Leers blijft Koreaanse vwo'er weigeren

De 19-jarige Kampenaar van Zuid-Koreaanse afkomst die in februari uit Nederland werd geweerd hoeft er niet op te rekenen dat hij het land nog in komt. Dat blijkt woensdag uit antwoorden van minister voor Immigratie Gerd Leers (CDA) op Kamervragen van PvdA en SP.

De man, Tae Young Park, woonde sinds zijn vijfde jaar in Nederland, maar omdat hij geen verblijfsvergunning heeft hield de marechaussee hem tegen na een bezoek aan een voetbalwedstrijd in Londen. Dat betekende dat hij zijn vwo-eindexamen niet kon afleggen bij zijn school, het Deltion College in Kampen.

Park woont sindsdien in afwachting van de uitkomst van een beroepsprocedure bij zijn ouders in Zuid-Korea. Defence for Children en de gemeente Kampen hadden gevraagd of hij in ieder geval toegelaten mocht worden om deze week zijn herexamen te maken, maar dat ziet Leers niet zitten.

"Ik zie geen aanleiding om het inreisverbod tijdelijk op te heffen", schrijft de minister. Bij uitzondering is hij wel in de gelegenheid gesteld om de herexamens te maken op de Nederlandse ambassade in de Koreaanse hoofdstad Seoul.

Leers memoreert dat zowel de jongen als zijn ouders wisten dat hij illegaal in Nederland verbleef en dat hij kon weten dat hij zijn school daardoor mogelijk niet in Nederland zou kunnen afmaken.