Dirk Scheringa is een hoop stront

We kennen zijn gejammer, toen zijn oplichtersbank omviel. Iedereen was tegen hem, en het was verschrikkelijk voor zijn personeel. Zijn prachtbank was vakkundig om zeep gebracht door een kongsi van Wouter Bos en De Nederlandsche Bank. En die Lakeman met zijn oproep tot een bankrun had ook een kwalijke rol gespeeld. Maar Scheringa ging werken aan eerherstel.

Eerherstel. Dat is natuurlijk een lachertje. Het feit dat een mafkees met een ernstig spraakgebrek zich laat inhuren als spreker op congressen, dat zegt natuurlijk al genoeg. Dan is het nogal beroerd gesteld met je realiteitszin.

Dezer dagen is het tijd voor het langverwachte eerherstel voor Scheringa. O nee. Pardon. De curatoren hebben hun rapport rond de gang van zaken gepubliceerd.

Wat blijkt? Scheringa heeft zonder enige kennis van zaken zijn bank gerund. Scheringa heeft zich schuldig gemaakt aan het oplichten van zijn klanten. Scheringa heeft waarschuwende e-mails van zijn commissarissen gewoon in de digitale prullenbak geflikkerd. Commissarissen die hem vaker waarschuwden werden eruit gebonjourd. Scheringa heeft tegen alle adviezen in, een vermogen gespendeerd aan zijn voetbalclub, zijn schaatsploeg en zijn straalvliegtuigen.

De Nederlandsche Bank blijkt Scheringa helemaal niet te streng te hebben aangepakt, aldus de curatoren. Hij had eigenlijk niet eens een bankvergunning mogen krijgen. En het omvallen van de bank is ook niet veroorzaakt door Lakeman. De Scheringa Oplichtersbank was toch al reddeloos verloren.

Maar goed, de verongelijkte lawaaipapegaai Scheringa ging zijn reputatie redden, eventueel geholpen door zijn gewetenloze spreekbuis. Twee oud-smerissen met een grote smoel. Maar goed. De Great Communicator Dirk Scheringa is om commentaar gevraagd op het rapport van zijn curatoren.

Dus pakt Scheringa zijn kans om zijn reputatie definitief te zuiveren. O nee. Pardon. Scheringa heeft “geen behoefte om te reageren”. Nu opeens niet. Steeds een grote bek over hoe hij aan de grond is geraakt door gewetenloos samenspannende tegenstanders, maar nu zwijgen. Tsja… Laat ik daar -en ik kan het weten- maar even één ding over zeggen. Je kunt uitsluitend je reputatie redden als je het gelijk aan je zijde hebt. Anders moet je je kop houden. Meteen. Scheringa vindt dus van  niet.

Scheringa is een pratende hoop stront. O nee. Pardon. Scheringa is een hoop stront met een spraakgebrek.