Hoogopgeleide kankerpatiënt wordt beter behandeld
Hoogopgeleide kankerpatiënten hebben betere overlevingskansen dan mensen met kanker die lager zijn opgeleid. Zij krijgen vaak een ingrijpendere medische behandeling, die bovendien vaker gericht is op genezing. Dat blijkt onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid.
Epidemioloog Mieke Aarts van het kankercentrum onderzocht de gegevens van ruim 250 duizend patiënten die tussen 1990 en 2008 kanker kregen. Ze ontdekte dat laagopgeleide patiënten met prostaatkanker vaker hormoonbehandelingen en gewone, uitwendige bestraling krijgen, terwijl hoogopgeleiden vaker geopereerd worden en inwendige bestraling krijgen.
Van de laagopgeleide mannen met prostaatkanker werd twintig procent geopereerd, tegenover dertig procent van de hoogopgeleiden. Van de laagopgeleide prostaatkankerpatiënten kreeg elf procent inwendige bestraling, terwijl dat hij patiënten met een hoge opleiding achttien procent was. De ernst van de tumoren was vergelijkbaar.
Bij de behandeling van slokdarmkanker was een vergelijkbare trend zichtbaar, concludeerde de onderzoeker. Hoogopgeleide patiënten kregen vaker chemotherapie en bestraling, terwijl lageropgeleide patiënten vaker helemaal geen behandeling kregen.
Van alle hoogopgeleide mannen die een vorm van kanker kregen, was de helft na vijf jaar nog in leven. Bij de lageropgeleide mannen bleek een derde een jaar later nog in leven te zijn.
Dat hoog- en laagopgeleiden anders worden behandeld, komt mogelijk doordat hoger opgeleiden beter kunnen communiceren met hun arts. Een arts die tegenover iemand zit met een vergelijkbaar opleidingsniveau legt volgens Aarts meer uit.
Matig onderzoek als dat soort verbanden niet gecheckt worden.
Would you like to watch tv? Or get between the sheets? Or contemplate a silent freeway?
The angle of the dangle is inversely proportional to the heat of the beat
Dat heeft dus helemaal niets te maken met het feit of iemand wel of geen aanwinst is voor de maatschappij, zoals jij blijkbaar graag wilt beweren.
http://youtu.be/JI-o25K6B-E
Iemand met een laag IQ en beperkt inzicht maakt andere keuzes en stelt andere vragen dan iemand met een hoger IQ en een beter inzicht van de situatie.
Tsja, probeer maar eens iets uit te leggen aan iemand met het IQ van een zwangere aardbei... Los daarvan moet die hele uitleg niet zo uitmaken, doe gewoon je werk. Het zou wat worden als een automonteur alleen reparaties doet die hij kan uitleggen aan de klant!
maar is denk ik zo
dat er gewoon een stuk beter word door gevraagd en geen genoegen nemen met een "nee" of een "misschien"
praten en door blijven vragen als je er zelf echt achter staat !
http://frontpage.fok.nl/nieuws/174127/1/1/100/voor-kankerjood-moet-ruimte-zijn.html
Het is een veelvoud van factoren volgens de onderzoekster zelf (was vanmorgen op de radio en Evers probeerde hetzelfde als DJMO hierboven);
1. enerzijds zijn hoogeropgeleiden er sneller bij doordat ze symptonen eerder kunnen en willen herkennen en minder vaak controles overslaan
en gemiddeld genomen gezondere levensstijl om mee te beginnen
2. betere communicatie met de arts door hoger opgeleiden doordat deze sneller begrijpen, doorvragen etc. Hier ligt an sich wel een schone taak voor de medici mbt betere voorlichting, maar aan de andere kant als iemand niet wil
3. hoger opgeleiden zijn meer bereid/in staat om levenspatronen te veranderen
4. hogeropgeleiden zijn eerder bereid nieuwe behandelingsmethoden te willen proberen zijn beter in staat risicos en kansen in te schatten van behandelingsmethoden. Behandeling is sowieso in samenspraak met de patient dus de titel dat hoger opgeleiden beter behandeling zouden krijgen sprak de onderzoekster ook tegen, zij gaf heel duidelijk aan dat het niet is dat hoger opgeleiden op voorhand beter behandeld zouden worden
5. heeft te maken met eigenlijk alle bovenstaande punten, maar vaak heeft de behandelend arts gewoon domweg te weinig tijd beschikbaar om een patient die het niet begrijpt of de behandeling niet wil te overtuigen. An sich kwalijk, maar dit is het hele probleem in de gezondheidszorg.
Ze geven ook meer weerwoord, waardoor de arts meer geprikkeld wordt eens out of the box te denken.
Bovendien wil je elke behandeling in overleg met de patiënt geven. Als diegene niet openstaat voor een operatie, ondanks dat het qua overleving de beste optie is, houdt het denk ik al relatief snel op.
u heeft de ziekte van ALS of multiple scoliose (niet sclerose)
maar aangezien u niet weet wat deze ziekte inhoudt zullen we het maar hierbij laten
[ Bericht gewijzigd door Refleck op woensdag 20 juni 2012 @ 09:36 ]
tis Hetzelfde als iemand die een technische opleiding heeft gehad, ook een ''betere behandeling'' krijgt voor zn auto of CV itt tot iemand die maar ja en Amen zegt en met alles akkoord gaat.
Dankzij hem kunnen nu mensen van boven de 70 wel geopereerd worden mits ze een fysiek gestel hebben dat overeenkomt met een 70-jarige of beter. Voorheen was dat gewoon niet mogelijk.
Omdat hij medische kennis heeft, en gewoon niet accoord ging met de nogal arbitraire regel heeft hij dus tegen muren lopen trappen, met succes. Een lager opgeleide kan dat simpelweg niet.
Nu hopen dat zijn operatie zijn leven nog een paar jaar kan rekken. En dat anderen dat nu ook hebben.
Vergelijk het een beetje met een restaurant die een recensent op bezoek krijgt, een fotograaf die op een bruiloft van een fotograaf moet schieten of een bedrijf die de inspectie op bezoek krijgt. Die draaien dan ook eens een dagje op 110% om alles volgens het boekje te laten verlopen.
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
Enfin, inmiddels wel een keer alles losgemaakt wat vast zat in en aan de auto, weet ik de volgende keer tenminste waar het over gaat
OT: de arts probeert echt wel de beste behandeling voor de patient voor te stellen, maar er zijn zoveel achtergrondfactoren die bepalend zijn. Overigens wil niet zeggen dat behandeling A voor ieder beter is dan behandeling B, maar door de betere communicatie krijg je de behandeling met de grootste kansen.
Verder is er inderdaad een risicoinschatting. Je kunt in een normaal ziekenhuis direct worden behandeld met een mindere behandeling. Bij een universitair zieken huis zijn er wachtlijsten (van ~1 maand) maar wel een veel betere behandeling. Dit kun je evt. als patient aangeven als de arts er niet zelf mee komt, en de arts maakt de inschatting of het zinvol is om een maand te wachten. Vervolgens kun je altijd nog kiezen om direct behandeld te worden, iets waarvan ik vermoed waar laagopgeleiden eerder voor kiezen ("dan is het maar gedaan he"), dan hoogopgeleiden die minder impulsief zijn en beter op het juiste moment kunnen wachten.
Als het praten met een arts echt zoveel invloed heeft zou in dat gesprek de behandeling met zeer grote regelmaat totaal veranderd moeten worden t.o.v. wat de arts adviseert. Dat zou toch wel apart zijn, dat zou betekenen dat hoger opgeleiden zonder enige medische kennis betere medische beslissingen nemen dan mensen die daar 10 jaar voor gestudeerd hebben?
Het lijkt me veel aannemelijker dat de levensstijl en de wil om aanpassingen te doen (stoppen met roken, stoppen met drinken, speciaal dieet) er bij hoger opgeleiden voor zorgt dat er meer mogelijk is.
Gelukkig, onze prinsen en topvoetballers krijgen de zelfde behandeling als ik zelf.
waarom loop ik dan 25 jaar met een ontkende hernia? En enkel de privé kliniek wil opereren? Laag IQ? Nee echt niet. Laag opgeleid....hmmm...wel te laag.
in mijn optiek is dit een zeer zuivere klassenmaatschappij. Als je wist wat ik qua opleidingsadviezen voor mijn deels hoogbegaafde kids heb gekregen. Ik ben idd geen notaris.
Lach het maar weg hoor. Oogkleppen doen nog steeds uitstekend hun werk in Nederland.
Het hoeft niet zo te zijn dat je als hoog opgeleide een betere communicatie skill hebt dan een laag opgeleide.
een laag opgeleid iemand komt bij de dokter met de mededeling dat het au doet in zijn buik. Dan moet de dokter een hele reeks tests gaan doen, voordat hij constateert dat het prostaatkanker is.
Een hoog opgeleid persoon zegt dat hij bloed in zijn ejaculaat heeft, dat hij pijn heeft rond zijn perineum en dat hij een geschiedenis van prostaatkanker in z'n familie heeft. Dan is het voor de dokter een stuk sneller uitgemaakt.
Ik weet, het is een beetje gechargeerd, maar daar komt het waarschijnlijk wel op neer. Die één à twee weken kunnen al het verschil maken: op het moment dat er symptomen zijn, moet er snel iets aan gedaan worden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken