Schippers kort van stof in filibuster

Nadat de Tweede Kamer maandag urenlang 'filibusterde' over de verhoging van het eigen risico in de zorg, was woensdag de beurt aan demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers (CDA) om alle vragen te beantwoorden. In tegenstelling tot de SP en PVV hield de bewindsvrouw het erg kort.

Schippers had een groot deel van de gestelde vragen al schriftelijk beantwoord, 250 stuks. De bewindsvrouw heeft daarvoor gekozen, omdat het voor een groot deel vragen van burgers betreft, die door de SP en PVV waren voorgelezen.

Hierdoor was de minister woensdag in eerste termijn in een half uurtje uitgepraat. Zij legde nog eens uit waarom de maatregel noodzakelijk is. Het is niet leuk, erkende ze, en mensen zullen het 'rechtstreeks' in de portemonnee voelen. Maar het is wel onontkoombaar. "Als we niet nu orde op zaken stellen, moeten straks onnodig veel mensen de rekening betalen."

Schippers weet zich gesteund door een meerderheid van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, die de verhoging vastlegden in het begrotingsakkoord. Het eigen risico gaat volgend jaar omhoog van 220 naar 350 euro. Dat levert de schatkist zo'n 800 miljoen euro op. De laagste inkomens worden gecompenseerd.

De PVV en SP probeerden met het aanvragen van extra veel spreektijd de behandeling van het voorstel te vertragen. Beide partijen zouden in totaal veertien uur spreken. Daarop roosterde Kamervoorzitter Gerdi Verbeet (PvdA) een extra vergaderdag in. Toen bleek al dat de soep niet zo heet werd gegeten: PVV en SP waren al klaar na zo'n zeven uur, inclusief lunchpauze.

"Ik vind het jammer dat het fenomeen filibusteren op zich meer aandacht kreeg dan de inhoud van het Kunduz-akkoord", verzuchtte Fleur Agema (PVV) woensdag. "Maar goed, daar heb ik ook zelf aan bijgedragen."

Behalve over het eigen risico 'filibusteren' PVV en SP deze week ook over de verhoging van de AOW-leeftijd.