Burgemeester Soest dient ontslag in

Burgemeester van Soest Arie Noordergraaf (SGP) heeft donderdag zijn ontslag ingediend bij minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA). Hij wilde in eerste instantie voor een tweede termijn gaan, maar op aandringen van de gemeenteraad komt hij daar op terug.

Waarom de 62-jarige Noordergraaf weggaat is niet duidelijk. De gemeente laat in een verklaring weten dat hij 'vanwege de politieke verhoudingen binnen de gemeenteraad' vertrekt, maar wil verder niet op de zaak ingaan. Spies moet het ontslag van Noordergraaf nog goedkeuren.

Rond Noordergraaf ontstond eerder al eens een rel toen hij als burgemeester van Hardinxveld-Giessendam aankondigde Sinterklaas niet welkom te willen heten tijdens de jaarlijkse intocht.

Noordergraaf overwoog in 2006 zijn lidmaatschap van de SGP op te zeggen toen hij destijds van de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen werd gehaald. Hij had gezegd dat vrouwen volgens hem gewoon wethouder of burgemeester kunnen worden, terwijl zijn partij daarop tegen is.