Japanse reactor levert weer stroom

De eerste kernreactor in Japan die weer is opgestart sinds de kernramp van vorig jaar levert weer stroom aan het Japanse elektriciteitsnet. Het elektriciteitsbedrijf Kansai hoopt binnenkort in de centrale van Ohi nog een reactor weer op te starten, waarna mogelijk nog meer centrales zullen volgen.

Na de kernramp als gevolg van een aardbeving en tsunami zijn alle kernreactoren stapsgewijs stilgelegd voor onderhoud of veiligheidsinspecties. De afgelopen twee maanden zat Japan, een land zonder olie- of gasvoorraden, hierdoor zonder kernenergie.

Om stroomuitval in de zomermaanden, wanneer de vraag het grootst is, te voorkomen mocht de reactor in Ohi weer worden opgestart. Dit is de regering van premier Yoshihiko Noda op felle kritiek van deskundigen en activisten komen te staan, omdat zij de belangen van bedrijven voor veiligheid zou laten gaan.

Volgens de critici had de regering moeten wachten op de bevindingen en aanbevelingen van een parlementaire commissie die de crisis na de tsunami en kernramp heeft onderzocht. Het rapport van de commissie verschijnt donderdag.