Landing Kuipers live op tv

Astronaut André Kuipers keert volgende week zondag weer terug op aarde. De NOS zendt de landing live uit, een primeur voor de Nederlandse televisie. Kuipers en zijn twee medereizigers landen op 1 juli na bijna tweehonderd ruimtedagen op de steppe van Kazachstan met een Sojoezcapsule.

De NOS wijdt drie uitzendingen, een 'touchdowntrilogie', aan de terugkeer van Kuipers. Naast een voorbeschouwing en de landing is in de vooravond een uitgebreide terugblik te zien op Kuipers' ruimteavontuur.

De presentatie is in handen van Rob Trip. De uitzending op zondag begint om 09.30 uur. Direct na de landing volgt, als alles goed gaat, een eerste korte reactie van Kuipers, die daarna voor drie weken naar de Verenigde Staten vertrekt om te herstellen.

Kuipers vertrok eind vorig jaar naar de ruimte en verbleef een halfjaar aan boord van het internationale ruimtestation ISS, waar hij tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoerde. Het is zijn tweede ruimtereis. In 2004 keek de Amsterdammer ook al eens anderhalve week uit op de aarde.


Landing Kuipers live op tv (Foto: Novum)