21 Jump Street

Jonah Hill en Channing Tatum gaan terug naar High School...alleen dit keer undercover! 21 Jump Street is gebaseerd op de populaire televisieserie uit de jaren 80 met Johnny Depp in de hoofdrol. Dit soort 'remakes' gebaseerd op oude televisieseries hebben we de laatste jaren vaker in de bioscoop gezien, allen met verschillende resultaten. Past 21 Jump Street in het rijtje van Starsky & Hutch en The Dukes of Hazzard of steekt deze er bovenuit?

21 Jump Street Poster

De film begint als Schmidt (Hill) en Jenko (Tatum) elkaar helpen tijdens hun politieopleiding. Hier ontstaat een innige vriendschap, waarna ze beide een mooie carrière voor zich zien als succesvolle politieagent. Veel actie, veel explosies en veel arrestaties! Maar al snel gaat het mis en met hun eerste arrestatie zetten ze zichzelf ongelooflijk voor schut. Als maatregel worden de twee verse agenten overgeplaatst naar 21 Jump Street, een divisie die agenten die er jong uitzien laat infiltreren op high schools om de strijd aan te gaan met allerlei illegale praktijken. Schmidt en Jenko krijgen de opdracht mee om te infiltreren bij een groep studenten die een levensgevaarlijke drug verspreiden onder de scholieren. Maar hoe diep undercover moet je gaan...?

De verwachtingen vooraf waren niet hoog. Weer een film gebaseerd op een concept uit de vorige eeuw. De film groeide afgelopen voorjaar in de VS echter uit tot een ware blockbuster, met veel positieve reacties en volle zalen. En het moet gezegd worden, dit is niet meer dan terecht. 21 Jump Street is een ontzettend leuke film geworden, vol met doldwaze actiescènes, hilarische situaties en 'likeable characters'. Het plot is uiteraard simpel en verwacht geen hoogstaande karakterontwikkeling, maar dit heeft de film niet nodig.

21 Jump Street Still 2

Jonah Hill, die ook zelf meeschreef aan het script, zet dit keer een sympathieke anti-held neer die het op high school, zoals in veel van dit soort films, niet gemakkelijk had. Hij droeg een beugel, hij zat bij de jongleerclub (jongleersociëteit, excuses) en met de meisjes liep het ook niet zoals hij wilde. Hill speelt vaak grofgebekte jongeren en hij heeft zijn mondje ook dit keer bepaald niet gewassen. Echter, hij vind in deze deze rol een waardige tegenspeler in Tatum, die verrassend grappig uit de hoek komt in deze film. Tot nu toe speelde hij altijd de hunk in films die uitermate geschikt waren voor vrouwen (Step Up, Dear John). In deze film is Tatum ook de hunk als Jenko, echter zijn alle regels op high school veranderd. Waar Jenko dus vroeger de meest populaire jongen op school was, lukt het hem dit keer niet om zijn draai te vinden tussen de milieubewuste jongeren. Tatum pakt de rol goed op en blijkt minstens net zulk komisch talent te hebben als Hill. 2012 wordt ook wel het jaar van Tatum genoemd met vier films (The Vow, 21 Jump Street, Magic Mike en het uitgestelde G.I. Joe: Retalliation) en als dit een voorproefje is voor zijn volgende komische rol kan dit weleens terecht zijn.

21 Jump Street Still 1

De film heeft tevens een geweldige bijrol voor Ice Cube als Agent Dickson, de kapitein van de twee helden. Het is een stereotype rol, die hijzelf ook in de film toegeeft, maar het levert hilarische momenten op. Ook zijn er een aantal leuke bijrollen voor de docenten op deze school, onder andere voor Ellie Kemper (Bridesmaids), Chris Parnell (Anchorman) en Rob Riggle (Saturday Night Live). De film neemt zichzelf ook totaal niet serieus en uit zelfs kritiek op zichzelf door voluit te zeggen dat men zonder nieuwe ideeën zit. Gooi er nog een verrassende cameo bij en je hebt een geweldige actiekomedie die voor een avond plezier zorgt.

Concluderend kan gezegd worden dat 21 Jump Street een onverwachte aanrader is tussen al het blockbuster-geweld van de zomer. Jonah Hill en Channing Tatum zijn dé sterren van de film en zorgen er samen voor dat iedereen met buikpijn van het lachen, of toch minstens een brede glimlach, de zaal verlaat. Aanrader!