FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 2 april 2012

Nog 75 kinderen zoek na explosies Brazzaville

Bijna een maand na de explosies in een munitiedepot in Brazzaville worden nog 75 kinderen vermist. Dat heeft het hoofd van de missie van het Internationale Comité van het Rode Kruis in Brazzaville, Bernard Metraux, maandag gezegd.

Teams van het Rode Kruis hebben 23 van de 98 oorspronkelijk vermiste kinderen weten op te sporen. Het Rode Kruis sluit niet uit dat de overige kinderen bedolven liggen onder het puin.

Metraux zei verder dat het aantal doden als gevolg van de explosies op 4 maart is gestegen tot 292. Er vielen meer dan tweeduizend gewonden en veertienduizend mensen raakten dakloos.

De regering heeft naar de oorzaak van de explosies een onderzoek gelast.


Nog 75 kinderen zoek na explosies Brazzaville (Foto: Novum)

3D-film Katy Perry in juli op het witte doek

De 3D-muziekfilm over Katy Perry is vanaf begin juli in de Verenigde Staten te zien. "De film komt uit in het weekend van vier juli", onthulde de zangeres aan entertainmentzender E! In de documentaire Katy Perry: Part of Me wordt de zangeres op het podium en achter de schermen gevolgd.

Perry vindt de releasedatum erg geschikt. Op 4 juli wordt in de Verenigde Staten het uitroepen van de onafhankelijkheid gevierd. Deze dag eindigt met veel vuurwerk. "Ga allemaal naar mijn film, het wordt 'firework!'", verwijst de zangeres naar haar beroemde hit.

De 27-jarige zangeres is niet de eerste artiest die met een 3D-muziekfilm in de bioscoop komt. Justin Bieber: Never Say Never was vorig jaar te zien. Wanneer de film van Katy Perry in Nederland uitkomt, is niet bekend.

Nederland heeft nog niet genoeg van Hunger Games

The Hunger Games was afgelopen weekeinde de best bezochte film van Nederland. De sciencefictionfilm gebaseerd op de gelijknamige avonturenboekenreeks trok een week geleden ook al de meeste bezoekers naar de bioscopen en kwam daarmee binnen boven aan de lijst van best bezochte films.

De fantasyfilm Wrath of the Titans is de nummer twee in de lijst van deze week. Het vervolg op Clash of the Titans, met sterren als Sam Worthington, Ralph Fiennes en Liam Neeson, is nieuw in de bioscopen. Ook de derde plaats is voor een nieuwkomer: de actiethriller Haywire, met onder anderen Ewan McGregor, Antonio Banderas en Michael Douglas.

De top vijf wordt gecompleteerd door Quiz en Project X. De Nederlandse thriller van Dick Maas levert een plekje in. De komedie Project X, van de makers van The Hangover, behoudt zijn positie op de vijfde plek.

Kanker-Barbie komt er toch

Kanker-Barbie wordt toch werkelijkheid. Een Facebookactie van een aantal moeders heeft fabrikant Mattel overtuigd. Er komt nu toch een Barbie zonder haar.

Mattel gaat de kale Barbies voorzien van hoeden en sjaals. Zo kunnen kinderen met kanker die  tijdelijk geen haar hebben door chemotherapie, ook met Barbies spelen. Ze kunnen Barbie voorzien van de pruiken en sjaaltjes net zoals ze bij zichzelf doen.

Het idee kwam van twee Amerikaanse vrouwen die in het verleden zelf ook met kanker te maken hebben gehad. Zij kregen met hun actie op Facebook 152.000 likes.

Volgens de fabrikant komen de poppen niet in de winkels te liggen. Ze worden uitgedeeld aan zieke kinderen en ziekenhuizen. De vrouwen hopen dat Mattel van gedachten verandert en dat iedereen straks een kale Barbie kan kopen.

[Premier League] United steviger aan kop na zege

Manchester United heeft optimaal geprofiteerd van het puntverlies dat Manchester City zaterdag leed tegen Sunderland (3-3). De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson boekte maandag een 2-0 uitzege op Blackburn Rovers en heeft met nog zeven wedstrijden te spelen een voorsprong van vijf punten op de titelrivaal.

De zege van United kwam moeizamer tot stand dan de uitslag deed vermoeden. Pas negen minuten voor tijd slaagde Antonio Valencia erin de verdediging van Blackburn te ontrafelen. De Ecuadoriaan verraste doelman Paul Robinson met een schot in de lange hoek vanaf de rand van het strafschopgebied.

Ashley Young zorgde vijf minuten later voor de beslissing. De invaller had succes met een knap schot uit de draai. Blackburn komt door de nederlaag onder de degradatiestreep terecht. De ploeg staat achttiende.


Man United steviger aan kop na zege (Foto: Novum)

Microsoft wijkt uit naar Nederland

Microsoft verhuist zijn Europese logistieke centrum van Duitsland naar Nederland. Dat bevestigt Microsoft Duitsland maandag na berichtgeving hierover in verschillende Duitse media. Het toenemende aantal rechtszaken over patenten zou de aanleiding zijn voor de verhuizing.

Momenteel is het centrum, van waaruit de spelcomputer Xbox en verschillende andere producten hun weg vinden naar de Europese consument, gevestigd in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Waar het centrum in Nederland wordt gevestigd, wil Microsoft niet zeggen. "We zijn al aan het verhuizen", wil de woordvoerder wel kwijt.

Microsoft is in Duitsland in een patentstrijd verwikkeld met Motorola. Volgens Motorola gebruikt Microsoft een manier van videocompressie die door Motorola gepatenteerd is. Soortgelijke zaken, zoals tussen Apple en Samsung, hebben tot een verkoopverbod geleid.

Hoe de patentzaak en de verhuizing precies met elkaar samenhangen, wil de woordvoerder niet uit de doeken doen. De Duitse media vermoeden dat Microsoft met de verhuizing van het Europese distributiecentrum wil voorkomen dat de rechter verbiedt dat de producten het pakhuis verlaten.

Perez wil snel voor topteam racen

Formule 1-coureur Sergio Perez wil binnen twee jaar voor een topteam gaan racen. De Mexicaan staat momenteel bij Sauber contract en maakte vorige week tijdens de Grand Prix van Maleisië indruk door vlak achter Fernando Alonso tweede te worden. Hij wordt bij Ferrari al genoemd als de vervanger van Felipe Massa.

"Er zit niets achter die geruchten. Ik ben honderd procent verbonden en toegewijd aan Sauber, en bij Massa en Ferrari is dat waarschijnlijk ook van toepassing. We focussen ons gewoon op een mooi seizoen. Mijn doel is om binnen twee jaar bij een topteam aan te sluiten," zei hij tegen persbureau EFE.

[Jupiler League] Eindhoven haakt aan in titelstrijd

FC Eindhoven blijft in de race voor directe promotie naar de Eredivisie. De Brabanders boekten maandag de eerste zege onder trainer Erwin Koeman. FC Dordrecht werd met 1-0 verslagen. Eindhoven komt daarmee in punten gelijk met nummer twee Sparta. Koploper FC Zwolle heeft zes punten meer.

Eindhoven was de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar kwam pas een kwartier voor tijd tot scoren. Rob van Boekel, die eigenlijk op het punt stond gewisseld te worden, schoot raak na een goede voorzet van Youness Mokhtar en een handig overstapje van Serhat Koç.

In de Jupiler League moeten nog zes speelronden worden afgewerkt. Op 13 april staat de confrontatie tussen Zwolle en Eindhoven op het programma.

'Boyle en James Bond openen Olympische Spelen van Londen'

Sinds het wereldwijde succes van Slumdog Millionaire in 2008 waren alle ogen gericht op regisseur Danny Boyle, om te zien wat zijn volgende film zou gaan worden. Zo regisseerde Boyle in 2010 de film 127 Hours met James Franco en een jaar later richtte de Engelse regisseur zich op de productie van het toneelstuk Frankenstein, met onder meer Benedict Cumberbatch en Jonny Lee Miller, wat te zien was in het Koninklijke Nationale Theater van Londen.

Via de website van de krant the Sun vernemen we dat Boyle is gevraagd voor het regisseren van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen. Deze bestaat onder meer uit een korte film met de allerbekendste geheim agent ter wereld: Bond, James Bond! De korte Bond-film heeft als titel The Arrival en heeft Daniel Craig in de hoofdrol. De geheim agent wordt uitgenodigd op Buckingham Palace en krijgt daar zijn volgende missie te horen: de lancering van de Olympische Spelen.

Boyle en zijn filmcrew kregen de afgelopen week ongelimiteerd toegang tot de privévertrekken van de Britse vorstin om filmopnames te maken. De korte film eindigt met James Bond die vanuit een helikopter aan een parachute het Olympische stadion invliegt. Er gaan zelfs geruchten dat de Engelse koningin in de Bond-film te zien zal zijn. Een fijne opwarmer voor al die fans die niet kunnen wachten totdat Skyfall uitkomt in november van dit jaar.

Grote brand in autobedrijf in Maarn

In een autobedrijf in het Utrechtse Maarn is maandagavond een grote brand uitgebroken. Uit voorzorg zijn enkele huizen in de buurt ontruimd, zegt een woordvoerder van de brandweer. Hoeveel dat er precies zijn, is niet duidelijk.

Het vuur brak rond 22.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Naast het pand aan de Amersfoortseweg staan verschillende huizen. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat. Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden worden geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Win goodies op FOK!Ubi-maandag

In samenwerking met Ubisoft geven wij elke maandag een goodie weg. Het kan van alles zijn, een game, een figurine of een T-shirt. Kom dus elke maandag weer kijken of je de vraag weet en doe mee!

Deze week kun je een goodie-pakket met daarin een Rayman-poster winnen. Wil je kans maken op deze prijs? Dan zul je de Ubi-moeilijke vraag moeten beantwoorden: Wie is de bedenker van Rayman?

Je kunt je antwoord vandaag tot middernacht op de volgende pagina achterlaten.

Prijs
Wil je meer prijzen winnen? Ga dan naar de facebookpagina van Ubisoft en 'like 'em.

Mexicaanse drugsbaron krijgt 25 jaar in VS

De vroegere Mexicaanse drugsbaron Benjamin Arellano Felix is maandag door een Amerikaanse rechter in San Diego tot 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ook zijn bezittingen ter waarde van honderd miljoen dollar verbeurd verklaard.

Arellano Felix leidde vroeger een machtig drugskartel in Tijuana dat geportretteerd is in de film Traffic van Steven Soderbergh. Hij verloor zijn greep op de organisatie nadat hij in 2002 door de Mexicaanse autoriteiten was opgepakt. Nadat hij vorig jaar aan de Verenigde Staten was uitgeleverd, bekende hij schuld aan woeker en samenzwering tot witwassen.

Volgens de Amerikaanse justitie stond Arellano Felix langer dan vijftien jaar aan het hoofd van het drugskartel, dat honderden tonnen cocaïne en marihuana naar de VS smokkelde. Zijn straf is beduidend lichter dan het levenslang dat zijn jongere broer Francisco Javier in 2007 in de VS kreeg en de veertig jaar waar zijn vroegere rechterhand Jesus Labra Aviles in 2010 werd veroordeeld.


Mexicaanse drugsbaron krijgt 25 jaar in VS (Foto: Novum)

Voortbestaan SC Veendam in gevaar

Het is nog onzeker of SC Veendam blijft bestaan. Als de eerstedivisionist er binnen een paar weken niet in slaagt om 350.000 euro bij elkaar te krijgen, is de kans groot dat de club aan het einde van dit seizoen niet meer bestaat. Dat vertelde directeur Henk Eising aan Voetbal International.

"Ik kan geen begroting in de benen houden als ik van te voren weet dat ik 350 duizend euro tekort kom. Ik kan seizoenkaarthouders eerder laten betalen en sponsorgelden naar voren halen, maar dat kan ik alleen doen als ik weet dat we aan een nieuw seizoen kunnen beginnen en dat ook af kunnen maken."

Twee jaar geleden leek het ook al flink mis te gaan met de club. Eising kwam destijds in dienst. "We hebben alles gedaan om Veendam omhoog te krijgen. We zijn vorig seizoen vierde geworden, hadden zelfs een bescheiden winst geboekt en we hebben het imago van de club met honderd procent verbeterd. Maar het heeft niet geleid tot een veel grotere inkomstenstroom en dat is wel nodig."

"27 april is mijn laatste werkdag, ik ben er na twee jaar wel klaar mee om alle ballen alleen de lucht in te houden. Ik wil niet meer bedelen. Voor de regio is het dus nu of nooit." Er wordt een grote actie op touw gezet om de club in leven te houden. "We willen verbondenheid en betrokkenheid kweken, maar als deze massieve campagne niet werkt, is er voor SC Veendam geen toekomst meer”, vervolgde Eising.

Charlize Theron speelt in nepsekstape

Een 'pikant' filmpje van Charlize Theron is afgelopen weekeinde opgedoken op het internet. Het gaat om een grap van de 36-jarige actrice, die de video maakte voor de komische website Funny or Die.

In het clipje, dat zogenaamd van haar gehackte telefoon komt, is te zien dat Theron niet vies is van sm en mannen in lederen kleding heeft vastgebonden op bed. "Ik ben beter dan Kim en Paris, want ik hou van vieze dingen", zegt de actrice in de video, verwijzend naar de sekstapes van Paris Hilton en Kim Kardashian.

Funny or Die plaatst al langer video's van de zogenaamd gehackte telefoon van Theron. Eerder was onder meer te zien dat de actrice rare dingen zegt in haar slaap en hoe ze haar dankwoord voor haar Oscarwinst oefende. De website werd bedacht door acteur Will Ferrell en schrijver Adam McKay.

ADO raakt tweetal mogelijk kwijt aan Swansea

Volgens Voetbal International moet ADO Den Haag zich serieus zorgen gaan maken over het aanblijven van verdediger Christian Kum en middenvelder Jens Toornstra.

Het tweetal wordt volgens het medium nadrukkelijk gevolgd door Premier League-club Swansea City. De club uit Wales, waar Michel Vorm en Kemy Augustien onder contract staan en waar Hagenaar John van Zweden in het bestuur zit, heeft interesse in beide spelers.

Onlangs bezochten Swansea-trainer Brendan Rodgers en scout David Leadbetter twee duels van ADO om beide spelers te bekijken. Kum komt uit de jeugdopleiding van ADO en heeft een aflopend contract. De 26-jarige mandekker kreeg al wel een aanbieding van de club, maar ging hier niet op in.Ook de interesse van NEC wimpelde hij af.

Het contract van Toornstra loopt door tot medio 2013, daarbij heeft ADO een eenzijdige optie om de verbintenis met één jaar te verlengen. Vorig seizoen stond de spelmaker nog in de belangstelling van onder andere AZ Alkmaar en FC Twente.

Grote verschillen tussen autoverzekeraars

Sommige autoverzekeraars maken het hun klanten wel heel onaantrekkelijk om van verzekeraar te wisselen na een schadegeval. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl.

Iemand met 21 schadevrije jaren hoeft in geval van schade bij verzekeraar Ditzo niet of nauwelijks schadevrije jaren in te leveren. Bij FBTO gaat dezelfde automobilist er bij een schadegeval liefst zeventien jaar op achteruit.

"Door deze grote terugval zijn mensen in feite 'gedwongen' om bij hun huidige autoverzekering te blijven. De premie valt bij een nieuwe verzekeraar doorgaans een stuk hoger uit", legt Erik Hordijk van Verzekeringssite.nl uit. "Een nieuwe verzekeraar kijkt namelijk niet naar de werkelijke schade die je in de afgelopen jaren hebt gereden, maar alleen naar het aantal schadevrije jaren dat je bij je huidige verzekeraar hebt opgebouwd." Verzekeraars die een forse terugval hanteren, compenseren hier wel weer voor door de premie na een schadegeval vaak maar licht te laten stijgen, nuanceert Hordijk. Op die manier 'kopen' ze als het ware hun klanten. De premiestijging na een schadegeval varieert tussen de 0 en 160 procent. Door de grote verschillen tussen de verzekeraars en de verschillende systemen die worden gehanteerd, ontstaat onduidelijkheid bij de consument.

In de regel is het zo, dat een goedkope autoverzekering gemiddeld betere voorwaarden heeft. "Iemand die een dure verzekering heeft, is gemiddeld slechter af," schept Hordijk enig licht in de duisternis.

Onderzoek naar 'lakse' werkwijze IGZ

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de werkwijze van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat gebeurt naar aanleiding van een meldpunt van het consumentenprogramma TROS Radar en de Nationale Ombudsman.

Meer dan driehonderd mensen klaagden dat de inspectie klachten van patiënten vaak niet serieus nam, te weinig met ernstige meldingen deed en te langzaam werkt. Schippers wil dat het onderzoek helpt het vertrouwen in de inspectie te herstellen. Op dit moment ontbreekt het daaraan, zo schrijft ze maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de ogen van de minister moet de IGZ 'daadkrachtig, proactief en klantvriendelijk' zijn. Zaken mogen niet langer dan een jaar openstaan, tenzij daar een goede reden voor is. De inspectie moet daarnaast beter aangeven als een zaak niet bij de IGZ thuishoort.

Het onderzoek wordt geleid door voormalig D66-minister Winnie Sorgdrager. TROS Radar besteedt maandagavond aandacht aan de zaak. Het opgestelde zwartboek met alle klachten wordt in de uitzending aangeboden aan Schippers.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal van IGZ zegt in een reactie de klachten 'zeer serieus' te nemen. "Ik besef dat we in te veel zaken niet doortastend genoeg zijn geweest en onvoldoende oog hebben gehad voor de kwetsbare positie van de patiënt. Ik realiseer me dat dit het leed van sommige mensen mogelijk heeft verzwaard en dat betreur ik ten zeerste."

Van der Wal beaamt dat de IGZ beter en duidelijker moet communiceren met burgers. Ook is de inspectie bezig met het verbeteren van de afhandeling van meldingen. "Doel is om sneller, eenduidiger en daadkrachtiger te handelen", aldus Van der Wal.


Onderzoek naar 'lakse' werkwijze IGZ (Foto: Novum)

Brand op wolkenkrabber Moskou

In Moskou is maandagavond brand uitgebroken op een in aanbouw zijnde wolkenkrabber, die met een hoogte van 360 meter het hoogste gebouw in Europa moet worden.

Helikopters zijn ingezet om de brand op de oostelijke toren van het Federatietorencomplex te blussen. Het complex maakt deel uit van een groot ontwikkelingsproject aan de rivier de Moskva, ongeveer 2,5 kilometer ten westen van het Kremlin.

De oranje vlammen zijn in een groot deel van de Russische hoofdstad te zien. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan.

Ultieme poging PSV om Labyad te behouden

PSV gaat een ultieme poging wagen om Zakaria Labyad te behouden. Dit heeft technisch directeur Marcel Brands aan Voetbal International laten weten.

Het aanbod van PSV is zeer indrukwekkend. Labyad gaat bij ondertekening van het contract zoveel geld verdienen, dat hij financieel onafhankelijk wordt. Toch is een krabbel nog allerminst zeker, aangezien de jonge aanvaller bij Sporting Lissabon het dubbele kan verdienen. De Portugezen zitten al een tijdje achter de diensten van de voetballer aan.

Sterker nog, er gaan geruchten dat Labyad al een akkoord met Sporting Lissabon heeft bereikt. De aanvaller ontkent dit bericht, maar zijn vader heeft bevestigd dat er een aanbieding op tafel ligt.

De actie van PSV volgt overigens op het bericht van gisteren. Toen liet Labyad namelijk weten de eenzijdige verlenging van zijn contract bij de wereldvoetbalbond (FIFA) aan te willen vechten. PSV wil het niet zover laten komen en onderneemt nu dus actie.

Advertentie voor 'kankerdieet' mag niet

De Reclame Code Commissie heeft een advertentie waarin wordt gesuggereerd dat een speciaal menu kanker kan voorkomen of genezen verboden. Volgens de commissie is de reclame bedrieglijk en misleidend.

De gewraakte reclame was een advertorial in het regionale weekblad Alkmaar op Zondag. In de tekst stond onder meer: "Ook Fred Zondervan te Alkmaar is het gelukt om zichzelf, zonder operatie, bestraling en chemo, binnen enkele maanden te genezen van keelkanker middels naaststaand dagmenu." Het zou gaan om een suikervrij en fruitloos menu.

De Reclame Code Commissie noemt de advertentie 'ernstig'. "Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat het genoemde menu kanker voorkomt en geneest", zo laat de commissie maandag weten.

Man dreigt eigen woning op te blazen

De politie heeft maandagavond in Spijkenisse een verwarde man aangehouden. De 25-jarige man dreigde zijn eigen woning op te blazen, meldt de politie. Uit voorzorg werden enkele huizen in de omgeving korte tijd ontruimd.

De man kreeg enige tijd geleden te horen dat hij zijn huis aan de Baarsveen moest verlaten, maar weigerde te gaan. Tegen buren had hij vorige week geroepen dat hij het pand niet uit zou gaan zonder 'een knal te veroorzaken'. Maandag alarmeerde een van de buren de politie omdat de man zich vreemd gedroeg.

De verdachte, een bekende van de politie, sloeg zijn huis kort en klein en draaide harde muziek. Ook had hij zijn ramen afgeplakt. Toen de politie de straat afzette, gaf hij zich echter vrijwillig over. De brandweer verrichtte daarna metingen in de woning, maar er werden geen verhoogde concentraties gas gevonden.

Poels: "Dacht even dat ik ging winnen"

Wout Poels baarde vandaag opzien door een tweede plaats te behalen in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland. Dit was vooral opmerklijk doordat het een massasprint betrof, terwijl Poels van origine een klimmer is. Hij werd op de streep net geklopt door José Joaquin Rojas.

"Ik dacht heel even dat ik ging winnen maar zag toen nog Rojas passeren", zei de renner van Vacansoleil-DCM in een persbericht. "Ik heb geen ervaring in een massasprint en meestal rijden er nog een hoop voor me. Je ziet ook in de laatste meters van de sprint dat die ervaring ontbreekt."

"Het was heel cool geweest als ik mijn eerste WorldTour koers had gewonnen in een massasprint na bijvoorbeeld een tweede plek op de Angliru. Ik heb vanaf Tirreno-Adriatico hard getraind en bewust niet gekoerst maar de klassiekers in de Ardennen verkend. Ik ben fris met goede benen en ik zal in de lastigere ritten attent moeten blijven koersen."

Frankrijk zet extremistische moslims uit

Frankrijk heeft een islamitische extremist uit Algerije en een radicale geestelijke uit Mali het land uitgezet. Aan de uitzetting van een geestelijke uit Saudi-Arabië wordt gewerkt, liet het Franse ministerie van binnenlandse zaken maandag weten.

Sinds de aanslagen in en rondom Toulouse vorige maand waarbij zeven mensen omkwamen pakt de Franse regering extremistische moslims hard aan. Het ministerie van binnenlandse zaken zei onder meer een Tunesische militant en een Turkse imam te willen uitzetten.

Ook Leisure Suit Larry-reboot via Kickstarter

Na de reeks succesvolle Kickstarter-projecten die ruimschoots hun doelbedrag hebben opgehaald om een game te maken, is nu ook Leisure Suit Larry aan de beurt. De starters van het project hebben de rechten op het intellectueel eigendom los weten te peuteren en Al Lowe terug laten keren uit pensioen mocht de Kickstarter slagen.

Met een doel van 'slechts' 500.000 dollar lijkt het slechts een kwestie van tijd tot we weer met Larry achter de dames aan kunnen. De remake van Leisure Suit Larry in the land of the Lounge Lizards moet gaan uitkomen op pc en tablets.

Vaart achter fusie publieke omroepen

De publieke omroepen die gaan fuseren moeten eind volgend jaar al onder één directie vallen. Ook moeten de zendgemachtigden dan allemaal in hetzelfde gebouw zitten. Dat heeft Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), maandag gezegd. Dat is eerder dan aanvankelijk was gepland.

De fusies moeten naar verwachting op 1 januari 2014 afgerond zijn. Naast één directie en één gebouw voor alle omroepen komt er een raad van toezicht. "Die plannen worden nu gemaakt", zegt Hagoort. Hij verwacht dat de omroepen in Hilversum blijven. "Er zijn geen plannen om te verhuizen." In welk gebouw de omroepen gaan zitten, is nog niet bekend.

Zes omroepen gingen vorig jaar akkoord met een fusie. AVRO gaat samen met TROS, VARA met BNN en KRO met NCRV. VPRO, EO en Omroep Max blijven zelfstandig. Ook de taakomroepen NOS en NTR blijven in afgeslankte vorm bestaan.

De twee aspirantomroepen Powned en WNL blijven in ieder geval tot 2016 zelfstandig. Als zij genoeg leden hebben kunnen ze zich dan bij de grotere omroepen voegen.


Vaart achter fusie publieke omroepen (Foto: Novum)

'FC Anzhi wil 300 miljoen euro investeren'

Volgens Sports Illustrated wil FC Anzhi Makhachkala de komende jaren driehonderd miljoen euro investeren. Die investeringen zouden vooral bedoeld zijn om de spelersselectie een flinke kwaliteitsinjectie te geven.

De steenrijke Russische club wil door het binnenhalen van enkele grote namen uitgroeien tot een grote en gevestigde naam in het Europese voetbal. Daarbij moet de ploeg zich jaarlijks gaan plaatsen voor de Champions League.

Roberto Carlos zou een belangrijke rol moeten gaan spelen in het binnenhalen van topspelers. De voormalig Braziliaans international zal samen met trainer Guus Hiddink bepalen welke spelers naar het steenrijke Anzhi zullen trekken. De voormalig verdediger van de ploeg is nauw betrokken bij het onderhandelen van contracten.

"Iedereen wil hier nu naar toe komen", vertelt Carlos in gesprek met Sports Illustrated. Geld is tegenwoordig een belangrijke beweegreden voor een voetballer, weet ook hij. "Voetballers begrijpen dat er hier goed geld te verdienen valt."

Boerrigter scoort twee keer bij rentree

Ajax-aanvaller Derk Boerrigter heeft maandagavond zijn rentree gemaakt in het beloftenelftal van Ajax. De buitenspeler kampt al lange tijd met een rugblessure en kon maandagavond eindelijk weer eens spelen.

De linkspoot hielp Jong Ajax met twee doelpunten aan een 1-4 overwinning. In de 34e en 36e minuut van het duel was hij trefzeker. Het andere doelpunt werd gemaakt door Uruguayaan Nicolás Lodeiro.

Boerrigter was niet de enige speler die zijn rentree maakte. Ook rechtsback Gregory van der Wiel speelde weer. De Oranje-international kampte lange tijd met een slepende liesblessure, maar lijkt het einde van het seizoen in de Amsterdamse hoofdmacht af te kunnen maken.

Spies durft langer geldige id-kaart toch aan

De identiteitskaart wordt toch op korte termijn tien jaar geldig. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) maandag aan de Tweede Kamer. Eerder zei ze daar nog niet aan te willen omdat de kaart te kwetsbaar zou zijn.

Spies zei in februari dat ze sympathiek tegenover een verlenging van de geldigheidsduur van de id-kaart stond, maar dat ze het er nog te vroeg voor vond. De kans is te groot dat de kaarten beschadigd raken na meer dan vijf jaar, vindt ze.

De bewindsvrouw vindt nog steeds dat de huidige kaart een geldigheidsduur van tien jaar niet aankan. "De kaart is gemaakt om vijf jaar mee te gaan", schrijft ze. Omdat de producent haar heeft laten weten mogelijkheden te zien voor een sterkere kaart, ziet ze nu echter toch mogelijkheden de geldigheidsduur te verlengen.

Spies wijst er wel op dat er nog goed naar de veiligheid van het document moet worden gekeken. Ook moet er duidelijke gebruiksinformatie bij de kaart worden geleverd, omdat de houder het zelf moet betalen als de kaart stukgaat voor de geldigheidsduur is verlopen.

De nieuwe kaart zou per 1 oktober volgend jaar in omloop moeten komen.


Spies durft langer geldige id-kaart toch aan (Foto: Novum)

Monfils mist Davis Cupduel tegen VS

Frankrijk moet het in de kwartfinale van de Davis Cup tegen de Verenigde Staten stellen zonder Gaël Monfils. De 25-jarige tennisser kampt met een buikspierblessure en moet vijftien dagen rust houden. Wie Monfils, de mondiale nummer veertien, vervangt, is nog niet duidelijk.

Jo-Wilfried Tsonga is de kopman van de Fransen, die vanaf vrijdag op de gravelbanen van de Monte Carlo Country Club tegenover de Amerikanen staan. Ook Julien Benneteau en Michaël Llodra zijn geselecteerd.


Monfils mist Davis Cupduel tegen VS (Foto: Novum)

'PSV doet Van Bommel aanbieding'

De komst van Mark van Bommel naar PSV lijkt steeds concreter te worden. Vanavond maakte Rik Elfrink, PSV-watcher voor het Eindhovens Dagblad, bekend dat de Eindhovenaren de middenvelder een aanbieding hebben gedaan.

Daarnaast zou Marcel Brands, technisch directeur van PSV, het aanbod aan Van Bommel inmiddels hebben bevestigd. Dit zou dus kunnen betekenen dat de voetballer op korte termijn akkoord zal gaan met het gedane aanbod.

Van Bommel en PSV flirten al geruime tijd met elkaar. In de afgelopen periode noemde de middenvelder zijn oude werkgever steeds als optie. Daarnaast twijfelt hij ook nog over een langer verblijf bij AC Milan, zijn huidige broodheer. De zaakwaarnemer van de speler, Mino Raiola, maakte onlangs wel bekend dat snel een knoop doorgehakt zal worden.

In het verleden speelde Van Bommel al zes seizoen voor PSV en kwam daarin tot 169 competitiewedstrijden en trof daarin 46 keer doel.

Noorse sleepwagen eindigt in ravijn

Een Litouwse vrachtwagenchauffeur heeft meerdere botbreuken opgelopen toen zijn voertuig in Noorwegen in een ravijn viel. De truck trok een sleepwagen mee de diepte in.

De vrachtwagen moest zondag gesleept worden omdat hij met ongeschikte banden op een besneeuwde slingerweg in de bergen reed. Op een gegeven moment gleed de truck af naar de kant van de weg en ging hij over de vangrail heen, zei de politie.

De bestuurder van de sleepwagen kon nog net op tijd uit de cabine springen. De Litouwer had minder geluk. Volgens het ziekenhuis heeft hij weliswaar meerdere botten gebroken, maar is zijn toestand stabiel.

Tiener krijgt 16 jaar voor imitatie tv-moord

Een 15-jarige tiener is in Engeland veroordeeld tot tenminste 16 jaar celstraf omdat hij zijn moeder met een hamer vermoord heeft. Dit bracht SkyNews maandag naar buiten.

De tiener was verslaafd aan de soapserie Coronation Street waarin het personage John Stape een vrouw met een hamer om het leven bracht. De knul, hierdoor gefascineerd, bracht zijn moeder op gelijke wijze om: hij bekende haar tijdens Pasen vorig jaar met zeven hamerslagen gedood te hebben. Hierna wikkelde hij haar lijk in kranten en stak het geheel in brand.

Op de computer van de knul werd een compliatie van verschillende scènes uit tv-series aangetroffen. Hiertussen zaten ook beelden van de moord met een hamer en verbrandingsbeelden. Daarnaast had hij verschillende websites zoals 'How To Get Away With Murder' bezocht wat het aannemelijk maakt dat de jongen met voorbedachte rade handelde.

De 15-jarige verdedigde zich door aan te voeren dat hij ontoerekeningsvatbaar was, en dus niet voor moord veroordeeld kon worden. Een jury in Nottingham was het hier niet mee eens, en pleitte schuldig.

Saxo Bank mag WorldTour-licentie behouden

Saxo Bank mag zijn WorldTour-licentie behouden van de UCI. De licentie van de formatie van Bjarne Riis hing aan een zijden draadje na de schorsing voor renner Alberto Contador, maar een speciale commissie besloot hen de licentie niet af te nemen.

De Spanjaard was verantwoordelijk voor tweederde van de punten van Saxo Bank, die vanwege zijn punten in eerste instantie een licentie kreeg. De UCI oordeelde dat de ploeg zonder Contador niet het beoogde niveau benaderd voor een licentie, maar deze desondanks wel mag behouden door bijzondere omstandigheden.

Middelburg eert overleden wielrenner Weylandt

In Middelburg is maandagmiddag een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de overleden wielrenner Wouter Weylandt. Dat meldt de Zeeuwse gemeente. De Belgische sprinter won in 2010 de derde etappe in de Giro d'Italia, die de renners van Amsterdam naar Middelburg voerde.

Weylandt kwam een jaar na zijn overwinning dodelijk ten val in de Giro. Hij ging op 9 mei onderuit in de afdaling van de Passo del Bocco.

Bij de onthulling van het gedenkteken was ook zijn weduwe An-Sophie De Graeve aanwezig. Weylandt is 26 jaar geworden.

Genoa al na vier maanden klaar met Marino

Genoa heeft trainer Pasquale Marino ontslagen. De 49-jarige Italiaan moet het veld ruimen na een reeks van negen wedstrijden zonder overwinning. Marino, die eerder werkte bij onder meer Catania, Udinese en Parma, was pas vier maanden in dienst bij de nummer zestien van de Serie A.

De taken van Marino worden overgenomen door Alberto Malesani, die in december nog werd ontslagen na een 6-1 nederlaag tegen Napoli. Genoa bezette op dat moment de negende plaats in de Serie A.

THQ komt met WWE '12 Wrestlemania-editie

THQ heeft bekendgemaakt dat er in mei een WWE '12 Wrestlemania-editie uit zal komen. De nieuwe editie zal dezelfde prijs als de normale editie krijgen maar met enkele extra personages.

Zo zullen de volgende personages in de nieuwe editie terug te zien zijn:

  • The Rock
  • Shawn Michaels
  • Jerry Lawler
  • Jim Ross
  • Randy Savage
  • Trish Stratus
  • Batista
  • Brodus Clay
  • Mick Foley
  • Michael Cole
  • Brie Bella
  • Nikki Bella
  • Vicki Guerrero
  • Kharma
  • Alicia Fox

Daarnaast zullen de Road Warriors, Christian en Edge ook een ander kostuum krijgen. Wrestlemania is het grootste worstel-evenement in Amerika dat gisteren is gehouden met zo'n 78.000 mensen die live bij het evenement aanwezig waren. Mocht je hierover willen praten in de reacties, doe dit dan in spoilers voor de mensen die nog niet hebben gekeken.

Capcom reageert op DLC-heisa

Capcom heeft in een officiële reactie laten weten dat er nauwelijks verschil zit in DLC die al op disc staat en die later gedownload moet worden. Het enige verschil is volgens de ontwikkelaar of dat het direct bruikbaar is of eerst nog gedownload moet worden.

Capcom heeft al eerder aangegeven dat ze voor de DLC op schijf hebben gekozen zodat gamers die de DLC niet aanschaffen niet eerst nog eens een zooi patches moeten downloaden zodat ze wel online kunnen blijven spelen. Het nadeel hiervan is dat hackers ondertussen al toegang hebben tot de content en er zelfs online mee aan de slag zijn gegaan. Lees hieronder de volledige reactie van Capcom.

"At Capcom, we value our customers and make every effort to resolve customer complaints. We are sorry to hear that [censored] was so disappointed with the Street Fighter x Tekken game (''SFxT''), and would like to respond to his complaints.

SFxT has an enormous amount of content, fully developed and available for play and enjoyment immediately on-disc. Given the 38 characters available for full play, as well as multiple play modes, SFxT provides great value for all players from day one. While Capcom is sorry that some of its fans are not happy about the chosen method of delivery for the DLC, we believe that this method will provide more flexible and efficient gameplay throughout the game's lifecycle. There is effectively no distinction between the DLC being ''locked'' behind the disc and available for unlocking at a later date, or being available through a full download at a later date, other than delivery mechanism"

Sauber wil snelle invoering budgetlimiet

Het Sauber F1 Team wil dat er in de Formule 1 snel een budgetlimiet ingevoerd wordt. Directeur Monisha Kaltenborn denkt dat dit de enige manier is om de kosten in de F1 in de hand te houden.

"De Resource Restriction Agreement was al een belangrijke stap, maar er moet nog veel meer gedaan worden. We moeten nu de volgende stap zetten en vervolgens naar een budgetlimiet toewerken. In mijn optiek is dat namelijk de enige optie die de sport met oog op de toekomst heeft. Daarnaast is het de enige oplossing waarin elk team, uiteraard binnen de gestelde budgetlimiet, gewoon kan opereren op de manier die ze het beste achten," zei Kaltenborn op de officiële site van de Formule 1.

"Wat mij betreft komt het budgetlimiet er al snel en zetten we volgend seizoen al een belangrijke stap in die richting, met de ingang van de nieuwe Concorde Agreement. Ik hoop echt dat we dat samen met de andere teams, die zich gelukkig ook grotendeels achter het principe van kostenbesparing hebben geschaard, kunnen doen," zei Kaltenborn die zei dat Sauber over het Concorde Agreement al een akkoord heeft met F1-baas Bernie Ecclestone. Details wilde ze niet prijsgeven.

Ook wilde ze niet zeggen hoe Sauber er financieel gezien momenteel voor staat. "Wij Zwitsers praten nooit over onze persoonlijke geldzaken, maar het mag duidelijk zijn dat we graag meer geldschieters zouden hebben en dat dit iets is waar we aan werken."

'PlayStation 4 komt voor Xbox 720'

Vandaag zijn er geruchten uitgekomen dat de nieuwe Xbox-console met kerst 2013 op de markt verschijnt. Een bron heeft bij VG247 aangegeven dat de PlayStation 4 al voor die tijd uit moet zijn.

De bron geeft daarnaast aan dat verschillende ontwikkelaars in mei en juni bij Sony op bezoek gaan voor de onthulling van de nieuwe console. De grote ontwikkelaars in de ontwikkelwereld zijn al bezig met games voor de console en voor het einde van het jaar moeten alle ontwikkelaars bekend zijn met de nieuwe console. Volgens de bron zijn de specificaties van het apparaat al twee jaar bekend.

Geruchten gaan dat de PlayStation 4 geen cell-technologie zal gaan gebruiken waardoor het ontwikkeltechnisch dichter bij de Xbox en de pc moet gaan zitten. Microsoft en Sony hebben beide aangegeven dit jaar op de E3 geen nieuwe console te zullen tonen.

NL-bedrijf maakt vliegende auto

Het Nederlandse bedrijf PAL-V heeft de eerste proefvluchten met zijn vliegende auto, genaamd de PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) One, succesvol afgerond op vliegveld Gilze-Rijen. Dit maakte de onderneming maandag bekend.

De PAL-V One, dat beschikt over drie wielen, werkt als een gyrokopter. Binnen tien minuten kan het voertuig omgebouwd worden tot een vliegtuig middels een uitvouwbare rotor en uitschuifbare staartbomen met hoogte- en richtingsroer.

Zowel in de lucht als op de weg kan een maximumsnelheid van 180 kilometer per uur gehaald worden. De actieradius bedraagt op de weg 1200 kilometer en in de lucht 500 kilometer. Voor de startbaan is een grasveld of een weg nodig van minimaal 165 meter.

Het bedrijf richt zich met de PAL-V One voornamelijk op de Verenigde Staten, China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, aangezien daar privévliegen gemeengoed is. Voor de volgende fase zoekt Robert Dingemanse, directeur en medeoprichter van PAL-V Europe, nog investeerders.


NL-bedrijf maakt vliegende auto

Sony gebruikt £1,5 miljoen voor Vita-reclames

Sony zal zo'n £1,5 miljoen gaan gebruiken voor een tweede grote reclamecampagne voor de PS Vita in Engeland. De campagne moet tot en met Pasen lopen en zal buitenreclame gebruiken voor zo'n 3600 locaties.

Naast de buitenreclame zullen demo-teams op vliegvelden rondlopen, demo-pods speelbaar zijn in bioscopen en reclames voor films getoond worden voor films. Dit hoge bedrag komt naast alle andere lopende en geplande reclames die het bedrijf al had lopen voor de handheld.

TV-spots voor The Avengers

Met nog ruim een maand tot de Amerikaanse release van The Avengers heeft Marvel een tweetal tv-spots vrijgegeven van het zesde deel in de Avengers-filmserie. In de eerste is een glimp op te vangen van Loki's handlangers.

Loki, de big bad uit Thor, dient als de antagonist in The Avengers. Tot de release van deze tv-spots was over zijn leger, waar hij in quotes al eerder naar verwees, weinig bekend.

The Avengers dondert op 25 april onze bioscopen binnen. Meer voorpret? Check ook de uitgebreide Avengers preview!.

'Developer hint op Castlevania: Lords of Shadow 2'

Belmont kan zijn zweep weer uit het vet halen. Konami developer David Cox heeft op zijn twitteraccount een hint gepost dat er binnenkort een vervolg op Castlevania: Lords of Shadow wordt aangekondigd. Eerder twitterde hij ook al dat een wens voor een vervolg op de game misschien wel snel in vervulling gaat.

“Today and tomorrow I am in the land of Dracul... What am I doing there?? You will see....”, twitterde Cox. Eerder verzekerde Cox al op de 25ste verjaardag van de serie zijn fans toe dat de toekomst van Castlevania zeker is. “De serie groeit en er komen steeds meer nieuwe fans bij, waardoor we een groter publiek trekken”.

Komt er een nieuwee Castlevania aan?

Worms-bedenker terug bij Team 17

Team 17 heeft vandaag bekendgemaakt dat Andy Davidson weer terug is bij de ontwikkelaar om te werken aan de nieuwe Worms-game: Worms Revolution.

Davidson is rond de release van Worms Armageddon in 1999 vertrokken bij de ontwikkelaar maar had het gevoel dat hij wat miste. Nu is hij terug en geeft hij aan dat het team al een geweldig iets heeft gemaakt voor Worms Revolution. De game moet dit najaar uitkomen voor PS3, Xbox 360 en Windows.

C&C Generals 2-teasertrailer verschijnt online

Vorig jaar dook er een plaatje op van een persoon die door de lucht heen vloog. Geruchten gingen dat het plaatje bij Command & Conquer Generals 2 hoorde en dit bleek later ook te kloppen. Nu is er een teaservideo online verschenen waar dat plaatje uitgehaald is.

De video duurt maar enkele seconden en tonen ons twee jeeps die opgeblazen worden waardoor de man de lucht in vliegt. Bekijk de teasertrailer hieronder.

FOK!filmtips van de dag: Death Row (Documentaire)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Nutty Professor II The Klumps

Het is vanavond weer een matig aanbod wat betreft films. Tenzij je van pratende honden houdt, dan kan je om 20.30 uur terecht op SBS6 waar Marley & Me wordt vertoond. Liefhebbers van Eddie Murphy kunnen beter, op datzelfde tijdstip, afstemmen op RTL8 waar Nutty Professor II: The Klumps te zien is.

Death Row 1

De FOK!filmtip van vandaag is vanavond om 23.00 uur bij onze zuiderburen van Canvas te zien. Death Row is een zeer indrukwekkende documentaire van Werner Herzog. In de film volgt de filmmaker onder meer leden van de beruchte Texas Seven, een zevental gevangenen die in december 2000 uit de maximaal beveiligde John B. Connelly gevangenis wisten te ontsnappen.

Om 23.50 wordt Death Row gevolgd door de Zweedse documentaire The Guerilla Son, over een Irakese jongen, genaamd Zanyar, die als 5-jarige asielzoeker in Zweden belandt en 23 jaar later zijn vader weer ontmoet. Zanyar heeft veel vragen voor zijn vader maar deze weigert over zijn verleden te spreken. Om toch antwoorden op zijn vragen te krijgen wordt Zanyar gedwongen zijn eigen verleden onder ogen te zien. Eveneens te zien op Canvas!

Voor nachtbrakers is er tenslotte nog de keuze tussen Otto Preminger's The Human Factor op BBC2 om 00.20 uur en de dramafilm Lawn Dogs op BBC1 om 01.05 uur.

Veel Kijkplezier.

Özbiliz mogelijk eerder onder het mes

Ajax-speler Aras Özbiliz wordt mogelijk eerder geopereerd. De buitenspeler kampt al langer met een blessure aan zijn scheenbeen, maar de kwetsuur was niet ernstig genoeg om niet te kunnen spelen. Hierdoor werd een operatie uitgesteld tot na het seizoen.

Özbiliz werd afgelopen zondag tegen Heracles Almelo al na een halfuur naar de kant gehaald door trainer Frank de Boer. De klachten aan zijn scheenbeen zijn toegenomen waardoor, in overleg met de medische staf, de operatie mogelijk naar voor wordt gehaald.

Door de blessure van Miralem Sulejmani was Özbiliz was de afgelopen maanden steeds vaker basisspeler bij Ajax. Hij speelde dit seizoen tien wedstrijden en scoorde daarin een doelpunt.

Poels tweede achter Rojas in Baskenland

Wout Poels is in de eerste etappe in de Ronde van Baskenland als tweede geëindigd. De Nederlander van Vacansoleil moest na 153 kilometer alleen de Spanjaard Jose Joaquin Rojas van Movistar voor zich dulden. De Duitser Fabian Wegmann kwam in de massasprint in Guenes als derde over de streep.

In de heuvelachtige openingsrit moesten de renners over zeven beklimmingen. De Spanjaard David de la Fuente en de Italiaan Davide Mucelli gaven de etappe kleur, maar mede dankzij het werk van Rabobank kwam alles weer samen. In de sprint werd Poels vervolgens nog voorbijgestreefd door Rojas.

De Spaanse kampioen begint door zijn overwinning dinsdag als leider aan de rit van Guenes naar Vitoria Gasteiz over 165 kilometer. De Ronde van Baskenland finisht zaterdag in Onati.

Feyenoord haalt spits Te Vrede van Excelsior

Feyenoord heeft zich voor komend seizoen versterkt met Mitchell te Vrede. De 20-jarige spits tekent in de Kuip een contract voor twee jaar met een optie voor nog twee seizoenen. Te Vrede speelt momenteel voor stadsgenoot Excelsior, waar hij in negentien wedstrijden twee keer scoorde. Feyenoord hoeft geen transfersom te betalen.

Te Vrede werd afgelopen zomer door Excelsior weggeplukt uit de jeugdopleiding van AZ. Martin van Geel, technisch directeur van Feyenoord, is gecharmeerd van de speler. "Mitchell is een jonge spits met veel groeipotentie. We zien in hem een waardevolle toevoeging aan de selectie."

Adele neemt de tijd voor nieuw album

Adele rot naar eigen zeggen toch een tijdje op. De getalenteerde blonde denkt zo'n twee jaar nodig te hebben om een nieuw album te maken. De Britse zangeres komt later dit jaar wel met een nieuwe single, heeft ze onthuld in een interview met de Franse radiozender NRJ.

"Als ik niet zelf mijn liedjes zou schrijven, zou ik volgende week met een nieuw album komen", zei ze. "Maar ik moet m'n tijd nemen en een beetje leven. Er zat zeker twee jaar tussen mijn eerste en mijn tweede album, dus dat zal deze keer wel hetzelfde zijn."

Haar laatste album 21 won zes Grammy Awards, maar van druk om dat succes te evenaren is bij de Adele geen enkele sprake. "Wat er is gebeurd met dat album is zeer bijzonder", analyseert ze realistisch.

De zangeres liet weten eind dit jaar met een nieuwe single te komen. Waarschijnlijk gaat het om de titelsong van de nieuwe Bondfilm Skyfall, die rond dezelfde periode in de bioscopen verschijnt. Die geruchten gaan al enige tijd.

Stoute neger

Tijdens Mauro’s verblijf in Nederland probeerde hij ons Nederlanders een loer te draaien door zich voor te doen als Limburger, een blanke vrouw moeder te noemen en zich te laten vergezellen door dito broertjes en zusjes. Zo hoopte deze jokneger niet op te vallen, maar de oplettende Limburgers hadden snel door dat ze te maken hadden met zo’n bruine, die niet in Nederland thuishoort. In ieder geval niet in het gebied onder de rivieren, hooguit in Sodom of Gomorra. Pardon, Amsterdam of Den Haag.

TomTom kampt met gps-probleem

Een aantal TomTommodellen heeft sinds zaterdag problemen met het bepalen van de gps-positie. Dat heeft TomTom maandag bevestigd. Het bedrijf heeft de oorzaak nog niet achterhaald.

Volgens technologiesite Tweakers.net is een update van de software mogelijk de boosdoener. Op zijn website geeft TomTom onder andere het advies om een soft-reset uit te voeren. Gebruikers melden echter dat deze oplossing maar tijdelijk soelaas biedt. Het is nog niet duidelijk wanneer TomTom een oplossing heeft voor de gps-problemen.


Rechtbank keurt overname Selexyz goed

De overeenkomst over de verkoop van Selexyz met investeerder Procures, wordt waarschijnlijk dinsdag definitief beklonken. De overname van de boekhandels voor 3,5 miljoen euro is vrijdag door de rechtbank in Utrecht goedgekeurd, meldt een woordvoerder maandag.

Met de deal zouden de zestien winkels van Selexyz voorlopig gered zijn van een faillissement. Bewindvoerder Jan Dingemans liet maandag weten dat de deal met Procures nog niet rond is, ondanks eerdere voornemens om de overname vrijdag al rond te hebben. "Het is de complexiteit die tijd vergt."

Het moederbedrijf van de winkels, Selexyz Boekhandels werd vorige week failliet verklaard, nadat het eerder uitstel van betaling had aangevraagd. Het bedrijf kampte met een miljoenenschuld. Procures is uit op een 'verregaande samenwerking' tussen Selexyz en tweedehandsboekhandel De Slegte, bevestigt Dingemans. Hoe die eruit komt te zien, kan hij nog niet zeggen.


Rechtbank keurt overname Selexyz goed (Foto: Novum)

N.E.C. legt Bajrovic (16) vast

N.E.C. heeft zich verzekerd van de diensten van Admir Bajrovic. De zestienjarige aanvaller uit Zweden tekent een contract voor drie seizoenen, dat op 1 juli 2012 ingaat. Eerder deze maand was Bajrovic op proef bij N.E.C. waar hij scoorde in een oefenduel met Manchester City U20.

Bajrovic is afkomstig van IFK Trollhättan waar hij de jeugdopleiding heeft doorlopen. Het afgelopen seizoen was hij direct al van grote waarde voor het eerste elftal als topscorer. De jongste aanwinst van N.E.C. heeft inmiddels vier wedstrijden mogen spelen voor het Zweedse elftal U17.

Technisch Directeur Carlos Aalbers: "De club investeert in mensen die zich nog verder kunnen en willen ontwikkelen.  Admir Bajrovic is een talentvolle speler die wil slagen als profvoetballer. We zijn dan ook zeer verheugd over zijn komst."

Studenten prijzen Groningse universiteit

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is volgens buitenlandse studenten de beste universiteit van Nederland. De RUG komt voor het derde jaar op rij als beste uit de bus in de Internationale Studenten Barometer, een onderzoek naar tevredenheid onder buitenlandse studenten in Nederland.

Ruim 8700 studenten aan acht universiteiten en vier hbo-instellingen vulden de enquête in. De studenten gaven hun mening over de onderwijskwaliteit, huisvesting, ondersteuning en faciliteiten. De RUG scoorde op alle punten goed tot zeer goed. Van de bijna 1300 buitenlandse RUG-studenten zou 89 procent de universiteit aanbevelen bij vrienden in eigen land.

Weerstand tegen race Bahrein neemt toe

De roep om ook dit jaar de Grand Prix van Bahrein niet door te laten gaan is toegenomen. Het is nog steeds onrustig in Bahrein en bij een protest dat was gericht tegen het houden van de race is afgelopen weekend een dode gevallen.

Vrijdag waren er verschillende demonstraties waarbij de menigte door traangas en rubberen kogels uiteen werd gedreven. Bij het oproer in Salmabad, op twintig kilometer van het Bahrain International Circuit, werd wel met scherp geschoten, waardoor Ahmed Ismail Abdulsamad het loodje legde. Volgens getuigen was de 22-jarige man aan het filmen toen hij in zijn been werd geraakt en een slagaderlijke bloeding opliep. Hulp in het ziekenhuis mocht niet meer baten. Zijn dood leidde zaterdag en zondag tot een reeks van nieuwe protesten.

Dit nieuws is opvallend, omdat de president van de Bahreinse autosportfederatie vorige week nog liet weten dat er niets aan de hand was en de race gewoon door zou kunnen gaan. Hij zei dat alles net zo veilig zou zijn als tijdens elk ander raceweekend. Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone bezwoer dat het circus gewoon naar Bahrein af zou reizen omdat het veilig was.

'Terugkeer gulden kost 4500 euro per jaar'

Een terugkeer naar de gulden of de invoering van een 'neuro' kost elke Nederlander structureel 3000 tot 4500 euro per jaar. Daarom is het voor Nederland geen goed idee om afscheid van de euro te nemen. Dat stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees maandag in een paper, dat hij schreef op basis van rapporten van het Centraal Planbureau en de banken UBS en ING over de gevolgen van het verdwijnen van de euro.

Doordat de nieuwe gulden na invoering direct fors in waarde zal stijgen, worden Nederlandse bezittingen in de zuidelijke eurolanden fors minder waard. Bovendien zakt de handel in doordat ook de Europese interne markt verdwijnt.

Hierdoor daalt de export met een kwart en stijgt de werkloosheid tot boven de tien procent. Het bruto nationaal product krimpt met ruim acht procent in het eerste jaar, wat neerkomt op een welvaartsverlies van drieduizend euro per Nederlander. Omdat ook de huizenprijzen fors dalen, valt het werkelijke verlies nog hoger uit.

Vorige maand presenteerde PVV-leider Geert Wilders een in zijn opdracht uitgevoerd onderzoek naar herinvoering van de gulden. Volgens Wilders kost het op korte termijn 51 miljard euro om uit de eenheidsmunt te stappen, maar levert het op lange termijn juist geld op.

Het verschil tussen de conclusies van Wilders en Koolmees zit hem in de vraag of Nederland wel of niet binnen de Europese interne markt blijft. Wilders gaat ervan uit dat de interne markt gewoon blijft bestaan. "In de praktijk kun je de interne markt echter niet behouden als je als Nederland de euro verlaat", zei Koolmees tegen Radio 1. Als Nederland de interne markt verlaat, worden Nederlandse producten in andere Europese landen duurder, terwijl ook de prijzen van ingevoerde goederen stijgen.

Koolmees erkende dat het door de PVV gepresenteerde onderzoek naar een terugkeer van de gulden de directe aanzet is geweest tot het verschijnen van zijn paper maandag. "Toen het rapport van Wilders kwam, had ik extra behoefte hier vaart achter te zetten", zei het Kamerlid. "Maar als D66 zijn we hier al twee jaar mee bezig."


'Terugkeer gulden kost 4500 euro per jaar' (Foto: Novum)

Minder buitenlandse toeristen verwacht met Pasen

Zo'n 850.000 buitenlandse toeristen brengen naar verwachting komend weekeinde de paasdagen in Nederland door. Dat zijn er ongeveer 150.000 minder dan vorig jaar, toen Pasen laat viel en door het zomerse weer een recordaantal van ruim een miljoen mensen vakantie in Nederland vierden.

De buitenlandse gasten komen vooral uit Duitsland (65 procent) en België (25 procent), meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Ongeveer tien procent komt uit andere landen, zoals Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze verblijven vooral in de Bollenstreek, aan de kust en in de grote steden. Dit jaar is ook de Floriade in Venlo, die eens in de tien jaar plaatsvindt, een belangrijke publiekstrekker.

Het bureau verwacht verder dat zo'n 450.000 Nederlanders op pad gaan voor een korte paasvakantie, van wie er 250.000 in eigen land blijven. Zij verblijven vooral in bungalows, maar ook kamperen is populair.


Minder buitenlandse toeristen verwacht met Pasen (Foto: Novum)

Groen licht artsen voor profloopbaan Cassano

Antonio Cassano is weer een stap dichter bij het hervatten van zijn carrière. De aanvaller van AC Milan kreeg maandag groen licht van sportartsen om actief te blijven in het profvoetbal. Een team van tien medische specialisten onderzocht Cassano, die donderdag voor het eerst weer meetrainde met de Milanezen.

De 29-jarige Italiaan werd eind oktober na een uitwedstrijd tegen AS Roma plotseling onwel. Na onderzoek werd een klein gaatje in zijn hart gevonden. De 27-voudig international onderging op 4 november een hartoperatie.


Groen licht artsen voor profloopbaan Cassano (Foto: Novum)

Kapotte bovenleiding legt treinverkeer plat

Een vrachtwagen heeft maandagochtend ter hoogte van het Gelderse dorp Niftrik de bovenleiding van het spoor kapot getrokken. Een passerende trein op het traject Nijmegen-Den Bosch trok vervolgens honderden meters bovenleiding stuk en kwam tot stilstand. Geen van de geëvacueerde passagiers raakte gewond, zegt de spoorwegpolitie.

Tijdens werkzaamheden bij het spoor werd een container met een kraan op een vrachtwagen gehesen. De vrachtwagenchauffeur vergat de kraan weer in te klappen en stak de spoorwegovergang over. Daarbij trok hij de bovenleiding stuk.

De passagiers moesten twee uur in het treinstel blijven voordat de stroom van het enkelsporig traject eraf was gehaald. Daarna werden ze de trein uit geleid en met bussen verder vervoerd.

Tussen Oss en Nijmegen rijden tot na de avondspits geen treinen vanwege de herstelwerkzaamheden. Op het traject worden bussen ingezet. Doorgaande reizigers tussen Den Bosch en Arnhem kunnen omreizen via Utrecht.

[Upd] Paarden blokkeerden A2

De hoofdrijbaan van de snelweg A2 in noordelijke richting bij knooppunt Leenderheide is maandag geblokkeerd geweest door een tiental paarden. De dieren stonden midden op de weg. Het verkeer is omgeleid via de parallelbaan, de N2.

Alerte bestuurders hebben de dieren ingesloten door hun auto's en vrachtwagens dwars over de weg te plaatsen, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Volgens de politie zijn de paarden uit een wei in Heeze ontsnapt. Er zijn geen ongelukken gemeld.

Door deze situatie zijn er files ontstaan in beide richtingen. Verkeer uit het zuiden richting Den Bosch of Rotterdam wordt geadviseerd via de A73 en A50 te rijden.

Update 16.40 uur:
De eigenaar is getraceerd en heeft de gestresste dieren inmiddels opgehaald met trailers. De weg is ontdaan van uitwerpselen en weer vrijgegeven. De files lossen langzaam op. De dierenpolitie onderzoekt hoe de paarden hebben kunnen ontsnappen.

Hirsi Ali krijgt Duitse journalistieke ereprijs

Ayaan Hirsi Ali krijgt de Duitse Axel-Springer-Ehrenpreis. Het oud-VVD-Kamerlid ontvangt de prijs van de Axel Springer Akademie, die de geboren Somalische onder meer een pleitbezorger voor vrouwenrechten en de vrijheid van meningsuiting noemt.

Hirsi Ali wordt geëerd voor haar onverschrokkenheid in het debat over de islam, waarin ze volgens de jury niet bang was een afwijkende mening te verkondigen. Hirsi Ali mag de prijs van 25 duizend euro op 10 mei ophalen in Berlijn. Schrijver Leon de Winter spreekt daarbij de lofrede voor de 42-jarige publiciste uit.

Tijdens de uitreiking worden ook de beste Duitse jonge journalisten van het afgelopen jaar bekroond voor hun werk. De prijzen worden georganiseerd door de uitgeverij Axel Springer, die onder meer Die Welt en boulevardkrant Bild publiceert.

Politie vist inbreker uit kliko

Agenten hebben zondagnacht in Heerhugowaard een 36-jarige inbreker uit Moldavië uit een kliko gevist. De man had samen met een kort daarvoor aangehouden makker ingebroken in een tuincentrum in de Noord-Hollandse plaats, meldt de politie.

Na de melding van de inbraak zagen agenten iets na middernacht op camerabeelden dat twee personen over een hek bij het tuincentrum aan de Middenweg waren geklommen. Vermoed werd dat de inbrekers nog bij het terrein van het tuincentrum waren. Daarom werd de omgeving afgezocht met behulp van honden.

Een van de verdachten was via een sloot in de richting van nabijgelegen woningen gevlucht. Deze 42-jarige man uit Moldavië werd in de bosjes op de Middenweg gevonden. Een politiehond beet de inbreker hierbij in zijn been.

Een politiehelikopter hielp bij de zoektocht naar de tweede inbreker door warmtebeelden te maken. In een vuilcontainer bij nabijgelegen huizen aan het Erf van Odin werd een warmtebron waargenomen. Het bleek de 36-jarige man te zijn. Toen de politie de kliko opendeed, gaf de man zich over.

Roda JC licht optie op verdediger Biemans

Bart Biemans blijft langer verbonden aan Roda JC. De club uit Kerkrade lichtte een optie in het contract van de 24-jarige Belg. De verdediger kwam vorig jaar zomer transfervrij over van Willem II en tekende een contract voor twee jaar met de optie voor een derde seizoen.

Roda is erg tevreden over de prestaties van Biemans dit seizoen. Onder trainer Harm van Veldhoven kwam de voormalig jeugdinternational tot 23 competitieduels in de hoofdmacht van de Limburgers.

Biemans doorliep de jeugdopleiding van Willem II en speelde 69 wedstrijden in het eerste elftal. In 2011 degradeerde hij met de Tricolores naar de Eerste Divisie.

Palestijnse vrouw vast om Facebook-belediging

Een docente van een Palestijnse universiteit zit sinds vorige week woensdag vast, omdat ze ervan wordt beschuldigd op Facebook de Palestijnse president Mahmoud Abbas te hebben beledigd. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Al-Haq maandag gezegd. De docente, Ismat Abdul-Khaleq, zou Abbas op Facebook een verrader hebben genoemd en zijn aftreden hebben geëist.

De detentie van Abdul-Khaleq is volgens activisten opnieuw een teken van de groeiende intolerantie ten aanzien van kritiek. De regering zou Facebook nauwlettend in de gaten houden. Volgens het Palestijnse openbaar ministerie vormen de uitlatingen van Abdul-Khaleq laster.

Vorige week werd ook al een journalist opgepakt op verdenking van belediging. Twee andere verslaggevers werden ondervraagd over hun stukken.

Klantenservice telecombedrijf slecht beoordeeld

De Nederlandse consument is slecht te spreken over de kwaliteit van de klantenservice van telecombedrijven. Dat blijkt maandag uit onderzoek van softwareleverancier Trinicom. De telecombedrijven kregen het rapportcijfer 4,8.

Het best scoorden de banken, met een 6,8, gevolgd door de detailhandel en gezondheidszorg, beide met een 6,7. Internetproviders (5,5) en nutsbedrijven (5,7) scoorden beneden het gemiddelde van 6.

Van de respondenten verwacht bijna vijftig procent binnen een dag een reactie op een vraag of klacht en twintig procent zelfs binnen vier uur. De overgrote meerderheid van de respondenten vindt dat de klantenservice op werkdagen ook 's avonds bereikbaar moet zijn. Ruim driekwart wil ook op zaterdag de klantenservice kunnen bereiken en 43 procent zou graag zien dat de klantenservice ook op zondagmiddag bereikbaar is.

Van de ondervraagden vindt tachtig procent het belangrijk dat er op de website van de betreffende organisatie links naar Twitter, LinkedIn, YouTube of Facebook zijn opgenomen. Als een consument een vraag of klacht over een organisatie of product op een internetforum of via social media uit, verwacht niet iedereen hier ook daadwerkelijk een reactie op: 56 procent geeft aan een reactie te verwachten op een vraag en 62 procent op een klacht die op deze manier wordt geuit.

Zwarte Lijst bereikt 390.000 luisteraars

De derde editie van de Zwarte Lijst op Radio 6 heeft 390.000 luisteraars bereikt. Vorig jaar stemden nog 215.000 mensen op de lijst met beste soul- en jazzplaten af. De lijst, die door luisteraars wordt samengesteld, steeg vooral in populariteit bij luisteraars ouder dan 35 jaar, meldt de radiozender op basis van luisteronderzoek.

Het nummer Sittin' On the Dock of the Bay van Otis Redding stond op de eerste plaats, gevolgd door Bill Withers met Ain't No Sunshine en Marvin Gayes What's Going On.

De lijst met meer dan achttienhonderd platen was van 17 tot 23 maart te horen. Radio 6 organiseert de verkiezing sinds 2010.

Onfatsoenlijke trailer voor Ted (18+)

Er is een eerste trailer verschenen voor Ted, de eerste speelfilm van Seth MacFarlane. MacFarlane is bij de meesten wel bekend als de bedenker van populaire series als Family Guy, American Dad en The Cleveland Show. De komische combinatie van live-action en animatie is echter niet geschikt voor alle leeftijden.

 Ted

In de film draait het om John Bennett (Mark Wahlberg), een volwassen man die samen met de knuffelbeer Ted (Seth MacFarlane) in een huis woont. De teddybeer kwam tijdens zijn jeugd tot leven en heeft hem sindsdien niet meer verlaten. Ted heeft echter geen hoog knuffelgehalte. Hij zuipt, rookt wiet en vloekt als een ketter. Ook John's vriendin Lori (Mila Kunis) is de beer meer dan zat.

Ted draait vanaf 6 september in de Nederlandse bioscopen.


Fuck you thunder, you can suck my ....!

'Robben tekent bij in München'

Arjen Robben zal volgens Bild zijn contract eind deze maand bij Bayern München verlengen tot medio 2015. Momenteel heeft de aanvaller bij de Rekordmeister nog een verbintenis tot halverwege volgend jaar.

Robben speelt sinds de zomer van 2009 voor Bayern en was in zijn eerste jaar meteen belangrijk voor de ploeg, omdat mede door zijn goede spel de titel en de beker veroverd werden en de finale van de Champions League behaald. Ook dit jaar is hij na zijn blessures weer op dreef. De aanvaller staat inmiddels al weer op elf competitietreffers en speelde ook in de eerste kwartfinale van de Champions League tegen Olympique Marseille weer een hoofdrol.

Orcs Must Die! 2 aangekondigd

Orcs Must Die!, de actie/tower defense-game krijgt deze zomer een vervolg met de originele titel Orcs Must Die! 2. De game is vooralsnog alleen aangekondigd voor de PC. Het origineel kwam ook uit op Xbox Live Arcade. Eigenaars van het origineel op de PC zullen exclusieve content kunnen unlocken in het vervolg.

Orcs Must Die! 2 zal naast de War Mage een nieuw speelbaar personage bevatten, de Sorceress. Deze tovenares zal magie gebruiken, zoals de naam doet vermoeden. Standaard nieuwe features zoals een nieuwe campaign, co-op, nieuwe vijanden en wapens zijn van de partij. Bekijk hier de release trailer.

President Hongarije treedt toch af

De Hongaarse president Pal Schmitt treedt toch af. Schmitt zei dat het plagiaatschandaal dat hem achtervolgt, een naar zijn zeggen 'persoonlijke kwestie', niet goed uitpakt voor Hongarije en dat hij daarom zijn functie opgeeft.

Donderdag werd hem zijn doctorstitel afgenomen wegens plagiaat. Schmitt zei vrijdagavond nog dat hij niet van plan was af te treden en dat hij een nieuw proefschrift zou schrijven, om te bewijzen dat hij wel degelijk kan voldoen aan academische kwaliteitseisen.

Schmitt zei toen dat zijn geweten 'zuiver is' als het aankomt op zijn proefschrift over de Olympische Spelen en dat 'het niet goed voelde' toen hem zijn doctorstitel werd afgenomen. Hij beklaagde zich over het feit dat hij zich niet eerst had mogen verantwoorden tegenover het universitaire panel dat hem zijn titel ontnam.

De universiteit heeft bij onderzoek naar aanleiding van berichten in de media vastgesteld dat tweehonderd van de 215 pagina's van Schmitts proefschrift in 1992 over de moderne Olympische Spelen van twee andere auteurs zijn overgeschreven.


President Pal Schmitt van Hongarije treedt toch af (Foto: Novum)

Atletiekunie wil ook station voor Blankers-Koen

De Nederlandse Atletiekunie wil dat Fanny Blankers-Koen wordt opgenomen in de eregalerij tijdens de Olympische Spelen. Komende zomer krijgen 361 metrohaltes in Londen op speciaal ontwikkelde plattegrond de naam van een olympische sporter. Blankers-Koen zit daar echter niet bij.

Blankers-Koen won vier gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 1948, die toen ook in Londen werden gehouden. In 1999 werd de 'Vliegende Huisvrouw' door de internationale atletiekfederatie uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

Vijf Nederlanders worden wel geëerd met de naam van een metrostation op de 'Olympic Legends Map': de zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, judoka Anton Geesink, wielrenster Leontien van Moorsel en hockeyer Stephan Veen.

"Het ontbreken van Fanny zou berusten op een pijnlijke vergissing. De Atletiekunie dringt erop aan deze vergissing te herstellen", laat de atletiekbond weten in een brief aan voorzitter Sebastian Coe van het organisatiecomité.

Het Londense vervoerbedrijf Transport for Londen maakte eerder ter ere van het filmfestival van 2010 een kaart met namen van onder meer films en acteurs.

Sterkste Man van Nederland wint filmprijs in Caïro

De Nederlandse familiefilm De Sterkste Man van Nederland heeft afgelopen weekend de prijs voor beste lange speelfilm tijdens het Cairo International Film Festival for Children. Dat maakte producent Alain de Levita maandag bekend. Regisseur Mark de Cloe was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

In De Sterkste Man van Nederland gaat de 12-jarige Luuk Bos op zoek naar zijn vader. Zijn moeder heeft hem altijd vertelt dat die de sterkste man van Nederland was, maar Luuk heeft hem nooit gekend.

Als Luuk tijdens een Sterkste Man-competitie deelnemer René Doornbos ontmoet, vermoedt hij dat die zijn vader is. Maar als hij dat enthousiast aan zijn moeder vertelt, biecht zij eindelijk de waarheid op: Luuk komt uit een reageerbuisje en ze weet niet wie de vader is.

De Sterkste Man van Nederland was ook al genomineerd voor de Gouden Roos en won onder meer vorig jaar de Prix Europa. De film ging vorig jaar januari in première op televisie tijdens de kinderprogrammering Zapp.


Sterkste Man van Nederland wint filmprijs in Caïro (Foto: Novum)

Werkloosheid Eurozone naar recordhoogte

De werkloosheid in de zeventien landen van de eurozone is gestegen tot het hoogste niveau sinds de introductie van de euro in 1999. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. Het grote aantal werklozen in de eurozone, in februari 10,8 procent, zorgt ervoor dat de angst toeneemt dat de regio opnieuw in een recessie belandt.

In totaal zijn er nu 17,1 miljoen werklozen. Dat is een stijging van meer dan anderhalf miljoen ten opzichte van februari 2011. De afgelopen acht maanden bleef de werkloosheid stijgen. De zorg dat de eurozone opnieuw in een recessie belandt neemt daardoor toe, juist op een moment dat landen in de eurozone strenge bezuinigingsmaatregelen treffen om de verlammende schuldenlast te verlichten.

In Spanje zijn de meeste werklozen. Bijna een kwart van de beroepsbevolking, 23,6 procent, heeft geen werk. De jeugdwerkloosheid is enorm; 50,5 procent van de Spaanse jongeren is werkloos. Ook Griekenland doet het niet best met een werkloosheidscijfer van 21 procent.

De Spaanse en Griekse cijfers staan in schril contrast met Oostenrijk, waar het werkloosheidspercentage in februari uitkwam op 4,2 procent. Nederland volgt Oostenrijk op de voet met 4,9 procent. In Frankrijk komt de werkloosheid uit op tien procent en in Duitsland op 5,7 procent.

Consumenten houden in tijden van bezuinigingen en hoge werkloosheid de hand op de knip. Daardoor groeit de Europese economie niet, terwijl elders al weer tekenen van een aantrekkende economie zichtbaar zijn. "Stijgende werkloosheid draagt absoluut bij aan de druk op de uitgaven", aldus econoom Jennifer McKeown van Capital Economics. De uitgaven stonden volgens haar al onder druk door strenge fiscale maatregelen in de periferie van de eurozone en ze waarschuwde dat de situatie waarschijnlijk nog slechter wordt.

Dat de economie in de eurozone in slechtere staat verkeert dan verwacht, bleek al uit cijfers die wezen op een afname van de productie. In maart viel de productie volgens Markit, een bedrijf dat financiële informatie levert, terug tot 47,7 punten. Als het cijfer lager is dan 50 is er sprake van een krimp van de economie. Volgens Markit werden vooral Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën van de eurozone, getroffen. Frankrijk kwam in maart uit op 46,7 punten, het laagste in 33 maanden.

In het laatste kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,3 procent. Als ook in het eerste kwartaal van 2012 de economie krimpt dan is er officieel sprake van een recessie. "Het lijkt erop dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal van 2012 opnieuw is gekrompen en dat er dus sprake is van een recessie", aldus Howard Archer, hoofdeconoom bij IHS Global Insight. "En de verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2012 zien er nauwelijks rooskleuriger uit."

Consumentenvertrouwen NL ingestort, laagste van EU

Nergens in Europa is het vertrouwen van consumenten zo sterk gedaald als in Nederland in de maand maart. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De graadmeter voor het vertrouwen daalde tot -32,6, een jaar eerder was dat in maart nog +8,1. Het vertrouwen in Nederland is zelfs lager dan gemiddeld in de EU, aldus het CBS. Dat is al 4 maanden het geval. "Dat is zeer uitzonderlijk. In ruim 25 jaar tijd was dit alleen in enkele maanden van 2003 het geval", aldus de onderzoekers.

In maart vorig jaar behoorde ons land nog tot de 6 landen met het hoogste consumentenvertrouwen van Europa. In Griekenland was dit jaar in maart het consumentenvertrouwen net als een jaar eerder het laagst.


Consumentenvertrouwen NL ingestort, laagste van EU (Beeld: NOS / CBS)

Bejaarde vrouw parkeert auto in supermarkt

Een 75-jarige vrouw uit het Gelderse Huissen in maandag in haar woonplaats met haar auto een supermarkt ingereden. Bij het voorval raakte wonderwel niemand gewond, meldt de politie.

Het incident vond rond het middaguur plaats bij een supermarkt aan de Gochsestraat. De vrouw wilde bij de winkel parkeren. Door nog onbekende oorzaak reed de auto echter per ongeluk voor- in plaats van achteruit en reed dwars door de toegangsdeur de zaak in.

Op het moment van het ongeval waren verschillende mensen op straat en bij de winkel aanwezig. Omstanders haalden de vrouw uit haar auto. Ook zij kwam met de schrik vrij. Van drankgebruik was volgens de politie geen sprake. Het rijbewijs van de vrouw is ingenomen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen gaat kijken naar de rijvaardigheid van de vrouw.

Overleden fietsster (12) niet aangereden

Het 12-jarige meisje uit Hulst dat vorig week overleed na een ongeluk, is niet aangereden door een auto. Ze viel van haar fiets met haar hoofd ongelukkig op het wegdek, wat uiteindelijk tot de dood leidde. Dat meldt de politie maandag na technisch onderzoek. Eerder dacht de politie dat een automobilist uit Borsele haar had aangereden.

Het meisje fietste samen met twee vriendinnen over de Wilhelminastraat in Sint Jansteen, iets ten zuiden van Hulst, toen haar stuur dat van haar vriendin raakte. Het slachtoffer verloor haar evenwicht en viel op de grond. De automobilist reed het meisje tegemoet toen zij tegen het asfalt smakte.

Het slachtoffer werd met een ernstige hoofdwond naar een ziekenhuis overgebracht, waar ze later overleed.

Sirenes in deel Venlo twee uur te vroeg

In een deel van Venlo zijn maandagochtend de sirenes te vroeg afgegaan. Doordat er iets misging bij de voorbereiding van de maandelijkse test, loeide het alarm al rond 10.00 uur, twee uur eerder dan normaal. Dat meldt de brandweer.

Medewerkers van de meldkamer activeerden per ongeluk al een deel van de sirenes terwijl ze bezig waren met de voorbereidingen. De brandweer benadrukt dat er niets aan de hand was en heeft de sirenes om 12.00 uur in de hele gemeente opnieuw laten klinken.

W. Olde Heuvel weg bij TVM

Schaatser Wouter Olde Heuvel vertrekt na 6 jaar bij TVM. De vaste trainingsmaat van vijfvoudig wereldkampioen allround Sven Kramer wil zijn loopbaan niet langer voortzetten bij de schaatsploeg van coach Gerard Kemkers. Olde Heuvel, die in 2010 en 2011 Nederlands allroundkampioen werd, is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging.

De 25-jarige schaatser uit Losser gaat zich aansluiten bij de ploeg van trainer Jan van Veen, die nog op zoek is naar een sponsor. Team Hart maakte onlangs bekend met sponsoring te stoppen. "Van Veen heeft er alle vertrouwen in dat er een nieuwe geldschieter komt", zei Olde Heuvel, die Marrit Leenstra en Koen Verweij als ploeggenoten krijgt.

Wouter olde Heuvel weg bij TVM
Wouter olde Heuvel weg bij TVM (Foto: ANP)

[Upd] Politie bij school Sneek na dreigtweet

De politie houdt maandag een oogje in het zeil op een middelbare school in Sneek, nadat vrijdag een tweet werd gevonden waarin werd gedreigd de school in brand te steken. In de tweet werd ook gedreigd met geweld. Volgens de politie kan het bericht een uit de hand gelopen grap zijn, maar is dat niet zeker.

De rector van het Bogerman College aan de Hemdijk stuitte vrijdag op de tweet, meldt de politie maandag. De politie besloot daarop in overleg met de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de school tot de preventieve actie, die 'dergelijk gedrag' moet ontmoedigen. De politie is op zoek naar de schrijver van het bericht.

Update 13.57 uur
Inmiddels zijn drie leerlingen opgepakt, meldt Omrop Fryslân. Het gaat om leerlingen van 15 en 16 jaar oud, zij worden ervan verdacht de tweets verstuurd te hebben. Omdat de bewijzen zich tegen hen opstapelen zijn ze uit de klas gehaald en naar het politiebureau gebracht.

Zwerver gepakt voor valse bommeldingen

Een 43-jarige zwerver is zondagavond in Bergen op Zoom opgepakt nadat hij tot twee keer toe een valse bommelding had gedaan. De dader belde 112 met de mededeling dat in een specifiek kluisje van een instelling aan de Zuid-Oostsingel in Bergen op Zoom een bom zou liggen die binnen een paar minuten zou afgaan.

De meldingen werden om 18.30 en 19.00 uur gedaan. Uit voorzorg werd besloten het pand met daarin elf cliënten en twee begeleiders te ontruimen. In de kluis werd niets aangetroffen.

Eerder op de dag had de 43-jarige zwerver mot gehad met de instelling. Een politieman herkende de stem van de man, die achter een supermarkt werd aangetroffen en aangehouden.

'Blatter komt niet al zijn beloften na'

Preses Sepp Blatter komt niet al zijn beloften na in de hervormingen van de FIFA. Dat zegt Alexandra Wrage, die de wereldvoetbalbond met twaalf anderen adviseert over het aanpakken van corruptie. De hervormingen liggen nog wel op schema, maar Wrage had verwacht dat meer aanbevelingen uitgevoerd zouden worden.

Blatter was eerder nog enthousiast over de voortgang van de hervormingen. De Zwitser zei veel van zijn ideeën terug te zien in het rapport van de adviseurs. "De progressie mag dan misschien zo goed zijn als we konden hopen, maar dat is niet hetzelfde als perfect of ideaal", laat Wrage weten. Het uitvoerend comité van de FIFA schoof vrijdag een deel van de aanbevelingen voor zich uit. Daar wordt pas volgend jaar over beslist.

Zo komt er nog geen commissie die nieuwe kandidaten voordraagt voor een positie bij de FIFA. "Daar ben ik teleurgesteld over. Voor mij was dat een belangrijk punt", aldus Wrage. Meer transparantie bij commerciële deals en het verlagen van ambtstermijnen kwamen helemaal niet ter sprake.

Het ethisch comité wordt wel in tweeën gesplitst. Een kamer om te onderzoeken, de andere om controle uit te oefenen. Wrage hoopt dat het ethisch comité een onderzoek instelt naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, waar veel kritiek op was.


'Blatter komt niet al zijn beloften na' (Foto: Novum)

Ontvoerd meisje blijkt 25-jarige man

De politie heeft zondag ten onrechte melding gemaakt van de ontvoering van een meisje in Zwolle. Er bleek geen meisje te zijn ontvoerd, maar een 25-jarige man. Dat heeft de politie maandag gemeld.

De politie maakte melding van de ontvoering via Burgernet. Deelnemers werd gevraagd uit te zien naar een witte Volkswagen Polo met meerdere inzittenden. Het meisje zou zijn ontvoerd op het Traaipad.

Later bleek dat niet een meisje, maar een 25-jarige man was meegenomen in de auto. Het slachtoffer werd later zondagavond teruggevonden in een woning aan de Borneostraat. Hij had een wond aan het hoofd en is naar een ziekenhuis gebracht.

Vier Zwollenaren van 17, 22, 25 en 46 jaar zijn aangehouden. De aanleiding voor de ontvoering ligt vermoedelijk in een conflict de voorgaande nacht in het uitgaansleven.

In de woning waaruit het slachtoffer werd meegenomen, was een 2-jarig meisje aanwezig. Zij bleef ongedeerd. Hoe het kan dat aanvankelijk werd gesproken van een meisje in plaats van een man, stelt de politie voor raadsels. "We gaan maar uit van een misverstand."

Ashton Kutcher gaat Steve Jobs spelen

Ashton Kutcher heeft de hoofdrol in een biografische film over Apple-oprichter Steve Jobs te pakken. De opnames voor de film beginnen in mei. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film laat zien hoe Steve Jobs, die vorig najaar overleed, zich ontwikkelt van hippie uit Californië tot grote baas van Apple. De film, getiteld Jobs, wordt geregisseerd door Joshua Michael Stern, die eerder verantwoordelijk was voor onder meer Swing Vote en Neverwas.

Kutcher moet nog flink vaart maken met zijn film, aangezien Sony ook al bezig is met een film over Jobs. De filmmaatschappij kocht vorig jaar de rechten van een biografie over Jobs door Walter Isaacson.

Kutcher is vooral te zien in komedies, maar het is niet de eerste keer dat hij een serieuzere rol speelt. Zo had hij een hoofdrol in de thriller The Butterfly Effect en speelde hij in het drama Bobby, over de moord op de Amerikaanse senator Robert F. Kennedy.

Zwinkels verkiest ADO boven Ajax

Robert Zwinkels heeft zijn verblijf bij ADO Den Haag met twee jaar verlengd. Zijn contract zou deze zomer aflopen. Er was volop interesse voor de huidige tweede doelman van de Haagse club. Onder meer Ajax zou interesse hebben gehad voor Zwinkels, als opvolger van derde keeper Jeroen Verhoeven.

Zwinkels doorliep de jeugdopleiding van Ajax. In 2005 maakte hij de overstap naar ADO. In Den Haag was hij kortstondig eerste keeper, maar hij raakte door blessures zijn plaats onder de lat kwijt aan Gino Coutinho. Zwinkels speelde tot dusver 71 competitieduels voor de hofstedelingen.

'Warner Bros werkt aan Hobbit-game'

Game-uitgever Warner Bros is bezig met een game rond The Hobbit. Ook wordt er gewerkt aan een spel voor de tweede Hobbit-film. Dat schrijft de anonieme blogger Superannuation. Warner Bros heeft de twee games rond de films nog niet aangekondigd.

Vorig jaar november schrapte Warner Bros zestig banen bij verschillende gamestudios in Seattle. Het ging om Snowblind, verantwoordelijk voor de actiegame The Lord of the Rings: War in the North, Surreal Software, dat werkte aan This is Vegas, en de makers van de schietspelreeks Fear. Volgens de anonieme blogger werken de drie gamestudios nu samen aan de The Hobbit-spellen.

De bioscoopfilm The Hobbit: An Unexpected Journey is gebaseerd op het in 1937 verschenen boek van J.R.R. Tolkien. Het verhaal gaat over Bilbo Baggins die op avontuur gaat om een schat te vinden die door een draak bewaakt wordt. Het verhaal van The Hobbit vormt de aanleiding voor de verhalen van The Lord of The Rings.



'Volledige details Xbox 720 uitgelekt'

De volledige details van de volgende generatie Xbox, de Xbox 720, zijn bekendgemaakt aan verschillende partijen. Dit schrijft website VG247 op basis van een aantal bronnen.

Volgens de bronnen van de website heeft Microsoft alle details bekendgemaakt aan een aantal partijen. Ook zou het bedrijf intern een release van de console hebben goedgekeurd voor Kerst 2013. De nieuwe console krijgt volgens zeggen naast een blu-rayspeler ook twee Graphics Processing Units. Volgens één van de bronnen is het 'alsof er twee pc's aan elkaar zijn geplakt.'

De GPU's zouden gelijkwaardig zijn aan de AMD 7000-serie, maar dan niet de AMD CrossFire of de Geforce SLI. de GPU's in de Xbox 720 moeten onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Er zouden vier of zes CPU-kernen in de console komen, waarvan er één is gereserveerd voor de Kinect-controller en één voor het besturingssysteem.

Als anti-piraterijmaatregel vereist de Xbox 720 een continue internetverbinding. Ook zou volgens de bronnen het Kinect-systeem niet meer los zitten, maar komt het vast te zitten in het systeem zelf. De details zijn uitgelekt na een haastig verwijderde tweet van Sean Tracy, een technisch ontwerper bij Crytek, waarin hij aangeeft bij een 'Durango-bijeenkomst' in Londen is geweest in februari. Durango zou de codenaam zijn voor de nieuwe generatie Xbox.

De verwachting is dat Microsoft zelf niets zal aankondigen over de opvolger van de Xbox 360 voor 2013. Wel zijn er al meerdere ontwikkelaars die vacatures hebben geplaatst voor 'next-gen'- of 'future-gen'-technici.

Ballen in het Catshuis

Niets ten nadele van Ferry Mingelen, Frits Wester en Ron Fresen, maar wat zou het toch leuk zijn als de berichtgeving over het Catshuis zou worden gedaan door voetbalverslaggevers. Er lijkt me geen enkel bezwaar, want met de doorlopende radiostilte heb je geen kenners nodig. Bovendien kom je met de journalistieke knechten van volkssport nummer een tegemoet aan de eeuwigdurende wens om het volk en de politiek dichter bij elkaar te brengen.

Advocaat eist openheid over wapenvergunning Tristan

Twee slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn willen via de Wet openbaarheid van bestuur duidelijk krijgen wat voor fouten zijn gemaakt toen Tristan van der V. een wapenvergunning kreeg. Hun advocaat Lionel Lalji heeft het Wob-verzoek maandag ingediend.

"Er worden essentiële zaken onder de pet gehouden", stelt Lalji. In het WOB-verzoek vraagt hij onder meer de namen en opleidingen van degenen die de aanvragen hebben behandeld, de verhoren die bij hen zijn afgenomen, de namen van degenen die de controlebezoeken hebben afgelegd en de data waarop de bezoeken zijn afgelegd. Ook wil hij alle mappen, e-mails en aantekeningen hebben die zijn gemaakt bij de behandeling van de aanvraag.

Ook wil Lalji alle overwegingen krijgen die zijn gemaakt toen het Openbaar Ministerie besloot de vader en de behandelaren van de dader niet te vervolgen. Verder wil hij de verhoren die bij hen zijn afgenomen hebben.

In de zaak is nooit helder geworden wie fouten heeft gemaakt toen Van der V. een wapenvergunning kreeg. Van der V. was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting. Toch kreeg hij later een wapenvergunning.

Een mail aan een politiemedewerker die de aanvraag voor een wapenvergunning in 2008 moest beoordelen had wellicht duidelijkheid kunnen geven. Als in een bijgevoegd pdf-bestand informatie stond over de psychische gesteldheid van de dader, had de agent de vergunning niet mogen verlenen. Het bestand bleek vorig jaar zoek te zijn geraakt.

In januari bepaalde de rechtbank in Den Haag dat de twee slachtoffers die de advocaat vertegenwoordigt geen getuigen mogen horen in een procedure voor schadevergoeding. De advocaat wilde onder meer de ouders van de dader en een politiechef ondervragen. De rechtbank wees het verzoek af omdat het niets zou toevoegen aan de rapporten die in april vorig jaar verschenen.

De slachtoffers waren op het moment van de schietpartij in het winkelcentrum. Een van hen liep een schotwond op, de ander kon tijdig dekking zoeken. Zeven mensen, onder wie Van der V., kwamen om het leven.

'Opvoedvraag te snel als zwaar zorgprobleem gezien'

Onderwijsorganisaties en jeugdzorginstellingen leggen opvoedproblemen te snel bij de gespecialiseerde hulpverlening neer. Daardoor groeien gewone opvoedvragen te vaak uit tot zware en kostbare zorgproblemen. Dat stelt de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) in een maandag gepresenteerd rapport.

Volgens de RMO is het huidige jeugd- en gezinsbeleid gebaseerd op de angst voor incidenten. Ouders worden te veel afhankelijk van professionals, terwijl professionele hulpverlening lang niet altijd nodig is.

De jeugdhulpverlening loopt tegen haar grenzen aan, aldus de raad. Het zorgaanbod is te zwaar en laat te lang op zich wachten. De RMO pleit daarom voor een sterke eerstelijnszorg, waarbij normale opvoedproblemen niet onnodig worden bestempeld als grootschalige zorgproblemen.

De RMO denkt dat zogenoemde eerstelijnsgezinscoaches een uitkomst kunnen bieden. Die kunnen gezinnen helpen bij het oplossen van opvoedproblemen en ze pas in het uiterste geval doorverwijzen naar zwaardere, meer gespecialiseerde hulpverlening.

Celstraf voor weduwen en dochters Bin Laden

Drie weduwen en twee dochters van Osama bin Laden die zich samen met hem illegaal in Pakistan hebben opgehouden zijn daarvoor tot 45 dagen gevangenisstraf veroordeeld. Bin Laden werd vorig jaar mei in het Pakistaanse Abbottabad door Amerikaanse Navy SEALs geliquideerd. Dat heeft een advocaat van de familie-Bin Laden maandag gezegd.

De vrouwen zitten sinds eind mei vorig jaar vast, maar zijn pas op 3 maart formeel aangeklaagd. De tijd die zij sindsdien vastzaten wordt in mindering gebracht, zodat zij nog twee weken van hun straf moeten uitzitten. Daarna worden zij het land uitgezet. Waarheen is niet bekend.

De familie zou niet van plan zijn tegen het vonnis in beroep te gaan.

Libië te onveilig voor duel in WK-kwalificatie

Libië moet het WK-kwalificatieduel met Kameroen op neutraal terrein afwerken. De situatie in het Afrikaanse land is te onveilig om een officiële interland te spelen. De Libische voetbalbond heeft tot 10 april de tijd om een locatie te vinden waar de wedstrijd gespeeld kan worden.

De huidige nummer 55 van de FIFA-ranglijst begint op 1 juni met een uitwedstrijd tegen Togo aan het kwalificatietraject naar het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië. Een week later is Kameroen de tweede opponent van het team van bondscoach Marcos Paqueta.

Libië is het enige Noord-Afrikaanse land dat zich nog nooit voor een WK wist te plaatsen.

Angry Birds krijgt eigen animatieserie

Rovio maakte op de jaarlijkse MIPTV conferentie in Cannes bekend dat Angry Birds hun eigen animatieshow krijgt. De eerste serie bestaat uit 52 afleveringen van elk 3 minuten lang en gaat wekelijks worden uitgezonden. Rovio is nog op zoek hoe zij de content gaan aanbieden. Ook wordt er gewerkt aan een film, maar het is nog onzeker wanneer deze uitkomt.

Volgens Nick Dorra probeert de serie verder te gaan waar het spel ophoudt. “De serie wil dieper in het verhaal te gaan, dieper in de gedachten en de gevoelens van de personages, waarom zijn eigenlijk zo boos? Angry Birds draait straks niet alleen maar om de gameplay en de katapult, maar steeds meer om de personages in het spel”.

Ook zijn er nog geen plannen hoe de serie straks verspreid gaat worden. ”We bekijken de mogelijkheden voor een video applicatie of voor een mogelijke partnerschap… We willen op alle schermen te zien zijn.”

Rovio kocht in juni 2011 de Finse animatiestudio Kombo op om te helpen met de productie van der serie. Dezelfde maand nog trok het Marcel Studios baas David Maisel aan als een adviseur voor een Angry Birds-film. De film is onder productie, maar verschijnt niet voor 2013 of 2014”, vertelde Dorra aan het publiek. “Jullie moeten de tijd uitzitten en eerst alle afleveringen bekijken!"

Angry Birds

Boonen nieuwe leider wereldranglijst

Tom Boonen is door zijn zege in de Ronde van Vlaanderen de nieuwe leider op de ranglijst van de World Tour. De 31-jarige Belg van Omega Pharma-Quickstep klimt van de vierde naar de eerste plaats. Hij verdrijft de Australiër Simon Gerrans naar de tweede positie.

Boonen, die dit voorjaar ook de sterkste was in Gent-Wevelgem en de E3 Prijs, won zondag voor de derde keer in zijn loopbaan 'Vlaanderens Mooiste', een evenaring van het record. Slechts vier renners wisten de Ronde eerder drie keer te winnen.

De Italiaan Vincenzo Nibali bezet de derde plek op de lijst van de UCI, voor de Slowaak Peter Sagan. Lieuwe Westra blijft de beste Nederlander. De Fries van Vacansoleil levert wel een plaatsje in en staat nu tiende.


Boonen nieuwe leider wereldranglijst (Foto: Novum)

Kinect Star Wars was een groot project

Op het LinkedIn-profiel van Adam N Joseph, senior producer voor Kinect Star Wars, wordt aangegeven dat er zo'n tien teams (één intern en negen extern) aan Kinect Star Wars hebben gewerkt. Dit zijn in totaal meer dan 200 mensen volgens de producer.

Daarnaast zijn er ook delen van het spel door buitenstaande bedrijven gedaan zoals Skywalker Sound, een bedrijf van Lucasfilm voor het opnemen van muziek en geluiden. Kinect Star Wars is al sinds 2009 in de ontwikkeling en moet de Kinect-controls volledig benutten. De game komt komende vrijdag uit, bekijk de launchtrailer hieronder.

F-16 controleert dijken Groningen opnieuw

Een F-16 van vliegbasis Volkel controleert dinsdag en woensdag de toestand van de dijken en kades in de provincie Groningen. De controles vinden plaats vanwege het hoge water waarmee onder meer Groningen in januari kampte. Het is de derde keer dit jaar dat een F-16 van de luchtmacht wordt ingezet om de controle uit te voeren.

Begin januari moesten ongeveer achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post hun woning uit, omdat een kritieke situatie was ontstaan bij de dijk aan het Eemskanaal. Door een storm die over Nederland raasde en overvloedige regenval kampte vooral het noorden van het land met hoogwater.

Als de dijk het had begeven, had een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kunnen komen te staan. De waterstanden konden uiteindelijk oplopen tot anderhalve meter.

Op de dag dat de bewoners hun huis uit moesten, werd een F-16 ingezet. Die bracht toen het gebied in kaart met infraroodbeelden. Tien dagen later volgde een tweede vlucht, waarna de beelden met elkaar werden vergeleken.

De infraroodbeelden van de F-16 van januari gaven volgens het ministerie van Defensie een goed beeld van de lekkages, vooral uit de kade van het Eemskanaal. Tijdens het hoge water inspecteerden de waterschappen de kaden met het blote oog. Deze visuele inspecties werden vergeleken met de beelden van de F-16. De beelden van de F-16 tonen duidelijker de precieze locaties van de uitgangen van kwelwater die in de dijk ontstaan zijn.

Assassin's Creed III ook naar Japan

Ubisoft heeft bekendgemaakt dat Assassin's Creed III ook in Japan uitgebracht gaat worden. Of dit dezelfde datum zal zijn voor het Westen, 31 oktober, is niet bekendgemaakt.

Vermoedelijk zal de Japanse versie van het spel geen Japanse voice acting krijgen maar alleen maar Japanse ondertitels. Hieronder kan je de vandaag uitgebrachte debuuttrailer van de game kijken die voor de Japanners is aangepast met ondertitels.

Kim Dotcom mag weer op internet

Megaupload-oprichter Kim Dotcom mag weer op internet. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse rechter David Harvey maandag bepaald. Sinds zijn arrestatie heeft Dotcom zich volgens de rechter 'voorbeeldig' gedragen.

Dotcom werd in januari op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in Nieuw-Zeeland gearresteerd. Hij zou samen met drie anderen een fortuin hebben vergaard door illegale bestandsuitwisseling mogelijk te maken.

Dotcom werd korte tijd later op borgtocht vrijgelaten, maar kreeg wel huisarrest opgelegd. Ook de toegang tot internet werd hem ontzegd.

De rechter bepaalde maandag dat Dotcom weer op internet mag, eenmaal per dag mag gaan zwemmen en tweemaal per week naar een opnamestudio in Auckland mag om muziek op te nemen. Het is Dotcom ook toegestaan om een keer per week zijn Megaupload-collega's te zien.

Zijn collega's, Finna Batato, Mathias Ortmann en de Nederlander Bram van der K., zijn eveneens aangeklaagd. De rechtszaak over uitlevering van Dotcom aan de Verenigde Staten heeft in augustus plaats.

Petrov acht punten niet haalbaar

Er zijn pas twee races in het Formule 1-seizoen 2012 geweest, maar nu al acht coureur Vitaly Petrov punten voor Caterham onhaalbaar. Het was een van de doelen voor dit seizoen, maar vooralsnog komt het team van Tony Fernandes hiervoor tekort.

"Het is onwaarschijnlijk dat we dit seizoen voor de punten zullen vechten, maar we hopen echt dat we dat volgend jaar wel kunnen doen. Als het team doet wat het van plan is, vechten we aan het eind van het jaar met meer teams dan alleen HRT en Marussia," meldde Petrov aan RIA Novosti.

"Eigenlijk gaat alles op het moment goed. Het team steekt er de grootst mogelijke moeite in. Het resultaat dat we in Maleisië hebben behaald is eigenlijk het beste wat we nu kunnen halen. Jammer genoeg zijn we maar tot zover gekomen, maar er zit potentie in. Het belangrijkste is dat we de ambitie hebben om de resultaten te verbeteren. Je hebt geduld nodig."

Bom bij hotel in Istanbul ontdekt

Bij een hotel in Istanbul is een bom ontdekt. Experts van de Turkse politie hebben het explosief onschadelijk gemaakt. Dit heeft de Turkse staatstelevisie maandag gemeld.

Hotelpersoneel had de politie gealarmeerd. Schoonmakers hadden een verdacht pakketje in een zak voor de deur van het hotel aangetroffen.

Wie de bom bij het hotel heeft geplaatst is onbekend. In het verleden hebben zowel Koerdische rebellen als extreemlinkse en moslimextremistische groeperingen bomaanslagen in Istanbul gepleegd.

'Geëiste vergoeding zedenzaak ruim 1 miljoen'

De advocaten van slachtoffers en hun ouders in de Amsterdamse zedenzaak eisen een fikse schadevergoeding. Volgens Richard Korver, die 47 kinderen vertegenwoordigt, is het 'zeer aannemelijk' dat de totale schade de 1 miljoen euro 'ruimschoots' overstijgt.

De advocaten eisen om te beginnen een immateriële schadevergoeding. Korver legde maandag, ook namens zijn collega's, uit aan de rechtbank: 8000 euro voor ieder kind wegens inbreuk op de lichamelijke integriteit, 8000 euro voor ieder kind waarvan beelden zijn gemaakt voor het schenden van de privacy en 8000 euro voor elk gezin wegens inbreuk op het gezinsleven (ook als meerdere kinderen slachtoffer zijn geworden).

Daarnaast wordt er ook materiële schadevergoeding geëist. Daaronder vallen gemaakte therapiekosten of misgelopen inkomen.

Hoofdverdachte Robert M. staat terecht voor het misbruiken van 67 kinderen. De andere verdachte in de zaak is zijn man Richard van O. De schadeclaim is tegen beide verdachten gericht.

'Geëiste vergoeding zedenzaak ruim 1 miljoen'
'Geëiste vergoeding zedenzaak ruim 1 miljoen' (Foto: ANP)

Meisje zwaargewond bij val uit boom

Een 8-jarig meisje uit Zeist is zondag zwaargewond geraakt bij een val uit een boom in haar woonplaats. Het kind liep een slagaderlijke bloeding in haar lies op. Haar vader drukte de wond dicht om de bloeding te stoppen, waarna ze naar een ziekenhuis is vervoerd, meldt de politie maandag.

Het ongeval vond zondag rond 13.15 uur plaats in het Panbos, achter de Jozef Israellaan. Hoe het nu met het kind is, is onbekend.

Cruijff: "AZ is de club van het jaar"

Juist nu Ajax de koppositie in de Eredivisie heeft overgenomen van AZ, steekt Johan Cruijff in zijn column in De Telegraaf de loftrompet over de ploeg van Gertjan Verbeek. "Ondanks de moeilijke jaren die de Alkmaarders achter de rug hebben, draaien ze weer mee aan de top van de Eredivisie. Anderhalve maand voor het einde van het seizoen is AZ voor mij daarom al de club van het jaar. Zelfs als er geen prijs wordt gewonnen", zegt Cruijff.


"Wat de ploeg de afgelopen maanden op heeft gebracht, is boven iedere verwachting", vervolgt hij. "Natuurlijk wordt in de topsport succes gerelateerd aan een prijs, maar dit is typisch een uitzondering die de regel bevestigt. De manier waarop AZ op drie fronten heeft gestreden wordt door niet één Nederlandse club benaderd. Zowel in de competitie, de beker als in Europa heeft het team zich nadrukkelijk gemanifesteerd en dat telt. Dat het soms toch kan gebeuren dat je naast de prijzen grijpt, is weliswaar hard, maar hoort bij het spel."

 
 Cruijff: "AZ is de club van het jaar" (Foto: Pro Shots)

Philips rondt verkoop tv-tak af

Philips heeft de afscheiding van de televisieafdeling afgerond in een joint-venture met TPV Technology. Dat maakte Philips maandag bekend.

Zeventig procent van de aandelen van de joint-venture is nu in handen van het Chinese TPV. De joint venture zal televisies blijven maken onder de naam Philips voor alle markten behalve de Verenigde Staten.

Philips meldde dat de overeenkomst in lijn is met wat bij de aankondiging ervan in november bekend is gemaakt. Dat betekent dat Philips meer dan honderd miljoen euro aan investeringen en leningen bijdraagt aan de joint venture. In ruil daarvoor krijg het elektronicabedrijf jaarlijks vijftig miljoen euro aan royalties. Eind februari keurden de Europese autoriteiten de afscheiding van de tv-tak van Philips al goed.

Philips probeert al jaren uit de verlieslijdende televisiebranche te stappen. Een eerder aangekondigde deal met TPV uit april moest worden heronderhandeld, waarbij Philips meer dan honderd miljoen euro aan verliezen moest nemen.

Hoed en wandelstok Charlie Chaplin brengen ton op

Een bolhoed en wandelstok van Charlie Chaplin hebben op een veiling samen een ton opgebracht. In Hollywood gingen afgelopen weekend verschillende spullen van Hollywoodlegendes onder de hamer.

Het hoedje van de in 1977 overleden acteur leverde bijna 58.000 dollar op. Een wandelstok, waarmee Chaplin vaak optrad, werd voor ruim 41.000 dollar verkocht.

Een jurk die Prinses Diana twintig jaar geleden droeg ging voor 108 duizend dollar onder de hamer. Een Dior-jurk van Grace Kelly leverde 72.000 dollar op, en een jas die Clark Gable droeg in de film Gone with the Wind is voor ruim 57.000 dollar verkocht.

Zaterdag werden al spullen van Whitney Houston geveild. Een top van de in februari overleden zangeres heeft negentienduizend dollar opgebracht. In totaal leverden dertien voorwerpen van Houston tachtigduizend dollar op.

[NBA] Oklahoma ongenaakbaar in topper tegen Bulls

Oklahoma City Thunder heeft zondag de topper in de NBA gewonnen. De koploper in de Western Conference was met 92-78 te sterk voor de lijstaanvoerder van het oosten, Chicago Bulls. Oklahoma begon furieus aan het duel en zette Chicago direct op grote achterstand. Een slotoffensief in het vierde kwart kwam voor de Bulls te laat.

Kevin Durant en Russell Westbrook waren weer van onschatbare waarde voor de Thunder. Durant maakte 26 punten, een minder dan Westbrook. De Bulls moesten het voor de tiende wedstrijd op rij stellen zonder de aan zijn lies geblesseerde Derrick Rose.

In navolging van Chicago Bulls, liep ook Miami Heat tegen een gevoelige nederlaag aan. Boston Celtics was thuis met 91-72 te sterk voor de nummer twee uit de Eastern Conference. Rajon Rondo was de absolute smaakmaker bij de Celtics. Hij scoorde zestien punten en gaf veertien assists. Voor Miami was het de grootste nederlaag van het seizoen.

Kobe Bryant wist in het met 120-112 gewonnen duel met Golden State Warriors liefst veertig punten te scoren. De sterspeler van Los Angeles Lakers verstevigde daarmee zijn positie als topscorer van de NBA.

Overige uitslagen
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 119-106
Toronto Raptors - Washington Wizards 99-92
Orlando Magic - Denver Nuggets 101-104
Houston Rockets - Indiana Pacers 102-104
Phoenix Suns - New Orleans Hornets 92-75

Voorzitter voert druk op Valencia-trainer op

Donderdag staat in de Europa League de return tussen AZ en Valencia op het programma. De Alkmaarders wonnen vorige week in eigen huis met 2-1 en treffen nu een team aan waar het stroef draait. Valencia-voorzitter Manuel Llorente heeft inmiddels van trainer Unai Emery goede resultaten geëist.

Valencia wist in de afgelopen vier wedstrijden niet winnend af te sluiten. Er werd in de Primera División verloren van Zaragosa en Getafe en gisteren met 1-1 gelijkgespeeld in de stadsderby tegen Levante. Het kwam de ploeg op een fluitconcert te staan, te meer omdat voor de Spanjaarden ook uitschakeling in de Europa League dreigt.

"De fans hebben op hun manier geprotesteerd, maar ons tijdens de wedstrijd wel gesteund. Dit gelijkspel is een slecht resultaat, we zijn niet tevreden. Het is aan ons om oplossingen te vinden en voor een ommekeer te zorgen," zei Emery die weet dat hij onder druk staat bij de nummer drie uit de Primera División.

Mabel niet bij viering Koninginnedag

Prinses Mabel zal niet aanwezig zijn bij de viering van Koninginnedag in Rhenen en Veenendaal. Dat heeft commissaris van de koningin Roel Robbertsen maandag bekendgemaakt bij de presentatie van het programma voor 30 april. Hij noemde dat begrijpelijk. Verder zijn alle leden van de koninklijke familie aanwezig.

Het was vanwege de gezondheidstoestand van Friso de vraag of zijn vrouw Mabel aanwezig zou zijn. In februari liep Friso door een skiongeval een hersenbeschadiging op en raakte hij in coma, het is de vraag of hij ooit nog bijkomt.

Koninginnedag wordt dit jaar gehouden in Rhenen en Veenendaal. De gemeenten hielden er eerder rekening mee dat de hele koninklijke familie vanwege het ongeval niet langskomt.


Mabel niet bij viering Koninginnedag (Foto: Novum)

[Upd] [WRC] Hirvonen raakt zege kwijt

Mikko Hirvonen heeft in het World Rally Championship zijn eerste zege voor Citroën te pakken door de Rally van Portugal op zijn naam te schrijven. De Fin bleef in een lastige wedstrijd de Fords van Mads Ostberg en Evgeny Novikov voor. Beste Nederlander was Dennis Kuipers op plaats zeven.

De wedstrijd was al snel ontdaan van de topfavorieten wat Hirvonen de vrije doortocht richting de zege gaf. Sébastien Loeb crashte op donderdagavond uit de wedstrijd, terwijl op de vrijdag de Ford-rijders Jari-Matti Latvala en Petter Solberg van het natte parkoers gleden toen ze aan de leiding van de rally reden. Ook de nummer twee Ostberg kwam niet ongeschonden uit de strijd, omdat hij op de laatste dag problemen met de ontsteking van zijn motor had, terwijl nummer drie Novikov de laatste etappe met een afgebroken gaspedaal in de rondte ging.

Solberg mocht via de Rally 2-regels met straftijd toch weer meedoen en werd nog vierde, voor Nasser Al-Attiyah en Martin Prokop. Kuipers vocht in zijn eerste wedstrijd van het seizoen zijn eigen strijd uit met de snelste S2000-rijder Sébastien Ogier en bleef de Fransman voor om zo zevende te worden in het klassement. Ogiers teamgenoot Kevin Abbring was nog voordat de wedstrijd begonnen was al uit de wedstrijd gecrasht, terwijl Peter van Merksteijn jr. uiteindelijk elfde werd.

Update 10.42 uur

Mikko Hirvonen heeft niet lang van de zege in de Rally van Portugal kunnen genieten. De Fin zag zijn Citroën na afloop van de wedstrijd niet door de keuring komen en werd uit de uitslag geschrapt. De zege gaat nu naar Ostberg. Hirvonen en zijn team hebben beroep aangetekend tegen de uitsluiting. Door dit resultaat is hij ook de leiding in het kampioenschap kwijt.

Voor Dennis Kuipers betekent het diskwalificeren van Hirvonen dat hij opschuift naar de zesde plaats in de eindrangschikking, terwijl Peter van Merksteijn jr. nu als tiende geklasseerd is en zo het laatste puntje opraapt.

Aantal schuldsaneringen stijgt met dertig procent

Het aantal schuldsaneringen is in het vorig jaar met dertig procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In totaal werden er vijftienduizend schuldsaneringen uitgesproken. De stijging die in 2009 is ingezet zet hiermee 'stevig' door, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het 'minder gunstige economische klimaat' is volgens het CBS de voornaamste reden dat het aantal uitgesproken schuldsaneringen door de rechter is toegenomen. Door de crisis gaan er meer mensen failliet en verliezen steeds meer mensen hun baan. Ook dubbele woonlasten omdat mensen hun huis niet verkocht krijgen en minder coulante schuldeisers zijn volgens het CBS mogelijk debet aan de stijging.

In de afgelopen anderhalf jaar zat de stijging vooral bij privépersonen. Hiervan zijn er afgelopen jaar ongeveer twaalfduizend toegelaten tot een schuldsaneringstraject. Daarvoor waren het vooral (ex-)ondernemers die in toenemende mate aanspraak maakten op een dergelijk traject.

Per honderdduizend Nederlanders boven de 18 jaar kwamen er vorig jaar 112 in de schuldsanering terecht. De grootste stijging was te vinden in Friesland en Zuid-Holland, met stijgingspercentages van 75 en 61 procent. Absoluut gezien zitten Flevolanders het meest in de schuldsanering met 272 per honderdduizend. Utrechters maken de minste aanspraak op saneringstrajecten, met 61 op honderdduizend.

Young Yoo wint major, Boeljon en Schreefel in achterhoede

De Zuid-Koreaanse golfster Sun Young Yoo heeft zondag het Kraft Nabisco Championship, het eerste major van het jaar, gewonnen. In een play-off op de banen van de Mission Hills country Club in Californië, versloeg ze haar landgenote In-Kyung Kim. Yani Tseng uit Taiwan, die na de tweede en derde dag de leiding had, werd derde op een slag van de twee Koreaanse vrouwen.

De Nederlandse deelneemsters Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon deden in de achterhoede mee. Beiden overleefden wel de cut, maar konden geen potten breken. Boeljon werd op veertien slagen van de winnares gedeeld 56e. Schreefel had nog een slag meer nodig en werd gedeeld 66e.

GAME-winkelketen is deels gered

De GAME-winkelketen is deels gered van zijn ondergang. De investeerdersgroep Opcapita heeft namelijk een succesvol bod uitgebracht op 333 van de 610 winkels die de keten heeft.

De 333 winkels, allemaal in het Verenigd Koninkrijk, zullen open blijven en de 3.100 medewerkers van de winkelketen behouden hun werk. De overigen 277 winkels zijn allemaal in het buitenland en kan nog op geboden worden voor een overname. Deze week zal een nieuw management-team zich gaan buigen over de aangekochte winkels. Vanuit de 'games industry trade association' krijgt het nieuwe management ieder geval het advies om hun online-activiteiten te verbeteren.

Jongvolwassenen krijgen vaker huidkanker

Huidkanker komt steeds meer voor onder jongvolwassenen in de Verenigde Staten. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het gebruik van zonnebanken een van de oorzaken is. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde studie.

Vooral steeds meer jonge vrouwen krijgen huidkanker. De onderzoekers van het instituut Mayo Clinic schatten dat het aantal ziektegevallen onder deze groep tussen 1970 en 2009 is verachtvoudigd, en onder mannen is verviervoudigd.

Uit het onderzoek komt naar voren dat vroeg ingrijpen, kan voorkomen dat patiënten aan de ziekte overlijden. Desondanks is er volgens onderzoeker Jerry Brewer alle reden om alarm te slaan over wat hij noemde de "dramatische stijging" van huidkanker onder vrouwen tussen de 20 en 30 jaar.

Jongvolwassenen krijgen vaker huidkanker
Jongvolwassenen krijgen vaker huidkanker (Foto: ANP)

[Serie A] Uitslagen speelronde 30

Afgelopen weekend stond in de Italiaanse Serie A de dertigste speelronde op het programma. Juventus verkleinde de achterstand op koploper AC Milan met twee punten. Juventus won zelf met 3-0 van Napoli, terwijl AC Milan met 1-1 gelijkspeelde bij Catania. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor speelronde 31.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Catania AC Milan 1-1
Parma Lazio Roma 3-1
AS Roma Novara Calcio 5-2
Cagliari Atalanta 2-0
Lecce Cesena 0-0
Fiorentina Chievo 1-2
Internazionale Genoa 5-4
Bologna US Palermo 1-3
AC Siena Udinese 1-0
Juventus Napoli 3-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 AC Milan 30 19 7 4 64 60-24
2 Juventus 30 16 14 0 62 49-17
3 Lazio Roma 30 15 6 9 51 44-37
4 Napoli 30 12 12 6 48 54-35
5 Udinese 30 13 9 8 48 40-28
6 AS Roma 30 14 5 11 47 47-37
7 Internazionale 30 13 5 12 44 43-42
8 Catania 30 10 13 7 43 39-38
9 US Palermo 30 11 6 13 39 44-47
10 Chievo 30 10 9 11 39 27-37
11 Atalanta 30 10 13 7 37 33-31
12 Cagliari 30 9 10 11 37 31-36
13 AC Siena 30 9 9 12 36 34-31
14 Bologna 30 9 9 12 36 32-38
15 Parma 30 8 11 11 35 38-47
16 Genoa 30 9 7 14 34 41-56
17 Fiorentina 30 8 9 13 33 30-37
18 Lecce 30 6 10 14 28 31-45
19 Novara Calcio 30 5 9 16 24 26-51
20 Cesena 30 4 7 19 19 18-47


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Zlatan Ibrahimovic AC Milan 22
2 Antonio Di Natale Udinese 19
Edinson Cavani Napoli 19


Programma speelronde 31

Datum Thuis Uit
za 7 apr, 15:00 Cesena Bologna
za 7 apr, 15:00 Chievo Catania
za 7 apr, 15:00 AC Milan Fiorentina
za 7 apr, 15:00 Novara Calcio Genoa
za 7 apr, 15:00 Cagliari Internazionale
za 7 apr, 15:00 Udinese Parma
za 7 apr, 15:00 Lecce AS Roma
za 7 apr, 15:00 Atalanta AC Siena
za 7 apr, 18:30 US Palermo Juventus
za 7 apr, 21:00 Lazio Roma Napoli

Obsidian neemt Wasteland 2 niet over

Afgelopen vrijdag berichtten we dat Obsidian wilde helpen bij Wasteland 2 als ze de $2,1 miljoen ophaalden in hun 'kickstarter'-project. In een interview heeft Chris Avellone van Obsidian aangegeven dat inXile de touwtjes in hun handen blijft houden.

Avellone geeft aan dat hij waarschijnlijk zal helpen bij het ontwerpen van gebieden en een deel van de teksten maar dat er nog geen specifieke afspraken zijn gemaakt. Ontwikkelaar inXile die zich grotendeels bezighoudt met Wasteland 2 zal de regie behouden. Wasteland 2 zal ook niet de engine van Obsidian gaan gebruiken al zal Obsidian wel ondersteuning bieden bij bepaalde delen van het spel als inXile dit nodig heeft.

Momenteel staat het kickstarter-project voor Wasteland 2 op bijna $1,9 miljoen.

Ronan Keating bevestigt scheiding

Ronan Keating en zijn vrouw Yvonne Connolly zijn definitief uit elkaar. "Helaas is het nieuws waar", twitterde de zanger zondagavond.

Keating, die veertien jaar met Yvonne getrouwd was, bedankt zijn fans voor alle steun. "Yvonne en ik houden nog steeds van elkaar en we willen onze kinderen beschermen."

Het huwelijk van de Boyzone-zanger en zijn ex stond twee jaar geleden op springen toen bleek dat de 35-jarige Keating vreemd was gegaan met een danseres. Volgens de geruchten heeft Yvonne de affaire nooit kunnen accepteren. De twee hebben samen drie kinderen, de 13-jarige Jack, de 11-jarige Missy en de 6-jarige Ali.

Gedupeerden Easy Life dagen AFM, DNB en OM

Gedupeerden van het malafide beleggingsbedrijf Easy Life dagen de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie. Volgens de in een stichting verzamelde benadeelden zijn de twee toezichthouders en het OM nalatig geweest in de miljoenenfraude. Dat maakte de Stichting Gedupeerden Easy Life maandag bekend.

Volgens advocaat Rob Silvertand van de stichting wisten de drie partijen al 2,5 jaar van de oplichting, voordat er in 2008 werd ingegrepen. Destijds hadden nog maar weinig mensen geld in Easy Life geïnvesteerd. "Door dat niet op dat moment naar buiten te brengen, hebben nog eens rond de 480 mensen hun vaak zuurverdiende euro's belegd", stelt Silvertand. "Een bedrag van maar liefst 41 miljoen euro, geld van modale gezinnen, is zo volgens onze berekeningen in rook opgegaan."

De inleg van de honderden beleggers is in totaal ongeveer 42 miljoen euro. Dat geld zou door de directeuren van Easy Life worden geïnvesteerd in Amerikaanse levensverzekeringen. Naar later bleek is van het geld maar een klein gedeelte geïnvesteerd, en is de rest in rook opgegaan. De twee directeuren, die bij hun arrestatie een duur wagenpark en veel onroerend goed in bezit hadden, staan hiervoor momenteel terecht.

'Defensie houdt geen contact met agenten Kunduz'

Het ministerie van Defensie houdt geen contact met de door Nederland opgeleide politieagenten in de Afghaanse provincie Kunduz, terwijl dit wel aan de Tweede Kamer was beloofd. Defensie weet niet waar de agenten heen zijn gegaan en wat ze doen, concluderen de Volkskrant en het televisieprogramma Nieuwsuur uit onderzoek in de provincie.

De Kamer stemde in met de missie onder voorwaarde dat ex-leerlingen alleen mogen schieten uit zelfverdediging en niet mogen worden ingezet bij aanvalsacties. Het is niet bekend hoeveel agenten na de cursus betrokken zijn geraakt bij vuurgevechten en of ze daarbij de regels hebben overtreden die met de Tweede Kamer zijn afgesproken.

Om dit te controleren, zou Defensie contact moeten houden met de leerlingen. Een woordvoerder van het ministerie zegt in de krant dat de beloften wel worden nagekomen. "We bellen niet elke week naar alle agenten om te vragen of ze de afgelopen week niet gevochten hebben. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Afghaanse rapportagesysteem en eigen inlichtingen."

De Volkskrant en Nieuwsuur traceerden 31 van de zestig agenten die de achtweekse opleiding hebben afgerond. Zeker vijf agenten zijn al betrokken geraakt bij vuurgevechten, maar ze stellen zelf dat ze altijd uit zelfverdediging hebben geschoten. In een geval was een agent op zoek naar een terrorist, toen zijn patrouille onder vuur werd genomen. "Daarna gingen we achter ze aan. We hebben op ze gevuurd", zegt hij in de krant.

De scheidslijn tussen offensief en defensief vechten blijkt volgens de krant dun. Defensiedeskundige en directeur van instituut Clingendael Ko Colijn betwijfelt volgens de krant of gevechtshandelingen van de agenten voldoen aan de beloften van het parlement.

Het najagen van Talibanstrijders kan volgens hem een verlengstuk van zelfverdediging worden genoemd. "Aan de andere kant is het niet in de geest van de gemaakte afspraken. Er valt over te twisten."

Plet weet wat beter moet

Glynor Plet moet voor de doelpunten zorgen bij FC Twente nu Luuk de Jong aan de zijlijn staat met een enkelblessure. Zaterdag kon de spits niet overtuigen tegen Roda JC.

"Een spits van FC Twente moet meer doen dan alleen goals maken. Ik moet completer worden en op alle punten hard werken", is Plet zelfkritisch. "Tegen ADO Den Haag ging het voetballend beter, maar het is nog steeds niet geweest wat het moet zijn. Het is er nog niet uitgekomen en dat moet snel gebeuren." Na ruim een uur werd Plet naar de kant gehaald. "Ik zat er vrij snel doorheen. In de eerste helft kreeg ik last van mijn onderrug. Mijn rug werd stijf. Het leek wel of er een tennisbal in zat. In de rust heb ik pijnstillers genomen en toen ging het wel weer", aldus de spits in De Telegraaf.

Plet heeft geen spijt van zijn keuze om Heracles Almelo, dat zondag de bekerfinale speelt tegen PSV, te verruilen voor FC Twente. "Nee, absoluut niet. FC Twente is een mooie grote club. Ik zit hier goed op mijn plek."

Krajicek bij beste zeventig wereldranglijst

Michaëlla Krajicek behoort weer bij de beste zeventig tennissters van de wereld. De geboren Delftse steeg dankzij het behalen van de tweede ronde in Miami deze week twee plaatsen op de wereldranglijst en staat nu 69e. Arantxa Rus keert terug in de top honderd. De Monsterse won zondag het ITF-toernooi in Osprey en klom daardoor van de 105e naar de 97e positie.

Bij de mannen blijft Robin Haase de enige Nederlander in de top honderd. De Hagenaar staat net als op de vorige ranglijst 53e. Igor Sijsling klom een positie en staat nu 124e, zijn hoogste positie ooit. Thomas Schoorel moest negen plaatsen inleveren en is nu de nummer 132 van de wereld.

In de top van de ranglijsten verandert er weinig. Novak Djokovic en Victoria Azarenka blijven de ranglijst aanvoeren. Djokovic doet dat voor Rafael Nadal, Roger Federer en Andy Murray. Azarenka houdt Maria Sharapova, Petra Kvitova en Agnieszka Radwanska achter zich. Serena Williams keert terug in de top tien. Ze stond elfde, maar steeg een positie. Venus Williams ging van 134 naar 87.

Friesland Bank gaat samen met Rabobank

Friesland Bank en Rabobank hebben overeenstemming bereikt over een coöperatieve fusie. Dat hebben de twee banken maandag bekendgemaakt.

Daarbij zal Friesland Bank een 100 procent dochter van Rabo worden. "Het samengaan van de klanten, medewerkers, vestigingen en activiteiten van Friesland Bank met het netwerk van lokale Rabobanken in Nederland zal gedurende een overgangsperiode plaatsvinden", aldus de bankbedrijven.

De geleidelijke integratie zal naar verwachting ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Friesland Bank gaat samen met Rabobank
Friesland Bank gaat samen met Rabobank (Foto: ANP)

Honderden banen weg bij omroepen

Bij de publieke omroepen verdwijnen de komende jaren naar verwachting 620 voltijdbanen. Dat staat in een brief van de Nederlandse Publieke Omroep die een dezer dagen naar minister Marja van Bijsterveldt (media) gaat, zo bevestigt een NPO-woordvoerder berichtgeving in dagblad Trouw.

In de brief komt de NPO met definitieve bezuinigingsplannen. Behalve het banenverlies verandert er ook iets in de programmering. "We willen in de breedte alle genres blijven uitzenden. Maar daarbinnen gaan we het aantal kortlopende programma's iets terugbrengen omdat die in verhouding duurder zijn om te maken dan langere series."

Honderden banen weg bij omroepen
Honderden banen weg bij omroepen (Foto: ANP)

'Spion kwam eerder in opspraak'

De 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die zeven jaar lang vertrouwelijke informatie lekte aan spionnen voor Rusland, is al eerder in opspraak geraakt. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben gedumpt, meldt het AD maandag.

Raymond P. en zijn vrouw woonden in Hongkong toen bekend werd dat zij het meisje Jade hadden 'gedumpt'. Diverse media berichtten destijds dat het echtpaar dat deed omdat het kind aanpassingsproblemen had. In een reactie in De Telegraaf lieten P. en zijn echtgenote weten dat Jade tijdelijk uit huis was geplaatst, omdat ze leed aan een ernstige vorm van bindingsangst.

Volgens het AD stond P. binnen Buitenlandse Zaken bekend als lastige jongen. Ondanks de rel rond Jade werd hij echter niet ontslagen.

Vrijdag werd bekend dat een 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die vertrouwelijke informatie lekte naar een echtpaar in Duitsland is opgepakt. Het echtpaar zit sinds oktober vast in Duitsland op verdenking van spionage voor een Russische inlichtingendienst. In ruil voor de informatie kreeg de consulair medewerker maandelijks geld. Onderzocht wordt nog of de verstrekte informatie als staatsgeheim kan worden aangeduid.

Ajax wacht af met Bulykin

Ajax gaat de optie in het contract van Dmitry Bulykin niet lichten. Dat betekent niet dat de Russische spits na dit seizoen per definitie vertrekt uit Amsterdam. De club was verplicht om voor 1 april een beslissing te maken over het al dan niet lichten van de optie in het contract van de aanvaller als het hem onder dezelfde voorwaarden wilde behouden.

"In mei gaan we met Dmitry om de tafel en kijken of we alsnog met elkaar doorgaan volgend seizoen", aldus trainer Frank de Boer tegen De Telegraaf. Bulykin kwam vorig jaar transfervrij over van ADO Den Haag. Hij scoorde dit seizoen acht keer in achttien competitiewedstrijden en trof één keer doel in het bekertoernooi. Zondag tegen Heracles Almelo kreeg de Rus geen speeltijd. Ajax won die wedstrijd met 6-0.

Dodelijk vliegtuigongeluk in Siberië

Een passagiersvliegtuig met 43 mensen aan boord is maandag kort na opstijgen in Siberië neergestort. Er zijn ten minste 32 doden gevallen, zeiden reddingswerkers. Elf personen zijn zwaargewond in een ziekenhuis opgenomen.

De ATR-72, een tweemotorige turboprop van Frans-Italiaanse makelij, was met 39 passagiers en vier bemanningsleden onderweg van Tjoemen naar het oliestadje Soergoet. Vlak buiten Tjoemen stortte het toestel door nog onbekende oorzaak neer.

Het ministerie voor noodsituaties zei dat twaalf overlevenden per helikopter naar een ziekenhuis werden gebracht. Een van hen overleed na aankomst.

[Upd] Games: een verzameling 1-aprilgrappen

[Update] Voor Prototype 2 en Mass Effect zijn ook twee nieuwe filmpje toegevoegd aan de 1 aprilgrappen-verzameling. Bekijk ze onderaan het bericht.

Op 1 april ben je nergens veilig. Zowel gamedesigners als game-websites hebben flauwe grappen online gezet waarbij we voor de gek gehouden worden. Sommige zijn echt grappig, anderen weer wat flauw. FOK! verzamelt een aantal van deze grappen en zet ze op een rijtje voor je.

Google: de grap van Google mag je niet ontgaan zijn. Ze hebben Dragon Quest gemixt met Google maps, genaamd Google Quest.

Mojang: indie-ontwikkelaar Mojang heeft een nieuw idee in de wereld geholpen met Mars Effect. Een soort 16 bit Minecraft in de ruimte.

Harmonix: Harmonix wil muziek naar de gezelschapstafel brengen met een bordspel voor Rock Band: The Board Game.

Blizzard: verschillende hoaxes zijn online geplaatst door Blizzard. Zo kondigde Blizzard een iPhone-game, een VR-bril, een Starcraft Tamagotchi en een typecursus voor Zerg-fans aan.

Microsoft: de Neanderthalers komen naar Age of Empires Online.

Metacritic: de ontwikkelaars van Metacritic hebben een site opgezet waar de journalisten zelf beoordeeld worden. De site heet Metametacritic.

Naast deze lolbroeken zijn er ook een paar grapjassen bezig geweest met filmpjes voor nieuwe games, waaronder een fan-filmpje voor Assassin's Creed.

 

Sega: Sega's Bass Fishing of the Dead.
 

Atlus: Block of Ages.
 

Valve: de ontwikkelaars bij Valve dachten de wereld te shockeren met de aankondiging van Half Life 3.

Mass Effect-cartoon

Prototype P.A.M

Preview: The Avengers

Het superheldenjaar 2012 is, in vergelijking met vorige jaren, extreem goed gevuld. Niet alleen keert de Spider-Man franchise terug en wordt de Dark Knight-trilogie afgerond, ook het langverwachte The Avengers bereikt na zeven jaar aan voorbereidingen en inleidende films de bioscopen. Het is naast een film vol superhelden ook een film met een rijke geschiedenis. Wel beschouwd is The Avengers de zesde film in wat wel gezien mag worden als een heuse Avengers-filmserie. Voordat je de bioscoop in duikt is het leuk eens terug te blikken op de vorige films en eens na te denken over wat we kunnen verwachten in Joss Whedons superheldenepos.

[Premier League] Uitslagen speelronde 31

Dit weekend werd in de Engelse Premier League weer een volledige speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de actuele stand, de topscorers en het programma voor de komende week.

Uitslagen speelronde 31:

Thuis Uit Uitslag
Aston Villa Chelsea 2-4
Everton West Bromwich Albion 2-0
Fulham Norwich City 2-1
Wigan Athletic Stoke City 2-0
Wolverhampton Wanderers Bolton Wanderers 2-3
Manchester City Sunderland 3-3
Queens Park Rangers Arsenal 2-1
Newcastle United Liverpool 2-0
Tottenham Hotspur Swansea City 3-1
Blackburn Rovers Manchester United ma 2 apr, 21:00 uur


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 30 23 4 3 73 74-27
2 Manchester City 31 22 5 4 71 75-25
3 Arsenal 31 18 4 9 58 62-41
4 Tottenham Hotspur 31 17 7 7 58 56-36
5 Chelsea 31 15 8 8 53 53-36
6 Newcastle United 31 15 8 8 53 46-42
7 Everton 31 12 7 12 43 32-32
8 Liverpool 31 11 9 11 42 36-33
9 Sunderland 31 11 8 12 41 42-37
10 Fulham 31 10 9 12 39 39-42
11 Swansea City 31 10 9 12 39 35-39
12 Norwich City 31 10 9 12 39 42-49
13 Stoke City 31 10 8 13 38 29-43
14 West Bromwich Albion 31 10 6 15 36 36-43
15 Aston Villa 30 7 12 11 33 33-42
16 Bolton Wanderers 30 9 2 19 29 36-60
17 Blackburn Rovers 30 7 7 16 28 43-62
18 Queens Park Rangers 31 7 7 17 28 35-54
19 Wigan Athletic 31 6 10 15 28 29-55
20 Wolverhampton Wanderers 31 5 7 19 22 33-68


Topscorers:

# Naam speler Club Aantal doelpunten
1 Robin van Persie Arsenal 26
2 Wayne Rooney Manchester United 21
3 Sergio Agüero Manchester City 17
4 Demba Ba Newcastle United 16
5 Yakubu Aiyegbeni Blackburn Rovers 14
6 Mario Balotelli Manchester City 13
= Emmanuel Adebayor Tottenham Hotspur 13
= Edin Dzeko Manchester City 13


Programma komende week:

Datum Thuis Uit
vr 6 apr, 17:30 uur Swansea City Newcastle United
za 7 apr, 13:45 uur Sunderland Tottenham Hotspur
za 7 apr, 16:00 uur Bolton Wanderers Fulham
za 7 apr, 16:00 uur Chelsea Wigan Athletic
za 7 apr, 16:00 uur Liverpool Aston Villa
za 7 apr, 16:00 uur Norwich City Everton
za 7 apr, 16:00 uur West Bromwich Albion Blackburn Rovers
za 7 apr, 18:30 uur Stoke City Wolverhampton Wanderers
zo 8 apr, 14:30 uur Manchester United Queens Park Rangers
zo 8 apr, 17:00 uur Arsenal Manchester City

Verhagen: 15 miljoen voor snelle computers

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw& Innovatie) stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de volgende generatie snelle en energiezuinige computersystemen.

Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd bij het astronomisch instituut ASTRON in Dwingeloo, dat samenwerkt met IT-dienstverlener IBM.

Het onderzoek moet nieuwe mogelijkheden opleveren voor supersnel dataverkeer, opslag en bewerking van zeer grote hoeveelheden data. Het zogeheten DOME-project (naar de beschermkoepel van telescopen en een Zwitserse berg) kost in totaal bijna 33 miljoen euro.

Verhagen: 15 miljoen voor snelle computers
Verhagen: 15 miljoen voor snelle computers (Foto: ANP)

Iets meer animo voor kaskijkdagen

Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn afgelopen weekend een kijkje wezen nemen in een kas. De 35e editie van Kom in de Kas, het grootse publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw, trok iets meer bezoekers dan vorig jaar.

Ruim tweehonderd glastuinbouwbedrijven organiseerden allerlei activiteiten onder het motto 'In de kas kan alles'. De bezoekers genoten van kleurrijke bloemen, mooie potplanten en heerlijke groenten, meldt de organisatie.

Bij veel sierteeltbedrijven konden belangstellenden bloemen en planten kopen en in veel groentekassen konden producten worden geproefd. Her en der waren zelfs koks in de weer.


Iets meer animo voor kaskijkdagen (Foto: Novum)

Minder kansloze studies in mbo

Het aantal 'pretstudies’ in het mbo gaat omlaag om leerlingen een betere kans op werk te bieden. Dit blijkt uit een brief die minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Studenten moeten minder de mogelijkheid krijgen om mbo-studies als artiest of dierverzorging te doen, waarmee ze kansloos zijn op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant komt er meer ruimte voor kleine specialistische technische opleidingen als horlogemaker of restauratiestukadoor, waar wel vraag naar is.

Om dit voor elkaar te krijgen wil de minister een licentiesysteem invoeren. Mbo’s voeren op regionaal niveau overleg om studies te schrappen of juist in voeren zodat per regio het aantal behaalde diploma’s meer in overeenstemming is met de vraag naar arbeidskrachten. Het licentiesysteem biedt de minister meer mogelijkheden om daarbij in te grijpen en te sturen.

Leipheimer geschept door auto

Levi Leipheimer is zondag tijdens een trainingsrit in het noorden van Spanje van achteren aangereden door een auto en gewond geraakt, maar niet ernstig. De 38-jarige Amerikaanse wielrenner mist echter wel de Ronde van Baskenland, die maandag begint en waarin hij als een van de kanshebbers gold.

Volgens zijn Belgische werkgever Omega Pharma-Quick Step was het linkerbeen van Leipheimer gezwollen en pijnlijk. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat er niets is gebroken. De Amerikaan keert zo snel mogelijk terug naar Californië om zich verder te laten behandelen. "Het was best beangstigend. In de eerste plaats ben ik blij dat ik nog leef", liet de routinier weten.

[Bundesliga] Uitslagen speelronde 28

In de Bundesliga werd afgelopen weekend de 28e speelronde gespeeld. Hieronder vind je alle uitslagen en andere statistieken.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Borussia Dortmund VFB Stuttgart 4-4
Bayer Leverkusen SC Freiburg 0-2
Werder Bremen FSV Mainz 05 0-3
FC Kaiserslautern Hamburger SV 0-1
FC Augsburg 1.FC Köln 2-1
1.FC Nürnberg Bayern München 0-1
Hertha BSC VFL Wolfsburg 1-4
Hannover 96 Borussia Mönchengladbach 2-1
1899 Hoffenheim FC Schalke 04 1-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 Borussia Dortmund 28 19 6 3 63 63-21
2 Bayern München 28 19 3 6 60 67-18
3 FC Schalke 04 28 17 3 8 54 61-35
4 Borussia Mönchengladbach 28 15 6 7 51 41-20
5 Hannover 96 28 10 11 7 41 37-39
6 VFB Stuttgart 28 11 7 10 40 48-38
7 Bayer Leverkusen 28 11 7 10 40 39-38
8 Werder Bremen 28 11 7 10 40 41-43
9 VFL Wolfsburg 28 12 4 12 40 40-49
10 1899 Hoffenheim 28 8 10 10 34 32-39
11 FSV Mainz 05 28 8 9 11 33 42-44
12 1.FC Nürnberg 28 9 4 15 31 25-39
13 SC Freiburg 28 8 7 13 31 37-53
14 FC Augsburg 28 6 12 10 30 30-42
15 Hamburger SV 28 7 9 12 30 32-50
16 1.FC Köln 28 8 4 16 28 35-58
17 Hertha BSC 28 6 8 14 26 30-52
18 FC Kaiserslautern 28 3 11 14 20 17-39

topscorers:

# Naam Club Goals
1 Huntelaar Schalke 04 23
2 Gomez Bayern München 23
3 Podolski 1. FC Köln 17
3 Robert Lewandowski Borussia Dortmund 17
5 Pizarro Werder Bremen 16

Programma volgende speelronde:

Datum Thuis Uit
za 7 apr, 15:30 Bayern München FC Augsburg
za 7 apr, 15:30 SC Freiburg 1.FC Nürnberg
za 7 apr, 15:30 FC Kaiserslautern 1899 Hoffenheim
za 7 apr, 15:30 VFB Stuttgart FSV Mainz 05
za 7 apr, 15:30 1.FC Köln Werder Bremen
za 7 apr, 15:30 VFL Wolfsburg Borussia Dortmund
za 7 apr, 18:30 Borussia Mönchengladbach Hertha BSC
zo 8 apr, 15:30 FC Schalke 04 Hannover 96
zo 8 apr, 17:30 Hamburger SV Bayer Leverkusen

'Crowdsourced Hardcore Tactical Shooter niet de beste naam ooit'

Christian Allen, één van de ontwikkelaars van Halo: Reach, is erachter gekomen dat hij niet zo'n geweldige naam had gekozen voor zijn nieuwe game. Hij probeerde Crowdsourced Hardcore Tactical Shooter via Kickstarter van de grond te krijgen, maar kreeg weinig reacties.

Toen de Kickstarter nog maar een week te gaan had, had Allen pas $ 70.000 bij elkaar. Het doel was $ 200.000. De ontwikkelaar kwam tot de conclusie dat hij het aanprijzen van de game niet zo goed heeft aangepakt. Hij zegt zelf: "We hebben een aantal dingen fout gedaan. Ten eerste heb ik niet de naamsbekendheid die sommige andere ontwikkelaars in dit genre wel hebben. De video waarmee we de game probeerden te verkopen was niet erg opwindend en van dubieuze kwaliteit. Ook waren we te vaag over de inhoud van het project, ons concept en de namen die eraan verbonden zijn. Oh ja, en de naam van de game ZUIGT."

Na deze openbaring heeft het team achter de game de schouders eronder gezet en het roer radicaal omgegooid. De naam 'Crowdsourced Hardcore Tactical Shooter' werd simpelweg 'Takedown', er kwam een nieuwe video, een betere pitch en een nadruk op de expertise die in het team aanwezig is: veteranen met games als Rainbow Six, F.E.A.R., Halo en World of Tanks in hun repertoire.

Het heeft geholpen. Vannacht heeft de Kickstarter voor de game het doel van $ 200.000 bereikt. Takedown zal nu verder ontwikkeld worden. Als alles goed gaat, komt de game in juni volgend jaar uit voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Surinaams parlement behandelt amnestiewet

Het Surinaamse parlement behandelt maandag de omstreden amnestiewet in een openbare vergadering en stemt hier naar verwachting over. Het lijkt erop dat een meerderheid voor een wijziging van de amnestiewet is. Hierdoor zou het proces rond de Decembermoorden worden gestaakt en zou onder anderen president Desi Bouterse vrijuit gaan.

Jenny Simons, voorzitter van de Nationale Assemblee, liet eerder weten het wijzigingsvoorstel zo snel mogelijk te willen behandelen. Het liefst binnen drie dagen, waarin de parlementariërs ook moeten hebben gestemd. Mochten zij de wijziging toch afwijzen, dan komt justitie op 13 april met een eis en gaat de slepende rechtszaak, die in 2007 begon, de laatste fase in.

Wat precies de consequenties zijn voor Suriname als de wetswijziging wordt aangenomen is onduidelijk. Het land kreeg felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. De Europese Unie heeft al een verklaring klaarliggen. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. Advocaat Gerard Spong liet weten de staat Suriname te willen aanklagen als het zover zou komen.

Vrijdag werd, na een eerder door de oppositie geblokkeerde zitting, het voorstel toch in de zogeheten besloten huishoudelijke vergadering behandeld. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de stemming.

Simons zei tegen Surinaamse media dat politieke partijen die nu protesteren tegen de amnestiewet jarenlang de kans hebben gehad om de Decembermoorden op te lossen, maar dit zelf hebben nagelaten. Wel vindt zij dat er een waarheidscommissie moet komen naar de gebeurtenissen op 8 december 1982.

Toen werden vijftien tegenstanders van het regime van legerleider Bouterse in Fort Zeelandia omgebracht. Voormalig strijdmaker en tevens verdachte in het proces, Ruben Rozendaal, verklaarde onlangs onder ede dat Bouterse zelf twee van de slachtoffers heeft doodgeschoten.

Adam Sandler breekt record met Razzies

De film Jack and Jill van Adam Sandler heeft tien Razzies gewonnen voor slechte filmprestaties. De komedie met Sandler in de hoofdrollen won zondagnacht in alle categorieën voor slechte filmprestaties. Dat is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de filmprijzen, maakte de organisatie zondag bekend.

De 45-jarige Sandler kreeg de prijs voor slechtste film, acteur, actrice en scenario. De melige komedie was genomineerd voor elf Razzies, maar Sandler verloor van zichzelf in de categorie slechtste scenario. Al Pacino won de prijs voor slechtste mannelijke bijrol in Jack and Jill. De acteur is er volgens de Razzie-jury niet in geslaagd zichzelf goed te spelen.

Jack and Jill won ook in de categorieën slechtste vrouwelijke bijrol, slechtse ensemble, slechtste regisseur, slechtse koppel en slechtse gestolen filmidee, omdat het scenario te veel zou lijken op Glen or Glenda uit 1953. De komedie gaat over de huisvader Jack, gespeeld door Sandler, die onverwacht bezoek krijgt van zijn zuster Jill, ook een rol van Sandler.

De winnaars worden bepaald door een jury met 650 leden en aan de hand van de Amerikaanse website Rotten Tomatoes waarop recensies worden verzameld. De Razzies werden zondagnacht voor de 32e keer uitgereikt.


Adam Sandler breekt record met Razzies (Foto: Novum)

Eiceldonoren welkom bij UMC Utrecht

Het UMC Utrecht begint maandag met de werving van eiceldonoren. Dat is de eerste stap in de richting van een eicelbank, die naar verwachting volgend voorjaar in gebruik wordt genomen. Vrouwen die met hun eigen eicellen niet zwanger kunnen worden, hoeven dan niet meer zelf op zoek naar een eiceldonor en niet meer naar het buitenland voor een behandeling.

Volgens hoogleraar voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser voorziet het ziekenhuis met de eicelbank in een duidelijke behoefte bij een bepaalde groep vrouwen. Uit onderzoek blijkt dat twaalf procent van de vrouwen onder de 46 jaar serieus overweegt om eicellen te doneren als dat mogelijk is.

In Nederland mogen vrouwen nu tot en met hun 45e worden behandeld voor onvruchtbaarheid. De vrouwen die eicellen doneren doen dit volgens het ziekenhuis primair om anderen te helpen. Wel krijgen ze een onkostenvergoeding van maximaal duizend euro.

Het UMC Utrecht begon vorig jaar al met het invriezen van eicellen om ze eventueel later terug te plaatsen. Ook vrouwen zonder medische indicatie kunnen er terecht, evenals in het AMC in Amsterdam.

Vrouwen krijgen een medische indicatie als ze bijvoorbeeld op jonge leeftijd onvruchtbaar worden. Dat kan zijn door een vervroegde overgang, maar ook door behandeling met chemotherapie of bestraling. Fauser vindt dat embryo's alleen mogen worden teruggeplaatst bij vrouwen die niet ouder zijn dan 50 jaar.

'Kamer tegen vrijgeven medische gegevens verdachte'

Het plan om medische gegevens van verdachten van zware misdrijven te openbaren moet worden aangepast. Dat vindt een Kamermeerderheid, meldt de NOS maandag.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil dat rechters inzage krijgen in medische dossiers om te bepalen of ze de verdachte tbs moeten opleggen. Verdachten weigeren namelijk regelmatig mee te werken aan een psychologisch onderzoek in de hoop tbs te ontlopen.

Het CDA vreest dat mensen met psychische problemen geen hulp meer zoeken als ze weten dat dit later kan bijdragen aan hun eigen veroordeling. De partij vindt dat de gegevens pas moeten worden vrijgegeven als iemand al schuldig is bevonden. De VVD vindt dat alleen echt relevante medische informatie als laatste redmiddel mag worden ingezet. Ook de oppositie is kritisch.

De Kamer debatteert maandag over het voorstel.

Klassieker uit je speaker: Mr. Mister

Deze week in: 'Klassieker uit je speaker', Mr. Mister. Deze band heeft eigenlijk twee grote hits gehad, namelijk Broken Wings en Kyrie. Bassist Page verklaarde dit waarom ze Mr. Mister als bandnaam hebben gekozen:

Je kent dat wel: je hebt het over een paar mensen van wie je de namen niet meer weet, dus je hebt over dinges die, dinges zus en dingen zo. Mister this and mister that, dus. Op een gegeven moment hield ik het gewoon bij Mister Mister, en dat vond ik wel een leuke bandnaam. Geniet mee met: Broken Wings!

The Thing

Sinds E.T. hebben tal van buitenaardse wezens hun opwachting op het witte doek gemaakt. De ene net wat succesvoller dan de andere. Het blijkt een fenomeen dat steeds weer terug blijft keren en vaak in een redelijk gelijke vorm. Het buitenaardse wezen in The Thing is echter van een heel ander kaliber. In tegenstelling tot zijn schattige voorganger heeft deze 'bezoeker' alleen maar snode plannen.

Wing Commander Saga 50.000 keer gedownload in 24 uur

Wing Commander Saga: The Darkest Dawn lijkt het goed te gaan doen. De door een fan gemaakte opvolger in de Wing Commander-serie is in de 24 uur na de release op 22 maart al 50.000 keer gedownload. Dat schrijft de maker in een post op IndieDB.

Op moment is enkel nog een pc-versie beschikbaar, maar er staan nog releases op Mac en Linux aan te komen.

Wing Commander Saga: The Darkest Dawn heeft tien jaar gekost om te maken. Het spel bevat 55 missies, twee campaigns, meer dan zeventig cutscenes en ruim 11.000 regels dialoog van zestig voice-actors.

De rechten voor de Wing Commander-serie zijn in handen van Electronic Arts. Zij hanteren een gedoogbeleid voor dit soort projecten. Het spel staat in de ijskast sinds de laatste titel in 2007 is uitgebracht.

Bosz: "Ik bleef maar naar de klok kijken"

Heracles Almelo-trainer kon zondag in de wedstrijd tegen Ajax niet wachten op het laatste fluitsignaal. "Ik bleef maar op de klok kijken", vertelde de oefenmeester van de Heraclieden tijdens de persconferentie.

"Met een nederlaag van 6-0 zijn we erg goed weggekomen", was de trainer realistisch na afloop. "Ik herkende mijn ploeg niet. Normaal komen we tegen iedere tegenstander aan het voetballen. Nu ging alles fout. Er schijnt een belangrijke wedstrijd aan te komen", keek hij met een schuin oog naar de komende bekerfinale.

"Laten we er het maar ophouden dat mijn spelers niet gewend zijn om dergelijke duels te spelen. Ik begrijp wel dat ze nu al aan zo'n finale denken. Maar ik kan er geen begrip voor opbrengen", besloot hij, voordat de ploeg op de terugweg ging naar Almelo.

Breivik plande aanslag op Obama

Anders Breivik heeft plannen gehad om een aanslag te plegen op de Amerikaanse president Barack Obama. In 2009 wilde Breivik een auto laten ontploffen bij het stadhuis in Oslo, waar Obama op dat moment de nobelprijs voor de vrede in ontvangst nam.

Breivik hoopte op een 'symbolische aanslag'. Hij verwachte zelf niet dat het tot de dood van de president zou leiden. De beveiliging van Obama zou te secuur zijn. De aanslag zou echter wel de aandacht op het probleem van de multi-culturele samenleving in Europa blootleggen, zo heeft hij verklaard aan de politie.

Breivik bracht op 22 juli 2011 een auto tot ontploffing in Oslo. Op die dag schoot hij ook om zich heen op het eiland Utoya. In totaal kwamen daarbij 77 mensen om het leven.

Turkse acteur Ekrem Bora (78) overleden

De Turkse acteur Ekrem Bora is gisteren overleden. De gelauwerde acteur overleed in zijn woonplaats Ankara, op 78-jarige leeftijd, aan de gevolgen van een hartkwaal.

Bora, die op 7 maart 1934 geboren werd onder de naam Ekrem Şerif Uçak, rolde in 1953 het filmvak in toen hij de Sinema Artist Award won bij een competitie van het Yıldız magazine. In 1955 maakt de acteur zijn debuut in de film Alın Yazısı en speelde sindsdien in zo'n 150 films. Bora won tweemaal, als beste acteur, de Golden Orange award, in 1966 voor zijn rol in Sürtük en in 1991 in Soğuktu Ve Yağmur Çiseliyordu.

Ekrem Bora
Ekrem Bora 1934-2012 (Foto: Hakimiyet)

[Serie A] Juventus rekent thuis af met Napoli

Juventus heeft het verschil met koploper AC Milan in de Serie A zondag teruggebracht tot twee punten. De ploeg van trainer Antonio Conte was thuis met 3-0 te sterk voor Napoli. Juventus profiteert optimaal van het puntverlies van de Milanezen zaterdag bij Catania. Napoli blijft steken op de vierde plaats, drie punten achter Lazio Roma.

Juventus maakte in Turijn pas na rust het verschil. Leonardo Bonucci scoorde in de 53e minuut, nadat hij de bal uit een vrije trap van Andrea Pirlo voor de voeten had gekregen. Vidal maakte er met een hard schot 2-0 van, waarna het slotakkoord voor Fabio Quagliarella was.

Napoli speelde de laatste vier minuten met een man minder na een rode kaart voor Juan Zúñiga.


Juventus rekent thuis af met Napoli (Foto: Novum)

[OKT]Waterpoloërs beginnen met nederlaag

De Nederlandse waterpoloërs zijn het olympisch kwalificatietoernooi begonnen met een nederlaag. In het Canadese Edmonton bleek Montenegro zondag in poule A een maatje te groot met 6-12. Oranje kon de Montenegrijnse formatie in het eerste en vierde kwart wel bijbenen: 1-2, 2-4, 1-4, 2-2. Tjerk Kramer was topscorer met twee treffers.

Nederland neemt het maandag op tegen Macedonië. Daarna volgen nog ontmoetingen met Duitsland, Roemenië en Griekenland. De eerste vier van de twee groepen plaatsen zich voor de kwartfinale. In Canada zijn vier tickets voor de Spelen in Londen te verdienen.

7: Sexy personages

In deze special gaan we kijken naar zeven personages uit games die de redacteuren 'sexy' vinden. Het kan een bepaalde uitstraling zijn, hoe het personage eruitziet of bepaalde handelingen die het personage uitvoert in een game. Bekijk hieronder welke zeven personages de redacteuren hebben gekozen en nog belangrijker, welk echt persoon zou eventueel een filmrol moeten vervullen voor dat personage.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.