Motie van wantrouwen om Q-koorts

De Partij voor de Dieren dient een motie van wantrouwen in tegen demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Fractievoorzitter Marianne Thieme is woedend over het gevoerde beleid rond de Q-koorts en vindt dat de Tweede Kamer is misleid.

Woensdag meldde Nieuwsuur dat het kabinet de conclusies van onderzoeken naar de Q-koorts verdraait en de Kamer selectief informeert. Het kabinet liet de Kamer vorige week onder meer weten dat een tankmelktest werd gebruikt om bedrijven besmet of onbesmet te verklaren. Uit stukken blijkt echter dat dit niet klopt. De testresultaten wezen destijds uit dat honderd van de driehonderd onderzochte bedrijven besmet waren, maar daarop volgde geen actie.

Het kabinet stelt ook dat begin 2009 onder meer de GGD op de hoogte is gesteld van deze resultaten. Betrokkenen ontkennen dit.

Zeker 25 mensen met Q-koorts zijn daar aan overleden, tienduizenden raakten afgelopen jaren besmet en nog steeds ondervinden veel patiënten dagelijks de gevolgen.

Donderdagavond wordt gestemd over de motie van wantrouwen.