Atletiekunie wil ook station voor Blankers-Koen

De Nederlandse Atletiekunie wil dat Fanny Blankers-Koen wordt opgenomen in de eregalerij tijdens de Olympische Spelen. Komende zomer krijgen 361 metrohaltes in Londen op speciaal ontwikkelde plattegrond de naam van een olympische sporter. Blankers-Koen zit daar echter niet bij.

Blankers-Koen won vier gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 1948, die toen ook in Londen werden gehouden. In 1999 werd de 'Vliegende Huisvrouw' door de internationale atletiekfederatie uitgeroepen tot atlete van de eeuw.

Vijf Nederlanders worden wel geëerd met de naam van een metrostation op de 'Olympic Legends Map': de zwemmers Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, judoka Anton Geesink, wielrenster Leontien van Moorsel en hockeyer Stephan Veen.

"Het ontbreken van Fanny zou berusten op een pijnlijke vergissing. De Atletiekunie dringt erop aan deze vergissing te herstellen", laat de atletiekbond weten in een brief aan voorzitter Sebastian Coe van het organisatiecomité.

Het Londense vervoerbedrijf Transport for Londen maakte eerder ter ere van het filmfestival van 2010 een kaart met namen van onder meer films en acteurs.