Cameron en Fernandez in clinch om Falklands

De Britse premier David Cameron en de Argentijnse president Cristina Fernandez hebben dinsdag tijdens de G20-top in Mexico een ongemakkelijk gesprek gehad over de Falkland-eilanden. Cameron stapte op Fernandez af om over hervormingen van de bankensector te praten en vroeg haar terloops de wensen van de bewoners van de Falklands te respecteren, aldus de Argentijnse minister van buitenlandse zaken Hector Timerman.

Fernandez probeerde na het verzoek Cameron een envelop te overhandigen met daarin een aantal VN-resoluties waarin wordt aangedrongen op een dialoog tussen Argentinië en Groot-Brittannië. Volgens Timerman weigerde Cameron de envelop aan te nemen. Hij zou zich hebben omgedraaid en zijn weggelopen.

Volgens een woordvoerder van de Britse regering heeft Cameron helemaal niet geweigerd de envelop aan te nemen. Het was de woordvoerder niet duidelijk of Fernandez Cameron de envelop daadwerkelijk had willen overhandigen. Cameron zou tegen Fernandez hebben gezegd dat hij op dat moment niet de discussie over de Falklands wilde aangaan, maar Fernandez slechts wilde wijzen op het referendum dat de bewoners van de archipel over hun politieke toekomst houden.

Al een jaar lang zet Argentinië Groot-Brittannië onder druk om gesprekken over de soevereiniteit van de eilanden aan te gaan. Groot-Brittannië weigert echter te onderhandelen, omdat het volgens de Britse regering aan de eilanders is te beslissen.