Knapen: Rio-top levert minder op dan gehoopt

De top over duurzaamheid van de Verenigde Naties levert minder op dan waar Nederland op had gehoopt. Toch vindt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) dat de top meer oplevert dan werd verwacht, zei hij woensdag na aankomst in Rio de Janeiro.

Knapen vormt het hoofd van de Nederlandse delegatie in Rio de Janeiro, waar de VN-top tot en met vrijdag plaatsvindt. In de Braziliaanse stad zijn vertegenwoordigers van regeringen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de hele wereld bijeen om te praten over duurzaamheid.

De staatssecretaris hoopte op concrete doelstellingen en harde deadlines over het vergroenen van de economie. "Dat is niet gelukt. Maar er is tegelijkertijd ook meer bereikt dan verwacht. Voor het eerst in de geschiedenis hebben de overheden op een VN-top duurzame ontwikkeling benoemd en erkend als een hoofddoelstelling. Er ligt nu een ambitie die we concreet moeten vormgeven."

De aandacht die de private sector en het maatschappelijk middenveld krijgt, is ook meer dan Knapen had verwacht. "Voor het eerst staat in een VN-document dat het bedrijfsleven een belangrijke voortrekkersrol speelt. De Verenigde Naties hebben hun aarzeling ten opzichte van de private sector laten varen."

Volgens de staatssecretaris moet op de top een 'klimaat' worden gecreëerd waarin 'ambities van alle deelnemers zullen gedijen'. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 doorgroeien van 7 naar 9 miljard mensen, aldus Knapen. "Beter met de aarde omgaan is geen luxe, maar bittere noodzaak. Als iedereen nu al dezelfde levensstandaard zou hebben als de gemiddelde westerse wereldbewoner, dan zouden we nu al drie aardes nodig hebben."


Knapen: Rio-top levert minder op dan gehoopt (Foto: Novum)