vormer kan niet wachten om zijn stempel te drukken op zijn nieuwe club Feyenoord. De middenvelder, overgekomen van Roda JC, is niet bang om Karim El Ahmadi te doen vergeten. Feyenoord verkocht El Ahmadi deze week aan het Engelse Aston Villa, maar had met Vormer zijn opvolger al in huis.

Dat weet de middenvelder, maar druk om hem te doen vergeten in De Kuip, voelt hij niet. "Volgens mij heeft Feyenoord mij gehaald in de veronderstelling dat El Ahmadi zou vertrekken", zei Vormer in Voetbal International. Het vertrek van El Ahmadi zal voor Vormers kansen positief zijn. "Sportief is het jammer, want ik denk dat Karim en ik heel goed zouden hebben samengespeeld, maar tegelijkertijd ben ik niet bang de opengevallen plek in te vullen."

Vormer beseft dat het niet gemakkelijk is El Ahmadi te vervangen, maar kan niet wachten te beginnen. "Ik sta te popelen om mijn stempel te drukken op het spel van Feyenoord. Ik besef dat Karim een topseizoen heeft gedraaid. Je mag ons niet met elkaar vergelijken. Hij is de loper, ik ben de passer." De middenvelder denkt dat hij het niveau aankan. "Ik moet dat wél bewijzen. Als we erin slagen een team te zijn, zoals Feyenoord vorig seizoen was, kunnen we gewoon weer verrassen. Het kan niet anders, of ik word er beter van", besloot Vormer.

Aanpak leiders jeugdcriminaliteit Rotterdam

Om de jeugdcriminaliteit en - overlast terug te dringen, gaat Rotterdam de kopstukken hard aanpakken met een combinatie van straf en zorg. Ook voor eventuele broertjes en zusjes komt een speciale aanpak om te voorkomen dat nog meer familieleden kiezen voor een criminele carrière.

Dat blijkt uit het woensdag verschenen programma 'Grenzen stellen, richting geven' voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar. Afhankelijk van wat ze op hun lever hebben, gaan de hoofdrolspelers in de jeugdcriminaliteit de gevangenis in of worden ze in een hulpverleningstraject gezet, net zo lang tot ze weer op het rechte pad terecht zijn gekomen.

Een deel van de jongeren heeft een laag IQ en kampt met ernstige psychische problemen. Bovendien groeien ze meestal op in een probleemgezin. Om te voorkomen dat zij na detentie terugvallen in hun oude gedrag, is scholing en intensieve begeleiding van groot belang. Ook eventuele broertjes en zusjes worden in een traject begeleid, zodat zij het gedrag niet kopiëren. Uit de Rotterdamse praktijk is immers duidelijk geworden dat slecht voorbeeld slecht doet volgen.

De meeste jeugdcriminaliteit vindt plaats in groepsverband. Daarom richten de autoriteiten zich op het oppakken van de sleutelfiguren omdat is gebleken dat groepen dan snel uit elkaar vallen. Rotterdam slaagde er afgelopen jaren weliswaar in de problematische jeugdgroepen terug te brengen van 88 tot 18, maar de groepen veranderen wel steeds sneller. De structuur is losser en etnisch diverser.

Jongeren gaan bovendien op steeds jongere leeftijd in de fout. Zo blijken bijvoorbeeld in 2011 in Rotterdam de meeste overvallen gepleegd te zijn door jongeren onder de 24 jaar. Bedoeling is nu dat er vanaf 2013 ieder jaar 100 kopstukken worden opgepakt. Uiteindelijke doel is het aantal meldingen op de plekken in de stad waar jongeren regelmatig voor ernstige overlast zorgen in een jaar tijd met 25 procent terug te brengen.

Voor het hele programma trekt de gemeente jaarlijks 5 miljoen euro uit.

Tourfan gewond na aanrijding reclamekaravaan

Een toeschouwer is tijdens de derde tourrit gewond geraakt nadat hij was aangereden door een reclamevoertuig. Met een gebroken been en sleutelbeen werd het slachtoffer vanuit het dorpje Saint-Floris, 69 kilometer na de start in Orchies, naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de wagen in de reclamekaravaan raakte niet gewond, maar was wel in shock.

Het is niet de eerste keer dat er ongelukken gebeuren met voertuigen uit de reclamekaravaan. In 2000 en 2002 overleden jongetjes nadat zij waren aangereden door reclamevoertuigen. De tourdirectie verminderde daarop het aantal voertuigen op het parcours.

De reclamekaravaan in de Tour de France bestaat uit 160 voertuigen die 33 merken promoten. Zij rijden voor de renners uit over de route van de etappe.

Ruim 8000 welzijnwerkers verloren baan

Honderden buurtaccommodaties zijn de afgelopen 2 jaar gesloten en tussen de 8000 en 9000 welzijnswerkers hebben hun baan verloren. In ruim 2000 gevallen gaat het om gedwongen ontslag. Dat blijkt uit onderzoek van de brancheorganisatie voor Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening MOgroep naar de lokale gemeentelijke bezuinigingen tussen 2010 en 2012.

Voor veel welzijnsorganisaties is de grens bereikt door de bezuinigingen, zo concludeert de MOgroep. Als er nog meer gekort wordt, kunnen de geplande besparingen op jeugdzorg, begeleiding bij de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en werken naar vermogen niet worden uitgevoerd. Volgens de brancheorganisatie moet er juist geïnvesteerd worden in deze collectieve voorzieningen.

Eind 2011 telde de branche zo'n 70.000 personeelsleden, wat neerkomt op ongeveer 47.000 arbeidsplaatsen.

Ruim 8000 welzijnwerkers verloren baan
Ruim 8000 welzijnwerkers verloren baan (Foto: ANP)

'Geen langstudeerboete voor topsporters'

Topsporters mogen geen langstudeerboete krijgen. Daarvoor pleiten enkele bestuurders van hogescholen woensdag in de Volkskrant. De nieuwe regeling wordt door hen als 'een regelrechte bedreiging voor de Nederlandse topsport' gezien.

Zeker een kwart van de studerende topsporters uit de Nederlandse olympische ploeg loopt kans om op termijn een langstudeerboete te krijgen. Doordat ze vertraging oplopen tijdens hun studie moeten ze voor elk extra jaar ten minste drieduizend euro extra betalen bovenop hun collegegeld.

Volgens Jet Bussemaker, rector van de Hogeschool van Amsterdam, kan dat niet. "Bijna elke topsporter loopt studievertraging op. "Ik vind deze maatregel een regelrechte bedreiging voor de Nederlandse topsport", zegt ze in de krant.

Bussemaker pleit samen met Doekle Terpstra, bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland en Marcel Wintels van Fontys Hogescholen voor een uitzondering voor topsporters. '"Wij zijn bang dat de medaillewinnaars van Londen straks de ene dag door de premier en de koningin worden gehuldigd en de andere dag een brief ontvangen met de oproep om te betalen, omdat ze langstudeerder zijn."

De drie wijzen erop dat de Tweede Kamer wel een uitzondering heeft gemaakt voor studenten met een bestuursfunctie, maar dat er aan topsporters niet is gedacht. Fontys heeft maandag al besloten om topsporters tegemoet te komen. Volgens Wintels staat de invoering van de boete diametraal tegenover de grote sportambities van Nederland.


'Geen langstudeerboete voor topsporters' (Foto: Novum)

'Politie onzorgvuldig met persoonsgegevens'

Agenten gaan onzorgvuldig om met persoonsgegevens. In veel gevallen zijn ze niet op de hoogte van de regels voor het opslaan en bewaren van gegevens. Dat staat in een intern rapport van het ministerie van Veiligheid en Justitie dat in handen is van privacyorganisatie Bits of Freedom (BOF), schrijft Trouw woensdag.

Volgens BOF gaat het in alle 25 korpsen mis. Gegevens worden bijvoorbeeld in persoonlijke mappen of op afdelingsmappen opgeslagen, terwijl die niet goed beveiligd zijn. Bovendien mag de politie gegevens niet eindeloos bewaren, maar bij veel korpsen is er niets geregeld voor het vernietigen van gegevens.

Ook hebben veel korpsen geen beeld wie er allemaal toegang heeft tot welke informatie. Sommige agenten die van functie veranderen houden bijvoorbeeld ten onrechte toegang tot bepaalde gegevens.

De marechaussee en het korps Gelderland-Midden scoren het slechtst. Bij de marechausse wordt slechts twintig procent van de normen nageleefd. "Bij de Koninklijke Marechaussee lijkt nog nooit iemand zich te hebben bekommerd om de gevoeligheid van persoonsgegevens", reageert BOF in de krant. Ook Utrecht en Twente komen er slecht van af.

Zwerver steekt kleuter met injectienaald

Een zwerver heeft vorige week in Leiden een 5-jarige jongen gestoken met een injectienaald. Het is nog onduidelijk of het kind iets heeft overgehouden aan het incident, schrijft het Leidsch Dagblad woensdag.

De kleuter was vorige week dinsdag met andere kinderen verstoppertje aan het spelen in de schooltuin van de Montessorischool Apollo aan het Strausspad. De zwerver bevond zich op een verwilderd terrein naast de school. Vermoedelijk stoorde de man zich aan het kind en trok hem vervolgens naar zich toe. De man is nog voortvluchtig.

De politie probeert te achterhalen wat er precies gebeurd is. De jongen wordt getest of er iets is overgedragen via de naald. Het onderzoek duurt vermoedelijk nog enkele maanden.

'Iran moet minder afhankelijk worden van olie'

Iran moet het nieuwe olie-embargo van de Europese Unie aangrijpen om het staatsbudget minder afhankelijk te maken van de olie-opbrengsten. Dat heeft president Mahmoud Ahmadinejad dinsdag naar aanleiding van het ingaan van het embargo op 1 juli gezegd.

Ahmadinejad noemde de strafmaatregelen 'de sterkste' die tot nog toe tegen Iran zijn ingesteld. Iran haalt ongeveer tachtig procent van zijn buitenlandse inkomsten uit de export van olie.

De Europese sancties zijn onderdeel van verschillende rondes westerse maatregelen om Iran onder druk te zetten zijn omstreden atoomprogramma op te geven. De Verenigde Staten en hun bondgenoten denken dat Iran heimelijk aan atoomwapens werkt, hoewel Iran zegt dat het programma alleen gericht is op het opwekken van energie of het produceren medische isotopen.

Zwarte doos Costa Concordia vertoonde gebreken

De zwarte doos van het cruiseschip Costa Concordia, dat 13 januari in de buurt van de kust van Toscane kapseisde, vertoonde in de dagen voorafgaand aan het ongeval al gebreken. Dat heeft de Italiaanse krant Corriere della Sera dinsdag gemeld.

Onderzoekers hebben volgens de krant vastgesteld dat de zwarte doos op de noodlottige dag vanaf 23.36 uur geen informatie meer opnam, ook al was nog lang niet iedere opvarende geëvacueerd. Volgens woordvoerders van rederij Costa werkte de apparatuur, ook al gaf deze aan met errors te kampen.

De Corriere della Sera citeerde uit e-mails tussen de technisch directeur van Costa en een onderhoudsbedrijf. Hieruit blijkt dat de opnameapparatuur gebrekkig functioneerde en dat deze op 14 januari zou worden gerepareerd.

De krant meldde tevens dat waterdichte deuren in het schip open stonden en dat er op de brug ongeautoriseerde kaarten waren aangetroffen. Of en wat voor invloed de door de krant geconstateerde mankementen hadden op het ongeluk, dat aan 32 mensen het leven kostte, is niet bekend.

Moszkowicz vreest schenden beroepsgeheim

Advocaat Bram Moszkowicz wil geen verantwoording afleggen over contant ontvangen betalingen, omdat hij vreest dan zijn beroepsgeheim te schaden. Dat zei hij dinsdagavond in RTL Boulevard. "Het is een principiële kwestie."

Dinsdag werd bekend dat de Orde van Advocaten Moszkowicz voor de tuchtrechter sleept na een onderzoek naar zijn praktijkvoering. Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad van vorig jaar juli. De krant schreef dat de Belastingdienst onenigheid had met Moszkowicz omdat hij zich contant had laten betalen.

De raadsman gaf in RTL Boulevard aan dat hij geregeld te maken krijgt met cliënten zonder bankrekening. Honderd jaar lang zouden er geen problemen zijn geweest met contante betalingen, aangezien mensen rechtsbijstand moeten kunnen krijgen, aldus Moszkowicz.

In 2010 is echter een verordening aangenomen, waardoor advocaten moeten melden in welke zaak ze welk bedrag contant hebben aangenomen. "Veel advocaten weten niet eens van het bestaan van die verordening." Veel advocaten zouden de verordening dan ook niet naleven, aldus de raadsman. "Ik denk dat heel wat advocaten zich vandaag rot zijn geschrokken."

De meeste advocaten worden ook niet gecontroleerd op het naleven van de verordening. "Behalve bij mij", zei Moszkowicz. "Misschien heb ik iemand op de tenen getrapt."

Het naleven van de verordening zou er echter voor zorgen dat advocaten een verlengstuk worden van het opsporingsapparaat, stelt Moszkowicz. "Ik heb een beroepsgeheim. Dat zou ik schenden als ik een derde vertel wie mij wat in welke zaak betaalt. Dit wordt een testcase, en die ga ik aan."

Leers: vanaf augustus camera's in grensgebieden

De marechaussee gaat vanaf 1 augustus camera's inzetten om voertuigen aan de grens te controleren. Dat heeft minister voor Immigratie Gert Leers (CDA) dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Voordat de camera's daadwerkelijk ingezet worden moet eerst nog een beslissing van het Europees Hof worden afgewacht. Dat bekijkt of de controles in grensgebieden niet in strijd zijn met het Schengenverdrag. De uitspraak wordt eind juli verwacht. Leers laat weten daarmee rekening te houden voordat de camera's ingezet worden.

De camera's, die de naam @migoboras dragen en op vijftien plekken worden ingezet, moeten ervoor zorgen dat de marechaussee effectiever kan optreden tegen bijvoorbeeld mensenhandel en illegale migratie. De camera's geven een 'hit' bij auto's die voldoen aan een risicoprofiel, zoals een bepaald type auto of de herkomst ervan. Vervolgens kan het 'verdachte' voertuig aan een controle worden onderworpen.

Ook worden de camera's ingezet bij terreurdreiging of een Amber Alert. Daarbij wordt een volledig kenteken ingevoerd, in andere gevallen is dat vanwege privacyoverwegingen niet toegestaan.

De camera's zijn omstreden vanwege de inbreuk op de privacy. Volgens Leers heeft de Europese Commissie echter ingestemd. Alleen geanonimiseerde gegevens worden geregistreerd.

Frankrijk voert volgend jaar homohuwelijk in

Homoseksuelen kunnen vanaf begin 2013 trouwen in Frankrijk. Bovendien kunnen homostellen dan een kind adopteren. Dat heeft de nieuwe premier Jean-Marc Ayrault dinsdag gezegd. Hij presenteerde de regeringsplannen in het parlement.

Frankrijk wordt het twaalfde land in de wereld met het homohuwelijk. Dat was eerder ingevoerd in Nederland, België, Canada, Spanje, Denemarken, Zweden, Noorwegen, IJsland, Portugal, Zuid-Afrika en Argentinië. Ook in delen van Mexico en de Verenigde Staten kunnen homo's trouwen.

[WBD] Azarenka beëindigt zegereeks Paszek

Victoria Azarenka heeft dinsdag een einde gemaakt aan de zegereeks van Tamira Paszek. De Oostenrijkse, die het toernooi in Eastbourne won voor ze naar Wimbledon kwam, ging in de kwartfinale wel vechtend ten onder. In de tweede set dwong ze Azarenka tot een tiebreak: 6-3 en 7-6 (4). De Wit-Russin neemt het nu op tegen Serena Williams.

Agnieszka Radwanska bereikte voor het eerst in haar carrière de halve finale van een grandslamtoernooi. De wedstrijd tussen de Poolse (3) en Maria Kirilenko (17) werd drie keer gestaakt, maar uiteindelijk door Radwanska met 7-5 in de derde set gewonnen nadat het duel was verplaatst naar het overdekte Centre Court. Radwanska had de eerste set van het duel dat bol stond van de breaks al met met 7-5 gewonnen. Kirilenko trok de stand met een 6-4 winst in het tweede bedrijf gelijk.

Radwanska neemt het bij de laatste vier op tegen Angelique Kerber. De Duitse won eerder op de dag van haar landgenote Sabine Lisicki.


Azarenka beëindigt zegereeks Paszek (Foto: Novum)

7: Vakantiewaardige gamelocaties

De zomer is al gearriveerd en voor velen komt de zomervakantie er bijna aan. Een perfect moment om eens te denken aan alle prachtige locaties in games waar je liever zou zijn dan in een donkere kamer achter een pc, omdat het weer buiten verschrikkelijk is. Zeven FOK!-redacteuren schreven een stukje over een vakantiewaardige locatie uit een game waarin zij liever op dit moment willen zijn.


World of Warplanes

Exclusief voor pc.

Veel online spellenmakers hebben het al gedaan en nog meer zijn het aan het doen. Overstappen naar een free-to-playmodel. Een grote speler in dit veld is Wargaming.net met hun spel World of Tanks. Met inmiddels meer dan twintig miljoen geregistreerde spelers is dit spel er één om rekening mee te houden. Na de gevechten op de grond neemt Wargaming ons mee de lucht in. Met World of Warplanes kunnen we de gameplay die we al kennen gebruiken in de grote leegte boven ons aardoppervlak. Zijn de dingen echt leuker in de lucht?

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.