'Spion kwam eerder in opspraak'

De 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die zeven jaar lang vertrouwelijke informatie lekte aan spionnen voor Rusland, is al eerder in opspraak geraakt. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben gedumpt, meldt het AD maandag.

Raymond P. en zijn vrouw woonden in Hongkong toen bekend werd dat zij het meisje Jade hadden 'gedumpt'. Diverse media berichtten destijds dat het echtpaar dat deed omdat het kind aanpassingsproblemen had. In een reactie in De Telegraaf lieten P. en zijn echtgenote weten dat Jade tijdelijk uit huis was geplaatst, omdat ze leed aan een ernstige vorm van bindingsangst.

Volgens het AD stond P. binnen Buitenlandse Zaken bekend als lastige jongen. Ondanks de rel rond Jade werd hij echter niet ontslagen.

Vrijdag werd bekend dat een 60-jarige consulair medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken die vertrouwelijke informatie lekte naar een echtpaar in Duitsland is opgepakt. Het echtpaar zit sinds oktober vast in Duitsland op verdenking van spionage voor een Russische inlichtingendienst. In ruil voor de informatie kreeg de consulair medewerker maandelijks geld. Onderzocht wordt nog of de verstrekte informatie als staatsgeheim kan worden aangeduid.