Ouders bezetten school wegens sluiting

Enkele tientallen ouders en hun kinderen uit de Groningse dorpen Visvliet en Pieterzijl (gemeente Zuidhorn) hebben woensdag de basisschool in het dorp bezet. Zij protesteren daarmee tegen de dreigende sluiting, volgend jaar, van het schooltje, waar ruim 30 leerlingen op zitten.

Ouders en kinderen willen de nacht in de lokalen doorbrengen. Donderdag in de loop van de ochtend wordt de actie beëindigd en wordt weer les gegeven.

Penta Primair, een christelijke onderwijsstichting in West-Groningen en Noord-Drenthe, wil de school sluiten omdat die te weinig leerlingen telt. De kwaliteit van het onderwijs zou niet langer te garanderen zijn als er minder dan 80 kinderen les krijgen.

Ouders hebben de school dichtgeplakt met posters en spandoeken. Een geluidswagen is door het dorp gereden om mensen op te roepen naar de school te komen. Sluiting is een drama voor het dorp, vinden de ouders.

Burgemeester Bert Swart van Zuidhorn vindt het goed dat ouders voor hun dorp en school opkomen. De gemeenteraad van Zuidhorn wil in gesprek met het bestuur van Penta Primair. "Behalve de kwaliteit van het onderwijs gaat het ook over de leefbaarheid van een dorp."

Ouders bezetten school wegens sluiting
Ouders bezetten school wegens sluiting (Foto: ANP)