Tot acht jaar geëist voor overvallen juweliers

Tegen een 20-jarige Amsterdammer is acht jaar gevangenisstraf geëist voor gewelddadige overvallen op juweliers in Rijswijk en Purmerend. Winkelend publiek was getuige van de overvallen op klaarlichte dag, die volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag een grote impact op het personeel hadden.

Een andere 20-jarige Amsterdammer hoorde vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen, voor het medeplegen van de overval in Rijswijk. De derde verdachte, een 21-jarige Amsterdammer, moet als het aan het OM ligt achttien maanden de cel in, omdat hij een voorverkenning had uitgevoerd voor die overval.

Bij die overval op 23 maart vorig jaar drongen vier gemaskerde mannen de winkel aan de Johan Friso Promenade binnen, waarbij een van hen het personeel met een vuurwapen bedreigde. Ze sloegen de vitrines kapot, namen sieraden weg en vluchtten met scooters, om later over te stappen op een vluchtauto.

De overval vertoont veel overeenkomsten met de overval op de juwelier in Purmerend op 1 februari vorig jaar. Beide overvallen werden in twee minuten tijd gepleegd en zorgden voor een enorme ravage. De buit vertegenwoordigt een waarde van ongeveer honderdduizend euro.

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.