Duizenden zwemmers verwacht bij Midzomernachtduik

Ruim vijftig openluchtzwembaden zijn donderdag open voor de eerste Midzomernachtduik. De organisatie verwacht ruim 25.000 deelnemers en hoopt dat het weer donderdagavond niet tegenzit.

De weersverwachtingen lijken echter roet in het eten te gooien. In korte tijd kan veel regen vallen. Er is kans op zware windstoten die snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken ."Helaas", zegt initiatiefnemer Raymond Leever. "Maar er is wel vaker een weeralarm, en dat wordt dan meestal weer ingetrokken. We gaan vooralsnog gewoon door."

De zwembaden houden de lokale situatie goed in de gaten. "Veiligheid blijft toch belangrijk. Maar we gaan ervan uit dat het meevalt."

De Midzomernachtduik, een tegenhanger van de Nieuwjaarsduik, verwijst naar het midzomernachtfeest, dat in Scandinavië wordt gevierd op de langste dag. Verspreid over het hele land doen 54 zwemaccommodaties mee met de actie. De baden die goede verlichtingen in en om het bad hebben zijn daadwerkelijk 's nachts open. Waar niet genoeg verlichting is, gaan de baden dicht als het laat op de avond begint te schemeren.

Zwembadbranche wil met de Midzomernachtduik het buitenbad op een positieve manier onder de aandacht te brengen, omdat diverse buitenbaden met sluiting worden bedreigd.