Politiechef: onderzoek Bloody Sunday niet mogelijk

De Noord-Ierse politie heeft te weinig personeel om strafrechtelijk onderzoek te doen naar het bloedbad van 30 januari 1972, dat de geschiedenis in ging als Bloody Sunday. Dat heeft de chef van de Noord-Ierse politie Matt Baggott donderdag gezegd. Het onderzoek had moeten uitwijzen of er Britse soldaten worden aangeklaagd voor moord.

Britse paratroepen openden op 30 januari 1972 in het Noord-Ierse Londonderry het vuur op een menigte katholieke demonstranten, die ondanks een verbod een betoging hielden tegen de inhechtenisneming zonder proces van IRA-verdachten. Dertien mensen werden gedood en veertien raakten gewond. Maanden later overleed nog een persoon aan zijn verwondingen.

De nabestaanden van de slachtoffers wachten al sinds in 2010 een uitgebreid onderzoeksrapport verscheen over Bloody Sunday op een strafrechtelijk onderzoek. Destijds bleek uit onderzoek dat de militairen ongewapende burgers tot doelwit hadden gekozen.

Volgens Baggott zijn voor een strafrechtelijk onderzoek ongeveer dertig rechercheurs nodig die vier jaar aan het onderzoek werken. Daarvoor is echter te weinig personeel en bovendien ontbreekt het de politie aan geld.