'Terugkeer gulden kost 4500 euro per jaar'

Een terugkeer naar de gulden of de invoering van een 'neuro' kost elke Nederlander structureel 3000 tot 4500 euro per jaar. Daarom is het voor Nederland geen goed idee om afscheid van de euro te nemen. Dat stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees maandag in een paper, dat hij schreef op basis van rapporten van het Centraal Planbureau en de banken UBS en ING over de gevolgen van het verdwijnen van de euro.

Doordat de nieuwe gulden na invoering direct fors in waarde zal stijgen, worden Nederlandse bezittingen in de zuidelijke eurolanden fors minder waard. Bovendien zakt de handel in doordat ook de Europese interne markt verdwijnt.

Hierdoor daalt de export met een kwart en stijgt de werkloosheid tot boven de tien procent. Het bruto nationaal product krimpt met ruim acht procent in het eerste jaar, wat neerkomt op een welvaartsverlies van drieduizend euro per Nederlander. Omdat ook de huizenprijzen fors dalen, valt het werkelijke verlies nog hoger uit.

Vorige maand presenteerde PVV-leider Geert Wilders een in zijn opdracht uitgevoerd onderzoek naar herinvoering van de gulden. Volgens Wilders kost het op korte termijn 51 miljard euro om uit de eenheidsmunt te stappen, maar levert het op lange termijn juist geld op.

Het verschil tussen de conclusies van Wilders en Koolmees zit hem in de vraag of Nederland wel of niet binnen de Europese interne markt blijft. Wilders gaat ervan uit dat de interne markt gewoon blijft bestaan. "In de praktijk kun je de interne markt echter niet behouden als je als Nederland de euro verlaat", zei Koolmees tegen Radio 1. Als Nederland de interne markt verlaat, worden Nederlandse producten in andere Europese landen duurder, terwijl ook de prijzen van ingevoerde goederen stijgen.

Koolmees erkende dat het door de PVV gepresenteerde onderzoek naar een terugkeer van de gulden de directe aanzet is geweest tot het verschijnen van zijn paper maandag. "Toen het rapport van Wilders kwam, had ik extra behoefte hier vaart achter te zetten", zei het Kamerlid. "Maar als D66 zijn we hier al twee jaar mee bezig."


'Terugkeer gulden kost 4500 euro per jaar' (Foto: Novum)