Mubarak van beademing en in coma

Hosni Mubarak is van de beademing afgehaald, maar ligt in coma. Zijn hart en andere vitale organen functioneren normaal. Een team van vijftien artsen houdt de gezondheidssituatie van de Egyptische oud-president in de gaten. Dat hebben zegslieden bij de beveiliging van Mubarak woensdag gezegd.

Er is veel onduidelijkheid over de toestand van de 84-jarige Mubarak. Dinsdagavond werd hij vanuit de gevangenis overgebracht naar een militair hospitaal nadat hij was getroffen door een beroerte. Het staatspersbureau MENA meldde vervolgens dat hij klinisch dood was, maar andere bronnen weerspreken dat. Zeker is dat zijn gezondheid is verslechterd.

Een generaal van de Opperste Raad voor de Strijdkrachten zei dat Mubarak in een 'zeer kritieke toestand' verkeert, maar ontkende dat hij is overleden. Mubaraks vrouw heeft de oud-president in het ziekenhuis bezocht.

Mubarak werd eerder deze maand veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij vorig jaar niet had voorkomen dat veiligheidstroepen op vreedzame betogers schoten. Mubarak was tot vorig jaar dertig jaar president van Egypte.


Mubarak van beademing en in coma (Foto: Novum)